Black+Decker PV1820L

Test av handdammsugare

Baserat på 11 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi handdammsugarna

Handdammsugaren är ett mycket praktiskt verktyg, då den besparar dig besväret att behöva ta fram den stora golvdammsugaren fast du bara har spillt lite brödsmulor på golvet. I det här testet har vi tittat på batteridrivna handdammsugare i två prisklasser, mellan och premium, samt även några sladdanslutna handdammsugare. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Hur stor är dammbehållaren
  • Hur bra är batteritiden och hur lång tid tar det att ladda batteriet
  • Om handdammsugaren är eldriven - hur lång är sladden
  • Är dammsugarens sugkraft reglerbar
  • Hur klarar handdammsugaren av mattor, parkett, klinker och heltäckningsmatta
  • Städförmåga – damm, hår, grus, sand och smulor
  • Medföljer det några tillbehör
  • Hur högt låter handdammsugaren
  • Vad väger dammsugaren och hur lätt är den att bära
  • Är det enkelt att tömma dammbehållaren

Innehålls­förteckning

Bästa handdammsugare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassdammsugaren Electrolux ZB5003 blir bäst i test. Clatronic HS 2631 blir bästa sladdansluta handdammsugare och Electrolux ZB6114BO blir bästa handdammsugare i premiumklassen.

Bästa handdammsugare mellanklassen

Topp 3

90
88
83

Därför är Electrolux ZB5003 den bästa mellanklassdammsugaren

Hitachi R18DSL, Bosch BHN14090 och Electrolux ZB5003

Därför är Electrolux ZB5003 den bästa mellanklassdammsugaren

Electrolux ZB5003 klarar överlag av städningen på ett bra sätt och har ett flertal funktioner som underlättar städningsarbetet. Kunderna är överlag nöjda med hur den presterar och därför blir den här handdammsugaren bäst i test i denna prisklass.

Hitachi R18DSL är en batteridriven handdammsugare som kan skryta med en stor dammbehållare och en imponerande lång batteritid. Det finns dock ett stort ”men”. Bosch BHN14090 beskrivs i en recension som liten och behändig, men den får kämpa när det rör sig om något annat än väldigt lätt städning.

Städning

Electrolux ZB5003 har en bra dammbehållare på 0,5 liter, fullt godkänt. Den har också små hjul som gör att man inte behöver dra dammsugaren direkt mot underlaget och riskera repor. Detta är något som du till exempel inte hittar på handenheterna i skaftdammsugare. Tömningen av dammbehållaren beskrivs som smidig av köparna.

Hitachi R18DSL har en dammbehållare på hela 0,67 liter och tre medföljande munstycken. Den dammsuger bra på hårda underlag och klarar dessutom våtstädning. I ett test visar det sig dock att den har svårt att dammsuga mattor, vilket testaren tillstår inte är ovanligt för en handdammsugare.

Bosch BHN14090 är en förhållandevis liten handdamsugare som har den minsta dammbehållaren av de tre på 0,3 liter, och gör sig liksom Hitachi R18DSL bäst på hårda underlag, i motsats till mattor och liknande. Den har ett medföljande fogmunstycke, men köparna är inte särskilt nöjda med den här dammsugaren.

Batteritid

Hitachi R18DSL stoltserar med hela 40 minuter batteritid, men den har en lite annorlunda batterilösning. Den är del av Hitachis ”Tools Only”-serie, där alla elverktyg använder samma batteri. Hitachi R18DSL har därför inget medföljande batteri, och om du inte redan har något elverktyg från Hitachi så måste detta köpas separat.

Vad gäller Electrolux ZB5003 och Bosch BHN14090 så är varken batteritid eller laddningstid särskilt imponerande, men inte heller något ovanligt för handdammsugare i den här prisklassen. Full laddning tar närmare fjorton timmar, och batteriet räcker sedan i ungefär 10 minuter.

96
89
81

Därför är Clatronic HS 2631 den bästa sladdanslutna handdammsugaren

Clatronic HS 2631, Hoover MBC500UV och Black+Decker PD1200AV-XJ

Därför är Clatronic HS 2631 den bästa sladdanslutna handdammsugaren

Clatronic HS 2631, som blir vår testvinnare i den här kategorin, kombinerar en generös dammbehållare med praktiska tillbehör, en lång sladd och en behändig axelrem. Den är dessutom förhållandevis tyst och har en god effekt. 

