Eltandborstar: 7 modeller i test 2015
Våra experter har utsett eltandborsten Oral-B Pro 5000 som bäst i test och vårt köpråd för 2015. Experterna heter Ann och Therese och är legitimerade tandhygienister. Oral-B Pro 5000 blir utsedd som bäst i test då den är högeffektiv, användarvänlig och prisvärd. Philips Sonicare Diamond Clean är också en bra elektrisk tandborste som passar utmärkt för både barn och vuxna. Alla modeller i testet har hög kvalitet och ger god munhygien. Detta betyder att de effektivt motverkar karies, tandsten och inflammation i tandköttet. Tänderna blir också vitare efter missfärgningar och fläckar från kaffe och tobak jämfört med manuella tandborstar.

De billigare eltandborstarna i detta test har färre finesser och tillbehör. Har man väl bestämt sig för att en bättre munhälsa kan en funktionsrik modell med ett högre pris vara ett klokt och bra köp för att göra tandborstningen både roligare och effektivare.

Skillnader mellan Oral-B och Philips
Kliniska rön bevisar att batteridrivna eltandborstar är effektivare än manuella tandborstar. Vi har enbart låtit testa eltandborstar från de största märkena; Oral-B som tillverkas av Braun samt Philips. Oral-B är marknadsledande i Sverige medan Philips är storsäljare i många andra länder. Bägge hävdar att de är mest rekommenderade av tandläkare och tandhygienister. Det skiljer en del på teknikerna som eltandborstarna använder. Oral-B både pulserar och roterar i en oscillerande rörelse medan Philips istället vibrerar i en sonisk pulserande rörelse som sätter saliven i svängning. Borstkänslan skiljer sig åt och det är personligt vad man föredrar. Båda teknikerna är skonsamma och effektiva för att ta bort plack och bakteriebeläggningar. De ger också en renare och fräschare känsla i munnen än en manuell tandborste. Oral-B har en bred distribution i Sverige, därför är det lätt att hitta reservborstar. Philips storsatsar nu på Sverige men än så länge finns reservborstarna inte i lika många affärer.

Borstningsteknik
Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag i två minuter. Flytta den elektriska tandborsten mjukt och långsamt från tand till tand. Skrubba inte utan låt borsten göra hela jobbet. Stanna en kort stund på varje tand innan du går vidare. Borta först tandradens utsida, sedan insidan. Var extra noga mot tandköttskanten där plack och bakteriebeläggningar ofta samlas. Avsluta med sidotändernas tuggytor. Alla eltandborstarna i testet kan garantera rätt borsttryck. Borsthuvudet ska bytas var tredje månad enligt tillverkarnas råd. Komplettera med tandtråd eller tandstickor samt tungskrapa för att motverka karies, tandlossning och dålig andedräkt.


Oral-B Pro 5000-Bäst i test

Oral-B Pro 5000

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (4 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård, Mjuk och Vitgörande

Oral-B Pro 5000 är en uppdatering av vår tidigare testvinnare Oral-B 5000 Triumph. I grunden är det samma utmärkta eltandborste med samma höga kvalitetsintryck men den har några intressanta förbättringar. Borsthastigheten är den samma som tidigare, den roterar, oscillerar och pulserar tusentals gånger per minut vilket är mycket effektivt mot fläckar och plack. Det lilla borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta vid områden där det samlas mycket bakteriebeläggningar, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Renhetskänslan blir mycket god och de olika programmen gör att man enkelt hittar en personlig favorit.

Tandborsten reducerar hastigheten automatiskt om du trycker för hårt och den nya uppdaterade trådlösa digitala timern vägleder genom olika borstprogram. Timern är utmärkt om behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Även handtaget är uppdaterat och är numera betydligt greppvänligare och lättmanövrerat, även för små barnhänder. Vi gillar eltandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. Oral-B Pro 5000 är bättre än föregångaren och är faktiskt lite billigare. Det nya attraktiva priset i kombination med eltandborstens utmärkta funktioner, tillbehör, finesser och garanti gör att vi utser den till bäst i test.

Oral-B Pro 4000 är samma eltandborste men har ingen trådlös timer och är några hundralappar billigare. Vi tycker dock Oral-B Pro 5000 är ett bättre köp då timern är riktigt bra och som dessutom fungerar som en snygg badrumsklocka.

