Mobiltelefon Android bast i test

Mobiltelefon Android: 7 modeller i test

Senast Uppdaterad Januari 2018

Mobiltelefonen har kommit att bli en allt-i-allo-produkt för gemene man idag. Vi använder den för avancerade uppgifter i arbetslivet. Men även för så enkla saker som att hålla koll på klockan, för tidsfördriv och underhållning eller för socialt umgänge via sociala medier, för nyheter, mejl mm  - och självklart för att ringa med.

Det som först och främst skiljer mobiltelefonerna från varandra idag är vilket mobilt operativsystem de använder. Tillverkaren Apple har sitt eget mobila operativsystem som heter IOS. Likaså har Google sitt eget (Android), men de tillverkar relativt få egna mobiltelefoner. Det används främst av en rad andra tillverkare exempelvis i mobiltelefoner från Sony, Samsung, HTC, ZTE och LG. Ibland väljer dock Google att ta fram en egen mobiltelefon i samarbete med en tillverkare. Även Microsoft hade ett eget mobilt operativsystem: Windows Phone. Det var mer omtalat för ett par år sedan, men efter en tids försök valde Microsoft att lägga ner stödet för Windows Phone sommaren 2017. Färska siffror visar att en bra bit över 90 procent av de mobiltelefoner som säljs idag kommer med Android eller IOS som mobilt operativsystem.

Utöver dessa mobila operativsystem för smarta telefoner, finns det också enklare modeller. Dessa mobiltelefoner är ofta anpassade för äldre människor och har därmed färre funktioner, ett mer avskalat gränssnitt och stora knappar. Doro är exempel på en tillverkare som gör mobiltelefoner för äldre. Det finns också en del riktigt billiga mobiltelefoner som är av enklare modell men samtidigt inte riktade mot äldre – telefoner som nästan uteslutande är tänkta att kommunicera via, inte för andra saker såsom underhållning, surf och liknande.

Köpa mobiltelefon

Gemensamt för dagens mobiltelefoner är att de har pekskärm och är snabba och lättanvända. De har också GPS-navigering, bra integration med sociala medier och tillgång till en app-butik med hundratusentals appar och spel som du kan ladda ner för att utöka funktionaliteten i telefonen. App-butiken i Android heter Play och programbutiken i IOS heter App Store. I dessa digitala butiker hittar du appar för allt från sociala medier, spel och videobutiker till skrivprogram, träningshjälp och mätverktyg för husbygget. Här går att finna både nödvändigt och onödigt.

Det som främst skiljer mobiltelefonerna åt idag är gränssnitt och prestanda. IOS har sitt unika gränssnitt som skiljer dem från mängden. Likaså väljer många mobiltillverkare att skapa sitt eget unika gränssnitt ovanpå Android där de ger användaren en rad extrafunktioner som de inte skulle ha fått om de bara lagt in Android som det är i original. Ett fåtal tillverkare väljer dock att göra det sistnämnda, nämligen att inte skapa sin egen unika touch på gränssnittet. Gränssnittet kallas då för Android vanilj, konsumenten får kort och gott en mindre bearbetad och unik upplevelse.

Mobiltelefonerna har som sagt också olika bra prestanda. Prestandan är avhängig den hårdvara som tillverkaren väljer att stoppa under skalet på mobiltelefonen, men även mjukvaran som har till uppgift att göra det bästa av den hårdvara som sitter där. Nästan alla mobiltelefoner är snabba utan lagg i gränssnittet idag, även de flesta budgettelefoner. Så var det inte för ett par år sedan. Däremot kan prestationen variera när du ska köra många appar samtidigt, eller när du kör en särskilt krävande app eller ett spel som nyttjar senaste hårdvaran till max.

När du köper en mobiltelefon är det därför viktigt att du vet om dina behov. Vad har du tänkt använda telefonen till? Behöver du den tuffaste hårdvaran, eller räcker det kanske med en mobiltelefon från andra sidan av skalan - nämligen en budgettelefon?

