maxmode banner

Mascara: 10 populära produkter i test

Mascara är den vanligaste skönhetsprodukten i varje kvinnas sminkskåp. Vi har därför låtit två frilansande make-up artister testa både billig och lite dyrare mascara från flera olika märken. Make-up artisterna är experter på smink och make up och de utser produkterna som är bäst i test i två olika kategorier, volym och längd. De utser också våra köptips för 2015. I testet har de jämfört de svarta mascarorna utifrån följande kriterier; hållbarhet en vanlig dag på jobbet, fuktbeständighet – exempelvis regn eller tårar, förpackningen och borstens utformning samt hur lätt den är att tvätta bort från ögonen.

Viktigaste parametern i recensionen är naturligtvis hur väl mascaran uppfyller utlovat resultat när det gäller volym alternativt längd på ögonfransarna. Glädjande är att kvalitén på billigare mascaror höjts och prisskillnaden mot lyxmärkenas skönhetsprodukter är inte längre lika stor. Ett tips är att du kan köpa smink och kosmetika riktigt billigt online på nätet jämfört med att köpa det på stan.


<−− Gilla oss på Facebook så får du information om nya skönhetstester och information om våra tävlingar.Bästa mascaran för volym

I testet för volym har sex olika mascaror utvärderats. Alla levererar det som utlovas – volym. Det som skiljer är hur bra de håller under dagen och hur lätt det är att bygga upp volymen utan klumpar och kladd. Borste och formula inverkar hur många lager mascara du behöver måla för att uppnå volym på ögonfransen. Börja med att ziggzgga med borsten närmast fransroten för att därefter svepa längs fransen. För att ge extra lösögonfranseffekt kan du måla några extra lager mascara i yttre ögonvrån. Det blev en delad förstaplats för de två mascaror som var bäst i testet.Lancôme Hypnôse 6,5 ml
Mascara Lancôme Hypnôse

En mascara som ger riktigt snyggt svarta fransar. Fransarna blir separerade och håller fantastiskt bra under dagen, ingen fällning under ögonen. Borsten är liten och lätt att komma åt alla vrår med. Mascarans något tunna formula gör det lite svårare att nå samma volym som testets andra vinnare Sumptuous men hållbarheten väger upp för detta.

+ Fantastisk hållbarhet, inga klumpar
– En relativt dyr mascara

Betyg: 10


Bästa pris hos: Nordicfeel.seEstée Lauder Sumptuous 6 ml

Mascara Estée Lauder SumptuousLyxiga Sumptuous från Estée Lauder lyckas bäst i testet på att kombinera volym med hållbarhet. Mascaran innehåller synliga fibrer som bygger upp volym på fransarna. Borsten är konformad och ger bra ”lösögonfrans”-effekt med kraftigare fransar i yttre ögonvrån. Klarar fukt riktigt bra! Smular lite mer än Hypnôse men erbjuder å andra sidan mer volym på fransen.

+ Massiv volym som håller, klarar fukt bra
– Kan klumpa om man är oförsiktig

Betyg: 10

Bästa pris hos: Bangerhead.se
Bästa pris hos: Eleven.seMaxFactor Masterpiece Max 7,2 ml

Mascara Max Factor Masterpiece MaxDenna mascara från MaxFactor har varit med några år men håller än. Volymen byggs upp med några få appliceringar utan att klumpa. Den klarar dessutom klarar fuktigt klimat utan att färga. Borsten är en liten och nätt gummiborste som kommer åt överallt. I slutet av dagen så smular den en aning men vi utser den ändå till den bästa mascaran i den lägre prisklassen.

+ Billig, snygg volym, bra borste
– Fäller lite i slutet av dagen

Betyg: 8


Bästa pris hos: Shopping4net.se
(Fri frakt)
Bästa pris hos: Fyndiq.seL’Oréal Volume Million Lashes

Mascara L’Oréal Volume Million LashesVolume Million Lashes har en lättmålad konsistens och resultatet är riktigt snygga fransar. Borsten är stor och kan kräva lite koncentration men den separerar och bygger gradvis upp volymen på ögonfransarna utan att de blir tunga. Under målning kan mascarans lukt vara lite besvärande men doften försvinner när mascaran torkat. Billig och bra!

