
Test av vinterdäck
Test av vinterdäck
Säkerhet är i högsta grad ingenting man tummar på när det gäller att köra bil, och ett led i det är att ha ett bra vinterdäck. Det finns numera både odubbade (även kallade friktionsdäck) och dubbade vinterdäck, och de har olika fördelar. Dubbfria däck är bättre på snö- och isfritt underlag. Men det finns inga garantier för att däck utan dubb fungerar lika bra som ett däck med dubb vid riktigt tuffa vinterförhållanden. Det finns även så kallade helsårsdäck, men det är inget vi har berört i detta test.
I det här testet har vi bedömt tre olika modeller på dubbfria vinterdäck, och även dubbade vinterdäck i två prisklasser. Vi har bedömt följande aspekter:
- ✓ Bränsleförbrukning
- ✓ Prestanda på snö
- ✓ Prestanda på is
- ✓ Prestanda på våt och torr asfalt
- ✓ Våtgrepp
- ✓ Ljudnivå
Innehållsförteckning
Testvinnare
Vi har utsett tre testvinnare - Michelin X-Ice North 4 blir bäst i test. Hankook Winter I*Pike RS2 blir bästa billiga vinterdäck och Continental ContiVikingContact 7 blir bästa dubbfria vinterdäck.
Därför är Michelin X-Ice North 4 det bästa vinterdäcket
Michelin X-Ice North 4, Goodyear UltraGrip 9 och Gislaved Nord Frost 200
Därför är Michelin X-Ice North 4 det bästa vinterdäcket
Michelin X-Ice North 4 blir bäst i test bland vinterdäck. Det har ett högt antal dubbar och presterar också mycket bra i samband med test, med bara enstaka minuspunkter i bedömningen.
Goodyear UltraGrip 9 är också det ett mycket bra däck som får höga betyg av testare. Både grepp och bränsleförbrukning bedöms som mycket god, med ljudnivån som den minuspunkt som sticker ut mest.
Gislaved Nord Frost 200 får inte helt och hållet positiva omdömen av de som har testat den. Bland annat så kan greppet variera beroende på underlag.
Prestanda
Testaren på Aftonbladet kallar Michelin X-Ice North 4 det bästa dubbade vinterdäcket han någonsin har testat, med ett klanderfritt grepp på både is och snö. Teknikens Värld ger plus i kanten för det höga antalet dubb. Däremot så är prestandan på våt asfalt inte det bästa och däcket presterar inte i topp när det gäller vattenplaning.
Goodyear UltraGrip 9 greppar bra på både is och snö. I ett test hos ADAC får däcket plus för att bränsleförbrukningen är låg. Dock tycker testaren att ljudnivån är lite hög. Däcket har också ett sämre våtgrepp än Michelin X-Ice North 4 enligt däckets EU-märkning.
Gislaved ingår sedan början av 90-talet i Continental-koncernen, och en testare menar på att Gislaved Frost Nord 200 påminner om ett Continentaldäck. Dock upplevs däcket som sämre på asfalt än motsvarande däck från Continental. Däremot så får däcket beröm för den goda bromsningen på snö och en förhållandevis låg ljudnivå.
Bästa dubbfria vinterdäcket
Topp 3
Därför är Continental ContiVikingContact 7 det bästa dubbfria vinterdäcket
Continental ContiVikingContact 7, Goodyear UltraGrip Ice 2 och Pirelli Ice Zero FR
Därför är Continental ContiVikingContact 7 det bästa dubbfria vinterdäcket
Continental ContiVikingContact 7 blir vårt val till bästa dubbfria vinterdäck. Däcket är till viss del tillverkad av miljövänliga material, har bra egenskaper på flera olika typer av underlag och det får också mycket beröm av testare.
Goodyear UltraGrip Ice 2 har en mönsteruppbyggnad som syftar till att vara så effektiv som möjligt på att leda bort vatten och slask, och däcket får beröm i test för att det fungerar bra även på torra, snöfria underlag.
