Test av skalkläder för barn

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat April 2024

Letar du efter bra ytterkläder som tål regn, kall vind och lek? Vi har testat skalkläder för barn från märken som Kuling, Polarn O Pyret och Reima. För att ett set skalkläder ska kunna utses till bäst i test måste de ha hög vattenpelare, bra slittålighet och en lekvänlig passform.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Skalkläder för barn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av skalkläder har vi låtit barn mellan åldrarna 1 och 12 år få använda skalbyxa och skaljacka i sin vardag. Det omfattar daglig lek utomhus i skolan eller på förskolan. Familjerna har i alla sorters väder gjort utflykter, utforskat skog och natur eller bara varit i lekparken. I sökandet efter de bästa skalplaggen har vi tittat extra på följande:

Funktion: Är skalkläderna helt vattentäta? Håller de barnet varmt och torrt i regn och slask? Tål kläderna torkskåp eller torktumlare, och torkar plaggen snabbt?

Design: Hur är plaggens passform? Kan byxor och jacka anpassas efter en växande kropp? Hur fungerar fickor, luva och andra detaljer?

Kvalitet: Tål skalkläderna att tvättas utan att funktionen påverkas? Hur slittåligt är materialet? Kan plaggen användas av fler än ett barn?

Skalklädernas pris har vägts samman med bedömningar av dess design, funktion och kvalitet. Därefter har skalkläderna betygsatts och en testvinnare har utsetts.

0 5 4.5 1

1. Polarn O Pyret Weather Pro Stormy Skaljacka BÄST I TEST SKALKLÄDER FÖR BARN

Superfunktionell skaljacka som kan anpassas för nästan alla sorters väder

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 12,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–152 cl Tål maskintvätt: 80–152 cl Tål torktumling: Ja, låg värme

Polarn O Pyret Weather Pro Stormy Skaljacka är ett ytterplagg med fokus på funktionalitet. Passformen i jackan är rymlig, men samtidigt följder en kroppens form. Det gör att jackan inte känns klumpig för barnet under lek, klättring eller cykling. Om skaljackan inledningsvis känns lite stor, Polarn O Pyret är generellt rymliga i storlek, så går jackans ärmar att spänna åt runt handlederna med kardborre.

Jackan fungerar väl både för yngre och för lite större barn. Tack var rymligheten är jackan enkel att ta på. Alla blixtlås är smidiga att dra upp och ned, även för barnet som vill klä på sig själv. När dragkedjan är stängd så kan man stänga för jackan ytterligare, med en tygkant som hålls på plats med kardborre

Polarn O Pyret Weather Pro Skaljacka

Superfunktionell skaljacka med god hållbarhet

Weather Pro Stormy Skaljacka är utrustad med ett luftigt foder. Yttertyget står väl emot såväl vind som vatten. Att leka ute i ösregn är inget problem, barnet blir aldrig blöt genom ytterkläderna. Är det extra kallt ute, så finns det utrymme för ett extra lager kläder undertill. Ett plus med Polarn O Pyret är att märkets fleecejacka kan sättas ihop med skaljackan, så att barnet kan ta på sig båda plaggen i ett svep.

Även slittåligheten är mycket god. Efter ett års användning är Weather Pro Stormy Skaljacka i mycket fint skick, inga hål eller annat synbart slitage har uppstått. Skaljackan ska även ha beröm för sin välformade luva, som ihop med kragen ger bra skydd mot vind och regn. Jackan har även en bra mängd reflexer, som gör att barnet syns väl i mörkret. Polarn O Pyret Weather Pro Stormy Skaljacka är ett ytterplagg som kan hålla en hel syskonskara torr.

Rymlig och följsam passform, mycket vattentålig, kan sättas ihop med PoP fleecejacka
Något avskalad design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Reima Soutu BÄSTA BUDGETVAL

Stilmässigt nerskalad skaljacka med maxad funktionalitet och kvalitet

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 92–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Reima Soutu är en skaljacka av hög kvalitet, och ett förvånande lågt pris sett till material och funktion. Skaljackan finns i ett stort storleksfång och upplevs rymlig i passformen. Jackan är fodrad med ett tunt lager meshnät, något som gör att skaljackan upplevs andas väl. Det innebär att aktiva barn kan springa och lek som vanligt, utan att bli svettiga.

Soutu är både vatten- och slittålig. Skaljackan klarar av stora mängder regn utan att vatten tar sig in. Inte ens efter en hel säsongs användning har jackans vattentålighet påverkats. Det enda synliga slitaget är på jackans reflexer, som har blivit något nötta. Soutu är också väldigt vindtålig, vilket gör att barnet håller sig varmt även när det blåser kyligt.

Enkelt avskalad och mycket funktionell skaljacka

Reima Soutu har en mycket avskalad design. Här finns inga blaffiga loggor eller piffiga mönster. Det har gjort skaljackan omtyckt av skolbarn, som ofta vill lämna de lite mer barnsliga ytterkläderna bakom sig. Storleksmässigt är Soutu åt det större hållet. Framför allt är ärmarna ganska långa. Men eftersom de kan spännas åt med kardborre runt handleden, så upplevs det inte som ett problem.

Soutus luva går att ta loss helt, och sitter väldigt bra runt barnets huvud tack vare bitar med resår på luvans sidor. Även de lite grövre dragkedjorna, och fickorna av bra storlek, bidrar till att skaljackan känns så funktionell. Reima Soutu är en skaljacka som fungerar utmärkt för olika åldrar av barn, och för alla sorters ruskväder.

Hög slittålighet, god passform, mycket vattentålig, prisvärd
Lite för diskreta reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Isbjörn Monsune BÄSTA PREMIUMVAL

Mycket tålig skaljacka som passar perfekt för äldre barn som är ute mycket

Typ av plagg: Skaljack Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 134–176 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Isbjörn Monsune är en skaljacka för äldre barn, och finns tillgänglig i storlekar 134-176 cl. För de barn som rör sig mycket ute i naturen, är scouter eller har någon annan friluftsaktivitet, så kommer jackan trots sitt pris inte upplevas som dyr. Med Monsune får man både lång användningstid och hög kvalitet för pengarna.

