Torktumlare: 2 modeller i test

Letar du efter en prisvärd torktumlare? Vi testar kontinuerligt nya torktumlare från märken som Miele, LG och Bosch. Den torktumlare som blir bäst i test är den som torkar tidseffektivt, har genomtänkta funktioner och ett smidigt underhåll.

Testvinnare - Torktumlare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat torktumlarna under en period som sträcker sig över flera månader. Vi har tagit tiden på torkprogrammen med olika last i tumlaren, undersökt vilka olika program som finns samt undersökt hur torr tvätten blir sett till det program du valt.
Några av de punkter vi tittar extra noggrant på är:

Prestanda: Blir all tvätt torr och torkar den jämt? Vad händer om vi exempelvis blandar frottéhanddukar i samma last som sängkläder, t-shirtar och jeans? Vad händer om vi lastar den full? Blir resultatet annorlunda om vi torktumlar med halv last?
Användarvänlighet: Vilka program har torktumlaren? Har den några särskilda funktioner?
Energiförbrukning: Hur energisnål är torktumlaren i förhållande till sin prislapp? En väldigt dyr maskin förväntas förstås ha riktigt bra energibesparing.

Sedan väger vi även in faktorer såsom installation, garanti, byggkvalitet med mera. Alla parametrar jämförs mot produktens pris, och det är det som sedan avgör slutbetyget.

0 5 4.5 1

1. LG FDRC308N2W9

Modern premiumtumlare med snabb torktid

Typ: Kondens med värmepumpsteknik Energiklass: A+++ Energiförbrukning: 176 kWh/år Maxkapacitet: 8 kg Torktid: 2 h 30 min (uppmätt värde vid full last) Ljudnivå: 62 dB Mått (BxHxD): 60x85x60 Trumvolym: 68 l Program: 14 st Övrigt: WiFi + app, skärm, belysning

LG FDRC308N2W9 är en mycket tystgående, energisnål och kompetent torktumlare i det övre prisspannet. Den har moderniteter såsom app-stöd via wifi, inbyggd belysning i trumman och ett stort utbud program. Dock saknas skorack vilket vi tycker kan ingå i den här prisklassen.

Det är överlag en ganska användarvänlig maskin dock med ett något plottrigt yttre. Den inbyggda belysningen uppskattas eftersom den gör att det är enkelt att snabbt hitta ett särskilt plagg utan att behöva ta ut allt innehåll först. Alla program är angivna med engelsk text på maskinens front, såsom det brukar vara på vitvaror - men det följer även med klisterlappar om du vill byta till ett lokalt språk. Därutöver finns en display med en hel del information på.

Du kan koppla torktumlaren till avloppet, men har även möjlighet att köra den med kondensuppsamlare. Behållaren sitter som brukligt uppe i vänsterkant, och är lätt att dra ut och sätta in igen. Det runda tömningshålet är ganska litet, det sitter heller inte exakt i hörnet, så det blir alltid en liten skvätt vatten kvar. I praktiken utgör det dock inget problem.

LG FDRC308N2W9 1

Enligt tumlarens info så ska behållaren vara självrengörande. Vi har kört torktumlaren i ett par månader utan att behöva rengöra kondensbehållaren och är därmed beredda att hålla med om det.

Torkar snabbt torrt

I snitt tar en torktumling med full maskin 2 timmar och 30 minuter. Detta är imponerande. Torktumlaren har då, trots att den är helt full, i nästan samtliga fall torkat tvätten torr i den mån som man önskat utifrån valt program. Det finns därför inget behov att köra den halvfull eller liknande för att vara säker på att man får torr tvätt.

Likaså hanterar den blandat gods väl. Exempelvis har den inga problem att torka torrt även om vi blandar handdukar med lakan och kläder.

LG FDRC308N2W9 2

Enda gången vi får problem med torkkapaciteten är om lakanen har snott ihop sig i trumman och fukten därmed kapslas in i knuten - då kan det finnas överdriven restfukt kvar i det partiet. I dessa situationer löper även övrig tvätt ökad risk att inte ha blivit helt torr.

Luddfiltret är ganska enkelt att tömma, men det finns bättre lösningar på marknaden. Filtret består av två delar varav den ena delen placeras inuti den andra. Ena utav dessa är lite knepig att öppna upp, det är trögt och slutar med att det öppnas med ett ryck varpå det flyger iväg ludd. Men totalt sett är det ändå godkänt enkelt att tömma filtret. Sand får vi däremot skaka ur.

Vi hade hoppats att denna filterlösning innebar att ludd inte letar sig upp och in i trumman. Men lösningen till trots tar sig ändå lite ludd upp i springorna och sätter sig då på kläderna man drar ut. Detta problem finns hos nästan alla maskiner, men är ändå irriterande för användaren.

LG FDRC308N2W9 3

LG FDRC308N2W9 passar dig som söker en kompetent torktumlare med många program. Du som är beredd att betala lite extra för inbyggd belysning och app-stöd samt tryggheten att tvätten nästan alltid blir torr, så även under tuffa förhållanden.

