Spinningcykel Bast i test

Spinningcykel: 9 modeller i test

Senast Uppdaterad Februari 2017

Spinningcykeln är numera en vanlig syn på de flesta gym där den används för så kallade spinningpass, vilka är ledarledda träningspass som sker i grupp. På senare tid har spinningcykeln emellertid blivit allt populärare vid träning hemma och alltfler av de träningscyklar som säljs för hemanvändning är spinningcyklar. Anledningarna till detta är säkerligen flera, men en viktig faktor lär vara att så många numera är vana vid spinnincykeln från gymmet. Har man väl vant sig vid spinnincykelns naturtrogna, steglösa motstånd och kanske även det högre träningstempot, så kan en traditionell motionscykel kännas rigid och tråkig.

Skillnader gentemot motionscykel

Vad skiljer då spinningcykeln från motionscykeln? Den kanske tydligaste skillnaden är att spinningcyklar har en annan typ av motstånd än motionscyklar. Motståndet på träningscyklar genereras av ett svänghjul och på spinningcyklar är detta betydligt kraftigare än på motionscyklar. Det är delvis för att klara det tyngre svänghjulets större belastning som cykelramen på spinningcyklar i regel är betydligt robustare och stabilare i sin konstruktion än motionscyklar. Men det är också för att spinningcykeln ska tåla hårdare tag, ex. att man - istället för att sitta - står och cyklar under träning.

Motionscykelns motstånd regleras elektroniskt via knappar på en kontrollpanel, medan spinningcykelns motstånd regleras manuellt genom att vrida på en ratt. Spinningcykeln har ett mer naturtroget motstånd som efterliknar upp- och nedförsbackar på ett sätt som inte är möjligt för en motionscykel. Till skillnad från motionscykelns motstånd kräver spinningcykelns motstånd ingen ström, vilket gör den enklare att placera då man slipper strömsladdar och anslutning till kontaktuttag. Spinningcykeln har normalt heller ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. Motivation och tempo kan istället hållas uppe av att man exempelvis cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot. Till vissa spinningcyklar kan man dock köpa till en enklare träningsdator till lyxigare modeller ingår den. För att säkerställa bästa möjliga träningsställning kan man på en bra spinningcykel justera både sadel och styre på såväl höjden som framåt eller bakåt. På en motionscykel kan man normalt bara justera höjden på sadeln.

Bästa spinningcykel – 2017

Vårt test av spinningcyklar inkluderar de populäraste spinningcyklarna just nu, men även spännande nyheter. Om du bestämt dig för att köpa en spinningcykel bör du ställa dig följande frågor.

För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

 • Hur ofta kommer spinningcykeln att användas?
 • Vilka förväntningar har jag på prestanda, funktionalitet och kvalitet?
 • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på spinningcykeln?

När du funderat ut dina svar på dessa frågor har du kommit en bra bit på vägen för att välja den spinningcykel som är rätt för just dig. Vi har delat in de olika modellerna i tre prisklasser enligt följande:

“Budget"-klassen: Under 4 000 kr

I denna prisklass finner man de enklaste och lättaste modellerna. Med lägre svänghjuls- och maskinvikt är de inte lika stabila och robusta som dyrare modeller. Sadeln går oftast att justera i både höjd- och vågled men styret går inte sällan endast att justera i höjdled. Den genomsnittliga budget-modellen är helt enkelt mindre bekväm än dyrare spinningcyklar men möjliggör ofta ändå en effektiv träning.

"Mellan"-klassen: 4000 - 8000 kr

Denna prisklass karaktäriseras av tyngre, stabilare och mer tåliga modeller med rejälare svänghjul och högre maskinvikt. Normalt går både sadel och styre att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Mellanklassen är den populäraste prisklassen då dess högre pris köper en mer högkvalitativ cykel. Samtidigt är prislappen fortfarande inom räckhåll för genomsnittskonsumenten.

"Proffs"-klassen: Över 8000 kr

Den exklusivaste prisklassen kännetecknas av mycket påkostade och välbyggda modeller som tål hård, frekvent och långvarig användning. Material och konstruktion har normalt den bästa kvaliteten. Maskinvikten är i regel hög eller mycket hög och svänghjulets vikt likaså. Tillsammans med hög stabilitet, goda justeringsmöjligheter och ett mycket fint motstånd är proffsmodellerna inte bara de tåligaste utan även de bekvämaste.

