Horlurar bast i test

Hörlurar: 11 modeller i test

Att skaffa sig ett par hörlurar är ett bra sätt att säkerställa att du kan lyssna på musik både på bussen och när resten av familjen sover där hemma. Dagens hörlurar kommer i en rad olika utföranden. Allt från hörsnäckan du stoppar i örat (in ear-hörlurar) till stora kåpor som placeras över öronen (over ear-hörlurar). Mellanmodellen kallas för on ear-hörlurar och det innebär att kåpan ligger mot örat. I det här testet testar vi täckande hörlurar och i denna kategori ingår både on ear och over ear. Fördelen med dessa är att deras storlek och form gör att du kan få väldigt bra ljudkvalitet i en ergonomisk design. I de bästa hörlurarna är ljudet balanserat, rikt och detaljerat över hela spektrat. Hörlurarna levererar också i bästa fall enbart musik och ljudeffekter så att du som bär dem hör det, i sämsta fall läcker de ljud så att även omgivningen till viss del hör vad du lyssnar på.

En särskild typ av hörlur är de brusreducerande. Det har tagit tid, men teknikutvecklingen har till slut möjliggjort hörlurar som både kan hålla externt oljud borta och inte kräver någon sladd. Under de senaste tre åren har det skett en smärre explosion på området, i takt med att konsumenterna inte nöjer sig med antingen eller, utan vill ha både och. Vi har testat några av de senaste tillskotten i segmentet och kan konstatera att det gjorts enorma framsteg inom framför allt brusreducering, vilket gör att samtliga produkter är riktigt imponerande.

Välj rätt hörlurar

När du väljer mellan olika hörlurar är första frågan du bör ställa dig vad för typ av hörlur du är ute efter. Är det kvalitetshörlurar till en riktig ljudfantast som bara ska lyssna i lugn och ro hemma? Är det hörlurar som ska kunna följa med på resor och i stökiga miljöer? Eller är det kanske till och med hörlurar som ska hänga med på gymmet?

Fundera igenom dina behov och besvara sedan följande frågor: Vill jag att hörlurarna ska vara trådlösa? Fördelen är att du slipper trasslande sladdar som begränsar dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg att ladda dem, men väljer du ett par med bra batteritid behöver detta inte utgöra en negativ faktor. Vill du att hörlurarna ska kunna filtrera bort ljud från omgivningen? I så fall är det brusreducerande hörlurar, gärna med aktiv brusreducering, som är aktuella.

Vill du istället kunna höra omgivningen? Ett par on ear-hörlurar släpper igenom mer ljud än over ear-hörlurar och passar därför bra i exempelvis kontorsmiljö. Over ear-hörlurar skapar en mer sluten miljö men utan brusreducering släpper de flesta igenom en del miljöljud ändå så du blir inte helt isolerad.

Ljudkvalitet och passform är såklart minst lika viktigt när du letar hörlurar. Men det är först när du vet vilken kategori du ska leta i som det är dags att börja tänka på de punkterna.

När det kommer till ljudkvalitet så är devisen att “smaken är som baken”. Vissa gillar mer bas, andra mer diskant. När vi testar hörlurar letar vi därför efter en balanserad ljudbild där samtliga register framträder. Testar vi hörlurar som annonserar att de ska ha lite mer krut i ett visst register, exempelvis basförstärkta, så tar vi hänsyn till det under testet men förväntar oss ändå att samtliga register låter bra.

Passformen är också individuell. Testa gärna flera hörlurar och låt dem sitta på ett tag medan du går runt i butiken. Känn även på stoppningen i kåporna, hur väl vadderade är de? Hur gedigen känns byggkvaliteten i övrigt? Tänk även på hur kompakta de blir i ihopfällt format ifall du reser mycket och lätt vill kunna stoppa undan dem.

Slutligen är det viktigt att du väljer ett par hörlurar som är prisvärda. De ska utifrån din plånboks storlek ha så bra ljudkvalitet och passform som möjligt och vara både användarvänliga och ha alla önskade funktioner. Genom att läsa det här testet får du en bra bild över hur olika produkter presterar på alla dessa punkter.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Hörlurarna har testas på en rad olika sätt och i flera olika miljöer, exempelvis knäpptyst inomhusmiljö, i lugn utomhusmiljö och på promenad i stimmig stadsmiljö. Handlar det om hörlurar med brusreducering testas de även intill motorväg, och är det istället hörlurar avsedda för gaming testar vi dem i spel tillsammans med andra. Om hörlurarna har flera olika typer av uppkoppling testar vi dem med samtliga, men är de trådlösa är det i första hand ljudkvaliteten vid trådlös uppkoppling som vägs in i bedömningen.

