Elcykel Bast i test

Test av elcykel

Baserat på 4 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi elcyklarna

Elcyklar blir allt mer populära, då elmotorn hjälper till med trampandet och gör cykelpendlingen mindre slitsam. Populariteten har också gjort att det numera finns en lång rad modeller att välja mellan. Vi har delat in cyklarna efter ramtyp: herr, dam och unisex. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning för testet

  • Antal växlar
  • Om cykeln har stötdämpare
  • Bromstyp
  • Vikt
  • Motorprestanda
  • Maxhastighet
  • Laddningstid
  • Räckvidd
  • Inkluderad utrustning

Innehålls­förteckning

Bäst elcykel 2020

Vi har utsett tre testvinnare – BMC AlpenChallenge AMP City One blir bästa herrcykel. Crescent Elda blir bästa damcykel och Stromer ST2 Syno blir bästa unisexcykel.

98
93
91

Därför är BMC AlpenChallenge AMP City One den bästa herrcykeln

Merida eSpresso 300 EQ, Batavus Zonar E-Go och BMC AlpenChallenge AMP City One

Därför är BMC AlpenChallenge AMP City One den bästa herrcykeln

Merida eSpresso 300 EQ blir bäst i test i den här kategorin. Den har all utrustning man kan förvänta sig och har även en mycket god räckvidd, i kombination med en kort laddningstid. Bromsarna är av en effektiv typ och elcykeln får goda omdömen i test. Dock är den generellt sett dyrare än Batavus Zonar E-Go, men cykelns prestanda väger upp detta.

BMC AlpenChallenge AMP City One är den klart dyraste av de här tre modellerna, men den är också byggd i dyrare material än de andra två och har en del andra teknologiska lösningar som gör den intressant. Prisbilden är det som ligger den här modellen mest till last.

Batavus Zonar E-Go har en annan displaytyp än de andra två och har, liksom BMC AlpenChallenge AMP City One, tio växlar. Den har bättre räckvidd än BMC AlpenChallenge AMP City One och får goda omdömen i test, bland annat på grund av en pigg motor och för att den är lättcyklad.

Räckvidd och laddning

Merida eSpresso 300 EW har en räckvidd på smått fantastiska 150 km, vilket är klart bäst i den här kategorin. Det är även anmärkningsvärt att laddningstiden inte är mer än 5 timmar, då längre batteritid oftast medför längre laddningstid.

Även Bavatus Zonar E-Go laddar fullt på fem timmar, men har en räckvidd på ”bara” 90 km. BMC AlpenChallenge AMC City One har den kortaste räckvidden, 80 km, men är också snabbast på att ladda fullt, fyra timmar.

Utrustning och funktioner

Merida eSpresso 300 EQ och BMC AlpenChallenge AMC City One är utrustade med hydrauliska skivbromsar. De ger en effektivare bromsning, men cyklar utrustade med sådana tenderar att vara dyrare och de kräver en del underhåll.

Merida eSpresso 300 EQ är utrustad med en LCD-display, medan Batavus Zonar E-Go har en LED-display. Alla tre modellerna har kontroller för färddatorn placerade på handtaget, så du ska kunna kontrollera cykelns funktioner utan att behöva ta bort handen från handtaget.

94
91
87

Därför är Scott Sub Tour Eride 10 den bästa unisexcykeln

Crescent Elton, Crescent Elder och Scott Sub Tour Eride 10

Därför är Scott Sub Tour Eride 10 den bästa unisexcykeln

Scott Sub Tour Eride 10 blir bästa unisexcykel. Det är den generellt sett dyraste av de tre modellerna i den här prisklassen, men den ligger inte alltför långt över Crescent Elton i pris. Den är välbyggd, bekväm att åka på och har en god räckvidd. En testare ger visst minus i kanten för prestandan i uppförsbackar.