Dock bör du alltid vara försiktig med att köpa äldre mobiltelefoner som inte kan uppdateras till senaste version av det mobila operativsystemet. Operativsystemen uppdateras med jämna mellanrum. Tillverkaren täpper till säkerhetshål som genom hackingattacker annars skulle kunna skada konsumenten, exempelvis i form av dataförlust eller till och med ekonomisk sådan. När operativsystemet uppdateras följer ofta även apparna med. Det kan även vara så att vissa appar anpassas mot den nya versionen av operativsystemet och slutar att fungera i äldre versioner. Köper du då en mobiltelefon med en äldre version av operativsystemet, som inte klarar av att uppdateras till en nyare version, kommer du ha en mobiltelefon där vissa appar inte fungerar och där du i värsta fall har säkerhetshål i själva operativsystemet som kan utnyttjas av hackare. Välj därför alltid en ganska ny mobiltelefonmodell - oavsett om du letar i budget-, mellanklass- eller premiumsegmentet. 

Hitta bästa pris

De billigaste priserna på mobilerna, både med och utan abonnemang samt kontantkort hittar du i länkarna under våra tester. Vi uppdaterar kontinuerligt testet med nya mobiltelefoner för att kunna ge dig den bästa kollen på de senaste mobiltelefonerna och dessutom köpa rätt telefon för dina behov.

Vi har delat in mobiltelefonerna i följande prisklasser:

0-2500 kronor: Budget
2500-5500 kronor: Mellanklass
>5500 kronor: Premium

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi använder mobiltelefonen i vardagen precis som konsumenterna själva skulle använda den. Under användandets gång noterar vi både stort och smått som kan tänkas spela roll för den som köper mobiltelefonen. Några av de viktigaste faktorerna vi tar i beaktande är:

Prestanda: Hur snabb är mobiltelefonen i gränssnittet? Kan den hantera krävande spelappar? Hur reagerar den när många appar är igång samtidigt?

Användarvänlighet: Är gränssnittet enkelt att sätta sig in i? Finns det smarta lösningar för genvägar till de allra vanligaste funktionerna mm? Personifieras gränssnittet, funktioner mm utifrån varje unik användare?

Kamera: Hur bra presterar kameran under normala ljusförhållanden? Hur presterar den i sämre ljusförhållanden? Hur god är färgåtergivningen? Finns det brus i bilderna? Hur hanterar kameran kontraster? Hur skarpa blir bilderna? Är det lätt att hitta skärpa?

Drifttid: Hur länge håller batteritiden innan mobiltelefonen måste laddas igen under normala förhållanden? Hur förändras detta när vi belastar telefonen? Hur fort laddas batteriet upp igen?

Andra faktorer vi tar med i vår analys är materialval, byggkvalitet, om tillverkaren har valt bort viktiga funktioner/hårdvara och hur prisvärd mobiltelefonen är - både gentemot vad du får för pengarna och hur den står sig mot konkurrenterna. Slutbetyget avspeglar prisvärdet.

Samsung Galaxy S8+

Högpresterande och funktionsspäckad men inte helt felfri

Prisklass: Premium Skärm: 6,2 tum - 2960x1440 pixlar Processor: Samsung Exynos 9 Octa 2,3 Mhz Kamera: 12 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3500 mAh Mått: 159.5 x 73.4 x 8.1 mm Vikt: 173 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: IP68 klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Samsung Galaxy S8+ är fullproppad med teknik i en läcker design och med en imponerande specifikation. Ta bara inloggningsmöjligheterna. Du kan välja mellan pinkod, mönster, ansiktsigenkänning, irisavläsning eller fingeravtryckskoll. Här finns allt. Tyvärr får vi konstatera att det främst är pin- eller mönsteralternativet som presterar ett fullgott resultat, övriga fungerar inte alltid tillfredställande. Fingeravtryckslösningen är till exempel snabb, men placeringen illa vald. När du väl är inne i S8+ för den första utforskningsvändan fortsätter kavalkaden av olika funktioner och valmöjligheter att formligen skölja över dig. Som tur är lär man sig med tiden, men för den ovana kan det kännas överväldigande. De flesta alternativen går att stänga av, men en funktion du tyvärr inte blir av med är Bixby som är Samsungs väldigt mycket sämre Google Now-variant.  Oavsett vad man tycker om funktionsöverflödet så kan man inte klaga på Galaxy S8:as hårdvara eller prestanda. Luren är trots all hårdvara och alla funktioner grymt snabb. Appar öppnas med ilfart och vi hittar inget spel som får mobilen att kippa efter andan. 6,2-tumsskärmen (med det lite udda formatet 18.5:9) är bland de bästa vi stött på – särskilt i direkt solljus.

