Test av glögg 2017

Senast Uppdaterad December 2017

Glögg är en dryck med lång historia. Dess ursprung kan spåras tillbaka till de gamla greker och romare som kryddade sitt vin. Gustav Vasa tillsatte gärna de klassiska julkryddorna nejlika, kanel, kardemumma och ingefära till sitt vin, redan sötat med honung och socker. Namnet glögg kommer från ordet glödg, att värma upp. Kanske är det inte så konstigt att den dryck vi i Skandinavien kallar glögg snabbt kom att förknippas med julen. För när behöver vi något varmt att dricka mer än under den mörka decembermånaden?

Glögg såsom den tillverkas och säljs i modern tid kan delas upp i ett antal underkategorier. Spritglögg är den alkoholstarka varianten, som baseras på brännvin eller cognac och säljs endast på Systembolaget. Vinglöggen är antagligen den populäraste varianten av glögg, också den säljs på systemet. För den som inte vill eller kan dricka alkohol så finns dock också ett brett utbud av alkoholsvag glögg, som görs på avalkoholiserat vin eller på sagt. Alkoholfri glögg kan idag tillredas och kryddas såväl att smaken är mycket snarlik den hos en vinglögg. Således kan alla, även barn och gravida, delta i glöggmingel. Denna glögg kan säljas i vanliga matbutiker och får maximalt innehålla 2,25% alkohol.

Det finns idag ett mycket stort utbud av glöggtillverkare, även om en hel generation svenskar antagligen direkt hör Blossas klassiska reklamjingel inne i huvudet så fort drycken värms. Varumärket har även lyckats hålla sig aktuella och i princip dominerande genom att varje år producera en specialversion av sin glögg. Av Blossa kallas den årgångsglögg men i gemene mun refereras den ofta till helt enkelt som ”årets glögg”.

Glögg serveras bäst till en pepparkaka eller en nybakad lussebulle. De vanligaste tillbehören är en mix av mandel (eller andra nötter) och russin som med skeds skopas ned i glögglaset. Förutom speciella glas finns också särskilda glöggkannor med ställ att köpa. Då kan man värmehålla glöggen en längre tid, vanligtvis med värmeljus, så att varje ny kopp är härligt, ångande varm när den serveras.

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas, eller drickas. I vårt test av glögg har vi provdruckit varianter både med och utan alkohol. Vi har låtit vanliga julfirare provsmaka flera olika sorters glögg för att därefter betygsätta dem. Följande parametrar har vägts in i testet:

Doft: Det är lätt att glömma att en stor del av en smakupplevelse inleds i näsan, därför är det viktigt att glöggen doftar gott. Hurdan lukt har den och vilka doftnoter innehåller den?

Smak: Vad har glöggen för kryddning, hur välbalanserad är smaken och hur är eftersmaken? Om glöggen är alkoholhaltig, tar spritsmaken över?

Design: Av mindre vikt, en för bäst stämning vid julfikat ska såklart också flaskan bedömas. Hur ser etikett och flaska ut? Bidrar de till julkänslan?

De olika glöggsorternas bedömningar vägs sedan samman med pris samt om glöggen är ekologisk eller har andra säregenskaper av positiv art.