Skaljackan är lika vattentålig som den är slittålig. 15,000 mm vattenpelare innebär att Isbjörn Monsune klarar av kraftigt ösregn utan att läcka in. Jackan för ett extra plus för sin välkonstruerade luva. Den kan justeras så den slutar tätt runt ansiktet och har en utstickande form som bildar en liten, skyddande skärm över pannan.

Isbjörn Monsune

Stilren skaljacka för stora barn med friluftsintresse

Slittåligheten visar sig i en total avsaknad av hål eller ens synliga nötningar, trots 18 månaders användning. Monsune kan med lätthet användas av flera barn i en syskonskara, eller säljas vidare. Dessutom är användningstiden lång. Jackan har en justerbar passform som gör att den sitter bra även när den är lite stor. Jackärmarna kan förlängas med några centimeter, om man sprättar upp en söm på insidan av dem.

Isbjörn Monsune har vattentåliga dragkedjor, som ändå är enkla att öppna och stänga. Designen är enkel, vilket gör Monsune tidlös och mer passande för äldre barn, som vill lämna de lite mer barnsliga ytterkläderna bakom sig. För stora barn som tillbringar mycket tid utomhus, trots blåst och regn, så är Isbjörn Monsune skaljackan som både håller och håller torrt.

Tål rejält med regn, läcker aldrig in, justerbar passform och luva, ärmarna kan förlängas
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 5 1

4. Polarn O Pyret Flexisize Skalbyxa

Vattentäta och slittåliga skalbyxor som går att förlänga och funkar för alla åldrar

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 12,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 86–140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Polarn O Pyret Flexisize Skalbyxa är tillverkad av 100% återvunnen polyester. Byxan kommer med justerbara hängslen, som går att ta av. Det gör att Flexisize Skalbyxa passar väl för barn i hela sitt storleksspann. Byxorna öppnas upp med knappar och dragkedja framtill. De kan justeras med resår i midjan, vilket gör att de inte glider ned även om barnet vill använda dem utan hängslen. Bensluten kan inte justeras i omfång, och kan upplevas lite tighta att få över grövre skor eller stövlar.

Skalbyxorna finnas endast i svart, vilket känns klokt. Har man ett barn som gillar färg är det ändå bättre att satsa på en färgglad skaljacka. Flexisize Skalbyxa upplevs enkla att hålla rena. Lera och sand är oundvikligt, men byxorna kan skakas rena så snart det torkat. Behöver man tvätta dem mer ordentligt, så blir de som nya av en omgång i tvättmaskin och torktumlare.

Fenomenalt prisvärde tack vare förlängd användningstid

Viktigast hos skalbyxor är förstås vattentåligheten. Och PoP Flexisize Skalbyxa håller torrt även om barnet står på knä i en pöl under halva utevistelsen. Slittåligheten är också mycket god. Efter en lång höst syns bara en vag antydning till nötning i rumpan. Fothällorna är gjorda av resår, och håller visserligen hög kvalitet. Men efter en tid börjar de fransa upp. De kan dock enkelt bytas ut mot nya om de går av helt.

Polarn O Pyret Flexisize Skalbyxa

Bästa egenskapen hos Flexisize Skalbyxa är ändå att de växer med barnet. Vänder man byxbenen ut och in så kan man välja att förlänga dem i två steg. När skalbyxan köps så är de i sitt längsta läge, man börjar därför med att korta upp den. Man kan även korta till byxorna på nytt, när de ska ärvas vidare av yngre syskon. Flexisize-funktionen förlänger användningstiden med minst en säsong, och gör att prisvärdet för Polarn O Pyret Flexisize Skalbyxa går från bra, till fenomenalt.

Växer med barnet, avtagbara hängslen, utmärkt passform, tillverkad av återvunnet material
Lite tighta benslut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Didriksons Pilvi Kids' Pants

Höga skalbyxor med smidig passform och byxbenen som kan förlängas när barnet växer

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 6000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Didriksons Pilvi Kids’ Pants är skalbyxor som det även finns en matchande skaljacka till. Pilvi Kids’ Pants har en lite mer långsmal passform, som följer kroppen men ändå gör det lätt för barnet att röra sig som vanligt. Har man ett lite rundare barn, och vill ha plats för flera mellanlager, så kan skalbyxorna dock känns något tighta.

Skalbyxorna går ända upp över bröstet, och hålls på plats med justerbara hängslen. För smidigare påklädning så går det att öppna upp Pilvi Kids’ Pants med en dragkedja. I bensluten kan skalbyxorna spännas åt runt stövlarna med en kardborre. Fothällan är gjord av resårband, och börjar efter en säsong uppvisa visst slitage men kan enkelt bytas ut. Ska man anmärka på något så känns det lite omständligt att byxorna ska strykas för att impregneringen ska återaktiveras efter tvätt.

Skalbyxor som passar aktiva barn mycket väl

Pilvi Kids’ pants har en vattenpelare på 6000 mm, vilket är något lägre än vad man vanligtvis ser hos skalkläder för barn. Vid praktisk användning har de dock aldrig läckt in, inte ens efter flera timmars utelek i regn. Däremot upplevs skalbyxorna suga åt sig en del vatten, och känns då väldigt blöta på ytan. Slittåligheten är mycket bra. Varken knän eller rumpa har ruggats märkbart efter en säsongs användning.

Didriksons Pilvi Kids' Pants

Pilvi Kids’ Pants har en genomtänkt design, och blir snabbt omtyckt av aktiva barn som vill kunna leka och springa som vanligt, i alla väder. Som förälder uppskattar man den höga funktionaliteten, och den långa användningstiden. Skalbyxorna har nämligen så kallad Extended Size, vilket innebär att byxbenen kan förlängas. Det höjer prisvärdet hos Didriksons Pilvi Kids’ Pants ytterligare ett snäpp.

