Brunutansol bast i test

Brun utan sol: 9 produkter i test

Updated Januari 2018

På sommaren är det många som vill ha en solkysst färg på huden. Dock är det allt fler som börjar välja andra alternativ än att vara ute i solen vilket innebär att det nu går att ha en fräscht brun nyans året runt. Tidigare har det ofta gått att se om färgen kom från brun utan sol eller var naturlig då den artificiella nyansen skiftade mot orange och resultatet ofta var fläckigt. Numera finns många bra alternativ som ger en härligt solbrun färg, där det är omöjligt att avgöra om det är en naturlig solbränna eller inte. En stor bidragande faktor till detta är att forskare kommit fram till att det aktiva ämnet DHA (dihydraoxiaceton) får en orange ton i basiska lösningar medan det får en brun ton i sura lösningar.

Brun utan sol finns i flera olika varianter såsom gel, spraytan, kräm och mousse. Vad som ger bäst resultat beror på vad man är van vid att använda. Generellt så torkar mousse och spray in snabbare medan kräm ofta är fetare och tar längre tid att absorberas av huden. Mousse och spray kan också vara något enklare att fördela jämnt över huden.

Hur fungerar det?

DHA reagerar med aminosyrorna i hudens proteiner vilket skapar den mörkare nyansen. Från början syns det inte vilken nyans det kommer bli. Det kan ta upp till 6 timmar innan reaktionen är klar och den mörkare nyansen har framträtt. Därför är det bra att vänta minst 6 timmar innan dusch för att inte riskera att den bruna färgen sköljs bort. Att det tar så långt tid för produkten att absorberas av huden innebär att det finns en risk för att få fläckar på ljusa kläder och lakan. Dessa fläckar går dock oftast bort efter en vanlig tvätt. Brun utan sol sätter sig bara i det allra yttersta hudlagret och försvinner därför naturligt när huden ramlar av efter någon vecka. Vill man få bort färgen snabbare finns det speciella removers att använda men det kan ändå vara svårt att snabbt återgå till sin naturliga hudfärg.

Många upplever att brun utan sol har en ganska säregen doft. Denna doft uppkommer till följd av den reaktion som sker på huden och det går därför inte göra en produkt utan lukt. Det som flera tillverkare istället gjort är att försöka dölja doften med olika sammansättningar av doftnoter där vårt luktsinne har svårare att urskilja den. Detta är något som utvecklats mer på senare år och det finns idag många bra alternativ som luktar riktigt gott.

Eftersom produkten bara sätter sig i det yttersta hudlagret går det bra att vistas i solen med brun utan sol applicerad. Naturlig solbränna påverkar djupare hudlager och sitter därför också längre. Dock kan det vara bra att vänta minst åtta timmar innan solning eftersom reaktionen på huden gör den ganska utsatt. Det är inte heller bra om man svettas direkt efter applicering av brun utan sol eftersom det kan få till följd att resultatet blir fläckigt.

Guide: Applicera brun utan sol

En av utmaningarna med att använda brun utan sol är att få ett jämnt resultat som ser naturligt ut. För att lyckas med detta är det viktigt att använda en peeling innan för att få bort döda hudceller. Detta minskar risken för mörka fläckar. Ett annat tips är att återfukta torra partier såsom nagelband, armbågar, knän, händer och fötter innan brun utan sol appliceras. Dessa partier riskerar annars att suga upp mycket av krämen och bli mörkare än huden runt omkring. Lägg på en fetare bodylotion och vänta tills den gått in i huden ordentligt.

När krämen sedan ska appliceras underlättar det mycket att använda en applikationshandske. Det blir då enklare att sprida ut krämen över huden och därmed större chans att få ett resultat utan fläckar och ränder. Använd lite mindre produkt på de områden som naturligt blir mindre solbrända, såsom armhålor eller insidan av armarna. Ryggen är alltid en utmaning att få jämn. Absolut lättast är att be någon om hjälp. Har man inte den möjligheten kan en applikationshandske åtminstone hjälpa till för att jämna ut kanterna.

