
Test av luftvärmepump
Uppdaterat senast 24 maj 2019. Baserat på 2 experttester.
Så betygsatte vi luftvärmepumparna
En luftvärmepump är ett sätt att kontrollera temperaturen i ett hus. Du kan använda en luftvärmepump för kylning av din bostad på sommaren, eller värma den på vintern. Många modeller av luftvärmepump kan också underhållsvärma till exempel en sommarstuga när den står tomt på vintern och det är minusgrader. Den kan på många sätt liknas vid en luftkonditionering, men är energieffektivare än en traditionell AC-enhet. Det finns ett flertal olika märken och tillverkare av luftvärmepumpar att välja mellan, till exempel IVT eller Nibe, och modeller som även kan värma hus på över 100 m² om så skulle önskas.
Luftvärmepumpar kan vara mer eller mindre skrymmande, och installation är inte alltid helt enkelt. Att dölja aggregatet till luftvärmepumpen i en källare eller garage kanske inte är optimalt, utan det bör placeras strategiskt i huset för bästa möjliga effekt.
I den här sammanställningen har vi fokuserat på luft-luftvärmepumpar (i motsats till andra typer av värmepumpar, exempelvis frånluftsvärmepumpar eller luft/vattenvärmepumpar). Vi har delat in dem i tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning för att hjälpa dig välja luftvärmepump:
- ✓ Årsvärmefaktor / SCOP-värde – pumpens uppvärmningsprestanda
- ✓ Hur energieffektiv är luftvärmepumpen, så kallat SEER-värde
- ✓ Ljudnivån på utomhusdelen
- ✓ Hur mycket låter inomhusdelen av luftvärmepumpen
- ✓ Ingår fjärrkontroll eller fjärrstyrning av pumpen
- ✓ Finns det ett partikelfilter
- ✓ Vad har luftvärmepumpen för energiklass på kylning och uppvärmning
- ✓ Finns funktion för underhållsvärme
- ✓ Hur många minusgrader klarar luftvärmepumpen av
Innehållsförteckning
Bästa luftvärmepump 2019
Vi har utsett tre testvinnare – luftvärmepumpen i mellanklassen, Bosch Compress 8000 AA blir bäst i test. Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ blir bästa billiga luftvärmepump och Samsung Smart Exclusive 12 blir bästa luftvärmepump i premiumklassen.
Bästa luftvärmepump mellanklassen
Topp 3
Därför är Bosch Compress 8000 AA den bästa mellanklassluftvärmepumpen
Bosch Compress 8000 AA, Toshiba Daiseikai 8-35 och Daikin Origo 35
Därför är Bosch Compress 8000 AA den bästa mellanklassluftvärmepumpen
Bosch Compress 8000 AA är bästa mellanklassluftvärmepump. Den har en oklanderlig energiklassning, samt goda SCOP- och SEER-värden. Den är också förhållandevis tyst och kan värma upp även en stor villa.
Toshiba Daiseikai 8-35 har också väldigt bra energiklassning och bra siffor på SCOP och SEER. Den har en inbyggd timer och bakbelyst LCD-display. Dock dras den ner något i totalbetyget på grund av ljudnivån.
Daikin Origo 35 har steglös underhållsvärme, funktioner för att spara energi och är tystlåten. Tyvärr har den en energiklassning som, även om den är godkänd, är alldeles för snålt tilltagen för en modern luftvärmepump.
Energiförbrukning, effektivitet och ljudnivå
Bosch Compress 8000 AA kan skryta med A+++-klassning både på kylning och uppvärmning. SCOP och SEER ligger på 5,2 respektive 7,4, vilket är bra siffror. Ljudnivån går det inte heller att klaga på, den ligger på under 50 decibel både för utomhusdelen och inomhusdelen.
Toshiba Daiseikai 8-35 har liknande siffror på SCOP (4,9), men trumfar Bosch Compress 8000 AA när det gäller SEER, där Toshiba Daiseikai 8-35 landar på hela 8,9. Ljudnivån är, även om den i sig inte är särskilt hög, högre än konkurrenternas, då den ligger på närmare 60 decibel både ute och inne.
