Resväska & bag: 16 modeller i test
För 2016 har vi uppdaterat vårt test av resväskor med flera nya modeller, som alla höll hög kvalitet och placerar sig i topp. Vårt val av bäst i test blir modellen Epic Phantom, en stilren och prisvärd resväska med bra funktioner och genomtänkt inredning. Bästa budgetval utnämns väskan American Tourister till, som med färgglad design, låg vikt och mycket konkurrenskraftigt pris är att rekommendera för den med begränsad plånbok. Bästa kabinväska förblir Samsonite Uplite och vi har även utsett en vinnare för kategorin bästa hårda resväska, där Samsonite dominerar med modellen S'Cure DLX och en smart och säker låsning samt väldigt hög tålighet i skalet. Gemensamt för dessa testvinnande väskor är just en hög byggkvalitet, bra materialval samt i de flesta fall en låg vikt - vilket gör det möjligt att få med sig mer packning. En resväska ska klara omild behandling av flygplatspersonal, därför bör man ställa höga kvalitetskrav. Att köpa en billig REA-väska är i längden en dålig investering då kvalitet och hållbarhet kostar pengar. Om märkesväskan trots allt går sönder har tillverkarna ofta mycket fördelaktiga försäkringar och bistår med reservdelar. Därför har vi bara inkluderat märkesväskor i detta test.

Så köper du rätt resväska
Väskor finns i alla former och storlekar. I grund och botten ska resans längd och syfte bestämma storleken och formen på resväskan. En kabinväska eller trolley för affärsresenärer fyller andra behov än resväskor för semesterfirare, medan en expeditionsbag med axelremmar passar bäst där en väska med hjul inte kan användas. För att förenkla resandet bör man därför använda olika sorters väskor för olika sorters resor.

Mjuk väska, hård väska, eller bag
Mjuka resväskor tillverkas av nylon och polyester. Detta är mycket flexibla, lätta och slitstarka material men tål inte hårda stötar. Tygväskor har ofta fickor på utsidan med plats för en laptop eller dokument. Därför passar mjuka väskor bäst som kabinväskor eller som resväskor för stöttåligt innehåll.

Det finns två typer av hårda resväskor. De tillverkas antingen av tunn flexibel polykarbonatplast eller av stenhård polypropylenplast. Polykarbonat används bland annat i skottsäkert glas medan polypropylen är vanligt i behållare av kemikalier. På några få år har väskorna av flexibel polykarbonat i princip tagit över marknaden helt. Detta då de väger mindre än väskor av hårdplast utan att förlora stöttåligheten. Hårdplast blir dessutom poröst vid låga temperaturer, i vissa flygplan kan det bli minusgrader i lastutrymmet.

En högkvalitativ bag ska vara tillverkad av slitstarkt och vattentätt material, exempelvis behandlad nylonväv eller tarpaolin. Axelremmarna gör att väskan kan användas som ryggsäck. Flexibiliteten hos en bag gör att de lämpar sig bra på resor fyllda med aktiviteter, exempelvis skidresan, dykresan eller flodresan i Thailand. En bag med hjul är oftast betydligt tyngre än bagar som bara har axelremmar.Epic Phantom

Material: Polypropylen. Garanti: 7 års garanti. Storlekar: Tre olika storlekar på 37 Liter (2,3 kg) 67 Liter (3,1 kg) 95 Liter (4,2 kg). TSA-lås: Ja, låsbar dragkedja. Inredning:  Klädd insida i både lock och botten, mellanskiva på ena sidan och band med förstärkning på andra.

Epic Phantom
Svenska väskföretaget Epic är kända för att ligga i framkant med lätta innovativa material och inför testet av nya modellen Phantom hade vi extremt höga förväntningar. Vi är inte besvikna. Ytterskalet är formgjutet av flexibel polypropylen i unibody-design med förstärkta hörn, som gör väskan extra tålig mot stötar och omild bagagehantering. Epic är så säkra på sin kvalitet att de har marknadens mest generösa garanti. Om väskan går sönder på något sätt 7 år efter inköp så byter Epic ut de trasiga delarna eller ger en helt ny väska, även om det är flygbolagets fel. Phantom har fyra enkelhjul med ett bra tyst rull, även tungt packad är väskan lättmanövrerad. Draghandtaget har en ensam stång men känns ändå stabilt.

