Roddmaskin: 13 modeller i test 2016
Roddmaskin är ett allt populärare träningsredskap som effektivt bygger axlar, armar och ben, men även kroppens större muskelgrupper i ryggen, magen, sätet och låren. Dessutom stärker roddträning såväl hjärta som lungor och är mycket energi-intensiv, vilket bränner massor av kalorier. Roddmaskinen är därför inte bara en utmärkt träningsmaskin för den som vill bygga muskler. Den passar även de som vill gå ner i vikt. Roddrörelsen är därtill unik och möjliggör en hård träning som samtidigt är skonsam mot leder och knän.

Roddmaskinen är ofta en del i ett hemmagym med en eller flera andra träningsmaskiner och/eller andra träningsredskap, såsom hantlar och skivstång. Den passar emellertid även utmärkt ensam och många föredrar roddmaskinen framför andra träningsmaskiner såsom crosstrainers, motionscyklar och löpband. Inte minst då den mer än dessa andra träningsredskap tränar överkroppen och bygger muskler med sin ofta explosiva ansträngning.

Ett populärt alternativ till löpbandet

Roddmaskinen är tillsammans med löpbandet de träningsmaskiner som verkligen kan ge en riktigt hög och bra träningspuls. Det genomsnittliga löpbandet kostar emellertid betydligt mer än den genomsnittliga roddmaskinen. Detta gör roddmaskinen till ett mer ekonomiskt alternativ än löpbandet för många tränings-entusiaster med begränsad budget. Den vanligaste typen av roddmaskin är uppbyggd av ett motstånd som är kopplat till ett handtag (vajerdrag) via en vajer. Vajern är i sin tur fäst på en maskinkropp (ram) tillsammans med fotstöd och en sits som kan röra sig fram och tillbaka på ramen. Motståndet är på mellan- och budget-modeller ofta magnetisk (med svänghjul) medan premiummodeller i regel har ett luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Träningen åstadkoms sedan genom att skjuta ifrån med benen och samtidigt dra i vajern.

De bästa roddmaskinerna - 2016
Vi har testat de mest populära och bästa roddmaskinerna som just nu finns på marknaden. För att bestämma vilken roddmaskin som är bäst för just dina behov bör du ställa dig några grundläggande frågor:
  • Hur ofta kommer roddmaskinen att användas?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på roddmaskinen?
  • Kommer roddmaskinen att ha flera olika användare?
  • Vilka är förväntningarna på roddmaskinens prestanda och funktionalitet?
När dessa frågor fastställts vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav som ställs på roddmaskinen. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på roddmaskinens byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in roddmaskinerna i tre olika prisklasser enligt följande:

Budget:
upp till 4 000 kr
Mellan: 4 000-7 000 kr
Premium: 7 000-10 000 kr
Elit: över 10 000 kr

"Budget"-klassen karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta roddmaskiner. Ibland med hydraliskt eller gummibands-motstånd. "Mellan"-klassen kännetecknas av mer gedigna konstruktioner, oftas med magnetmotstånd. "Premium"-klassen präglas av mer påkostade och välbyggda roddmaskiner, ofta med luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. "Elit"-klassen är den absoluta toppklassen där roddmaskinernas prestanda bör duga för VM-atleter och som referensmodeller. Vi har poängsatt varje modell efter dess prisvärde, det vill säga hur mycket roddmaskin vi tycker att man får för pengarna. Ett högt pris innebär alltså högre förväntningar på prestanda, funktionalitet etc.Concept2 Modell D
Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Maxanvändarvikt: 225 kg Motståndstyp: Luft Display: Typ: LCD | Färg: Monokrom | Storlek: 4,3 tum Glidlängd: 91 cm Ljudnivå: ca 71 dB Mått (LxBxH): 240x61x51 cm Vikt: 29 kg Hopfällbar: Ja Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 År Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Concept2 Modell D är lillasyskon till roddmaskinernas obestridda konung Concept2 Modell E. Trots att de två roddmaskinernas prestanda inte skiljer sig mycket åt, är Modell D flera tusen kr billigare än Modell E. Detta gör Modell D mer prisvärd än sitt dyrare storasyskon och vi utnämner den därför till bäst i test samt bästa elitval. Modell D är likt sitt syskon något av ett tekniskt mästerverk och har en superb byggkvalitet som tål lång och flitig användning. Ramen av aluminium ger Modell D en mycket låg maskinvikt och dess generösa längd lämnar gott om utrymme för såväl korta som mycket långa roddare. Då ramen enkelt tas isär i två delar är Modell D dessutom lätt att flytta och lagra.