En hårdvarufunktion som saknas är den fysiska ”hemknappen”. Den är ersatt med en tryckkänslig digital variant som är en del av skärmen. Det tar ett tag att vänja sig vid att trycka på den men med tiden känns det okej. Det går även att ställa in hur känslig den ska vara. Mobiltelefonens kamera är suverän, särskilt när det kommer till fotografering i sämre ljusförhållanden. Färgåtergivningen är riktigt fin och det råder ingen brist på inställningsmöjligheter om du vill ha mer manuell kontroll. Batteritiden är bra utan att vara anmärkningsvärd. Generellt sett har vi omkring 30 procent kräm kvar i luren när dagarna går mot läggdags. Ljudmässigt uppskattar vi att Samsung inkluderat en 3,5-millimeterskontakt på telefonen. Däremot tycker vi att det är synd att luren endast har en extern högtalare. Sammanfattningsvis finns det inte mycket Galaxy S8+-användare kommer att sakna när det gäller prestanda och funktioner, däremot är flaggskeppsmobilen inte helt utan fläckar som synes ovan och betyget blir därför ingen fullpott.

 • +
  Prestandan, kameran, skärmen
 • Fingeravtryckknappens placering, Bixby, storleken är inte för alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Asus Zenfone 3

Välbyggd och rapp mellanklassmobil med inbjudande skärm

Prisklass: Mellan Skärm: 5,2 tum - 1920x1080 Super IPS+-skärm med 600 cd/m2 ljusstyrka Processor: Qualcomm Snapdragon 625 Kamera: 16 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3000 mAh Mått: 147x74x8 mm Vikt: 144 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: Dubbla simkort (alternativt 1 sim-kort och 1 micro-sd), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C

Asus Zenfone 3 är en mobiltelefon med en kristallklar skärm med mycket bra kontrast och färgrikedom oavsett om du befinner dig inomhus eller utomhus i starkt solljus. I den här prisklassen är det en av de bästa skärmar vi sett. Skärmen är också mycket snabb på att svara - hela mobiltelefonen känns faktiskt mycket rapp när vi rör oss i gränssnitt och appar även om den inte har den värsta processorn på marknaden. Kameran är dock inte mer än okej. Bilderna blir godkända under goda ljusförhållanden, men den får problem så fort det uppstår kontraster i miljön. Exempelvis om kameran befinner sig i direkt solljus men riktas mot en skuggig plats. I sämre belysning blir bilderna väldigt lätt oskarpa och kameran har svårt att hitta fokus. Bilderna känns även överbehandlade. Videoklipp tenderar bli väldigt mörka med konsekvensen att många detaljer försvinner - om du inte har mycket god och jämn belysning. Sett till prisklassen är kameran godkänd, men förvänta dig inga underverk.

Men det finns mycket annat som är bra med den här mobiltelefonen. Den är välbyggd utan glapp i knapparna. En liten LED-lampa på framsidan indikerar om du fått nya notiser utan att höra det. Materialet är måhända lite glatt så du gör gott i att köpa ett skyddande skal så att den inte tar skada om den faller ur fickan. Delvis är det också av denna anledning som vi skulle önskat att fingeravtrycksläsaren satt på framsidan istället för högt upp på baksidan. Det vore också en bättre placering rent ergonomiskt. Batteritiden är bra trots ett ganska litet batteri. Mobiltelefonen gör ett bra jobb på att hålla energiförbrukningen nere och blir aldrig särskilt varm ens när vi spelar spel och pressar hårdvaran. Dessutom får den mycket höga poäng i de prestandatester vi utsätter den för. Allt som allt är detta ett mycket bra val i mellanklassen, även om Asus har en del som skulle kunna förbättras inför nästa version av Zenfone 3.

 • +
  Mycket bra skärm, hög byggkvalitet, dubbla sim-kort, bra prestanda
 • Sämre kamera, lite halkigt materialval, fingeravtrycksläsarens placering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sony Xperia XZ Premium