Hög midja, välplacerade förstärkningar, har Extended Size, passar aktiva barn väl
Ska strykas efter tvätt för återaktivering av impregneringen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Didriksons Pilört Kids’ Jacket

Luftig skaljacka som fixar både regn och slitage, och har förlängningsbara ärmar

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 100–160 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Didriksons Pilört Kid’s Jacket är en skaljacka med smal, lite mer åtsittande passform. Den har en bra längd som går ned över rumpan. Ihop med ett par skalbyxor innebär det att Pilört utgör ett utmärkt skydd för att smuts och vatten ska kunna ta sig in. Jackan är väl anpassad för utevistelse alla väder. Ett bra exempel på det är den välkonstruerad luvan, som kan spännas åt på sidorna och har en liten skärm.

Jackärmarna kan justeras runt handleden med kardborre. Men den bästa anpassningsmöjligheten som Didriksons Pilört erbjuder är att jackan kan växa med barnet. På insidan av ärmarna finns en röd söm som kan sprättas upp. På så sätt kan ärmarna – såväl som användningstiden – förlängas med en hel säsong till.

 

Tunn och tålig skaljacka som funkar både vår, sommar och höst

Didriksons Pilört har flera fina detaljer. Jackans två fickor, försedda med blixtlås, är mysigt fleecefodrade – perfekt att värma händerna i. Och dess utochinvända blixtlås är både snyggt och ger känslan av ett bättre vattenskydd. Vattentålighet upplevs som mycket god samtidigt som Pilört andas väl. Det gör att den funkar fint både på sommaren och under höst och vår, om man kompletterar med ett extra lager. Slittåligheten är också bra. Efter en säsongs användning syns varken hål eller någon annan sorts slitage.

Didriksons Pilört Kids’ Jacket

Även om Pilört finns tillgänglig i flera färger så upplevs designen som ganska vuxen. Mindre barn kan uppfatta jackan som lite tråkigt, medan äldre barn uppskattar känslan av modernt funktionsplagg. För skolbarn känns Didriksons Pilört Kids’ Jacket som en lätt och luftig skaljacka som är enkel att hålla ren och stilren i designen. Att de förlängningsbara ärmarna utökar användningstiden är grädden på moset.

Utmärkt design för skolbarn, kroppsnära passform, ärmarna kan förlängas
Ganska tunn i tyget, små och få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. Polarn O Pyret Flexisize Skaljacka

Prisvärd och funktionell skaljacka med smarta jackärmar som kan växa med barnet

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 12,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 86–140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Polarn O Pyret Flexisize Skaljacka är i grunden som andra skalkläder från märket, men unik i det att Flexisize Skaljacka kan växa med barnet. Efter inköp justerar man jackärmarna till det kortaste läget, med resårbanden som är enkla att hitta om ärmarna vänds ut och in. Därefter kan jackärmarna i två steg förlängas, allt eftersom barnets armar blir längre. Och när jackan ska ärvas av ett yngre syskon, så kan jackärmarna enkelt göras kortare igen.

Hållbarhetstänket hos Polarn O Pyret är beundransvärt. Flexisize Skaljacka är tillverkad av 100% återvunnen polyester. Någon som inte märks av alls. Slittåligheten hos jackan är precis lika bra som man förväntar sig. Tyget står emot all den nötning som lek på skolgården kan ge upphov till. Smutståligheten är också på hög nivå, jackan kan oftast bara skakas ren från lera och sand som torkat in.

Prisvärdet ökas på av den förlängda användningstiden

Passformen är mycket god. Flexisize Skaljacka är precis så rymlig att man lätt kan bygga på med ett extra lager kläder undertill, utan att den känns bylsig när solen kikar fram och ett mellanlager inte längre behövs. Vattentåligheten är mycket god, de tejpade sömmarna och den välformade luvan är två funktioner som bidrar till att något vatten aldrig läcker in till barnet.

Polarn O Pyret Flexisize Skaljacka

Priset på Flexisize Skaljacka upplevs verkligen reflektera både kvalitet och funktionalitet. Den förlängda användningstiden är grädden på moset. Ofta är det ju just ärmarna som först blir urvuxna, och nu när de kan förlängas innebär det att skaljackan räcker minst en säsong till. Den sparsmakade designen och det smala färgutbudet är något som en vuxen uppskattar mer än barnen. Allt annat hos Polarn O Pyret Flexisize Skaljacka känns dock som en fullträff.

Växer med barnet, rymlig och följsam passform, vatten- och slittålig, prisvärd
Smalt utbud av färger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

8. Polarn O Pyret Weather Pro Stormy Low Skalbyxa

Slittåliga skalbyxor som tål rejält med vatten och kan användas av flera barn

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 12,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Polarn O Pyret Weather Pro Stormy Low Skalbyxa är perfekt konstruerade för aktiva barn, som ska tillbringa tid utomhus i alla väder – oavsett om det handlar om förskolans gård eller utflykter i skogen. Byxorna kan enkelt anpassas för barn av olika åldrar. Har man ett yngre barn så är man tacksam över de justerbara hängslena, som gör att byxorna sitter på plats. För lite äldre barn, som inte vill krångla med hängslen, så kan dessa enkelt tas loss från byxorna.

PoP Weather ProStormy Low Skalbyxor är normalhöga och slutar i midjan. I ena sidan finns ett blixtlås som kan dras ned en bit, något som underlättar vid påklädning. I midjan finns även en resår som kan spännas åt, vilket gör att byxorna inte hasar ned om de är en aning för stora.

Slittålighet som ger skalbyxorna lång livslängd

PoPs skalbyxor är förstärkta på de mesta utsatta partierna – byxknäna och i rumpan. Skalbyxor är det barnytterplag som behöver tåla allra mest, då de används både höst och vår och oftast på barmark. Här presterar Weather Pro Skalbyxa perfekt. Efter ett års användning syns det knappt att byxorna är använda. Inte heller resårbandet, som ska träs under skorna, har slitits nämnvärt.

Polarn O Pyret Weather Pro Skalbyxa

Skalbyxorna är både vindtäta och mycket vattentåliga. Att stå på knä i en pöl, sitta på ett fuktigt underlag eller bara tillbringa en hel förmiddag i regn är inget problem. Barnet förblir torrt i alla väder. Den goda hållbarheten gör Polarn O Pyret Weather Pro Stormy Low Skalbyxa mycket prisvärda, tack vare att skalbyxorna har en kvalitet som tillåter att de används av flera barn.

