Test: Siemens WM14N1B7DN - Kan tvätta rent på bara 30 minuter

Liksom vissa andra modeller av tvättmaskin från Siemens så har WM14N1B7DN en motor som är både långlivad och tyst. Detta då den saknar så kallade kolborst, vilket annars är en komponent som kommer behöva bytas ut med tid, och som dessutom orsakar en del buller. Siemens lämnar 10 års garanti på motorn.

Kapaciteten i maskinen är något blygsam, 7 kg, men det är inte något ovanligt för en tvättmaskin i den här prisklassen. Det finns ett snabbprogram på 30 minuter, och för övriga program kan du korta tiden med upp till 65% genom att använda den så kallade varioSpeed-funktionen.

Tvättar bra, men är kanske lite högljudd

Den här tvättmaskinen får medelhöga betyg av Råd & Rön. De ger höga betyg för tvättresultatet, både för bomullsplagg och syntet, samt för centrifugeringen. Höga betyg även för vattenförbrukningen, innehållet i manualen och logiken i kontrollpanelen.

Testarna är dock inte lika positiva till ljudnivån, symbolerna i manualen samt symbolerna på kontrollpanelen. Minus i kanten även för sköljningen av plaggen och för hur lätt det är att lasta i och ta ur tvätt.

  • Långlivad motor
  • 30-minutersprogram
  • Energieffektiv
  • Något liten trumma
  • Bedöms vara högljudd

Källor

Råd & Rön - augusti 2019
Experttest av 151 tvättmaskiner