Sekatörer

Senast Uppdaterad Januari 2018

För vissa är trädgårdsarbete en hobby och förenat med avkoppling, för andra något som bara måste göras. Oavsett intresse, så underlättar bra redskap. Det gör arbetet roligare och snabbare. Resultatet blir dessutom bättre.

En sekatör tillhör grundutrustningen. Den behövs i alla trädgårdar för att beskära träd och buskar, ta bort döda grenar och klippa större blomväxter. Sekatörer passar till att beskära grenar upp till en diameter om 20-25 mm, vilket är ungefär som fingret på en vuxen person. För kraftigare grenar bör man använda en grensax för att undvika att skada såväl sekatören som handen.

Att välja rätt sekatör har många fördelar. Sekatörer utsätts för hög belastning, fukt och smuts. Du spar därför pengar genom att köpa kvalitet. Det är också viktigt att klippa grenar med ett rent snitt. När man klipper av en gren så skapas ett sår precis som på en människa. På samma sätt som man ska hålla ett sår rent för att undvika infektioner, så innebär ett rent snitt att risken för skador och sjukdomar på träden och buskar minimeras. Såret ges istället möjlighet att läka ordentligt.

Sekatörer finns att köpa i alla trädgårds- och gör-det-själv-butiker såsom Plantagen, Jula, Clas Ohlsson och Biltema. Prislappen är från ett par tior till över 700 kronor för de dyraste modellerna. De vanligast förekommande märkena är Fiskars och Gardena, men de som är beredda att betala mer brukar ofta titta på Felco eller ARS.

Välja sekatör

I vårt test har vi fokuserat på vanliga, manuella sekatörer. Det finns också batteridrivna och elektriska sekatörer, men de är fortfarande väldigt dyra och därför knappast relevanta för vanliga användare. Centralt i testet är förstås skärpan på skärbladen och kvalitet på skärblad och övriga komponenter. Men det finns också andra aspekter att beakta.

För det första måste du bestämma vad du huvudsakligen ska använda sekatören till. Det finns två sorters sekatörer; med sidoskär eller med mothåll. Sidoskärssekatörer är de vanligaste. På samma sätt som på en sax så passerar skärbladen varandra. Därigenom skapas ett rent snitt. Dessutom kan man klippa väldigt nära stammen. Sekatörer med sidoskär passar sig bäst för att beskära färska grenar. På en mothållssekatör är den understa bladet vinklat. Det fungerar som en bredare yta, ett mothåll, som det övre skärbladet klipper mot. Mothållssekatörer används främst för att klippa torra grenar eller väldigt tunna grenar. Du bör även ta hänsyn till din muskelstyrka och storlek. Att exempelvis beskära ett fruktträd innebär ofta flera hundra klipp och man blir snabbt trött i handen och leder. Då kan en sekatör med ett lättare klipp passa. Är du ute efter en sekatör som ger lägre belastning ska du titta efter modeller som har rullhandtag eller som fördelar kapningen av tjockare grenar i flera klipp.

En annan aspekt att ha i åtanke är säkerheten. En bra sekatör är ett mycket vasst verktyg och är skärbladen öppna kan de orsaka allvarliga skador om man exempelvis skulle snubbla till. Därför bör låsanordningen vara smidig och säker, i synnerhet om du ska använda sekatören när du klättrar i träd eller på stegar. För att nå grenar högt uppe i träd efterfrågas ibland sekatörer med långt skaft eller teleskopskaft. Har du detta behov är det dock förmodligen bättre att komplettera med en teleskopisk grensax eller något av de långa universalskaft som finns på marknaden.

Våra testare jobbar just nu med att färdigställa detta test, så håll utkik! 

Vi har testat elva modeller från de mest välkända varumärkena. Utvärderingen omfattar nio sekatörer med sidoskär och två med mothåll. I testet har vi också inkluderat en sekatör som är av Plantagens egna varumärke.

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Testet av sekatörer har samordnats av en trädgårdsentusiast. Sekatörerna har använts under en hel säsong. Minst två exemplar av varje modell har använts. Alla användare är inte lika starka och de ergonomiska behoven är olika. Därför har sekatörerna testats av flera typanvändare; en man och kvinna i vuxen ålder, en kvinnlig pensionär och en yngre tjej. Vid utvärderingen har 10-25 mm grenar av rosenbuskar, äppelträd, syrén och lind beskurits. Redskapen har också använts i tuffa situationer och vi har ”glömt” dem utomhus för att förstå hur regn och smuts påverkar. Vi har också talat med professionella trädgårsmästare om deras erfarenheter av olika märken samt talat med en metallurg som en del av utvärderingen av skärbladen.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Skärpa: Hur vassa är knivarna? Hur fin blir snittytan? Klarar sekatörern av att klippa så tjocka grenar som tillverkaren lovar?

Ergonomi: Hur mycket måste man ta i? Hur snabbt blir man trött i handen? Hur är dämpningen? Ligger sekatören skönt i handen? Är greppet lagom stort? Kan man justera inställningarna för greppet? Hur mycket väger den? Funkar den för både höger- och vänsterhänta?

Kvalitet: Har det uppstått skador eller fel på sekatören efter en tid? Håller knivarna skärpan? Hur många delar i sekatören kan rosta? Finns reservdelar?

Säkerhet och färg: Är låsfunktionen smidig? Är det lätt hänt att man råka låsa upp sekatören? Har sekatören en färg som försvinner i grönskan?

Vi har betygsatt varje sekatör efter dess prisvärde, d v s hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.