Dragkedjan på Epic Phantom är tätad för att hålla vatten ute, men det gör den också en aning trög. På insidan är både lock och botten klädda. Ena sidan har en mellanskiva som stängs med dragkedja och i den finns två praktiska nätfickor. Den andra sidan har remmar med förstärkta tygpartier, vilket gör att kläder och andra saker i packningen faktiskt hålls på plats, vi gillar denna lösningen bättre än klassiska kryssremmar. De större modellerna av Phantom har klädsel som kan tas loss helt och tvättas. Epic Phantom är en från topp till botten mycket prisvärd resväska i alla tre storlekar, från Ryanair-kabin till bjässen 95 liter. Att väskan dessutom är stryktålig, superlätt och har marknadens bästa garanti gör att den blir vårt val av bäst i test.

+ Mycket bra inredning, bra rull, snygg och modern design, låg vikt
– Den vattentäta dragkedjan kan ibland vara något trög

Betyg: 10

Bästa pris hos: Väskan.com
Bästa pris hos: Sportamore.seSamsonite Uplite

Material: Mjuk nylon Garanti: 5 år Storlek: 41 liter Hjul: 2 stycken Mått: 40 x 20 x 55 cm (Ryan-Air kabin) Vikt: 1,7 kilo TSA-lås: Kombinationshänglås Inredning: Elastiska krysspännband, två förvaringsfickor på insidan varav en nätficka, en ytterficka på framsidan, en sidoficka

Samsonite Uplite
Samsonite Uplite är en vidareutveckling av populära kabinväskan Samsonite Short-lite. De bästa egenskaperna finns kvar, exempelvis lättrullade integrerade hjul, vattenavstötande kvalitetsnylon och långt teleskophandtag. Väskan är superlätt och yttermåttet 40 x 20 x 55 cm gör väskan godkänd som handbagage även hos lågprisflygbolagen. Packutrymmet är verkligen enormt i förhållande till väskans yttermått och vikt. Det är inte delat på mitten vilket innebär att de som vill separera smutskläder eller annan packning måste göra det i påsar. En nackdel kan vissa tycka men vi premierar volym. Faktum är att Uplite har bäst vikt/volym-ratio av alla kabinväskor vi testat.

Inredningen är bra med lågt fästa spännband och två fickor. Ytterfacket fyller hela väskans bredd och rymmer tidningar och en 13-tums dator. På ena kortsidan finns dessutom en mindre ficka med plats för flygbiljetter eller en pocketbok. På andra kortsidan finns ett handtag vilket underlättar då man lyfter väskan vid säkerhetskontrollen eller upp på ett bord. Vid lyft i bärhandtaget på ovansidan är väskan perfekt balanserad. Även garantierna är utmärkta via Samsonite:s globala servicenätverk. Den utomordentliga vikt/volym-ration i kombination med det attraktiva priset gör denna kabinväska bäst i test.

+ Enormt packutrymme, extremt låg vikt, hög kvalitet i alla materialval
– Spännbanden kunde gärna fått vara bredare

Betyg: 10


Bästa pris hos: Väskan.comTitan Xenon13
Material: Hård flexibel polykarbonat Garanti: 7 års Virtually Unbreakable gurantee Storlekar: Fyra olika storlekar där den minsta modellen har två enkelhjul, övriga har fyra dubbelhjul 36 Liter (2,6 kg) 65 Liter (3,7 kg) 84 Liter (4,0 kg) 104 Liter (4,4 kg) TSA-lås: Ja Inredning: Spännremmar, en mellanvägg med stort fack, ett långt fack längs väskans gångjärn

Titan Xenon13
Titan Xenon13 är en lätt tysk kvalitetsväska med stilren strömlinjeformad design som tidigare var vår testvinnare. Trots att den nu blivit detroniserad av Epic Phantom är detta fortfarande en resväska vi verkligen gillar, särskilt i de små detaljerna. Exempelvis är den närmast perfekt balanserad, något man uppskattar vid lyft i trappor. Den har också sköna handtag, bra dragkedja och funktionell vadderad inredning. Det sistnämnda är numera ovanligt då väsktillverkarna kapar kostnader och många väskor levereras helt avskalade på insidan.

