Test av spabad

Baserat på åtta experttester och recensioner

Ett utespa kan vara ett väldigt trevligt att ha hemma och är ett fullgott alternativ till exempelvis en bastu. Om du inte har lust eller möjlighet att ha ett platsbyggt spabad kan du alltid köpa ett uppblåsbart spabad, vilket är vad vi har valt att fokusera på i det här testet för att hjälpa dig hitta bästa uppblåsbara spabad. Några saker du bör överväga är hur energisnålt spabadet är, om det följer med någon trappa och överdrag och om det ska stå inomhus, utomhus eller i ett uterum.

Underhåll är också en sak som man bör ha i åtanke, då ett spabad (som mycket annat) kräver rengöring och skötsel. Vissa väljer mellan att använda salt eller klor, då saltvatten med rätt användning kan ge stabila PH-värden i vattnet. Dock inte helt självklart att du kan hålla rent helt utan klor. Ett spabad i rostfritt stål tar dock skada av att använda saltvatten, men samtliga modeller av bubbelpool i det här testet är tillverkade i plast. Du kanske står och väger mellan en badtunna eller en jacuzzi, och då kan förhoppningsvis det här testet hjälpa dig.

Vi har bedömt nio olika modeller i tre prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Utrymme
  • Vattentemperatur
  • Volym i liter
  • Extrafunktioner
  • Handhavande
  • Hur enkel installationen är
  • Design

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - Bestway Lay-z Spa St Moritz Airjet blir bäst i test. Bestway Lay-z Spa Palm Springs Airjet blir bästa budgetspabad och Mspa Tekapo Delight blir bästa premiumspabad.

I denna kategori är många produkter slutsålda hos återförsäljarna. I så fall länkar vi istället till närbesläktade versioner av produkterna.

97
90
90

Därför är Bestways Lay-z Spa Palm Springs Airjet det bästa budgetspabadet

Bestway Lay-z Spa Palm Springs Airjet, Bestway Lay-z Spa Miami Airjet och Bestway Lay-z Spa Vegas

Därför är Bestways Lay-z Spa Palm Springs Airjet det bästa budgetspabadet

Bestways Lay-z Spa Palm Springs Airjet är, enligt oss, det bästa spabadet i den här prisklassen. Den utmärker sig som ett billigt spabad främst genom det goda utrymmet och det höga antalet jetmunstycken. 

Bestways Lay-z Spa Vegas har liknande dimensioner och rymmer något mer vatten, men har färre jetmunstycken. Dock anser många köpare att den här jacuzzin håller god kvalitet.

Bestways Lay-z Spa Miami Airjet är den generellt sett billigaste modellen, men den är också mindre och har lägst antal spamunstycken av de tre modellerna i den här kategorin. En testare menar att antalet munstycken är bra i relation till volymen, men att Miami inte är så rymlig som man kan tro. Du får dock med ett uppblåsbart spabadslock.

Funktioner och utrymme

Alla tre modeller har gemensamt att de har medföljande filtreringssystem och pumpar för själva karet, liksom timer för uppvärmningen. De har också gemensamt att vattnet värms upp till 40 grader och att de går att koppla in i eluttag med spänning mellan 220 och 240 volt.

Bestways Lay-z Spa Miami Airjet har det lägsta antalet jetmunstycken och har också bara plats för fyra personer. Bestways Lay-z Spa Palm Springs Airjet och Bestways Lay-z Spa Vegas rymmer båda sex personer och har 120 respektive 87 jetmunstycken.

99
93
83

Därför är Bestways Lay-z St Moritz Airjet det bästa spabadet

Bestway Lay-z Spa St Moritz Airjet, Bestway Lay-z Spa Saint Tropez och Mspa Nest M-001LS

Därför är Bestways Lay-z St Moritz Airjet det bästa spabadet

Bestways Lay-z Spa St Moritz Airjet är bästa uppblåsbara jacuzzi i mellanprisklassen. Den är väldigt rymlig, har ett högt antal jetmunstycken och beskrivs av köpare som lätt att hantera och av god byggkvalitet.

Mspa Nest M-001LS är den minsta av de tre modellerna i den här prisklassen, men den har ändå ett par praktiska funktioner som underlättar handhavandet en del. Det är också den enda modellen vi har bedömt som är rektangulär, snarare än rund eller kvadratisk.

Bestways Lay-z Spa Saint Tropez är en mindre modell än kusinen Bestways Lay-z Spa St Moritz Airjet, men den har i gengäld ett medföljande tillbehör som Lay-z Spa St Moritz Airjet saknar och som kan vara praktiskt i vissa avseenden.

Funktioner och utrymme

Om du köper en Bestways Lay-z Spa Saint Tropez så får du med en rad tillbehör som är tämligen standard för spabad från Bestways, såsom en pump och ett spabadslock, men du får även med en LED-lampa. Denna är vattentät och kan dessutom flyta, så det är bara att slå på den och lägga den i badet, vilket är praktiskt om det är mörkt ute. Den kan dessutom lysa i flera olika färger.

