Skotvaska bast i test

Skötväska: 6 modeller i test

SENAST UPPDATERAD 2015   Vi har testat flera olika skötväskor i olika prisklasser och med varierade funktioner. En skötväska är givetvis inget måste för att man som nybliven förälder ska kunna ta hand om sitt barn på bästa sätt, men för en del kan en välorganiserad skötväska ändå kännas som en livräddare. Men precis som med barnvagnar, så är utbudet av skötväskor stort. Dels har barnvagnstillverkarna ofta ett utbud av accessoarer vari skötväskor så gott som alltid är inkluderade, ibland olika skötväskemodeller för olika barnvagnsmodeller. Dels finns det många utomstående aktörer som tillverkar universella barnvagnstillbehör. Förutom en önskan om att matcha i material så kan man generellt säga att en universal skötväska fungerar precis lika bra på en vagn som barnvagnsmärkets egen skötväska.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

Viktigt att tänka på i val av skötväska är bland annat storlek, material och funktioner. Beroende på hur många barn samt hur gamla barnen är kan det ibland räcka med en liten skötväska för blöjor, medan man ibland behöver en extra stor duoskötväska med utrymme för två blöjbarns ombyten och matgrejer. En del skötväskor har en särskild upphängning för att bäst fästa den i en barnvagn. Notera dock att de flesta barnvagnstillverkare ej tillåter belastning av handtaget på grund av tipprisken, väljer man att ändå använda skötväskan på det sätter så sker det på egen risk. I de flesta skötväskor ingår även en skötbädd, och ibland finns ett särskilt flaskfack som ska hålla flaska eller mat kall/varm längre. Utöver detta skiljer även pris och design sig åt mellan olika skötväskor. En del har en mer sportig, praktisk look medan andra snarare påminner om moderiktiga handväskor.

I vårt test har vi i förhållande till skötväskornas pris testat deras funktioner och slittålighet och utifrån det utsett en skötväska som vi tycker är bäst i test 2015.

Produkter i testet

Skip Hop Duo Signature

Många och välplanerade förvaringsfack, smart upphängning på vagnen, mycket prisvärd

Upphängning på vagn: Fasta remmar med clips Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 fickor, 1 fack med dragkedja uppetill Fack på utsidan: 6 stycken, varav 2 med magnetlås och ett med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, nätfack på utsidan
Bast i test SE 2015

Skip Hops skötväska Duo Signature är en uppdaterad version av märkets klassisker Duo. Förändringarna är främst på detaljnivå men Skip Hop har verkligen lyssnat till önskemålen från konsumenterna och förfinat funktionerna. Duo Signature är en mycket praktisk och användbar skötväska. Utseendemässigt så finns det ett brett utbud av färger och mönster. Den estetiska framtoningen är inte lika trendkänslig och Duo Signature passerar inte som en vanlig handväska, men likväl är den riktigt snygg på en barnvagn. En smart upphängningsfunktion har den också. Med ett dubbelarbetande clip kan man fästa både en rem lagom lång för att träs runt barnvagnens handtag, och sedan ovanpå den knäppa fast axelremmen.

Duo Signature har en yttersida i slitstarkt material, hela väskan har tvättats i maskin med framgång. På insidan finns två fickor, vi hade gärna sett fler för ytterligare möjligheter till att organisera sina saker. Upptill, precis på insidan av väskans kant, finns även ett mindre, dragkedjeförsett fack lagom för telefon eller en liten plånbok. Utsidan på Skip Hop Duo Signature är utrustad med fler förvaringsmöjligheter. På båda kortsidorna finns nätförsedda flaskfickor, på framsidan finns två fickor med magnetlås och ett stort fack som stängs med dragkedja. På baksidan av skötväskan finns ett riktigt stort fack som utan problem rymmer skötbädden. Söker man en skötväska som verkligen tål att användas och är praktisk i alla lägen så är Skip Hop Duo Signature ett riktigt bra val, det konkurrenskraftiga priset ger sedan den sista knuffen som leder fram till att vi utsett Skip Hop Duo Signature till bäst i test.

 • +
  Slittålig, smart lösning för remmarna, mycket prisvärd
 • Hade gärna sett ytterligare ett par fack på insidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Elodie Details

Estetiskt tilltalande och rymlig skötväska men två separat barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 med dragkedja, 6 fickor Fack på utsidan: 3 st Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details har ett flertal olika modeller av skötväskor i sitt sortiment. Den skötväska som bland annat finns i utförandena Black Edition, Apple Of My Eye och Graphic Devotion är kanske den mest praktiska av dem. Möjligheterna till att organisera upp blöjor och barnkläder är mycket stora, och tack vare väskans form så får man snabbt en överblick över vad som saknas vid påfyllning och var enstaka föremål kan lokaliseras. Visserligen finns det en fördel med djupare väskor och att man kan fylla på med grejer på ett annat sätt då, men i en mer avlång väska som denna så blir risken mindre att man glömmer bort en banan på skötväskans botten. Och alla som någon gång glömt en banan i skötväskan vet hur jobbiga påföljder ett sådant misstag kan få.