Mycket slittåliga, sitter bra med och utan hängslen, väldigt vattentåliga
Lite korta i storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

9. Lindberg Cardiff Skalbyxa

Prisvärda skalbyxor med utmärkt slit- och vattentålighet, enkla att klä på sig

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–170 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej, men tål torkskåp max 40 grader

Lindberg Cardiff Skalbyxa finns i ett brett storleksspann, och upplevs som rymlig men inte för stor i storlek. Passformen är tillräckligt ledig för att barnet bekvämt ska kunna ha vanliga byxor på sig under. Byxorna har inte hängslen, men midjan kan justeras i omfång så de sitter utan att glida ned. Resårbandet dras åt från två håll, och knäpps fast i önskat läge med vanliga knappar. En anledning till att Cardiff Skalbyxa uppskattats så av barnen som testat dem är just att byxorna är så enkla att snabbt ta på sig.

Bensluten är ovanligt anpassningsbara. På insidan av byxbenens kant finns samma sorts justerbara resårband som i midjan. På så sätt kan man få Cardiff Skalbyxa att vara precis lagom tight runt stövelskaftet.

Prisvärda och tåliga skalbyxor

Bandet som ska träs under skon är också gjort av vanlig resår. Man kan efter en hösts användning skönja ett visst påbörjat slitage, men de är långt ifrån att gå sönder. Skulle de göra det kan man lätt fästa ett nytt band i knapparna på benslutets insida. Lindberg Cardiff Skalbyxa har inga fickor, något vissa barn saknar. Byxorna har rejäla reflexer på framsidan av höger ben, men inga som syns bakifrån.

Funktionaliteten är på topp, Cardiff Skalbyxa tål både vind, vatten och slitage utan anmärkning. Att sitta på blöt mark är inget problem, barnet förblir torrt i alla väder. Något slitage att tala om går inte att se, inte ens på knäna eller över rumpan. Lindberg Cardiff Skalbyxa är både prisvärda och uppskattade, och upplevs passa extra bra för lite äldre skolbarn.

Lindberg Lingbo Skalbyxa

Enkla att klä på sig, utmärkt slit- och vattentålighet, justerbara benslut
Saknar fickor, fotband av resår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

10. Didriksons Pilvi Kids' Jacket

Funktionell skaljacka som andas väl och har en genomtänkt luva med smart kepskant

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 6000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Didriksons Pilvi Kids’ Jacket är en funktionell och smidig skaljacka. I samma serie från Didriksons finns även matchande skalbyxor. Jackans funktion är den av ett skyddande, yttre skal. På insidan finns bara ett enkelt foder av meshnät, som ytterligare bidrar till Pilvi Kids’ Jacket luftiga känsla. Skaljackan passar aktiva barn mycket väl, tack vare dess goda andningsförmåga.

Passformen hos Pilvi Kids’ Jacket är åt det mer figurnära hållet. Har man smalare barn ryms ett varmare mellanlager utan problem, men för lite rundare barn kan skaljackan upplevas något tight. Passformen kan inte justeras utöver en dragsko i jackans nederkant. Pilvi Kids’ Jacket är utrustad med Didriksons Extended Size, vilket innebär att ärmarna kan förlängas en storlek genom att man sprättar upp en söm på insidan.

Funktionell skaljacka med smart keps på luvan

Ärmsluten kan inte spännas åt på något sätt, vilket hade varit önskvärt när jackan är ny och ärmarna fortfarande lite långa. Detta innebär också en liten risk för att vatten ibland kan ta sig in vid handlederna. Vattentåligheten hos Pilvi Kids’ Jacket upplevs bra. Trots många timmars lek i regn läcker inget vatten in. Jackan suger dock åt sig fukt och känns väldigt blöt på ytan, samt tar lite tid att torka.

Didriksons Pilvi Kids' Jacket

Luvan är riktigt genomtänkt. Resåren på sidorna gör att den stannar kvar, och den smarta kepsen skyddar väl mot regn i ansiktet. Tyvärr finns ingen reflex på luvan, eller någon annanstans på ryggen. Slittåligheten är utmärkt, både tyget i sig samt dragkedja, knappar och andra utsatta detaljer är fortfarande i nyskick efter en säsong. Didriksons Pilvi Kids’ Jacket upplevs som ett extra bra köp med tanke på den långa användningstiden. Hållbarheten gör att den dessutom enkelt kan ärvas av syskon eller säljas vidare när den slutligen är urvuxen.

Genomtänkt luva, andas väl, god passform för aktiva barn, ärmarna kan förlängas
Ärmsluten kan inte spännas åt, snålt med reflexer på baksidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Isbjörn Hurricane

Välsittande skalbyxor med imponerande användningstid, perfekt för äldre barn

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 134–164 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Isbjörn Hurricane skalbyxa finns i två varianter. En för storlekarna 110-128 cl, och en för 134-164 cl. Skalbyxemodellen i de större storlekarna har såväl passform som funktioner som är skräddarsydda för äldre barn. Det märks av på flera sätt. Hängslena är avtagbara, vilket är smidigt då barn i mellanstadiet ofta ändå inte vill använda dem. Midjan kan justeras efter olika kroppsform. Byxorna saknar även fothälla.

Är man van vid att fothällan kan säkra skalbyxan runt skon eller stöveln, så tänker man initialt att Hurricane kommer läcka in i byxbenen. Men insidan av benslutet är gummerat längst ned, och byxorna håller sig fast där de ska. Behöver man öppna upp byxorna finns även dragkedja och tryckknapp, så Isbjörn Hurricane är enklare att trä över en grövre stövel exempelvis.