Vi använder även en rad olika uppspelningskällor. I ett av de senaste testen använde vi exempelvis en Samsung Galaxy S7 Edge med Tidal, en Macbook Pro samt Itunes som ljudkällor. Likaså testas de med olika typer av musikgenrer för att vi ska kunna bedöma deras allsidighet. Några exempel på låtar som brukar ligga med i spellistan är: Mew – Carry Me To Safety, Lana del Rey - White Mustang, Ulrich Schnauss – A Forgotten Birthday, Dâm Funk – Hood Pass Intact, RSO Ljubjana – Dvorák: Symphony No 9 in E Minor, Op. 95. Några viktiga aspekter som vi väger in i testet är:

Ljudkvalitet: Hur låter hörlurarna? Är ljudet balanserat? Är diskanten klar och ren? Hur bra bas får du? Hur bred är ljudbilden? Kommer mellanregistret fram på ett bra sätt?

Ergonomi: Hur sitter hörlurarna? Vilka inställningsmöjligheter finns det? Känns de sköna även efter ett par timmars användning?

Användarvänlighet: Går det att justera ljudvolym och andra funktioner direkt på kåpan? Finns det liknande möjlighet på sladden? Hur lång är sladden? Är det enkelt att justera storleken?

Men även andra aspekter testas och viktas in i betyget - sådant som räckvidd om hörlurarna är trådlösa, byggkvalitet och materialval samt medföljande tillbehör. Vi tar även hänsyn till priset på produkterna i bedömningen – dyra hörlurar bedöms hårdare än billiga. Betyget avspeglar hur prisvärda vi anser att hörlurarna är.

Sennheiser Momentum On-Ear

Stilrent designade hörlurar med föredömlig ljudkvalitet och utbytbar ljudkabel

Bäst-i-test.se 2017.png

Street-hörlurar är galet populära, men deras coola yttre döljer ofta en medioker ljudkvalitet. Därför har de ratats av musikaliska finsmakare - tills nu. Med Momentum On-Ear visar tyska Sennheiser att man inte längre måste välja mellan portabel, trendig design och hög ljudkvalitet. Dessa hörlurar har nämligen ett föredömligt ljud med en klar och mycket välbalanserad ljudbild. Basen är potent men till skillnad från flertalet konkurrerande streetlurar – exempelvis Beats – så förblir basen alltid kontrollerad och dränker inte ljusare toner. Designen är stilren och hörlurarna finns i en rad trendiga färger. Byggkvaliteten är mycket hög med stryktåliga byglar i rostfritt stål och utbytbar ljudkabel. Då detta är On-Ear-hörlurar är avskärmingen från omgivande ljud begränsad. Lurarna värmer, men i vårt kalla land blir detta troligen något positivt. Slutbetyget blir därför högsta möjliga och Sennheiser Momentum On-Ear utnämns till bäst i test.

 • +
  Föredömlig ljudkvalitet, stilren design, hög byggkvalitet, utbytbar ljudkabel
 • Begränsad ljud-avskärmning, något varma sommartid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Jabra Elite Sport

Kanonbra hörlurar för verkliga träningsnördar

Jabra Elite Sport är trådlösa hörlurar med en rad smarta och välfungerande funktioner såsom pulsmätare och reps-räknare. Exempelvis räknar lurarna korrekt antal armhävningar trots att vi försöker lura dem. Appen ”personlig tränare” fungerar pushande, motiverande och informerande. Ljudmässigt presterar Elite Sport mycket bra för ett par in ear-hörlurar med både både tung bas och utmärkt djup i ljudet. Mellanregistret dränks något av basen, men diskanten är ändå tydlig. Hörlurarnas brusreducering dämpar omvärldsljuden så effektivt att du måste vara försiktig vid utomhuslöpning. Busreduceringen ska kunna avaktiveras genom att knacka på lurnarna två gånger, men i praktiken fungerar detta dåligt. Vidare kunde hörlurens diskreta knappar varit något större och haft lägre inbyggt motstånd. Nu är det svårt att trycka in knapparna utan att rubba luren i örat, speciellt under ett löppass.

