Elvispar

Senast Uppdaterad December 2017

Ett av kökets större historiska genombrott måste ändå varit då elvispen introducerades för lite mer än 100 år sedan. Dess konstruktion har på många sätt varit densamma genom åren även om design och motorkraft har förbättrats med tiden. I årets test av elvispar hittar vi allt från billigare modeller till dyrare, där motorstyrka, design och smidiga extrafunktioner sticker ut. Likt övriga hushållsprodukter skyltas det vilt med Watt/effekt på lådorna men vi vet att det angivna effekttalet sällan ger en rättvis bild av maskinens verkliga styrka. Olika typer av motorer och lösningar på kylning ger påverkar också, även ljudnivån varierar.

Generellt ser vi att de dyraste maskinerna har en betydligt starkare motor. Det återspeglas också genom storleken på de medföljande visparna, som till de starkaste maskinerna är mycket större. Detta ger en klar fördel då stora mängder skall vispas. Visparna som medföljer varierar i materialval men de flesta tillverkare har satsat på vispar helt i rostfritt utan plastdetaljer. Även hastigheten skiljer rejält mellan dyrare och billigare modeller. Dyrare elvispar har ofta större spann mellan lägsta och högsta läge, vilket gör att man enklare kan blanda långsamt när det krävs. Om den primära uppgiften för elvispen är att vispa grädde så vill vi också påpeka att även några av de billigare modellerna uppvisar riktigt bra resultat. Om valet däremot står mellan en hushållsassistent och en elvisp för brödbakning vill vi tydliggöra att elvisparna klarar endast små mängder degknådning och de flesta endast under kraftigt begränsad arbetstid. Men för den som söker elvispens smidighet och inte har några större knådningsbehov så har vi i det här testet några riktigt bra kandidater.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla elvispar har fått genomgå en rad olika prövningar, uppgifter de förväntas kunna utföra. Allt från att vispa grädde och ägg till degknådning. Testet har utförts av en person med öga för detaljer och kvalité och som är erfaren inom bak och matlagning. Alla elvispar har testats utifrån dess unika egenskaper för att ge en så rättvis bedömning som möjligt.

Design/grepp: Utseendet är viktigt för vissa och även hur smart designad produkten är. Har elvisparna någon unik designlösning? Är de tänkta att kunna stå framme som en designpryl eller gömmas undan i lådan? Är det enkelt att arbeta med maskinen, hur väl balanserad är maskinen och orkar man hålla maskinen under längre tider?

Sladd: Alla elvispar drivs av ström och sladden är oftast i vägen såväl i kökslådan som då maskinen används. Hur ser de olika sladdlösningarna ut?

Styrka/Ljudnivå: Elvisparnas angivna Watt-tal ger knappast någon bra bild av hur väl maskinen presterar, så hur starka och snabba är elvisparna egentligen? Hur väl blir resultatet? Är ljudnivån rimlig vid högsta hastighet?

Kvalité: Billiga enkla lösningar kanske inte heller är de bästa i längden, vi synar knappar och andra detaljer för att hitta svagheter. Hur välbyggd är elvispen? Finns det uppenbara detaljer som känns svaga/klena? Vad har man använt sig av för material?

Betyget på produkten är satt utifrån den samlade upplevelsen i förhållande till produktens pris, för att kunna avgöra produktens prisvärdhet. Det gör att även en billigare produkt har möjlighet att få bra betyg jämfört med en dyrare.

KitchenAid 5KHM9212

Kraftfull digital elvisp för stora volymer

Motoreffekt: 85W Typ av sladd: Fast, kan vinklas, fästband Vikt: 1,1kg Max arbetstid: Ingen tid angiven Max degvikt: Ingen maxvikt angiven Medföljande vispar: Trådvisp, Balongvisp, Degkrokar, Mixerstav Färger: Flera val

KitchenAid 5KHM9212 har fått klassisk KitchenAid-design med märket i rostfri look och övrig plast i en metallicliknande färg. Vispen kan enkelt matchas med dina övriga köksprodukter i samma färgserie. Sladden sitter fast monterad och kan smidigt vinklas åt valfritt håll för att inte störa dig i arbetet. När du arbetat färdigt finns även ett smart gummiband som lindas runt sladden. Handtaget är väl tilltaget och har ett gummimaterial på undersidan för bästa grepp. Elvispen ligger balanserat i handen och känns mycket bekväm att använda. 

