Test av skalkläder för barn

Senast uppdaterat Maj 2023

Letar du efter bra ytterkläder som tål regn, kall vind och lek? Vi har testat skalkläder för barn från märken som Kuling, Polarn O Pyret och Reima. För att ett set skalkläder ska kunna utses till bäst i test måste de ha hög vattenpelare, bra slittålighet och en lekvänlig passform.


Fem tips när du ska köpa skalkläder till barn

Bra skalkläder till barn är en basvara i de svenska barngarderoberna där våra fyra årstider och vårt avlånga land kräver ytterkläder med varierande funktion. Med god vattentålighet fungerar de utmärkt som regnkläder under en stor del av året, och med lager på lager-tänk så kan de – i alla fall i de södra delarna av landet – utgöra ett bra ytterlager under hela vinterhalvåret. Vad finns det då för områden att tänka lite extra kring när det är dags att införskaffa nya skalkläder till barnen? Här är fem tips på funktioner som är bra att check av på listan innan köp. Många av oss är extra noga med val av material med tanke på gifter och mijöpåverkan när det gäller saker till våra barn, och här kan du läsa mer om vad man kan tänka på vid köp av kläder som ska tåla regn: https://www.medvetenkonsumtion.se/rad-fakta/regnklader/

Skalkläder med hög vattenpelare

Letar du efter ett helt vattentätt plagg så är det lätt att tro att det enbart är galon eller annat plastmaterial som krävs, men eftersom dessa plagg inte andas är risken stor att barnet blir svettigt vid lek, och sedan fuktig och kall. Med skalkläder får du istället kläder som andas, det vill säga att de är gjorda av textilier med membran som släpper ut, men inte in, fukt och väta, beroende på hur hög vattenpelare plagget har.

Begreppet vattenpelare mäts i millimeter och syftar till hur mycket väta plagget tål innan det släpper igenom fukt. Tänk dig att du placerar ett rör ovanpå ett plagg och sedan börjar fylla röret med vatten. Antalet millimeter vatten som finns i röret när tyget börjar släppa igenom vatten är grunden för beräkningen.
Kategoriseringen av vattenpelare ser i grova drag ut så här:

< 3 000 mm: Plagget skyddar mot lätt regn, och klarar att hålla barnet torrt vid en snabb skur eller två.
< 5 000 mm: Plaggen klarar vanlig utomhuslek i regn.
< 8 000 mm: Klarar även kraftigare regn och fungerar bra för barn som kryper runt mycket eller leker mycket på marken när det är blött.
< 12 000 mm: Skalplagg på den här nivån klarar av att användas i rejäl väta under en längre tid utan att släppa igenom vatten.

Plaggen är i regel alltid märkta med hur stor vattentålighet de har, ofta illustrerat med vattendroppar. Ju fler droppar, desto större bärighet mot väta.

Skalkläder som tål tvätt och torktumling

Det är ingen nödvändighet att tvätta skalkläder så fort de har blivit smutsiga, ofta räcker det att låta dem torka och sedan borsta bort det värsta innan de ska användas igen. Men efter den dag i leran på skolgården – eller om det hänt en liten olycka hos mindre barn – så är det verkligen uppskattat om det inte finns några specialknep när det kommer till att tvätta kläderna. De flesta skalkläder kan tvättas på vanlig tvätt i 40 grader utan problem och tål även att bli torkade i torskåp på hög värme. Vill man få kläderna rena och torra extra snabbt så kollar man efter en modell som även tål att torktumlas utan problem.

Skalkläder som tål hård utelek

Skalkläder för barn kräver en lite mer rejäl design än liknande kläder för vuxna, för att kunna stå emot slitage som utelek innebär. Ska man krypa omkring i grus och lera och sitta mycket på marken så blir extra förstärkningar vid knä och på rumpa nästan ett krav, och det är också en väldigt stor fördel om vissa slitdelar går att byta ut. Sitter det gummiband vid bensluten som ska träs runt skon så är det uppskattat om dessa är fästa med knappar och lätt kan ersättas med nya vid behov.

Skalkläder med justerbar passform

Bara för att ett barn har en viss storlek på längden så betyder det inte att plagget sitter perfekt på kroppen. Olika kroppsformer kräver att plaggets passform kan justeras för att det varken ska bli för snävt eller för bylsigt och därför rekommenderas att ta en titt på extra funktioner som kan dra ihop eller släppa ut tyg i midjan eller vid benen.