Med Elodie Details skötväska kommer en skötbädd av normal storlek och lite extra smutståligt material, en avtagbar axelrem samt två kardborrförsedda krokar att hänga upp skötväskan på barnvagnen med. Förutom axelrem finns även två bekväma bärhandtag att hålla väskan i, eller för att hänga dem i armvecket. Barnvagnskrokarna är riktigt bra, och dessutom stilrent formgivna.  Samma gäller själva skötväskan - den är snygg nog att passera som en vanlig handväska och det känns faktiskt en aning, aning roligare att byta blöja när man kan stoltsera lite med sin skötväska. Men det allra bästa med Elodie Details skötväska av denna modell är att den förutom en välorganiserad insida även strösslat bra med tre lättillgängliga fack på utsidan, för småsaker man snabbt behöver komma åt. Smart och snygg, så mycket mer än så kan man inte begära av en skötväska.

 • +
  Välorganiserad, bra fack, smart upphängning på barnvagn
 • Inte den allra rymligaste modellen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Elodie Details Bedouin Stories / Zebra Sunshine

Stor och rymlig skötväska med avtagbar axelrem och separata barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 1 fack, med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details har verkligen en både bred och rik arsenal av skötväskor i sitt sortiment. De olika modellerna har tyvärr inte givits något namn, utan det är vilka färger och mönster de släppts i som man får utgå ifrån när man ska kategorisera dem. Modellen som finns i utförande Bedouin Stories och Zebra Sunshine är en relativt ny skötväska från märket, som funnits i två säsonger nu. Det här är inte en skötväska för den som vill leva kompakt eller har en vagn med väldigt liten varukorg, utan det här är modellen för den som vill ha plats i väskan för att ta med sig allt - och lite till. Precis som vanligt när det gäller Elodie Details så är upphängningen på barnvagnen superb. Med en så här pass stor, och relativt tung skötväska så får man förstås vara extra noga med tipprisken. De medföljande barnvagnskrokarna fästs med kardborre och är konstruerade i samma tyg som skötväskan. Samma metallöglor på väskans kortsidor som man fäster krokarna i, kan man även fast den avtagbara axelremmen i.

På utsidan är Elodie Details Zebra Sunshine/Bedouin Stories snålt utrustad med fickor. Det finns ett dragkedjeförsett fack, i lagom storlek för det allra nödvändigaste - plånbok, telefon, ett paket näsdukar. Insidan är desto generösare. Där finns dels ett litet dragkedjeförsett fack för värdesaker, dels ett riktigt stort som löper längs med hela ena sidan. Rymligt nog att placera båda den medföljande skötbädden och ett knippe blöjor, om man inte vill beblanda det med övrig packning. Inne i skötväskan finns även fem stycken rejäla fack med resårförsedd öppning. Elodie Details Zebra Sunshine/Bedouin Stories är en rejäl och slitstark väska, den har en platta i botten så den är enklare att ställa ifrån sig på marken och den verkar klara av smuts väldigt väl. Vill man, så går den även att tvätta. Om den väl tilltagna storleken inte är något som avskräcker, kanske vill man ha skötväskan för två blöjbarn samtidigt, så finns det all anledning att titta närmare på Elodie Details skötväskemodell i färgerna Zebra Sunshine och Bedouin Stories.

 • +
  Många bra fack på insidan, smart upphängning på vagnen, rymlig
 • Endast ett fack på utsidan, något stor och klumpig att användas för bara ett barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Skip Hop Chelsea

Snyggt designad skötväska, välorganiserad med många smarta fack på in- och utsidan

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, ej avtagbar Fack på insidan: 4 fickor Fack på utsidan: 5 stycken, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två fack på utsidan

Skötväskor som inte ser ut som skötväskor är en växande trend. Skip Hop har alltid haft ett brett utbud av modeller i regnbågens alla färger, med modellen Chelsea närmar de sig modevärlden lite mer och därefter har märket släppt fler skötväskor med liknande stil. Chelsea finns i svart och champagne, med dragkedjor och andra detaljer i guld. Väskan har inget överfällbart lock, så vid regn finns det stor risk att vatten snabbt tar sig in. Bärhandtagen är lätta att få grepp om och är långa nog att väskan kan hängas över armen. Skip Hop Chelsea har även en axelrem, som tyvärr inte är avtagbar. Ska skötväskan användas på barnvagn så har Skip Hop en klurig lösning i form av en kortare rem med en krok som fasthakad i väskan bildar en ögla stor nog för ett vagnshandtag.

