Test: Trådlös router 2016
En router gör att flera datorer kan dela samma internet-anslutning och skapa ett hemnätverk. Numera är de flesta routers trådlösa och via WiFi kan du surfa utan att koppla kabel eller sladdar mellan din dator och bredbandsrouter. Tekniken för trådlöst internet har förbättrats de senaste åren och numera erbjuder alla större operatörer en trådlös WiFi-router när du tecknar ett bredbandsabonnemang. Men det är stor skillnad på olika routers och vilken hastighet du får ut på dina uppkopplade enheter. Därför har vi testat de aktuella modellerna från de större bredbandsoperatörerna i Sverige och vårt test visar på stora skillnader i uppmätt hastighet.

Hastighet och räckvidd de viktigaste parametrarna för en trådlös router. Routerns speciella egenskaper har stor påverkan hur snabbt du kan surfa. För den som vill streama film och tv-serier eller är intresserad av gaming är routerns modell direkt avgörande för en bra upplevelse. Fler antenner ger generellt bättre hastighet då man har många uppkopplade enheter. Täckningen blir bättre för att routern kan koncentrera trafiken mot enskilda klienter.

Vad skiljer frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz?
De flesta moderna routers är utrustade med dual band som gör att de kan använda två frekvensband, både 2,4 och 5 GHz. Det möjliggör bättre täckning och uppkoppling. På äldre routrar används enbart frekvensbandet 2,4 GHz. Samma frekvensband används också av många andra enheter i hemmet, vilket drar ner hastigheten. Nya routers stödjer även 5 GHz och om ditt internet är segt kan du testa att byta till detta frekvensband.

GHz

Så gjorde vi testet

Vi har testat routrarnas användarvänlighet, funktionalitet och installation. Hastighetstesterna utfördes av ett oberoende testföretag, ackrediterat av Swedac (ISO17025) som testat den trådlösa hastigheten på 5Ghz-bandet i en professionell radiohall. För så rättvist resultat som möjligt har flera olika enheter använts, Macbook Pro, Samsung S6 och Ipad Mini. En server har anslutits mot routrarna och skickat ut data över WiFi som statistikförts. Varje dataöverföring har pågått i 45 sekunder där det är nedlänken som testats. Ca 1,5 - 2 GB datatrafik har överförts vid varje test. Tabellerna nedan visar högt uppmätta WiFi-hastighet i samma testmiljö.

Router Max SpeedTechnicolor TG799vac Xtream
WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) Telefoniportar: 2 st (RJ11) Beamforming: Ja Dual band: 2,4 Ghz (2x2 antenner) och 5 Ghz (4x4 antenner) Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Max nerladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit Max uppladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit

Technicolor TG799vac Xtream
Testets vinnare är routern med tungvrickarnamnet Technicolor TG799vac Xtream. Den ingår vid nyteckning av fiberabonnemang på minst 100 Mbit hos Bredbandsbolaget och minst 250 Mbit hos Telia. Routern jobbar med dual band i frekvenserna 2.4GHz och 5GHz. Utseendet är inte särskilt spännande men det är insidan som räknas. Vid hastighetstester uppvisades som bäst 454 Mbit/sekund med en Macbook Pro, det är 38 % snabbare än närmsta konkurrent. Routern är försedd med interna 4x4 antenner för 5GHz-bandet istället för 3x3-antenner. Denna nya teknik framtidssäkrar routern och är främst till för att klara mycket data vid höga överföringshastigheter och multipla användare. Exempelvis flera enheter som samtidigt strömmar Netflix i HD.

Vi har testat routern med Bredbandsbolagets användargränssnitt, det är logiskt med ett antal funktioner vi särskilt gillar; att lamporna går att stänga av och om man bryggar förbi routern så slår det igenom på alla portar. Det fanns en tid då man alltid ville brygga förbi bredbandsleverantörernas routers, så är inte fallet med Technicolor TG799vac Xtream. Bäst i test!

+ Mycket hög överföringshastighet vid 5Ghz, 4x4 antenner för 5GHz-bandet
– Tam design

Betyg: 9
Compal CH7486E
WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) Telefoniportar: 2 st (RJ11) Beamforming: Ja Dual band: 2,4 Ghz (3x3 antenner) och 5 Ghz (3x3 antenner) Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Max nerladdningshastighet med kabel: 500 Mbit Max uppladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit

Compal CH74486E medföljer bredbandsabonnemang från Com Hem. Det är en relativt stilren men lamporna blinkar som en julgran och vi gömmer den gärna bakom TVn. Enligt tillverkaren ska modellen stå upp i vertikalt läge för bäst täckning. Vi tycker att det gör det lite svårare att gömma kablar när routern står upp och våra mätningar visar att det i praktiken inte spelar någon roll i vilken position routern placeras. Som bäst kommer routern upp till 329 Mbit/sekund med en Macbook Pro på 5Ghz-bandet, det är bra men långt ifrån bäst.

Routern har interna 3x3-antenner för 2,4 GHz-bandet, det ger bättre hastigheter än 2x2-antenner på riktigt långt avstånd. Det finns bara en USB-port men i övrigt är antalet portar samma som på övriga testade modeller. Inställningarna är endast på engelska. Av funktionerna gillar vi särskilt att man kan få en lista på grannarnas nätverk och vilken frekvens de ligger på.

+ 3x3 antenner för 2,4 Ghz-bandet, kul inställningsmöjligheter
– Endast en USB-port, inställningar endast på engelska

Betyg: 8Technicolor TG799vac
WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) Telefoniportar: 2 st (RJ11) Beamforming: Ja
Dual band: 2,4 Ghz (2x2 antenner) och 5 Ghz (3x3 antenner) Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Max nerladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit Max uppladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit

Technicolor TG799vac
Technicolor TG799vac ingår i Telias basabonnemang och har i princip identisk design som testets vinnare. Den har också samma namn, Technicolor TG799vac, med undantag av att den saknar ändelsen ”Xtream”. Antalet portar och knappar är även dom det samma, skillnaden finns på insidan. Denna router har 3x3 interna antenner på 5 GHz-bandet medan Xtream har 4x4. Denna skillnad märks direkt på den lägre dataöverföringshastigheten som bäst kommer upp i 308 Mbit/sekund.

Telias administratörskonto begränsar vissa avancerade inställningsmöjligheter, istället måste man ringa Telias kundservice. Det minskar risken att göra fel men är tråkigt för den teknikintresserade och vi önskar att Telias kundservice hade bättre öppettider. Själva installeringen av routern är enkel och problemfri, det är i princip bara att plugga i nätverkskabeln och surfa. Detta är i grunden en bra router men den lägre hastigheten drar ner betyget. Är du intresserad av den testvinnande routern bör du överväga att

+ Stabil router med enkel installation
– Lägre hastighet, tråkig design

Betyg: 7