Kvalitet rakt igenom men skärmens storlek nyttjas inte optimalt

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 3840 x 2160 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,45 Mhz - 4 x 1,9 Mhz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3230 mAh Taltid (3G): Ingen uppgift Mått: 156 x 77 x 7.9 mm Vikt: 195 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: IP65/IP68-klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ Premium är en mobiltelefon som formligen andas kvalitet med sin glasbaksida och metallram runtom - ett intryck som förstärks av att hårdvaran på insidan är av toppklass. Ska vi anmärka på något så är det att den har tydliga kanter, vilket många andra tillverkare gått ifrån idag. Det kan nog av många upplevas gammalmodigt, och skapar även onödiga döda ytor som skulle kunnat ha använts åt att ge telefonen större skärmyta. Enligt Sony själva är det 4K HDR-skärmen och möjligheten att ta ultrarapidvideo i hela 960 bildrutor per sekund som är mobiltelefonens riktiga skrytpunkter. De är å ena sidan kul tillskott, men lider båda av begränsningar i dagsläget. För skärmens del är det bara ett fåtal appar som ännu stödjer 4K, så fördelarna syns sällan. I framtiden lär det dock bli annorlunda. När det kommer till ultrarapidfunktionen är det värre ställt. Den kan bara ta en kort videosnutt i den högsta hastigheten och det gäller att både ljusförhållanden och motiv är gynnsamma för ett lyckat slutresultat. Med lite övning och en gnutta tur kan det resultera i helt fantastiskt resultat, men det är lite för krångligt att få till för att den här funktionen verkligen ska sticka ut. 

I övrigt är kameran väldigt bra, särskilt färgåtergivningen. Den tar även högkvalitetsbilder under sämre ljusförhållanden, men det finns premiumtelefoner som presterar bättre på just den punkten. Det funktionella gränssnittet bidrar till att kameraanvändningen blir till en smidig upplevelse. Smidigt är också gränssnittet rent generellt, mycket tack vare att systemet är det snabbaste och mest laggfria som vi har upplevt på en Androidmobil. Fingeravtrycksläsaren, som är inbakad i på-/av-knappen på sidan av mobilen, är även den rapp och fungerar felfritt. Xperia XZ Premium har dessutom stereohögtalare vilket är ett stort plus. Självklart är den även vatten- och dammtålig, något som sedan gammalt är ett av Sonys paradnummer. Det finns också en del smarta AI-funktioner inbakade i systemet, som att mobilen påminner dig om när du ska ladda den utifrån dina generella laddningsvanor. AI-delen ska över tid lära sig fler av dina användarvanor och ge rekommendationer utifrån dem. Vi upplever detta som hjälpsamt, men det är svårt att säga om den uppfattningen ändras beroende på hur tjatig XZ Premium blir på sikt. Sony har lyckats riktigt väl med Xperia XZ. Om man gillar formgivningen och tycker att priset är rimligt för en toppmobil som inte har en ”kantlös” skärm kommer man förmodligen inte att ångra sitt val.

 • +
  Rasande snabb, grym kamera, hög byggkvalitet
 • Något bred, inte ”kantlös” skärm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Huawei Mate 10 Pro

Ren arbetshäst med tveksam extrafunktion

Prisklass: Premium Skärm: 6 tum - 2160 x 1080 pixlar Processor: HiSilicon Kirin 970 2,4GHz Kamera: Dubbla kameror med 20+12 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 4000 mAh Mått: 154.2x74.5x7.9 mm Vikt: 178 g Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP68 klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare, ir-port, dubbla SIM-kort

Huawei Mate 10 Pro är en kraftfull och fullpackad mobiltelefon. Den tillhör den sortens telefoner vars skärm täcker nästan hela framsidan. Det, samt en mer långsmal skärm, gör att den rejäla sextumsskärmen faktiskt inte gör att telefonen känns otympligt stor. Amoled-skärmen ger dessutom riktigt fina färger och svärta. Inuti sitter Huaweis eget chip, som på alla sätt gör telefonen jämnsnabb med konkurrenterna. Här sitter även en separat processor för hantering av AI-funktioner (artificiell intelligens). Den ska hjälpa dig att ta bilder av bättre kvalitet och även lära sig hur du använder mobiltelefonen för att snabba upp den och spara lite batteri. Någon observerbar förbättring tack vare AI:n är dock tveksam. Batteriet är det absolut mest trevliga med telefonen. Det är rejält tilltaget och klarar faktiskt av att driva en tungt använd telefon en hel dag utan ta slut. Använder du telefonen sparsamt når du lätt upp i de utlovade två dagarnas batteritid. Medföljande laddare tankar samtidigt upp telefonen riktigt snabbt, även om trådlös laddning saknas. Saknas gör även hörlursuttaget, men istället är den vattentålig. 