Daikin Origo 35 är väldigt tystlåten, med en inomhusdel som ligger på under 40 decibel och en utomhusdel på strax under 50. Dock är SCOP- och SEER-värdena inte mer än godkända, och att en modern luftvärmepump bara har A+ och A i energiklassning känns inte tillräckligt.
Därför är Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ den bästa budgetluftvärmepumpen
Daikin NX35, Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ och Samsung Smart Comfort 12
Därför är Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ den bästa budgetluftvärmepumpen
Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ är bäst i budgetprisklassen. Den har god energiklassning, bra värden på SCOP och SEER och är förhållandevis tystlåten. Den har också en och annan smart funktion, såsom att den kan känna av var du befinner dig och justera luftströmmen efter det. Överlag mycket bra för en förhållandevis billig luftvärmepump.
Daikin NX35 får i ett test goda betyg för elförbrukning och för ljudnivån. Det som drar ner den är värdena på SCOP och SEER, vilka föranleder låga betyg i de avseendena i Forbrukerrådets recension. Den får också minus i kanten av Folksam för att möjlighet till fjärrstyrning inte ingår i köpet. Denna modell är också generellt sett dyrare än Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ.
Samsung Smart Comfort 12 är generellt sett en bra luftvärmepump, men tyvärr når inte energiklassningen upp till Mitsibushi MSZ-FH35VEHZ, och värdet för SEER är inte mer än godkänt. Pumpen är heller inte särskilt tyst, men däremot så har den inbyggt stöd för styrning med mobilapp.
Energiförbrukning, effektivitet och ljudnivå
Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ har en energiklassning på A+++ och A++ för kylning respektive uppvärmning, vilket är mycket bra. SCOP- och SEER-värdena är också goda, 4,8 respektive 8,9. Det går inte att hävda att den är ljudlös, men 44 dB på inomhusdelen är jämförbart med genomsnittlig ljudnivå på en kyl.
Samsung Smart Comfort 12 har som sagt inga överväldigande höga siffror på SEER (7,5). Däremot så är SCOP-värdet bra, 4,8. En energiklassning på A++ för kylning och A+ för uppvärmning är fullt godkänt. Ljudnivån på 58 decibel på inomhusdelen är i övre delen av spektrat för vad som kan anses vara normalhögt.
Daikin NX35 får goda betyg av Folksam sett till energi, men faktum kvarstår att den här luftvärmepumpen inte har mer än A+ i klassning på både kylning och uppvärmning, vilket får anses vara snålt för en modern värmepump. SCOP- och SEER-värdena är heller inget överväldigande. Ljudnivån på inomhusdelen ligger på 41 decibel, vilket är en fin siffra.
Bästa luftvärmepump premium
Topp 3
Därför är Samsung Smart Exclusive 12 den bästa premiumluftvärmepumpen
Samsung Smart Exclusive 12, Hitachi Premium 35 RAK-35PSB/ RAC-35WSB och Panasonic VE9NKE
Därför är Samsung Smart Exclusive 12 den bästa premiumluftvärmepumpen
Samsung Smart Exclusive 12 är bäst i test i den här prisklassen av luft luftvärmepumpar. Den har god energiklassning, bra värden på SCOP och SEER, det är en tyst luftvärmepump och det ingår dessutom stöd för styrning via mobilapp. Väl värd att köpa om du värderar fjärrstyrning i din luftvärmepump högt. Den får också gott omdöme i samband med test.
Hitachi Premium 35 RAK-35PSB/RAC-35WSB är även den en utmärkt luftvärmepump, dock har den något lägre energiklassning på uppvärmningen än de andra två. SEER-värdet är bra, men SCOP-värdet är lägre än vissa konkurrenters. Den är heller inte lika tyst som Samsung Smart Exclusive 12.
Panasonic VE9NKE är den generellt sett dyraste av de tre, men den har också en utmärkt energiklassning, liksom bra SCOP- och SEER-värden. Även den här pumpen är något mer högljudd än Samsung Smart Exclusive 12.
Energiförbrukning, effektivitet och ljudnivå
A+++-klassning är nästan att förvänta sig av en luftvärmepump i den här prisklassen, och Samsung Smart Exclusive 12 har den klassningen på både uppvärmning och kylning. SCOP och SEER ligger på utmärkta 5,2 respektive 9,2 och ljudnivån på inomhusdelen ligger på mycket låga 40 decibel.