Elite Sport är en premiumprodukt och det märks inte minst på tillbehören. Ett litet etui avsett för både förvaring och uppladdning medföljer. Det inkluderar både inbyggd LED-belysning och laddningsstation i powerbankform som räcker cirka två fulla laddningar. Det medföljer även mängder av öronpluggar i olika storlekar, både av silikon och formskum. Likaså flera olika pulsmätarvingar. Manualen är trots sitt kompakta format tydlig med stora bilder och textanvisningar. En röst i hörlurarna ger enkla instruktioner på engelska om hur du parar ihop dem med mobiltelefonen. Konceptet är användarvänligt rakt igenom. Öronpluggarna är inte obekvämare än genomsittet, men efter 1,5 timme börjar de göra lite ont. Hörlurarna går bra att springa med, men kan ändå trilla ut någon enstaka gång, speciellt under övningar såsom armhävningar. Jabra Elite Sport har en ganska saftig prislapp, men du får samtidigt mycket kvalitet och funktionalitet för pengarna. Det märks att tillverkaren har tänkt till kring varje aspekt och hörlurarnas svagheter är både få och små. Om du registrerar dem ingår dessutom tre års garanti.

 • +
  Bra byggkvalitet, grymt ljud, många tillbehör, många träningsfunktioner, stänger ute mycket ljud
 • Pyttesmå tröga knappar, något kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

AKG K 518 LE

Prisvärda hörlurar med grymt ljud och naturlig brusreducering

AKG K 518 LE har en kortare sladd än AKG K 518 DJ och passar därför bättre för MP3-spelare. Ljudet är kraftfullt och kontrollerat med en distinkt bas som samtidigt låter resten av ljudbilden komma fram. Det ger en total ljudbild med både rymd och närhet. Lurarna sitter tight över öronen vilket skärmar av omgivningen och gör dem perfekta för bussresan. Byggkvaliteten är hög med bra materialval och vridbarhet i tre axlar. Bäst i test bland de täckande hörlurarna.

 • +
  Billiga, grymt ljud, naturligt brusreducerande, fullt ihopvikbara
 • Har man stort huvud kan de sitta för tight efter någon timmes lyssnade
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Koss iPorta Pro

Hörlurarna som funkar i alla lägen, både löpning och till iPhone, har livstidsgaranti

Detta är egentligen samma hörlur den hyllade Koss Porta Pro men Koss iPorta Pro har även en handsfree-mikrofon för iPhone på sladden. De levererar ett förvånansvärt stort ljud i förhållande till storlek och pris. Ljudbilden är luftig och transparent samtidigt som basen är distinkt utan att vara påträngande. Hörluren klarar därför musik av både tyngre och akustisk typ. Komforten är helt ok och lurarna kan regleras i både höjdled och hårdhet mot öronen. Livstidsgaranti!
 • +
  Funkar för allt; löpning, shoppingturen eller iPhone headset, naturligt ljud, livstidsgaranti
 • Något bräcklig konstruktion och tunna, trassliga sladdar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Sennheiser HD238

Sköna hörlurar som sitter bra på huvudet och har ett fylligt, behagligt ljud

Dessa välbyggda och vuxet designade hörlurar anpassar sig bra efter öronen och sitter bekvämt även efter längre tids lyssnande. Man kan bära dem i timmar i sträck, även med glasögon. Ljudet är dynamiskt och levande där bas och diskant dominerar ljudbilden. Ett sådant sound brukar i HiFi-sammanhang beskrivas som en hängmatta i frekvensomfånget. Detta ”trick” bidrar till ett kraftfullt och samtidigt snällt ljud men som ibland kan sakna viss karaktär i mellanregistret.

 • +
  Sköna på huvudet, fylligt och välbehagligt ljud, bra för gaming
 • Tungdrivna, isolerar inte så bra mot ljudläckage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sennheiser PX100 II/IIi

Stabila och lättdrivna hörlurar som ger en nyansrik ljudbild

Ljudbilden har en generös rymd och ger en bra närhetskänsla. Bas, mellanregister och diskant kommer till sin fulla rätt och med denna välavvägda balans får man en riktigt bra allroundhörlur. Komfortmässigt sitter de dock inte lika bekvämt på huvudet som Koss Porta Pro. Konstruktionen känns relativt stabil trots bygeldesignen. Ett av Sennheiser PX100:s signum är att de är helt ihopvikbar och får enkelt plats i en ficka. Hörluren är bland testets mest lättdrivna vilket gör att batteriet på mp3-spelaren håller längre.

 • +
  Välavvägt nyansrikt ljud, stabila trots bygeldesignen, lättdrivna
 • Stort ljudläckage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Skullcandy Hesh

Bekväma hörlurar som sitter skönt över båda öron och huvud, till ett lågt pris

Skullcandy är pionjärerna bland coola designade streetlurar och finns i mängder av färger och kombinationer, vita, rosa, håriga, you name it! De stora mjuka kåporna bidrar till att hörlurarna sitter skönt, dock läcker de ljud både ut och in. Lurarna levererar ett kraftfullt sound även om de olika frekvensområdena inte är så åtskilda som vi hade önskat. Detta bidrar till att ljudbilden saknar rymd och närhet. Hörlurarna är billiga men känns ganska plastiga i materialvalen.

