Plattang locktang Bast i test

Plattång / locktång: 8 produkter i test

Updated Augusti 2017

Alla plattängerna i testet har smala plattor vilket gör dem lättare att jobba med. Det tar dock något längre tid på grund av att arbetsytan är mindre jämfört med klassiska plattänger. Alla plattänger i testet har ungefär samma storlek men det skiljer en del i längd och tyngd. De senaste åren har det hänt mycket inom området kring plattans material och funktion, exempelvis keramikplattor, tourmaline och joniserande ytskikt. Dessa tekniker ger håret ökad lyster och motverkar frissighet och statisk elektricitet. Slitaget blir mindre då moderna värmeverktyg ger en jämnare värmefördelning och lägre friktion. Uppvärmningstiden är också betydligt bättre och även möjligheten att skapa olika frisyrer, från spikrakt till korkskruvar eller volym. Spana in vårt test och köp en ny plattång!

Hur man lockar håret med plattång

För att snabba på processen delar du upp håret i olika sektioner. Om du vill göra stora lockar så klämmer du en bit av håret och snurrar tången ett halvt varv. Sedan drar du plattången försiktigt ut från hårbotten mot topparna i en spiral. Resultatet blir snygga korkskruvslockar á la Hollywood. Själva gillar vi att låta luggen förbli rak eller att sätta upp den bakåt och locka resten av håret. Att locka med plattång är kul och resultatet blir jättesnyggt, dessutom sparar du pengar då du slipper köpa både en plattång och locktång. Kom ihåg att alltid använda någon värmeskyddande stylingprodukt för att minska slitaget på håret.

Produkter i testet

GHD Platinum Styler

Lyxtång som är lättanvänd och skonsam

Badge Bästa Premiumval.se 2017

GHDs tänger kan beskrivas som plattängernas Rolls Royce. Platinum Styler används med enkelhet både till plattning och lockning av håret. Tången har en stor, välvd baksida vilket ger lockarna en större omkrets och mer volym. Designen är enkel men elegant, med endast en knapp för på- och avstängning. Värmen regleras automatiskt till 185 grader vilket, enligt tillverkaren, är den optimala temperaturen för att forma håret utan att det tar skada. För att hålla konstant och jänmn värme över hela plattorna är den utrustad med så kallad intelligent tri-zone teknologi. Detta gör att man får samma resultat som man annars får först vid betydligt högre temperaturer. Vid användning är Platinum Styler mycket följsam och lättarbetad. Även den ovane kan enkelt få till en fint resultat och i ett välborstat hår krävs endast ett drag per slinga för att få en rak och fin frisyr.

Varje millimeter på GHD Platinum Styler känns noga uttänkt av tillverkaren. Plattången har automatisk avstängning efter 30 minuter vilket gör att man aldrig behöver oroa sig för en bortglömd varm plattång när man har bråttom hemifrån. Tack vare den långa sladden blir tången lätt att använda oavsett var närmsta eluttag finns. Platinum Styler levereras med ett tillhörande värmeresistent skydd där plattången kan förvaras direkt efter användning. Således behöver man inte vänta på att den ska svalna innan den kan läggas i väskan. I skyddet ligger plattången i stängt läge vilket också skyddar plattorna från att skadas. Priset, som är ganska väl tilltaget i förhållande till många konkurrenter, är plattångens främsta nackdel. Men med tanke på GHD Platinum Stylers lyxiga utförande och genomtänka funktioner så får man faktiskt vad man betalar för.

+Lättanvänd, lyxig och skonsam mot håret
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Ghd IV Styler

Liten och ergonomisk plattång med lång sladd och mycket proffsigt resultat

Bäst-i-test.se 2017.png

Detta är en riktig proffsprodukt och det märks både på resultat och pris. Temperaturen styrs helt digitalt istället för med termostat. Det gör att värmen i de fjädrande plattorna är helt jämn. Resultatet blir perfekt glänsande rakt eller lockigt hår på alla hårtyper som håller hela dagen. Uppvärmningen till 190 grader är snabb, reglagen är utmärkta och den automatiska avstängningsfunktionen är extra plus. Tekniskt är detta den bästa produkten i detta test men det skyhöga priset drar ner betyget en aning.

+Liten och ergonomisk plattång, lång sladd, universal volt
Priset (långt från mini)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Ga.Ma CP1 Ceramic

Plattång som ger superresultat även som locktång, har väl skyddad on/off knapp

Badge Bästa Budgetval.se 2017.png

Denna mycket prisvärda Italienska plattång är bäst i test, har supersnabb uppvärmning, skönt grepp och en jättelång sladd. Arbetstemperaturen går ej att reglera utan ligger fast på 200°C men det gör inget då resultatet blir jättesnyggt på både tunt och tjockt hår och håller länge. Perfekt för en partyweekend i London då den fungerar med både 110 V och 230 V. Plasten är inte av den bästa kvalitén men det är lätt att bortse från till detta pris.