Hitachi Premium 34 RAK-35PSB/RAC-35WSB är något mer högljudd på inomhusdelen, men 49 decibel kan ändå betraktas som tystlåtet. SEER-värdet ligger på 8,5, vilket är det lägsta bland de tre modellerna i den här prisklassen. Energiklassningen på uppvärmning är ”bara” A++, vilket känns snålt i den här prisklassen.
Panasonic VE9NKE har även den en ljudnivå på 49 decibel på inomhusdelen, vilket motsvarar normal samtalsnivå och i sig egentligen inte kan betraktas som högljutt, men det finns flera konkurrenter som är tystare. Energiklassningen, SCOP- och SEER-värdena går det däremot inte att klaga på (5,4 respektive 8,6).
Luftvärmepump: Köpguide
En luftvärmepump är till för att värma upp utrymmen genom att ta värmeenergi (inte luft) från utomhusluften och skicka in den på insidan. Principen är densamma som den för kylskåp men processen går åt motsatt håll. Den vanligaste typen av luftvärmepump är luft-luftvärmepumpen och det är den som den här guiden handlar om. Pumpen består av två delar. En utomhusdel som tar in värmeenergi från utomhusluften, och en (förhoppningvis) liten inomhusdel som distribuerar värmen i rummet. Den här typen av värmepump är ofta ett utmärkt alternativ för den som har ett lite mindre hus som i dagsläget värms upp av direktverkande el. Den utgör då ett bra komplement till den direktverkande elen. Så länge det inte är alltför kallt ute så kommer den att arbeta och ger då mer värme än vad den förbrukar el. Har du bara direktverkande el så ger 1 kWh elenergi 1 kWh värmeenergi, medan en luftvärmepump normalt ger mellan 2-5 gånger så mycket värmeenergi som den förbrukar i elenergi.
Fördelarna med en luftvärmepump är att den har en ganska liten investeringskostnad. Själva värmepumpen kostar vanligen omkring 10 000 kronor och installationen av den ett par tusen kronor, installationen är dessutom ROT-berättigad. Därför betalar den sig ganska fort. Den har sedan en hög besparingspotential, i alla fall om du köper en med hög värmefaktor. Besparingspotentialen för uppvärmningen av hemmet varierar vanligen mellan 50 till 80 procent.
För att luftvärmepumpen ska vara effektiv i ditt hem är det viktigt att du placerar den centralt och i en så öppen planlösning som möjligt eftersom den ska orka sprida den varma luften i huset. Saknas dessa förutsättningar kommer besparingspotentialen att minska kraftigt. Det är också nackdelen med den här typen av värmepump, att den är så beroende av sin placering. Luftvärmepumpen distribuerar värmen via en inomhusdel som skjuter ut värmen i form av luft med hjälp av ett fläktsystem. I ett lite mindre hushåll går det utmärkt, men i större hus med många rum är det svårt att uppnå en jämn värmedistribution. Är ditt hus tillräckligt stort och har många stängda rum kan det därför vara aktuellt att installera dubbla eller fler luftvärmepumpar som placeras på olika ställen i huset. Det finns även särskilda modeller som bara har en utomhusdel men flera inomhusdelar.
Så fungerar luftvärmepumpen
Luftvärmepumpen består som sagt av en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen hämtar energi från utomhusluften och koncentrerar den. Inomhusdelen distribuerar värmen ut i rummet.
När det blir kallt utomhus avfrostar sig luftvärmepumpen. All fukt som samlats på den och som sedan frusit kommer då att tina. Det kommer med andra ord att rinna vätska från den. Tänk på detta vid placeringen av den, samt fundera på ifall du behöver avleda vattnet bort från grunden. Blir det alldeles för kallt utomhus kommer luftvärmepumpen inte längre att fungera optimalt - i värsta fall inte fungera alls. Därför är det bra om du har en kompletterande värmekälla, till exempel en braskamin eller elradiatorer. Detta kan vara värt att tänka på exempelvis om du bor i Norrland, där temperaturerna är generellt sett lägre på vintern än övriga i Sverige.