Vi har poängsatt varje modell efter prisvärde och betygen återspeglar därför hur mycket valuta vi tycker att man får för pengarna.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Passar spinningcykeln både korta och långa användare? Hur lättjusterat är motståndet? Är spinningcykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen? Finns det någon träningsdator?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är spinningcykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt spinningcyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar på sig än en billigare och tvärtom. 

XTERRA Fitness MB500

Prisklass: Mellan Typ: Spinningcykel Svänghjul: 22 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 48 kg Max-användarvikt: 110 kg Mått (LxBxH): 116x57x98 cm Transporthjul: Ja Garanti: 2 år
Bäst-i-test.se 2017.png

XTERRA Fitness MB500 är en stabil spinningcykel med hög byggkvalitet, god funktionalitet samt utmärkt prisvärde och vi utnämner den därför till bäst i test. Med MB500 kan både långa som korta användare få en bekväm och säker träning då såväl sits som styre är justerbara i vågrätt och lodrätt. Det är enkelt att ställa in cykeln och lätt att spänna åt inställningarna så att du snabbt kommer igång med träningen. 

MB500 har många fördelar som spinningcykel då den med sin remdrift är relativt tystgående, har en bekväm sadel, en vattenhållare och ett mjukt rundtramp. Andra plus är att cykeln med sina transporthjul är smidig att förflytta samt att det är lätt att justera motståndet med den steglösa rattjusteringen. MB500 har ett par mindre svagheter. Den saknar kombinationspedaler med SPD för fastsättning av cykelskor. Vidare hade vi önskat att styret var mer uppåtvinklat för bekvämare cykling i stående position. Spinningcyklar har numera ofta en enklare träningsdator och så även MB500. Träningsdatorn ger information om aktuell hastighet, maximal hastighet, medelhastighet, distans och kaloriförbrukning. Dessutom kan du använda displayen som timer och klocka.

 • +
  Många justeringsmöjligheter & lätt att justera, träningsdator inkluderad
 • Inga SPD-pedaler, något låg vinkel på styret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Sole Fitness SB700

Snygg spinningcykel med mycket hög kvalitet och prestanda, samt enkel att justera

Prisklass: Proffs Svänghjul: 22 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 64 kg Max-användarvikt: 135 kg Mått (LxBxH): 107x54x103 cm Driftsystem: Rem Pedaler: SPD Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Montageinstruktion | Produktdemo Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo
Bästa Proffsval.se 2017.png

SB700 är en premium-spinningcykel från världsledande Sole Fitness och vi utnämner den till bästa proffsval. Designen är slimmat snygg och utstrålar exklusivitet. Byggkvaliteten är föredömlig, vilket ofrånkomligen medför en hög maskinvikt. Trots detta är SB700 förhållandevis lättflyttad, inte minst tack vare sina skapligt tilltagna transporthjul. Sadeln är medel-hård – dvs. inte stenhård – och känns skön. Svänghjulet är mycket kraftigt, vilket ger ett utmärkt motstånd. 

Både styre och sadel kan justeras såväl lodrätt som vågrätt och SB700 passar även längre användare. Ovanligt nog för spinningcyklar har SB700 en träningsdator. Denna är tydlig och visar samtidigt värden för puls, tid etc., vilket minskar behovet av att klicka sig fram under träning. Då träningsdatorn är batteridriven kan spinningcykeln fortfarande placeras fritt, oberoende av vägguttag. Andra lyx-funktioner är dubbla vattenflaskehållare och en – för spinningcyklar sällsynt - hastighetsmätare. De enda möjliga svagheterna är att pedalerna inte har SPD-funktion samt att styret kan uppfattas som hårt att luta sig mot vid halvsittandes spinning.

 • +
  Mycket hög kvalitet & prestanda, snygg design, träningsdator, goda justeringsmöjligheter
 • Styret kan upplevas lite hårt att luta sig mot, inga SPD-pedaler
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

KAMPANJ! Rabattkoden SB700V ger 1000 kr rabatt på Sole Fitness SB700 hos Träningspartner.se fram till 2017-04-25.

