Elcykel Bast i test

Test av elcykel

Baserat på 6 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi elcyklarna

Elcyklar blir allt mer populära, då elmotorn hjälper till med trampandet och gör pendlingen mindre slitsam. Populariteten har också gjort att det numera finns en lång rad modeller att välja mellan. Vi har därför jämfört flera olika elcyklar från olika märken för att hjälpa dig hitta den bästa elektriska cykeln. Vi har inte med några mountainbike-modeller i det här testet, utan endast modeller för körning i stadsmiljö eller möjligen på platt landsväg.

Vi har delat in cyklarna efter ramtyp: herr, dam och unisex. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning för testet

  • Antal växlar
  • Om cykeln har stötdämpare
  • Bromstyp
  • Vikt
  • Motorprestanda
  • Maxhastighet
  • Laddningstid
  • Räckvidd
  • Inkluderad utrustning

Innehålls­förteckning

Bäst elcykel 2020

Vi har utsett tre testvinnare – Merida eSpresso 300 EQ blir bästa herrcykel. Crescent Elda blir bästa damcykel och Crescent Elton blir bästa unisexcykel.

93
93
91

Därför är Merida eSpresso 300 EQ den bästa herrcykeln

Merida eSpresso 300 EQ, Batavus Zonar E-Go och Lifebike C-Mute Speed

Därför är Merida eSpresso 300 EQ den bästa herrcykeln

Merida eSpresso 300 EQ har all utrustning man kan förvänta sig och har även en mycket god räckvidd, i kombination med en kort laddningstid. Bromsarna är av en effektiv typ och elcykeln får goda omdömen i test. Dock är den generellt sett modellen med högst pris i kategorin elcykel herr, men den blir ändå bäst i test.

Lifebike C-Mute Speed är en välbyggd och stabil elcykel som överlag fungerar mycket bra. Det som ligger den mest till last är att den är sparsmakad på tillbehören och att den är trög att trampa när elassistansen inte är på. Räckvidden är också betydligt blygsammare än hos Merida eSpresso 300 EQ.

Batavus Zonar E-Go har en annan displaytyp än Merida eSpresso 300 EQ och har, till skillnad från de andra två modellerna i den här kategorin, tio växlar. Den får goda omdömen i test, bland annat på grund av en pigg motor och för att den är lättcyklad.

Räckvidd och laddning

Merida eSpresso 300 EQ har en räckvidd på smått fantastiska 150 km, vilket är klart bäst i den här kategorin. Det är även anmärkningsvärt att laddningstiden inte är mer än 5 timmar, då längre batteritid oftast medför längre laddningstid.

Även Bavatus Zonar E-Go laddar fullt på fem timmar, men har en räckvidd på ”bara” 90 km. Lifebike C-Mute Speed kan inte heller den mäta sig med Merida eSpresso 300 EQ sett till räckvidden, då den som mest är 80 km.

Utrustning och funktioner

Merida eSpresso 300 EQ och Lifebike C-Mute Speed är utrustade med hydrauliska skivbromsar. De ger en effektivare bromsning, men cyklar utrustade med sådana tenderar att inte vara lika billiga och de kräver en del underhåll.

Merida eSpresso 300 EQ är utrustad med en LCD-display, medan Batavus Zonar E-Go har en LED-display. Alla tre modellerna har kontroller för färddatorn placerade på handtaget, så du ska kunna kontrollera cykelns funktioner utan att behöva ta bort handen från handtaget.

92
85
85

Därför är Crescent Elda den bästa damcykeln

Crescent Elora, Crescent Elda och Lifebike Comfort G7

Därför är Crescent Elda den bästa damcykeln

Crescent Elda är bäst i test i kategorin elcykel dam, bland annat på grund av de kvalitativa delarna, en bra potentiell räckvidd och att en testare rapporterar om god byggkvalitet och fint rull. Komforten och informationen på displayen är det som drar ner betyget.

Lifebike Comfort G7 får blandade omdömen i test. Cyklingsupplevelsen får överlag beröm, men betyget dras ner av byggkvalitén på cykeln. Prestandan i motlut är ett annat minus i kanten.

Crescent Elora får även den lite blandade omdömen om motorn, och testaren ställer sig också frågande till hur prisvärd den här modellen är. Men totalbetyget är tämligen högt och cykeln får beröm för en god kvalitetskänsla, bra komfort och god utrustningsnivå.

Räckvidd och laddning

Räckvidd och laddningstid på batteriet är väldigt snarlikt mellan de tre modellerna. Crescent Elda och Lifebike Comfort G7 laddas fullt på sex timmar, medan Crescent Elora bara behöver fem timmar för att laddas. Crescent Elora drar också längsta strået på potentiell räckvidd med 80 km. Crescent Elda och Lifebike Comfort G7 har en räckvidd på 75 respektive 70 km.

Utrustning och funktioner

Alla tre modeller i den här prisklassen har hydrauliska skivbromsar både fram och bak. Hydrauliska skivbromsar är dyrare och kräver mer underhåll än mer ”konventionella” typer av bromsar, men har också en effektivare bromsverkan. Gemensamt är också att bromsarna tillverkats av marknadsledande Shimano.

