Elcykel Bast i test

Test av elcykel

Uppdaterad senast 14 april 2019. Baserat på 4 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi elcyklarna

Elcyklar blir allt mer populära, då elmotorn hjälper till med trampandet och gör cykelpendlingen mindre slitsam. Populariteten har också gjort att det numera finns en lång rad modeller att välja mellan. Vi har delat in cyklarna efter ramtyp: herr, dam och unisex. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning för testet

  • Antal växlar
  • Om cykeln har stötdämpare
  • Bromstyp
  • Vikt
  • Motorprestanda
  • Maxhastighet
  • Laddningstid
  • Räckvidd
  • Inkluderad utrustning

Innehålls­förteckning

Bäst elcykel 2019

Vi har utsett tre testvinnare – Merida eSpresso 300 EQ blir bästa elcykel för herr. Scott E-Sub Tour blir bästa elcykel för dam och Stromer ST2 Syno blir bästa unisexcykel.

93
91
91

Därför är Merida eSpresso 300 EQ den bästa elcykeln för herrar

Merida eSpresso 300 EQ, Evobike Sport-8 250W och Batavus Zonar E-Go

Därför är Merida eSpresso 300 EQ den bästa elcykeln för herrar

Merida eSpresso 300 EQ blir bäst i test i den här kategorin. Den har all utrustning man kan förvänta sig och har även en mycket god räckvidd, i kombination med en kort laddningstid. Bromsarna är av en effektiv typ och elcykeln får goda omdömen i test. Dock är det den generellt sett dyrast av de här tre modellerna, men cykelns prestanda väger upp detta. Därför utser vi den till bäst i test i kategorin elcykel för herrar.

Evobike Sport-8 250W är ett billigt alternativ, men har istället en klart kortare räckvidd och i en recension höjs ett varningens finger för att cykeln har det kämpigt i uppförsbacke. Testaren anser dock att den är lättcyklad och har god komfort, något som gör att den ändå kan vara värd att köpa.

Batavus Zonar E-Go har en annan displaytyp än de andra två och har också högst antal växlar av dessa tre modeller. Den har bättre räckvidd än Evobike Sport-8 250W och får goda omdömen i test, bland annat på grund av en pigg motor och för att den är lättcyklad.

Räckvidd och laddning

Elcykeln Merida eSpresso 300 EW har en räckvidd på smått fantastiska 150 km, vilket är klart bäst i test i den här kategorin. Det är även anmärkningsvärt att laddningstiden inte är mer än 5 timmar, då längre batteritid oftast medför längre laddningstid.

Även Bavatus Zonar E-Go laddar fullt på fem timmar, men har en räckvidd på ”bara” 90 km. Evobike Sport-8 250W har den kortaste räckvidden på 60 km och laddar sitt batteri fullt på ungefär sex timmar.

Utrustning och funktioner

Merida eSpresso 300 EQ är den enda av de här tre modellerna som är utrustad med hydrauliska skivbromsar. De ger en effektivare bromsning, men cyklar utrustade med sådana tenderar att vara dyrare och de kräver en del underhåll.

Både Merida eSpresso 300 EQ och Evobike Sport-8 250W har LCD-displayer, medan Batavus Zonar E-Go har en LED-display. Alla tre modellerna har kontroller för färddatorn placerade på handtaget, så du ska kunna kontrollera cykelns funktioner utan att behöva ta bort handen från handtaget.

90
87
91

Därför är Stromer ST2 Syno den bästa unisexcykeln

Stromer ST2 Syno, Crescent Elton och Crescent Elder

Därför är Stromer ST2 Syno den bästa unisexcykeln

Stromer ST2 Syno blir bäst i test bland unisexcyklarna. Den har en klart dyrare prisbild än de andra två modellerna, men den är å andra sidan fullproppad med teknik och har en mycket god räckvidd. Man bör dock ha i åtanke att Stromer ST2 Syno klassas som en klass 1-moped, vilket innebär att det finns en del medföljande trafikregler.

Crescent Elton är en snyggt designad elcykel som, liksom Stromer ST2 Syno, har en display som är integrerad i ramen. Den har också ett semiintegrerat batteri, vilket gör att cykeln framstår som slimmad i sin design. Tyvärr är räckvidden något snål och den får minus i kanten i ett test på grund av motorns prestanda.

