Test: ASUS RT-AC66U - Bästa budgetrouter

Snabb, men äldre USB-standard

Produkt: Router Prisklass: Budget Wifi-standard: 802.11ac Trådlös säkerhet: WEP, WPA, WPA2 Minne: 128 MB Ram: 256 MB Processor: 700 MHz Överföringshastighet: 1750 Mbps Frekvensband: Två Brandvägg: Ja USB: 2.0 Antal LAN-portar: 4 Antal antenner: 3

Den här routern har inbyggd plattform för anslutning till molntjänsten ASUS AiCloud och som förvandlar routern till en molnserver för delning av filer och annat. Installationen av routern är väldigt rättfram, första gången du öppnar webbläsaren efter att ha anslutit routern skickas du till en konfigurationssida där du väljer användarnamn och lösenord, sedan är det klart.

Utöver att den fungerar som en router kan den också fungera som brygga och accesspunkt. I övrigt har routern två frekvensband, dubbla USB-portar av typen USB 2.0 och inbyggd brandvägg. Den har också fyra LAN-portar och tre löstagbara antenner. I likhet med de flesta routrar har den statuslampor ovantill för exempelvis nätverksstatus.

Höga siffror i hastighetstest

RT-AC66U får fyra av fem i betyg av Trusted Reviews. Testaren ger den bland annat beröm för den mycket enkla installationsprocessen och för att användargränssnittet är så intuitivt. Routern får också bra resultat i ett hastighetstest och var vid den tiden testet utfördes den snabbaste 802.11ac-routern som Trusted Reviews hade testat.

Det Trusted Reviews har att anmärka på är att routern saknar USB 3.0, vilket testaren dock tillstår är ett mindre problem, och att molntjänsten inte fungerar lika bra som vissa konkurrenters. Vad gäller estetiken så anser testaren att den här routern inte är lika subtil i sin design som vissa konkurrerande modeller.

Den här routern blir vår testvinnare i budgetklassen.

  • Dual band
  • Enkel installation
  • Intuitivt användargränssnitt
  • Har inte USB 3.0
89

Bästa pris hos:

Källor

Trusted Reviews - juli 2013
Experttest av ASUS RT-AC66U