Skalbyxor som tål rejäla mängder vatten

Under ett års användning läcker skalbyxorna aldrig in, vare sig vid skorna eller genom tyget. Isbjörn Hurricane är mycket vattentåliga, barnet kan sitta i väta utan att bli blöt in på kroppen. Slittåligheten är lite mer ojämn. Trots att Isbjörn Hurricane använts i tre säsonger, med dagligt slitage på en asfalterad skolgård, så ser knäna helt opåverkade ut. Däremot har vissa som små sprickor i tyget uppstått på baksidan av ena byxbenet.

Isbjörn Hurricane

Hurricane kan förlängas genom att man sprättar upp sömmar på byxbenens insida, något som påverkar användningstiden. Det gör att skalbyxorna i flera fall kan funka både höst och vår och ytterligare någon skalklädessäsong därefter, innan man behöver köpa nya. För äldre barn, med friluftsintresse eller som bara tillbringar mycket tid utomhus, är Isbjörn Hurricane ett klockrent val av skalbyxa.

Justerbar passform, mycket slittåliga, släpper aldrig igenom vatten, kan förlängas
Saknar skohälla, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Lindberg Lingbo Skaljacka

Fin skaljacka med utmärkt slit- och vattentålighet och gigantiska fickor

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–170 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej, men tål torkskåp max 40 grader

Lindberg Lingbo Skaljacka är skaljacka med en tidlös, enkel design och ett brett utbud av färger som gör att den passar både små och stora barn. Jackan upplevs som normal i storlek, och luftig men inte för rymlig i passform. I skaljackans nederkant finns inslag av resår. Å ena sidan gör det att jackan sitter väl, och håller tätt mot skalbyxorna. Å andra sidan kan barn med mer bredd över höfterna uppleva jackan som lite tight just där.

De långa jackärmarna är ett plus. När jackan är ny så hjälper resårbandet runt handleden till med att hålla ärmarna på plats. Och när barnet växer blir inte ärmarna för korta så snabbt. Ärmsluten kan inte justeras, men resåren är lagom tight för att funka fint över vantarna. Den avtagbara luvan skyddar hela huvudet och en bit av ansiktet från både vind och regn. Det går dock inte att dra åt eller justera i längd.

Gigantiska fickor som rymmer allt och lite till

Den kanske mest omtryckta funktionen hos Lingbo Skaljacka är de gigantiska fickorna på framsidan. Här ryms både vantar, näsdukar, favoritstenar eller en hel pinne. Äldre barn uppskattar att en telefon ryms med lätthet. Dock är placeringen lite märklig. Barnen tycker att de behöver använda ”fel” hand, och att det är för lätt att råka dra ned en ficka när man egentligen vill dra ned jackans dragkedja när den ska tas av.

Lindberg Lingbo Skaljacka är mycket vattentålig. Tyget varken släpper igen eller suger åt sig fukt. Trots ösregn kan man leka ute i flera timmar, inget vatten läcker in genom jackan. Slittåligheten är också mycket god. Efter en höst finns inga hål eller revor, även utsätta ställen – som tyget upp vid kragen eller längst ut på ärmarna – är i fint skick. Lindberg Lingbo Skaljacka är en tålig skaljacka, som snabbt blir omtyckt för sina stora fickor.

Lindberg Lingbo Skaljacka

Rejält vattentålig, snygg design, stora fickor, slittåligt material
Ovanlig placering av fickorna, lite tight över höfterna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Isbjörn Storm

Mycket vattentålig skaljacka med god passform och ärmar som kan förlängas

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 86–128 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Isbjörn Storm är en funktionell och tålig skaljacka för barn som går i förskolan, tillgänglig i storlekarna 86-128 cl. Skaljackan upplevs som stor i storleken, men sitter bra på barnet även när den är ny och som rymligast. Jackans bredd är justerbar med en resår i nederkant. I ärmarna finns en tight resår, en inre mudd i svart trikåtyg som sluter helt tätt runt handleden. Yttertyget har en resår, så man kan spänna åt runt armen – eller runt en regnvante.

Ett stort plus med Storm, är att skaljackans användningstid kan förlängas. På insidan av ärmsluten sitter sömmar som kan sprättas upp. På så sätt kan skaljackans ärmar förlängas med flera centimeter. Jackan har en luva som ger bra skydd, även vid kraftigt regn. Storleken kan justeras med kardborre.

Väldigt vattentålig skaljacka

Vattentåligheten hos Isbjörn Storm är riktigt bra. Lek i ösregn, plaskande i pölar – jackan släpper inte igenom en droppe vatten. Jackans tyg blir lite knögligt där vattendroppar träffat det. Det påverkar inte funktionen men det ser lite skrynkligt ut och är inget man vanligtvis ser hos skaljackor. Man kan också anmärka på att de vattentäta blixtlåsen till fickorna är lite tröga. Samtidigt är det ett plus att allt inuti fickan också förblir torrt.

Isbjörn Storm drar inte åt sig smuts och är även enkel att tvätta ren i maskin, och ska därefter torktumlas eller hängas i torkskåp så att impregneringen återaktiveras. Priset kan kännas högt för ett barnplagg. Men Isbjörn Storm har en lång användningstid och en imponerande hållbarhet, och tål att användas av många barn utan att funktionen försämras.

Mycket vatten- och vindtålig, förlängningsbara muddar, andas väl, rymlig passform
Blir lite skrynklig när den är blöt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

14. Lager 157 Skalbyxa Hede

Prisvärda och vattentåliga skalbyxor som passar bäst för lite äldre barn

Typ av plagg: Skalbyxor Vattentäthet: 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 90–160 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Lager 157 har en linje egna funktionskläderna, och skalbyxorna Hede har funnits i sortimentet ett tag. Byxorna finns i ett brett utbud av färger och mönster. Är man känslig för smuts bör man välja svarta eller mörka skalbyxor. Hede i ljusare färger har en tendens att suga åt sig smuts och damm, fläckar som sedan inte går helt bort ens efter en maskintvätt. Detta är inte ett problem med de mörkare tygerna.

Hede är en skalbyxa som passar bäst för lite äldre barn. Byxorna slutar i midjan och har inga hängslen. En elastisk skohälla, förstärkt med tyg, finns att dra under stöveln. Benslutet kan även justeras i vidd. Öppnar man upp kardborren så kan man spänna åt precis lagom runt skorna. På baksidan av byxbenen finns en mindre reflex, en större reflexkil är placerad längst ned på framsidan.

