Test: Electrolux Classic Silence ZCS2000EL - Dammsugare med låg vikt och bra egenskaper i förhållande till prislappen

Energieffektivitet: Klass D Mattor: Klass C Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 71 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 6,8 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 53 L Tillbehör: Fogmunstycke + 2-i-1 munstycke, förvaras separat Teleskophandtag: Fogmunstycke + 2-i-1 munstycke, förvaras separat Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

För ett decennium sedan var Classic Silence den nya, banbrytande modellen från Electrolux. Mycket har hänt i dammsugarbranschen sedan dess, men modellen håller fortsatt hög klass och utses därför till bästa budgetval i vårt stora dammsugartest. Framför allt lyckas Classic Silence väl med att skala ned på de funktioner som är mindre betydelsefulla för helhetsintrycket men bibehåller hög kvalitet på sugeffekt och handhavande. Munstycket har dubbla borstrader och är lätt att lyfta men kunde gärna fått ha en snäppet större knapp för att växla mellan parkett- och mattläge. Överlag känns Classic Silence smidig, den kommer åt i trånga utrymmen och hela dammsugaren är enkel att få med sig tack vare de stora hjulen och det uppfällbara handtaget på ovansidan. Att dammsugaren är lätt att lyfta är en stor fördel om man bor i ett hem med flera våningar.

Det som saknas hos Electrolux Classic Silence jämfört med de dyrare modellerna från Electrolux är främst de små detaljerna, i form av stötskydd runt chassit och runt munstycket som skyddar möbler och lister mot skarpmärken. Det finns inte heller något lås mellan handtag och rör eller rör och munstycke, vilket innebär en viss risk att röret börjar lossa vid dammsugning efter några års användning, något vi märkt på ett av våra äldre testexemplar. Designen är något daterad och ytfinishen är inte lika påkostad som hos testvinnaren. Teleskopröret fungerar dock som avsett och handtaget är lagom brett för ett bekvämt grepp. Classic Silence klarar av hårda golv bra om man reglerar ner effekten något, hjulen under munstycket bidrar också till att minska friktionen. Dammsugaren får godkänt på mattor och sladdvindan (som tyvärr inte är helautomatisk) fungerar bra den också. Detta är en dammsugare som är kul och enkel att städa med och som dessutom har ett mycket attraktivt pris.

  • Mycket dammsugare för pengarna, låg vikt
  • Lås saknas mellan rör och munstycke