Test: Bästa bensindrivna gräsklipparen

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juni 2023

Är det dags att ersätta din bensingräsklippare? Vi testar kontinuerligt nya bränsledrivna gräsklippare från märken som AL-KO, Husqvarna och Stihl. För att en gräsklippare som går på bensin ska bli bäst i test måste den ha hög prestanda och byggkvalitet i förhållande till sitt pris.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Gräsklippare bensin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat samtliga bensingräsklipparna under minst en hel sommar på Vikbolandet utanför Norrköping. De bäst presterande modellerna behåller vi för långtidstest under flera säsonger. Att testa gräsklipparna under lång tid gör att vi kan bedöma hur väl de klarar de utmaningar som de ställs inför under en gängse sommar: blött gräs, högt gräs, ogräs med mera.

Vi har även testat gräsklipparna på flera olika tomter med olika typer av gräs och olika slags terräng. En skogstomt med mycket mossa i gräsmattan är exempelvis en helt annan utmaning än en gräsmatta som mer liknar en golfgreen.

Vi har primärt tittat på:

Konstruktionen
Användarupplevelsen
Prestandan

Råstyrka, klippkvalitet, handhavande, inställningsmöjligheter och byggkvalitet har sedan ställts mot priset för att avgöra betyget.

Urvalet i testet består av några av marknadens mest populära bensingräsklippare baserat på statistik från PriceRunner.


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Batteridrivna gräsklippare

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Grästrimmer

Åkgräsklippare

Fler tester för uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

0 5 4.5 1

1. Stihl RM 448 TC BÄSTA BENSINDRIVNA GRÄSKLIPPARE

Klarar mer komplicerade uppdrag utan problem

Typ: Bensindriven gräsklippare (Briggs & Stratton-motor på 2,7 kW) Vikt: 27 kilo Klippmått: Höjd 25-75 millimeter (fem fasta lägen) Bredd 46 centimeter Decibelnivå: 83 dB Framdrift: 83 dB Styrvibrationer: Måttliga (3,5 m/s2) Övrigt: Justerbart handtag, uppsamlare på 55 liter

Låg vikt och självgående – att det här är en gräsklippare som är lättmanövrerad behöver vi knappast bekräfta. Här har man valt ett chassi av plast istället för stål men den känns ändå inte plastig. Det handlar om en rejäl plastkåpa och en klippare som kommer med 10 års garanti.

Med låg vikt och framdrift blir det förstås smidigt att klippa även när terrängen, vegetationen och annat är lite mer utmanande. Du kommer enkelt åt runt buskar och snår och du manövrerar lätt tätt inpå träd och möbler i trädgården. Den är dessutom bakhjulsdriven, vilket ytterligare underlättar och gör att den hanterar motlut utmärkt. Baksidan av det här är att den inte är så tidseffektiv som andra gräsklippare.

Du får med en uppsamlare på 55 liter, och det är tur med tanke på att Stihl RM 448 TC saknar mulching. En indikator talar om för dig när uppsamlaren är full, och den är också smidig att komma åt med hjälp av monohandtaget.

Fungerar i tuff terräng

Vi noterar att det går lätt att justera klipphöjden, men vi vill flagga för att det finns viss risk för att man klämmer sig i gasreglaget om man inte har koll på vad man gör.

Du får bara en hastighet, då framåtdriften saknar flera växlar, men det är en hyfsat väl avvägd hastighet även om vi saknar en högre växel. Klipparen hinner dock gott och väl med att klippa.

Har du en tomt som är kuperad och har många buskage, träd och annat som kräver god manövreringsförmåga, ja då är det här ett utmärkt val. För dig som har bråttom eller har en större tomt, så finns bättre alternativ.

Logistikproblem pga Coronaepedemin har gjort att Stihl RM 448 TC är mycket svår att få tag på. Den har en systermodell som heter Stihl RM 448 TX som är ett prisvärt alternativ till TC med samma klippbredd och motoreffekt.