Det finns även klädmärken som riktar in sig på att hålla för fler säsonger trots växande barn. Där är plaggen designade med sömmar på insidan som man kan sprätta upp för att förlänga ärm- och benlängd vid behov. En riktigt smart och hållbar lösning som gör att plaggen får betydligt längre livslängd och kan stanna hos samma barn länge innan det ärvs vidare.

Skalkläder med mycket reflexer

Att barn har reflexer är otroligt viktigt, även om man bor i en tätort med bra gatubelysning så är det lätt att missa personer som är ute och går vid vägen. Under vinterhalvåret blir det snabbt mörkt och med regn eller snö i luften blir sikten hos bilförare också sämre. Med bra reflexer syns man på drygt hundra meters avstånd, jämfört med endast 20-30 meter utan reflex. Det är lättast att se en reflex som rör på sig, så att det finns reflexband runt ärm- och benslut är bra, men även på ryggen och bröstet bör det finnas någon form av reflexmaterial. Även reflexerna ska vara slitstarka och tåla lek och slitage utan att den reflekterande förmågan försvinner.

Testvinnare - Skalkläder för barn

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av skalkläder har vi låtit barn mellan åldrarna 1 och 12 år få använda skalbyxa och skaljacka i sin vardag. Det omfattar daglig lek utomhus i skolan eller på förskolan. Familjerna har i alla sorters väder gjort utflykter, utforskat skog och natur eller bara varit i lekparken. I sökandet efter de bästa skalplaggen har vi tittat extra på följande:

Funktion: Är skalkläderna helt vattentäta? Håller de barnet varmt och torrt i regn och slask? Tål kläderna torkskåp eller torktumlare, och torkar plaggen snabbt?

Design: Hur är plaggens passform? Kan byxor och jacka anpassas efter en växande kropp? Hur fungerar fickor, luva och andra detaljer?

Kvalitet: Tål skalkläderna att tvättas utan att funktionen påverkas? Hur slittåligt är materialet? Kan plaggen användas av fler än ett barn?

Skalklädernas pris har vägts samman med bedömningar av dess design, funktion och kvalitet. Därefter har skalkläderna betygsatts och en testvinnare har utsetts.

Jämför pris på samtliga skalkläder för barn på PriceRunner.

0 5 4.5 1

1. Polarn O Pyret Weather Pro Skaljacka och Skalbyxa — BÄST I TEST SKALKLÄDER FÖR BARN

Tåliga skalkläder som klarar alla väder, passar utmärkt att användas av flera barn

Vattentäthet: 12,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme

När det kommer till skalkläder finns det kanske inget märke som är så vanlig att skåda på skolgårdar och lekplatser som Polarn O Pyret. Märket har länge varit kända för att ha ytterplagg som är stora i storlek. Men Weather Pro upplevs som true to size. Jackan är rymligare än byxorna, som blir urvuxna på längden långt innan jackan känns minsta trång. Ett tips är därför att gå upp i storlek i skalbyxorna, i synnerhet om barnet har långa ben.

Bra hållbarhet i PoP Weather Pro Skalbyxor

Skalbyxorna har hållit mycket väl för ett aktivt barns lek och rörelse. För lite äldre barn är det ett plus att hängslena enkelt kan tas av. För yngre barn är det toppen hur väl byxorna sitter på plats just tack vare dessa hängslen. Justeringsmöjligheterna är överlag utmärkta. I skalbyxornas midja finns ett resårband som kan spännas åt med knappar. I ena sidan finns en dragkedja som löper en bra bit ned på låret. Med den öppen är skalbyxorna mycket lätta att dra på, även om barnet vill ha en stor fluffig klänning under.

PoP Weather Pro Skalbyxor står väl emot slitage. Både rumpa och knän är förstärkta. Trots barnets många räddningar på knä i ett bandymål på asfaltsplan syns inte mer än en svag antydan till att byxorna har använts alls. Även resårbandet som träs under skon har hållit ihop utan skador. Skulle det gå sönder så finns knappar på insidan av byxbenet, så man enkelt kan fästa dit ett nytt. Vattentåligheten är superb, ösregn eller ligga ned i en vattenpöl - vattnet tränger inte igenom.