Abilica Racer

Robust spinningcykel med svårslaget prisvärde, rejält svänghjul och skönt motstånd

Prisklass: Budget Svänghjul: 22 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt (steglöst) | Styre: Lod- & vågrätt (steglöst) Maskinvikt: 54 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 117x50x113 cm Driftsystem: Rem Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Bästa Budgetval.se 2017.png

Abilica Racer är en mycket populär spinningcykel som normalt ligger i mellanprisklassen. Just nu är den dock så pass prissänkt att den hamnar i övre budgetklassen. Detta innebär att man får väldigt mycket spinningcykel för pengarna och Racer vinner därför titeln ”bästa budgetval”. Montaget är mycket lätt med en tydlig och väl illustrerad bruksanvisning. Designen är smakfullt ljus och Racer skäms inte att stå framme. Ramen är robust och hela cykeln ger ett högt kvalitetsintryck.

Svänghjulet har en rejäl vikt, vilket bidrar till ett utmärkt motstånd. Trots detta är maskinvikten inte speciellt hög, men ändå fullt tillräcklig för att man ska kunna ta i ordentligt under passet utan att cykeln kränger. Sadel och styre justeras enkelt i såväl sid- som höjdled, vilket underlättar bästa sittställning för både långa och korta användare. Styret har flera bra grepp och ett tåligt, skönt ytmaterial. Sadeln är smal och hård såsom en spinningcykel-sadel ska vara. Tyvärr kan den dock upplevas som alltför hård, speciellt vid längre träningspass. I så fall rekommenderar vi att man köper till ett mjukgörande sätesöverdrag.

 

 • +
  Mycket spinningcykel för pengarna, robust & stabil, rejält svänghjul & skönt motstånd
 • Sadeln kan uppfattas som alltför hård
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Abilica Indispin

Prisvärd spinningcykel med bra, steglöst motstånd och ett rejält svänghjul

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 54 kg Max-användarvikt: 135 kg Mått (LxBxH): 123x51x122 cm Driftsystem: Rem Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Bruksanvisning: PDF

Indispin är Abilicas senaste spinningcykel och den presterar riktigt bra i förhållande till prislappen. Montaget är enkelt, som så ofta är fallet för spinningcyklar. Designen är tilltalande med snygga, diskreta färger och konstruktionen stabil. Kombipedalerna känns påkostade och remdriften håller nere ljudnivån till ett minimum. Det finns gott om justeringsmöjligheter för såväl styre som sadel. Detta möjliggör omväxlande positioner under träning samt att både korta och långa användare kan hitta en bra sittställning. Svänghjulets vikt är väl tilltaget och ger ett skönt motstånd. Indispin har ingen träningsdator, vilket spinningcyklar traditionellt inte har haft.

Enklare träningsdatorer är idag emellertid vanliga även på spinningcyklar och därför kan en del användare tänkas sakna denna funktionalitet. Det som främst får Indispin att sticka ut från mängden är möjligheten att montera fast sitt eget cykelstyre samt sadel och pedaler från sin vanliga ”landsvägs”-cykel. En valmöjlighet som borde locka många, inte minst de med påkostade landsvägscyklar.

 • +
  Mycket bra prisvärde, stabil, rejält svänghjul & skönt motstånd
 • Ingen träningsdator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Casall Mag One

Påkostad spinningcykel med robust konstruktion, snygg design och magnetiskt motstånd

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Motstånd: Steglöst (magnetiskt) Sätesjustering: Lodrätt: 22 cm | Vågrätt: 7 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm | Vågrätt: 7 cm Maskinvikt: 50 kg Max-användarvikt: 130 kg Rekommenderad användarlängd: 158-200 cm Mått (LxBxH): 107x60x121 cm Driftsystem: Rem Pedaler: SPD kombinationspedaler Transporthjul: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Mag One är Casalls mest påkostade spinningcykel och vi utnämner den till bästa proffsval. Ramen är mycket robust och cykeln påtagligt stabil. Transporthjulen är rejäla. Styret har flera bra grepp att växla mellan och denna flexibilitet möjliggör en skönare träning. Sadeln känns skön och lagom hård. Mag One sticker ut med sitt magnetiska motstånd, som är ljudlöst och minskar slitage såväl som rengöringsbehov. Samtidigt måste man skruva mer än vanligt på reglaget för att justera motståndet, vilket kan vara opraktiskt och distraherande under ett intensivt spinningpass. Svänghjulsvikten är mycket låg för prisklassen men ger fortfarande ett stadigt motstånd. Mag One har en enklare träningsdator, något som blivit vanligt för spinningcyklar under senare år. Exklusivt är däremot att träningsdatorn är kompatibel med trådlösa pulsbälten.