Duktig på knivig terräng, lättkörd
Kan upplevas långsam, klämrisk vid gasreglaget
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Klippo Excellent BÄSTA PREMIUMVAL

Långt bättre än vad specifikationerna antyder

Typ: Bensindriven gräsklippare (Briggs & Stratton-motor med effekten 2,8 kW) Vikt: 29 kilo Klippmått: Höjd 30-60 millimeter Bredd 48 centimeter Decibelnivå: 66,1 Övrigt: Justerbart handtag, multiclip, tankvolym 1 liter, ej självgående, ej uppsamlare

Läser man specifikationerna och tittar på utseendet så är det lätt hänt att man avfärdar Klippo Excellent. Gör inte det. Det här är en väldigt genomtänkt och driftsäker gräsklippare, som klarar även en större tomt utan problem. Du kanske studsar på att den saknar drivning, men den rullar å andra sidan så smidigt och lätt över gräsmattan att det här i princip inte spelar någon roll. Den är sällan tyngre att skjuta framför sig än en självgående gräsklippare.

Har du branta slänter på din tomt kanske du ska välja en annan modell, men om så inte är fallet, ja då är det här ett riktigt intressant alternativ.

Klippo Excellent klipper dessutom väldigt fint. Den klarar högt gräs, blött gräs och sly utan några som helst problem, och den hänger dessutom med väldigt fint i svängarna även om du klipper i högt tempo. Här har många rivaler problem att matcha Klippo Excellent. Till och med när vi springer så klarar den mulching. Det är smått häpnadsväckande.

En välbyggd klippare som väntas hålla riktigt länge

Den här gräsklipparen känns även väldigt gedigen och robust. En intressant detalj är att hjulen är av hårdgummi snarare än av hårdplast. Men våra illavarslande förväntningar om att hjulen ska samla på sig gräs kommer på skam. Här finns nämligen en anordning som håller dem rena.

Excellent är även väldigt smidig att manövrera, och man har bland annat försett den med en funktion som innebär att handtaget kan vinklas i sidled. Det här betyder att du kan komma nära objekt som buskar och snår utan att behöva gå in i dem. Klockrent.

Ska vi hitta någonting att anmärka på så är det i så fall en något trög höjdinställning. Det är inga fel på själva reglaget (en spak), men man måste ta i för kung och fosterland. Det är även en förhållandevis tung gräsklippare, och att få in den i garaget eller förrådet kan vara lite jobbigt, men när man väl är där så tar den inte särskilt mycket plats, då den kan vikas ihop.

Det här är en tidseffektiv och mycket gedigen gräsklippare som primärt passar dig som inte har en alltför kuperad tomt. Annars finns en variant med framhjulsdrift också.

Fin klippning, robust konstruktion, lättkörd
Tungt att justera höjden, passar ej slänt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Klippo Excellent har bytt namn och ersatts av Husqvarna Klippo LB448S

0 5 4 1

3. AL-KO Easy 5.10 SP-S BÄSTA BILLIGA GRÄSKLIPPARE

Prisvärd klippare med drivning för stora gräsmattor

Typ: Bensindriven gräsklippare (AL-KO Tech 160, ccm/ kW / v/min. 160 / 2,3 / 2900) Vikt: 31,8 kilo Klippmått: Höjd 30-75 millimeter (7 lägen) Bredd 51 centimeter Övrigt: Justerbart handtag, textiluppsamlare på 60 l

AL-KO Easy 5.10 SP-S är en prisvärd bensingräsklippare som gör ett bra jobb när det kommer till prestanda och funktionalitet. Den startar snabbt och går som en klocka under hela den flera månader långa testperioden.

I den här prisklassen får man räkna med att allt inte alltid är tipptopp. Exempelvis märks det att man har sparat in lite pengar på konstruktionen. Gräsklipparen är dåligt avvibrerad. Vi får dra åt vingmuttern rejält upprepade gånger för att den inte ska vibrera loss under användning.

Handtaget är helt okej. Det är långt ifrån det mest bekväma vi haft att göra med, men gör sitt jobb.

