Veckans produkt: Bärbar laddare för smartphones & surfplattor

Smartphones har under de senaste åren blivit var mans egendom och tränger i rasande undan traditionella mobiltelefoner. Samtidigt håller surfplattan till stor del på att ersätta den bärbara datorn. Denna utveckling har dessvärre lett till återkomsten av ett problem som många hoppats hörde till historien, nämligen kort batteritid. Både smartphones och surfplattor slukar nämligen relativt stora mängder ström, vilket gör att batteritiden blir kort jämfört med exempelvis traditionella mobiltelefoner. Detta är naturligtvis begränsande då man antingen tvingas snåla med användandet, eller ladda mobilen ofta. Lyckligtvis har Sony uppmärksammat detta problem och nu kommit med en lösning. Nämligen bärbara laddare med mycket hög kapacitet, något man kallar ”strömreserv”. Dessa batteriladdare kan ladda alla smartphones och surfplattor, oavsett märke.

Sony CP F2LSA 350x258CP-F2LSA  är den högst presterande modellen av Sonys bärbara laddare. Den har en batterikapacitet på hela 7 Ah (Ampere-timmar) och detta räcker för att ladda en genomsnittlig smartphone ca 3 gånger eller en surfplatta ca en gång. Vidare motsvarar det hela batterikapaciteten på den senaste Macbook Air. Det är alltså ett synnerligen kraftfullt batteri och dess tråkiga namn gör det på intet sätt rättvisa. Sony borde istället döpt laddaren till ”Liberator” eller liknande, eftersom den befriar sin ägare. Med denna strömreserv behöver man nämligen inte längre hushålla med batteriet utan kan glatt blåsa på med högsta ljusstyrka, sträckköra Angry Birds, strömma TV-program och i allmänhet slösa med strömmen så mycket man vill. Trots sin höga kapacitet väger laddaren mindre än 200 gram och är inte mycket större än en genomsnittlig smartphone. Något som innebär att den är lätt att ta med på språng, ex. om man glömt ladda telefonen över natten och har bråttom till jobbet eller skolan. 

CP-F2LSA är alltså en smidig nödladdare när man är på resande fot. Därför kommer den verkligen till sin rätt när man är på semester eller annan lite längre resa, i synnerhet utomlands. Med denna strömreserv riskerar man exempelvis inte längre att mobilen dör mitt i ett viktigt samtal, när man använder kartfunktionen för att hitta till sitt hotell eller när man använder en översättnings-app för att kommunicera med lokalbefolkningen. CP-F2LSA underlättar även laddningen av dina prylar över natten. Med tre USB-utgångar kan den nämligen ladda två smartphone:s, samtidigt som den laddar upp sig själv och minskar därmed behovet av reseadapters. Har du med dig en laptop kan du koppla denna till väggkontakten sedan vi seriekoppling ladda ytterligare två enheter utöver strömreserven. 

En annan praktisk detalj är att den inkluderade nätadapter-sladden är en löstagbar USB-till-mikro-USB-kabel. Det gör att den omväxlande kan användas för att ladda batteriet självt och för att ladda andra enheter. CP-F2LSA är alltså en riktigt genomtänkt produkt och det enda vi egentligen saknar på den är någon form av indikator som visar hur fulladdad den är. 

+  Snygg design, mycket hög batterikapacitet, lätt & smidig, flera uttag
−  Ingen indikator som visar hur fulladdad den är

Sony CP ELS 300x150CP-F2LSA har även ett lillasyskon som heter CP-ELS (och syns på bilden till höger). Denna är mindre, har en batterikapacitet på 2,5 Ah, kostar mindre hälften så mycket som sitt storasyskon och finns också att köpa på Sony.se