KitchenAid sticker ut i mängden med sina digitala inslag och även på deras elvisp hittar vi en digital hastighetskontroll i hela nio steg. Elvispen mjukstartar på lägsta hastighet varje gång, vilket ger oss mindre risk för nedskvätt arbetsyta. Hastigheten är i en klass för sig. Från lägsta, otroligt tysta nivå som i mycket låg fart rör om till det enormt kraftfulla, högsta läget. Det går oerhört snabbt att vispa grädde och det känns att motorn är kraftfull då den lekande lätt knådar degar. Den kraftiga motorstyrkan tas även tillvara via de medföljande visparna. Det faktum att de är större än vad som är normalt ger möjlighet till att arbeta med större mängder av grädde eller annat. Det märks att KitchenAid 5KHM9212 är en påkostad elvisp både när det gäller design, motorstyrka och finesser. För dess relativt höga pris får man en elvisp i absoluta toppskicket och vi kan inte annat än att njuta då vi använder den.

 • +
  Mycket kraftull motor, väldigt tyst
 • Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

OBH Nordica Hand Mixer 6761

Färgglad budgetmodell som imponerar!

Motoreffekt: 300W Typ av sladd: Fast monterad höger sida Vikt: 1,33kg Max arbetstid: 5min (Vila 10min) Max degvikt: Maxvikt ej angiven Medföljande vispar: Trådvispar, degkrokar. (Rostfritt) Färger: ”Chili Red”

OBH Nordica Hand Mixer finns, liksom många av OBH Nordicas produkter, tillgänglig i en härligt chiliröd färg såväl som i svart och vitt. Dess sladd är fast monterad på ena sidan, vilket gör att den kan vara i vägen under vissa moment. Elvispen känns relativt plastig men vi hade inte heller förväntat oss något annat då detta är en extremt prispressad produkt. Däremot blir vi positivt överraskade då vispar helt i rostfritt medföljer. Trots plastkänslan ligger OBH Nordicas elvisp bra i handen och dess knappar manövreras lätt med tummen. Hastigheten regleras i fem steg och samma knapp används även för att mata ut visparna. Det gör att du måste sätta hastigheten till 0 innan visparna kan matas ut, vilket ger ökad säkerhet. En turboknapp ger dig tillgång till maxeffekt vid behov.

Resultatmässigt så blir vi imponerade av elvispens hastighet. Hastigheten ligger nämligen i paritet med de betydligt dyrare elvisparna och OBH Nordicas elvisp gör klart grädde på nolltid. Men den höga hastigheten kommer med ett pris - ljudnivån. Ljudet styrka är påtaglig och inte särskilt behaglig under längre arbetstider. Även om hastigheten är god så har inte maskinen någon större styrka, vilket märks vid arbete med bröddegar. Mindre degar går bra men vi hade önskat en lägre men starkare hastighet vid knådning. OBH Nordica Hand Mixer imponerar med dess låga pris och goda prestanda, särskilt vid enklare saker som att vispa grädde. Betyget blir något lidande av dess höga arbetsljud och svårigheter med mer krävande uppgifter som degknådning. Detta till trots så får man med OBH Nordica Hand Mixer mycket elvisp för pengarna.

 • +
  Snabb vispning, Rostfria vispar, Säker utmatning av vispar.
 • Mycket hög ljudnivå, dålig degknådning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Dualit Hand Mixer DHM3

Designpryl med hög prestanda!