Vattentåliga skalbyxor som passar smala barn bäst

I midjan på Lager 157 Hede finns resår, och en dragsko. Det gör att skalbyxorna fungerar väl för smala barn, som kan behöva att man drar åt lite extra. För större och kraftigare barn kan Hede upplevas som något tighta runt magen dock.

Vattentåligheten och slittåligheten hos skalbyxorna har varit god. Byxornar har använts av barn i mellanstadieålderna, som kanske inte sitter ner i pölar men som ofta leker i skogen och deltar i utomhusaktiviteter även när det regnar. Byxorna har aldrig läckt in vatten. Visst slitage kan skönas, främst på knäna där tyget ruggats upp en del, men inga hål har uppstått. Men tanke på prisnivån är Lager 157 Hede ett par mycket prisvärda skalbyxor.

Lager 157 Skalbyxa Hede

Prisvärda, justerbara benslut, god vattentålighet
Begränsat utrymme i midjan, ljusa färger får permanenta fläckar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

15. Name It Softshell-Overall

Följsam softshelloverall som är smidig att ta på, och tål smuts och slitage väl

Typ av plagg: Skaloverall Vattentäthet: 8000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–122 cl Tål maskintvätt: Ja, max 30 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Name It Softshell-Overall finns i flera utföranden, både mer klassiska enfärgade varianter och snäppet mer vågade versioner med färg och mönster. I grunden är det samma overall, med samma funktionalitet. Softshelloverallen har ett fleecefoder som gör att den fungerar utmärkt under både höst och vår. Till skillnad från fodrad galon, så är softshell ett material som kan andas. Det gör att overallen inte alls känns så instängd och svettig om solen skulle råka titta fram.

Passformen är rymlig, Name It Softshell-Overall upplevs som stor i storlek. Jämfört med många skaloveraller så är denna overall otroligt mjuk och följsam. Barnen tycker om att ha den på sig. Och som förälder uppskattar man hur användarvänlig ytterplagget är. Dragkedjan går hela vägen ned till strax ovanför knäna, och både ärmar och byxben är vida. Påklädningen går således lätt som en dans, och fleecefodret innebär att det räcker med ett lager vanliga kläder undertill.

Omtyckt softshell overall med mycket följsam passform

Overallen är mycket slittåliga. Trots daglig användning under hela hösten, av ett barn som gärna kryper på marken, syns inga tecken på hål eller repor. Inte ens på de mest utsätta ytorna, över knäna och rumpan. Name It Softshell-Overall tål regn väl, men 8000 mm vattenpelare innebär att det inte är helt vattentätt och det märks. Större barn som leker upprätt blir inte blöta. Men ett litet barn som står på knä i en vattenpöl en längre tid kommer bli blöt om benen.

Name It Softshell-Overall

Synligheten i mörker är så där. De reflexer som finns är lite för diskreta. Overallens luva ger ett utmärkt skydd för regn och vind för en treåring, men upplevs för stor på en ettåring. Den går dessvärre inte att justera. Ärm- och benslut är försedda med resår som sitter lagom tight runt vantar och stövlar. Softshellmaterialet är mycket smutståligt, damm och sand kan lätt borsta av. Name It Softshell-Overall blir snabbt högt skattad av både barn och förälder, den smidiga användning och goda passformen gör den till ett utmärkt ytterplagg för framför allt barn som går mer än kryper.

Mjuk och följsam passform, mångsidigt allt-i-ett-plagg, slittålig, smutsavstötande
Tål regn men inte pölar, luvan kan inte justeras, snålt med reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

16. Didriksons Svalört Kids’ Pants

Tunna och följsamma skalbyxor med justerbar midja och förlängningsbara byxben

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 10,000 mm Tillgängliga storlekar: 100–160 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Didriksons Svalört Kids’ Pants är skalbyxor vars justerbara passform har både för- och nackdelar. Å ena sidan kan byxorna spännas åt efter tycke och smak både i midjan och i bensluten. Å andra sidan behöver detta göras vid varje av- och påklädning, vilket kan vara svårt för barnet som nyss börjat klä sig själv. I synnerhet när byxorna ska på är det viktigt att de spänns åt i midjan, då resår, hängslen eller annat som kan hålla dem på plats inte finns.

Passformen på Svalört är åt det mer långsmala hållet. Även om midjan kan justeras så kan barn med lite rundare mage uppleva byxorna som trånga när gylfen knäpps. Ett stort plus med Didriksons Svalört är att byxorna kan förlängas. När byxbenen börjar bli korta så vänder man dem ut och in och sprättar upp de två röda sömmarna. På så sätt kan användningstiden förlängas med minst en säsong till.

Tunna och följsamma skalbyxor som kan förlängas

Vattentåligheten är i grunden god. Insidan av bensluten har ingen gummerad kant. Om barnet skulle slarva med att spänna åt byxbenen runt stövlarna finns risk att de glider upp eller glipar, varpå vatten kan läcka in. Följden är att vatten ibland tar sig in vid bensluten om vädret är riktigt blött.

Didriksons Svalört Kids’ Pants

Såväl design som konstruktion talar för att Svalört främst är tänkta för lite äldre barn. Efter en säsong har byxorna nämligen synbara nötningar längs sömmarna i rumpa, och några små hål har uppstått. Det bidrar till intrycket att Svalört passar bättre för barn som går, cyklar och springer än för de som kryper och klättrar. För skolbarn upplevs Didriksons Svalört Kids’ Pants som mycket följsamma och smidiga för både friluftsliv och skolgårdslek, som dessutom kan förlängas med en extra storlek.