Köpa luftvärmepump
När du ska välja en luftvärmepump är det viktigt att du köper en modell som är anpassad till storleken på ditt hem och din energiförbrukning. Hur stort hus en viss luftvärmepump klarar av att värma upp anges vanligen på produktens specifikation. Din årliga energiförbrukning kan du se hos ditt elbolag.
Via energimärkningen kan du sedan se hur effektiv luftvärmepumpen är - både på att värma ett rum och på att kyla ned det (luftkonditionering). Värdena för dessa visas numera på energimärkningsetiketten som varje luft/luftvärmepump måste märkas med. För värmedelen läser du siffrorna för korrekt klimatzon under SCOOP-rubriken. Den mörkblåa zonen är nordiskt klimat och det är siffrorna för denna zon som du ska gå efter om du tänkt använda värmepumpen här. Ibland saknas dock märkning för nordiskt klimat. Då får du antingen räkna grovt med att värdet för de andra klimaten är något av en glädjekalkyl här, eller leta vidare efter en annan modell. Här anges också ett betyg på produktens värmeeffektivitet. Betyget går från A+++ till G, där A+++ är bäst och G är sämst.
Om luftvärmepumpen även har luftkonditioneringsfunktion anges också energieffektiviteten för denna. Du hittar betyget under rubriken “SEER”. Även här är A+++ bäst betyg.
Utöver hur effektiv den är finns det även en rad andra faktorer som är viktiga, inte bara för elräkningen utan även för komforten. Ljudnivån är ett exempel på en sådan faktor. Värmespridningen en annan. Wifi-uppkoppling med app-stöd är också en intressant funktion, exempelvis om du ska installera luftvärmepumpen i fritidshuset och vill kunna hålla koll på den på distans.
När du har hittat modeller som har de funktioner du önskar och en så hög besparingspotential som möjligt jämför du dem och ser vilken som passar ditt hem och din budget bäst. Gå inte bara på priset. Gör även en ordentlig undersökning kring vad andra tycker om den värmepump du har valt.
1. IVT
En svensk värmepumpstillverkare som bland annat säljer luftvärmepumpar. De har vanligen mycket lång garanti både på kompressor och själva värmepumpen, samt möjlighet att tilläggsförsäkra värmepumpen för ännu längre garantitid - upp till 16 år. De har även något de kallar för värmejour där de lovar dig värme i huset inom 24 timmar om din luftvärmepump krånglar under vinterhalvåret.
2. Bosch
De tillverkar en rad produkter för hemmet. Avdelningen Bosch Climate sysslar med just värmepumpar, där luftvärmepumpar utgör en del av sortimentet. I utbudet ingår modeller med fjärrstyrning samt hög värmeeffekt och energiklass, men även modeller som passar fritidshuset eller underhållsvärme. De har 6 års fabriksgaranti.
3. Mitsubishi
De har ett flertal luftvärmepumpar varav flera av dem utgör designmodeller. Du hittar till exempel färgglada modeller i sortimentet. Värmepumparna är anpassade för det nordiska klimatet och det ingår som standard 5 års garanti. Genom att lägga till en trygghetsförsäkring kan du utöka garantin till 14 år.
4. Daikin
Daikin är en välkänd tillverkare av värmepumpar. De har bland annat luft-/luftvärmepumpar med flera inomhusenheter på en och samma utomhusdel för att du ska kunna få ett inflöde av värme från flera håll i bostaden. I sortimentet finns också en rad andra specialmodeller. Hos Daikin kan du få upp till 16 års garanti på din luftvärmepump.
5. Panasonic
Panasonic tillverkar produkter inom en rad olika kategorier, och luftvärmepumpar är en av dessa. De har ett flertal olika modeller i sortimentet. Där finns både traditionella luftvärmepumpar och multi split-system där du kan använda flera inomhusenheter ihop med en utomhusdel. På så vis fördelar du värmen bättre i bostaden. De har även app-stöd.
6. Fujitsu
Fujitsu har ett stort utbud luftvärmepumpar för det nordiska klimatet. De uppges vara särskilt tåliga i låga temperaturer och kan styras via mobiltelefonen. I normala fall är det 5 års garanti.
7. Nibe
De har ett stort utbud värmepumpar men inte särskilt många luft-luftvärmepumpar - i skrivande stund enbart en för fritidshus. De är dock väldigt duktiga på värmepumpar och har funnits länge. Nibe är ett svenskt företag.