Crescent Elder har en allt annat än generös räckvidd om du kör mycket i uppförsbacke, och i ett test anmärks det på cykelns bromsar och hur väl den håller sig inom ramarna för vad som är lagligt för en cykel. Å andra sidan bedöms den som lättanvänd och välkonstruerad, och räckvidden på plan mark är desto mer rimlig.

Räckvidd och laddning

Stromer ST2 Syno har den med råge högsta räckvidden, upp till 180 km. Den har dock ett klart kraftfullare batteri än de andra två modellerna och klassas som sagt som en moped. Det stora batteriet medför också en lång laddningstid, runt åtta timmar.

Syskonen Crescent Elton och Crescent Elder har en snarlik räckvidd, 80 respektive 85 km. Laddningstiden är också densamma, ungefär sex timmar.

Utrustning och funktioner

Stromer ST2 Syno har en hög prislapp, men också en lång rad funktioner. Den helt integrerade färddatorn styrs med en touchskärm på ramen och batteriet är helt undangömt inne i ramen. Du kan styra cykelns funktioner via en smartphone-app, och du kan även se var du har ställt den med hjälp av en GPS-sändare och också spärra den om den blir stulen.

Crescent Elton har även den en integrerad färddator, och den styrs med en T-formad display på styret. Både Crescent Elder och Crescent Elton är utrustade med pakethållare som standard. De har också samma antal växlar, tio stycken. Stromer ST2 Syno, däremot, har hela 20 olika växlar.

85
93
85

Därför är Scott E-Sub Tour den bästa elcykeln för damer

Scott E-Sub Tour, Ecoride Sense och Crescent Elora

Därför är Scott E-Sub Tour den bästa elcykeln för damer

Scott E-Sub Tour blir bäst i test i kategorin elcykel för dam. Bland annat på grund av en god utrustningsnivå, en bra potentiell räckvidd och att en testare rapporterar om god byggkvalitet och komfort. Dock får elcykeln i samma test minus i kanten för hur lång räckvidden är i praktiken, men det är också det enda som det anmärks på.

Ecoride Sense får goda omdömen i test, och även den bedöms vara väldigt välbyggd med en överlag välfungerande motor. Det är dock inte utan att testaren höjer ett varningens finger för vissa aspekter med motorn, men elcykeln får ändå tämligen höga betyg.

Crescent Elora får även den lite blandade omdömen om motorn, och testaren ställer sig också frågande till hur prisvärd den här modellen är. Men totalbetyget är tämligen högt och cykeln får beröm för en god kvalitetskänsla, bra komfort och god utrustningsnivå.

Räckvidd och laddning

Scott E-Sub Tour har en maximal räckvidd på 130 km, men tillverkaren uppger att den genomsnittliga räckvidden är närmare 83 km. När cykeln testas av M3 så mäter testaren upp räckvidden till ungefär 70 km, vilket han anser är för snålt. Den laddas dock fullt igen på runt fyra timmar.

Ecoride Sense kan potentiellt sett klara sig 125 km på en laddning, men laddningstiden är längre än hos Scott E-Sub Tour, ungefär sju timmar. Crescent Elora har en klart blygsammare batteritid, räckvidden är upp till 80 km och laddningen tar runt fem timmar. På alla tre modeller går batteriet att ta loss och ta med sig in, om det skulle behövas.

Utrustning och funktioner

Scott E-Sub Tour är den enda av de tre modellerna som har hydrauliska skivbromsar både fram och bak. Ecoride Sense är utrustad med sådan på framhjulet. Hydrauliska skivbromsar är dyrare och kräver mer underhåll än mer ”konventionella” typer av bromsar, men har också en effektivare bromsverkan.

Alla tre cyklarna har pakethållare, dock så är det bara Ecoride Sense och Crescent Elora som levereras med cykelkorg. Ramlås är standard på alla tre modeller. Crescent Elora har sju olika växlar, Ecoride Sense har åtta och Scott E-Sub Tour har tio.

Källor

Aftonbladet - april 2018
Experttest av 22 elcyklar

M3 - augusti 2018
Experttest av elva elcyklar

Allt om elcyklar - 2018
Experttest av Ecoride Sense

Testfakta - maj 2018
Experttest av åtta elcyklar