Concept2 Modell D
Ramhöjden är lägre än på Modell E, men detta är inget som försämrar prestandan. Träningsdatorn är ganska avancerad och har alla de program och funktioner en professionell roddare kan tänkas behöva. Undantaget är att Modell D – till skillnad från sitt storasyskon – saknar stöd för trådlöst pulsbälte. Displayen är spartansk för en roddmaskin i elit-klassen och saknar bakgrundsbelysning, men är samtidigt tillräckligt stor för att förbli tydlig genom hela roddrörelsen. Modell D:s luftmotstånd är precis lika förstklassigt som sitt storasyskons och tillsammans med sin betydligt lägre prislapp gör detta Modell D oslagbart prisvärd.

+ Förstklassig roddrörelse & byggkvalitet samt motstånd, avancerad & intuitiv träningsdator, låg vikt
– Hög prislapp, medioker display, saknar stöd för trådlöst pulsbälte


Betyg: 10

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)Concept2 Modell E
Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Maxanvändarvikt: 227 kg Motståndstyp: Luft Display: Typ: LCD Färg: Monokrom Storlek: 4,3 tum Glidlängd: 91 cm Ljudnivå: ca 71 dB Mått (LxBxH): 244x61x51 cm Vikt: 29 kg Hopfällbar: Ja Pulsmätare: Ja Inkluderade tillbehör: Pulsbälte (trådlöst), loggkort, kedjeolja, laddningsbart batteri Garanti: 2 År Bruksanvisning: PDF

Concept2 Modell E är världens i särklass mest kända träningsmaskin och den obestridliga referens-modellen för roddmaskiner. Naturligtvis finns det också en anledning till att elitroddare världen över genomgående använder Concept2 och att detta är den enda tillåtna modellen i roddmaskin-VM. Modell E är helt enkelt ett tekniskt mästerverk. Trots att Modell E nu funnits i flera år, känns den fortfarande påtagligt modern. Tåliga lättviktsmaterial såsom aluminium håller vikten till ett minimum och en ypperlig byggkvalitet borgar för en mycket lång maskinlivslängd. Då roddmaskinen därtill lätt tas isär till två delar är den exceptionellt lättflyttad för en premiummodell.

Concept2 Modell E

Ramen är riktigt lång och räcker för de längsta av roddare. Dragvajern är förkromad och dessutom inkapslad för att lättare kunna hållas ren. Displayen är inte bakgrundsbelyst och storleken medioker, men tillräckligt stor för att synas tydligt under hela roddrörelsen. Träningsdatorn är avancerad men samtidigt lättförstådd och då den är självgenererande kan roddmaskinen placeras fritt. Modell E har endast luftmotstånd – dvs. inget kombimotstånd – men likväl är mothugget förstklassigt liksom hela roddrörelsen. Prislappen är onekligen saftig, men så riktar sig också Concept2 Modell E till elitanvändare.

+ Förstklassig roddrörelse & byggkvalitet samt motstånd, avancerad & intuitiv träningsdator, låg vikt
– Hög prislapp, medioker display

Betyg: 9

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Master Fitness R610
Prisklass: Budget Antal träningsprogram: Inga Maxanvändarvikt: 110 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 8 st Displaytyp: LCD Mått (LxBxH): 202x53x67 cm Vikt: 28 kg Svänghjulsvikt: 7 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Nej Transporthjul: Ja

Master Fitness R610
Master Fitness R610 är en enkel men prisvärd roddmaskin i budgetklassen. Tack vare pågående priskrig är den just nu otroligt prispressad och utnämns därför till bästa budgetval. Träningsdatorn är av enklare snitt och displayen simpel, men samtidigt tydlig och lättförstådd. R610 är magnetbromsad och svänghjulet levererar ett rejält maxmotstånd som klarar att ge även vältränade användare en riktigt hård träning. Motståndet regleras enkelt med en ratt. Fotplattorna är rörliga men man kan inte justera fotbandet efter fotlängd. Handgreppet är skönt och likaså sitsen som dessutom är bred, så att även bredare bakar får plats. Fotstödet vinklas så att fötterna följer med i dragrörelsen. Dragvajern är visserligen gjord av slittåligt fiber, men metall hade varit att föredra. Glidskenan har en bra längd, speciellt för en budgetmodell.

