Vakuumförpackare - 6 modeller i test

Senast Uppdaterad Augusti 2017

Vakuumpaketering är ett fantastiskt sätt att förvara alla typer av matvaror. Längre hållbarhet, bättre hygien och förpackningar som tar mindre plats är de största fördelarna jämfört med traditionella fryspåsar. Sen ser det också väldigt snyggt och prydligt ut med vakuumpackade paket, och det skall inte underskattas! Tidigare var det kanske främst jägare som efter en lyckad jakt ville paketera stora mängder vilt för infrysning men på senare år har fler upptäckt fördelarna med att använda vakuumförpackare för olika livsmedel. Utöver förmågan att packa i påsar har de flesta maskiner diverse tillbehör som gör att du kan suga ut luften ur olika burkar och kärl för förvaring av mjuka saker, exempelvis bullar, eller snabbmarinering av kött. När köttet marineras under vakuum går processen mycket snabbare.

Vanligast är att paketera kött, fisk, bär eller grönsaker som skall frysas, men även skafferi- eller kylskåpsvaror vinner stort på vakuumpackning om de skall förvaras under en längre tid. Det är oerhört tillfredställande att ens frysvaror dels är paketerade så det enkelt går att se vad påsen innehåller och sedan är i perfekt skick när man tar fram och tinar upp dem. Bär ser ut som att de lades i frysen dagen innan, även om de plockats ett par år tidigare och köttet är alltid i perfekt skick utan tillstymmelse till frysskador.

Hur funkar det?

Namnet vakuumpackare är lite missvisande då det inte bildas ett riktigt vakuum i påsarna som används. Men principen är att maskinen suger ut luften med en pump och sedan förseglar påsen med en svetsfog. Det är just luften som är boven i dramat när förpackade varor i allmänhet och frysta varor i synnerhet blir dåliga. Om exempelvis fryst kött kommer i kontakt med luft resulterar det i frysskador i form av uttorkning och leder även till att fettet i köttet till slut härsknar. Till en vakuumpackare används påsar med tjock plast. Nästan all luft sugs ut och svetsfogen som försluter påsen säkerställer att det inte uppstår läckage. Det är detta som gör att vakuumpackad mat får väsentligt längre hållbarhet jämför med mat paketerad i traditionella plast- och fryspåsar.

Påsarna som används är betydligt tjockare än vanliga fryspåsar. Det finns dels färdiga påsar i olika storlekar eller påsar på rulle där du själv väljer längden på påsen innan du kapar och försluter den. Färdiga påsar är enkelt, men rullar har fördelen att du kan anpassa påsen efter storleken på det du skall förpacka.

Påsarna tål i de flesta fall att maten tillagas direkt i påsen. Antingen i ugn på låg temperatur eller i vattenbad, så kallad sous vide matlagning. Sous vide matlagning innebär att man med hjälp av en speciell sous vide cirkulator värmer upp ett vattenbad till en vald temperatur, och sedan tillagar kött, fisk eller grönsaker genom att lägga ned vakuumpackade påsar i vattnet. Resultatet blir perfekt varje gång. De flesta påsarna tål även mikrovågsugn.

Vill man paketera mjuka saker, exempelvis bröd eller bakverk, så är det enklast att använda de behållare som finns som tillbehör till de flesta maskiner. Dessa burkar är också suveräna att använda för att förvara grönsaker eller sallad i. De håller sig fräscha mycket längre än om de förvaras i en vanlig påse.  Bär fungerar utmärkt att vakuumpacka men frys in dem först, annars finns risken att de krossas. Fuktiga eller blöta produkter innebär en utmaning då vätska lätt sugs in i maskinen och gör det omöjligt att svetsa ihop påsen. Många maskiner har dock en särskild funktion för att paketera fuktiga matvaror vilket underlättar. Men det bästa är ändå om det finns en manuell funktion så det går att stoppa processen och försegla påsen i tid. Ett annat knep är att vika ihop en bit hushållspapper och lägga som en fuktspärr vi öppningen av påsen för att stoppa eventuell vätska innan den sugs in i maskinen.