Vårt testexemplar har använts flitigt på flygresor under två års tid och är fortfarande i utmärkt skick. Vår enda anmärkning är att hjulhusen blivit repade då den dragits uppför trottoarkanter, det är dock inget som påverkar funktionen. Xenon13 finns i flera storlekar, från kabinstorlek till riktigt stora modeller som passar för en jordenruntresa. Ofta är de större väskorna i ett modellprogram sämre anpassade för full packning. Med Xenon13 har vi inte upplevt detta problem, tvärtom klarar den största modellen ordentligt med vikt utan att bli svårmanövrerad. Titan levererar i princip allt vi förväntar oss av en modern resväska men vi tycker att priset är något högt. Har du råd bör du slå till.

+ Tysk kvalitet, lätt vikt, stilren design, lättrullad
– Något högt pris

Betyg: 9

Bästa pris hos: Väskan.com  (Fri frakt & prisgaranti)
Bästa pris hos: Sportamore.seAmerican Tourister Bon Air
Material: Polypropylen Garanti: Begränsad 2 års global garanti. Storlekar: Tre olika storlekar på 31,5 Liter (2,5 kg) 57,5 Liter (3,4 kg) 91 Liter (4,2 kg). TSA-lås: Ja, låsbar dragkedja. Inredning: Klädd insida med dubbla kryss och på ena sidan lock med dragkedja.

 American Tourister Bon Air
American Tourister är ett av världens äldsta väskföretag och ägs numera av Samsonite. Modellen Bon Air är en färgglad modern resväska som ger mycket funktion för pengarna. Ytterskalet är tillverkat av polypropylen, som är ett lätt och flexibelt material men samtidigt väldigt tåligt. Även efter vårdslös bagagehantering på flygplats är Bon Air fin i ytan. Draghandtaget är rejält och kan ställas i två olika höjdlägen. De fyra enkelhjulen är roterbara i 360 grader och har ett bra tyst rull. Väskan har även tassar som gör att den kan ställas på långsidan. Att ytterskalet finns i så många glada färger gör att väskan känns mer personlig, American Tourister har lyckats väl med Bon Airs tilltalande design.

Bon Airs insida är textilklädd. Botten har endast kryssremmar medan locket även har en mellanskiva, utrustad med två nätfickor, som dras igen med dragkedja. Kryssremmarna är av flexande gummimaterial och lämnar större delen av väskan öppen. Vi skulle gärna sett att remmarna gick att spänna då de är för slappa för att hålla packningen när väskan stängs igen snabbt. Vi skulle också gärna sett en regnskyddad dragkedja. Detta är några av väskans få svagheter. Sammantaget är dock American Tourister Bon Air en mycket prisvärd resväska som blir en given vinnare i vår budgetklass.

+ Prisvärd, färgglad och snygg design, hållbart ytterskal
– Kryssremmar är för slappa, ej regnskyddad dragkedja

Betyg: 9

Bästa pris hos: Väskan.com

Bästa pris hos: CDON.seSamsonite S'Cure DLX

Material: Polypropylen blandningen Flowlite. Garanti: Begränsad 5 års global garanti. Storlekar: Fyra olika storlekar på 34 Liter (2,9 kg) 79 Liter (4,1 kg) 102 Liter (4,7 kg) 138 Liter (5,0 kg). TSA-lås: Ja, låsbara snäpplås. Inredning: DLX innebär en extra påkostad inredning med klädsel och lock som är justerbara i höjd.

Samsonite S'Cure DLX
Samtidigt som de mjuka flexibla resväskorna tar allt större marknadsandelar så har Samsonite lagt i en extra växel i utvecklingen av hårda resväskor. Med nya modellen S'Cure sätter Samsonite en ny standard i kategorin. Väskan andas kvalitet i alla detaljer, särskilt den dyrare DLX-varianten som har en mer påkostad inredning, bland annat med en i höjdled justerbar mellanskiva. Det gör det enklare att organisera inredningen om väskan ska packas med flera personers kläder. DLX-väskan har även en kostym/tvättpåse och ett löstagbart fack för vätskor. Modellen utan DLX i namnet har en enklare inredning men även den är bra och funktionell.