+ Otroligt prispressad, rejält maxmotstånd, lättförstådd träningsdator
– Fotplattor ej justerbara efter fotlängd

Betyg: 9

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Master Fitness R6030

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 15 st Maxanvändarvikt: 135 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Gul & blå | Storlek: 5,5 tum Ram: Glidlängd: 91 | Höjd: 43 cm Fotstöd: ca - cm Ljudnivå: ca 66 db(A)* Mått (LxBxH): 237x50x95 cm Vikt: 40 kg Svänghjulsvikt: 7 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Specialfunktioner: Pulsstyrning Transporthjul: Ja

Master Fitness R6030  (även såld som Bodymax Fitness Infinity R90) är en Concept-inspirerad roddmaskin med ett rekommenderat pris i proffsklassen, men ett rådande lägstapris i övre mellanklassen. Designen är onekligen smakfull och kanske rent av den snyggaste roddmaskinen vi sett. R6030 har en god byggkvalitet med en kraftig, hög och lång aluminium-ram som faktiskt har exakt lika lång glidlängd som referensmodellen Concept E. Sitsen känns lagom hård och glider fram nästintill friktionsfritt. R6030 har ett kombinerat luft och magnetmotstånd och maxmotståndet räcker mer än väl för även de starkaste användare. Allt detta möjliggör en utmärkt roddrörelse för såväl kort som lång. Färgdisplayen är relativt stor och tydlig och syns tydligt under hela roddrörelsen.

Master Fitness R6030
Träningsdatorn är avancerad för en roddmaskin och ger faktiskt intrycket av att egentligen höra hemma på en crosstrainer. Detta gör träningsdatorn lite överkomplicerad med tanke på den typ av träningsprogram man normalt ser hos en roddmaskin. Samtidigt är mätningen av hastighet, tid och sträcka långt från exakt. Faktum är att dessa värden inte ens internt stämmer överens med varandra. R6030 har en föredömlig manual med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och med fyra transporthjul är den även smidig att flytta. R6030 har just nu ett lägre pris när någonsin och utnämns till bästa mellanklassval.

+ Robust & lätt konstruktion, snygg design, bra display, flexibelt motstånd, detaljerad manual
− Överkomplicerad & inexakt träningsdator


Betyg: 9

Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)Casall R600
Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Maxanvändarvikt: 120 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: Bakbelyst LCD Mått (LxBxH): 225x46x88 cm Vikt: 47 kg Svänghjulsvikt: 7 kg Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej Pulsmätare: Nej Transporthjul: Ja

Casall R600
R600 är en mellanklassmodell med både luft och magnetmotstånd, vilket kombinerar styrkorna hos båda dessa motståndstyper. Detta ger en naturtrogen roddkänsla samtidigt som motståndet kan justeras kraftigt, vilket enkelt görs via den lättanvända träningsdatorn. Årets modell av R600 har fått en uppdaterad, mer modern design av skal och konsol. Fotstöden är föredömliga, framförallt vad gäller kardborrebanden som effektivt fixerar foten. Maxmotståndet är mycket kraftigt och duger för de starkaste av användare. Glidlängden är väl tilltagen men hjulhusets placering kan upplevas lite väl nära av långa användare och kan för dem hämma en fullständig roddrörelse. R600 låter ofrånkomligen en hel del, ett faktum som gäller alla roddmaskiner med luftmotstånd. Den bakbelysta LCD-displayen går att följa under hela roddrörelsen. R600 har en robust och stabil konstruktion som tål hårda tag, men är tyvärr inte hopfällbar. Däremot gör rejäla transporthjul att den är tämligen lättflyttad.