Självklart går det även att paketera andra saker än livsmedel. Exempelvis smycken eller bestick som blir påverkade av luft kan vinna på att förvaras i vakuumpåsar.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av vakuumpackare har maskinerna använts i vardagen genom att vi har provat att paketera alla typer av livsmedel, med olika egenskaper. Mjuka, hårda, fuktiga, stora och små. Det har varit allt från nyss styckat kött till nybakade bullar. För att bedöma de olika maskinerna och kunna utse en testvinnare har vi utgått från nedanstående parametrar.

Vakuumkvalitet & försegling: Hur bra är maskinen på att suga ur luften ur påsen? Blir det luftbubblor kvar? Klarar maskinen av att skapa en svetsfog som är hållbar? Sätter den en eller flera svetsfogar?

Storlek: Hur stor plats tar maskinen? Går den att ha framme på köksbänken?

Kapacitet: Hur snabb är maskinen på att suga ut luften och försegla påsen? Hur många påsar i följd går att paketera utan att maskinen blir överhettad?

Användarvänlighet: Är maskinen lätt att använda? Hur mycket låter den? Finns det extra funktioner och tillbehör som möjliggör att paketera blöta livsmedel, eller att marinera matvaror på ett snabbt sätt? Hur enkel är rengöring av maskinen?

Under testet har vi utgått från att detta är maskiner för hemmabruk. Det finns andra som är bättre lämpade för användning i storkök, restauranger eller industrier. Detta är maskiner avsedda för användning i köket, inte att förväxla med den typen av apparater som används tillsammans med dammsugare för att packa kläder, kuddar och täcken. Betyget är på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till dess prisvärdhet.

Foodsaver V2860

Användarvänlig, snabb och stark

Mått (BxDxH): 48x30x11 cm Vikt: 3,4 kg Effekt: 105 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 10 påsar, en rulle plast, 1 sugslang och en passande låda.
Bäst-i-test.se 2017.png

Foodsaver V2860 levererar en utmärkt förpackningskvalitet där det sällan blir luftfickor kvar i påsarna. Köttbitar, som andra maskiner kan ha problem med, hanterar Foodsavern med bravur. Den medföljande burken som är till för att förpacka mjuka eller sköra produkter funkar toppen. Nybakade bullar kan förpackas utan att krossas vilket gör att de håller sig saftiga länge. Den är också smidig för att snabba upp marineringen av kött eller fisk till grillfesten. Foodsaver V2860 har både en integrerad skärfunktion och en inbyggd förvaring för en plastrulle. Den har tre olika ställbara hastigheter, möjlighet att helt manuellt styra pumpen och även ett automatiskt våtläge. Förseglingen sker med en bred svetsfog och det finns möjlighet att manuellt sätta en extra svetsfog vid förpackning om man så önskar. Såklart kräver det några extra handgrepp men det är en bra funktion framförallt om varan som förpackats är fuktig eller en vätska, då förseglingen blir säkrare med mindre risk för läckage.

En trevlig detalj hos Foodsaver V2860 är handtaget som sitter på höger sida och används för att enkelt hantera locket och underlättar vid stängningen av locket. Detta är något som måste ske med viss kraft för att locket ska låsas, vilket krävs för att det ska gå att starta maskinen. Vakuumpackarens knappar är få och det går fort att lära sig vad de gör. Knapparna är dock endast märkta med symboler, en text hade gjort det användarvänligare. Lampor vid respektive knapp visar vilken inställning som valts och en röd knapp visar tydligt när maskinen är klar med packningen. Rengöringen är enkel tack vare en droppkopp som går att ta loss och diska. En av få svagheter är att maskinen tenderar att överhettas om flera påsar paketeras i följd. Detta blir snabbt ett problem när jägaren efter en lyckad jakt skall paketera större mängder kött, eller när bärplockaren skall frysa in dagens skörd. När maskinen blir överhettad så larmar den med en blinkande lampa och går ej att starta innan den svalnat. På det hela taget är ändå Foodsaver V2860 en mycket prisvärd, funktionell och användarvänlig vakuumpackare.