God rymlighet och smarta funktioner hos PoP Weather Pro Skaljacka

Skaljackan bjuder på en bra rörlighet i passformen, men är samtidigt följsam och enkel för barnet att röra sig i. Glatt överraskande så har Polarn O Pyret inte snålat med reflexer på Weather Pro Skaljacka. Såväl rygg, framsida, ärmar och luva har stora reflexer och barnets synlighet i mörker är god.

Alla dragkedjor, till såväl fickor som framtill på jackan, är enkla för barnet att själv dra upp och ned. Jackan kan även stängas till om dragkedjan med kardborrefästen. På insidan av Weather Pro Skaljacka finns ett luftigt foder. Vill man även ha värme så kan skaljackan på ett mycket smidigt sätt fästas ihop med Polarn O Pyrets fleecejacka. Slittålighet och vattentålighet får allra högsta betyg. Inga hål eller ens nötningar synas, och är jackan ordentligt stängd och luvan uppfälld så förbli barnet snustorrt även i det värsta av ruskväder.

Utmärkt val sett till pris per användning

Med Weather Pro Skaljacka och Skalbyxa så känns det verkligen som PoP har hittat hem. Förväntningarna om kvalitet på materialet uppfylls till fullo och tåligheten är så pass hög att PoPs devis om att varje plagg ska kunna användas av minst tre barn inte känns det minst svår att uppfylla.

Visst är priset väl tilltaget och det finns även bra skalkläder i lägre prisklass. Men vill man ha det där lilla extra, och om man väger in att dessa skalkläder kan ärvas ned genom syskonskaran, så landar man ändå i att Polarn O Pyret Weather Pro Skaljacka och Skalbyxa har ett fantastiskt prisvärde på lång sikt.

Mycket vattentålighet, håller för många års användning, god passform, slittåliga tyger
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Reima Soutu

Prisvärd och välsittande skaljacka med hög funktionalitet, passar alla barn

Vattentäthet: 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 92–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, max 40 grader

Reima Soutu är en lite mer vuxet designad skaljacka för barn. Jackan finns i ett brett utbud av färger, vilket gör att man kan välja själv mellan en mörkare färg som kanske bättre maskerar smuts, eller en ljusare som syns väl i höstmörker.

Lite mer vuxen design gillas av skolbarn

Att designen upplevs utformad för att bättre tilltala äldre barn återspeglas i att Souto helt saknar blaffiga mönster eller stora reflexer. I stället är reflexerna infogade som detaljer i logotyper, dragkedjor och liknande. Utseendet har varit något som uppskattats mycket hos skolbarn, som ofta kanske har fått lite andra klädpreferenser än barn i förskoleåldern har.

Passformen hos Reima Soutu upplevs vara åt det större hållet. Jackan är rymlig nog att man utan problem kan ha ett värmande lager under, men inte så stor att den blir otymplig. Har man ett barn som är mellan storlekar, och väljer den större, så kan man dock uppleva att man behöver vika upp ärmarna i början. Ärmslutet har även en kardborre så att jackan kan spännas åt runt handleden, eller runt vanten. Längst ned på jackan finns även ett resårband med dragsko.

Genomtänkta detaljer i luva och fickor

Soutu i sig är inte fodrad annat än med ett tunt meshtyg i polyester. Vill man ha värme får man bygga på enligt lager på lager-principen. Skaljackans funktion är att hålla barnet torrt men också att ha en vindskyddande funktion. Detta gör Reima Soutu med bravur. Extra beröm förtjänar den avtagbara luvan. Den har resår på varje sida, som gör att den sluter lite mer tätt runt barnets huvud. Inte bara ger det ett bättre skydd, det får också luvan att sitta kvar även vid starka höstvindar.

Framtill på skaljackan finns två sidofickor som stängs med dragkedja. Dragkedjorna är av det lite grövre slaget, något som uppskattas då det innebär att sand och gruskorn ramlar ut lika lätt som de ramlar dit. Det gör också att dragkedjorna går att stänga även efter att barnet rullat sig i sandlådan och samlat vackra stenar i fickorna.

