Test: Webbkamera för konferens och möten

Senast uppdaterat Mars 2022

Vad kan du göra för att förbättra dina möten under hemmajobbandets tid? Investera i en bättre webbkamera såklart. Vi har testat två helt olika lösningar från Owl Labs och Lenovo för ändamålet.

Testvinnare - Webbkamera för möten

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter i den miljö de är tänkta att användas, så att vi får en så rättvis bild av dem som möjligt. När det gäller den här typen av produkter har vi i första hand tagit följande i beräkning:

Installation & användning: Hur lätt är det att komma igång? Krävs det någon speciell mjukvara eller är det bara att stoppa in en sladd? Hur ser det sedan ut med inställningar allt eftersom du lär känna enheten?

Design & formgivning: Vilken typ av konferenskamera eller webbkamera det än må vara kan den mycket väl stå och falla på sin design. Hur mycket plats tar den upp på skrivbordet? Hur ser det ut med justeringsmöjligheter?

Bildkvalitet: Vi jobbar hemma och har digitala möten – givetvis vill vi att kameran presenterar oss på bästa möjliga sätt. Främst genom ren bildkvalitet såklart, men det kanske också finns extra funktioner för justering eller effekter som kan komma till användning?

Ljudkvalitet: Näst viktigast efter bildkvaliteten är såklart ljudet. Det gäller både den generella ljudkvaliteten och hur enheten funkar med att filtrera bort bakgrundsljud eller för den delen plocka upp din röst även om du går iväg till kaffekannan medan du pratar.

0 5 4 1

1. Meeting Owl Pro

Kul lösning för arbetsgrupper

Typ: Videokonferenskamera Kamera: Ja, 1080p 360 grader Mikrofon: Ja, 8 st. Skärm: Nej (lysdioder till ögon) Anslutningar: Micro USB, Wifi

Meeting Owl Pro är kanske den mest udda lösning för videokonferens som vi har sett, samtidigt som den är helt logisk.
Rent praktiskt är det en 360-graderskamera som fokuserar på den person runt ett bord som pratar, samtidigt som hela mötesrummet visas upp. Eftersom videokonferensutrustning i normala fall har lika mycket livsglädje som en avslagen burk mineralvatten tänkte Owl Labs om och gjorde sin konferenskamera till en uggla.

Bekant form
Varför en uggla? Jo, för att ugglor ser allt som händer runt omkring dem såklart. Innan Meeting Owl Pro får lite ström i sig och vaknar kan den däremot lätt misstas för en mellanstor Bluetooth-högtalare. Väl väckt möts vi av ett par lysdioder i form av ögon och ett diskret hoande som talar om att alla system inuti vår högtalaruggla är redo för möten. En kul design helt enkelt, som sticker ut och piggar upp i mötesrummet.

Mötesrummet, ja. Även om vi under det senaste året har fått vänja oss vid att ha möten hemma från köksbordet är det här inte en maskin för ett sånt tillfälle. Dels känns det en smula overkill att lägga 10 000 spänn på en webbkamera, dels är hela mjukvaran konstruerad för att både ge översikt och kunna fokusera på alla deltagare runt ett bord.

Bra bild när du vant dig
Att komma igång är superenkelt. Anslut USB-kabeln till en dator, starta mötet och välj vilken kamera du vill använda – precis som med andra externa webbkameror. De åtta mikrofonerna plockar upp ljud riktigt bra runtom och högtalarna ser till att rikta ljudet jämnt över rummet. Även kameran fixar en bra bild med naturliga färger, även om det skulle råka vara lite motljus i rummet. Vill du göra något mer avancerat kan du ansluta ugglan till mobilappen för att sköta alla inställningar där – knäppt nog inte via mjukvara i en dator.

Men åter till videon, som är hela grejen här. När du är inne i ett möte ser ditt videofönster lite annorlunda ut jämfört med en vanlig kamera. För motparten blir ditt videofönster uppdelat med en 360-video längst ner och en lite större bild på den som pratar ovanför. Det är lite ovant, särskilt i början. Samtidigt gör mjukvaran inuti ugglan ett riktigt bra jobb med att hålla rätt på vem som pratar och att växla över fokusbilden till rätt talare.

Meeting Owl Pro är ett perfekt verktyg för dem som ofta samlar en arbetsgrupp runt ett bord samtidigt som de för videosamtal med en extern part. Även om 360-vyn är lite ovan blir det snabbt ett betydligt mer naturligt sätt att få med alla kring ett bord, i stället för att placera en kamera högst upp i rummets ena kortsida, som annars är standardlösningen.

Smart fokusteknik, bra bild, bra ljud åt båda hållen
Inställningar endast via mobilen, lite högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2 1

2. Lenovo Thinksmart View Teams Display

Tvärlåst Teams-skärm

Typ: Videokonferenskamera Kamera: Ja, 5 megapixel Mikrofon: ja, 8 Skärm: Ja, 8 tum Anslutningar: Wifi, bluetooth

Lenovo Thinksmart View Teams Display är en videokonferensenhet för dig som sitter väldigt mycket i Teams. Faktiskt bara i Teams. Det finns en annan version av denna skärm som tillåter Zoom-samtal, men då istället bara Zoom-samtal. En ganska lustig historia eftersom det väldigt uppenbart är Android i grunden av den här skärmen och Teams-delen är ingenting annat än just Android-appen.

Designen känns igen
Har du sett Lenovos första skärmar för Google Assistant (Lenovo Smart Screen)? Då har du sett den här enheten. Skalet är nämligen exakt detsamma, med den lite lätt lutade skärmen på åtta tum och högtalaren bredvid samt den kantiga och otroligt utrymmesineffektiva baksidan. Den udda designen gör i alla fall att enheten kan placeras såväl stående som liggande väldigt enkelt.

Skärmen är en helt okej historia, men åtta tum känns snabbt ganska litet om du är van vid att sitta med Teams på helskärm via din laptop eller separata skärm. När du inte sitter i möte visar skärmen din kalender.

Ljudet är det däremot inget som helst fel på, varken att höra dina medarbetare eller att bli hörd själv och kameran håller högre kvalitet än vad de flesta laptop-kameror gör. Bildkvaliteten är däremot en liten bit ifrån de vassare externa webbkamerorna. Om du vill kan du även koppla in ett par bluetooth-lurar och köra ljudet via dem.

Tvärlåst
Samtidigt är det ungefär så långt du kan använda den här maskinen. Chatt och meddelanden gick inte i den version vi testade och om du vill uppgradera skärmens mjukvara måste det ske via företagets Teams-administratör och inte direkt via enheten. Det känns väldigt begränsat, samtidigt som både Teams-appen och enheten i sig gärna kraschar med jämna mellanrum och således inte ens är helt klockrent implementerat.

Så fort vi kommer in i inställningarna syns det tydligt att det är Android vi har att göra med. När det ändå finns som plattform hade den här skärmen känts enormt mycket mer mångsidig och prisvärd om du i alla fall hade kunnat logga in med ditt Google-konto och ladda ner alla de videokonferens-appar som vi fått växla mellan under pandemitiden. Hade vi fått växla mellan Zoom, Teams, Googles olika lösningar och så vidare på samma enhet hade Lenovo thinksmart View Teams Display känts mer mångsidig och kanske mer värd sitt pris. Nu känns det tyvärr mest som en onödig produkt som lät bättre i teorin än vad den är i praktiken.

Bra ljud, enkel att ställa i liggande och stående läge
Begränsad och småbuggig Teams-implementation, rätt liten skärm, väldigt högt pris för vad den gör
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5