Motoreffekt: 400W Typ av sladd: Dras in/ur Vikt: 1,3kg Max arbetstid: 1min/2min/2,5min (Deg/Balongvisp/Bladvisp) (Vila 5min) Max degvikt: 250g (Obs endast mjölvikt) Medföljande vispar: Bladvisp, Balongvisp, Degkrokar Färger: Flera val

Dualit Hand Mixer DHM3 tillhör kategorin kökstillbehör där design och prestanda båda ges stor betydelse. När elvispen inte används ser den närmast sladdlös ut, eftersom att sladden kan vridas in i maskinen. En genuint smart lösning som håller sladdtrassel borta. Handtaget är stort och passar såväl stora som små händer. Ett reglage nås med tummen och ger dig möjlighet att variera hastigheten i 5 steg. Även om elvispen känns relativt tung så blir den otroligt lätt att arbeta med då elvispen ligger välbalanserad i handen och lyfter lite lätt från bunken vid vispning.

Dualits elvisp är mer än bara smart design, också motorn imponerar. Den färdigställer vispad grädde på nolltid. Vi inser snabbt att vi ofta inte ens behöver köra på högsta effekt utan kan nöja oss med något lägre. Är det bråttom så är det bara att dra på högsta effekt men då blir också ljudnivån ansträngande hög. Det är nära att hörselkåporna åker på. Dessutom får inte högsta hastighet användas i mer än 5 sekunder enligt manualen, vilket kan anses väldigt snålt. Övriga drifttider är även de rejält begränsade, vilket förvånar oss då Dualits elvisp har en av de kraftigaste fläktarna för att kyla motor och växelhus. Den begränsade drifttiden kompenseras dock av en mycket hög hastighet på visparna. Att vispa 500ml grädde blir inga svårigheter även inom den begränsande drifttiden. Dock glömmer vi ständigt bort att högsta hastighet endast är till för tillfälliga pulser om 5 sekunder. Sammantaget levererar Dualit en visp som bjuder på snygg design, kraftfull prestanda och en byggkvalité som lär hålla i många år. Vi hade dock förväntat oss en tystare maskin och betydligt längre drifttider vid denna prisnivå vilket tyvärr drar ner betyget något för Dualit Hand Mixer DHM3.

 • +
  Inbyggd sladdvinda, kraftfull motor, välbyggd
 • Hög ljudnivå, kraftigt begränsad drifttid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bosch MFQ4030

En mångsidig elvisp med innovativ trådvisp!

Motoreffekt: 500W Typ av sladd: Fast monterad baktill Vikt: 1,1kg Max arbetstid: Ingen tid angiven i manualen. Max degvikt: 500g Medföljande vispar: Trådvisp, degkrokar (rostfritt/plast) Extra tillbehör: Uttag för mixerstav Färger: Vit/grå

Bosch MFQ4030 har ett snyggt hölje i vit högblank plast med grå detaljer. Fronten och undersidan har fått en snygg aluminiumliknande yta, också den i plast. Sladden är fast monterad baktill och lätt vinklingsbar i höjdled. Den går utmärkt att vira runt elvispens handtag och har ett litet klipp för att hålla den på plats. Greppet är generöst och den lätta maskinen är smidig att arbeta med. Hastighetsreglagen nås enkelt med tummen och genom ett enda reglage sköts både pulsläget och de fem hastigheterna.

Bosch har skickat med en unik trådvisp med små kulor på trådorna, som enligt dem skall ge ett snabbare resultat vid vispning. Själva visparna är dock ganska små och vi märker ingen större skillnad när vi står och vispar våra maränger. Man har även skrivit ”Super silent” som en viktig egenskap för elvispen, vilket höjer våra förväntningar på ljudnivån men här blir vi inte särskilt imponerade. Elvispen är absolut inte högljudd men den är heller inte särskilt tyst i de högre hastigheterna. Och det är just de hastigheterna som behövs vid vispning av ägg, grädde och annat. Som degknådare lyckas Bosch elvisp bra, även om den kan låta lite ansträngd vid maxvikten om 500 gram deg. Resultatmässigt blir vi nöjda och placerar därför Bosch MFQ4030 högt på betygsskalan. En lagom tyst elvisp som gör jobbet någorlunda snabbt till ett mycket bra pris. Som bonus kan tillbehör såsom mixerstav köpas till för att snabbt utöka vispens användningsområde.