Displayen visar de viktigaste värdena och är tydlig i upplysta rum, men tyvärr inte i mörker då den saknar bakgrundsbelysning. Casall är duktiga på att göra tydliga bruksanvisningar och detta gäller även för Mag One, vars detaljerade montageinstruktioner gör montaget enkelt. Med hela tre flaskhållare så riskerar man inte att bli törstig i första taget.

 • +
  Snygg design, stadig konstruktion, tydlig bruksanvisning
 • Låg svänghjulsvikt, okänslig motståndsjustering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bodymax B200

Prisklass: Proffs Svänghjul: 21 kg Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 25 cm | Vågrätt: 7 cm Styresjustering: Lodrätt: 13,5 cm | Vågrätt: 6 cm Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 130 kg Rekommenderad användarlängd: Max 200 cm Mått (LxBxH): 114x54x110 cm Driftsystem: Kedja Pedaler: SPD kombipedaler Transporthjul: Ja Garanti: 2 år

Bodymax B200 är en påkostad premium-modell främst avsedd för kommersiella miljöer, såsom gym. Designen är exklusiv och stilren. Byggkvaliteten är rakt igenom mycket hög, vilket både syns och känns. Maskinvikten är, liksom den maximala användarvikten, hög och cykeln är synnerligen robust och stabil. Sadeln är fast utan att vara alltför hård. Svänghjulet är gediget och har en hög vikt som bidrar till en utmärkt dynamik i motståndet. Motståndet sitter på ovansidan av hjulet och är tyst. Det reagerar snabbt och man behöver därför inte snurra mycket för att justera styrkan på motståndet. Säte och styre justeras smidigt både lodrätt och vågrätt för att åstadkomma bästa sittposition för såväl långa som korta användare.

Träningsdatorn är enkel, okomplicerad och visar alla nyckelparametrar, såsom hastighet, sträcka och tid. Den stöder även trådlöst pulsbälte, men tyvärr är inte displayen bakgrundsbelyst. B200 har visserligen ett högt pris, men ger även en hel del spinningcykel för pengarna.

 • +
  Stilren design, robust & stabil, tyst
 • Display ej bakgrundsupplyst
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Casall XTR PRO

Stadigt konstruerad spinningcykel med lättjusterat motstånd och tydlig bruksanvisning

Prisklass: Mellan Svänghjul: 14 kg Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 21 cm | Vågrätt: 5 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm | Vågrätt: 0 cm Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 120 kg Rekommenderad användarlängd: 155-190 cm Mått (LxBxH): 110x55x120,5 cm Driftsystem: Kedjedriven Pedaler: SPD kombinationspedaler Transporthjul: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Casall XTR PRO är en mellanklass-spinningcykel och ett billigare alternativ till den dyrare syskonmodellen Mag One. Båda cyklarna är designmässigt lika och uppvisar Casalls välkända känsla för estetik. Samtidigt är XTR PRO något mer diskret i sin framtoning. Konstruktionen är robust och förblir stabil även under hård cykling. Sadeln är av relativt hög kvalitet. Styret kunde däremot varit bättre. Det erbjuder inte så många olika grepp och armstöden kan upplevas vara i vägen vid vissa handgrepp. Vidare så går det inte att justera styret vågrätt, vilket minskar möjligheterna till anpassning av sittställning efter användarens längd. Svänghjulets vikt är relativt låg. Motstånden reagerar snabbt på justeringar, vilket gör det lättare att fokusera på träningen.

XTR PRO har en enkel träningsdator som visar värden för hastighet, tid, distans och kalorier. Displayen är inte bakgrundsbelyst vilket gör att man ej kan läsa av den i mörker. Så länge rummet är ljust så är den däremot lätt att läsa av. Bruksanvisningen har detaljerade montageinstruktioner och detta bidrar till ett enkelt och snabbt montage.