+ Bäst i test, utmärkt rengöring, smart digital timer, 30 dagars prova-på-garanti
– Ej app-kompatibel som Oral-B Pro 7000 (recenserad nedan)

Betyg: 9

Bästa pris hos: CDON.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Tretti.se
(Fri frakt)Eltandborste Philips Sonicare Diamond Clean
Philips Sonicare Diamond Clean
Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut. Borstningslägen (5 st): Rengöra, Tandköttsvård, Polera, Sensitive, Vit

Första gångerna man borstar tänderna med Philips Sonicare Diamond Clean kittlar det i munnen. Det är inte obehagligt, snarare intressant, en känsla som måste upplevas för att förstå. 31000 pulserande rörelser per minut sätter fart på saliven och munnen måste hållas stängd, annars lär du skvätta ner badrumsspegeln. Den soniska borsttekniken för in vätska mellan tänderna och längs tandköttskanten. Efter några dagar lär man sig att gilla Philips borstteknik, munnen känns ren och fräsch.

Enligt vår mening gör Philips de snyggaste eltandborstarna på marknaden. Batteritiden är utmärkt, ett medföljande glas fungerar som trådlös laddstation, en stilren och praktiskt lösning som funkar med både 110 och 230 volt. Det ingår dessutom ett resefodral som laddas via USB, även detta är praktiskt då man slipper ta med en särskild laddare. Borsten är relativt lätt samtidigt som greppet är tunt och ergonomiskt utformat vilket gör det enklare att nå kindtänderna. Det finns fem borstprogram och en inbyggd timer meddelar då man är klar med varje fjärdedel av munnen. Timern är inte lika pedagogiskt som Oral-B:s dyrare modeller men fungerar bra. Philips har 60-dagars nöjdhetsgaranti, du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Har man väl lärt sig gilla Philips borstteknik vill man absolut fortsätta.

+ Lätt, ergonomisk, stilren, tystgående, högeffektiv rengöring, 60 dagars nöjdhetsgaranti
– Det kan ta några dagar att vänja sig vid borstkänslan

Betyg: 8

Bästa pris hos: Eleven.se
Bästa pris hos: Tretti.se


Eltandborste Braun Oral-B Pro7000

Braun Oral-B Pro 7000

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (7 st): Daglig rengöring, Mjuk, Polering, Massage, Djup rengöring, Tunga, Trippelsensor

Pro 7000 är den mest avancerade elektriska tandborsten från Oral-B. Det är också den smartaste, enligt uppgift ska beräkningskapaciteten i processorn vara större än datorn på månraketen Apollo 12. Till utseendet är tandborsten väldigt lik den tidigare toppmodellen Oral-B PC 5500 Triumph. Mycket av funktionaliteten är också den samma, exempelvis borsthastigheten och den trådlösa smartguiden. Det finns dock några intressanta nya funktioner, exempelvis ett extra borstprogram för att skrapa tungan.

Den stora nyheten är dock att Oral-B Pro 7000 har Bluetooth-teknologi. Detta kan låta som en gimmick, men för statistiknördar tar det tandborstningen in i framtiden. Med en app till iPhone och Android får du realtidsinformation om din tandborstning med borsttips och råd direkt i telefonen. Via historiken får också statistik och analys av dina borstsessioner. Appen meddelar även när det är dags att byta borsthuvud. Den integrerade trycksensorn reducerar automatiskt borsthastigheten om du trycker för hårt. Oral-B Pro 7000 är en premiumprodukt med ett premiumpris. I dagsläget tycker vi dock att föregångaren Oral-B Professional Care 5500 Triumph ger mer för pengarna.

+ Smartphone-app med statistik, intelligent trycksensor,
– Väldigt högt pris

Betyg: 8

Bästa pris hos: Tretti.se
Bästa pris hos: WhiteAway.se


Eltandborste Philips HX6932

Philips HX6932

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut. Borstningslägen (3 st): Clean, Skonsam, Massage Borsttekniker (2 st): Go care, Max Care

Philips tidigare toppmodell har ett smalt gummerat grepp med smakfullt kromade detaljer. Modellen är så pass snygg att den passar att stå framme även i exklusiva badrumsmiljöer. Den låga vikten och handtagsdesignen gör det enkelt att nå svåråtkomliga ytor i munnen, även för barn. Borsten är dessutom effektiv mot både plack och fläckar. När borstprogrammet är slut stänger en timer automatiskt av eltandborsten. Det tar några gånger att vänja sig vid den soniska pulserande teknik som Philips använder, men i längden gillar man känslan mer och mer. Batteriet håller länge och laddaren funkar med både 110 och 230 volt.