Tunn och följsam passform, byxbenen kan förlängas, justerbar midja
Sömmar känsliga för slitage, lite smala i midjan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

17. Isbjörn Kuling

Mycket höga skalbyxor som tål rejält med vatten och kan förlängas i byxbenen

Typ av plagg: Skalbyxor Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 86–116 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

Isbjörn Kuling är ett par tåliga skalbyxor för barn i förskoleåldern. Byxorna går högt upp på kroppen, ända till armhålorna. Med en skaljacka ovanpå är det i princip omöjligt för vatten och lera att ta sig in under ytterkläderna. Skalbyxorna hålls på plats med ett par justerbara hängslen. Det finns inget sätt att justera omfånget på midjan dock, vilket gör att Kuling kan sitta rätt pösigt på smalare barn.

I sidan av byxorna finns en dragkedja, så man kan öppna upp dem lite mer. Det underlättar när man som vuxen ska klä på ett litet barn som kanske inte alltid är helt medgörlig. Hängslena knäpps ihop framtill på bröstet, men spännen kan upplevas som tröga för barn att som vill knäppa dem på egen hand. Den avlånga plastöglan som ska hålla hängslen rätt på ryggen tenderar dessutom att vrida sig lite för lätt.

Höga och tåliga skalbyxor som inte läcker in

Funktionsmässigt finns inga klagomål, vatten tar sig aldrig in. Kuling har 15,000 mm vattenpelare. Barnet kan sitta i en djup vattenpöl och plaska utan att bli blöt. Längst ned på byxbenens insida finns en gummerad kant, som ihop med skohällorna gör att skalbyxorna aldrig kan halka upp från stövlarna. Slittåligheten är lika bra den. Även barn som kryper mycket på marken kan använda Isbjörn Kuling utan att det går hål på tyget.

Skalbyxorna upplevs ha en lång användningstid tack vare den rymliga passformen. Byxbenen kan dessutom förlängas en bit, o man sprättar upp den söm som finns på insidan. Den höga kvaliteten på material ger en mycket god hållbarhet. Isbjörn Kuling är skalbyxor som kan användas många år, av flera barn, innan de gjort sitt.

Mycket rymliga, tål vatten, står emot slitage, kan förlängas
Saknar justerbar midja, hängslena vrider sig lätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

18. Kuling Stockholm

Prisvärd skaljacka som håller tätt i regn men som är något svår att hålla ren

Typ av plagg: Skaljacka Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Kuling Stockholm är en mycket vattentålig och vindtät skaljacka. Jackan finns i väldigt många färger och mönster, ett utbud som uppdateras årligen och väl följer rådande trender. Designen är stilrent enkel, ofta med lite mer dämpade färger, och jackan har varit omtyckt av både barn och vuxna.

Man ska dock tänka efter lite innan man väljer färg på jackan. De ljusare nyanserna har en tendens att suga åt sig sand och smuts, fläckar som tyvärr inte går bort helt även om man kör Stockholm i tvättmaskinen. Antagligen suger de mörkare jackorna åt sig på samma sätt, men det syns inte. En ljus Kuling Stockholm som används i sandlådan kommer snabbt se solkig ut.

Vattentålig skaljacka med fin design

Skaljackan känns normal i storlek, det går alltså att gå upp i storlek utan att det blir för bylsigt. Är ärmarna för långa så går det att spänna åt dem med kardborre. Dragkedjan är smidig och framtill på Stockholm finns två fickor, där man kan lägga vantar och småsten. Jackan luva är avtagbar, med en liten resårkant framtill för att sitta bättre runt huvudet.

Kuling Stockholm är mycket vattentålig, med hela 15,000 mm vattenpelare. Barnet har aldrig blivit blöt, vare sig vid lek ute i regnet eller vid plaskande i pölar. Slittåligheten upplevs också god. Några hål syns inte, trots att små barn ofta kan vara väldigt fysiska i sin lek. Ett tips är att vara ute i god tid om man vill köpa en Kuling Stockholm. När den finns med på kampanjpris online är den ett riktigt prisvärt val av skaljacka.

Regntålig, prisvärd, bra passform, fickor med lock
Ljusa färger blir solkiga, för få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

19. Reima Lento

Mycket tåliga skalbyxor som håller torrt, och passar bäst för lite större barn

Typ av plagg: Skalbyxa Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 92–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, max 40 grader

Reima Lento är skalbyxor för barn, med en design som påminner om hur friluftsbyxor för vuxna kan se ut. De förstärkta knäna är dock inte enbart en visuell detalj. Dessa skalbyxor är rejält slittåliga, och ger inte vika ens för tuff lek i steniga backar eller på bar asfalt. Även det förstärka partiet är rumpan är rejält, efter en säsongs användning syna bara något enstaka ludd på ytan.

Vattentåligheten hos Reima Lento är allt man kan önska sig. Trots att barnet sitter på rejält blött underlag, eller plaskar i en djup pöl, så tar sig vatten aldrig genom tyget. Lento har gott om genomtänkta detaljer. Den nedersta delen av byxbenens insida är förstärkt, en smart detalj då detta område slits rejält vid av- och påklädning. Byxorna har två fickor, som stängs med dragkedja.

Tåliga skalbyxor som passar vissa barn bättre än andra

Även om Reima Lento finns i ett brett storleksspann, så är detta skalbyxor som passar bäst för barn i skolåldern och uppåt. Det finns inga hängslen, vilket små barn kan behöva för att byxorna ska sitta på plats. Inte heller har Lento några skohällor att fästa under stövlarna. Ovanpå det är bensluten snäva. Det gör att små barn får svårt att själva trä skalbyxorna över stövlarna. Äldre barn, och vuxna, klarar det dock galant.

Reima Lento har en långsmal passform. Skalbyxorna har visserligen resår i midjan, och kan dras åt ytterligare med en dragsko, men upplevs som snäva. Har man ett barn som är lite rund om magen som kommer Lento bli urvuxen på bredden innan de är för korta. För långsmala skolbarn så är detta skalbyxor som känns ytterst funktionella. På rätt barn är Reima Lento prisvärda skalbyxor som klarar av ruskväder i flera säsonger.