Mycket bra torkprestanda under alla förhållanden, modern teknik, energisnål och snabb torktumling
Luddfiltret läcker och är lite trögt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

2. Miele T1 TCD370 WP

Tystgående torktumlare med hög byggkvalitet

Typ: Kondens med värmepumpsteknik Energiklass: A++ Energiförbrukning: 224 kWh/år Maxkapacitet: 8 kg Torktid: 2 h 30 min (uppmätt värde vid halvfull last) Ljudnivå: 66 dB Mått (BxHxD): 59,6x85x63,6 Vikt: 58 kg Övrigt: WiFi + app, pekskärm, doftinsats, underhållsfri värmeväxlare

Miele T1 TCD370 WP är en modern torktumlare. Den stoltserar med stöd för wifi, app och en touchskärm som reagerar snabbt när du trycker på den. Har du både tvättmaskin och torktumlare uppkopplade från Miele kan de kommunicera med varandra. För dig som konsument innebär appen att du kan fylla upp maskinen, ställa den på mobilstart och sedan starta den när du vill. Appen är ganska lättanvänd men ibland är kopplingen till maskinen lite seg. En annan fördel med uppkopplingen är att du kan få teknisk hjälp på distans.

Torktumlaren är överlag väldigt lättanvänd. Displayen är tydlig och lättläst, programmen självförklarande ihop med informationen på displayen.

Du tömmer enkelt ut kondensvattnet. Behållaren är enkel att bära utan att det skvätter ut. Dock går det inte att dra ut behållaren om luckan inte är helt stängd, alternativt helt öppen. Det är lite av en designmiss eftersom man ofta har den halvöppen när man rengör filter, plockar ut tvätt och tömmer behållaren. Du kan förstås även koppla in torktumlaren till en avloppslösning och skippa kondensuppsamlaren helt.

Filtret är mycket enkelt att rengöra. Du öppnar luckan och drar ut det via ett handtag. Detta är en av de smidigaste filterlösningarna vi har testat. Enda problemet är om du kör mycket tvätt och filtret blir fullt, då kan det läcka ut lite ludd i glappet mellan filter och maskin. Luddet fastnar då i de första klädesplaggen du tar ut. Så är det tyvärr på alla maskiner vi testar.

Miele T1 TCD370 WP

Ganska snabb och mycket tyst

Prestandan är bra, men inte imponerande bra sett till priset. När vi väljer skåptorrt och har halvfull till ganska full maskin så avgör den med perfektion när det är dags att avsluta torkpasset, det tar då drygt två timmar. Men kör man en full maskin i Miele T1 får den ibland svårt att avgöra när tvätten är torr. Speciellt om du har blandat olika typer av textilier.

Exempelvis fick den problem när vi körde full maskin och lade in en välcentrifugerad kudde och filt ihop med kläder och frottéhanddukar, de senare är lite fuktigare även om de centrifugerats lika hårt. T1 kan då få för sig att den är klar trots att den inte är det. Problemet uppstår inte när du är något mer försiktig med att fylla den.

Bortsett från detta lilla bekymmer är Miele T1 en smart torktumlare som har god förmåga att avgöra när tvätten är så pass torr som önskas. Den justerar själv tiden och oavsett om du valt skåptorrt eller någon annan inställning är det så torr som tvätten är i tumlaren.

Skåptorrt med en full maskin går på cirka 2 timmar vilket är riktigt bra. Den torktumlar tyst och anpassar tiden efter hur den anser att torkningen framskrider. Vi har inga problem med kondens på fönster eller fuktig luft i rummet efter att ha kört tumlaren.

T1 är ganska energisnål, men sett till priset imponerar den ändå inte. Vi hade gärna sett att den kvalade in under 200 kWh/år. Vi saknar också stöd för tork av skor, men i övrigt har den alla de program och moderniteter man kan önska sett till prisklassen.

Miele T1 (TCD370 WP) passar dig som söker en tystgående och snabb torktumlare som det är enkelt att underhålla. Den kostar lite för mycket för att ha de småfel vi ändå upptäcker, men har du råd är det en välbyggd maskin.

Torktumlar utmärkt under normalförhållanden, mycket enkelt underhåll, modern teknik, tystgående
Läcker under tuffa förhållanden ludd ur filtret, kan inte dra ut kondensbehållaren när luckan är halvöppen, svårt att avgöra kvarvarande fukt vid blandade textilier och full maskin, kunde varit mer energisnål sett till priset
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Köpa torktumlare

När du ska köpa torktumlare är det viktigt att du hittar en vars kapacitet matchar den mängd tvätt du avser torktumla. Torktumlar du all tvätt kan du utgå från hur stor kapacitet du har på din tvättmaskin - annars brukar åtta kilo vara normalt för en småbarnsfamilj. Ska du bara torktumla handdukar och lakan räcker det med en lite mindre maskin. Priset hänger ofta till stor del på hur stor kapacitet torktumlaren har, så det är viktigt att du gör en bra avvägning.

Något annat som påverkar inköpet är sådant som hur enkelt det är att rengöra filtret och eventuella övriga delar som kan behöva rengöras. Många modeller har idag självrengörande värmeväxlare och självrengörande kondensbehållare. För dig som vill slippa underhåll kan detta vara värt att titta närmare på.

Vidare är byggkvalitet en viktig faktor, och då spelar såklart garantin på maskinen en högst väsentlig roll. Vad ingår i garantin? Hur länge räcker den?