Huawei P10 Plus

Bra utan att glänsa

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 2560x1440 pixlar Processor: Huawei Kirin 960 Octa-core, 4 x 2,4 Ghz, 4 x 1,8 Gh Kamera: 20 Megapixel monokrom, +12 Megapixel RGB, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3 750 mAh Bredd: 153,5 mm Höjd: 74,2 mm Djup: 6,98 mm Vikt: 165 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats, påklistrat skärmrepskydd

Huawei P10 Plus är en toppmobil som gör ett godkänt jobb på det mesta, men som aldrig riktigt står ut och imponerar. Den saknar en del av det som vi förväntar oss av en mobiltelefon i den här prisklassen, till exempel stereohögtalare och ip68-klassning. Dess paradnummer - de dubbla kamerorna, en färg och en monokrom – är bra men trots Leicas varumärke på kameralinserna överträffar den inte de bästa konkurrenterna. Den har dock två fördelar. Den största är att man kan leka med skärpedjup, ungefär som hos en systemkamera. Resultatet blir självklart inte lika bra, och finjusteringsmöjligheterna är inte lika delikata, men om man lägger ner lite tid på att lära sig hur det fungerar så kan man skapa intressanta bilder. Den andra är en inbyggd funktion som gör att man kan ställa om skärpedjupspunkten efter att man har tagit en bild. Kameran gör ett bra jobb i dagsljus, men är sämre på att fånga upp detaljer i svag belysning.

Utseendemässigt känns P10 Plus ganska generisk och lite väntad. Det påklistrade skärmrepskyddet drar ner intrycket ytterligare en bit. En smart detalj är dock att hemknappen, som även agerar fingeravtrycksläsare, har svajpfunktion. Den kan därmed användas som navigationsknapp genom att man trycker och sveper på den. Det gör också att du får större skärmutrymme eftersom de digitala motsvarigheterna då försvinner från skärmen. Hårdvarumässigt har P10 Plus det man förväntar sig av en mobil i denna prisklass. Operativsystemet flyter på snabbt och den hanterar ansträngningslöst de mest krävande apparna. Att mobilen har plats för dubbla simkort som båda har stöd för datatrafik (4G/3G) gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill använda samma mobil i jobb och privat.  På mjukvarusidan hittar man intressanta lösningar, som möjligheten att ha flera användarkonton för vissa sociala nätverk. Operativsystemet är dock rejält Huawei-anpassat vilket kan avskräcka dem som letar efter ett system som ligger nära Google’s rena Android-version.  Sammanfattningsvis är P10 Plus en trevlig upplevelse, men den saknar det där extra som vi förväntar oss av en flaggskeppsmobil. Det är inget som står ut och når inte upp till pallplacering ur något avseende alls. 

  • Hemknappens navigationsmöjligheter, dubbla kameror, dubbla simkort
  • Saknar stereohögtalare, inte IP68-klassad, påklistrat skärmrepskydd