Ansiktsmask mot pormaskar: 5 produkter i test

Är du på jakt efter en ansiktsmask som gör rent på djupet och ger en känsla av fräsch och återfuktad hy. Här är fem produkter som vår testpanel rekommenderar för just dig!

Testvinnare - Ansiktsmask mot pormaskar

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Alla våra betyg består av testredaktörens egna och uppriktiga åsikter. Vilka produkter som används och vilket betyg de får kan inte påverkas av återförsäljare, tillverkare eller andra icke objektiva parter. Maskerna har använts i fyra veckor, ett par gånger per vecka, enligt förpackningens anvisning. Dessa kriterier har sedan bedömts:

Användning: Är det enkelt att applicera och ta bort?
Doft och förpackning: Hur smidig är förpackningen? Är den hygienisk? Doftar den milt eller starkt?
Resultat: Ger masken utlovat resultat? Känns den snäll mot huden? Hur länge håller ett eventuellt resultat?

Efter att ha vägt dessa omdömen mot priset sattes ett sammantaget betyg.

0 5 4.5 1

1. Apoliva Djuprengörande mask

Ansiktsmask till fantastiskt pris som gör rent på djupet och ger glow

Typ: Kräm Syfte: Rengörande

Apoliva Djuprengörande mask är något så fantastiskt som en riktigt bra och effektiv ansiktsmask som samtidigt har en prislapp som får plånboken att jubla.

Ansiktsmask i portionsförpackning

Alla masker från Apoliva kommer i små förpackningar liknande de som 80-talets klädaffärer hade till salu. Men även om utsidan inte får någon att höja på ögonbrynen så får insidan det. Det här är nämligen en riktigt bra produkt. Masken består av en tjock vit kräm som är väldigt dryg, även utan att snåla räcker en påse till två användningar. Efter en kvart tvättar man av den och genast syns resultatet. Porerna ser mindre ut, och även om effekten är tillfällig så syns även en uppstramning av huden. Ett väldigt bra resultat för det låga priset.

Väldigt prisvärd ansiktsmask

Tjusiga förpackningar med ibland svindlande priser lovar ofta mer än de kanske kan hålla. Med Apolivas djuprengörande mask är det istället tvärtom, det här är ett budgetfynd som verkligen ger valuta för pengarna. Med den här ansiktsmasken behöver man inte hålla allt för hårt i plånboken utan kan lätt tillåta sig att använda regelbundet utan att bli ruinerad. Kort sagt en prisvärd ansiktsmask som ger ett riktigt imponerande resultat.

Jättefint resultat, skön att lägga på, väldigt billig
Den borde finnas i en större förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. eCooking Peeling Mask

Ansiktsmask som rengör effektivt och konkurrerar med dyrare ekologiska märken

Typ: Gelkräm Syfte: Exfolierande

Danska eCooking tillverkar ekologiska produkter som kommer i fina bruna glasförpackningar som för tankarna till äldre dagars apotekshyllor och tål att stå framme.

Lite för effektiv i början

Den sköna gelkrämen ska appliceras med ett maskverktyg (en liten spatel, ofta av silikon) på nyss rengjord hy. Behandlingstiden är 4 till 6 minuter men den som har känslig hy bör hålla koll på tiden och inte ens komma upp i den kortare behandlingstiden de första gångerna utan istället testa sig fram. En av testpanelens deltagare blev väldigt röd efter användning, och även om det är rimligt med lite rodnad så ska det gå över snabbt.

Råder bot på torra partier

Exfolierande produkter med aktiva ingredienser som bland annat mjölksyra, salicylsyra och AHA-syror ger oftast en pirrande eller lite svidande känsla vid användning. eCooking Peeling Mask ger huden ett direkt resultat och ansiktet ser fräschare ut direkt efter användning. Eventuella torra partier är bortpolerade och en lugnande och återfuktande produkt kan med fördel appliceras som avslutning. För den som vill ha ett snabbt och effektivt resultat kan eCooking Peeling Mask vara ett riktigt bra alternativ, men det gäller att hålla koll på klockan – eller kanske välja något helt annat om man har väldigt känslig hy.

Effektiv exfoliering, skön formula, enkel att tvätta av
Otroligt effektiv – var försiktig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

3. The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Effektiv mask som rengör ordentligt och är väldigt prisvärd

Typ: Flytande Syfte: Exfolierande

Om du någon gång hört namnet Blodmasken på en produkt så är det The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution som det har pratats om. Dropparna som man får i handen ser onekligen ut som just blod.

Ansiktsmask som exfolierar ordentligt

Den effektiva kombinationen av BHA (beta hydroxy acid) som löser upp fett och talg och AHA (alfa hydroxy acid) som exfolierar, gör detta till en riktigt effektiv produkt. Tack vare att BHA löser upp talget kan smutsen som samlas i porerna enklare exfolieras bort och den effektiva djuprengöringen märks direkt.

