
Test av elcykel
Baserat på 10 experttester och recensioner.
Så betygsatte vi elcyklarna
Elcyklar blir allt mer populära, då elmotorn hjälper till med trampandet och gör pendlingen mindre slitsam. Populariteten har också gjort att det numera finns en lång rad modeller att välja mellan. Vi har därför jämfört flera olika elcyklar från olika märken för att hjälpa dig hitta den bästa elektriska cykeln. Vi har inte med några mountainbike-modeller i det här testet, utan endast modeller för körning i stadsmiljö eller möjligen på platt landsväg.
Vi har delat in cyklarna efter ramtyp: herr, dam och unisex. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning för testet
- ✓ Antal växlar
- ✓ Om cykeln har stötdämpare
- ✓ Bromstyp
- ✓ Vikt
- ✓ Motorprestanda
- ✓ Maxhastighet
- ✓ Laddningstid
- ✓ Räckvidd
- ✓ Inkluderad utrustning
Innehållsförteckning
Bäst elcykel 2021
Vi har utsett tre testvinnare – Merida eSpresso 300 EQ blir bästa herrcykel. Crescent Elda blir bästa damcykel och Crescent Elton blir bästa unisexcykel.
Därför är Ecoride Ambassador AXS H-8 den bästa damcykeln
Crescent Elora, Ecoride Ambassador AXS H-8 och Crescent Elina
Därför är Ecoride Ambassador AXS H-8 den bästa damcykeln
Ecoride Ambassador AXS H-8 är bäst i den här kategorin, bland annat på grund att den är välbyggd, har praktisk förvaring och bra räckvidd på batteriet. En testare vittnar dock om problem med växlarna, och cykeln upplevs också som tung.
Crescent Elina får blandade omdömen i test. Cyklingsupplevelsen får överlag beröm, bland annat på grund av komforten och det välfungerande växelsystemet. Dock kan batteriet och elassistansen krångla något i vissa lägen.
Crescent Elora får även den lite blandade omdömen om motorn, och testaren ställer sig också frågande till hur prisvärd den här modellen är. Men totalbetyget är tämligen högt och cykeln får beröm för en god kvalitetskänsla, bra komfort och god utrustningsnivå.
Räckvidd och laddning
Räckvidd och laddningstid på batteriet är väldigt snarlikt mellan de tre modellerna. Crescent Elda och Lifebike Comfort G7 laddas fullt på sex timmar, medan Crescent Elora bara behöver fem timmar för att laddas. Crescent Elora drar också längsta strået på potentiell räckvidd med 80 km. Crescent Elda och Lifebike Comfort G7 har en räckvidd på 75 respektive 70 km.
Utrustning och funktioner
Alla tre modeller i den här prisklassen har hydrauliska skivbromsar både fram och bak. Hydrauliska skivbromsar är dyrare och kräver mer underhåll än mer ”konventionella” typer av bromsar, men har också en effektivare bromsverkan. Gemensamt är också att bromsarna tillverkats av marknadsledande Shimano.
Alla tre cyklarna har pakethållare, dock så är det bara Lifebike Comfort G7 och Crescent Elora som levereras med cykelkorg. Crescent Elda och Crescent Elora har låsbar ram, medan Lifebike Comfort G7 har låsbart styre. Crescent Elora och Lifebike Comfort G7 har sju olika växlar, medan Crescent Elda har tio.
Därför är Batavus Harlem E-Go den bästa herrcykeln
Batavus Zonar E-Go, Crescent Elder och Batavus Harlem E-Go
Därför är Batavus Harlem E-Go den bästa herrcykeln
Batavus Harlem E-Go har all utrustning man kan förvänta sig och har även en mycket god räckvidd, i kombination med en kort laddningstid. Bromsarna är av en effektiv typ och elcykeln får goda omdömen i test. Dock är den generellt sett den dyraste modellen i den här kategorin, men priserna är så snarlika att det inte ändrar vår bedömning.
Crescent Elder är en välbyggd och stabil elcykel som överlag fungerar mycket bra. Det som ligger den mest till last är att menysystemet är väldigt svårt att begripa sig på och att växlarna väsnas en del. Räckvidden är också snäppet lägre än hos de båda Batavus-modellarna i den här kategorin.
Batavus Zonar E-Go har en annan displaytyp än Merida eSpresso 300 EQ och har, till skillnad från de andra två modellerna i den här kategorin, tio växlar. Den får goda omdömen i test, bland annat på grund av en pigg motor och för att den är lättcyklad.
Räckvidd och laddning
Merida eSpresso 300 EQ har en räckvidd på smått fantastiska 150 km, vilket är klart bäst i den här kategorin. Det är även anmärkningsvärt att laddningstiden inte är mer än 5 timmar, då längre batteritid oftast medför längre laddningstid.
Även Bavatus Zonar E-Go laddar fullt på fem timmar, men har en räckvidd på ”bara” 90 km. Lifebike C-Mute Speed kan inte heller den mäta sig med Merida eSpresso 300 EQ sett till räckvidden, då den som mest är 80 km.
Utrustning och funktioner
Merida eSpresso 300 EQ och Lifebike C-Mute Speed är utrustade med hydrauliska skivbromsar. De ger en effektivare bromsning, men cyklar utrustade med sådana tenderar att vara dyrare och de kräver en del underhåll.
Merida eSpresso 300 EQ är utrustad med en LCD-display, medan Batavus Zonar E-Go har en LED-display. Alla tre modellerna har kontroller för färddatorn placerade på handtaget, så du ska kunna kontrollera cykelns funktioner utan att behöva ta bort handen från handtaget.
