Luftvärmepump-Bäst-i-test

Test av luftvärmepump

Uppdaterat senast 4 februari 2019. Baserat på 2 experttester.

En luftvärmepump är ett sätt att kontrollera temperaturen i ett hus. Den kan värma upp ditt hus på vintern, eller kyla det på sommaren. Många modeller kan också underhållsvärma till exempel ett sommarhus när det står tomt på vintern.

I den här sammanställningen har vi fokuserat på luft/luftvärmepumpar (i motsats till exempelvis frånluftsvärmepumpar eller luft/vattenvärmepumpar). Vi har delat in dem i tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Årsvärmefaktor / SCOP-värde – pumpens uppvärmningsprestanda
  • Hur energieffektiv är luftvärmepumpen, så kallat SEER-värde
  • Ljudnivån på utomhusdelen
  • Hur mycket låter inomhusdelen av luftvärmepumpen
  • Ingår fjärrkontroll eller fjärrstyrning av pumpen
  • Finns det ett partikelfilter
  • Vad har luftvärmepumpen för energiklass på kylning och uppvärmning
  • Finns funktion för underhållsvärme
  • Hur många minusgrader klarar luftvärmepumpen av

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassdammsugaren Bosch Compress 8000 AA blir bäst i test. Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ blir bästa budgetluftvärmepump och Samsung Smart Exclusive 12 blir bästa premiumluftvärmepump.

Bästa premiumluftvärmepumpen

Topp 3

Basta premiumluftvarmepump Samsung Smart Exclusive2

Samsung Smart Exclusive 12

Panasonic VE9NKE

Panasonic VE9NKE

Hitachi Premium 35 RAK 35PSB RAC 35WSB

Hitachi Premium 35 RAK-35PSB/ RAC-35WSB

97
95
93

Därför är Samsung Smart Exclusive 12 den bästa premiumluftvärmepumpen

Samsung Smart Exclusive 12, Hitachi Premium 35 RAK-35PSB/ RAC-35WSB och Panasonic VE9NKE

Samsung Smart Exclusive 12 är bäst i test i den här prisklassen av luft-luftvärmepumpar. Den har god energiklassning, bra värden på SCOP och SEER, den är tystlåten och det ingår dessutom stöd för styrning via mobilapp. Väl värd att köpa om du värderar fjärrstyrning i din luftvärmepump högt.

Hitachi Premium 35 RAK-35PSB/RAC-35WSB är även den en utmärkt luftvärmepump, dock har den något lägre energiklassning på uppvärmningen än de andra två. SEER-värdet är bra, men SCOP-värdet är lägre än vissa konkurrenters. Den är heller inte lika tyst som Samsung Smart Exclusive 12.

Panasonic VE9NKE är den generellt sett dyraste av de tre, men den har också en utmärkt energiklassning, liksom bra SCOP- och SEER-värden. Även den här pumpen är något mer högljudd än Samsung Smart Exclusive 12.

Energiförbrukning, effektivitet och ljudnivå

A+++-klassning är nästan att förvänta sig av en luftvärmepump i den här prisklassen, och Samsung Smart Exclusive 12 har den klassningen på både uppvärmning och kylning. SCOP och SEER ligger på utmärkta 5,2 respektive 9,2 och ljudnivån på inomhusdelen ligger på mycket låga 40 decibel.

Hitachi Premium 34 RAK-35PSB/RAC-35WSB är något mer högljudd på inomhusdelen, men 49 decibel kan ändå betraktas som tystlåtet. SEER-värdet ligger på 8,5, vilket är det lägsta bland de tre modellerna i den här prisklassen. Energiklassningen på uppvärmnning är ”bara” A++, vilket känns snålt i den här prisklassen.

Panasonic VE9NKE har även den en ljudnivå på 49decibel på inomhusdelen, vilket motsvarar normal samtalsnivå och i sig egentligen inte kan betraktas som högljutt, men det finns flera konkurrenter som är tystare. Energiklassningen, SCOP- och SEER-värdena går det däremot inte att klaga på (5,4 respektive 8,6).

Bästa mellanklassluftvärmepumpen

Topp 3

Bast i test Bosch Compress 8000 AA

Bosch Compress 8000 AA

Toshiba Daiseikai 8 35 2

Toshiba Daiseikai 8-35

Daikin Origo 35 2

Daikin Origo 35

93
92
83

Därför är Bosch Compress 8000 AA den bästa mellanklassluftvärmepumpen

Bosch Compress 8000 AA, Toshiba Daiseikai 8-35 och Daikin Origo 35

Bosch Compress 8000 AA är bästa mellanklassluftvärmepump. Den har en oklanderlig energiklassning, samt goda SCOP- och SEER-värden. Den är också förhållandevis tyst och kan värma upp även en stor villa.