Inget som ska överanvändas

Förutom att det ser ut som att man har varit på audition för en skräckfilm så svider den här masken en del vid användning. Resultatet är dock tveklöst värt detta och vid en regelbunden användning på en till ett par gånger i veckan (vilket också rekommenderas som maxanvändning) känns ansiktet effektiv rengjort och fräscht. Prislappen gör sitt till för betyget, så den har varit sugen på att testa en syramask kan göra ett försök med The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution utan att bli ruinerad om det mot förmodan skulle visa sig vara en felköp. Avslutande tips: fuktboosta rejält efteråt – en riktigt återfuktande nattmask är en bra avslutning.

Otroligt effektiv, väldigt lågt pris
Kan svida en del i början
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Codage Masque Micro-Peeling

Pirrig ansiktsmask som passar den som söker efter ren och rosig hud

Typ: Gelkräm Syfte: Exfolierande

Med Codage Masque Micro-Peeling får ditt ansikte en mask med AHA, BHA och fruktenzymer som verkar exfolierande och levererar ett strålande resultat efter första användningen. Ingredienserna hjälper huden att stimulera cellförnyelsen samtidigt som den får bukt med tilltäppta porer och gör sig av med döda hudceller, något som direkt mjukgör och ger en piggare look.

Effektiv men ändå mild

Förstagångsanvändaren kan testa sig fram i tid och ett tips är att bara använda masken i 5 till 10 minuter istället för de rekommenderade 15-20 i början. Det här är nämligen en väldigt effektiv mask – även om den är jämförelsevis mild – och det är rimligt att känna hur huden pirrar mer eller mindre mycket under användning.

Dyr men också väldigt dryg

Tyvärr är burken i glas vilket inte känns som det ultimata för en badrumsprodukt, även om den är snygg att se på. Det är lättast att applicera Codage Masque Micro-Peeling med hjälp av ett maskverkyg eller en pensel. Burken som masken kommer i räcker till många användningar vilket är bra eftersom priset är ganska högt. Efter användning känns huden mycket piggare och den vinterglåmiga looken är helt borta. För att behålla den rosiga känslan rekommenderas att smörja ansiktet med ett fuktboostande serum eller en nattmask för bästa resultat och en känsla värdig ett spa-besök.

Effektivt resultat, fräsch hy
Högt pris, burk av glas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

5. The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask

Antiinflammatorisk ansiktsmask som rengör effektivt men doftar starkt

Typ: Lermask Syfte: Rengörande

Kolet i The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask är hemligheten bakom de antiinflammatoriska egenskaperna i den här lermasken, och tillsammans med tea tree-oljan får du en mask som passar extra bra för oren hud.

Inte så lätt att få av

Under behandlingen så pirrar det ganska bra i huden. När tiden är ute ska masken tvättas av vilket inte är det enklaste, både leran och de krossade tebladen kräver en rejäl putsning av handfatet efteråt. Vi rekommenderar att blöta en liten frottéhandduk eller tvättlapp med ljummet vatten, och sedan försiktigt torka av. Resultatet blir dock väldigt bra och ansiktet känns lika rent som det ser ut efteråt.

Har en väldigt stark doft

Den starka doften är det som drar ner betyget mest när det kommer till Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask. Doften kommer både från tea tree-oljan och produktens parfymering gör att det är lätt att få tårar i ögonen vid applicering. Förpackningen är snygg men opraktisk då vi inte anser att en glasburk är det mest ultimata i ett badrum. Trots detta gör masken ändå ett bra jobb och resultatet är onekligen effektivt på oren hud, även om den som är väldigt torr eller känslig bör vara lite försiktig vid användning.

Effektiv rengöring
Doftar otroligt starkt, svår att få av, osmidig glasburk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Så hittar du rätt ansiktsmask

Marknaden för ansiktsmasker är något helt annat än för några decennier sedan. Det som förut ofta var kladdiga krämer som ofta irriterade och kanske till och med torkade ut huden är nu raka motsatsen. Man kan se maskerna som boostande intensivbehandlingar för alla olika sorters hy. För att hitta rätt mask behöver du först veta vilken slags hy du har, det är skillnad på produkter för till exempel torr och fet hy, och på hy som är känslig, mogen, oren och så vidare. Olika masker passar olika bra under året också, på vintern vill vi gärna ha extra fukt, men på sommaren är en svalkande mask skön efter en dag på stranden. Kolla in hashtaggen #söndagsmasken i sociala medier och låt dig inspireras!

Så används en ansiktsmask

Ansiktsmasker ska användas efter att ansiktet är rengjort, men före andra produkter som till exempel serum och krämer. En sheet mask kan man lägga på efter serum men före annan kräm. Om man har en mask som används nattetid ska den appliceras som sista steg innan läggdags och sedan sitta kvar till morgonen. Hur ofta man använder ansiktsmasker är helt individuellt och beror på vilken typ av mask det är och hur utgångsläget ser ut. Tips: om det känns för kladdigt när du ska tvätta bort masken så torka först bort merparten med en ljummen våt tvättlapp.