8. Lyfco
De är ett svenskt varumärke och tillverkar bland annat luftvärmepumpar via kinesisk fabrik. Värmepumparna klarar ner till -20 grader och har 5 års fabriksgaranti på kompressorn. De har också en så kallad follow me-funktion där luftvärmepumpen känner av var du befinner dig i rummet och låter värmen följa dig.
Luftvärmepumpsguide
Genom att läsa av energimärkningen på modellerna du är intresserad av och förstå hur du ska tolka siffrorna kommer du enklare att finna en luft-luftvärmepump som du blir nöjd med. Det finns även ett par andra faktorer att ta hänsyn till. I listan nedan hittar du samtliga.
Årsvärmefaktor (SCOP): Hur effektiv värmepumpen är sett över ett helt år, således hur mycket värme den kan skapa utifrån den el den förbrukar. Ju högre siffra som anges på energimärkningen desto bättre eftersom du strävar efter att finna en så effektiv modell som möjligt. Om du exempelvis har 1 kWh el och luftvärmepumpen i bästa fall kan utvinna 5 kWh värme från elen har värmepumpen en besparingspotential på 80 procent för ditt hushåll.
Värmefaktor (COP): Hur effektiv luftvärmepumpen är vid en viss utomhustemperatur och kompressoreffekt. Med andra ord hur mycket värme du kan få ut under vissa givna förutsättningar. Observera att detta alltså inte är samma sak som årsvärmefaktor. Däremot är det en intressant parameter om du exempelvis vill veta hur väl luftvärmepumpen presterar i sträng kyla. Ju kallare det är, desto större blir ju uppvärmningsbehovet och desto mer får värmepumpen arbeta.
Effekt: På energimärkningen kan du även se effekten i kilowattimmar, både vid uppvärmning och vid luftkonditionering. Ju högre värde desto mer värme/kyla kan luftvärmepumpen producera. Samtidigt kan en högre energieffektivitet göra att en värmepump med lägre effekt är att föredra framför en modell som har högre effekt men lägre energieffektivitet.
kWh/annum: På energimärkningen återfinns kWh/annum på två platser. Värdet anger hur mycket el luftvärmepumpen förbrukar per år. Under rubriken SEER står värdet för energiförbrukningen vid luftkonditionering och under rubriken SCOP för samma sak men vid uppvärmning.
App-stöd: Allt fler hem kopplas upp på nätet och blir så kallade smarta hem. Att kunna övervaka och styra värmesystemet hemma är en av de stora fördelarna med det smarta hemmet. Det finns idag luftvärmepumpar med wifi-uppkoppling (eller trådbunden sådan) och app-styrning. På så vis kan du hålla koll på underhållsvärmen i fritidshuset eller luftvärmepumpen i din permanentbostad direkt via mobiltelefonen.
Buller: Ju tystare luftvärmepumpen är desto mindre kommer den att störa personerna i sin omgivning när den går igång. Energimärkningen innehåller information om ljudnivån för både inom- och utomhusdel.
Specialmodell: Förutom traditionella väggmonterade luftluftvärmepumpar finns det även ett par olika specialmodeller. Det finns till exempel golvmodeller av luftvärmepump som monteras väldigt lågt på väggen (ungefär som ett element). De passar den som av någon anledning inte har plats för en väggmonterad modell. Det finns även multi split-modeller som består av en utomhusdel men två eller flera innedelar. Möjligheten att koppla på flera inomhusdelar gör det enklare att skapa en jämn värmefördelning i stora hus med många stängda rum. Ytterligare ett alternativ är en luftvärmepump med undertaksenhet som döljs genom att monteringen sker i ett sänkt undertak.
Garanti: Det är viktigt att du ser till att få så bra garanti som möjligt på din värmeluftspump. Det är en produkt som ska hålla i många år. Dels för att du vill att den ska hinna betala sig och börja spara in pengar på dina elräkningar. Dels för att det är en ganska dyr produkt med en relativt omfattande installation. Att välja en luftvärmepump med lång livslängd är därför också viktigt.
Källor
Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar
Forbrukerrådet - juni 2015
Experttest av 35 luftvärmepumpar