Skip Hop Chelsea är inte snål med facken, vare sig på in eller utsidan. Väskan är rymlig nog för ombyten och tillbehör till två blöjbarn, och det finns goda möjligheter att i fickorna på utsidan förvara sina egna saker, bland ett dragkedjeförsett fack i perfekt storlek för en smartphone. På framsidan finns en guldfärgad nyckelring att haka fast just nycklar eller en barnleksak i. Skötbädden är inget utöver det vanliga, men det är smart att den har sin egen ficka på utsidan av väskan så man lätt kan komma åt den och våtservetter för ett akut blöjbyte. Skip Hop Chelsea är en populär modell som i omgångar sålt slut, och när man väl testat den så förstår man absolut varför.

 • +
  Generös mängd rymliga fack, snygg finish, lätt att packa full utan att det blir rörigt
 • Oskyddad dragkedja upptill, risk för att väta tar sig in vid regn, går ej att ta loss axelremmen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

BabyBjörn SoFo

Rymlig och mjuk skötväska med smarta bärremmar, kan även användas som ryggsäck

Upphängning på vagn: Med axelremme Bärhandtag: Ja Axelrem: a, avtagbar Fack på insidan: 1 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 5 stycken, varav 2 med magnetstängning Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två nätfack på insidan

BabyBjörns skötväska SoFo är till skillnad från märkets föregående väska en mycket mjuk och följsam modell, som ändå inte känns som att tyget är lätt att smutsa ned. Modellen är rymlig både på bredden och djupet. Det är inga problem att få plats även om man behöver packa blöjor och ombyten för två småbarn i BabyBjörn SoFo. Fickorna på utsidan är djupa och lätta att komma åt, två av dem har lock med magnetlås så att man kan förvara värdesaker eller småsaker som inte får komma bort. Insidan är mycket rymlig. Ett av facken är försett med dragkedja, ett är i storlek för skötbädden och i de övriga är det enkelt att organisera blöjor och kläder.

SoFo har en lite speciell lösning för bärhandtagen. De kan antingen användas som vanliga bärhandtag och hålls då på plats i sin position med hjälp av sömmar på remmen. Eller så kan bärhandtagen dras ut på ena sidan varpå BabyBjörn SoFo kan bäras på ryggen som en ryggsäck. Väldigt praktiskt om man vill kunna ha båda händerna och armarna fria till sitt barn. Sedan finns det även en vanlig axelrem, som kan tas loss helt om man inte vill använda den. Vill man ha sin BabyBjörn SoFo på barnvagnen så finns det ingen särskild upphängning utan man får använda axelremmen. Den stora fördelen med BabyBjörn SoFo är utan tvekan rymligheten, den flexibla formen och den smarta ryggsäcksfunktion - samt att dessa funktioner kommer till ett mycket rimligt pris.

 • +
  Kan bäras över axeln, över armen eller som ryggsäck, bra fördelade fack
 • Något svårare att hänga snyggt på en barnvagn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bugaboo + Storksak

Exklusiv och stilren skötväska med många fack och väldigt välkonstruerad skötbädd

Upphängning på vagn: Med axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 1 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 3 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Bugaboo + Storksak-skötväskan finns i två olika utföranden. Den ena är gjord i nylon, och den andra - lite dyrare modellen - av läder. Insidan har 5 bra fickor som är lagom i storlek för blöjor och barnkläder, samt ett fack med dragkedja för värdesaker. Skötväskan är rymlig och enkel att organisera. Eftersom att skötväskan är långsmal mer än den är djup så får man en bra överblick direkt man drar upp dragkedjan. Utsidan av Bugaboo + Storksak påminner lite mer om en handväska, det finns tre fack men de är diskreta så vill man inte skylta med att det är blöjor man bär runt på så kan denna väska vara ett bra val. Ett av ytterfacken är ett thermofack som ska kunna hålla värme och/eller kyla, ett är ett fack med dragkedjaöppning i sidan, lagom för en telefon eller nycklar. På baksidan av väskan finns ett lite rymligare fack med magnetlåsning.

Bugaboo + Storksak har två rejäla bärhandtag som är sköna att hålla i, både i handen och att ha över armen. Det finns en förlängningsbar axelrem som hakas fast med metallkrokar, men även kan tas loss helt om man inte vill använda den. Med skötväskan kommer även en skötbädd, och här har Bugaboo tänkt till rejält. Förutom att vara rejält tilltagen i storlek, så är den också väldigt smart konstruerad. I båda långsidorna finns fack i precis rätt storlek för att rymma 2-3 blöjor eller en förpackning våtservetter. Skötbädden kan vikas ihop och hålls ihopfälld med kardborrfäste. Bugaboo + Storksaks skötbädd är litegrann som en miniväska i skötväskan, perfekt att bara kunna ta med sig den in i skötrummet vid blöjbyte. Bugaboo + Storksak är dyr i inköpspris, men känns exklusiv vid användning och funktionerna är smarta samt av hög kvalitet.

 • +
  Testets bästa skötbädd, bra fack på insidan, snygg design
 • Dyrt inköpspris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos: