Veckans produkt: Helautomatisk robotfönsterputsare

robotfonsterputsaren Indream Hobot WR 201Vi har testat den helautomatiska robotfönsterputsaren Indream Hobot WR-201. Innan vi påbörjade testet kändes InDream som ännu en onödig pryl men efter några dagars automatiserat fönsterputsande har vi istället blivit frälsta. Detta är faktiskt en riktigt praktisk liten hjälpreda för svåråtkomliga fönster eller för dig som helt enkelt tycker att fönsterputsande är tråkigt. Inga fler ränder eller kladd, dessutom minimeras risken att bryta nacken efter fall från vingliga stegar. 

Handhavandet är busenkelt, tryck helt enkelt fast roboten på rutan och starta det program du vill köra med fjärrkontrollen. Roboten suger sig fast på fönsterrutan med en eldriven vacuummotor. Sladden ska därför vara inkopplad i ett eluttag under drift. Vi rekommenderar att man använder en extra lång förlängningskabel då sladden annars lätt dras ur väggen. Gör den ändå detta så aktiveras emellertid en batteridriven reservmotor och på så sätt trillar inte fönsterroboten i backen.

Indream har två putsdukar, en som du fuktar med fönsterputsmedel och en som torkar tort och rent. Vi upplevde vakuummotorn som något högljudd om man befinner sig nära den under arbete. Då själva idén med robotar är att de arbetar självständigt kan man ju å andra sidan bara vistas i ett annat rum. På några minuter är ett normalstort fönster klart och resultatet är överlag riktigt bra. Den runda putsytan gör dock att hörnen lämnas orörda, något du alltså behöver finjustera för hand. De allra smutsigaste fönstren kräver flera omgångar men med en robot är det enkelt att putsa fönstren så ofta du vill.

Om du bor i ett hus eller lägenheter med stora fönster där du inte kommer åt är det här en fantastiskt smart investering. Det är också en av de sista pusselbitarna för dig som vill automatisera städningen i hemmet. Har du redan en robotgräsklippare och en robotdammsugare är en robotfönsterputsare ett måste. Jämfört med dessa är dessutom priset riktigt överkomligt. 

robotfonsterputsaren Indream Hobot WR 201 sidofonster

+  Bra putsresultat, enkel att hantera, gör det kul att putsa fönster, grannmagnet
−  Vinkeln för fjärrkontrollen är snäv, kommer inte åt i hörnen, ganska högljudd