Diskmaskin: Köpguide och test 2016
Utbudet av diskmaskiner har aldrig varit större än det är idag, och det gör det också till en ännu större utmaning för konsumenten att hitta rätt. Numera diskar även budgetmodeller bra, men de kan ha problem med hårt smutsad disk, fullpackade maskiner och att torka matlådor eller byttor av plast. De har generellt också relativt hög ljudnivå, vattenförbrukning och energiförbrukning. På diskmaskiner i högre prissegmenten finns särskilda spolmunstycken för grytor och bestick samt innovativa korgkonstruktioner gör att fler kuvert får plats. Dessutom har många modeller i högre prisklasserna avancerade sensorsystem för att förhindra läckage. Det kan därför löna sig att köpa en något dyrare maskin och med moderna vatten- och energisparfunktioner sparar man mycket pengar i längden. 

Vad gäller frågan diskmaskin vs handdisk ur ett miljöperspektiv, så gör nya rön gällande att en modern diskmaskin med låg energiförbrukning faktiskt kan vara mer miljövänlig än att diska för hand. I vårt test av diskmaskiner ger vi därför råd på hur man kan granska energideklarationen. För att en diskmaskin ska bli bäst i test krävs givetvis höga betyg i den kategorin.

Olika typer och storlekar av diskmaskiner
Det finns flera olika typer av diskmaskiner men de vanligaste är underbyggda modeller med förmonterad front som placeras under diskbänken. De senaste åren har det blivit allt vanligare med halvintegrerade eller helintegrerade diskmaskiner. De förstnämnda har frontpaneler som passar kökets luckor med reglage eller display på framsidan. De helintegrerade modellerna har helt dolda reglage och man ser inte att det är en diskmaskin förrän luckan öppnas. I små lägenheter eller hyresrätter kan en bänkdiskmaskin som placeras på diskbänken vara ett smart val. 

Standardbredden för en diskmaskin är 60 cm, men det finns även smalare varianter med en bredd på 45 cm eller smalare än 45 cm. Diskmaskinens yttermått är synnerligen relevant om installationen ska ske i ett befintligt kök där ett skåp som monteras bort är av en viss storlek eller om det är ett litet kök. Ibland behöver man ta hänsyn till om maskinen ska stå nära spisen. I vissa lägen kan man behöva ha möjligheten att justera höjden på diskmaskinen, ibland behövs den vara upphöjd för att allt ska hamna i rätt nivå. Även höjden på själva diskmaskinen är intressant, handlar det om ett äldre kök kan det vara så att diskmaskinen måste vara lägre än 80 cm. I vissa lägen kan man även behöva ta hänsyn till diskmaskinens djup, om diskbänken är 50 cm djup så är det viktigt att maskinen inte sticker ut.BoschBosch
Bosch är en del av den tyska koncernen BSH Home Appliances som även gör diskmaskiner från Siemens, Gaggenau och Neff. Tillsammans är de Europas största tillverkare av vitvaror. Diskmaskinerna tillverkas i samma fabriker och därför är produkterna väldigt lika till form och funktion. Gaggenau och Neff riktar sig mot premiumsegmentet där du betalar mycket för design och maxade specifikationer. Bosch riktar sig mot en större marknad med prisvärda och smarta diskmaskiner av generellt hög kvalitet. Exempel på funktioner vi gillar är Zeolith-torkningen som absorberar fukt och omvandlar den till värme. Bosch är även kända för sin tysta gång och modellerna med SuperSilence Plus-funktionen når endast 38 dB(A).  Diskmaskinerna justerar automatiskt vattenförbrukning, vattentemperatur och disktid beroende på nedsmutsningsgraden. 10 års rostgaranti är bland de bästa på marknaden. Bosch brukar prestera bra i tester av diskmaskiner.

+ Största tillverkaren i Europa ger bred distribution och stort servicenätverk
SiemensSiemens
Siemens och Bosch diskmaskiner tillverkas i samma fabriker så prestanda, funktioner och kvalitet är i princip den samma. Den dominerande positionen på marknaden ger stordriftsfördelar och generellt får man som konsument mycket diskmaskin för pengarna. Skillnaderna mellan Bosch och Siemens ligger främst i designen och att varumärkena profileras något olika i marknadsföringen. Siemens satsar mycket på flexibiliteten i sina inrednings- och korgalternativ. Även på mellanklassmodeller går hela inredningen att justera; korgar kan höjas, tallrikshållare kan fällas och bestickhållare kan breddas. Flexibiliteten underlättar för att få plats med stora kastruller, höga vinglas, långa salladsbestick eller mindre porslin som espressokoppar. Siemens jobbar även mycket med energieffektivitet och de senaste åren har de sänkt förbrukningen på sina maskiner med 50%.

