Om våra testerBärbar dator: Test & köpguide 2014
Att köpa den bästa bärbara datorn behöver inte vara så svårt som man kan tro. De flesta har nog en idé om sin budget och vad datorn främst ska användas till. Trots detta blir många överväldigade av det enorma utbudet av modeller, storlekar och prisklasser. Med vår köpguide får du uppdaterade tips och råd kring de mest intressanta, bästa och prisvärda bärbara datorerna just nu. Vi listar också de mest intressanta laptopserierna från tillverkare som Acer, HP och Asus med flera. Kolla även in vår guide kring komponenter och hårdvara.

Bärbara datorer kan vara flera tusen kronor billigare att köpa online jämfört med butikspriser. Online köper man alltid nyproducerade datorer med de senaste processorerna och grafikkorten. En laptop från butiken kan vara flera månader gammal, det är en lång tid i datorvärlden.

Mest prisvärda bärbara datorn
just nu

Här tipsar vår datorredaktör om den mest prisvärda bärbara datorn just nu. Köptipset baseras på datorns pris i förhållande till prestanda, funktion och support. Datorn passar dem som planerar att köpa en bra modern laptop som ska användas för både arbete och fritid.

Köptips den 19 april 2014
Nästan var tredje såld dator i Sverige är en HP och just nu har de en mycket prisvärd multimediadator med utmärkt prestanda. Med den unika rabattkoden nedan blir priset ännu mer svårslaget för konkurrenterna. HP ger helt enkelt mest prestanda och kvalitet för pengarna samtidigt som de har en bra svensk support via telefon, mail eller chatt.


HP ENVY 15-j012eo
HP ENVY 15-j012eo    Pris:   6.490 kr 5.990 kr
Storlek: 15,3 tum Processor: 2,6 GHz Intel® Core™ i5-3230M Minne: 8 GB DDR3 Hårddisk: 500 GB SATA (5400 rpm) Grafik: NVIDIA GeForce GT 740M (2 GB DDR3 dedikerat) Vikt: 2,19 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 8 Övrigt: Full HD-skärm, HDMI-port, USB 3.0, HD-Webbkamera, Minneskortläsare, Stötskyddad hårddisk, Fingeravtryckläsare, Fullstort bakgrundsbelyst tangentbord, 90 dagars assistans ingår, 4 st Beats Audio-högtalare samt 2 subwoofersNya ENVY 15-j012eo väger endast strax över två kilo. Det rena, exklusiva formspråket påminner en hel del om Apple MacBook. Datorn har hög finish och känns gedigen och välbyggd med vissa få undantag. Ramen kring tangentbordet är i aluminium medan lock och botten är gjort av hårdplast av hög kvalitet. Datorn har ett stort RAM-minne och en snabb Intel i5-processor som ger strömsnål drift och utmärkt multitasking. Det dedikerade grafikkortet på 2 GB gör att datorn klarar grafikkrävande spel och ger bra med kraft även för mycket avancerade användare.

Skärmen har Full HD-upplösning. Kontrast och färger är bra vilket gör det till ett rent nöje att se på film. Även betraktningsvinkeln är bra, i alla fall i sidled. Den vertikala betraktningsvinkeln är sämre men skärmen går att luta långt bakåt för att kompensera. Fyra stycken Beats Audio-högtalare och en subwoofer ger riktigt bra med kraft till ljudet, faktiskt bland det bästa vi hört från en laptop med klara diskanter schysst bas. Ljudinställningarna sker via Beats Audios eget interface med avancerade funktioner både för uppspelning och inspelning av ljud.


Pekplattan är godkänd men den saknar känslighet längst ut i kanterna. Det finns inga separata knappar för vänster och högerklick men med mulitouchfunktionalitet spelar det mindre roll. Tangentbordet är tyst och har bra stuns. Det är bakgrundsbelyst vilket är utmärkt då man jobbar i svag belysning. Tangentbordet flexar något på mitten, detta är inget man direkt märker av när man skriver men är ändå lite skralt av HP och sänker helhetsintrycket.

ENVY-serien har flera bra och smarta funktioner, exempelvis stötskyddad hårddisk, dubbla mikrofoner med brusreducering, ljuskänslig HD-webbkamera och fingeravtrycksläsare. Sammanfattningsvis tycker vi att den höga prestandan och byggkvaliteten i kombination med det attraktiva priset gör detta till ett utmärkt köp trots vissa små skönhetsmissar.

Läs mer om HP ENVY 15 på: HP.se

TIPS! Ordinarie pris är 6490 kr. Med den unika rabattkoden E15J012BITHP sparar du 500 kr och betalar endast 5990 kr inklusive fri frakt, en riktigt bra deal. Rabatten gäller till och med 2014-04-29.


Läs mer om HP ENVY 15 på: HP.se