+ Bra pris, kombinerat luft- & magnetmotstånd, robust & stadig
– Ej hopfällbar

Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Master Fitness R6040
Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 15 st Maxanvändarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: Bakbelyst färg-LCD Mått (LxBxH): 237x50x91 cm Vikt: 44 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja Tillbehör: Trådlöst pulsbälte medföljer

R6040 är en exklusivt designad proffsmodell från Master Fitness och dess mycket höga prisvärde gör den till bästa proffsval. Roddmaskinen är stor och robust med en riktigt rejäl aluminium-ram som ger bra om plats, även för långa användare. Pedalerna är utmärkta med gott fotgrepp och många justeringsmöjligheter. Aluminium-konstruktionen ger en oväntat låg maskinvikt och gör tillsammans med transporthjulen R6040 till en ovanligt lättflyttad proffs-modell.

Master Fitness R6040

Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är relativt stor och går därmed att avläsa genom hela roddrörelsen. R6040 har en blandning av luft- och magnet-motstånd och årtagen genererar en luftström som driver en fläkt. Luftflödet är tanigt men ger viss svalka och fläkten kan stoppas om den irriterar. Motståndet kontrolleras via träningsdatorn och kan varieras från lätt till mycket kraftigt. Ett trådlöst pulsbälte medföljer. Träningsdatorn är avancerad med eftertraktad pulsstyrning. Användargränssnittet kunde varit mer intuitivt men förstås ändå tack vare den detaljerade manualen.

+ Rejäl, robust & lätt, bakbelyst färgdisplay, flexibelt motstånd, pulsbälte med pulsstyrning, detaljerad manual
– Mindre intuitiv träningsdator, tanig fläkt


Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sportamore.se (Fri Frakt)inSPORTline River
Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 9 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Monokrom | Storlek: 5,5 tum Slejdbana: - cm Fotspark: ca - cm Ljudnivå: ca - db(A) Mått (LxBxH): 205x53x75 cm Vikt: 44 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja (Handpuls) Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 År Bruksanvisning: PDF

inSPORTline River

Premium-roddmaskinen River från tjeckiska inSPORTline är en av världens mest sålda roddmaskiner och säljs under flera namn. I Sverige säljs den exempelvis av Master Fitness som R6040 och internationellt heter den ofta Premium Rower R100APM. Den ursprungliga tillverkaren är densamma, men instruktioner, support och garanti skiljer sig åt.
inSPORTline:s version River saknar exempelvis svensk instruktionsbok men har däremot engelska instruktioner. I Sverige säljs den av Sporttema som ger två års garanti, vilket är i paritet med Master Fitness garanti. Därmed kan River vara ett intressant alternativ till R6040, om priset skiljer dem åt.

+ Rejäl, robust & lätt, bakbelyst färgdisplay, flexibelt motstånd, pulsbälte med pulsstyrning, detaljerad manual
– Mindre intuitiv träningsdator, tanig fläkt


Betyg: 8

Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri frakt)Abilica Stream RO X
Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 6 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Motståndstyp: Magnet & Luft Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & Gul | Storlek: 5,6 tum Slejdbana: 69 cm Fotspark: ca 25-34 cm Ljudnivå: ca 57 db(A) Mått (LxBxH): 249x60x83 cm Vikt: 54 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja (Trådlös) Garanti: 2 År Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RO X
Stream RO X är den mer påkostade av Abilicas två nya roddmaskiner och dess industridesign-inspirerade utseende känns onekligen exklusivt. Träningsdatorn är en av RO X höjdpunkter med sin moderna, estetiskt tilltalande design. Dess högblanka finish och bakgrundsbelysta färgdisplay ger ett påkostat intryck. Träningsdatorns gränssnitt är intuitivt och lättnavigerat. Ett flertal träningsprogram inkluderar trådlös pulsstyrning och tillsammans möjliggör de en omväxlande och utmanande träning. Kör man däremot enbart klassisk rodd kan träningsdatorn uppfattas överkomplicerad. Displayen är manuellt justerbar och syns väl genom hela roddrörelsen. Glidlängden är rejält tilltagen och ramens glid är precis så smidigt som man förväntar sig av en premium-modell. RO X har både magnet- och luftmotstånd vilket ger det bästa av respektive teknik. Magneten möjliggör ett reglerbart motstånd och fläkten bidrar med sitt mer naturtrogna, cykliska motstånd. För en roddmaskin i premiumklassen hade vi velat se en robustare ram och ett rejälare svänghjul, men trots detta är RO X Abilicas kanske mest prisvärda roddmaskin hittills.