+ Stordriftsfördelar tillsammans med Bosch ger bra prisvärde

Bästa pris hos: Buildor.seElectroluxElectrolux
Svenska Electrolux är en av marknadens större aktörer och äger varumärken som Husqvarna, AEG och Elektro Helios. Diskmaskinerna från Husqvarna och AEG är i princip samma produkter, men profilerade under olika varumärken i premiumsegmentet. Elektro Helios har främst modeller i budgetklassen med lägre prestanda och specifikationer. Electrolux egna modeller finns på alla plattformarna, från budget till premium. Electrolux tillverkar även diskmaskiner åt IKEA. För ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnaden då det i grunden är samma produkter men med olika estetiska element. De stora volymerna gör att IKEA kan pressa priserna vilket innebär att man får mycket diskmaskin för pengarna. Electrolux tillverkar många av diskmaskinerna i Rumänien och Italien men design och produktutveckling sker till största delen i Sverige. 

+ Brett sortiment av diskmaskiner från budget till premium i alla storlekar

Bästa pris hos: CDON.se
Bästa pris hos: WhiteAway.seMiele
Miele
Tyska vitvarutillverkaren Miele uppfann den moderna elektriska diskmaskinen redan 1929. Sedan dess har Miele blivit kända för sin höga kvalitet och stått för många innovationer som nu används av i princip alla andra tillverkare. Exempelvis hade de fram till nyligen patent på besticklådan överst i diskmaskinen som gör att alla bestick ligger separat. Miele har utvecklat besticklådan konstant under åren och den kan numera justeras både i bredd och höjd. Det ger plats åt höga vinglas och stora bestick som soppslevar eller ballongvispar. Andra smarta funktioner är att luckan till diskmaskinen öppnas automatiskt när programmet är klart och att saltbehållaren på vissa modeller är placerad i luckan. Alla andra tillverkare sneglar avundsjukt på Mieles historiskt höga benchmarkresultat i tester. Miele är så säkra på sin kvalitet att de utöver den vanliga branschgarantin ger ett 10 års kvalitetsbevis som gäller vid eventuell reparation.

+ Innovativa och funktionella diskmaskiner av hög kvalitet med bra garantierCylinda
Cylinda

Cylinda är en klassisk vitvarutillverkare från Jung i Västergötland. Numera ägs de av Elektroskandia och tillverkningen av diskmaskiner har flyttat ut i Europa. Utvecklingsavdelningen är dock kvar i Sverige och maskinerna är särskilt anpassade efter svensk vattenkvalitet. Modellserien Sverigedisken har blivit en försäljningssuccé och har många bra funktioner, exempelvis läckagesensor, torksensor samt en mekanisk och elektronisk barnspärr. Maskinerna har även Cylindas smarta spolarmskonstruktion av rostfritt stål samt flera olika spolzoner. Bland annat grytspolning längst bak i diskmaskinen under den nedre korgen samt ett separat spolmunstycke för bestickkorgen. Sverigedisken har även 5 års garanti och är bland de energisnålaste på marknaden, ofta med A+++ energiklassning. De rostfria diskmaskinerna har en särskild ytbehandling som effektivt motstår fingeravtryck.

+ Sverigedisken är en riktigt bra modellserie utvecklad för svenska förhållanden

Bästa pris hos: Byggmax.seAEG & Husqvarna

AEG & Husqvarna
Dessa två varumärken marknadsförs av Electrolux och fokuserar på diskmaskiner i premiumsegmentet. Nya funktioner, tekniker och prestandaförbättringar lanseras först hos AEG eller Husqvarna innan de släpps till Electrolux egna diskmaskiner för att i sista steget släppas till Elektro Helios. Exempel på nya innovationer är ComfortLift-funktionen i vissa nya AEG-maskiner, som med ett handgrepp lyfter upp hela nedre korgen i midjehöjd. En fantastisk funktion för ömma ryggar. Electrolux äger inte företagen AEG eller Husqvarna utan äger enbart rätten att använda varumärkena i sin marknadsföring. Sedan 2005 äger Electrolux rätten att använda varumärket AEG som i grunden är en gammal tyskt elektronikkoncern från 1883. De har dock ingen egen tillverkning sedan 1996. Electrolux äger även rätten att använda Husqvarnas varumärke på sina vitvaror även om det är två helt olika företag. 