 • +
  Billiga, sitter skönt både över öronen och mot huvudet
 • Plastig, knarrig och bräcklig byggkvalitet, uddlös ljudkvalitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Miiego AL3+ Freedom Woman

Trådlösa träningshörlurar med bra batteritid

Miiego AL3+ Freedom Woman är ett kompakt, trådlöst headset med mjuka kåpor som ligger mot öronen istället för att stoppas in i dem. Headsetet ska enligt förpackningen vara särskilt framtaget för kvinnor, därför har nackbandet kortats. Huruvida detta har någon avgörande inverkan på passformen är svårt att säga då vi ej testat någon variant med längre sådant. Nackbandet är annars som en halvmjuk plastbygel. Du vecklar ut den när headsetet ska användas och den drar automatiskt ihop sig när du släpper den. Det gör att headsetet tar mycket liten plats då det ej används. Kåporna ligger som sagt mot ytterörat. Lösningen med en så pass tjock bygel över örat är tyvärr obekväm, och det blir mer och mer påtagligt under träningens gång. De halkar ner och örat på testpersonerna viks då i en onormal position som skapar obehag. Vi upplever också att de sitter sämre med tiden, speciellt då vi blir varma och svettiga. Vid ett flertal löprundor glider de ner under örat.

En fördel med AL3+ är att de har tydligt markerade knappar direkt på högerkåpan. Det är enkelt att hitta rätt med fingret utan att behöva ta av sig dem. De har även god räckvidd och klarar bland annat tio meter med stängd dörr emellan. Men bäst av allt är batteritiden. Du kan köra flera längre träningspass utan att behöva ladda dem emellan och de talar om när det börjar bli dags att tänka på laddningen. Ljudmässigt presterar de okej för den här typen av utanpåliggande headset. Du förlorar en hel del fyllighet och tryck i ljudet men så är det ofta med dessa headset. Tyvärr saknar AL3+ också en hel del detaljrikedom i mellanregistret vilket däremot inte kan skyllas på designen. Ljudet drar mest åt det dova hållet. De dämpar dock lagom mycket omvärldsbrus och du kan få kraftig volym i dem. För vanlig träningspopmusik i stimmig miljö får de klart godkänt.

 • +
  Användarvänliga knappar, mycket bra batteritid, lång räckvidd
 • Obekväm bygel, något obalanserat ljud, glider ner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

WeSC Maraca

Unikt designade hörlurar med sköna färgval, förlängningssladd medföljer på köpet

Ljudet i WeSC Maraca är relativt öppet och klart även om mellanregistret till viss musik får en något nasal och ansträngd karaktär. Basen är godkänd men den framträder först då hörlurarna sitter riktigt tätt mot örat vilket en av testpersonerna inte lyckades få dem att göra. Konstruktionen och designen är nyskapande och cool så du kommer garanterat sticka ut från mängden på stan. Lurarna finns i mängder av snygga färgkombinationer men har en hög prislapp.

 • +
  Förlängningssladd medföljer, unik design med sköna färgval
 • På tok för dyra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Urbanears Plattan

Snyggt och smart designade hörlurar tillgängliga i många olika färger, med bra byggkvalitet

Urbanears Plattan har en snygg skandinaviskt clean streetdesign och handsfree mikrofon på sladden. Tyvärr är ljudbilden platt och aningen burkig. Varken diskant eller djup bas får något utrymme vilket bidrar till avsaknad av rymd och närhet i ljudet. Öronkuddarna går att justera i höjdled men är ganska hårda. Därför sluter de inte riktigt tätt mot öronen och ljudläckaget blir relativt stort. Som ett rent fashion statement är Urbanears dock bland de coolaste hörlurarna på marknaden.

 • +
  Snygg smart design och byggkvalitet, oändliga färgval, mikrofon för mobiltelefoner
 • En ganska tam ljudupplevelse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

WeSC Oboe

Billiga hörlurar med bra sladd och en hållbar och snygg konstruktion

WeSC Oboe är en billig populär streetlur i sköna färger med snygga detaljer. Konstruktionen är lätt, enkel och hållbar med en riktigt bra textilsladd som inte trasslar till sig. Ljudet är dock ganska onyanserat, okontrollerat och saknar dynamiskt djup. Detta bidrar till en något burkig och lite tråkig ljudbild. Öronkuddarna sitter hårt och kontrollerat mot huvudet men komforten kan efter någon timmes lyssnande bli lidande av trycket mot öronen.

 • +
  Billig, bra sladd, hållbar snygg konstruktion
 • Något onyanserat ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5