Efter applicering är det viktigt att tvätta handflator och mellan fingrarna då det annars har en tendens att samlas produkt där, som sen blir mörkare och ger ett onaturligt intryck. Vänta tills produkten torkat in ordentligt och använd sedan kläder som inte sitter åt för att minska risken att kläderna förstör resultatet om krämen ännu inte har torkat helt.

För att få ett bra resultat i ansiktet är det viktigt att förutom peeling och fukt också använda en produkt som är avsedd för ansikte eller som går att använda på både kropp och ansikte. Produkter som är avsedda för kropp är nämligen ofta lite fetare och kan orsaka orenheter i ansiktet.

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av brun utan sol har produkterna utvärderats dels efter en första applicering och dels efter upprepad användning för att kunna avgöra hur produkten presterar och om det går att bygga upp en mörkare nyans. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar för att kunna göra en bedömning.

Färg: Hur blir färgen av produkten? Är den brun och ser den naturlig ut? Hur intensiv blir färgen och går det bygga upp en mörkare nyans över tid? Är produkten lystergivande?

Applicering: Är produkten enkel att applicera? Är det lätt att undvika ränder och vita fläckar?

Kladd: Kladdar produkten vid applicering? Hur snabbt absorberas den av huden? Lämnar den fläckar på kläder och lakan?

Doft: Hur doftar produkten? Tränger den säregna doften av brun utan sol igenom? Hur länge doftar produkten?

Omdömet på produkten är baserat på den sammantagna helhetsupplevelsen där också förpackningen är med. Betyget är sedan satt utifrån omdömet i relation till produktens pris för att kunna avgöra prisvärdheten.

Decléor Aroma Sun 125ml

Smidig och kladdfri applicering som ger mycket resultat

Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Nivå på färg: Stark Behövs appliceringshandske: Nej

Decléor Aroma Sun är lika smidig som en self tanning lotion men ger samma resultat som en vanlig brun utan sol. Glöm appliceringshandskar och rädsla för ojämnt resultat, den lena krämen smörjs helt enkelt ut direkt med händerna. Precis som en body lotion. Konsistensen är lagom mjuk vilket gör den lätt att få jämn och den kladdar inte heller. Dock luras man lätt av att formulan är som en body lotion och att den torkar snabbt. Resultatet blir nämligen starkt. Tas kläder på för snabbt eller om man svettas efter applicering så finns risk för att det blir ojämnt. Och även om krämen också är väldigt återfuktande behöver man smörja torra partier i förväg för att de inte ska bli för mörka. Något som kan vara lätt att glömma.

Färg som Decléor Aroma Sun ger är en fin brun nyans. Efter en applicering ges en lätt solkysst nyans medan två appliceringar resulterar i en ordentlig solbränna. Tonen på färgen är ganska kall och inte alls orange. Det är såklart bra, men beroende på hudtyp så kan man uppleva att det saknas viss lyster. Det går ju dock att komplettera med vanlig body lotion när rätt färg väl är på plats. Doften är somrig men svag, både vid applicering och efter en stund. Med tanke på hur snabbt tuben går åt är priset på denna produkt högt. Men visst, med Decléor Aroma Sun får du på ett väldigt enkelt och snabbt sätt en fantastisk bränna, så det kan helt klart vara värt det!

+Enkel applicering, kladdfri, mycket resultat, fin färg
Dyr, kall ton
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Cocoa Brown One Hour Tan

Kladdfri och enkel att applicera med naturligt resultat

Formula: Mousse Förpackning: Sprayflaska Nivå på färg: Svag färg Behövs appliceringshandske: Ja

Cocoa Brown har exploderat på marknaden och blivit mycket populärt. En söt doft sprider sig när den fasta moussen sprejas ut och den luktar som en klick sommar. Den ljust bruna färgen gör det enkelt att smörja ut ett jämnt lager. Moussen är också lite gyllene, vilket ger en trevlig lyster som gör att man genast känner sig fräschare. En av de bästa egenskaperna med Cocoa Brown, och en aspekt som gör att den sticker ut från övrigt utbud, är att den i princip inte kladdar alls. Väldigt snabbt går den in i huden utan att det för den delen är svårt att få moussen jämnt fördelad över huden.