Mate 10 Pro kan även kopplas till en extern skärm och fungera ganska likt en vanlig dator. Dock ingår inte adaptern för detta, det känns lite snålt. Mobiltelefonen kommer med Huaweis egna tillägg ovanpå Androids gränssnitt och det ger en hel del trevliga extrafunktioner, exempelvis smarta genvägar, extra inställningar och ett riktigt smart löst enhandsläge. Samtidigt upplever vi mottagningen och samtalskvalitet som riktigt bra. Vidare gör både den främre och de bakre kamerorna gör ett riktigt bra jobb. I bra ljus blir bilderna i toppklass och de dubbla linserna på baksidan ger både en lättare zoomfunktion och riktigt användbara porträttlägen. I sämre ljus sköter den sig bra, förutsatt att inget rör sig då det snabbt blir ganska oskarpt. Mate 10 Pro hoppar över flashiga funktioner som trådlös laddning och böjda skärmar till förmån för att vara en renodlad arbetshäst. Med bra kamera, kraftig hårdvara och ett batteri som står pall för det mesta vinner den mycket på att vara just en renodlad arbetshäst där andra inte orkar lika länge.

 • +
  Grym batteritid, smarta funktioner i gränssnittet, lyxig hårdvara
 • AI-funktionen märks inte av, svårt med rörliga motiv i dåligt ljus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Huawei P10 Plus

Bra utan att glänsa

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 2560x1440 pixlar Processor: Huawei Kirin 960 Octa-core, 4 x 2,4 Ghz, 4 x 1,8 Gh Kamera: 20 Megapixel monokrom, +12 Megapixel RGB, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3750 mAh Mått: 153,5 x 74,2 x 6,98 mm Vikt: 165 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats, påklistrat skärmrepskydd

Huawei P10 Plus är en toppmobil som gör ett godkänt jobb på det mesta, men som aldrig riktigt står ut och imponerar. Den saknar en del av det som vi förväntar oss av en mobiltelefon i den här prisklassen, till exempel stereohögtalare och ip68-klassning. Dess paradnummer - de dubbla kamerorna, en färg och en monokrom – är bra men trots Leicas varumärke på kameralinserna överträffar den inte de bästa konkurrenterna. Den har dock två fördelar. Den största är att man kan leka med skärpedjup, ungefär som hos en systemkamera. Resultatet blir självklart inte lika bra, och finjusteringsmöjligheterna är inte lika delikata, men om man lägger ner lite tid på att lära sig hur det fungerar så kan man skapa intressanta bilder. Den andra är en inbyggd funktion som gör att man kan ställa om skärpedjupspunkten efter att man har tagit en bild. Kameran gör ett bra jobb i dagsljus, men är sämre på att fånga upp detaljer i svag belysning.

Utseendemässigt känns P10 Plus ganska generisk och lite väntad. Det påklistrade skärmrepskyddet drar ner intrycket ytterligare en bit. En smart detalj är dock att hemknappen, som även agerar fingeravtrycksläsare, har svajpfunktion. Den kan därmed användas som navigationsknapp genom att man trycker och sveper på den. Det gör också att du får större skärmutrymme eftersom de digitala motsvarigheterna då försvinner från skärmen. Hårdvarumässigt har P10 Plus det man förväntar sig av en mobil i denna prisklass. Operativsystemet flyter på snabbt och den hanterar ansträngningslöst de mest krävande apparna. Att mobilen har plats för dubbla simkort som båda har stöd för datatrafik (4G/3G) gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill använda samma mobil i jobb och privat.  På mjukvarusidan hittar man intressanta lösningar, som möjligheten att ha flera användarkonton för vissa sociala nätverk. Operativsystemet är dock rejält Huawei-anpassat vilket kan avskräcka dem som letar efter ett system som ligger nära Google’s rena Android-version.  Sammanfattningsvis är P10 Plus en trevlig upplevelse, men den saknar det där extra som vi förväntar oss av en flaggskeppsmobil. Det är inget som står ut och når inte upp till pallplacering ur något avseende alls. 

 • +
  Hemknappens navigationsmöjligheter, dubbla kameror, dubbla simkort
 • Saknar stereohögtalare, inte IP68-klassad, påklistrat skärmrepskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Oneplus 5

Mobiltelefon väl värd valutan

Prisklass: Mellanklass Skärm: 5,5 tum - 1920x1080p Processor: Qualcomm Snapdragon 835 (upp till 2,45 Mhz) Kamera: En 16- och en 20-MP, samt selfiekamera 16 MP Batteri: 3,3 Ah Mått: 154x74x7 mm Vikt: 153 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: Biometrisk inloggning, 3,5 mm ljudkontakt, USB-C