 • +
  Relativt tyst, ingen begränsad användningstid
 • Något långsam
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Electrolux Easycompact EHM 4400

Stark elvisp med praktiskt stativ för alla tillbehör

Motoreffekt: 300W Typ av sladd: Fast monterad baktill Max arbetstid: 2min (20min vila) Max degvikt: 1,5kg fast vikt Medföljande vispar: Trådvispar, degkrokar. (Rostfritt stål) Extra tillbehör: Stativ för förvaring Färger: Vit/Grå

Electrolux Easycompact har en enkel design i vit och grå plast. Baktill sitter en platta som fungerar som kombinerad sladdvinda och stöd då man ställer ifrån sig elvispen under arbetet. Sladden är fast monterad och kan alltså enkelt viras runt elvispens stöd när den inte används. Easycompact har ett bra, stort grepp och ligger välbalanserat. Hastighetsreglaget nås enkelt med tummen och regleras i fem steg. En pulsknapp finns för att snabbt komma till högsta hastigheten. Maskinen har inga problem med att vispa ihop grädde eller knåda ihop en deg och elvispens motor känns stark nog för de flesta av dess uppgifter. Vi ställer oss dock starkt frågande till att maskinen skulle orka med de enorma viktangivelser som står skrivna i manualen. Att elvispen fixar en deg på 1,5kg är tveksamt då en deg om 500 gram känns ganska ansträngande för motorn.

Elvispen har en något hög ljudnivå och en ganska begränsad användningstid på max 2 minuter, för att sedan behöva svalna i minst 20 minuter. Materialvalet imponerar på vissa detaljer såsom de rejäla visparna i rostfritt stål medan hastighetsreglaget i plast inte lever upp till samma nivå. Electrolux Easycompact EHM 4400 är en stark maskin som dessutom bjuder på ett smart förvaringsstativ för elvispen och dess vispar. Det tillsammans med den mycket låga prisnivån ger såklart en fördel men omdömet blir lidande av vispens höga ljudnivå och kraftigt begränsade arbetstid tillsammans med ett plastigt hastighetsreglage.

 • +
  Smidigt förvaringsstativ, smart sladdlösning
 • +
 • Kort max körtid/lång vilotid, hög ljudnivå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Braun MultiMix 3 HM3000

Tystgående lättviktare

Motoreffekt: 450W Typ av sladd: Fast monterad baktill Vikt: under 1kg Max arbetstid: 5min/15min (deg/trådvisp) Max degvikt: Ej angivet i manual Medföljande vispar: Trådvisp, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Vit

Braun MultiMix 3 HM3000 är en relativt simpel men funktionell elvisp där design eller funktionalitet inte har förändrats särskilt mycket de senaste åren. Men samtidigt gör den ju sitt jobb - så varför ändra ett vinnande koncept? Sladden är fast monterad baktill och lagom lång, men tyvärr finns inte något fäste för att vira den runt maskinen på ett smidigt sätt. Greppet är väl tilltaget och via tummen nås alla knapparna utan problem. Elvispen har en mycket stor on/off knapp och därunder finns ett reglage som steglöst ändrar hastigheten. Sista steget är ett turboläge som ökar hastigheten markant. Själva motordelen sitter framför tummen vilket inte ger något balanserat läge men samtidigt är elvispen inte särskilt tung och därför ändå lättarbetad.

Vid bearbetning av deg får Brauns elvisp kämpa hårt och då ingen maxvikt står angiven vet vi inte riktigt vad vi skall förvänta oss. Elvispen klarar vår 500 gram tunga deg men låter ganska ansträngd. Ljudnivån känns helt acceptabel. Hastigheten vid vispning av grädde och dylikt uppnår dock inte några snabba resultat. Alla medföljande vispar kan köras i maskindisk och är gjorda av ett rostfritt material med infästning i plast. Braun har satsat på en enkel elvisp som gör sitt jobb även om det kan ta lite längre tid. Designmässigt hade vi förväntat oss en mer balanserad maskin och då stora delar av maskinen är tillverkat av plast, även på visparna, så finns större risk för att de slits med åren. Prisnivån hamnar inte helt i paritet med våra förväntningar av elvispen men då Braun MultiMix 3 klarar sina arbetsmoment bra så får den ändå ett godkänt betyg.