Väldigt lättanvänd gräsklippare

Däremot uppskattar vi hur lättanvänd AL-KO Easy 5.10 SP-S är. Den har både sidoutkast och uppsamlare - däremot ingen mulching - och det är lätt att tömma korgen. Uppsamlaren är en textilvariant. De tar mindre plats vid förvaring men är svårare att rengöra än modellerna av hårdplast.

AL-KO har dessutom uppdaterat sin konstruktion undertill. Numera sitter det en efterlängtad kåpa över drivremmen så att den är bättre skyddad från skador.

Höjdjustering är riktigt smidig för att vara en budgetmodell, den sker med hjälp av en enda spak.

Du kan inte ställa den i olika hastighetslägen men gånghastigheten den har är lagom. I vissa lägen är den lite tungstyrd, men överlag är AL-KO Easy 5.10 SP-S en väldigt prisvärd och stark gräsklippare för den som har en lite större gräsmatta.

Bra prestanda, smidig höjdjustering, uppgraderad byggkvalitet
Kraftiga vibrationer, lite tungstyrd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Stiga Combi 48 SQ

En stark och bensinsnål gräsklippare

Typ: Bensindriven gräsklippare (ST 140 OHV Autochoke, 2,2 kW vid 2900 varv) Vikt: 30 kilo Klippmått: Höjd 22-80 millimeter, Bredd 46 centimeter Decibelnivå: 83,6 dB Framdrift: 3,7 km/h Övrigt: Uppsamlare 60 l

Stiga Combi 48 SQ är en stark och stadig maskin som går jämnt och bra. Vi upplever att den är bensinsnål. Den klipper väldigt tidseffektivt tack vare snabb hastighet och väl tilltagen klippbredd.

Vi saknar en del när det kommer till komfort och funktioner. Stiga Combi 48 SQ har till exempel drivning men bara ett hastighetsläge. Den är samtidigt ganska snabb framåt, så det hade varit bra med en lägre hastighetsmöjlighet som alternativ för att den ska passa en bredare målgrupp.

Handtagen är inte särskilt bekväma, det är en vanlig bygellösning men med tanke på priset är det att vänta.

Rejäl prestanda

Stiga Combi 48 SQ har utkast på sidan och det följer med både mulchingplugg och uppsamlare. Uppsamlaren kräver flera steg för att kopplas bort, vilket kan upplevas lite omständligt. Däremot är det bra att alla dessa valmöjligheter finns eftersom du då kan anpassa gräsklippningen över säsongen.

Klipparen har central klipphöjdsjustering och är ganska enkel att fälla ihop via vikhandtagen och deras skruvlösning. Storleksmässigt blir den dock inte särskilt kompakt i ihopvikt läge, här finns förbättringsmöjligheter.

Gräsklipparen är lättstartad, den kommer med sedvanlig dragstart.

Prestandan är riktigt bra. Att klippa normalhögt gräs är inga problem alls, och den hinner även med att klippa högt gräs och diverse smågrenar trots snabb framfart. Den lämnar dessutom ett jättefint klippresultat.

Stiga Combi 48 SQ passar dig som är ute efter en prestandatung och bensinsnål gräsklippare för en gräsmatta runt 800-1000 kvadratmeter i storlek.

Grymt bra prestanda, bensinsnål, enkel klipphöjdsjustering
Låg komfort, få funktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Stiga Combi 48 SQ har utgått, men titta på Stiga Collector 48 S  i stället. Denna gräsklippare har flera saker gemensamt med den utgångna gräsklipparen - samma prisklass, liknande klippbredd och en rejäl uppsamlare för gräs.

0 5 4 1

5. Al-Ko Comfort 51.0 SP-A

För dig med en något större trädgård

Typ: Bensingräsklippare (Al-KO Pro-motor på 2,1 kW) Vikt: 35 kilo Klippmått: Klipphöjd 30–80 millimeter i sju fasta steg Klippbredd 51 centimeter Decibelnivå: 69,9 Styrvibrationer: Kraftiga Övrigt: Självgående, justerbart handtag, multiclip, uppsamlare

Den som har en trädgård på runt 2 000 kvadratmeter behöver en gräsklippare med ganska ordentlig klippbred, och det får man med Al-Ko Comfort 51.0 SP-A, närmare bestämt 51 centimeter. Det är därför en ganska tidseffektiv gräsklippare som kunde varit ännu bättre om det funnits en högre växel att lägga i för att öka på hastigheten på öppna ytor.

