Oneplus 5

Mobiltelefon väl värd valutan

Prisklass: Mellanklass Skärm: 5,5 tum - 1920x1080p Processor: Qualcomm Snapdragon 835 (upp till 2,45 Mhz) Kamera: En 16- och en 20-MP, samt selfiekamera 16 MP Batteri: 3,3 mAh Bredd: 154 mm Höjd: 74 mm Djup: 7 mm Batteri: 153 Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: Biometrisk inloggning, 3,5 mm ljudkontakt, USB-C

Oneplus 5 är en väldigt imponerande mobil med tanke på dess konkurrenskraftiga pris - här finns bra kamera och många inställningsmöjligheter. Kameran är ofta den komponent som tillverkare väljer att spara in på när produktionskostnaderna ska hållas nere. Lyckligtvis har Oneplus 5 inte tagit den genvägen. Här bjuds det inte bara på en utan till och med på två huvudkameror utöver den obligatoriska selfie-plåtaren. Den extra kameran ger är möjlighet att leka med skärpedjup. Resultatet är inte fantastiskt men det blir det ärligt talat sällan oavsett vilken mobiltelefon man använder. Tekniken är helt enkelt inte tillräckligt förfinad ännu. När det gäller traditionella bilder så klarar sig Oneplus 5 väldigt bra. Kameran tar fina bilder under goda ljusförhållanden och överraskande dugliga bilder under sämre.

När det kommer till processor, arbetsminne och lagringsminne finns det heller inte mycket att klaga på hos Oneplus 5. Operativsystemet flyter på riktigt bra och mobiltelefonen hanterar det mesta som slängs i dess väg. Det enda som kan kännas lite snålt är att det inte finns en SD-kortplats, istället får du möjligheten att använda dubbla sim-kort. Oneplus 5 har en del smarta egensinnigheter som främst upptäcks i inställningarna. Exempelvis kan man bestämma vad som händer vid långtryck eller dubbeltryck på funktionsknapparna. De subtila finesserna ger goda anpassningsmöjligheter, men till skillnad mot många av konkurrenterna känns de inte påtvingade. Struntar man i dem så har man i grund och botten en mjukvarumässigt relativt ren och kapabel Android-mobil. Men vad har man då sparat in på? Det mest uppenbara är att mobilen inte är vattentålig. Skärmen har också lägre upplösning än marknadens toppmodeller, men i vardaglig användning är det ingenting man direkt tänker på. Klarar man sig utan de mer extravaganta finesserna, och vill vara lite snäll mot plånboken, kommer man absolut inte att bli besviken på Oneplus 5.

  • Bra hårdvara, imponerande kamera, smarta inställningsmöjligheter
  • Ej vattentålig, ingen SD-kortplats