Oneplus 5 är en väldigt imponerande mobil med tanke på dess konkurrenskraftiga pris - här finns bra kamera och många inställningsmöjligheter. Kameran är ofta den komponent som tillverkare väljer att spara in på när produktionskostnaderna ska hållas nere. Lyckligtvis har Oneplus 5 inte tagit den genvägen. Här bjuds det inte bara på en utan till och med på två huvudkameror utöver den obligatoriska selfie-plåtaren. Den extra kameran ger är möjlighet att leka med skärpedjup. Resultatet är inte fantastiskt men det blir det ärligt talat sällan oavsett vilken mobiltelefon man använder. Tekniken är helt enkelt inte tillräckligt förfinad ännu. När det gäller traditionella bilder så klarar sig Oneplus 5 väldigt bra. Kameran tar fina bilder under goda ljusförhållanden och överraskande dugliga bilder under sämre.

När det kommer till processor, arbetsminne och lagringsminne finns det heller inte mycket att klaga på hos Oneplus 5. Operativsystemet flyter på riktigt bra och mobiltelefonen hanterar det mesta som slängs i dess väg. Det enda som kan kännas lite snålt är att det inte finns en SD-kortplats, istället får du möjligheten att använda dubbla sim-kort. Oneplus 5 har en del smarta egensinnigheter som främst upptäcks i inställningarna. Exempelvis kan man bestämma vad som händer vid långtryck eller dubbeltryck på funktionsknapparna. De subtila finesserna ger goda anpassningsmöjligheter, men till skillnad mot många av konkurrenterna känns de inte påtvingade. Struntar man i dem så har man i grund och botten en mjukvarumässigt relativt ren och kapabel Android-mobil. Men vad har man då sparat in på? Det mest uppenbara är att mobilen inte är vattentålig. Skärmen har också lägre upplösning än marknadens toppmodeller, men i vardaglig användning är det ingenting man direkt tänker på. Klarar man sig utan de mer extravaganta finesserna, och vill vara lite snäll mot plånboken, kommer man absolut inte att bli besviken på Oneplus 5.

 • +
  Bra hårdvara, imponerande kamera, smarta inställningsmöjligheter
 • Ej vattentålig, ingen SD-kortplats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Nokia 8

Bra hårdvara men opersonlig och för lite Nokia

Skärm: 5,3 tum - 2560 x 1440 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 (4 x 2.5GHz + 4 x 1.8GHz) Kamera: 2 x 13 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3090 mAh Mått: 151,5 x 73,7 x 7,9 mm Vikt: 160 g Android-Version: 7.1.1 (Nougat) Övrigt: Biometrisk inloggning, 3,5 mm ljudkontakt, USB Type-C, stänksäker (IP54)

Nokia 8 är en intressant mobiltelefon, i alla fall på pappret. En modern snabb processor trots det lite lägre priset, dubbla bakre kameror med respektingivande Zeiss-märkning och en ljusstark skärm med god skärpa. Men utöver den högst kapabla ljudinspelningslösningen tar inte Nokia 8 vara på hårdvaran på bästa sätt. Tillverkaren HMD har i princip lämnat Googles operativsystem intakt. Det finns knappt någonting som säger att det är en Nokia 8 du håller. Detta gör mobiltelefonen anonym och långt ifrån så funktionsfylld som vi är vana vid när det kommer till premiumtelefoner. Vi hade gärna sett ett eget gränssnitt ovanpå Googles Android-grund. Det lilla unika som finns hittar du i kamera-appen. Med den kan du ta bilder och spela in video med selfie-kameran och huvudkameran samtidigt. Då delas skärmen upp i två halvor där vardera kamerans synvinkel visas. I marknadsföringsspråket kallas det en ”bothie” istället för en ”selfie”. Filmar du kan ”bothie”-materialet direktströmmas till Youtube eller Facebook. De två huvudkamerorna, en färg och en monokrom, kan tyvärr inte användas till att skapa och manipulera skärpedjupet. Istället ska upplägget hjälpa till att skapa mer detalj i bilderna i sämre ljusförhållanden. Tyvärr lyckas den inte riktigt med det. Dessutom har Nokia 8 bitvis problem med autofokusen som inte kan bestämma sig särskilt snabbt. I gynnsamma förhållanden så blir bilderna helt okej, men med tanke på hur mycket fokus Nokia 8 har på just kamerorna så förväntar man sig mer.    