+ Snygg och smart, tystgående högeffektiv rengöring, långlivad resetandborste
Extraborstar finns i ett begränsat antal butiker än så länge

Betyg: 8

Bästa pris hos: Conrad.se (Fri frakt)


Eltandborste Oral-B Professional Care 3000

Oral-B Professional Care 3000

Borsthastighet: 8800 oscillerande rörelser per minut Borstningslägen (3 st): Daglig rengöring, Mjuk, Polering

Oral-B 3000 har samma borsthastighet som systermodellen Oral-B 5500. Funktioner, tekniska finesser och tillbehör är tyvärr inte lika många trots att prislappen är snarlik. Vissa fördelar finns dock med denna eltandborste, handtaget är smalare och vikten är lägre. Det är dock på bekostnad av batteriets livslängd. Därför är det enkelt att rekommendera Oral-B 5500 framför Oral-B 3000. Priset må vara högt men detta är fortfarande en av de absolut bästa elektriska tandborstarna på marknaden då effektiviteten mot plack och karies är mycket god. Dessutom går extraborstar att få tag på i stort sett överallt.

+ God rengöring och effektivitet, bra greppbarhet
– Inte lika prisvärd som Oral-B 5500, batteriet håller bara en vecka

Betyg: 7

Bästa pris hos: Proshop.se


Eltandborste Philips HX6731/02 HealthyWhite

Philips HX6731/02 HealthyWhite

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut Borstningslägen (3 st): Clean, Clean & White, Skonsam

Philips HX6731 har samma smidiga gummibelagda handtag som HX6932 vilket passar utmärkt för både vuxna och barn. Borsthastigheten ska också vara likvärdig men känns ändå inte lika effektiv. Tre olika program finns där Clean & White-läget ska klara att bleka tänderna hela två nyanser på två veckor. Automatisk avstängning sker efter två minuter, vill man stänga av den i förväg måste man klicka igenom alla borstlägen. Den soniska tekniken är betydligt tystare än konkurrenternas eltandborstar, faktiskt nästan ljudlös för andra i badrummet. Modellen är billig men vi föredrar ändå den funktionsspäckade HX6932.

+ Relativt billig, bra grepp även för barn, enkel instruktionsbok, effektiv
Det tar några dagar att vänja sig vid Sonic Care tekniken

Betyg: 7


Eltandborste Oral-B Professional Care 500

Oral-B Professional Care 500

Borsthastighet: 7600 oscillerande rörelser per minut Borstningslägen (1 st): 3D-rengöring

Basicmodellen Oral-B 500 har en relativt låg borsthastighet och endast ett borstläge. Tekniskt sett ligger den alltså en bit efter övriga eltandborstar i detta test. Den är dock fortfarande betydligt effektivare än en manuell tandborste och försedd med ett riktigt bra pris. Dessa faktorer i kombination med det smala handtaget och de enkla funktionerna gör att modellen passar bra som en barntandborste. För vuxna kan Oral-B 500 också vara ett bra val om det är första gången man köper en elektrisk tandborste. Har man dock använt någon av de mer avancerade modellerna ovan i detta test vill man inte gå tillbaka.

+ Billig, bra eltandborste för barn och som förstagångsborste för vuxna
Relativt låg borsthastighet, få funktioner och tillbehör, klarar ej 100 Volt

Betyg: 6


Bästa pris hos: Conrad.se
(Fri frakt)
Bästa pris hos: Proshop.se

Eltandborstar för barn

Eltandborstar för barn
Både Oral-B och Philips har utvecklat speciella elektriska tandborstar för barn. Philips är mer avancerad men också betydligt dyrare. För att motivera barnen i kampen mot Karius och Baktus spelas melodier under tandborstningens olika faser. Istället för att köpa en egen eltandborste till barnet går det lika bra att använda färgglada borsthuvuden på familjens vanliga eltandborstar. Då uteblir dock det uppmuntrande momentet med melodierna.

Hjälp barnet till dess att de har utvecklat finmotoriken i händerna. Använd alltid tandkräm med fluor. I detta test tar vi hänsyn till om borstarna passar för barn.

Braun Oral-B D10 Kids
Bästa pris hos: CDON.se

Philips HX6311 Sonicare for Kids 
Bästa pris hos: CDON.se


Video - Skillnader mellan Oral-B och Philips


Läsare av detta test läste även följande tester