Klipparen är mångsidig. Den har både mulching och sidoutkast samt är, som tidigare nämnts, självgående. Uppsamlaren är dessutom exceptionellt lätt att rengöra då den är tillverkad av hårdplast och därför kan högtrycksspolas ren. Det handlar även om en mycket stark gräsklippare som klarar rejält högt gräs och även blött gräs utan att protestera nämnvärt. Ännu ett argument till att man kunde haft ett hastighetsläge till i det övre spannet.

Rent handhavandemässigt är det överlag lite sämre ställt. Här finns förvisso en enkel och smidig spak som man justerar höjdinställningen med. Men för att kunna se vilken höjd du valt av de sju lägen som finns på menyn måste du böja dig ned, vilket inte känns ergonomiskt. Den har även ganska rejäla vibrationer i styrningen. Det som däremot är bra ur handhavandesynpunkt är den krok som finns för startsnöret, som innebär att du inte behöver böja dig ned för att dra igång den.

Mycket kraft men lite sämre kvalitet

Al-Ko Comfort 51.0 SP-A brottas tyvärr med en del kvalitetsproblem. Under vårt test hänger sig till exempel nålen, med påföljden att bensinen rinner ur när vi tankat. De där kraftiga styrvibrationerna är dessutom så pass stora att vingmuttrarna till kroken för startsnöret till slut vibrerar loss, så man nödgas dra åt dem stup i kvarten. Vi förstår inte heller riktigt varför man har placerat drivremmen synligt undertill bredvid kniven. Det här innebär ju att den får ta en del stryk med tiden.

Det här är en gräsklippare som klarar svåra trädgårdar med mycket buskar och snår, och det går även bra i uppförsbackar tack vare den rejäla bakhjulsdriften. Lika lätt är den inte när man ska vända på den däremot. Det blir tungt och bökigt och kan vara problematiskt om man inte har musklerna som krävs. Hela gräsklipparen känns överlag lite för stor och lång också, men den går glädjande nog att vika ihop när det är dags att stuva undan den för säsongen.

Kraftfull, bra klippbredd
Lite kvalitetsproblem, vibrerar mycket
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Al-Ko Silver 468 SP-A Bio

Tveksam byggkvalitet men fin mulching

Typ: Bensindriven gräsklippare (Al-Ko Promotor på 2,4 kW) Vikt: 26,9 kilo Klippmått: Höjd 30 - 85 millimeter (4 steg) Klippbredd 46 centimeter Decibelnivå: 64,8 Övrigt: Självgående, justerbart handtag, multiclip, ej uppsamlare

Det haltar lite när det gäller byggkvalitén hos AL-KO Silver 468 SP-A Bio, och höjdinställningen är ganska krånglig. Hade det inte varit för de sakerna, samt att den slirar betänkligt emellanåt, så hade betyget blivit högre. Det här är nämligen en biogräsklippare som är rätt bra på mulching och som dessutom är lättkörd. Ja, mulchingen fungerar åtminstone bra så länge gräset inte har hunnit bli för högt. Ligger det på en decimeter eller mer hinner den inte riktigt med och det blir gräshögar här och där. Men råder normala förhållanden så jobbar den på förtjänstfullt.

Justeringen av klipphöjden är tyvärr trög, och du får ta i genom att trycka med hela handen för att få fason på bakdelen. Spaken på framsidan är också trög. Det hade varit trevligt om det hade räckt med att justera på ett ställe, och det tycker vi nog man bör kunna förvänta sig i den här prisklassen.