+Superresultat även som locktång, väl skyddad on/off knapp.
Man får nypa relativt hårt för att stänga tången
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Remington ProLuxe Straightener S9100

Lättanvänd plattång som kan låsas i stängt läge och ger snyggt resultat

Remington PROluxe är en nätt, behändig och lättanvänd plattång som passar lika bra till plattning som till lockning. Med de flexibla OptiHeat-plattorna, som dessutom är mycket skonsamma för håret, är det lätt att få till mjuka och fina lockar eller ett riktigt rakt hår. En stor fördel är att plattorna är något bredare än många andra plattänger vilket passar extra bra till långt och tjockt hår. Vill man använda plattången för att locka så är bredden en fördel då lockarna blir lite större, vilket skapar ett fint svall. Då undviker man de klassiska korkskruvslockarna som annars lätt blir vid användning av plattång.

Sladden är tre meter lång och tunn vilket ger en bra räckvidd även om eluttaget inte är precis vid spegeln. Den är snurrbar vid roten, vilken nästan är ett måste för att den inte ska böjas sönder på sikt. Remington PROluxe levereras med ett snyggt, värmetåligt fodral där plattången med fördel kan förvaras. Sladden kan smidigt vikas in i fodralet vilket minskar risken för trassel med eventuella sladdar från andra stylingverktyg. 

Värmen kan regleras i flera steg mellan 150 och 230 grader med hjälp av knappar på sidan. Tyvärr kommer man ibland åt knapparna under användning vilket gör att man kan råka justera värmen eller stänga av den helt. Plattången har en fin matt färg. Dock tenderar denna yta att lätt bli smutsig vilket gör att den snabbt ser solkig ut. En av de största fördelarna med denna plattång, och en egenskap som skiljer den från konkurrenterna, är låsfunktionen av plattången i "stängt" läge. Tack vare detta skyddas de känsliga värmeplattorna bättre och tången blir mycket mer lätthanterlig när den ej används. Sammantaget är Remington PROluxe en prisvärd plattång som enkelt ger ett snyggt resultat. 

+Lättanvänd, ger hållbart resultat, kan låsas i stängt läge
Plasten absorberar lätt smuts, ofördelaktig placering av knapparna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

BaByliss ST70E iPro 230 iCurl

Plattång med böjda plattor som även kan ge perfekta, glansiga lockar i ett enda drag

BaByliss iCurl har innovativa böjda plattor för att göra lockar, dock är det ganska lätt att bränna sig på dem och själva lockningstekniken är ganska svår att lära sig. De rangliga, plastiga reglagen och tennisracketdesign på handtaget gör att plattången ser oglamorös ut så det är tur att lockarna som den skapar är perfekta, glansiga och superglamorösa. Vårt test visar att resultatet blir utmärkt även för spikrakt hår. Plattången blir varm ganska snabbt och har tre temperaturlägen för olika hårtyper, ända upp till 230°C.

+Perfekta lockar i ett enda drag när man väl lärt sig tekniken
För kort sladd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

OBH Nordica Straight & Curl Nano Pro

Plattång som också ger fina och hållbara korkskruvar, har en lång sladd

OBH Nordica fungerar bra som plattång men ännu bättre som en snabb locktång för korkskruvar. Metallbeläggningen finns nämligen även på utsidan vilket gör att värmen omsluter håret helt. Resultatet blir glansiga och snygga lockar som håller länge. Utsidan blir väldigt het men tre fingerskydd gör att man slipper bränna sig. Lite av fingertoppskänslan i stylandet förloras dock med skydden på. Temperaturen regleras steglöst från 120°C till 230°C på en ratt.

+Lång sladd, mycket bra locktång, frisyr-DVD medföljer
Väldigt lång, ingen ”klar att använda”-indikator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Remington CB7400

Plattborste som snabbt plattar håret och samtidigt behåller volymen i hårrötterna

Plattborste CB7400 från Remington är ett spännande alternativ till den traditionella plattången. Den har två primära funktioner - att borsta håret samtidigt som det plattas och är tänkt som ett alternativ för den som vill spara tid. Resultatet blir snabbt både naturligt och fint. Volymen i hårrötterna stannar kvar samtidigt som längderna blir platta, vilket är precis det resultat som oftast önskas. Med en vanlig plattång försvinner volymen i hårbotten om man plattar från rot till topp.

För att plattborsten ska fungera optimalt bör håret vara ganska välborstat innan användning. Det rör sig alltså inte om ett substitut till den traditionella hårborsten. Plattborsten är lättanvänd men ganska stor och också något tung att arbeta med. Den tar även mer plats när den ska förvaras. Eftersom det främst går att göra håret rakt blir det dessutom ytterligare en produkt som ska trängas med andra stylingverktyg i badrummet.

Med Remington CB7400 följer en påse där den kan förvaras när den inte används. Sladden till plattborsten är endast 1,8 meter lång, vilket gör att räckvidden blir ganska begränsad. Uppvärmning är förhållandevis snabb men nedkylningen tar desto längre tid. Detta kan vara en nackdel då den helst behöver svalna innan den kan förvaras med, eller i närheten av, andra prylar. Remington plattborste är en kul utveckling av plattången och det är positivt att den känns skonsammare mot håret. Men med tanke på den begränsade funktionen och produktens storlek så kan man fundera över om detta är en nödvändig pryl i hemmet. Har man plats över och vill spara några sekunder på morgonen så är Remington CB7400 dock en trevlig produkt att addera till samlingen.