Pirelli Ice Zero FR fungerar överlag bra i vinterförhållanden, dock inte utan att greppet i däcket ibland inte är helt optimalt. Det visar också på mindre bra resultat på våt asfalt.
Prestanda
Aftonbladet ger Continental ContiVikingContact 7 beröm för hur bra grepp det har på både is och snö, och de menar också på att det är ett tyst däck. Det får också plus för låg bränsleförbrukning av Vi Bilägare och Teknikens Värld.
Goodyear UltraGrip Ice 2 styr bra på snö, men inte lika bra på is. Aftonbladet menar på att greppet i längsled är bra, men att sidogreppet är desto sämre och att däcket inte klarar av några större rattrörelser på isigt underlagt.
Pirelli Ice Zero upplevs som ett lättstyrt däck med bra styrning på både is och snö. Däremot så presterar det mindre bra på våt asfalt. Det anmärks också på att däcket inte hanterar vattenplaning särskilt bra.
Bästa billiga vinterdäck
Topp 3
Därför är Hankook Winter I*Pike RS2 det bästa billiga vinterdäcket
Hankook Winter I*Pike RS2, Goodyear UltraGrip Ice Arctic och Pirelli Ice Zero
Därför är Hankook Winter I*Pike RS2 det bästa billiga vinterdäcket
Vi utser Hankook Winter I*Pike RS2 till det bästa billiga vinterdäcket. Det presterar bra vid vinterförhållanden och har också en utformning som är skonsammare mot dubben. En testare menar dock att prestandan på barmark lämnar en del att önska.
Goodyear UltraGrip Ice Arctic är, beroende vägbana och annat, upp till 50% tystare än tidigare modeller från Goodyear. Däcket är också utformat för att hjälpa dig att undvika skador på dina däck med fälg. Prestandan på vinterunderlag imponerar dock inte på testarna.
Pirelli Ice Zero har ett hyfsat grepp på snö och bromsar bra på vissa underlag. Men däcket får en del kritik för att det ofta ligger på gränsen till att tappa greppet.
Prestanda
Hankook Winter I*Pike RS2 får mycket goda omdömen när det gäller hur bra det greppar på is och snö, och en testare menar att det inte tappar greppet mer än i korta stunder. Däremot så bromsar det inte särskilt bra på asfalt, varken torr eller fuktig. Testaren upplever också däcket som något bullrigt.
Goodyear UltraGrip Ice Arctic får framförallt beröm för den goda prestandan på våt asfalt och hur kort bromssträckan är. Men på is och snö går de inte lika bra. Aftonbladets testare vittnar om att det är lätt hänt att däcket tappar greppet vid undanmanöver och att sidogreppet är undermåligt.
Det som det anmärks på mest med Pirelli Ice Zero är att det ofta känns som att däcket är på väg att tappa greppet, även om det i de flesta fallen ändå bibehåller det. En situation där greppet försvinner är i samband med undanmanöver på våt och torr asfalt.
Vinterdäck: Köpguide
Att ha bra vinterdäck på bilen är viktigt både för säkerheten, miljön och plånboken.
Vinterdäck är de däck du har på bilen när det råder vinterväglag - lagen säger mellan 1 december-31 mars. Anledningen till att du byter till vinterdäck, och inte behåller sommardäcken på över vintern, är för att sommardäcken presterar betydligt sämre i snö och på is. Skillnaderna i väggrepp är stor.
Om snön kommer tidigt eller håller i sig får du förlänga vintersäsongen mellan 1 oktober-15 april. Skulle det komma snö eller bildas is på vägarna utanför denna perioden är det också okej att ha vinterdäck, men då måste du byta tillbaka igen när det råder barmark.
