Test: Stiga Villa 12 - En växel för varje tillfälle

Produkt: Åkgräsklippare Kategori: Mellanklassåkgräsklippare Kraftkälla: Bensin Bränsletank: 3.8 liter Bioklippning: Ja Motoreffekt: 7.1 kW Klippbredd: 85 cm Max/min klipphöjd: 8.5 cm/2.5 cm Växellåda: Manuell Ljudnivå: 100 dB

Stiga Villa 12 har en manuell, mekanisk växellåda med fem framväxlar och en backväxel. Gräsklipparen är framhjulsdriven och bakhjulsstyrd, och hastigheten vid framåtdrift ligger på 9 km/h. Både ratt och sits är justerbara för bästa komfort för föraren.

Som de flesta åkgräsklippare är den här modellen bensindriven, och bränsletanken rymmer knappt fyra liter. Klipparen har en bioklippningsfunktion, men tyvärr ingen inbyggd uppsamlare. Denna finns dock som separat tillbehör hos Stiga.

Tar sig inte uppför backar så lätt

Kunderna är relativt nöjda med hur den här gräsklipparen presterar och de menar att den i slutändan ger ett bra resultat, då klippningen blir både jämn och fin. En kund vittnar om att klipparen slirar något i uppförsbackar, vilket kan lösas genom att istället backa uppför backen.

Däremot så är det vissa som reagerar negativt på att klippaggregatet inte levereras monterat, utan måste monteras ihop av köparen. Det rapporteras även om problem med att kunna stänga bränslekranen ordentligt.

  • Fem framväxlar
  • Bioklippning
  • Bra klipphöjd
  • Svårt med uppförsbackar
  • Bränslekranen upplevs som krånglig
92