Cocoa Brown kan sköljas av efter en, två eller tre timmar beroende på hur mörk färg som önskas. Därför går den inte applicera på kvällen innan man lägger sig. Något som helt klart blir problem för den med en aktiv livsstil. Å andra sidan är det ett smidigt sätt att kontrollera resultatet. Ett resultat med mer färg hade önskats då det blir väldigt försiktigt. Dock blir färgen mycket naturlig och snygg. Doften av brun utan sol tränger igenom en hel del men eftersom produkten ändå duschas av gör det inte så mycket. Cocoa Brown har inte blivit stort utan anledning. Med ett snyggt resultat och ett trevligt pris förtjänar denna produkt en topplacering.

+Snabb torktid, bra konsistens, lätt att få jämn, naturligt resultat
Ska sköljas av, svag färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

Enkel att applicera och ger ett verklighetstroget resultat med mycket färg

Formula: Mousse Förpackning: Pumpflaska Nivå på färg: Mycket färg Behövs appliceringshandske: Ja

En härligt gyllene och verklighetstrogen nyans levereras från denna brun utan sol. St. Tropez har snabbt blivit en av de mest populära tillverkarna inom området och det är inte utan anledning. Resultatet är helt enkelt mycket bra. För applicering används en applikatorhandske som gör det enkelt att fördela moussen över huden. Vätskan har en brunaktig ton, vilket underlättar för att få ett jämnt resultat i och med att man kan se var man redan har smörjt. Denna Bronzing Mousse ger mycket resultat redan efter en användning, vilket gör att man behöver vara extra noggrann med att täcka överallt. Missar man något kommer det garanterat att synas nästa dag.

St. Tropez har lyckats dölja den typiska doften av brun utan sol relativt väl i sin produkt. När moussen appliceras tar det ett tag för den att torka vilket gör att det är bäst att applicera den på kvällen. Den brunaktiga färgen gör dock att vita lakan riskerar att bli lite missfärgade, men färgen går bort i tvätten. Produkten kan vid första anblick verka dyr men dess dryghet gör att den räcker länge. Detta i kombination med den enkla appliceringen och det fantastiska slutresultatet gör att St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse placerar sig i topp.

+Verklighetstroget och gyllene resultat, enkel att applicera, mycket färg
Något kladdig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Dove DermaSpa Summer Revived

Lättanvänd och lystergivande samt ger ett naturligt resultat och luktar gott

Formula: Kräm Förpackning: Mjuk tub Nivå på färg: Gradvis uppbyggnad Behövs appliceringshandske: Nej

Doves kräm skapar gradvis en vacker och naturlig solbrun nyans. Då färgen byggs upp gradvis under flera appliceringar så blir det inte några ränder eller mörka fläckar. Detta i kombination med den lätta konsistensen gör krämen enkel att använda. Doves brun utan sol kan med fördel användas på redan naturligt solbrun hud för att ytterligare förstärka brännan och för att skapa mer lyster. Då krämen kladdar en del efter applicering bör man vänta tills den absorberats helt innan man klär på sig om man vill undvika fula fläckar.

En positiv egenskap är att Dove i stort sett helt har lyckats dölja den säregna doften av brun utan sol. DermaSpa Summer Revived doftar istället behagligt av mild parfym. Krämen finns i två olika nyanser, så att brännan bättre kan anpassas efter den egna hudtonen. Den ger en försiktig nyans av brun, vilket gör att den mörkare nyansen även går bra att använda på en ljusare hy om man vill ha ett mer intensivt resultat.  Att Dove DermaSpa Summer Revived så enkelt kan anpassas efter hur kraftig effekt man önskar sig är bara en av denna brun utan sols många starka sidor. Den har dessutom väldigt lågt pris i jämförelse med liknande produkter vilket gör den till ett mycket prisvärt alternativ.

