Strykjärn

Senast Uppdaterad Oktober 2017

Att ha fina och släta kläder är något som vi sedan länge varit måna om och strykjärnet är därför en produkt med gamla anor. Redan på medeltiden användes ett metallstycke med handtag som värmdes i elden och vars funktion var att göra tyger släta. Detta användes dock främst på tyger av ylle medan strykjärn och strykbräda idag användes för olika tyger, även om det i många hem främst är skjortor som stryks.

Idag är de betydligt mer utvecklade och många nya funktioner har adderats. Temperaturen går enkelt ställa in och ångfunktion är vanligt. I små hål under strykjärnet kommer ånga ut som gör tyget fuktigt vilket gör det lättare att därefter stryka slätt. Oftast finns också funktionen att ge små puffar med extra ånga för att få riktigt skrynkliga tyger fria från veck.

Val av strykjärn

Strykjärn kommer med varierat pris och går köpa både online och i fysiska affärer. Därför är det bra att innan sitt inköp fundera igenom sitt behov. Hur ofta järnet kommer användas, vilken plats det får ta och vilka typer av plagg som ska strykas. Detta kan hjälpa en att avgöra vilka funktioner som behöver finnas och vilken prisklass som är aktuell.

Ångfunktion en av de viktigaste egenskaperna, då det har stor påverkan på resultatet. Det finns olika varianter beroende på vad som ska strykas; kraftiga ångstationer, steamers och mer traditionella järn med ånga. Det viktiga är att inga blöta fläckar lämnas på kläderna utan att ångan är jämn. När strykjärnet lyfts får det inte heller komma droppar av vatten. Det måste såklart också gå att få både mer och mindre ånga då det kan variera hur mycket man vill ha beroende på vad man stryker.

Strykjärn kommer både med och utan sladd. Väljer man en variant med sladd är det bra om den går att snurra. Gör den inte det kan det komplicera strykningen då rörelsefriheten blir mindre. Även hur lång sladden är påverkar detta. För ett trådlöst strykjärn däremot kan det vara bra att veta hur länge strykjärnet håller innan det behöver laddas och hur strykjärnshållaren ser ut och om den har väggfäste.

Många strykjärn erbjuder automatisk avstängning. Det kan vara mycket praktiskt med ett strykjärn som stänger av sig själv för den som stryker skjortan på morgonen innan jobbet. Då slipper man helt enkelt fundera över en potentiell eldsvåda under dagens gång. Vidare så är naturligtvis watt och storlek egenskaper att ta ställning till. De flesta strykjärn kommer idag upp till de grader de lovar och huruvida ett strykjärn är litet eller ej kanske främst spelar roll på resa och inte lika mycket till vardags.

Underhåll av strykjärn

För att strykjärnet ska få en längre livslängd behöver man underhålla det på rätt sätt. Om man vet med sig att man bor i ett område där det är mycket kalk i vattnet kan det vara bra att använda destillerat vatten. På så vis slipper man avkalka så ofta. Även rengöring är en viktig del. Att göra rent strykjärnet emellanåt är a och o för att slippa få en tråkig överraskning på den vita skjortan. För att inte repa sulan kan man använda en mjuk trasa, ättika och vatten. Tops är praktiskt för att rengöra hålen.

Om strykjärnet behöver rengöras invändigt går det blanda ättikssprit och vatten och hälla i. Järnet får sedan ånga ur all vätska. Därefter fyller man på en ny omgång med bara vatten som får ånga igenom. Viktigt är att alltid läsa manualen. Vissa strykjärn är självrengörande och det är också viktigt att undersöka vad just ditt strykjärn tål.

När du är klar med din strykning är det viktigt att du tömmer det på vatten. Det finns annars en risk att det läcker vatten ner till sulan, som då kan skadas och missfärgas. Det minskar både livslängden på järnet och ökar risken för fläckar.

Resa

Speciellt när man är på resa kan man vilja plocka fram finkläderna. Efter att de varit nedknölade i en resväska är då ett strykjärn snarast ett måste för att få ett anständigt utseende. Strykjärn finns allra oftast att låna på hotell men det finns även mindre typer av strykjärn som är anpassade för att ha med på resa. Dock är det viktigt att du tar reda på om det går att ha i handbagage och/eller incheckat bagage för att undvika en tråkig överraskning i säkerhetskontrollen.

Återvinning

Om du har en gammal produkt och det är dags för ett nytt strykjärn behöver du återvinna ditt gamla. Strykjärn sorteras som elavfall men plocka ut batteriet först om det går, då detta ska återvinnas separat.