+ Snyggt separerade fransar, bra budgetalternativ
– Fuktbeständigheten

Betyg: 7

Bästa pris hos: Lyko.se
Bästa pris hos: Eleven.seMaybelline The Falsies Volum’Express 9 ml 
Mascara Maybelline The Falsies Volum’Express

Med sin skedformade borste kvävs lite övning för att applicera utan kladd. ”Skeden” ska hjälpa till att böja fransarna i båda ögonvrårna utåt och för övre fransraden funkar det utmärkt. Underfransarna är däremot ganska svåra att komma åt utan missöden. Håller inte riktigt hela dagen utan att smula och klarar inte heller fukt särskilt väl.

+ Billigaste mascaran i testet
– Borsten och den krämiga formulan ger lätt klumpar

Betyg: 5


Bästa pris hos: Eleven.se
Bästa pris hos: Ellos.se


Bästa mascaran för längd
Fyra mascaror för att ge ögonfransarna längd har testats. Skillnaden är stor, främst när det gäller hållbarhet men också hur mycket längd de faktiskt levererar. Antalet mascaror för längd är inte lika många som volymgivande, men vill du ha riktiga glamourögonfransar är det en längdgivande mascara som blir pricken över i för din festmakeup. Längdmascara innehåller ofta fibrer som ger effekten, du kan ofta se dem med blotta ögat på borsten. Du bygger längd genom att måla lager på lager och låta ögonfransarna torka en stund mellan varje applicering.Clinique High Impact Mascara 8 ml
Mascara Clinique High Impact

Den anonyma förpackningen döljer en riktig toppenmascara. Fransarna blir dramatiskt korpsvarta, separerade och får fin längd. Resultatet håller också riktigt bra under hela dagen, även i fuktig miljö. Borsten har klassisk form med nylonborst som har lätt att komma åt överallt. Mascarans ger förutom längd även snygg volym vilket gör den till vinnare. Allergitestad.

+ Bra längd & volym, inga klumpar, oparfymerad
– Småtrist förpackning

Betyg: 10


Bästa pris hos: Nordicfeel.seImju Fiberwig 8,3 ml

Mascara Imju Fiberwig
Med Fiberwigs fibrer kan du bygga upp otroligt långa och vackra fransar. De kan dock lika gärna ställa sig på tvären. Vårt tips är att bygga volym vid fransrötterna med en annan mascara, och därefter bygga längd med denna trollstav. Du tvättar bort den genom att fukta med varmt vatten och försiktigt dra loss mascaran från fransarna, samma princip som Kanebo 38.

+ Ger jättelånga fransar, bäst i test i fuktkategorin 
– Något svårkontrollerade fibrer

Betyg: 9

Bästa pris hos: Shopping4net.seL’Oréal Volume Double Extension with Sérum 2x6ml

Mascara L’Oréal Volume Double Extension with SérumMascaran har två komponenter, ett vitt serum som ska öka tillväxten av nya och längre fransar och ger tydlig volym. I andra änden finns mascaran som täcker den vita fransen och ger bra resultat. Klarar fukt utan att färga. Borsten är klassisk med nylonborst och kommer åt bra. Mascaran kan också användas helt självstående och ger även då bra resultat.

+ Snygg volym, bra borste
– Smular lite i slutet av dagen

Betyg: 7
MaxFactor False Lash Effect 13,1 ml
Mascara Max Factor False Lash Effect

För att bygga volym med False Lash Effect krävs det att du kommer överens med borsten. Den har en trubbig spets som försvårar förmågan att komma åt de innersta ögonfransarna samt undre fransraden utan att kladda. Väl på fransen levererar mascaran volym och god hållbarhet som funkar både till vardags och till fest. Både fukt och smul är helt ok.

+ Snygga svarta fransar, mycket mascara för pengarna
– Klumpig borste gör det svårare att komma åt i ögonvrån

Betyg: 6


Bästa pris hos: Nordicfeel.se (Fri frakt)Maybelline Lash Stiletto

Maybelline Lash Stiletto gör oss besvikna då den inte riktigt håller vad den lovar. Resultatet är snyggt i mindre än en halv dag, sedan har mascaran försvunnit från fransarna. Fördelen är att den inte heller ligger under ögat, utan är spårlöst försvunnen. Klarar däremot fukt riktigt bra. Luktar besvärande när man målar men doften försvinner när mascaran torkat.

+ Lättmålad, inga klumpar 
– Resultatet håller inte fram till lunch

Betyg: 2


Bästa pris hos: Fyndiq.se