Därför är Crescent Elton den bästa unisexcykeln
Crescent Elton, Batavus Torino E-Go och HIMO Z20
Därför är Crescent Elton den bästa unisexcykeln
Crescent Elton är en snyggt designad elcykel med en display som är integrerad i ramen. Den har också ett semiintegrerat batteri, vilket gör att cykeln framstår som slimmad i sin design. Tyvärr är räckvidden något snål och den får minus i kanten i ett test på grund av motorns prestanda. Den är dock totalt sett den bästa unisexcykeln i det här testet.
Batavus Torino E-Go bedöms vara en välbyggd elcykel. Räckvidden är godkänd, liksom laddningstiden, och den har några användbara inbyggda finesser. Dock får den mycket kritik i ett test för undermålig prestanda från bromsarna, vilket gör att den inte går att rekommendera framför Crescent Elton.
HIMO Z20 är en smidig liten elcykel som kan fällas ihop och därför kanske främst är lämplig för stadspendling. Den får goda omdömen i test, men avsaknad av exempelvis pakethållare och möjlighet att montera en cykelsits gör att inte heller den går att rekommendera framför Crescent Elton.
Räckvidd och laddning
Crescent Elton och HIMO Z20 har samma räckvidd, upp till 80 km, men HIMO Z20 går att ladda full igen på fem timmar, en timme mindre än Crescent Elton. En timmes skillnad i laddningtstid är kanske ingenting som gemene man kommer märka av så mycket såvida man inte har bråttom att ladda.
Räckvidden på Batavus Torino E-Go är något blygsammare, vid full laddning räcker elen upp till 60 km. Laddningstiden är densamma som Crescent Elton, ungefär sex timmar.
Utrustning och funktioner
Batavus Torino E-Go har en del praktiska funktioner. Den är utrustad med både pakethållare och cykelkorg som standard, vilket är en klar fördel till exempel för dig som brukar ta cykeln till mataffären. Det sitter också ett så kallat kjolskydd över kedjan för att skydda din kläder.
Crescent Elton har även den en integrerad färddator och pakethållare, och den styrs med en T-formad display på styret. Crescent Elton drar längsta strået på antal växlar, tio stycken jämfört med sju respektive sex för Batavus Torino E-Go och HIMO Z20.
HIMO Z20 sticker ut med sin utformning, då den är mer kompakt och dessutom hopfällbar. Detta kan vara väldigt praktiskt om du antingen har snålt med förvaringsutrymme hemma eller om du vill använda cykeln för stadspendling och vill kunna ta up cykeln på kontoret, till exempel. Designen gör dock att du inte kan montera en cykelsits, till exempel, och den har varken cykelkorg eller pakethållare som standard.
Vanliga frågor om elcyklar
Finns det någon begränsning på effekten?
Det kan variera vilken motor som sitter i en elcykel. De flesta modeller av elcykel har en motor på 250 watt, men det finns också motorer på 500 watt. Dessa är dock inte tillåtna på allmän väg, utan där är det 250 watt som gäller. Detta då en motor på mer än 250 watt har kapacitet för hastigheter över det som är lagligt för en elcykel. En motor på 250 watt slår ifrån vid 25 km/h, medan en på 500 watt fortsätter upp mot 35-40 km/h. Elcyklar som kan färdas i 45 km/h kallas vanligtvis för speedbikes.
Finns det elcyklar utan växlar?
Ja, det gör det. Detta är dock kanske inte att rekommendera, då du fortfarande behöver trampa. Precis som med en vanlig cykel underlättar det en hel del för dig att kunna växla, därför bör du ha en elcykel med växlar.
Vad innebär det att cykeln har en mittmotor?
Om en elcykel har en mittmotor så innebär det att den, som namnet antyder, är monterad mitt på cykeln i vevlagret. Detta är fördelaktig av flera olika anledningar. Till exempel tillför en motor som är monterad på fram- eller bakhjulet extra rörelseenergi till hjulet och kräver därför kraftigare bromsar. En mittmotor ger också bättre viktfördelning, och om motorn är monterad på hjulnavet är det dessutom fler delar som måste monteras av för att du ska kunna ta av hjulet. Att titta närmare på en modell med mittmotor är därför ett tips.
Behöver jag försäkra min elcykel?
Om du har en vanlig elcykel med 250 wattsmotor och som går i max 25 km/h så täcks den normalt av hemförsäkringen. Om du har en speedbike (som nämns ovan) så kräver den en mopedförsäkring, då den rent legalt räknas som moped och inte cykel.
Finns det någon åldersgräns för elcykel?
Nej, så länge det är en elcykel som har elassisterad trampning så finns det ingen gräns på ålder för den som ska cykla och den får således framföras även av barn. Om den har självgående eldrift räknas den som moped och kräver att du är 15 år och har mopedkörkort.
Kan man få bidrag när man köper elcykel?
Nej. Det har tidigare funnits ett elcykelbidrag, men finansieringen för detta försvann i samband med vårbudgeten 2019.
Källor
Aftonbladet - april 2018
Experttest av 22 elcyklar
M3 - augusti 2018
Experttest av elva elcyklar
Allt om elcyklar - 2018
Experttest av Ecoride Sense
Testfakta - maj 2018
Experttest av åtta elcyklar
PriceRunner - juni 2019
Experttest av sju modeller av elcykel
Testfakta - april 2016
Experttest av fem modeller av elcykel
Channel News Australia – november 2020
Experttest av HIMO Z20
M3 – april 2020
Experttest av Batavus Harlem E-Go
M3 – juni 2020
Experttest av Crescent Elina
M3 – mars 2021
Experttest av Ecoride Ambassador