Enkel och fin design, passar äldre barn, tål rejält med slitage, läcker aldrig in
Tight i passform, har varken hängslen eller fothälla, snäva benslut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av skalkläder har vi låtit barn mellan åldrarna 1 och 12 år få använda skalbyxa och skaljacka i sin vardag. Det omfattar daglig lek utomhus i skolan eller på förskolan. Familjerna har i alla sorters väder gjort utflykter, utforskat skog och natur eller bara varit i lekparken. I sökandet efter de bästa skalplaggen har vi tittat extra på följande:

Funktion: Är skalkläderna helt vattentäta? Håller de barnet varmt och torrt i regn och slask? Tål kläderna torkskåp eller torktumlare, och torkar plaggen snabbt?

Design: Hur är plaggens passform? Kan byxor och jacka anpassas efter en växande kropp? Hur fungerar fickor, luva och andra detaljer?

Kvalitet: Tål skalkläderna att tvättas utan att funktionen påverkas? Hur slittåligt är materialet? Kan plaggen användas av fler än ett barn?

Skalklädernas pris har vägts samman med bedömningar av dess design, funktion och kvalitet. Därefter har skalkläderna betygsatts och en testvinnare har utsetts.

Fem tips när du ska köpa skalkläder till barn

Bra skalkläder till barn är en basvara i de svenska barngarderoberna där våra fyra årstider och vårt avlånga land kräver ytterkläder med varierande funktion. Med god vattentålighet fungerar de utmärkt som regnkläder under en stor del av året, och med lager på lager-tänk så kan de – i alla fall i de södra delarna av landet – utgöra ett bra ytterlager under hela vinterhalvåret. Vad finns det då för områden att tänka lite extra kring när det är dags att införskaffa nya skalkläder till barnen? Här är fem tips på funktioner som är bra att check av på listan innan köp. Många av oss är extra noga med val av material med tanke på gifter och mijöpåverkan när det gäller saker till våra barn, och här kan du läsa mer om vad man kan tänka på vid köp av kläder som ska tåla regn: https://www.medvetenkonsumtion.se/rad-fakta/regnklader/

Skalkläder med hög vattenpelare

Letar du efter ett helt vattentätt plagg så är det lätt att tro att det enbart är galon eller annat plastmaterial som krävs, men eftersom dessa plagg inte andas är risken stor att barnet blir svettigt vid lek, och sedan fuktig och kall. Med skalkläder får du istället kläder som andas, det vill säga att de är gjorda av textilier med membran som släpper ut, men inte in, fukt och väta, beroende på hur hög vattenpelare plagget har.

Begreppet vattenpelare mäts i millimeter och syftar till hur mycket väta plagget tål innan det släpper igenom fukt. Tänk dig att du placerar ett rör ovanpå ett plagg och sedan börjar fylla röret med vatten. Antalet millimeter vatten som finns i röret när tyget börjar släppa igenom vatten är grunden för beräkningen.
Kategoriseringen av vattenpelare ser i grova drag ut så här:

< 3 000 mm: Plagget skyddar mot lätt regn, och klarar att hålla barnet torrt vid en snabb skur eller två.
< 5 000 mm: Plaggen klarar vanlig utomhuslek i regn.
< 8 000 mm: Klarar även kraftigare regn och fungerar bra för barn som kryper runt mycket eller leker mycket på marken när det är blött.
< 12 000 mm: Skalplagg på den här nivån klarar av att användas i rejäl väta under en längre tid utan att släppa igenom vatten.

Plaggen är i regel alltid märkta med hur stor vattentålighet de har, ofta illustrerat med vattendroppar. Ju fler droppar, desto större bärighet mot väta.

Skalkläder som tål tvätt och torktumling

Det är ingen nödvändighet att tvätta skalkläder så fort de har blivit smutsiga, ofta räcker det att låta dem torka och sedan borsta bort det värsta innan de ska användas igen. Men efter den dag i leran på skolgården – eller om det hänt en liten olycka hos mindre barn – så är det verkligen uppskattat om det inte finns några specialknep när det kommer till att tvätta kläderna. De flesta skalkläder kan tvättas på vanlig tvätt i 40 grader utan problem och tål även att bli torkade i torskåp på hög värme. Vill man få kläderna rena och torra extra snabbt så kollar man efter en modell som även tål att torktumlas utan problem.

Skalkläder som tål hård utelek

Skalkläder för barn kräver en lite mer rejäl design än liknande kläder för vuxna, för att kunna stå emot slitage som utelek innebär. Ska man krypa omkring i grus och lera och sitta mycket på marken så blir extra förstärkningar vid knä och på rumpa nästan ett krav, och det är också en väldigt stor fördel om vissa slitdelar går att byta ut. Sitter det gummiband vid bensluten som ska träs runt skon så är det uppskattat om dessa är fästa med knappar och lätt kan ersättas med nya vid behov.

Skalkläder med justerbar passform

Bara för att ett barn har en viss storlek på längden så betyder det inte att plagget sitter perfekt på kroppen. Olika kroppsformer kräver att plaggets passform kan justeras för att det varken ska bli för snävt eller för bylsigt och därför rekommenderas att ta en titt på extra funktioner som kan dra ihop eller släppa ut tyg i midjan eller vid benen.

Det finns även klädmärken som riktar in sig på att hålla för fler säsonger trots växande barn. Där är plaggen designade med sömmar på insidan som man kan sprätta upp för att förlänga ärm- och benlängd vid behov. En riktigt smart och hållbar lösning som gör att plaggen får betydligt längre livslängd och kan stanna hos samma barn länge innan det ärvs vidare.

Skalkläder med mycket reflexer

Att barn har reflexer är otroligt viktigt, även om man bor i en tätort med bra gatubelysning så är det lätt att missa personer som är ute och går vid vägen. Under vinterhalvåret blir det snabbt mörkt och med regn eller snö i luften blir sikten hos bilförare också sämre. Med bra reflexer syns man på drygt hundra meters avstånd, jämfört med endast 20-30 meter utan reflex. Det är lättast att se en reflex som rör på sig, så att det finns reflexband runt ärm- och benslut är bra, men även på ryggen och bröstet bör det finnas någon form av reflexmaterial. Även reflexerna ska vara slitstarka och tåla lek och slitage utan att den reflekterande förmågan försvinner.