Test: AL-KO Highline 51.5 SP-A - Bästa bensindrivna gräsklippare

Effektiv tungviktare

Produkt: Gräsklippare Kraftkälla: Bensin Klippyta: 1 800 m² Motoreffekt: 2.1 kW Klippbredd: 51 cm Vikt: 38 kg Ljudnivå: 89 dB Uppsamlare: Ja, 70 liter Klippteknik: Rotorklippare Max klipphöjd: 8 cm Antal höjdlägen: 7 st

Den här gräsklipparen ger dig ett flertal valmöjligheter på hur gräsavfallet ska hanteras. Om du inte vill ha allt gräs i uppsamlaren kan du ställa in klipparen på att antingen kasta ut gräset på sidorna eller baktill. Du kan också köra så kallad bioklippning, där gräset finstrimlas och strös ut över gräsmattan för att ge den näring. Skulle du välja att använda uppsamlaren så rymmer den hela 70 liter gräs.

Klippbredden är bra, 51 cm, och det finns sju olika inställningar på klipphöjd som ställs in med en spak på sidan av maskinen. Lägsta klipphöjd är 3 cm och högsta är 8 cm. Gräsklipparen är självgående och har en maximal klippyta på 1800 m².

Klipper väldigt bra, men inte så lätt att bära

Highline 51.5 SP-A får högst betyg av alla bensindrivna gräsklippare i Råd & Röns test, och näst högst betyg av alla modeller oavsett kraftkälla. Den får mycket höga betyg på klippförmågan, både på standardgräsmatta, i sluttningar och på ojämnt underlag. Varken långt gräs eller blött gräs är några problem. Den bedöms också som mycket enkel att hantera.

Däremot anser inte Råd & Rön att den är jättebra på att klippa runt hinder, och de tycker också att den är svår att bära (något som kan härledas till den höga vikten). Den beskrivs också som högljudd. Rengöringen får också minus i kanten och Råd & Rön bedömer den heller inte som särskilt energieffektiv.

Den här gräsklipparen blir får testvinnare i kategorin bensindrivna gräsklippare.

  • Bra klippbredd
  • Klipper mycket bra
  • Stor uppsamlare
  • Tung
  • Högljudd
96