Det här är en framhjulsdriven gräsklippare, och det ska förvisso vara bra ur energisynpunkt, men samtidigt så gör det maskinen lite sämre när det kommer till mer komplexa miljöer som ska klippas. Du får inte samma driv när du svänger, något som dessutom förstärks av de klent mönstrade hjulen. I övrigt handlar det om en rätt lättkörd gräsklippare som rullar i ett rimligt tempo och som inte känns tung.

För dig som klipper regelbundet

Om du inte är typen som slarvar med klippningen när gräset växer som snabbast, så fungerar finfördelningen alldeles utmärkt. Sämre ställt blir det som sagt om du väntar för länge mellan klippningarna. Det kan vara läge för att koppla på ett sidoutkast och köra det först innan du går över med mulching. Någon uppsamlare får man inte med på köpet.

Det här är ingen dålig gräsklippare, men den har en del tillkortakommanden när det handlar om byggkvalitén. Efter att ha använt den en hel säsong är den solblekt och det finns en del rost på reglagen och muttrarna. Vi undrar också varför drivremmen är exponerad under till, något som innebär att den riskerar att skadas av terrängen.

Vi ger den här gräsklipparen godkänt, och har du en trädgård på max 1 500 kvadratmeter så kan den absolut fungera för dig.

Fin mulching i lågt gräs, lättkörd
Framhjulsdriven, lite halvdan byggkvalitet, svag mulching i högt gräs
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Klippo Champion

En pålitlig arbetshäst som fungerar år ut och år in

Typ: Bensingräsklippare (Briggs & Stratton 625e, 2,7 kW) Vikt: 29 kilo Klippmått: Klipphöjd 30-60 millimeter Klippbred 48 centimeter Decibelnivå: 77 dB Övrigt: Ej självgående, ej uppsamlare, justerbart handtag, multiclip

Vill du ha en gräsklippare som håller över lång tid är Klippos maskiner nästan alltid ett säkert kort. Vi har kört vår Klippo Champion i inte mindre än sju säsonger utan att den behövt repareras en enda gång. Det är riktigt imponerande.

Det är inte världens bästa gräsklippare när det är lite tuffare förhållanden som gäller. Man får till exempel ganska enkelt motorstopp om det är blött gräs som klipps, eller om gräset har fått växa till uppåt någon decimeters längd. Lösningen på det här är att man går väldigt sakta fram, så det är lite sisådär med tidseffektiviteten.

Instegsmodell i Klippos sortiment

Lyckligtvis är klippbredden ändå hyfsad med 48 centimeter. Och är gräset klippt regelbundet går det hela i en helt okej hastighet.

Det går att ställa maskinen i ett antal olika höjdlägen, och processen är smidig. Vi noterar däremot en riktigt hög bullernivå och rejäla vibrationer i styrningen. Det här är framför allt ett alternativ för den som är ute efter en robust och driftsäker klippare.

Riktigt välbyggd, hyfsad klippbredd
Låter väldigt högt, vibrationer, har problem med långt & fuktigt gräs
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Klippo Champion har bytt namn och ersatts av Husqvarna Klippo LB448

0 5 3 1

8. MTD Optima 46 SPB HW

Primärt för dig med skogstomt

Typ: Bensindriven gräsklippare (Briggs & Stratton, 1,9 kW) Vikt: 33 kilo Klippmått: Klipphöjd 28-92 millimeter i 6 steg Klippbredd 46 centimeter Decibelnivå: 78 dB Styrvibrationer: Kraftiga Övrigt: Hastighet på upp till 3,6 km/h, justerbart handtag, multiclip, uppsamlare (60 liter)

Vi behöver inte klippa mer än 500 kvadratmeter innan vi får känningar i handlederna till följd av de kraftiga styrvibrationerna hos MTD Optima 46 SPB HW. De är faktiskt så kraftfulla att tanklocket ramlar av. Att drivningen ibland saknar grepp ger ytterligare minuspoäng. Hjulen slirar också en del om gräset blir lite för tjockt eller högt, och dessutom missar den ibland grässtrån och man måste köra om.