Enligt lag får du behålla dubbfria vinterdäck på året om, med andra ord även över sommaren - men detta är något som du bör undvika. Dubbfria vinterdäck har betydligt sämre broms- och styrprestanda på barmark och eftersom däcken är bilens enda kontakt med marken - och således en avgörande faktor för din säkerhet - är det viktigt att de är så bra som möjligt. Det är också viktigt eftersom bra däck ger lägre bränsleförbrukning, högre komfort och innebär en besparing på miljön.
Vinterdäck finns som sagt i två varianter: dubbade vinterdäck och dubbfria vinterdäck. Dubbdäcken har små dubbar av metall, detta gör dem fördelaktiga på isig körbana. Dubbfria vinterdäck saknar dubbar, och kan delas upp i två grupper: en nordisk typ och en centraleuropeisk typ. Det har att göra med vilket klimat de är utvecklade för. De nordiska dubbfria vinterdäcken är generellt sätt bättre säkerhetsmässigt i vårt klimat.
När det kommer till säkerhet påverkar även däckets mönsterdjup denna. Minsta tillåtna mönsterdjup enligt lag är 3 millimeter på vinterdäck, sedan måste du byta. Men ju djupare desto bättre.
Spara pengar med rätt däck
Däcken på bilen påverkar kraftigt dess bränsleförbrukning. De står för cirka 20 procent av denna. De mest energieffektiva däcken idag innebär en besparing på uppskattningsvis 10 procent för plånboken - och självklart även en besparing på miljön.
Priserna på vinterdäck varierar dock kraftigt. Det är inte alltid som dyrast är bäst, men oftast presterar de dyrare däcken bättre eftersom mer resurser lagts ner på att utveckla och tillverka dem. Undvik begagnade däck om du inte är riktigt duktig på att läsa av mönsterdjup och generellt slitage.
Det som påverkar priset är en mix av märke, prestanda och speciella egenskaper. Ska du bara ha däck utan fälg ligger normalspannet någonstans mellan 1 000 - 4 000 kronor per däck, men det finns vinterdäck som kostar mer än så.
Däcken köper du antingen online, eller hos din lokala återförsäljare. Väljer du att köpa dem online får du dem hemlevererade.
Men innan du kan köpa däcken måste du veta vilken typ som passar din bil, mått, regler och vad som utgör ett riktigt bra vinterdäck. Först med den kunskapen kan du göra rätt val för dig och din bil. Nedan följer all information du behöver för att fatta beslutet.
Välj rätt däck
När du ska köpa nya vinterdäck är det mycket som ska stämma. Förutom att de ska ha rätt mått måste de även passa bilens vikt och hastighet, samt så ska de ha E-märkning (alternativt e-märkning). Du måste även göra valet mellan dubbat eller dubbfritt. Här går vi igenom det du behöver veta.
Vad har du för däck idag?
När du väljer däck finns det rekommenderade mått angivna till just din bilmodell. Dessa värden är bara just det, en rekommendation, men ger också bra information för dig som söker de bäst lämpade vinterdäcken till din bil.
Det du i första hand måste veta är bredd, tjocklek och dimension på däcket. Dessa står på nuvarande vinterdäck eller registreringsbeviset - men du kan även slå upp det på Transportstyrelsen genom att välja Fordonsuppgifter bland deras e-tjänster.
Så här kan det se ut. 245/45R17 innebär en bredd på 245 mm, en höjd på 45 mm och en dimension på 17 tum.
Därutöver bör du även ta hänsyn till belastnings- och hastighetsindex när du ska köpa nya däck. Dessa värden är starkt förknippade med varandra. Hastighetsindex anger hur fort du får köra, och belastningsindex maximal belastning på hjulet vid denna hastighet.
I exemplet på bilden ovan är det 99W, där 99 är belastningsindex och W är hastighetsindex. W anger att du som mest får köra 270 km/h, och 99 att du får göra detta med en maximal belastning på 775 kilo.
Anteckna samtliga dessa värden för att vara säker på vilka sommardäck som är bäst lämpade för din bil.
