Google lanserar operativsystem

Google Chrome Cr 48Microsoft Windows och Apple OSX är de dominerande operativsystemen för datorer. Efter framgångarna med sitt mobila operativsystem Android satsar nu också Google på att slå sig in på marknaden för bärbara datorer med sitt nya operativsystem Chrome OS.

Chrome OS är en ny typ av operativsystem där alla program, filer och inställningar är sparade på internet istället för det normala som är lokalt på datorn. Det innebär att man kan logga in på vilken dator som helst och direkt få tillgång till allt man har tillgång till hemma. Datorn ska vara extremt snabbstartad och internetupplevelsen är i totalt fokus. För att möjliggöra detta kräver datorn konstant tillgång till internet men vissa enklare funktioner ska även fungera offline.

Just nu får privatpersoner i USA testa Googles bärbara dator Cr-48 som använder operativsystemet. Lansering till konsumenter är enligt rykten planerad till sommaren 2011. Kolla in filmen där vissa fördelar med Google Chrome visas ur en extrem synvinkel.

Källa: Google