Test: Bosch WAT283L8SN - Energisnål och snäll mot allergiker

Produkt: Tvättmaskin Prisklass: Budget Typ: Frontmatad Energiklassning: A+++ Kapacitet: 8 kg Ljudnivå: 49 dB Centrifugshastighet: 1 400 rpm Mått (L): 84,8 cm Mått (B): 59 cm Mått (H): 59,8 cm Vikt: 70 kg

Det här är en av de billigaste maskinerna i vårt test, men absolut inte den sämsta. Energiförbrukningen är mycket god (enligt officiell uppgift 30% lägre än A+++-gränsen) och kapaciteten är godkänd.

Det finns en funktion som Bosch kallar VarioPerfect, som låter dig välja om du vill ha ett snabbt program eller ett ekonomiskt program (ekonomiska program tenderar att vara längre). Med ett knapptryck väljer du om du vill ha ett program som är 65% snabbare eller 50% mer ekonomiskt.

I övrigt är programurvalet varierat, med specialprogram för bland annat skjortor, extra sköljning, fintvätt och ett speciellt program som är allergivänligare. Beroende på hur långt gånget programmet är kan du också pausa och lägga i mer tvätt.

Låg decibelnivå

Den officiella siffran för ljudnivå är häpnadsväckande låga 49 decibel, dock upplever inte Råd & Rön att den är särskild tystgående och ger maskinen låga poäng, framförallt på ljudnivån vid centrifugering. Maskinen får överlag bra poäng för tvättresultat, med minus för hur väl den sköljer.

Sammanfattningsvis är det här en väldigt kapabel maskin som gör sitt jobb bra, till en mindre peng än sina konkurrenter. Väl värd att överväga om du inte behöver ha den allra senaste tekniken.

  • Energisnål
  • Allergivänlig
  • VarioPerfect-funktionalitet
  • Upplevs inte som särskilt tyst av testare
89

Bästa pris hos:

Källor

Råd & Rön - mars 2018
Experttest av 142 tvättmaskiner