Black+Decker PD1200AV-XJ riktar in sig mot en lite snävare målgrupp då den ansluts till ett 12-voltsuttag och därför fungerar den i praktiken bara i bilen. Den har bara ett medföljande munstycke, som dock har en praktisk utformning. Det snäva användningsområdet gör dock att den inte når upp till Clatronic HS 2631. 

 Hoover MBC500UV är även den specialinriktad, fast på att ta hand om smuts och bakteriet i madrasser och möbler. Även den gör sig själv en liten otjänst med sitt specifika ändamål, då den är bäst lämpad för mjuka underlag och inte är lika bra allround som till exempel Clatronic HS 2631. 

Städning

Effekten hos Clatronic HS 2631 är tämligen hög och sugeffekten är god. Den får beröm av köparna för hur behändig den är att använda. Även Black+Decker NV1200AV-XJ får goda omdömen, då en testare anser att den städar i bilen på ett bra sätt. Han menar dock att den har lite svårt att dammsuga upp hundhår. 

Hoover MBC500UV är i första hand inte utformad för att suga upp brödsmulor från bordsskivan och fungerar bäst på mjuka underlag. I ett test får den minus i kanten för att den inte klarar av att suga upp all smuts ur eventuella nedsänkningar i madrassen. 

Funktioner och tillbehör

Clatronic HS 2631 får plus i kanten av köparna för den medföljande axelremmen, vilken är praktiskt då du slipper bära dammsugaren i handen när du använder den medföljande dammsugarslangen. Hoover MBC500UV har inga medföljande tillbehör, men har en inbyggd UV-lampa som dödar 99,9% av alla bakterier. 

Black+Decker PD1200AV-XJ har bara ett medföljande munstycke, vilket är av den långsmala typenDäremot så har munstycket en inbyggd borste som enkelt kan fällas ut vid behov.  

92
91
89

Därför är Electrolux ZB6441BO den bästa premiumhanddammsugaren

Electrolux ZB6114BO, Black+Decker PV1820L och Dyson V7 Trigger

Därför är Electrolux ZB6441BO den bästa premiumhanddammsugaren

Electrolux ZB6114BO har ett flertal funktioner som känns igen från andra handdammsugare från Electrolux. Den har små hjul som gör att du kan rulla fram dammsugaren över underlaget istället för att hålla dammsugaren direkt emot och sålunda eliminera risken för repor. Den är även utrustad med Cyclonic-teknologi som förhindrar att filtret täpps till. Den är också bäst i den här prisklassen.

Black+Decker PV1820L sticker ut med sin design, då den har ett munstycke som går att vinkla. Den har dessutom fler inbyggda munstycken för olika ändamål. Den presterar väl och är nästan jämbördig med Electrolux ZB6114BO, men sådana saker som en något mindre dammbehållare och kortare batteritid gör att den inte riktigt når upp till samma nivå.

Dyson V7 Trigger är en alldeles utmärkt handdammsugare, men så som ofta är fallet med produkter från Dyson så är priset markant högre än konkurrenternas, och det kan vara svårt att motivera den saftiga prislappen. Men den mycket goda prestandan ska man inte sticka under stol med.

Städning

Dyson V7 Trigger har en väldigt kraftfull motor för en handdammsugare och sugkraften blir därefter. I ett test får den plus för att den plockar upp även de finaste partiklarna och djurhår var inte heller något större problem. Tömningen av dammbehållaren är också den enkelt avklarad.

Black+Decker PV1820L har ett munstycke som går att vinkla 200 grader och både inbyggd borste och inbyggt fogmunstycke finns med. Electrolux ZB6114BO klarar av det mesta, men får ett litet minus för att den inte städar djurhår särskilt väl. Den har ett inbyggt, smalt munstycke och ytterligare två medföljande tillbehör.

Batteritid

Electrolux ZB6114BO och Black+Decker PV1820L ligger väldigt nära varandra vad gäller laddningstid och batteritid, men Electrolux ZB6114BO klarar sig några minuter extra på en laddning. Den går att sätta i fem olika positioner i laddningsstället, vilket underlättar vid förvaringen.

Dyson V7 Trigger klarar sig i hela 30 minuter på en laddning, vilket är mycket bra. Den laddas med sladd i väggen, snarare än i en laddningsstation. Dyson hävdar också att dammsugaren behåller full effekt hela batteritiden ut, och i ett test noterades att effektförlusten under de sista minuterna var mycket liten.