Utseendemässigt är det dock svårt att klaga på Nokia 8. Den är stilren och generellt sett är mobilen relativt tunn och smidig i handen. Skärmen är skarp och ljusstark och att mobilen har SD-kortplats ger den ett plus i kanten. Att det inte är några som helst problem att gå en hel dag utan att behöva ladda mobilen är också positivt. Det som kanske talar mest för Nokia 8 är det relativt konkurrenskraftiga priset. Frågan är dock om det räcker? Flera konkurrenter har fler unika lösningar, mer eller mindre likvärdig hårdvara och någon är dessutom ännu mer prisvärd. I jämförelse blir Nokia 8 en mobiltelefon som har väldigt få fel men som ändå inte känns riktigt rätt. Dessutom är mobilen inte vattentät som konkurrenterna i samma kategori, utan endast vattentålig. Det är synd att tillverkaren inte tar bättre vara på hårdvaran för Nokia 8 är intressant både sett till prislapp och sitt spännande arv.

 • +
  Bra selfiekamera, plats för micro-SD-kort, snabb processor
 • Ej vattentät, opersonlig upplevelse, problematiskt autofokus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Samsung Galaxy S3

Skärm: 4,8 tum - 720x1280 pixlar Processor: 1400 Mhz Quad Core Kamera: 8 Megapixel Taltid (3G): 11.6 Standbytid (3G): 770 h Mått: 70,6×136,6×8,6 mm Vikt: 133g Android-Version: 4.1 Jelly Bean
Samsung Galaxy S3

Ända sedan vi testade den första Galaxy S för några år sedan har modellprogrammet haft en speciell plats i våra hjärtan. Telefonen kanske inte sticker ut designmässigt, men under huven levererar både hårdvara och mjukvara på absolut högsta nivå. Den senaste versionen av Android 4.1 Jelly Bean i kombination med Samsungs nya snabba Exynos-processor gör att appar, webbläsare, spel, menysystem och widgets flyter på som smör. Kameran tar utmärkta bilder och har funktionalitet i nivå med de bättre kompaktkamerorna på marknaden. Även videokvalitet är bra men vi upplever att autofokus trilskas ibland. Den 4,8-tum stora högupplösta displayen är utmärkt och responsiv, men som många andra skärmar av AMOLED-typ har den en lätt blå ton. Mobilen är utrustad med ett kraftfullt 2100mAh batteri som dessutom är utbytbart. Vi klarar utan extra laddning en hel dags flitigt användande. Ljud- och samtalskvalitet sätter en ny standard, även de medföljande hörlurarna är riktigt bra. På många sätt har Samsung tagit över ledartröjan från iPhone då Galaxy S III visar riktningen mot framtiden för hela branschen.

 • +
  Otrolig prestanda, bra kamera och ljud, bra batteri
 • Lätt blå tonad skärm

HTC One X

Skärm: 4,7 tum - 720x1280 pixlar Processor: 1400 Mhz Quad Core Kamera: 8 Megapixel Taltid (3G): 6.6 Standbytid (3G): 400 h Mått: 69,9×134,4×8,9 mm Vikt: 130g Android-Version: 4.1 Jelly Bean
HTC One X

Det första som slår en med HTC One X är den stora fantastiska LCD-skärmen. Färger, kontrast och upplösning är bland det bästa vi sett på en skärm, någonsin. Mobilen är tillverkad ur ett stycke polykarbonat och ger ett exklusivt intryck, den är dessutom mycket greppvänlig. En nackdel med unibodydesignen är att batteriet inte är löstagbart. Batteritiden är ändå godkänd och klarar utan problem en dags normal användning med surfande, spelande och ett antal telefonsamtal. Interfacet HTC Sense är rejält nedtonat jämfört med tidigare versioner och är numera snabbt, snyggt och pålitligt. Tegra 3 processon gör ett utmärkt jobb. Även de mest krävande spelen på Google Play flyter på bra utan lagg, telefonen blir dock riktigt varm. Kameran är ok men har svårt att hävda sig mot de vassaste konkurrenterna, iPhone 5, Samsung Galaxy S3 och Nokia Lumia 920. Samtalskvalitet och högtalare möter våra förväntningar men de medföljande hörlurarna är under all kritik med dålig passform och burkigt ljud. Köp nya direkt! Sammanfattningsvis gillar vi verkligen HTC One X, det är utan tvekan en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden.