Remington PRO – Sleek & Curl S6506

Nätt med långa plattor och ett brett användningsområde

Remingtons plattång PRO-Sleek & Curl är en nätt plattång med avlånga keramiska plattor som lätt glider genom håret. De smala plattorna gör det lätt att platta eller forma håret i tunna fina lockar eller vågor. Plattången har en digital display och värmen kan ställas mellan 150 och 230 grader, vilket gör att den passar alla hårtyper. I relation till liknande plattänger tar PRO-Sleek & Curl relativt lång tid att värma upp. Väl uppvärmd blir tången ganska varm även på utsidan vilket gör det svårt att hålla i den om man vill använda den för att locka med. Plattången klarar enkelt att locka tunna hårslingor med ett bra resultat. För tjockare slingor blir resultatet sämre och det är då svårt att få till hållbara lockar. Sladden är snurrbar vilket underlättar användningen avsevärt, men dessvärre är den relativt kort. En längre sladd skulle vara önskvärt.

Temperaturen går att låsa genom att hålla in minusknappen, på så sätt undviker man att råka byta temperatur under användning. Knapparna är lite lösa och rasslar något, vilket tar ned helhetsintrycket av PRO-Sleek & Curl och gör att tången känns lite billig. Plattången har en låsfunktion så att man kan låsa den i stängt läge. Detta underlättar både vid förvaring och transport. Det låsta läget sliter också mindre på keramplattorna eftersom det inte kan komma in något emellan och repa. Ett värmefodral medföljer med tången. Remington har tagit fram videoklipp som visar tips och tricks på hur produkten kan användas. Dessa kan man ta del av genom att skanna en QR-kod på kartongen. En smart idé för att inspirera kunden samt visa hur produkten är tänkt att fungera. Remington PRO-Sleek & Curl passar kanske bäst för den som inte dagligen använder sig av stylingverktyg. Men med hänsyn till det relativt låga priset så får man trots allt mycket plattång för pengarna.

+Smidig låsfunktion, nätt modell, videoklipp som visar tips och tricks
Tar lång tid att värma upp, kort sladd, klarar inte tjockare hårslingor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Farouk CHI Ceramic Flat Hairstyling Iron

Farouk CHI Ceramic Flat Hairstyling Iron 1

Proffsmärket CHI används av en majoritet av frisörerna i USA. En unik keramisk sammansättning i plattorna skapar en vårdande fuktig värme med konstant temperatur. Håret blir lyxigt glansigt oavsett om du lockar eller plattar det och frisyren håller hela dagen. Uppvärmningen är riktigt snabb men sätter inga rekord. Temperaturen är fullt reglerbar via en smart digital display och knapparna är väl skyddade. Ovansidan av plattången blir varm men går ändå att hålla i utan skydd.

+Bra både som plattång och locktång, digital LED-display
Ingen universalvolt, högt pris

OBH Nordica 3092 Björn Axén Straight & Curl

OBH Nordica 3092 Bjorn Axen Straight Curl 3

Det rundade långa greppet gör att denna plattång ligger skönt i handen men blir lite väl varmt efter ett tag. Temperaturen från 120°C  till 230°C  går att reglera helt steglöst på en smidig ratt, tyvärr är det lätt att komma åt den av misstag när man jobbar. Sladden är jättelång (2,8 meter) och ett pip-ljud och en lampa indikerar när den är klar att använda, smart! Resultatet blir glansigt och snyggt både för rakt hår och lockar men flera billigare produkter i detta test är minst lika bra eller bättre.

+Värmematta + automatisk avstängning = Brandskydd
För lång för de flesta handväskor

Remington S1051 Sleek & Curl

Remington S1051 Sleek Curl 1

Du måste dra två till tre gånger för ett snyggt resultat och uppvärmningen tar bra mycket längre tid än de 30 sekunder som utlovas. Knapparna sitter på utsidan och går att låsa men vi har låst upp dem av misstag flera gånger. Missförstå oss inte, detta är en helt OK plattång som stajlar håret snyggt och har massor av bra funktioner men i vårt test hade vi hoppats på mer av kvalitetsmärket Remington. Tillbaka till ritbordet!

+Underbar sladd på 3 meter, handtaget förblir svalt
Tunt hår kan fastna mellan plattorna och plasten

Clas Ohlson Plattång Coline

Clas Ohlson Plattang Coline

Vi blev riktigt förvånade över hur pass kompetent denna riktigt billiga plattång faktiskt är, även som locktång. Den är dock ganska otymplig, fulsnygg och sladden på två meter är för kort. Den har dock en schysst display och fullt reglerbar temperatur mellan 100°C och 200°C, tyvärr med väldigt lång uppvärmingstid. Resultatet är helt OK både för rakt hår och lockar vilket gör detta till ett av testets bästa budgetval. Använder du plattång ganska sällan eller har kort hår är detta ett utmärkt val.

+Ett riktigt mini-pris
Stor och otymplig, knapparna är lätta att komma åt av misstag