Slittålig skaljacka som alltid håller torrt

Andningsförmågan hos Reima Soutu är även den bra. Funktionsmaterialet släpper ut fukt likaväl som den håller tätt utifrån, och det gör att barnet aldrig upplevs bli kall av vindar eller blöt av sin egen svett vid hög fysisk aktivitet. Soutu tål kraftigt regn i längre stunder utan att vatten tränger sig igenom. Inget av barnen som testat skaljackan har någonsin blivit blöta med den på.

Efter en säsong av barn som rullat på marken, krupit över stenar och klättrat i träd så uppvisar Reima Soutu en mycket god slittålighet. Varken yttertyg eller foder har påverkats av användningen. Man kan möjligtvis ana ett lätt slitage på reflexdetaljerna. Men det råder ingen tvekan om att jackan tål flera års användning, vilket innebär att den kan säljas vidare eller ärvas inom syskonskaran. Det gör ett redan bra prisvärde ännu bättre, och gör Reima Soutu till ett utmärkt val av skaljacka för barn.

Hög slittålighet, god passform, mycket vattentåliga, prisvärda
Kanske lite för diskreta reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Gneis Turmalin Allvädersset

Prisvärda skalkläder av hög kvalitet, klarar av både vind och vatten mycket väl

Testår: 2015 Typ: Skalkläder Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74-116 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja (till 40 grader).

Gneis allvädersset Turmalin utgörs av en skaljacka och -byxa som håller för både vatten och vind. Gneis lovar funktioner av hög klass och material, och det märker vi av. Jackan och byxan är så tunna och följsamma att även ett litet barn kan röra sig precis som vanligt utan att känna sig hämmad och stora barn tycker om att ha plaggen på sig.

Turmalins design är okomplicerad och minimalistisk. Jackan har endast en ficka, vi hade dock gärna sett att där funnits en till. Det finns även en ficka framtill på byxorna men den kommer man endast åt om jackan är öppen. Byxorna går upp en bit på överkroppen både över rygg och bröst. En detalj som känns mest praktisk för de minsta barnen, som i större utsträckning tenderar att lägga sig ned i vattenpölar.

Utmärkt passform och god slittålighet

Turmalins dragkedjor är av bra kvalitet (enbart YKK) och enkla att dra upp. Den avtagbara huvan har en bra form. Både byxor och jacka har en godkänd mängd reflexer och byxans rem att fästa under skon har hållit sig i fint skick. Passformen på båda plaggen är mycket bra och åt det rymliga hållet, vilket gör det enklare för den vuxna att klä på barnet. Det märks att plaggen är noga utprövade när resåren baktill i byxan hamnar precis rätt på barnets rygg.

Kläderna har utan undantag hållit tätt och varmt. Vad gäller slitage så finns förstärkningar i Cordura vid knä och rumpa. Vi har sett en tendens till nötningar nere vid byxslutet men i övrigt håller plaggen väl även för tuffare lekar. Turmalin skalset går att tvätta i maskin, men tyget suger åt sig en del av fläckarna och blir inte helt rena igen. Vissa solkiga märken kvarstår. Det är dock en detalj vi kan leva med när plaggen i övrigt har så mycket bra att erbjuda både för förälder och barn.

Gneis låter meddela att på nyare modeller av Turmalin, så har man lagt till en ficka på jackan och förstärkt nederdelen av byxan med Cordura.

Mycket god passform, hög kvalitet vad gäller vatten- och vindtäthet, prisvärda skalplagg
Endast en ficka på jackan, vissa fläckar svåra att få bort
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Kuling Stockholm

Prisvärd skaljacka som håller tätt i regn men som är något svår att hålla ren

Testår: 2020 Typ: Skaljacka Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Kuling är ett varumärke som huvudsakligen säljs online och som regelbundet omfattas av rea eller rabatt. Något som gör Kulings skalplagg mycket prisvärda och värda att upptäckas av fler familjer.

Fin design och god vattentålighet

Kuling Stockholm är en skaljacka med en design som tilltalar de estetiska preferenserna hos en vuxen, men som också uppfyller kraven hos barnet som faktiskt ska använda jackan. Dels finns Stockholm i flera glada färger och mönster. Dels har den två praktiska fickor, som kan stängas igen. Sånt gillar små stensamlare.

Vattentåligheten hos Kuling Stockholm upplevs mycket god. Efter ett halvårs användning har den aldrig läckt in eller på något sätt upplevts släppa igenom väta, inte ens när det regnat riktigt kraftigt.