Bestways Lay-z Spa St Moritz är den modell i den här prisklassen som rymmer flest personer. Enligt tillverkaren får fem till sju personer plats, och flera köpare vittnar om att det utan problem får plats sex personer. Vissa spekulerar till och med i att det skulle gå att klämma in åtta personer om det skulle behövas.

Mspa Nest M-001LS är en modell som är byggd med sittplats för endast två personer. Detta medför också att det är ett tämligen kompakt spabad, vilket är behändigt om du har begränsat med utomhusyta. Om du inte har behov av mer än två sittplatser så kan den duga gott, men det finns andra modeller med liknande prisbild som rymmer fler.

97
94
94

Därför är Mspa Dekapo Delight det bästa premiumspabadet

Mspa Tekapo Delight, Bestway Lay-z Spa Helsinki Airjet och Mspa Mont Blanc

Därför är Mspa Dekapo Delight det bästa premiumspabadet

Mspa Dekapo Delight är ett rymligt spabadkar med gott om jetmunstycken, som dessutom är enkel att hantera och klarar av kallare temperaturer. Därför blir den bäst i test i premiumprisklassen.

Dess dyrare kusin Mspa Mont Blanc beröms i ett test för sin stabila konstruktion och snygga design. Det högre priset är dock svårt att motivera, och det upplevs som något trångt om man sitter för många i det.

Bestways Lay-z Spa Helsinki Airjet är mindre och har färre jetmunstycken än de två andra modellerna i den här prisklassen. Det har dock en snygg design som kan matcha ditt trädäck eller altan väldigt väl,och det klarar av att stå utomhus året runt.

Funktioner och utrymme

Bestways hävdar att Bestways Lay-z Spa Helsinki Airjet rymmer upp till sju personer, men en blygsam diameter på 180 cm gör att det kan upplevas trångt om man sitter så många i. Både Mspa Tekapo Delight och Mspa Mont Blanc ska ha plats för sex personer, men en testare drar slutsatsen att det blir trångt om man sitter sex personer i Mspa Mont Blanc.

Alla tre modeller har inbyggt frostskydd, vilket gör att de kan stå utomhus även vid minusgrader utan att ta skada. Mspa uppger att Mspa Mont Blanc och Mspa Tekapo Delight kan bibehålla temperaturen på vattnet även vid tio minusgrader, och att det som mest klarar av 30 minusgrader. Detta är mycket praktiskt om du är ute efter en bubbelpool som går att använda även på vintern.

Hur mycket klor ska man ha i ett spabad?

När man pratar om klormängd i ett spabad används ofta värdet ppm, vilket är ett annat ord för milligram klor per liter vatten. Åsikterna går isär om hur mycket klor som faktiskt behövs, men 1-3 mg/l kan vara en bra utgångspunkt. Hur ofta spabadet används och hur många som brukar bada kan dock påverka detta och det kan behövas så mycket som 3-5 mg/l.

Hur lång tid tar det att värma upp ett spabad?

Detta beror helt och hållet på vilken modell du köper, vissa värmer upp vattnet med en halv grad per timme, andra kan värma så snabbt som tre grader per timme. Hur lång tid det i slutändan tar beror naturligtvis också på temperaturen på vattnet från början och lufttemperaturen, till exempel.

Hur mycket ström drar ett spabad?

Den här frågan är snudd på omöjlig att besvara, då det inte bara beror på vilken modell du har, utan även yttre faktorer såsom klimatet du bor i, vilken temperatur du håller på vattnet och hur ofta du badar. Men Bauhaus uppger att en normal elförbrukning ligger mellan 200 och 500 kWh per månad.

Vad kostar det att värma upp ett spabad?

Även detta är väldigt svårt att svara på, men det sammanfaller mycket med ovanstående information om förbrukning och uppvärmningstid. Naturligtvis är också det rådande elpriset en faktor i detta.

Hur ofta ska man byta vatten i ett spabad?

Beroende på hur ofta du badar och hur många som badar på samma gång så bör vattnet bytas helt och hållet 2-4 gånger per år.

Hur ofta ska man klorera spabad?

För att vara säker på att vattnet är ordentligt rent kan det vara en bra idé att slänga i en klortablett både före och efter bad. Men beroende på hur ofta du badar kan du också “chock-klorera” vattnet. Detta tar bort både förbrukat klor och andra föroreningar och behöver inte göras oftare än varannan till var tredje vecka.

Finns det möjlighet att fjärrstyra ett spabad?

Vissa modeller av spabad har möjlighet till fjärrstyrning av temperatur och annat via en app. Antingen medföljer en wifi-modul, eller så kan en sådan köpas separat och eftermonteras om spabadet är "Wifi ready". Så är dock inte fallet med någon av modellerna i testet ovan.

Varför måste jag hålla koll på pH-värdet i spabadet?

Vatten med för lågt pH-värde kan orsaka skada på ditt spabad, och kan dessutom irritera ögon och slemhinnor. För högt pH-värde kan göra att kloret verkar mindre effektivt, och om du tillsätter klor i vatten med för högt pH-värde kan det orsaka kalkutfällning, vilket ger en sträv yta på spabadet.