+Ger ett naturligt resultat, lystergivande, är lättanvänd och luktar gott
Lång torktid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Yves Rocher Express Body Mist

Prisvärd spray som är mycket enkel att applicera och som torkar snabbt

Formula: Spray Förpackning: Sprayflaska Nivå på färg: Medel Behövs appliceringshandske: Nej

Spray-formatet gör denna brun utan sol från Yves Rocher lätt att applicera och att få jämn över hela kroppen. Eftersom konsistensen är så tunn kan vätskan enkelt strykas ut med handen när den sprayats på kroppen. Den går snabbt in i huden och torkar fort. Detta medför att man tätt in på applicering kan sätta på sig kläder igen utan, att behöva oroa sig för att få fläckar. Som för alla brun utan sol är dock insmörjning på kvällen före läggdags det säkraste tricket för att få en jämn färg. Den snabba torktiden medför att personer med torr hy eller torra partier bör smörja sig med vanlig body lotion innan. Annars finns risken att den torra huden suger åt sig för mycket färg och resultatet blir ojämnt.

Yves Rocher har lyckats gömma doften av brun utan när vätskan appliceras på huden. Istället luktar den somrigt sött och blommigt, men också starkt. Efter att produkten fått verka i några timmar tränger lukten av brun utan sol tyvärr igenom en aning. Färgen man får är fräsch men passar bäst på redan lite solbrun hud då den annars kan få en något orange ton. Den enkla appliceringen i kombination med priset gör ändå Yves Rocher Express Body Mist till ett riktigt bra val för en snygg sommarbränna.

+Mycket enkel applicering, torkar snabbt, prisvärd
Något stark doft, lite orange färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

BareMinerals Faux Tan Body Sunless Tanner 177ml

Hållbar brun utan sol som ger en naturligt solkysst färg

Krämen är färgad så man ser smutsbrun ut innan man duschat. Slutresultatet blir dock jättebra och håller länge, så om du är blek, börja försiktigt. Konsistensen är trögflytande men sjunker ändå snabbt in i huden så var noga med att tvätta händerna direkt efter insmörjningen.

+Snygg naturligt solkysst färg dagen efter
Svårt att få ut det sista ur flaskan, dyrast i detta test
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Marc Inbane Natural Tanning Spray

Omedelbart och fint resultat ger en bra sista minuten-bränna

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska Nivå på färg: Mycket färg Behövs appliceringshandske: Ja

Ett omedelbart solbrunt och vackert resultat är effekten av Marc Inbane Natural Tanning Spray. I produkten kombineras effekterna av en färgad sprej och vanlig verkningseffekt. Förutom den omedelbar bruna effekten så fortsätter produkten dessutom att verka, precis som en vanlig brun utan sol. På så sätt finns en vacker bränna kvar även när översta lagret har duschats bort. Då doften döljer brun utan sol väl är detta verkligen en produkt som kan användas i sista minuten. Kommer du på en timme innan festen att du faktiskt måste ha mer färg för just den klänning du valt så är Marc Inbane Natural Tanning Spray din räddare.

Produkten sprejas på kroppen och meningen är att en appliceringshandske inte ska behövas. En sådan är dock likväl ett måste för att få ett jämnt resultat. Produkten är också trots sprejformatet lite knepig att få på rätt ställe. Enklast är helt klart att få hjälp med att spreja ryggen och andra svåråtkomliga ytor. Tyvärr sprider sprayen sig och ett brunt lager lägger sig över hela badrummet. Även på ställen som man inte ens har varit i närheten av. För att slippa en storstädning är i princip applicering i duschen eller liknande stängt utrymme det enda alternativet. Synd på en annars bra produkt. Förutom dess flyktiga formula så är torktiden fantastisk. Detta tillsammans med doft och resultat gör Marc Inbane Natural Tanning Spray perfekt för en sista minuten-bränna. 