Crescent Elton är en snyggt designad elcykel med en display som är integrerad i ramen. Den har också ett semiintegrerat batteri, vilket gör att cykeln framstår som slimmad i sin design. Tyvärr är räckvidden något snål och den får minus i kanten i ett test på grund av motorns prestanda.

Crescent Elder har en allt annat än generös räckvidd om du kör mycket i uppförsbacke, och i ett test anmärks det på cykelns bromsar och hur väl den håller sig inom ramarna för vad som är lagligt för en cykel. Å andra sidan bedöms den som lättanvänd och välkonstruerad, och räckvidden på plan mark är desto mer rimlig.

Räckvidd och laddning

Syskonen Crescent Elton och Crescent Elder har en snarlik räckvidd, 80 respektive 85 km. Laddningstiden är också densamma, ungefär sex timmar. Crescent Elder får dock kritik i ett test för att den utlovade räckvidden endast stämmer om man cyklar på plant underlag, i uppförsbacke är den desto sämre.

Räckvidden på Scott Sub Tour Eride 10 är vid full laddning 80 km som mest, men den har en fördel i att när batteriet väl tar slut så tar det bara timmar att ladda fullt.

Utrustning och funktioner

Scott Sub Tour Eride 10 har en väldigt lättmanövrerad kontrollpanel. Denna är placerad vid det vänstra handtaget så att du kommer åt alla knappar med tummen. Kontrollpanelen är en av de saker som Scott Sub Tour Eride 10 får beröm för i ett test.

Crescent Elton har även den en integrerad färddator, och den styrs med en T-formad display på styret. Både Crescent Elder och Crescent Elton är utrustade med pakethållare som standard. De har också samma antal växlar, tio stycken.

92
85
85

Därför är Crescent Elda den bästa damcykeln

Crescent Elora, Crescent Elda och Lifebike Comfort G7

Därför är Crescent Elda den bästa damcykeln

Crescent Elda är bäst i den här kategorin, bland annat på grund av de kvalitativa delarna, en bra potentiell räckvidd och att en testare rapporterar om god byggkvalitet och fint rull. Komforten och informationen på displayen är det som drar ner betyget.

Lifebike Comfort G7 får blandade omdömen i test. Cyklingsupplevelsen får överlag beröm, men betyget dras ner av byggkvalitén på cykeln. Prestandan i motlut är ett annat minus i kanten.

Crescent Elora får även den lite blandade omdömen om motorn, och testaren ställer sig också frågande till hur prisvärd den här modellen är. Men totalbetyget är tämligen högt och cykeln får beröm för en god kvalitetskänsla, bra komfort och god utrustningsnivå.

Räckvidd och laddning

Räckvidd och laddningstid på batteriet är väldigt snarlikt mellan de tre modellerna. Crescent Elda och Lifebike Comfort G7 laddas fullt på sex timmar, medan Crescent Elora bara behöver fem timmar för att laddas. Crescent Elora drar också längsta strået på potentiell räckvidd med 80 km. Crescent Elda och Lifebike Comfort G7 har en räckvidd på 75 respektive 70 km.

Utrustning och funktioner

Alla tre modeller i den här prisklassen har hydrauliska skivbromsar både fram och bak. Hydrauliska skivbromsar är dyrare och kräver mer underhåll än mer ”konventionella” typer av bromsar, men har också en effektivare bromsverkan. Gemensamt är också att bromsarna tillverkats av marknadsledande Shimano.

Alla tre cyklarna har pakethållare, dock så är det bara Lifebike Comfort G7 och Crescent Elora som levereras med cykelkorg. Crescent Elda och Crescent Elora har låsbar ram, medan Lifebike Comfort G7 har låsbart styre. Crescent Elora och Lifebike Comfort G7 har sju olika växlar, medan Crescent Elda har tio.

Källor

Aftonbladet - april 2018
Experttest av 22 elcyklar

M3 - augusti 2018
Experttest av elva elcyklar

Allt om elcyklar - 2018
Experttest av Ecoride Sense

Testfakta - maj 2018
Experttest av åtta elcyklar