Mediacenter / mediaspelare:
  5 modeller i test 2015

Mediacenter är en produkt för vilken intresset formligen exploderat på senare år. Ett mediacenter fungerar som navet i din hemmabioanläggning och gör att du kan överföra och spela upp film och musik på din TV från en dator, extern hårddisk, USB-minne eller en filserver. Detta åstadkommer mediacentret genom att agera tolk och översätta ljud och bild till signaler som din TV förstår. Istället för namnet mediacenter används ofta andra namn, inte minst då ett mediacenter kan vara en del av flera andra produkter. Andra vanliga namn är Mediaspelare, Media Extender, HTPC (Home Theatre Personal Computer), Media Streamer och Media Server.

En del använder idag sin dator som mediacenter genom att koppla ihop den med sin TV genom sin Xbox eller Playstation. Detta kan fungera något så när bra om man är tekniskt kunnig, men vill man ha bästa möjliga mediaspelare, med god prestanda och tillförlitlighet som hela familjen kan använda bör man skaffa ett dedikerad mediacenter som är så lättanvänt som möjligt. Som väl är så är detta idag inte bara möjligt utan även förvånansvärt billigt. Det finns dock en uppsjö av olika mediacenter/mediaspelare, vilket ofta gör det svårt för den oinvigde att navigera i djungeln och göra det bästa köpvalet. Därför har vi valt ut de bästa och mest populära modellerna på marknaden och testat dem grundligt. Vår målsättning är att man ska hitta det bästa mediacentret för just sina behov och sin budget. Då priset för de flesta är en mycket viktig faktor har vi delat upp modellerna i olika prisklasser. Testet inkluderar därför allt från budgetmodeller för ca 500 kr till mer påkostade premium-modeller för uppåt 4000 kr. Gemensamt för samtliga mediacenter är ett användarvänligt gränssnitt, app-stöd, möjligheten att streama ljud och bild samt stöd för de vanligaste video- och ljud-formaten.

Bästa mediacentren

Vårt test för bästa mediacenter/mediaspelare visar tydligt att utvecklingen gått starkt frammåt jämfört med bara ett par år sedan. Inte bara i bättre hårdvaruprestanda utan även i bättre användarvänlighet av mjukvaran och fler funktioner. Till exempel är appar för Facebook och YouTube idag standard och stöd för andra populära appar såsom Spotify, Skype, Viaplay, Netflix, SVT Play ökar ständigt. Priserna har också pressats och man får nu riktigt bra mediacenter för under tusenlappen.

Bäst i test blir D-Links numera väletablerade mediacenter Boxee Box som kombinerar en rad styrkor till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Boxee Box är så användarvänligt att hela familjen kan använda det. Det har ett utmärkt formatstöd och spelar upp det allra mesta i video-, ljud- och text-väg. Prestandan är tillräckligt hög för att spela upp tunga filer med hög bitrate utan att hacka. Anslutningsmöjligheterna är goda och inkluderar en SD-slot. Sist men inte minst har den innovativa fjärrkontrollen ett qwerty-tangentbord som är guld värt när man ska skriva in lösenord, internetadresser och dyl.

För den mer avancerade användaren som är beredd att lägga några tusen för ett high end-mediacenter är Xtreamers Ultra 2 Deluxe ett utmärkt köpval. Förutom förstklassig prestanda kommer det förinstallerat med världens kanske bästa mediaspelare XBMC. Förutom en riktigt snygg design är XBMC mycket lättnavigerat och har stora möjligheter till användaranpassningar. Formatstödet är utmärkt och prestandan sanslöst hög.Google Chromecast (2:a generationen)
CPU: Marvell 88DE3006 GPU: GC1000 RAM: 512MB  Mjukvara: Chrome Mått (BxHxD): 51.9x 51.9×13.49 mm Vikt: 0.391 kg Ljud: - Anslutningar: WiFi, USB (2.0), HDMI  Fjärrkontroll: iOS/Android-app

