0 100 89 1

Test: Bosch SPV69T80EU - Bra, men dyr

Produkt: Diskmaskin Kategori: Smal diskmaskin Typ: Integrerad Kapacitet: 10 kuvert Ljudnivå: 44 dB Energiklassning: A+++ Justerbar överkorg: Ja Mått (L): 82 cm Mått (B): 45 cm Mått (H): 55 cm Vikt: 40 kg Vattenförbrukning per diskomgång: 9,5 liter

Bosch utmärker sig med att konsekvent producera vitvaror med god hållbarhet och många bra funktioner. Just den här diskmaskinen utmärker sig med en hög energiklassning och något högre kapacitet än vissa konkurrenter, men priset kan uppfattas som avskräckande högt.

Den nedre korgen går att justera på olika sätt beroende på vilken typ av disk du vill få in. Antingen kan du justera hållarna för att få in fler tallrikar, eller göra korgen helt platt för att till exempel få in ett helt gäng kastruller. Den övre korgen är justerbar i höjdled, och det medföljer även en speciell bestickhylla.

Det finns ett tillval på flera av programmen där maskinen under tio minuter sköljer i upp till 70 grader, vilket ska vara extra hygieniskt, till exempel om du som har barn behöver diska en nappflaska eller allergier i hushållet. Om du råkar ha extra bråttom kan du korta ner programmen med upp till 66%.

Visar hur lång tid det är kvar

Om du till exempel behöver diska kastruller, eller annan disk som kan behöva diskas lite "hårdare", finns det en funktion som kallas IntensivZon, där den nedre korgen spolas med högre tryck och högre temperatur. Ömtålig disk bör placeras på den övre hyllan i det läget.

Medan det finns andra diskmaskiner som projicerar färgade ljuspunkter på golvet för att visa huruvida programmet är klart eller ej så visar den här maskinen om den fortfarande är igång, samt den exakta tiden som är kvar och vad programstatusen är. Maskinen är även upplyst inuti.

Maskinen får höga betyg av danska konsumenttidningen Taenk, som ger den mycket beröm för disk- och torkresultat. Även Råd & Rön har testat den, men de ger minus i kanten för att ekoprogrammet är för långt. De ger dock desto högre betyg för bland annat kvalitetsintryck och för hur enkel den är att lasta i och ur. Det höga priset går dock inte att komma ifrån.

  • Högsta energiklassning
  • Hygienprogram
  • Belysning
  • Långt ekoprogram
  • Dyr
89

Källor

Råd & Rön - februari 2019
Test av 135 diskmaskiner