  • +
    Utmärkt förpackningskvalitet, enkel rengöring, lätt att använda
  • Överhettas om många påsar i följd packas
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

OBH Nordica Supreme Food Sealer

Mycket prisvärd med bra förpackningskvalitet

Mått (BxDxH): 43,5x26,5x12,8 cm Vikt: 3,0 kg Effekt: 130 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 2 plastrullar, adapterslang för vakuumlådor (medföljer ej)

OBH Nordicas Supreme Food Sealer är en mycket prisvärd maskin som är lätt att använda och levererar bra förpackningskvalitet, en av de bästa i testet. Effektivt töms påsarna på luft och sällan blir det luftfickor kvar. Maskinen är relativt snabb. Den suger ut luften och försluter påsen på en fullt godtagbar tid. Ljudnivån är normal jämfört med övriga maskiner i testet. Den inbyggda förvaringen av plastrulle och den integrerade kniven fungerar utmärkt. Förseglingen sker med en enkel svetsfog som håller bra. För att minska risken för läckage kan självklart en extra svetsfog sättas manuellt. Styrkan på vakuumet går att ställa in på gentle eller normal, där gentle-läget är avsett för mjuka, mer ömtåliga produkter. Det finns även ett våtläge för förpackning av blöta eller fuktiga produkter. Tyvärr saknas pulsfunktion, där pumpen kan styras manuellt, vilket är synd då den funktionen underlättar i många lägen.

Maskinen har få knappar och är enkel att använda. Knapparna har texter på engelska och här hade såklart fler alternativ på språk varit att föredra. Locket måste stängas med ganska stor kraft så att det låser på bägge sidorna, något som kan vara lite svårt om användaren är äldre eller inte har full styrka i armar och händer. En annan nackdel med den här maskinen är att den saknar en droppkopp som går att ta loss och diska. Om kött eller fisk paketeras är det nästan oundvikligt att vätska letar sig in i maskinen och då är det praktiskt och hygieniskt om droppkoppen kan lossas.  Tyvärr saknas en funktion som varnar för överhettning. Ett tydligt tecken på att maskinen har blivit för varm är istället att påsarna förseglas i förtid. Följer man instruktionerna och väntar en minut mellan varje försegling går det dock att paketera många påsar utan problem. Sammanfattningsvis är OBH Nordica Supreme Food Sealer en mycket prisvärd och välfungerande maskin med endast mindre brister.

  • +
    Utmärkt förpackningskvalitet, mycket prisvärd
  • Saknar löstagbar droppkopp, försvårar rengöring
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Foodsaver V3840

Lättanvänd och utrymmessnål!

Mått (BxDxH): 43 x 16 x 28cm Vikt: 3,4 kg Effekt: 105 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 10 påsar, en rulle plast, 1 sugslang och en passande låda.

Foodsaver V3840 är en vakuumpackare med en design som sticker ut från mängden. Maskinen står upp på högkant, även vid användande, och tar då självklart mindre plats på köksbänken än de maskiner som ”ligger” ned. Ytterligare en annorlunda funktion hos V3840 är den automatiska handsfreefunktionen. För att starta förpackningsprocessen sticker man in änden av påsen i en springa fram på maskinen. Påsen kläms automatiskt fast, luften sugs ur och påsen förseglas. Det är en funktion som vi inte ser några fördelar med, utan den är snarare ett irritationsmoment då det ibland är svårt att få in påsen på rätt sätt. Foodsaver V3840 har en inbyggd förvaring för en plastrulle samt en integrerad skärfunktion som fungerar mycket bra. Vakuumpackaren har få knappar och med hjälp av instruktionsboken är den enkel att använda. Förpackningskvaliteten är bra, förseglingen sker med en bred svetsfog och maskinen tömmer effektivt påsarna på luft.