Köpa med eller utan fälg
Det går att köpa däck både med och utan fälg. Har du redan fälgar som du är nöjd med köper du däck till dessa och klär sedan om fälgen. Har du däck med fälg måste du också utgå från dimensionerna på dessa då du väljer nya däck.
Men det går även att köpa både däck och fälg nytt. På registreringsbeviset anges mått för rekommenderad fälg.
Köper du nya däck med fälg kan du även välja att gå upp eller ner i däckdimension - dock endast inom de begränsningar som bilmodellen medger. Förr var du tvungen att hålla dig till exakt de mått som anges. Idag är det mer fritt. Så länge däcken uppfyller gällande lagkrav kan du således välja 18-tumsdäck till en bil där registreringsbeviset anger 17 tum, så länge däckvalet innebär att du håller dig till gällande lagstiftning - exempelvis får inte hjulen sticka utanför hjulhuskanterna.
Dubbar eller inte
Det här är inte en helt enkelt fråga, det finns för- och nackdelar med både dubbade vinterdäck och dubbfria sådana. Dubbfria vinterdäck är framför allt bra ut klimat- och hälsosynpunkt eftersom de ger lägre partikelhalter i luften. Detta är viktigt i tätorter. På vissa håll finns det vägar där du inte ens får köra med dubbdäck.
Fördelen med dubbdäck är å andra sidan det förbättrade väggreppet på isig körbana. Forskning visar att dubbade vinterdäck, även de med några säsonger på nacken, presterar bättre än helt nya dubbfria sådana. Däremot, när man jämför dubbfria nordiska vinterdäck med dubbade vinterdäck på snö, presterar faktiskt de dubbfria något bättre. Detta är dock när bägge däcken är nya. Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som ligger bakom studien.
Viktigt att notera är också att de dubbfria vinterdäcken delas upp i nordiska och centraleuropeiska sådana. De nordiska har, i studier gjorda av VTI, visat sig vara de som presterar bra på snöig körbana, och okej på isig sådan. De centraleuropeiska presterade däremot inte bra. Vissa av dessa däck var prestationsmässigt till och med jämförbara med vanliga sommardäck.
Bäst ur säkerhetssynpunkt är således dubbdäck eller nordiska vinterdäck. Valet beror sedan på var du bor i landet och hur väderleken brukar se ut där under vintern. Är det ofta regn och risk för is på vägbanan i morgontrafiken är dubbdäck att föredra, bor du i tätort eller på en plats där det ofta är snö på vägarna kan dubbfritt istället vara det som är bäst.
Prestanda
Sommardäck har fördelen att de energimärks, därför kan du se sådant som bullernivå, väggrepp och bränsleförbrukning. Men dubbade vinterdäck upptas inte av det kravet. Det gör däremot de dubbfria vinterdäcken och är det sådana du tänkt välja kan det vara bra att känna till energimärkningen även om det såklart är prestationen på vinterväglag som bör utgöra huvudfaktorn vid ditt val.
Som synes anges inte väggrepp på snö eller isig körbana, som egentligen borde vara de viktigaste punkterna för ett vinterdäck. Här får du istället förlita dig till exempelvis VTI:s tester som de genomför med ett par års mellanrum, eller de större motortidningarna.
Breda, höga, låga
Däcken spelar stor roll för bilens utseende. Vissa vill därför ha däck som är bredare, andra vill ha sådana med hög profil medan den tredje kanske vill ha en låg profil.
Även dessa delar är sådana som påverkar bilens köregenskaper och bränsleförbrukning.
Breda däck ger ofta bilen ett lite mer originellt utseende. Men ju bredare däck desto högre bränsleförbrukning, detta eftersom rullmotståndet blir större. Breda däck innebär också en ökad risk för vattenplaning vid varmare vinterdagar.
Högprofilerade däck (däck som ser tjocka ut) har en tendens att flexa i förhållande till fälgens rotation och detta kostar energi.
Lågprofilerade däck (däck som ser tunna ut) har nackdelen att de har sämre ljudkomfort och styvare konstruktion.