Ytterskalet på S'Cure är av det patenterade hårda materialet Flowlite och gör väskan mycket stryktålig. I hörnen och på sidan är skalet förstärkt i två lager med en fackverksliknande konstruktion som gör att stötar fördelas mellan flera punkter. Väskan stängs med tre rejäla, låsbara snäppfästen och längs öppningen går en gummerad list som gör den i princip helt vattentät. Bärhandtaget på de större modellerna saknar giv men är bekvämt att hålla i och på undersidan finns ett extra grepp. Draghandtaget kan justeras i fem olika lägen. Bakhjulen är något större än de främre, alla är dubbla och fritt roterbara så som brukligt är på premiumväskor. Det hårda skalet gör Samsonite S'Cure lite tyngre men väldigt tålig och därmed ett bra alternativ för den flitige långresenären.

+ Smart och enkel öppning/stängning, tålig, mycket funktionell inredning
– Dyr, lite tyngre

Betyg: 9

Bästa pris hos: Väskan.comEPIC GTO Hexacore

Material: Hård flexibel Fyrlagerspolykarbonat Garanti: 5 år Storlekar: Tre olika storlekar där alla har fyra enkelhjul: 39 Liter (2,9 kg) 65 Liter (3,6 kg) 91 Liter (4,4 kg) TSA-lås: Ja Inredning: Dubbla spännremmar, en mellanvägg med stort nätfack

Epic GTO Hexacore hård resväska
Svenska märket EPIC tar med den snygga superlätta GTO-serien steget in i resväskornas finrum. Detta var fram till nyligen vår favoritväska, men sedan lanserades Titan Xenon13 som tog över tronen som testvinnare. EPIC GTO Hexacore är dock fortfarande en alldeles utmärkt resväska. Det hexagonmönstrade höljet är tillverkat av tre lager flexibel polykarbonatplast vilket gör väskan både stöttålig och lätt att rengöra. Teleskophandtaget är mycket stabilt och det välplacerade silikonbelagda bärhandtaget gör väskan perfekt balanserad vid lyft i trappor. Inredningen är påkostad med mellanvägg, många fack och effektiva spännband. Resväskan är mycket lättrullad med stora kvalitetshjul från japanska Hinomoto. En otroligt prisvärd väska.

+ Lätt vikt, välkonstruerad, prisvärd, snygg design i flera färger
– Dragkedjan kan trilskas något när väskan står på högkant

Betyg: 9

Bästa pris hos: Väskan.com (Fri frakt & prisgaranti)
Bästa pris hos: Sportamore.seNorth Face Duffel Bag
Material: PE-laminerad ballistisk nylonväv Storlekar: Fem olika storlekar XSmall 25 Liter (1 kg) Small 42 Liter (1,24 kg) Medium 70 liter (1,6 kg) Large 90 Liter (1,9 Liter) XLarge 140 (2,2 kg) TSA-lås: Nej Inredning: Ett stort fack med nätfack i lockets insida

North-Face-Base-Camp-Duffel-Bag
Denna klassiker är antagligen världens bäst säljande expeditionsbag. Väskan är tillverkad av TPE-laminerad ballistisk nylonväv och är av miljöskäl helt PVC-fri. Materialet är både slitstarkt och vattentätt samtidigt som vikten är låg. Väskan har väderskyddad dragkedja, fyra kompressionsremmar för att pressa ihop packningen och kan användas som ryggsäck. Axelremmarna är justerbara och sköna men något pilliga att montera bort då man inte behöver dem. Bagen finns i fem storlekar och närmast oändliga färgkombinationer. En mycket prisvärd duffelbag som ligger skönt både i handen och på ryggen.

+ Billig, mycket robust, miljövänlig
– Endast en innerficka

Betyg: 9

Bästa pris hos: Outdoorexperten.se (Fri frakt)Epic HDX
Material: Hård flexibel polykarbonat Garanti: 5 års Epic Unlimited Armor warranty Storlekar: Tre olika modeller där alla har fyra hjul, minsta modellen enkelhjul och större modellerna dubbelhjul: 39 Liter (2,6 kg) 69 Liter (3,7 kg) 98 Liter (4,0 kg) TSA-lås: Ja Inredning: Spännremmar, en mellanvägg med stort fack, ett fack längs väskans gångjärn.