Liksom sitt syskon, V2860, har även denna modell olika ställbara hastigheter för vakuumpumpen och även ett automatiskt våtläge. Tyvärr saknas möjligheten att styra pumpen manuellt. En sådan funktion är en stor fördel när våta eller mjuka produkter paketeras. Även när maskinen ställs in på våtläge händer det dessvärre ganska ofta att vätska sugs in i droppbrickan och att svetsfogen inte blir tät. Rengöringen är enkel då Foodsaver V3840 är utrustad med en droppkopp som går att ta loss och diska. Liksom flera andra av maskinerna i testet överhettas också V3840 om flera påsar paketeras i följd, även om man väntar mellan påsarna som angivet i instruktionsboken.  På det hela taget är detta en prisvärd, funktionell och användarvänlig maskin. Den stående designen med handsfreefunktion medför en del nackdelar rent funktionellt, men om du värderar att maskinen tar mindre plats på köksbänken än traditionella maskiner, så skall du absolut titta närmare på Foodsaver V3840.

  • +
    Tar liten plats på köksbänken, utmärkt förpackningskvalitet, enkel att rengöra
  • Överhettas om många påsar i följd paketeras, handsfreefunktionen fungerar mindre bra
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

OBH Nordica Chef Food Sealer

Liten, lågt pris och bra förpackningskvalitet

Mått (BxDxH): 37,5x20,5x10 cm Vikt: 2,2 kg Effekt: 110 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: 1 plastrulle och 5 färdiga påsar

OBH Nordicas Chef Food Sealer är en liten och smidig maskin. Den får utan problem plats i en vanlig kökslåda vilket underlättar förvaringen. Trots sin lilla storlek så är förpackningskvaliteten riktigt bra, om än inte lika bra som de bästa maskinerna i testet. Förseglingen sker med en enkel svetsfog som håller tätt. Maskinen är lätt att använda med få knappar och få handgrepp. Knapparnas text är på engelska, fler alternativ hade varit att föredra utifrån användarvänlighet. Precis som på OBH Nordicas större modell, Supreme Food Sealer, måste locket stängas med ganska stor kraft så att det låser på bägge sidorna. För en äldre användare eller någon som inte har full styrka i armar och händer kan det kännas tungt. Plastrullen går inte att förvara inne i maskinen men tillverkaren skickar istället med en liten påskniv som används för att kapa påsar till lämplig storlek. Det är lite svårt att får till en rak och jämn kant, vilket är ett måste för att påsen ska fungera.

OBH Nordicas Chef Food Sealer har en våtfunktion samt möjlighet att välja mellan två olika styrkor på vakuumet. Dessa funktioner är avsedda att användas vid förpackning av våta eller mjuka/känsliga produkter. Rengöringen är något krånglig då den här maskinen saknar en droppkopp som går att ta loss och diska. Maskinen kan som de flesta vakuumförpackare bli överhettad. Detta märks då påsarna börjar förseglas i förtid, innan all luft har sugits ut. Tyvärr finns ingen indikator som på annat sätt varnar för överhettning. Sammantaget är detta en lättanvänd maskin som levererar bra vakuumförpackningar. Den saknar lite av den kraft och snabbhet som de större maskinerna i testet har. Men den smidiga storleken kombinerat med en bra kapacitet och ett lågt pris gör ändå OBH Nordicas Chef Food Sealer till ett intressant alternativ för den som letar efter en billig och lättförvarad vakuumpackare.

  • +
    Bra förpackningskvalitet, lågt pris, tar liten plats
  • Saknar droppkopp, svårare att rengöra, lite långsam
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Caso VC300

Bra dubbla svetsfogar som verkligen håller tätt

Mått (BxDxH): 38,5X8,5X24,5 cm Vikt: 1,9 kg Effekt: 120 W Påse på rulle: Ja Inkluderade tillbehör: 2 st påsrullar, slang för vakuumbehållare (Behållare ingår ej)

