bears garlic 748542 1920

Test av matberedare

Baserat på 6 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi matberedarna

En matberedare skulle kunna vara din bästa vän i köket. Den har mångas olika användningsområden, såsom att mixa röror, göra pastadeg eller hacka nötter. Beroende på tillgängliga tillbehör skulle den till och med kunna riva grönsaker eller pressa juice.

Om du väljer mellan en matberedare och en blender kan det vara värt att ha i åtanke att en matberedare är ett mer mångsidigt verktyg. Det finns gott om hemsidor och annat som kan ge tips på hur du till exempel gör raw food eller förbereder en Janssons frestelse. Beroende på vilken modell du väljer kan den också fungera som en iskross, och om du har tur så medföljer en degkrok så att den kan knåda deg.

Vi har delat in matberedarna i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Skålkapacitet
  • Tillgängliga tillbehör
  • Antal valbara hastigheter
  • Huruvida matberedaren har en pulsfunktion
  • Matberedarens storlek
  • Resultat vid olika typer av matberedning
  • Maskinens effekt

Innehålls­förteckning

Bästa matberedare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassmatberedaren Kenwood FPM810 blir bäst i test. OBH Nordica First Kitchen 6795 blir bästa billiga matberedare och Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK blir bästa premiummatberedare.

93
88
85

Därför är Kenwood FPM810 bäst i test

Kenwood FPM810, Magimix Compact 3200 XL och Kitchenaid 5KFP1325BWH

Därför är Kenwood FPM810 bäst i test

Kenwood FPM810 är bäst i den här prisklassen. Den har utöver en generöst stor skål en medföljande blenderkanna som även den är generös i storlek. Den har också gott om val på hastighet, men vägs ner något (bokstavligt talat) av den höga vikten.

Magimix Compact 3200 XL väger inte fullt lika mycket, men ligger ändå på 9,3 kg, vilket inte är försumbart. Delarna är enkla att diska då de tål maskindisk. Den har dock flera medföljande tillbehör och en god motoreffekt, men bara en hastighet att välja på.

Kitchenaid 5KFP1325BWH har inte heller något överflöd av valbara hastigheter, utan man får nöja sig med två val. Den är inte lika tung som konkurrenterna, men ändå förhållandevis hög. Den har också en klenare motor med en effekt på bara 300 watt.

Kapacitet och tillbehör

Kitchenaid 5KFP1325BWH och Kenwood FPM810 har en likartad kapacitet, på 3,1 respektive 3,5 liter. Magimix Compact 3200 XL är något blygsammare, med en kapacitet på 2,6 liter. Dock har Magimix Compact 3200 XL ytterligare två medföljande skålar, och Kenwood FPM810 levereras med en tillhörande blenderkanna.

Funktioner

Kenwood FPM810 ställer sig främst i ledet om man jämför med de andra två matberedarna vad gäller antal hastigheter, då den har åtta hastigheter att välja på, samt en pulsfunktion. Magimix Compact 3200 XL har bara en hastighet och en pulsfunktion, liksom vissa andra modeller från Magimix.

Kitchenaid 5KFP1325BWH har två alternativ på hastighet, samt en liten spak som gör att du kan justera höjden på skärskivan och sålunda hur tjocka skivor matberedaren gör.

92
90
90

Därför är OBH Nordica First Kitchen 6795 den bästa budgetmatberedaren

OBH Nordica First Kitchen 6795, Bosch MCM3110W och Braun FX3030

Därför är OBH Nordica First Kitchen 6795 den bästa budgetmatberedaren

OBH Nordica First Kitchen 6795 blir vår bäst i test i den här prisklassen. Den är fiffigt konstruerad och har flera smarta tillbehör. Antalet valbara hastigheter kunde ha varit högre, men den får ändå jobbet gjort, och den har en pulsfunktion, vilket är ett plus för en förhållandevis billig matberedare.

Bosch MCM3110W är en kompakt maskin som är enkel att förvara med en stilren design som nästan kan beskrivas som retro. Den levereras med ett flertal tillbehör i rostfritt stål som är enkla att förvara och som dessutom går att diska i diskmaskin. Även den har bara två hastigheter och en pulsfunktion.

Braun FX3030 är en matberedare för den som är ute efter ett funktionellt multiverktyg. Den har både en skål och även en kanna, som har varsin plats på maskinen. Tillbehören är användbara, men maskinens båda behållare går inte att köra på samma gång och det finns ingen förvaringslösning för tillbehören.

Kapacitet och tillbehör

OBH Nordica First Kitchen 6795 har den klart största skålen på 3,5 liter. Den har dessutom en medföljande blenderkanna på 1,8 liter. I övrigt medföljer fem olika tillbehör för rivning och skivning. Bosch MCM3110W har en skål på 2,3 liter och tre olika medföljande tillbehör som bland annat låter dig strimla vitkål.

Braun FX3030 har som sagt två olika behållare, en skål med en bra storlek på två liter och en mindre glasbehållare på 0,75 liter. Utöver tillbehör för att riva och skiva saker så medföljer också en citruspress och en juicepress.

Funktioner

Antal hastigheter hos Bosch MCM3110W och OBH Nordica First Kitchen 6795 är blygsamma, de har bara två olika hastigheter att välja på. De har dock en pulsfunktion. Braun FX3030 har desto fler valmöjligheter, hela 15 olika hastigheter plus en pulsfunktion.

92
91
91

Därför är Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK den bästa premiummatberedaren

Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK, Magimix CS 5200 XL och Kitchenaid Artisan 5KFP1644

Därför är Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK den bästa premiummatberedaren

Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK är vårt val till bästa premiummatberedare, bland annat på grund av det goda utbudet av medföljande tillbehör, att den har en stark motor och den inbyggda timern. Detta gör att vi anser att det är den matberedare du bör köpa i den här prisklassen.

Magimix CS 5200 XL har även den ett gott utbudet av tillbehör och en god motoreffekt, så du kan till exempel mixa fryst frukt eller göra nötsmör. Det är också den lättaste av de tre modellerna, även om den i sig själv är tämligen tung.

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 har även den ett flertal tillbehör, men den har inte lika hög effekt som Magimix CS 5200 XL, och den är dessutom större och tyngre. Den är också klart dyrast av de tre. Dock klassas den som BPA-fri, vilket innebär att plasten i dess delar är giftfri.

Kapacitet och tillbehör

Alla tre modellerna är väldigt lika i det här avseendet, då kapaciteten ligger på mellan 3,6 och 4 liter. Gemensamt för dem att de har flera medföljande skålar i olika storlekar. Rent allmänt är de extremt likartade vad gäller vilka tillbehör som ingår.

Funktioner

Alla tre modellerna har bara en valbar hastighet och en pulsfunktion. Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK sticker ut på det sättet att den har en inbyggd timer, som antingen räknar ner eller tar tid på hur länge du kör maskinen.

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 har en liten spak framtill som låter dig justera höjden på skärskivan och därmed också tjockleken på skivorna. Magimix CS 5200 XL har inga direkta specialfunktioner.