 • +
  Låg ljudnivå, Låg vikt
 • Något långsam, något svag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Philips Avance Collection mixer

Elvispen med extra allt!

Motoreffekt: 750W Typ av sladd: Fast Max arbetstid: Maxtid ej angiven Max degvikt: 500g Medföljande vispar: Bladvispar, Degkrokar Extra tillbehör: Roterande skål med stativ, slickepott Kan köpas till: Mixerstav, Mixerbägare, Hackare Färger: Vit

Philips Avance Collection Elvisp HR 1594 kommer i en något större låda än de flesta elvispar. Utrymmet behövs då Philips elvisp snarare är något utav ett mellanting mellan en elvisp och hushållsassistent. Med följer ett stativ i plast och en skål i rostfritt utförande. Då elvispen sätts i stativet blir Philips elvisp en enklare typ av hushållsassistent. Vispen är gjort av plast i vitt och svart utförande som ger en känsla av god kvalitet. Det medföljande stativet känns dock plastigt och matchar inte riktigt elvispens mer gedigna byggkvalitet. Sladden är relativt lång och sitter fast monterad utan möjlighet till annan förvaring än att vira den runt elvispen. 

Philips elvisp ligger mycket bra i handen och känns välbalanserad. Hastigheten regleras steglöst och vi blir positivt överraskade av dess diskreta ljud vid lägsta hastighet. Ett turboläge kan närsomhelst aktiveras och höjer maskinens varvtal till max. Inte ens då blir ljudet särskilt påtagligt. Att vispa grädde, ägg och liknande går mycket snabbt och att arbeta med maskinen som elvisp imponerar. Men resultatet imponerar inte lika mycket vid användning av stativet då det känns för klent för sin uppgift. Särskilt då vi kör enligt Philips maxangivelser för vikt vid exempelvis degknådning. Philips Avance Collection HR 1594 härliga prestanda blir således lidande betygsmässigt på grund av tillbehören, som inte lever upp till samma nivå som själva elvispen.

 • +
  Låg ljudnivå, stark, många extra tillval
 • Plastigt stativ, klarar inte stora degar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Wilfa KM-400W

Elvisp i mellanklass med stora tydliga knappar

Motoreffekt: 400W Typ av sladd: Fast monterad Max arbetstid: 10min (5min vid hög belastning). Maskinen måste svalna till rumstemp igen. Max degvikt: 820g mjöl + 400g vatten. Medföljande vispar: Bladvispar, degkrokar (rostfritt stål) Extra tillbehör: Ställ med roterande skål kan köpas till. Kan köpas till: Vit/grå

Wilfa KM-400W har en högblank yta i vit plast och framtill en metallfinish i borstad rostfritt stål. En blå lampa tänds vid användning ifall att man skulle missa att elvispen är igång. Sladden sitter fastmonterad på ena sidan av elvispen. Knapparna ovanpå maskinen är stora, extra tydliga och utgörs av en hastighetsväljare i fem steg, en turboknapp och en knapp för att mata ut visparna. Greppet är väl tilltaget men dess konstruktionen gör elvispen framtung. När vi startar KM-400W så upplever vi att även den lägsta hastigheten är ganska hög, vilket gör det knepigt att köra låga varvtal för att blanda ut något. Så även om det finns fem steg så är det ovanligt lite skillnad på lägsta och högsta hastighet. 

Vi gillar de tydliga knapparna på Wilfa KM-400W men blir ändå lite besvikna. Stora enkla knappar tilltalar äldre generationer men då knapparna är väldigt tröga blir det svårt för personer med svaga nypor att trycka in dem och omöjligt att styra elvispen med en hand. Knappen för att mata ut visparna behöver dessutom rejäl kraft. Wilfa KM-400W har absolut en stark motor, som dessutom kyls väl av den inbyggda fläkten, vilket ger lång drifttid. Men det totala omdömet dras ner kraftigt då elvispen inte upplevs särskilt enkel att använda. En hög ljudnivå gör tyvärr inte saken bättre.

 • +
  Stark motor, tydliga knappar
 • Tröga knappar, hög ljudnivå, bara höga hastigheter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5