Men trots allt det här finns faktiskt en del poänger med MTD Optima 46 SPB HW. Den är ganska rask och pigg och dessutom självgående. Bakhjulsdrift i kombination med lite större bakhjul gör också att den är smidig att använda även på en kuperad och svårmanövrerad tomt, till exempel en skogstomt. Det är även en rätt lätt och smidig gräsklippare överlag.

Kvistar och grenar som kommer i vägen mals dessutom ned bortom oigenkännlighet, så råstyrka finns onekligen.

Kan både samla upp och finklippa

En annan trevlig detalj är att det här är en 3-i-1-gräsklippare som har både uppsamlare, mulchingfunktion och sidoutkast. Det här öppnar för många olika sätt att klippa, vilket vi gillar.

En smart detalj är att munstycket på chassit kan kopplas till trädgårdsslangen. Det här innebär att det blir väldigt smidigt att göra rent den här gräsklipparen.

Har du en lite tuffare tomt – till exempel en skogstomt – så kan det här utan tvekan vara en rimlig kandidat till utrymmet i ditt garage eller förråd. Det är inte den mest ergonomiska gräsklippare vi testat. Riktigt långt ifrån, faktiskt. Men den får jobbet gjort.

Smidig att manövrera, lätt
Rejäla styrvibrationer, högljudd, kan ibland slira
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

MTD Optima 46 SPB HW har utgått. En liknande gräsklippare från MTD är MTD Smart 46 PO. Den har samma klippbredd som MTD Optima 46 SPB HW och en snarlik justerbar klipphöjd. Gräsuppsamlaren har samma kapacitet, men ljudnivån är högre.

Så gjorde vi testet

Vi har testat samtliga bensingräsklipparna under minst en hel sommar på Vikbolandet utanför Norrköping. De bäst presterande modellerna behåller vi för långtidstest under flera säsonger. Att testa gräsklipparna under lång tid gör att vi kan bedöma hur väl de klarar de utmaningar som de ställs inför under en gängse sommar: blött gräs, högt gräs, ogräs med mera.

Vi har även testat gräsklipparna på flera olika tomter med olika typer av gräs och olika slags terräng. En skogstomt med mycket mossa i gräsmattan är exempelvis en helt annan utmaning än en gräsmatta som mer liknar en golfgreen.

Vi har primärt tittat på:

Konstruktionen
Användarupplevelsen
Prestandan

Råstyrka, klippkvalitet, handhavande, inställningsmöjligheter och byggkvalitet har sedan ställts mot priset för att avgöra betyget.

Urvalet i testet består av några av marknadens mest populära bensingräsklippare baserat på statistik från PriceRunner.


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Batteridrivna gräsklippare

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Grästrimmer

Åkgräsklippare

Fler tester för uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

Fem saker att tänka på innan du köper bensingräsklippare

Bensingräsklipparen är en klassiker på marknaden. Det går att finna riktigt starka modeller, till och med i det lägre budgetsegmentet, och du får ofta väldigt mycket klippare för pengarna.

I mellan- och premiumklassen har tillverkarna många gånger tagit på sig spenderarbyxorna. Här hittar vi ofta smarta lösningar för att dämpa ljudet från klipparen, och för att minska bensinångor och bränsleförbrukning.

En klar fördel för bensingräsklipparen är att du kan fylla på ny bensin och vara igång och klippa igen på nolltid, medan du med en batterigräsklippare är avhängig uppladdnings- och batteritid.

En nackdel med bensingräsklipparen är dock att du behöver underhålla den regelbundet om den ska hålla över tid. Du får också stå ut med bensinångor och oljud när du klipper. Du får alltså en sämre klippmiljö än vad du skulle ha haft med en batterimodell.

1. Prestanda

Den som väljer en bensingräsklippare gör ofta det för att få en så stark klippare som möjligt utan att behöva betala multum. Fördelen med en stark klippare är att du inte behöver oroa dig över att klippa gräset flera gånger i veckan, klipparen kommer vanligen att orka beta ner gräset även om du låtit det växa på sig i två-tre veckor. Det beror förstås på vilken modell du har köpt, det finns svaga bensingräsklippare med.

