Blender

Senast Uppdaterad Juli 2017

Har du också funderat på att komplettera köket med en blender? Du är inte ensam. Vi blir allt fler som är medvetna om vad vi stoppar i oss. Trenden med ekologisk mat, raw food, fler veganer och folk som snabbt och enkelt vill äta nyttigt växer sig starkare. En blender är ett redskap som kan användas till mycket av detta och har idag blivit lika vanligt på köksbänken som kaffemaskinen eller brödrosten. Blender, som ibland kallas för mixer, är en köksapparat med många användningsområden; blanda smoothies, juice och drinkar, göra soppor och röror eller att använda som iskross. I flera delar ersätter en blender det en matberedare, stavmixer eller juicepress förväntas göra. Det finns massor av recept på nätet på smarriga smoothies och soppor som du kan tillreda på bara ett par minuter. Att på söndagsmorgonen snabbt kunna mixa ett glas fräsch smoothie gjord på kokosmjölk, chiafrön, banan och äpple är en härlig känsla.

Utbudet av blenders har ökat explosionsartat under senare år, där flera modeller satsat på starkare motorer. Det har blivit en statussymbol med en blender som kan göra allt – Blendtecs serie av videoklipp på Youtube - ”Will it blend?” - har tiotals miljoner visningar. Vissa varumärken har till och med ersatt att mäta motorstyrkan i watt till hästkrafter. Det finns blenders med upp till 4 hk – stark som en liten båtmotor! Blenders är också en av de första köksapparater som barn tycker är kul att använda och ”smoothie challenge” är ett välkänt begrepp i sociala medier för många barn och ungdomar.

Välja blender

I stort sett alla blenders består av samma fem delar; en glaskanna eller en hög kanna av hårdplast, en motorenhet med styraggregat, lock, ett mindre mittlock samt en stav för att röra och skrapa ur kannan. Alla modeller är förhållandevis enkla att använda och rengöra. Så det som är viktigt är kvaliteten, ljudnivån och hur de olika delarna är utformade – samt priset förstås.

En enkel tumregel är att välja bland blenders med rejäla motorer, från 800 watt och uppåt. Många utsätter sina blenders för stor påfrestning. De förväntas snabbt kunna slå sönder stora grönsaksbitar och nötter, tillreda glass och blanda mastiga röror. Många är de som svurit över alldeles för svaga motorer som luktar bränt och till slut går sönder.

Vi har låtit en erfaren köksmaskinsfantast testa åtta av de mesta välkända blenders i olika prisklasser inklusive Vitamix, Blendtec och Magimix. Vi har dock valt bort de billigaste varianterna med svaga motorer samt de dyraste modellerna som i första hand är avsedda för professionellt bruk i restauranger eller juicebarer. Testet kommer utföras under lång tid i hemmet av både vuxna och barn och vi kommer tillreda många olika rätter och drycker. Så håll ögonen öppna – snart kommer resultatet av det stora blendertestet!