Epic HDX
Svenska Epic är kända för sina lätta, snygga och innovativa resväskor till bra priser. Nya Epic HDX finns i flera storlekar och modellprogrammet genomsyras av en funktionell skandinavisk design, både invändigt och utvändigt. Kabinväskans storlek och vikt är perfekt anpassad för lågprisbolag som Norwegian och Ryanair. Även de större modellerna har en anmärkningsvärt bra volym/vikt-ratio. Det innebär att du får plats med mer packning. Yttermaterialet är av slitstark och flexibel polykarbonat som skyddar innehållet vid omild behandling. Även efter en längre tids användning ser ytterskalet fint ut, endast några mindre repor kan skönjas. Hjulen är mycket lättrullade, vi har aldrig upplevt problem med grus som fastnar.
 
Även blixtlås, inredning och bärhandtag har genomgående hög kvalitet. Blixtlåset är konstruerat för att stå emot vatten men själva kedjan är välkonstruerad och det blir inte trögt att öppna och stänga väskan. Draghandtaget har två stänger och kan justeras i fyra olika höjdlägen. Bärhandtaget är bekvämt greppvänligt och med lite giv i sig när man lyfter upp väskan. Epic HDX är utrustad med TSA-lås. Insidan är klädd med tyg. I botten finns en kryssrem som kan justeras något i längd. Locket kan stängas igen helt och har en inbyggd nätficka för fövaring av småsaker. Epic HDX är en prisvärd och mycket hållbar resväska, väl värd sitt pris.

+ Perfekt anpassad för lågprisflyg, bra volym/vikt-ratio, lättrullad
– Dragkedjan kan trilskas något när väskan står på högkant


Betyg: 8

Bästa pris hos: Väskan.com (Fri frakt & prisgaranti)
Bästa pris hos: Sportamore.seRimowa Salsa Air – Ultralight Cabin Multiwheel
Material: Hård flexibel polykarbonatplast Garanti: 5 år Storlekar: Sex olika storlekar, alla med fyra hjul - 20 Liter (1,6 kg) 34 Liter (1,9 kg) 63 Liter (2,9 kg) 84 Liter (3,2 kg) 94 Liter (3,4 kg) 98 Liter (3,6 kg) TSA-lås: Ja Inredning: Två stycken nätförsedda fack, som öppnas med dragkedja

Rimowa Salsa Air
Lyxiga Rimowa Salsa Air är en riktig lättviktare, vilket kommer väl till pass när allt fler flygbolag tar extra betalt för incheckat bagage och har låg maxvikt för handbagage. Den största väskan godkänd för att tas med in i kabinen tar 34 liter och väger precis över 2 kg, även om tillverkaren anger 1,9 kg. Rimowa har alltid haft marknadens bästa hjul och Salsa Air är inget undantag. De fyra hjulen rullar tyst och friktionsfritt, även på grusiga gator utan att sten fastnar i hjulhusen.

Teleskophandtaget är stabilt och har ett bra grepp, väskan är mycket lättnavigerad även i trånga passager. Den är också välbalanserad, även om du packar klumpigt så håller den sig rättvinklad när du bär i trappor. Polykarbonathöljet är flexibelt och förstärkt i hörnen vilket gör väskan extremt tåligt mot slag och fall. Även packutrymmet får väl godkänt. Den frekvente flygaren som gillar att resa lätt och har plånbok nog för priset, kommer bli mycket nöjd med Rimowa Salsa Air.

+ Mycket välkonstruerad, låg vikt, bekväm att både bära och rulla
– Högt pris

Betyg: 8


Bästa pris hos: Väskan.com (Fri frakt & prisgaranti)Samsonite Cubelite
Material: Hård flexibel polypropen Garanti: 10 år Storlekar: Sju olika storlekar: 29 Liter med två hjul (2,1 kg) 36 Liter med fyra hjul (2,5 kg) 63 Liter med två hjul (3 kg) 67 Liter med fyra hjul (3,2 kg) 94 Liter med två hjul (3,2 kr) 96 liter med fyra hjul (3,5 kg) 122 Liter med fyra hjul (4 kg) TSA-lås: Ja Inredning: X-formad spännband, en mellanvägg med två fack och en nätavdelare