Hur vet du då huruvida klipparen har bra prestanda? Du kan till exempel läsa av och jämföra motoreffekt, men även läsa tester där oberoende testare (såsom exempelvis vi på Bäst i test) har pressat gräsklipparna till sitt yttersta för att se var gränsen går.

2. Självgående eller ej

Bensingräsklipparna är ofta ganska tunga att framföra vilket gör att det kan vara bra att välja en modell med drivning. Det innebär att den rullar framåt (eller bakåt) av egen kraft.

Hur fort den rullar beror på vilka hastighetslägen som den tillhandahåller, men oftast handlar det om promenadtakt.

Vissa bensingräsklippares hastighet kan du ställa steglöst, andra har fasta steg för varje hastighetsläge - vissa har bara en hastighet.

Fördelen med en självgående bensingräsklippare är förstås att du även kan köra den i slänt, och att du kan framföra den en varm sommardag utan att behöva pressa den framåt fysiskt. Men är du en vältränad person med plan tomt räcker det kanske med en gräsklippare utan drivning?

3. Vad ska hända med gräset?

Gräsklipparna har flera olika metoder för hur gräset ska klippas och disponeras över - eller utanför - gräsmattan.
Sidoutkastet är standard, och är helt enkelt en öppning på sidan av gräsklipparens maskinkropp, där gräset skickas ut efter att det har klippts av. Gräset finklipps inte till smådelar, utan klipps av på den höjd som du har valt och de långa grässtråna samlas i avlånga högar på gräsmattan i takt med att du rör dig framåt.

Många bensingräsklippare har även uppsamlare. Då skickas gräset istället ut baktill och samlas i en uppsamlare som är av textil eller hårdplast. Den kan du sedan lyfta loss, bära med dig och sedan helt sonika tömma ur i trädgårdskomposten.
Uppsamlare av hårdplast är enkla att rengöra, men tar upp mycket plats vid förvaring. Uppsamlare av textil är lite svårare att få rena men har fördel i att de kan vikas ihop när de inte används.

Vissa uppsamlare har en lösning som gör att du kan se när de börjar bli fulla. På så vis slipper du anstränga din klippare i onödan.
Slutligen har vi mulching som är ett riktigt bra alternativ för dig som även vill ha gödning till gräsmattan. Då klipps gräset ner till pyttesmå bitar, och gräsklippet fördelas ut över gräsmattan där det snabbt bryts ner och blir till näring. Mulching kallas ibland även för bioklipp eller multiklipp.

4. Underhåll

Bensingräsklipparen ska underhållas regelbundet. Du ska fylla på bensin, vanligen handlar det då om miljöbensin fyrtakt, och du ska även fylla på olja.
Tänk på att köpa en modell vars tank för bensin respektive olja rymmer så pass mycket att du inte behöver fylla på allt för ofta. Det är inte så tidseffektivt att behöva stanna mitt i gräsklippningen och leta efter bensindunken.

Med jämna mellanrum ska även filtret bytas.

5. Vilka funktioner är viktiga för dig?

Bensingräsklippare kan ha en lång rad olika funktioner. Ställbart handtag är exempelvis en sådan funktion, där du vanligen kan anpassa längden på det efter hur lång du själv är. Men det finns även de du kan vinkla handtaget åt sidan på under drift, så att du kan gå raklång även när du klipper under buskar.

En annan funktion är klipphöjdinställningen. Denna ser lite olika ut hos olika tillverkare, och varierar även mellan olika modeller. På vissa ställer du klipphöjden genom att dra i en spak vid vardera hjul och sedan lyfta hela maskinkroppen uppåt. På andra räcker det att du släpper på en spak framtill och en baktill.

Ytterligare en lösning är att du bara behöver justera en enda spak.

Slutligen kan du fundera över hur du vill starta din bensingräsklippare. Vill du ha en bensingräsklippare med snörstart, eller en med elstart? Snörstart innebär att du rycker i ett snöre för att få igång klipparen, medan elstart innebär att du bara trycker på en knapp så startar den.