+Fin färg, omedelbart resultat, väldigt snabb torktid, bra doft
Svår applicering, sprejen hamnar överallt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Clarins Liquid Bronze Self Tanning 125 ml

Brun utan sol som kräver flera strykningar men ger en mjuk, snygg bränna

Det tar lång tid att ge effekt och kräver flera strykningar. Det är dock lätt att dosera och anpassa till sin egen hudton. Det finns mer prisvärda brun utan sol produkter ovan i detta test men vi förstår absolut varför Clarins har många loyala fans.

+Mjuk snygg bränna
Kräver flera strykningar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster

Drygt koncentrat som ger fin nyans

Formula: Koncentrat Förpackning: Plastflaska Nivå på färg: Sva Behövs appliceringshandske: Nej

Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster är en brun utan sol som skiljer sig från de flesta andra. Produkten utgörs av en olja som blandas med vanlig body lotion. Fyra till sex droppar, beroende på vilket resultat som önskar, räcker per klick med body lotion. Som referens räcker detta till nästan ett helt ben. Den lilla flaskan med koncentrat är smidig att hantera, och det är enkelt att trycka ut endast en droppe i taget. Däremot är det tveksamt hur praktiskt det är att behöva blanda. Har man en väldigt bra kräm kan det såklart finnas en poäng men annars blir det mest omständligt. Koncentratet späder också ut krämen något så att den blir tunnare än den var innan.

Den säregna doften av brun utan sol tränger tyvärr igenom när koncentratet appliceras. Hur mycket det märks påverkas såklart av vilken lotion den blandas med. Färgen från produkten blir mycket fin, ganska varm i tonen och den ger en solkysst look. Den är dock ganska svag och flera appliceringar behövs för att få ett bra resultat. Produkten är enkel att applicera och få jämn eftersom det blir som en vanlig hudkräm. Då den blandas ut är den också väldigt dryg och räcker länge. Tyvärr räcker det inte i jämförelse med konkurrensen. Vi hade hellre sett att Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster var en produkt som kunde stå på egna ben.

+Fin nyans, dryg, smidig förpackning
Omständligt att blanda, svag färg, mycket brun utan sol-lukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Utgångna produkter

L'Oréal Sublime Bronze Self Tanning Gel 150 ml

Brun utan sol som blir snygg på både kropp och ansikte, ger snabbt en gyllene färg

LOreal Sublime Bronze Self Tanning Gel 150 ml

L'Oréal är lätt att stryka på men är också rätt kladdig. Den ger precis som den utlovar en härligt gyllene bronsig färg på ett kick. Visst luktar den men doften påminner mer om solkräm. Brun utan sol-krämen är riktigt prisvärd och är bästa budgetval i denna recension.

+Lika snygg i ansiktet som på kroppen
Håller inte länge

Piz Buin Self Tan Lotion 150 ml

Prisvärd brun utan sol som finns i olika nyanser för att bättra passa olika hudfärger

Piz Buin Self Tan Lotion 150 ml 1

Finns i olika styrkor för att passa olika hudtoner, välj max om du är mörk och de ljusare om du är blondare. Piz Buin kan brun utan sol produkter och vårt test visar att resultatet blir väldigt bra, det enda negativa är den mycket kraftiga doften som håller i sig.

+Billig och bra
Luktar (för) mycket

Tan Can Sun Spray 250ml

Hållbar brun utan sol som appliceras genom att sprayas på huden, flaskan räcker länge

Tan Can Sun Spray 250ml

Med denna spray slipper du kladdiga krämer vilket är perfekt för nybörjaren. Spraya sparsamt för annars blir bruntonen alldeles för kraftig och onaturlig. Trots att det är en spray kan den vara svår att få jämn om man inte är noggrann.

+Mycket spray tan för pengarna
Försvinner fort

Nivea Sun Self Tan Lotion

Nivea Sun Self Tan Lotion

Detta är en budgetkräm, som i vårt test visar att den tyvärr inte ger ett resultat värt pengarna då krämen ger en onaturlig färg. Den kräver massor av strykningar och är dessutom svår att få jämn.

+Bra behållare
Ej godkänd färg, mycket stark doft