Resväska Samsonite Cubelite
Samsonites prestigeväska Cubelite är en uppdatering av storsäljaren Cosmolite och ger ett bländande kvalitetsintryck. Samsonite utlovar 10 års världsgaranti vilket är något av ett rekord i branschen. Väskan är tillverkad av flera lager vävd polypropen i ett patenterat material som kallas Curv, vilket är både lätt, flexibelt och stöttåligt. Materialet tål riktigt låga temperaturer vilket passar vårt nordiska klimat och kalla bagagerum. Inredningen är bäst i testet med två mellanväggar, flera innerfickor och innerfoder som är slimmat mot väggarna. Resväskan är utrustad med 6 cm stora dubbelhjul med bra rull framåt med vid riktigt snabba svängar kan de trilskas något. Modellen finns i flera olika storlekar, från kabin till jorden-runt-storlek. Detta är en premiumväska med ett premiumpris och bra garanti.

+ 10 års världsgaranti, extremt hållbar, cool design, bra inredning
– Mycket högt pris

Betyg: 8

Bästa pris hos: Väskan.com (Fri frakt & prisgaranti)Haglöfs Vulcan
Material: PVC-fri Tarpaolin och Polyamid Storlekar: Large 90 Liter TSA-lås: Nej Inredning: En vattentät dokumentficka i locket och tvättpåse på insidan

Haglöfs Vulcan Bag
Vulcan är en extremt slitstark och vattentät bag / ryggsäck, tillverkad av PVC-fri Tarpaolin och Polyamid. Alla detaljer är robusta och påkostade, exempelvis gummiklädda aluminiumhandtag och förstärkta hörn på kortsidorna samt dubbelbotten. Dessa högklassiga materialval ökar både vikten och priset något, men bagen tål rejäl misshandel av ägaren såväl som oaktsam flygplatspersonal. Axelbanden är lätta att ta av men vi saknar kompressionsremmar på sidorna av bagen. Väskan har en vattentät dokumentficka i locket och tvättpåse på insidan.

+ Mycket bra materialval, bra fack och fickor, integrerad tvättpåse
– Relativt högt pris och vikt

Betyg: 8Samsonite Aeris Basic
Material: Hård polypropylen Garanti: 10 år Storlekar: Tre olika storlekar: 64 Liter, två eller fyra hjul (4,2 kg eller 4,8 kg) 87 Liter, två eller fyra hjul (4,5 kg eller 4,8 kg) 118 Liter, två eller fyra hjul (5,6 kg eller 5,9 kg) TSA-lås: Ja Inredning: X-formad spännband, en mellanvägg med ett fack och en nätavdelare

Resväska Samsonite Aeris
Höljet på Samsonite Aeris är tillverkat av den stenhårda plasten polypropylen vilket skyddar innehållet från slag. Plasten gör dock väskan ganska tung och materialet saknar den smidiga flexibilitet som de övriga hårda väskorna i testet. Inredningen är godkänd och locket stängs med tre spännen där en tät gummilist skyddar mot fukt. Separat bärhandtag på ovansidan saknas, lyfter man istället i teleskophandtaget blir väskan felbalanserad och slår i benen. Resväskan trivs bäst på bakhjulen då det främre hjulparet är väldigt små. Aeris Basic har nyligen fått en syskonmodell som heter Aeris Comfort. Den har bättre inredning men ligger några hundralappar högre i pris. Om du gillar hårda väskor kommer du utan tvekan bli nöjd med Samsonite Aeris. Väskan finns dessutom i alla regnbågens färger.

+ Billig, mycket hållbar, helt fukttät, 
– Relativt tung

Betyg: 7

Bästa pris hos: Väskan.com
(Fri frakt & prisgaranti)Epic Explorer Back pack Trolley
Material: Rip-stop Polyester Garanti: 3 år Storlek: 33 Liter (2,5 kg) Mått: 54 cm × 37 cm × 20 cm (Godkänd för Ryanair) Inredning: Ett stort fack med frontlucka, Invändigt: rymligt nätfack, tvådelat yttre fack med vadderad datorficka för 15,4” med kardborrestängning och djupa dragkedjor som gör öppningen stor. Litet fack på fronten.