Bra att veta om bensingräsklippare

Att välja gräsklippare kan uppfattas som oerhört svårt. Utbudet är enormt, och dessutom så handlar det ju om en produktkategori vars styrkor och svagheter ger sig tillkänna med tiden, och som inte kan bedömas genom att fokusera på specifikationerna. Vi har lyckligtvis gjort grovjobbet åt dig då vi testat flera av marknadens mest populära och bästa bensindrivna gräsklippare.

Den största fördelen med gräsklippare med förbränningsmotor framför batteridrivna modeller är att de klarar lite tuffare utmaningar till ett lägre pris. Bensingräsklippare ger även en överlägsen drifttid och snabbt är igång och klipper igen ifall du får slut på soppa eftersom det bara är att fylla på och fortsätta klippa. Nackdelarna gentemot batteriklippare är sådant som bensinångor, högt ljud och en ofta tung konstruktion.

Några av de nyckelfaktorer du bör titta lite närmare på när du väljer bensingräsklippare är byggkvalitén, hjulen, klippbredden och klipphöjden. Det kan även vara värt att kolla upp ljudnivån, hur enkel gräsklipparen är att styra och manövrera och om det finns finesser som multiclip och sidoutkast.

Läs även vårt test av batteridrivna gräsklippare.

Vanliga frågor om Gräsklippare bensin

Vilken bensin ska man ha till gräsklippare?

Om du vill ha en miljömässigt bättre bensin, som också är bättre för gräsklipparen, så är alkylatbensin det bästa valet. Den kostar lite mer än 95-oktanigt bränsle men är bättre för motorn och innehåller färre skadliga ämnen rent generellt. Eftersom bensingräsklippare släpper ut avgaser är ett bränsle med färre skadliga ämnen i förlängningen även bättre för din hälsa, då du andas in en del av ångorna när du klipper gräset. Du kan även köra gräsklipparen på 95-oktanigt bränsle - men det sliter mer på motorn och på dig själv.

Hur mycket olja ska man ha i en gräsklippare?

Du bör regelbundet kontrollera oljenivån i din gräsklippare eftersom rätt oljenivå är viktigt för motorns tekniska livslängd. Hur mycket olja som ska vara i den beror på vilken gräsklippare du har, och framgår av manualen. Normalt sett finns en märkning på oljestickan där du ser vilken min- och maxnivå som rekommenderas. Så här kontrollerar du oljenivån: Placera gräsklipparen på plan mark, dra upp oljestickan, torka ren den med papper, stick ner den igen och dra upp den ännu en gång för att se hur högt upp oljan sträcker sig på stickan. Om du har för låg oljenivå får du fylla på lite i taget och se till att du når upp till rekommenderad mängd. 

Vilken olja ska man ha i gräsklipparen?

Rent generellt brukar det vara så att 5W-30 syntetolja (eller 10W-30) är lämplig för gräsklippare. Men för att veta vad som gäller för just din gräsklippare bör du konsultera manualen eftersom det är avhängigt vilken motor du har. Många gräsklippare är utrustade med motorer från Briggs & Stratton eller Honda. Den förra rekommenderar renade oljor klassificerade för SJ, SF, SH, SG eller högre och skriver att 5W-30 syntetolja är ett bra val för gräsklippare.

Hur startar man en bensindriven gräsklippare?

Det beror på om du har elektrisk start eller ej. Om du inte har elstart startar du gräsklipparen genom att pumpa 2-3 gånger, hålla in handtaget/gasen (ej drivningen) och dra i snörstarten. Om det är elstart räcker det vanligen att du vrider/trycker på denna.

Kan man göra en gräsklippare på 95-oktanig bensin?

Det enkla svaret är ja, om du har en bensindriven gräsklippare fyrtakt så kan du använda vanlig 95-oktanig bensin och det är också det som många gör. Men väljer du 4-taktsbränsle (alkylatbensin) avsett för just småmaskiner såsom gräsklippare, och inte bränsle avsett för bilar, får du bensin med bättre miljövärde och som är mer skonsamt mot din gräsklippare.