 • +
  Snygg design, stadig konstruktion, tydlig bruksanvisning
 • Låg svänghjulsvikt, mindre praktiskt styre
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Christopeit Sport XL2

Prisvärd och stabil spinningcykel med rejält svänghjul och träningsdator inkluderad

Prisklass: Budget Svänghjul: 15 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrät | Styre: Lodrät Maskinvikt: 43 kg Maximal användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 110x50x122 cm Driftsystem: Kedja Pedaler: Standard Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

XL2 är en spinningcykel i budgetklassen från tyska Christopeit Sport, som även tillverkat den testvinnande motionscykeln AL2. XL2 har en helt ok design och en förhållandevis rejäl konstruktion samt hög maskinvikt för en budget-modell. Det innebär också att cykeln är stabil att sitta på så länge man inte är alltför lång. Styret går bara att justera i höjdled, vilket är normalt på billigare spinningcyklar. Däremot går sadeln att justera både lod- och vågrätt, vilket visserligen också är normalt på spinningcyklar.

XL2 har en träningsdator och även om den är av en enklare typ så är träningsdatorer på spinningcyklar överhuvudtaget något man normalt bara hittar på exklusivare modeller. Med tanke på sitt låga pris är XL2 en prisvärd spinningcykel och ett intressant alternativ om man har en liten budget.

 • +
  Lågt pris, robust och stabil, rejält svänghjul, har träningsdator
 • Styre ej justerbart vågrätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Nordic 235 F

Tyst och lättflyttad spinningcykel med ett bra svänghjul och ett lågt pris

Prisklass: Budget Svänghjul: 19 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 50 kg Max-användarvikt: 110 kg Mått (LxBxH): 107x54x103 cm Driftsystem: Teflonbelagd kedja Pedaler: Standard Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

Nordic 235 F är en budget-spinningcykel med ett lågt pris men således även en avskalad funktionalitet. Svänghjulet är rejält tilltaget för en budgetmodell och cykelns stabilitet är god för sin prisklass. Styret är stabilt och ger möjlighet att placera händerna i flera olika positioner. Däremot är handtaget lite väl hårt. Det går att justera i höjdled men inte i vågrätt. Däremot går sadeln att justera både lod- och vågrätt och det är lätt att ställa in alla valbara lägen. Sadeln känns billig men med tanke på att detta är en budgetmodell är det rimligt. Motståndet är klossdämpat och svårt att finjustera då även den minsta vridning ger ett relativt stort utslag.

Kedjan är teflonbelagd för lägre friktion och mindre renhållning. Ljudnivån är låg och man kan föra ett samtal i normal ton medan man tränar utan att störas. Cykeln har nödstopp men saknar flaskhållare. Som många andra träningsmaskiner har  235 F underdimensionerade transporthjul som wobblar när man ska flytta den. Trots detta är den emellertid relativt lätt att flytta.

 • +
  Lågt pris, relativt stabil, rejält svänghjul, lättflyttad, tyst
 • Styret ej vågrätt justerbart, grov motståndsjustering, små transporthjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bodymax B2

Stabil spinningcykel med stilren design, hög maxvikt och inkluderad träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 13 kg Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 8 cm Styresjustering: Lodrätt: 12,5 cm | Vågrätt: 0 cm Q-faktor: 21,5 cm Maskinvikt: 34 kg Max-användarvikt: 125 kg Rekommenderad användarlängd: Max 185 cm Mått (LxBxH): 107x51x115 cm Driftsystem: Kedjedrift Pedaler: Standard Transporthjul: Ja Garanti: 2 år
Bodymax Indoor Bike B2

Bodymax B2 är en mycket prisvärd budgetklass-modell med en för prisklassen exklusiv design. Konstruktionen är stabil trots sin låga maskinvikt och byggkvaliteten god i relation till prislappen. Den maximala användarvikten är hög och garantitiden längre än genomsnittet. Träningsdatorn är mycket enkel men att man överhuvudtaget får med en träningsdator till en budgetmodell är positivt. Sadeln är mer av motionscykel-typ än spinningcykel-typ och skulle behöva kunna höjas ytterligare för att passa långa användare bättre. 

Motståndet är tämligen okänsligt och man måste därför skruva några varv på reglaget för att få respons. Något som kan distrahera när man är mitt uppe i ett krävande spinningpass. Svänghjulet är lätt för en spinningcykel men också normalt för en budgetmodell. Dynamiken i motståndet är likväl helt ok.