Caso VC300, som är storebror till Caso VC100, är en avskalad modell av vakuumpackare, som har få knappar och är enkel att använda. Knapparna och funktionerna är logiska och det är inget problem att använda maskinen trots att texten bredvid knapparna är på tyska. Det som framförallt skiljer de två modellerna från Caso åt är två saker. Dels möjligheten att använda plastrullar där man själv anpassar storleken på påsen. Dels att VC300 har ett automatiskt våtläge för förpackning av våta eller mjuka produkter. Förpackningskvaliteten är helt likvärdig med lillebror, det vill säga en av de sämre i testet. Vid flera tillfällen klarar den inte att helt tömma påsarna på luft. Jämna eller hårdare produkter så som frysta bär eller ost går okej medan ojämna köttbitar blir en utmaning. Förseglingen sker med dubbla svetsfogar som fungerar mycket bra och detta minskar också risken för läckage.

Den ganska högljudda VC300 är tyvärr också en relativt långsam maskin. En praktisk funktion vid paketering av mjuka eller våta saker är dock möjligheten att själv justera med vilken styrka maskinen skall suga ur luften ur påsen. Det går även att köra pumpen helt manuellt om produkterna är väldigt våta eller mjuka. Den löstagbara hållaren för plastrulle och skärfunktionen gör att det enkelt själv går bestämma längden på påsarna. Placeringen av behållaren är dock olycklig då den är svår att använda och plasten täcker knapparna när den rullas ut.  För att kunna se knapparna och använda maskinen måste plasten först rullas in i behållaren. Rengöringen är mycket enkel och droppbrickan går att köra i maskin. De främsta fördelarna med Caso VC300 är de dubbla svetsfogarna som ger en säker förslutning samt möjligheten att använda påse på rulle.  Precis som för VC 100 lever dock inte heller VC 300 upp till sitt pris har och flera brister som drar ner helhetsintrycket.

  • +
    Bra förslutning av påsarna, enkel rengöring
  • Tömmer inte alltid påsarna på luft, dålig placering av plastrullen, långsam
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Caso VC100

Liten och lätt vakuumpackare som är enkel att använda

Mått (BxDxH): 38X9X17 cm Vikt: 1,8 kg Effekt: 120 W Påse på rulle: Nej Inkluderade tillbehör: 10 st påsar, slang för vakuumbehållare (Behållare ingår ej)

Denna enkla och avskalade modell från Caso har få knappar och är lätt att använda. Texten vid knapparna är tyvärr på tyska vilket drar ner användarvänligheten lite. Med hjälp av instruktionsboken och några försök att prova sig fram så är det dock inga problem att lära sig hur vakummpackaren fungerar. VC 100 är avsedd att användas med färdiga påsar och inte påse på rulle som man själv anpassar storleken på. Maskinen är en av de sämre i testet när det kommer till förpackningskvalitet. Det händer ganska ofta att det blir luftfickor kvar i påsarna, vilket försämrar hållbarheten på varorna. Framförallt uppstår luftfickor när exempelvis ojämna bitar av kött paketeras, då det behövs kraft för att bli av med de sista luftfickorna. Jämna och hårda produkter, tex frysta bär, fungerar bättre men inte helt tillfredställande ändå. De dubbla svetsfogarna gör dock att påsen försluts mycket bra och minskar också risken för läckage. Utöver detta är maskinen tyvärr både långsam och högljudd vilket inte bidrar till en positiv upplevelse.

Det finns möjlighet att köra vakuumpumpen helt manuellt, vilket är bra om varorna som packas är våta eller mjuka. Det är en lite omständlig process som kräver tajming och flera knapptryck, till skillnad från en del av de mer avancerade maskiner som har helautomatiska våt/mjuk-lägen och bättre manuella funktioner. Caso VC100 är mycket lätt att rengöra och droppbrickan går att köra i diskmaskin. En annan fördel med den här maskinen är storleken. Den är så liten att den enkelt kan förvaras i en vanlig kökslåda. Helhetsintrycket är dock att detta är en plastig och billig maskin med flera tydliga brister som drar ner betyget.

  • +
    Tar liten plats, bra försegling av påsen
  • Tömmer inte alltid påsarna på luft, långsam, ger ett dåligt kvalitetsintryck
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5