Slittåliga detaljer på jackan

Jackans passform är generös utan att kännas bylsig. Storleken är normal. Befinner sig barnet mellan två olika storlekar kan man med fördel välja den större. Längst ut i ärmsluten finns kardborrefästen som kan spännas åt runt barnets handled, så ärmarna inte blir för långa.

Dragkedjan har fungerat smidigt, och inte kärvat sig ens när barnet själv - lite mer hårdhänt - har hanterat den. Jackan går ändå upp till hakan och stängs förutom med blixtlås också med tryckknappar. Kuling Stockholm har en luva som även den är fäst med tryckknappar.

Viss tendens till fläckar som fastnar

Skaljackan har framför allt två svaga punkter. Dels finns bara en enda reflex, långt ned på ryggen. Det är dock lätt att åtgärda genom att fästa dit extra reflexer själv. Dels har Kuling Stockholm, åtminstone om man väljer en jacka i ljus färg, förmågan att intensivt suga åt sig fläckar. Det mest går visserligen bort vid tvätt i maskin, men en viss flammighet kvarstår. Visst är jackan till för att användas, men jämfört med skaljackor från andra märken så ser Kuling Stockholm solkig ut relativt snabbt.

Om man inte stör sig på lite sandfläckar, eller väljer jackan i en mörk färg, så kommer man bli mycket nöjd med Kuling Stockholm. För en rimlig prislapp får man precis de funktioner man önskar hos en skaljacka.

Håller tätt, bra passform, prisvärda, fickor med lock
Ljusa färger blir solkiga, för få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Reima Lento

Mycket slittåliga skalbyxor som alltid håller torrt, passar bäst på smalare barn

Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 92–152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, max 40 grader

Reima Lento är skalbyxor som finns från storlek 92, för ett barn som precis börjat förskolan upp till storlek 152, ofta passande barn i mellanstadieåldern. Byxorna känns dock bättre anpassade för större barn.

Skalbyxor utan hängslen och fothälla

Lento har varken hängslen eller några fothällor att spänna fast under skon. Visst funkar Reima Lento för små barn också, men det är de äldre barnen de upplevs bäst utformade för med tanke på detta. Sett till storlek och passform så upplevs Reima Lento vara ganska stora i storlek på längden, men åt det smalare hållet i midjan.

Byxorna har resår och dragsko i midjan, men upplevs som väl snäva runt magen för lite kraftigare barn. Det är ett stort plus att man kan öppna upp Lento i sidan, det underlättar särskilt när byxan ska tas på. Men har man ett lite större barn så skulle man önskat samma vidd även när byxan är påtagen - både i midjan och runt rumpan. Slutsatsen blir att Reima Lento sitter bäst på mer långsmala barn. Och på de barnen är byxan mycket bra med sin raka, lite mer kroppsnära passform.

Smala men smart förstärkta benslut

Nedtill på byxorna benslut finns en liten resår. Har barnet på sig mer rejäla stövlar så upplevs Reima Lento väl tight i benslutet. En vuxen kan med lite krångel få byxan runt stövelskaftet, men det är svårt för barnet att klara själv. Vilket slutar med att barnet ofta går runt med ett glapp mellan stövel och byxa, där vatten lätt tar sig in. Användas Reima Lento vid varmare väder, när stöveln byts mot en gympasko, är detta inte längre ett problem.

Andra detaljer hos bensluten känns desto mer genomtänkta. På insidan av den allra nedersta delen av byxbenet finns ett helt fodertyg, som en förstärkning innan det meshtyg som skalbyxorna annars är fodrade med. Att stärka upp fodret vid en punkt som får utstå mycket slitage vid av- och påklädning känns som en bra insikt i att Reima verkligen förstår hur deras kläder kommer att användas.

Skalbyxor som tål vatten och lek

Vattentåligheten hos Reima Lento är mycket god. Barnet kan sitta ned i en vattenpöl en längre stund utan att fukt lyckas pressa sig igenom tyget. Varken kraftigt regn eller leriga pölar är således ett problem. Även slittåligheten får mycket höga betyg. Det är uppskattat att Lento har ett extra stadigt tyg på knä och rumpa. Trots flitig användning syns bara ett svagt, svagt ytludd som tecken på att byxorna faktiskt suttit på ett aktivt barn.