 • +
  Stilren design, stabil, träningsdator inkluderad,
 • Okänsligt motstånd, ”motionscyklig” sadel

Bodymax B15

Robust, lättflyttad spinningcykel med hög maxanvändarvikt och en bra sadel

Prisklass: Budget Svänghjul: 18 kg Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 8 cm Styresjustering: Lodrätt: 12,5 cm | Vågrätt: 0 cm Maskinvikt: 41 kg Max-användarvikt: 125 kg Mått (LxBxH): 120x55x120 cm Driftsystem: Kedja Pedaler: Standard Transporthjul: Ja Garanti: 2 år
Bodymax B15

B15 är en mellanklassmodell från engelska Bodymax. Konstruktionen ser ovanligt bastant ut för prisklassen och cykeln känns onekligen stabil, även vid hårdare tag. Trots detta är maskinvikten måttlig, vilket gör det lättare att flytta spinningcykeln. Samtidigt är svänghjulsvikten i linje med vad man kan förvänta sig och den bidrar till ett fullt godkänt motstånd. Den maximala användarvikten är hög. Själva motståndet bromsar svänghjulet ovanifrån, vilket många föredrar framför sidorna. Sadeln känns lagom hård och styret har flera bra handgrepp.

Styret kan inte justeras vågrätt, utan bara lodrätt och det är dessutom lite bökigt att ändra höjden på det. Framförallt sitter dock styret, även på sin lägsta höjdinställning, för högt för att vara på en spinningcykel. Detta kan göra att man inte kan sitta fullt så framåtlutad som man skulle önska.

 • +
  Robust, hög maxanvändarvikt, bra sadel
 • Något högt styre, styre ej justerbart vågrätt

Abilica ProSpin XP

Prisklass: Proffs Svänghjul: 30 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Lodrät Maskinvikt: 76 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 136x51x114 cm Driftsystem: Rem Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Bruksanvisning: PDF
Abilica ProSpin XP

Abilica ProSpin XP är en påkostad spinningcykel i proffsklassen med en exklusiv och stilren design. Cykeln har en mycket robust och stabil konstruktion vilket genast blir tydligt vid användning. Detta innebär ofrånkomligen en hög maskinvikt men cykeln är ändå förvånansvärd lättflyttad tack vare transporthjulen. Sadeln är lagom hård och styret har försetts med ett väldigt greppvänligt material. Både sadel och styre kan justeras såväl lod- som vågrätt, vilket görs steglöst och med lätthet. Styrets utformning möjliggör flera olika handgrepp och gör det lätt att hitta korrekta och sköna positioner.

Detta nästintill garanterar att såväl korta som långa användare kan hitta en bra träningsställning. Svänghjulet är synnerligen rejält tilltaget och ger ett motstånd som trovärdigt efterliknar en uppförsbacke. Dessutom ger bromsmaterialet ett mycket ”skönt” motstånd. Den höga prislappen gör emellertid att ProSpin XP är utom räckhåll för de flesta.

 • +
  Mycket robust, lättjusterad, utmärkt motstånd, snygg design
 • Hög maskinvikt

BH Fitness SB 1.4

Prisklass: Mellan Svänghjul: 18 kg Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 39 kg Max-användarvikt: 110 kg Mått (LxBxH): 104x49x117 cm Driftsystem: Rem Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år
Original Spinningcykel SB 1.4 BH Fitness

SB 1.4 är en spinningcykel i mellanklassen från spanska BH Fitness, ett av världens främsta märken inom träningsmaskiner. Maskinvikten är relativt låg för prisklassen och likaså den maximala användarvikten, men cykeln känns likväl påtagligt robust och stabil. Även svänghjulsviken är under genomsnittet för denna prisklass, men motståndet känns fortfarande bra. Både sadel och styre är ergonomiskt utformade och går att justera såväl våg- som lodrätt. Tillsammans möjliggör detta ett flertal olika sittställningar. Något som är extra viktigt vid längre träningspass. Pedalerna har clips men tyvärr går det inte att ”knäppa i” dem med vanliga cykelskor.

Traditionellt har inte spinningcyklar haft träningsdatorer, men enkla sådana har ändå blivit vanliga på senare år. SB 1.4 har just en sådan, med en liten display och ett enkelt gränssnitt som visar det mest elementära. Displayen är inte bakgrundsbelyst vilket gör den svår att läsa av under mörka förhållanden. Designen känns modern och den röda färgen ger cykeln karaktär.

 • +
  Ergonomisk sadel & styre, robust & stabil, snygg design
 • Maskin- och svänghjulsvikt under genomsnittet för prislappen