Alla tre cyklarna har pakethållare, dock så är det bara Lifebike Comfort G7 och Crescent Elora som levereras med cykelkorg. Crescent Elda och Crescent Elora har låsbar ram, medan Lifebike Comfort G7 har låsbart styre. Crescent Elora och Lifebike Comfort G7 har sju olika växlar, medan Crescent Elda har tio.

91
87
87

Därför är Crescent Elton den bästa unisexcykeln

Crescent Elton, Crescent Elder och Batavus Torino E-Go

Därför är Crescent Elton den bästa unisexcykeln

Crescent Elton är en snyggt designad elcykel med en display som är integrerad i ramen. Den har också ett semiintegrerat batteri, vilket gör att cykeln framstår som slimmad i sin design. Tyvärr är räckvidden något snål och den får minus i kanten i ett test på grund av motorns prestanda. Den är dock totalt sett den bästa unisexcykeln i det här testet.

Batavus Torino E-Go bedöms vara en välbyggd elcykel. Räckvidden är godkänd, liksom laddningstiden, och den har några användbara inbyggda finesser. Dock får den mycket kritik i ett test för undermålig prestanda från bromsarna, vilket gör att den inte går att rekommendera framför Crescent Elton.

Crescent Elder har en allt annat än generös räckvidd om du kör mycket i uppförsbacke, och i ett test anmärks det på cykelns bromsar och hur väl den håller sig inom ramarna för vad som är lagligt för en cykel. Å andra sidan bedöms den som lättanvänd och välkonstruerad, och räckvidden på plan mark är desto mer rimlig.

Räckvidd och laddning

Syskonen Crescent Elton och Crescent Elder har en snarlik räckvidd, 80 respektive 85 km. Laddningstiden är också densamma, ungefär sex timmar. Crescent Elder får dock kritik i ett test för att den utlovade räckvidden endast stämmer om man cyklar på plant underlag, i uppförsbacke är den desto sämre.

Räckvidden på Batavus Torino E-Go är vid full laddning 60 km som mest och även den laddar fullt på ungefär sex timmar.

Utrustning och funktioner

Batavus Torino E-Go har en del praktiska funktioner. Den är utrustad med både pakethållare och cykelkorg som standard, vilket är en klar fördel till exempel för dig som brukar ta cykeln till mataffären. Det sitter också ett så kallat kjolskydd över kedjan för att skydda dina kläder.

Crescent Elton har även den en integrerad färddator, och den styrs med en T-formad display på styret. Både Crescent Elder och Crescent Elton är utrustade med pakethållare som standard. De har också samma antal växlar, tio stycken.

Vanliga frågor om elcyklar

Finns det någon begränsning på effekten?

Det kan variera vilken motor som sitter i en elcykel. De flesta modeller av elcykel har en motor på 250 watt, men det finns också motorer på 500 watt. Dessa är dock inte tillåtna på allmän väg, utan där är det 250 watt som gäller. Detta då en motor på mer än 250 watt har kapacitet för hastigheter över det som är lagligt för en elcykel. En motor på 250 watt slår ifrån vid 25 km/h, medan en på 500 watt fortsätter upp mot 35-40 km/h. Elcyklar som kan färdas i 45 km/h kallas vanligtvis för speedbikes.

Finns det elcyklar utan växlar?

Ja, det gör det. Detta är dock kanske inte att rekommendera, då du fortfarande behöver trampa. Precis som med en vanlig cykel underlättar det en hel del för dig att kunna växla, därför bör du ha en elcykel med växlar.

Vad innebär det att cykeln har en mittmotor?

Om en elcykel har en mittmotor så innebär det att den, som namnet antyder, är monterad mitt på cykeln i vevlagret. Detta är fördelaktig av flera olika anledningar. Till exempel tillför en motor som är monterad på fram- eller bakhjulet extra rörelseenergi till hjulet och kräver därför kraftigare bromsar. En mittmotor ger också bättre viktfördelning, och om motorn är monterad på hjulnavet är det dessutom fler delar som måste monteras av för att du ska kunna ta av hjulet. Att titta närmare på en modell med mittmotor är därför ett tips.

Behöver jag försäkra min elcykel?

Om du har en vanlig elcykel med 250 wattsmotor och som går i max 25 km/h så täcks den normalt av hemförsäkringen. Om du har en speedbike (som nämns ovan) så kräver den en mopedförsäkring, då den rent legalt räknas som moped och inte cykel.

Finns det någon åldersgräns för elcykel?

Nej, så länge det är en elcykel som har elassisterad trampning så finns det ingen gräns på ålder för den som ska cykla och den får således framföras även av barn. Om den har självgående eldrift räknas den som moped och kräver att du är 15 år och har mopedkörkort.

Kan man få bidrag när man köper elcykel?

Nej. Det har tidigare funnits ett elcykelbidrag, men finansieringen för detta försvann i samband med vårbudgeten 2019.

Källor

Aftonbladet - april 2018
Experttest av 22 elcyklar

M3 - augusti 2018
Experttest av elva elcyklar

Allt om elcyklar - 2018
Experttest av Ecoride Sense

Testfakta - maj 2018
Experttest av åtta elcyklar

PriceRunner - juni 2019
Experttest av sju modeller av elcykel

Testfakta - april 2016
Experttest av fem modeller av elcykel