Kombinationen högprofilerade, breda däck är en dålig kombination ur både ekonomisk och säkerhetsmässig synvinkel. Vill du ha breda däck är det bättre att välja lågprofilerade eftersom detta till viss del kompenserar för det högre rullmotståndet - dock inte för den ökade risken för vattenplaning.
Livslängd
Vinterdäck har en mjukare gummiblandning än sommardäck. Gummiblandningen är viktig eftersom däcket slits fortare ju mjukare det är. Livslängden på däck skiljer sig främst åt utifrån den här gummiblandningen.
Att tillverkarna väljer en mjukare gummiblandning beror på att en allt för hård sådan påverkar bromssträckan och väggreppet negativt. Således är det viktigt att välja ett däck med en välbalanserad gummiblandning där du får det bästa av två världar.
Vissa tillverkare anger däckets livslängd.
Undvik de billigaste däcken
När det kommer till vinterdäck bör du undvika begagnade sådana, och även nya sådana från de billigaste märkena. Att du har bra däck på vintern är a och o för att du ska hinna bromsa och faktiskt få stopp på bilen innan du kör in i något - eller någon. Köp hellre några av förra säsongens testvinnare, eller i alla fall de som presterat i toppen av testerna, om du ska spara pengar.
Beteckningar på däcken
Ibland har däcket ytterligare beteckningar utöver mått, tillverkare, tillverkningsår med mera. Här följer några exempel.
RF: Betyder reinforced och står för att däcket är förstärkt
XL/EL: Däcket är förstärkt och tål därför högre belastning.
FR: Däcket har fälgkantskydd vilket gör att du minskar risken för skador från trottoarkanter och liknande. Ett bra tillval för den som väljer lågprofilerade däck
ML: Trottoarkantsribba, ett skydd mot skador på däcket från trottoarkanter.
Temperature A: Däck som bygger upp mindre värme under körning.
TL: Betyder tubeless och står för däck utan slang.
Byta däck
Börja med att lägga i 1:ans växel och dra åt parkeringsbromsen. Därefter används en domkraft för att lyfta bilen vid det däck du tänker börja med.
Ett däckbyte går till som så att du lossar muttrarna på de gamla däcken och lyfter av dem. Därefter kontrollerar du vilka två av de fyra vinterdäcken som är minst slitna. Dessa ska alltid monteras bak - oavsett vilken drivning bilen har.
Tänk också på att se över om det är någon rotationsriktning på däcken, detta markeras vanligen med en pil på däcket. Om det är det så ska de monteras så att rotationen sker åt korrekt håll.
När du vet vilka däck som ska sitta var lyfter du på dem och drar åt muttrarna.
Passa på att även kontrollera lufttrycket. Ett korrekt inställt lufttryck påverkar säkerheten positivt eftersom för lågt tryck innebär en längre bromssträcka. Dessutom påverkar det bränsleförbrukningen.
Kontrollera även sommardäckens status. När mönsterdjupet når 1,6 millimeter är det lag på att du måste ersätta dem, men du bör av säkerhetsskäl inte ha ett mönsterdjup lägre än 3 millimeter. Märk sedan upp rotationsriktning på däcken eftersom du sliter mer på dem om du byter rotationsriktning nästa säsong. Det finns särskild däckkrita du kan använda för att skriva direkt på däcket, men det går lika bra att tejpa fast en lapp på fälgen.
När du kört cirka tio mil med vinterdäcken är det lämpligt att efterdra muttrarna så att du inte riskerar att tappa ett däck under körning.
3 generella däcktips
- Förvara däcken svalt och mörkt när de inte används
- Kontrollera lufttrycket regelbundet
- Placera de bästa däcken bak
Källor
Aftonbladet - september 2018
Experttest av 22 vinterdäck
Vi Bilägare & Teknikens Värld - november 2018 (via Expressen)
Experttest av 12 vinterdäck
ADAC - september 2018 (via Mest Motor)
Experttest av 16 vinterdäck