+ Exklusiv design, snygg & tydlig display, lång slejdbana, kombimotstånd, hopfällbar
– Ram & svänghjul sparsamma för prisklassen


Betyg: 7Abilica Premium Rower
Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Maxanvändarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: Steglöst Displaytyp: Bakbelyst LCD Mått (LxBxH): 237x50x91 cm Vikt: 44 kg Svänghjulsvikt: 18 kg Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej (Möjlig att bulta fast i golvet) Pulsmätare: Nej Transporthjul: Nej Tillbehör: Pulsbälte Bruksanvisning: PDF

 Abilica Premium Rower
Abilica Premium Rower är som namnet antyder en roddmaskin i övre premium-klassen och den utstrålar verkligen vrålåk. Den bakbelysta LCD-skärmen visar med tydlig grafik de olika träningsprogrammen när man flyttar sig igenom menysystemet. Själva kroppen är gediget byggd och glidstångens längd är rejält tilltagen. Detta möjliggör en ordentlig roddrörelse även för de längsta av användare. Motståndet är luft- & magnetbaserat och fläkten är medvetet konstruerad för att låta vid drag. Tar man i ordentligt ger fläkten likt en sportbil ifrån sig ett vrål, vilket onekligen är effektfullt. Frågan är dock om vrålet inte riskerar att bli ett irritationsmoment när nyhetens behag är förbi? Prislappen är i högsta laget, men är du ute efter en effektfull, högkvalitativ premium-roddmaskin och priset är av underordnad betydelse är Premium Rower helt klart intressant.

+ Utmärkt byggkvalitet, påkostad träningsdator, vrålet för den som gillar det
– Högt prissatt, vrålet för den som ogillar det


Betyg: 6

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri Frakt)Abilica Stream RO V
Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 4 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Flera | Storlek: 5,6 tum Slejdbana: 69 cm Fotspark: - Ljudnivå: Låg | Högsta uppmätta: ca 57 dB(A) Mått (LxBxH): 220x50x99 cm Vikt: 52 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulsmätare: Ja (Handpuls) Garanti: 2 År Bruksanvisning: PDF

RO V är en roddmaskin i mellanklassen och den billigare modellen av två i Abilicas nya Stream-serie. Designen är lågmält stilren med en dovt grå färg. Ovanligt nog lutar ramen framåt och vi har svårt att se fördelen i detta. Slejdbanan har ett bra glid och längden är ok. Däremot känns slejd-stoppet något felplacerat och vissa användare slår lätt i det med slejden/sitsen på returen. Maxmotståndet är kraftigt och duger gott för normal rodd. Roddmaskinen är stabil och reser sig inte nämnvärt om man tar i ordentligt. Däremot känns konstruktionen inte så robust som vi skulle önska av en mellanklassmodell. Själva fotsparken/fotpedalen är helt ok, men spänningen är av billigare typ och går inte att justera efter fotstorlek.

Abilica Stream RO V

Likt många andra roddmaskiner har RO V en träningsdator som är mycket lik de man använder på crosstrainers och motionscyklar. Detta gör den onödigt komplex om man endast kör klassisk rodd, men desto attraktivare om man föredrar mer okonventionell roddträning. I vilket fall är färgdisplayen tydlig och snygg samt lätt att följa med blicken under roddrörelsen. Prestandamässigt känns RO V som en budgetmodell och känns därför högt prissatt.

