Google Chromecast

CPU: Marvell 88DE3005 GPU: GC1000 Ram: 4 GB Mjukvara: Chrome Mått (BxHxD): 35x12x72 mm Vikt: 0,03 kg Anslutningar: WiFi, USB (2.0), HDMI (v1.4) Fjärrkontroll: iOS/Android-app
Google Chromecast är en lika liten som innovativ mediaspelare och ser ut som en vanlig USB-sticka. Den sätts i ett USB-uttag på teven och kopplas sedan ihop med en smartphone, surfplatta eller dator. Idén är att skapa en smart-TV genom att låta den vanliga ”dum”-teven få tillgång till den smarta Chromecast och dess appar. Med andra ord kan Chromecast liknas vid en Google-version av den så populära Apple-TV. Detta skulle kunna göra Chromecast till en revolutionerande mediaspelare och möjliggöra användning av appar såsom YouTube, Netflix, Viaplay, Spotify etc. på alla TV som har ett USB-uttag. Kombinerat med möjligheten att strömma lokalt sparat innehåll till teven blir möjligheterna ännu större.


Problemet är bara att detta innebär ett så smidigt sätt att spela upp egen video till sin teve att det väckt upphovsrätts-maffian till liv. Filmindustrin är nämligen livrädd för att en så billig och lättanvänd pryl ska göra det alltför enkelt för gemene man att strömma piratkopierad video till teven. Detta har satt käppar i hjulet för Chromecast och utbudet av appar och funktionalitet är därför ännu minimalt. Till Google lyckas överkomma detta hinder är Chromecast tyvärr en tam och bakbunden mediaspelare.

  • Innovativ & liten, lågt pris, kräver ingen mediamöbel
  • Ännu mycket sparsamt app-utbud