Epic Backpack Trolley
Detta är en robust kabinväska / ryggsäck i tjockt tyg som tål tuffa tag. Förstärkningar finns på alla utsatta partier som hörn och väskbotten, beständigheten gör dock väskan tung. Axelbanden har bra vaddering, de är gömda bakom en lucka som fästs under botten. Luckan täcker hjulen men efter en tids vandring med väskan på ryggen tittar det ena hjulet fram och vilar mot jackan. Dragkedjan till huvudfacket löper utmärkt medan kompressionsremmarnas snäppfästen är mycket tröga och kräver att du använder bägge händer. Bärhandtaget på toppen är skönt och stadigt, däremot är teleskophandtaget något rangligt men har bra längd. Trots vissa missar gillar vi denna väska och rekommenderar den för affärsresenären eller weekendresenären som söker en pålitlig väska för datorn som samtidigt rymmer några dagars ombyte.

+ Tål omild behandling, bra axelband, bärhandtag och dragkedja
– Relativt tung, ena hjulet täcks inte när den används som ryggsäck


Betyg: 7

Bästa pris hos: Väskan.com (Fri frakt & prisgaranti)Helly Hansen HH Duffel Bag
Helly Hansen HH Duffel Bag
100% Nylon Tarpaolin gör denna duffelbag både robust och hållbar. Toppöppningen är U-formad vilket gör väskan lättpackad och ger god överblick av innehållet. Bagen har fyra kompressionsremmar, en ID-ficka, två innerfickor och ett ytterfack för förvaring av axelremmarna då man inte behöver dem, smart! Dragkedjan är kraftig men saknar extra väderskydd, den klarar en regnskur men läcker något vid ösregn. Axelremmarna är vadderade och väskan ligger skönt mot ryggen då man använder den som ryggsäck.

+ Bra fickor, mycket välsydd
– Dragkedjan saknar väderskydd

Betyg: 7
Samsonite X'ion³ Travel
Material: Nylon och polyester Garanti: 5 år Storlekar: Tre olika storlekar: 32 Liter med fyra hjul (3,4 kg) 35 Liter med fyra hjul (3,8 kg) 36 Liter med två hjul (3,3 kg) 108/126 Liter (4,8 kg) TSA-lås: Ja Inredning: Se text nedan

Kabinväska Samsonite X'ion³ Travel
Detta är en kabinväska som slår rekord i förvaringsfickor. Tre på insidan, två på utsidan, dessutom medföljer laptopfodral, skopåse, tvättpåse och genomskinlig necessär. Den främre ytterfickan rymmer en bärbar dator medan bakfickan är ämnad för flygbiljetter och dokument. Teleskophandtaget är bra men lyfthandtaget är något svårgreppat. Hjulen är tysta och mycket lättrullade rakt fram men vill inte riktigt följa med i snabba svängar. Kabinväskan är tung i jämförelse med lättviktaren Samsonite B-Lite. Även priset är ganska tungt för plånboken. Samsonite kan betydligt bättre än detta.

+ Många förvaringsfickor, mycket tysta hjul
– Högt pris, ganska tung

Betyg: 6Epic Discovery
Material: Nylon och polyester Garanti: 3 år Storlekar: Tre olika storlekar med två enkelhjul 29/33 Liter (2,2 kg) 55/64 Liter (3,2 kg) 86/95 Liter (3,8 kg) TSA-lås: Ja Inredning: Två spännremmar, en mellanvägg med ett stort nätfack

Resväska Epic Discovery
Den storsäljande budgetväskan Epic Discovery är expanderbar om man behöver extra utrymme. Materialval, hjul och sömmar har dock inte samma höga kvalitet som de dyrare tygväskorna i testet. Garantitiden är också bara tre år. Huvudfacket är djupt och bra med både nätavdelare och dubbla spännband. Ytterfickorna är dock svåra att öppna och snålt tilltagna i storlek. Väskan är dessutom något framåttung vilket gör att den välter med en lätt knuff. Epic Discovery passar dig som reser sällan och söker en riktigt billig väska. Affärsresenären kräver mer.

+ Billig, många lär gilla att väskan går att expandera
– Ganska tung, materialen känns billiga


Betyg: 6

Bästa pris hos: Väskan.com
(Fri frakt & prisgaranti)