+ Exklusiv design, snygg & tydlig display, lång slejdbana, hopfällbar
– Något felplacerat slejd-stopp, högt prissatt jämför med konkurrensen


Betyg: 6

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)inSPORTline Amazonia
 
Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 8 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 5 st Display: Typ: Ej bakgrundsbelyst LCD | Färg: Monokrom | Storlek: 2,2 tum Slejdbana: 50 cm Fotspark: ca 15,0- cm Ljudnivå: ca 62 db(A)*1 Mått (LxBxH): 47x28x118 cm Maskinvikt: 22 kg Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja (Handpuls) Pulsmätare: Ja

inSPORTline Amazonia
Amazonia från tjeckiska inSPORTline är en enkel men smakfullt designad roddmaskin i budgetklassen. Sitsen är lagom hård och bekväm för både stora och små bakar. Magnetmotståndet är rejält och kan ge ordentligt mothugg. Träningsdatorn är mycket simpel men även enkel att förstå sig på. Displayen är inte bakgrundsbelyst och kräver därför ett upplyst rum. Vidare är displayen liten, men siffrorna den visar är samtidigt stora nog för att synas under träning. Det finns även en extra-display på dragvajerhandtaget, men tyvärr blir betraktningsvinkeln fel om man försöker titta på den medan man drar i vajern. Amazonias stora svaghet är dock bristen på stabilitet. Den kränger nämligen både åt sidorna samt framåt och bakåt om man tar i. Instabiliteten är inte av den grad att roddmaskinen välter men är ändå ett klart irritationsmoment. Lyckas man däremot ignorera krängandet är Amazonia onekligen en prisvärd budgetmodell.

+ Lågt pris, kraftigt maxmotstånd, snygg design, lättförstådd träningsdator
– Instabil, ej bakgrundsbelyst display


Betyg: 5

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Christopeit Sport Oxford

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: Inga Maxanvändarvikt: 100 kg Motståndstyp: Hydral Antal motståndsnivåer: Steglöst Displaytyp: LCD Mått (LxBxH): 124x78x16 cm Vikt: 17 kg Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja Transporthjul:  Pulsmätare: Ja Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport Oxford
Christopeit Sports Oxford är en hydralisk roddmaskin vilket gör den riktigt billig. Den är även mycket kompakt i hopfällt läge och får exempelvis plats under en vanlig säng. Oxford är också lätt att montera och roddarmarna anpassar sig till användarens axelbredd. Det hydraliska motståndet innebär emellertid att belastningen först är svag för att sedan öka avsevärt i slutet av roddrörelsen. Detta gör att musklerna inte aktiveras i samma mån som på luft- eller magnetbromsade modeller. Motstånden är ganska bökiga att justera, då det saknas markeringar för motståndsnivå. Därför är det svårt att få samma motståndsnivå på båda sidorna. Oxford har klara svagheter men för motionären med mycket begränsad budget och yta kan den ändå vara ett attraktivt alternativ.

+ Riktigt lågt pris, kompakt, mobil
– Ojämnt motstånd, bökigt att symmetriskt reglera motstånden  

Betyg: 4

Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri frakt)Christopeit Sport Cambridge II
Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 5 st Maxanvändarvikt: 120 kg Motståndstyp: Gummiband Antal motståndsnivåer: 4 st Display: LCD Mått (LxBxH): 173x44x53 cm Vikt: 15 kg Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja Pulsmätare: Ja Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport Cambridge II
Cambridge II är en mycket prispressad roddmaskin från Christopeit Sport med gummiband-motstånd. Förutom att hålla nere priset håller denna motståndstyp även nere maskinvikten. Den låga vikten gör Cambridge II lätt att flytta, trots att den saknar transporthjul. Den låga vikten innebär emellertid att roddmaskinen känns mindre gedigen och lätt glider på ett vanligt golv. Detta löses dock med en vanlig underlagsmatta. Träningsdatorn är mycket enkel men på tyska. Man förstår den ändå lätt om man läser den svenska manualen. Gummimotståndet är emellertid alltför svagt för att ge en effektiv träning. Cambridge II har ett lockande lågt pris, men såvida man inte ute efter en roddmaskin med lätt motstånd, riskerar man att bli besviken.

+ Billig, låg vikt, hopfällbar
– Klent maxmotstånd, saknar transporthjul, träningsdator på tyska


Betyg: 4

Bästa pris hos: CDON.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri frakt)