Toshiba Daiseikai 8-35 har också väldigt bra energiklassning och bra siffor på SCOP och SEER. Den har en inbyggd timer och bakbelyst LCD-display. Dock dras den ner något i totalbetyget på grund av ljudnivån.

Daikin Origo 35 har steglös underhållsvärme, funktioner för att spara energi och är tystlåten. Tyvärr har den en energiklassning som, även om den är godkänd, är alldeles för snålt tilltagen för en modern luftvärmepump.

Energiförbrukning, effektivitet och ljudnivå

Bosch Compress 8000 AA kan skryta med A+++-klassning både på kylning och uppvärmning. SCOP och SEER ligger på 5,2 respektive 7,4, vilket är bra siffror. Ljudnivån går det inte heller att klaga på, den ligger på under 50 decibel både för utomhusdelen och inomhusdelen.

Toshiba Daiseikai 8-35 har liknande siffror på SCOP (4,9), men trumfar Bosch Compress 8000 AA när det gäller SEER, där Toshiba Daiseikai 8-35 landar på hela 8,9. Ljudnivån är, även om den i sig inte är särskilt hög, högre än konkurrenternas, då den ligger på närmare 60 decibel både ute och inne.

Daikin Origo 35 är väldigt tystlåten, med en inomhusdel som ligger på under 40 decibel och en utomhusdel på strax under 50. Dock är SCOP- och SEER-värdena inte mer än godkända, och att en modern luftvärmepump bara har A+ och A i energiklassning känns inte tillräckligt.

Bästa budgetluftvärmepumpen

Topp 3

Basta budgetluftvarmepump Mitsubishi MSZ FH35VEHZ

Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ

Samsung Smart Comfort 12

Samsung Smart Comfort 12

Daikin NX35 1

Daikin NX35

92
91
83

Därför är Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ den bästa budgetluftvärmepumpen

Daikin NX35, Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ och Samsung Smart Comfort 12

Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ är bäst i budgetprisklassen. Den har god energiklassning, bra värden på SCOP och SEER och är förhållandevis tystlåten. Den har också en och annan smart funktion, såsom att den kan känna av var du befinner dig och justera luftströmmen efter det. Överlag mycket bra för en förhållandevis billig luftvärmepump.

Daikin NX35 får i ett test goda betyg för energiförbrukningen och för ljudnivån. Det som drar ner den är värdena på SCOP och SEER, vilka föranleder låga betyg i de avseendena i Forbrukerrådets recension. Den får också minus i kanten av Folksam för att möjlighet till fjärrstyrning inte ingår i köpet. Denna modell är också generellt sett dyrare än Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ.

Samsung Smart Comfort 12 är generellt sett en bra luftvärmepump, men tyvärr når inte energiklassningen upp till Mitsibushi MSZ-FH35VEHZ, och värdet för SEER är inte mer än godkänt. Pumpen är heller inte särskilt tyst, men däremot så har den inbyggt stöd för styrning med mobilapp.

Energiförbrukning, effektivitet och ljudnivå

Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ har en energiklassning på A+++ och A++ för kylning respektive uppvärmning, vilket är mycket bra. SCOP- och SEER-värdena är också goda, 4,8 respektive 8,9. Det går inte att hävda att den är ljudlös, men 44 dB på inomhusdelen är jämförbart med genomsnittlig ljudnivå på en kyl.

Samsung Smart Comfort 12 har som sagt inga överväldigande höga siffror på SEER (7,5). Däremot så är SCOP-värdet bra, 4,8. En energiklassning på A++ för kylning och A+ för uppvärmning är fullt godkänt. Ljudnivån på 58 decibel på inomhusdelen är i övre delen av spektrat för vad som kan anses vara normalhögt.

Daikin NX35 får goda betyg av Folksam sett till energi, men faktum kvarstår att den här luftvärmepumpen inte har mer än A+ i klassning på både kylning och uppvärmning, vilket får anses vara snålt för en modern värmepump. SCOP- och SEER-värdena är heller inget överväldigande. Ljudnivån på inomhusdelen ligger på 41 decibel, vilket är en fin siffra.

Källor

Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar

Forbrukerrådet - juni 2015
Experttest av 35 luftvärmepumpar