Reima Lento har två fickor framme på höften. Både kan stängas med dragkedja. Reflexer är det relativt snålt med. Skalbyxorna har en smal remsa på nederkanten av benets utsida. Logotypen på ena byxbenet är också reflekterande. Men för bra synlighet i mörkret hade det krävts mer, exempelvis en bred revär längs med hela byxbenet. Förutom detta, och att såväl midja som benslut är lite för snäva, så är Reima Lento en utmärkt skalbyxa av hög kvalitet.

Mycket vattentåliga, hög slittålighet, fin design för äldre barn
Snäva midja, saknar fothällor, inga hängslen, snävt benslut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Geggamoja Skaljacka och Skalbyxa

Slitstarka och färgglada skalbyxor som håller torrt, passar bäst för smalare barn

Vattentäthet: 15,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74-80-146/152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej
Geggamoja Skaljacka och Skalbyxa

Geggamojas Skaljacka och Skalbyxa finns i flera, färgglada utföranden. Skalbyxorna finns även i två varianter - med hög och låg midja, vi har testat de senare. Geggamoja beskriver skalplaggen som rymliga i storleken, något vi endast delvis kan hålla med om.

Slitstarka byxor med ovanligt snäv midja

Geggamoja Skalbyxor i storlek 98/104 upplevs rymliga på längden. Skalbyxorna är dessutom extended size, på insidan finns en söm som kan sprättas upp för att förlänga byxorna. Men midjan är ovanligt tight, och märkbart snävare än midjemåttet hos andra skalbyxor i samma storlek. Dragskon behöver vi aldrig använda och resåren blir för tight runt magen långt innan skaljackan blir urvuxen.

För smala barn, där andra skalbyxor tenderar att glida ned, är Geggamojas plagg ett utmärkt val. Övriga kvaliteter hos skalbyxorna är också bra. Hängslena är lätta att reglera i längd. Skobanden är av rejält gummi, fäst med knappar som alla sitter kvar än. Kvaliteten verkar också god. Efter en hösts användning syns viss uppluckring på knäna, men varken hål eller revor har uppstått. Inte en enda gång har byxorna läckt in.

Smidig skaljacka med gott om reflexdetaljer

Geggamoja Skaljacka är rymlig utan att kännas bylsig. Under kallare höst- och vårdagar är det inget problem att ha ett extra lager ull eller fleece undertill. Dragkedjan är smidig, barnet kan själv öppna och stänga. De två fickorna, som stängs med blixtlås, är stora nog att rymma sådant som är viktigt för både barn (stenar och en kotte) och föräldrar (vantar).

Efter drygt en säsongs användning skulle Geggamoja Skaljacka nästan kunna passera som oanvänd. I ljusare färgpartier finns viss antydan till fläckar som inte försvunnit med tvätt. Men något nämnvärt slitage går inte att hitta. Även reflexbanden, som är strösslade längs med sömmar och fickor samt på luvan, är i gott skick. Om det finns någon vattendelare hos Geggamoja skaljacka är det troligen den elastiska men tighta innermudden i ärmslutet, som kan känns bökig när en vantklädd hand ska igenom men som slutar väldigt tätt och håller smuts och vatten ute.

Omtyckta skalkläder som passar smala barn bäst

Huvudfunktionen hos skalkläder är att hålla barnet torrt, och det gör Geggamoja Skaljacka och Skalbyxa med bravur. Slittåligheten är god och barnet har aldrig blivit blöt. Så länge bensluten dras ned ordentligt över stöveln, med fotbandet under skon, så kommer vatten inte heller in den vägen. Luvan har gett ett bra regnskydd för huvudet och den fleecefodrade kragen går tillräckligt högt upp för att kalla vindar inte ska komma in.

Geggamoja Skaljacka får utan tvekan goda rekommendationer. Men byxorna drar ned totalbetyget. Den snäva midjan förkortar användningstiden rejält, och rimmar illa med märkets egen beskrivning av plaggets passform. Men för smalare barn får man med Geggamojas skalkläder omtyckta ytterplagg med både god vatten- och slittålighet.

Hög vattenpelare, rymlig skaljacka, gott om reflexdetaljer, långa byxor
Mycket smal midja på byxorna, något tight mudd i ärmen