+ Premiummaskiner som är först med den senaste tekniken från Electrolux

Bästa pris hos: CDON.se
Bästa pris hos: WhiteAway.seWhirlpool

Whirlpool
Amerikanska Whirlpool är en av världens största tillverkare av vitvaror och äger mängder av andra varumärken, bland annat KitchenAid och Bauknecht. De har relativt små marknadsandelar för diskmaskiner i Norden men är större i övriga Europa där de har flera fabriker. För en svensk kan designen på frontpanelerna tyckas vara något plottrig men var sak har sin plats. Insidan är riktigt smart, särskilt modellerna med PowerClean-systemet med skjutbar toppkorg för att få plats med höga vinglas under besticken. Innovativt är även de fällbara armarna i nedre korgen som gör det möjligt att placera upp till tre kastruller vertikalt. Det flexibla korgsystemet ger plats för upp till 15 kuvert och är enkelt att plocka i och ur. Toppmodellerna med PowerDry-funktionen möjliggör diskning och torkning på en timme, det är riktigt bra.


+ Smart inredning och snabb torkning från en av världens största tillverkareGorenje

Gorenje & Asko
Gorenje är en slovensk tillverkare av vitvaror och är stora på den europeiska marknaden. Diskmaskinerna är mycket konkurrenskraftigt prissatta utan att kompromissa med funktioner. Generellt är de också väldigt energieffektiva och majoriteten av modellerna har energiklass A++ eller A+++. Gorenje har också ett samarbete med den hyllade italienska designföretaget Pininfarina som bland annat står bakom formgivningen av flera bilmodeller från Ferrari, Maserati och Alfa Romeo men även Volvo C70. Sedan 2010 äger Gorenje svenska vitvarutillverkaren Asko som tidigare var samma företag som Cylinda. Tillverkningen av Asko diskmaskiner sker sedan 2013 i Slovenien men de kännetecknas fortfarande av en skandinavisk design som vunnit flera designpriser, bland annat reddot design award och iF Design Award. Alla diskmaskinerna från Asko testas innan de lämnar fabriken och de har 5 års garanti.

+ Konkurrenskraftig prissatta diskmaskiner med prisbelönt designSmeg
Smeg

Italienska Smeg är kanske främst kända för sina vitvaror i klassisk 50-tals retrodesign men har också många produkter med stilren och elegant design. De har tillverkat diskmaskiner sedan 60-talet men det är under de senaste åren som de blivit populära bland designmedvetna konsumenter i Sverige. Smeg samarbetar med flera kända industridesigners och arkitekter, bland annat Renzo Piano som ritat skyskrapan The Shard i London. Diskmaskinerna från Smeg är dock inte bara yta och design, de har flera modeller där såväl funktioner, energieffektivitet, ljudnivå och prestanda är bland de absolut bästa på marknaden. Särskilt intressant är deras breda sortiment av fristående diskmaskiner för kök där en vanlig inbyggd diskmaskin inte passar eller får plats. Smeg har en växande lojal skara av fans och för den som redan har deras kylskåp, spis och brödrost borde även en diskmaskin vara ett självklart val.

+ Funktionella och snygga diskmaskiner som ger köket personlighet.GRAM
GRAM
Danska GRAM grundades redan 1901 men började tillverka vitvaror på 1950-talet. De är främst kända för sina kylar och frysar men gör även ugnar, spisar, fläktar och diskmaskiner. Sedan 2001 ägs GRAM av polska företaget Amica som är den största tillverkaren av vitvaror och hushållsmaskiner i Polen. Diskmaskinerna marknadsförs under olika varumärken; Hansa i Östeuropa, Amica i Centraleuropa och GRAM i Norden. GRAM har kvar visst självbestämmande och huvudkontoret ligger kvar i danska Kolding. Designen på diskmaskinerna har en tidlös skandinavisk design som fått flera designpriser och utmärkelser. Fokus ligger även på användarvänlighet, kvalitet och hållbarhet vad gäller miljö. De flesta modellerna är prismässigt placerade i mellansegmentet men designen ger dem ett betydligt dyrare intryck. 

+ Klassisk skandinavisk design samt fokus på miljö och användbarhetBeko
Beko
Även om Beko i princip är okänt på den nordiska marknaden är det den näst största tillverkaren av vitvaror i Västeuropa. Särskilt starka är de i Storbritannien och på Irland. Uppmärksamma fotbollsintresserade känner säkert igen varumärket från FC Barcelonas tröjor, närmre bestämt på vänster arm. I Bekos stall finns även andra varumärken med marginella marknadsandelar i norden, exempelvis Grundig och Blomberg. Nu har vissa av Bekos produkter börjat hitta hit till Sverige, däribland diskmaskinerna och de ger relativt mycket för pengarna med bra garantier. Såväl vattenförbrukning och energiklass hör ofta till de bättre på marknaden. Designen är på inget sätt uppseendeväckande men funktionell. Beko ägs av det turkiska företaget Arçelik som i sin tur ägs av Koç Holding. Det är Turkiets största industrikonglomerat och ett av världens 500 största företag.

+ Prisvärda diskmaskiner från tillverkaren som är liten i norden men stor på jorden