Google Chromecast 2-a
Google Chromecast är en lika billig som liten och innovativ mediaspelare och utnämns därför till bäst i test. När den första generationens Chromecast lanserades 2013 blev den snabbt en försäljningssuccé. Den andra generationen är begåvad med en effektivare processor och en bättre antenn som ska ge 2-4 gånger högre prestanda. Resultatet är att filmer startar snabbare och det blir mindre mindre buffring. Chromecast sätts i ett HDMI-uttag på teven och kopplas sedan med ett knapptryck ihop med en smartphone, surfplatta eller dator. Idén är att enkelt skapa en smart-TV av en ”dum”-teve genom att låta den få tillgång Android-appar. Med andra ord kan Chromecast liknas vid en Google-version av den så populära Apple-TV, men till ett pris på bara några hundralappar.

Chromecast app är numera ganska bra, vi har främst testat YouTube, SVT Play, Viasat, Spotify, HBO Nordic och Netflix. Att ”casta” dessa Video on Demand-tjänster genom att använda mobilen eller läsplattan som fjärrkontroll funkar faktiskt suveränt. Vi hade även velat se en möjlighet att strömma lokalt sparat innehåll till teven via Chromecast. Även om det rent tekniskt är möjligt att göra detta så har upphovsrätts-maffian hittills satt stopp för denna funktionalitet. Filmindustrin är nämligen livrädd för att en så billig och lättanvänd pryl ska göra det alltför enkelt för gemene man att strömma piratkopierad video till teven. Detta är definitivt en nackdel för Chromecast, men förhoppningsvis blir det möjligt i framtiden. Säkert är i varje fall att alltfler Andoid-appar kommer att bli tillgängliga på Chromecast framöver och då Android-plattformen är så enorm innebär detta nästintill oanande möjligheter. Detta är marknadens mest praktiska och prisvärda streaminglösning och vi tycker att varje TV förtjänar en Chromecast,

+ Innovativ & liten, lågt pris, extremt lättanvänd
− Vi skulle gärna sett ett Ethernetuttag

Betyg: 9

Bästa pris hos:CDON.se (Fri Frakt)Western Digital TV Live Gen 3 - Litet men kraftfullt mediacenter
CPU: Sigma SMP8670AD GPU: - RAM: - GB Mjukvara: - Mått (BxHxD): 125x30x100 mm Vikt: 0,19 kg Ljud: - Anslutningar: Ethernet, WiFi, USB (2.0): 2 st, HDMI (v1.4), komposit, optisk Fjärrkontroll: Ja + iOS/Android-app Specialfunktioner: Internetradio

 Western Digital TV Live Gen 3
Western Digital TV Live Gen 3 är som namnet antyder den 3:e generationen av detta populära mediacenter. Den har de tidigare generationernas styrkor, såsom ett utmärkt formatstöd, användarvänligt gränssnitt, många anslutningsmöjligheter och passiv kylning. Mediacentret har dock även nya funktioner såsom stöd för Spotify och användning av sin smartphone som fjärrkontroll. Detta gör att Western Digital TV Live Gen 3 är bättre och mer prisvärd än någonsin.

+ Användarvänlig, bra formatstöd, tyst, Spotify-stöd
"Tung" video (hög bitrate) hackar, litet app-utbud

Betyg: 7Apple TV3 - Kompakt, stilrent och prisvärt mediacenter fullt av möjligheter 
CPU: Apple A5 GPU: PowerVR SGX543MP2 RAM: 512 MB Mjukvara: iOS Mått (BxHxD): 98x23x98 mm Vikt: 0,27 kg Ljud: - Anslutningar: Airplay, Bluetooth, Ethernet, WiFi, USB (2.0), HDMI (v1.4), optisk digital Fjärrkontroll: Ja Specialfunktioner:

Apple TV3
Den lika snygga som kompakta och tysta Apple TV3 får plats i handflatan och är på många sätt en värdig arvtagare till den mycket populära Apple TV2. För att få ut det mesta av sin Apple TV väljer många att låsa upp (även kallat jailbreaka) den och t.ex. installera mediaspelaren XBMC, vilket ger den ett otroligt snyggt och lättanvänt gränssnitt. Då ingen ännu lyckats jailbreaka Apple TV3 finns i nuläget tyvärr inte denna möjlighet. Strömning fungerar utmärkt, såväl trådlöst som via kabel. Man kan även strömma sitt iTunes-bibliotek på datorn direkt till sin Apple TV3. Till skillnad från Apple TV2 så spelar Apple TV3 upp full HD och gör det riktigt bra så länge videofilerna inte är för tunga. Är bitraten för hög blir det nämligen hackigt då processorn inte riktigt orkar med.

+ Snygg, kompakt & tyst, lågt pris, bra strömning
– Går ännu ej att jailbreaka, hackar vid alltför hög bitrate

Betyg: 7Dune HD Base 3D
CPU: Sigma Designs 8642 SoC GPU: - RAM: 512 MB Mått (BxHxD): 430x55x252 mm Vikt: 2,5 kg Ljud: 7.1 Anslutningar: LAN, WiFi, SD-slot, USB (2.0): 3 st, HDMI (v1.3), eSATA, koaxial, komposit, digital Fjärrkontroll: Ja Specialfunktioner: 3D-stöd, inbyggd hårddisk (3,5 tum), internetradio

Dune HD Base 3D
Dune HD Base 3D är ett premium-mediacenter och som namnet antyder stöder det 3D-video. Hårdvarumässigt är Dune rustat till tänderna. En mycket kraftfull processor spelar med lätthet upp ”tunga” filer med mycket hög bitrate. Formatstödet är gott vad gäller bild och ljud, däremot misslyckas spelaren ofta att visa undertexter.

Operativsystemet är stabilt och pålitligt men gränssnittet är bedrövligt omodernt och tråkigt. Detta kan åtgärdas med tredjepartstillägg såsom YAMJ, Yadis och Zappitti, men kräver mer tekniskt expertis än gemene man besitter. Anslutningsmöjligheterna är goda och inkluderar bland annat SD-slot och utrymme för en 3,5 tums hårddisk. Då effektiv ljud- och vibrationsdämpning saknas kan emellertid hårddisken lätt göra mediaspelaren ljudlig.

+ Hög prestanda, stabil, bra formatstöd, 3D-stöd, goda anslutningsmöjligheter, plats för HDD
– Omodernt gränssnitt, misslyckas ofta visa undertexter, HDD kan upplevas ljudlig


Betyg: 6Rikomagic MK802 IV
CPU: Rockchip RK3188, fyra kärnor GPU: Cortex A9 Internminne: 2 GB Mått (BxHxD): - mm Vikt: - kg Ljud: - Anslutningar: Bluetooth, WiFi, USB (2.0): 2 st, HDMI (v1.3) Fjärrkontroll: Nej Specialfunktioner: 

Rikomagic MK802 IV
MK802IV från Rikomagic är en smart liten mediaspelare och har stora likheter med den betydligt mer kända konkurrenten Chromecast. Rikomagic är exempelvis inte större än en USB-sticka och kräver därmed ingen mediamöbel eller liknande. Detta är inte minst smidigt om teven är upphängd på väggen. Till skillnad från Chromecast kräver dock Rikomagic en separat transformator vilket gör den snäppet mindre smidig. Idén med Rikomagic är att skapa en smart-TV genom att ge en vanlig ”osmart” teve tillgång till operativsystemet Android med dess många appar och därigenom göra den smart. I praktiken fungerar dock detta inte så bra som man skulle önska. Dels för att många appar inte är kompatibla med hårdvaran, dels för att WiFi-mottagningen är otillräcklig.

+ Innovativ & liten, lågt pris, kräver ingen mediamöbel
– Dålig WiFi-mottagning, hårdvaru-kompatibilitetsproblem med vissa appar

Betyg: 4