Så fungerar ISOFIX för bilbarnstolar

BeSafe Izi Kid ISOFIXISOFIX är en internationell standard för att fästa bilbarnstolar i bilar. Både barnstolen och bilen måste vara utrustade med systemet för att det ska fungera. Sedan 2004 har det varit krav på att alla bilar ska vara utrustade med ISOFIX. Fästena i bilen har extremt höga hållfasthetskrav, de ska tåla en hastig kraftförändring motsvarande ett helt ton. Förutom fästena fixeras även stolen med hjälp av stödben eller genom att lutas mot bilens instrumentpanel.

Fördelen med ISOFIX-utrustade bilbarnstolar är att de enkelt och snabbt klickas fast i två ISOFIX-fästen som finns förmonterade i bilen. Ett tydligt "klick" och en grön färgindikator visar om stolen placerats rätt och på så sätt minimeras risken för felmontering. Annars är just felmontering en av de största säkerhetsproblemen med bilbarnstolar.

Att köpa en bilbarstol som är utrustad med ISOFIX är oftast dyrare än att köpa en stol som använder traditionell fästanordning med bilens säkerhetsbälten. Det är dock väl investerade pengar, särskilt om du ofta flyttar bilbarnstolen mellan olika bilar. De flesta bilbarnstolarna på marknaden kan köpas med ISOFIX som ett alternativ.

Läs vårt test av de populäraste bilbarnstolarna på marknaden här.