 • +
  Fantastisk display, bra flyt i appar och spel, uppseendeväckande design
 • Batteri går ej att byta

Samsung Galaxy S

Skärm: 4 tum - 480×800 pixlar Processor: hastighet: 1000 Mhz Kamera: 5 Megapixel Taltid (3G): 12.9 Standbytid (3G): 750 h Mått: 64,2×122,4×9,9 mm Vikt: 118g Android-Version: 2.2
Samsung Galaxy S 2

Touch-skärmen på Samsung Galaxy S är den bästa vi testat på en mobiltelefon. Responsen är blixtsnabb, upplösningen är hög och svärtan och färgerna är fantastiska, även i solljus. Storleken på 4 tum gör det till ett nöje att surfa på internet eller titta på film. Mobilen klarar mängder av filmformat och är både lätt och smal (under 1 cm). Mobilkameran tar bra bilder och tål att jämföras med Sony Ericssons kameror i dagsljus men tyvärr finns det ingen blixt. Mobiltelefonen är tyvärr inte heller billig ens med abonnemang. Många bra program från Samsung medföljer och det nya menysystemet är snyggt, snabbt och logiskt.

 • +
  Snabb, tunn, fantastisk skärm, filmar i HD, klarar DivX och MKV i 720p
 • Något burkig samtalskvalitet & plastig känsla

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Skärm: 2,55 tum - 240×320 pixlar Processor: hastighet: 600 Mhz Kamera: 5 Megapixel Taltid (3G): 4 Standbytid (3G): 360 h Mått: 52×90×17 mm Vikt: 120g Android-Version: 1.6
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro 2

Detta är den bästa mobiltelefonen i Sony Ericssons Xperia serie hittills. Telefonen är liten, lätt och snygg och responsen i touch-skärmen och det utskjutande tangentbordet är direkt och exakt. Skärmen är dock något liten för att surfa på internet men i övrigt funkar den bra. Menysystemet är kanske inte så flashigt men är både logiskt, funktionellt och lättmanövrerat. Det är framförallt som musikmobil och kameramobil som telefonen sticker ut. Högtalaren och hörlurarna som medföljer som tillbehör är riktigt bra. Kameran är som vanligt med Sony Ericssons mobiltelefoner av högsta kvalitet.

 • +
  Bra högtalare, hörlurar och kamera, Android i mini format
 • Något liten skärm för internet

HTC Wildfire

Skärm: 3,2 tum - 240×320 pixlar Processor: hastighet: 528 Mhz Kamera: 5 Megapixel Taltid (3G): 8.16 Standbytid (3G): 690 h Mått: 60,4×106,75×12,19 mm Vikt: 118g Android-Version: 2.1
HTC Wildfire

HTC Wildfire ger intrycket av att vara en betydligt dyrare 3G mobil än vad den är. Den har ett exklusivt designat skal och med HTC:s Sense teman får man en cool och initiativ upplevelse i menyerna. Touchskärmen har bra färger och touch-respons men upplösningen är låg och man ser pixlarna. På grund av den lägre upplösningen fungerar inte heller riktigt alla gratis spel och program i Android Market till mobilen. Kameran har blixt, tar skarpa bilder men har ett överdrivet blått färgstick utomhus. Högtalaren för musik är lite tam, testet på samtalskvalitet ger dock ett mycket bra betyg. En snygg mobil till ett bra pris.

 • +
  Bra pris, hög byggkvalitet, flashgrafik på internet, snyggt menysystem
 • Klen processor, WiFi slukar batteri, mer än en minut start-upp tid

LG GT540 Optimus

Skärm: 3 tum - 320×480 pixlar Processor: hastighet: 600 Mhz Kamera: 3 Megapixel Taltid (3G): 7 Standbytid (3G): 650 h Mått: 54,5×109×12,7 mm Vikt: 115,5g Android-Version: 1.6
LG GT540 Optimus

Detta är en av de billigaste Android mobiltelefonerna på marknaden utan abonnemang. Den är dessutom snygg, smal och lätt men samtidigt robust. Internet är snabbt och upplösningen på skärmen är godkänd om än blek i färgerna. Tyvärr är skärmen resistiv vilket innebär att man måste trycka för respons (jämfört med en kapicativ skärm där det räcker med en lätt touch). Vi rekommenderar att använda fingernaglarna, då funkar skärmen bäst i våra test. Den rosa mobilen har ett grymt snyggt mobilskal och lär bli en bästsäljare till 20-something tjejer, finns även i svart och vitt. Billig med kontantkort och nästan gratis med abonnemang!

 • +
  Billig, riktigt bra samtalskvalitet, stödjer DivX video filformat
 • Resistiv skärm, lågupplöst kamera på 3 megapixel