UV-kläder: 5 modeller i test

Senast uppdaterat April 2019

Blir det mycket strandhäng på semestern? Vi har testat UV-kläder för barn, från märken som Polarn O Pyret, Mini Rodini och Kuling. För att UV-kläder ska kunna utses till bäst i test så måste då ha en god passform samt vara av en hög kvalitet som tål att lekas och badas i utan att slitas eller blekas

Testvinnare - UV-kläder

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. Under föregående sommar lät vi testa flera olika modeller av UV-plagg. Varje plagg testas i två olika uppsättningar, av barn i olika storlek. Vi har inte mätt faktiskt genomsläpp av UV-ljus utan istället låtit föräldrarna utvärdera plaggen. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar.

Passform: Är plaggen enkla att ta på och av barnet? Skyddar de effektivt även i barnets nacke? Stämmer längd på ärmar och ben bra med plaggets angivna storlek?

Användning: Hur upplevdes plaggens solskydd? Hur påverkades formen på plaggen av att bli blöta? Hur snabbat torkar plaggen efter att man badat med dem på?

Kvalitet: Blev UV-kläderna solblekta? Påverkades passformen av att tvätta och blev material nött eller slitet av en sommars användning?

Omdömet på produkten bygger på en helhetsbild av testkriterierna, som sedan har vägts mot produktens pris. Därefter sätts ett slutbetyg.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Studsmatta

Glass

Tester för regniga dagar

Regnkläder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

0 5 4.5 1

1. Mini Rodini — BÄST I TEST UV-kläder

UV-kläder som är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval

Modeller: Heldräkt med långa ärmar och ben samt långärmad tröja Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, tvättas ut och in UPF: 50+

Mini Rodini är uppe och nosar på maxgränsen för hur mycket man faktiskt kan ta betalt för ett UV-plagg för barn. Man kommer dock undan med prislappen tack vare en ovanligt lyckad kombination av design, materialval och funktion.

Bra passform och återvunnet material

Det här är solkläder som fixar att användas flera säsonger, kan ärvas av syskon eller säljas vidare efter en sommar. UV-dräkten och den långärmade tröjan är tillverkade av återvunnen plast. Till stor del handlar det om att man har tagit tillvara på fisknät som flutit runt i haven och nu istället omvandlat materialet till UV-plagg. Ett hedervärt initiativ från Mini Rodini.

UV-tröjan har lång ärm och känns normal till rymlig i storlek. Halsöppningen är lagom vid för att inte kännas tight när man drar den över huvudet. Det finns ingen krage så ett visst litet glapp kan eventuellt uppstå. Mini Rodini har klokt nog vara generösa med ärmlängden.

Heldräkt som ger bra skydd

UV-dräkten har också den lång ärm, medan byxbenet slutar mitt på vaden. Dragkedjan går ned mot naveln, även om den gärna hade fått vara ännu längre så går påklädningen lätt som en dans. UV-dräkten går upp både i nacke och hals, ingen extra smörjning behövs. Mini Rodinis UV-kläder upplevs ge ett mycket komplett solskydd.

Efter flera somrar med många bad så ser båda plaggen fortfarande fräscha och fina ut. Materialet är inte solblekt och inte heller påverkat av tvätt. Plaggen tål att tvättas på 40-grader men ska vändas ut och in. Mini Rodini varnar för att UV-kläderna kan krympa efter tvätt men vi märker ingen sådan påverkan. Har man råd med priset blir man rakt igenom nöjd med UV-kläderna från Mini Rodini.

Utmärkt passform, roliga färger och mönster, tillverkade av återvunnet material
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

2. Kuling UV-set i två delar — BÄSTA BILLIGA UV-kläder

Prisvärda UV-kläder som är enkla att klä på och täcker överkroppen väl

Modeller: Långärmad tröja och korta shorts Material: 80% polyester och 20% elastan Tvättråd: Endast handtvätt UPF: 50+

Kulings tvådelade UV-set utgörs av en långärmad tröja och ett par shorts. Kontrasten i hur plaggen täcker är stor. Shortsen är en kortare modell medan tröjan effektivt skyddar barnet från sol, från handled upp till halsen.

Shortsen har en dragsko i midjan. Det gör att byxorna sitter bra uppe även på smalare barn eller om de är lite stora. Tröjan har en dragkedja i ryggen. Dragkedjan är så pass lång att man aldrig behöver krångla med armarna när man ska klä på barnet.

UV-kläder som är stora i storlek 

Det gäller att välja rätt storlek. Setet säljs i dubbelstorlekar och åtminstone tröjan är utrymmesmässigt rymlig. Solskyddet upplevs som normalt jämfört med andra UV-plagg. Plaggen torkar snabbt om de blivit blöta och tyget blir inte stelt när det är blött. På de ljusare partierna tenderar sand att gå in i tyget, något som är svårt att få bort. I synnerhet som att tvättrådet endast tillåter handtvätt.

Kuling UV-set består av lättanvända och färgglada solplagg som skyddar barnet från solen utan att negativt påverka möjligheten till lek och rörelse. Shortsen kunde ha varit längre men totalt sätt känns Kuling UV-set som ett mycket prisvärt alternativ.

Mycket vältäckande tröja, prisvärd, bra dragsko i shortsen
Något för korta shorts, endast handtvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Polarn O Pyret

Utmärkt UV-kläder med god passform och material av hög kvalitet

Modeller: Långärmad tröja, kortärmad tröja samt heldräkt Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50+

Polarn O Pyret erbjuder både långärmade och kortärmade soltröjor, samt tillhörande korta och långa byxor. Man säljer också hela UV-dräkter, främst i de mindre storlekarna. Fördelen med en UV-dräkt jämfört med ett tvådelat set är att det bara är ett plagg att ta på, vilket kan känns lite enklare med småbarn som gärna protesterar vid varje ombyte. Det är också ett plus att man inte behöver hålla koll på att tröja och byxa glider isär så att barnet kan råka bränna sig på rygg eller mage.

UV-kläderna från PoP har god passform. De sitter tight runt kroppen men är ändå enkla att ta av och på. Tröjorna har inga dragkedjor men öppningen för huvudet känns precis lagom stor. Tröjornas bakstycken är rundade, så att de även går ned en bit över rumpan.

God kvalitet på UV-kläder som inte solbleks

UV-dräkten har en dragkedja som är lagom lång för att man enkelt ska kunna klä på barnet. Tygerna torkar snabbt efter bad och tvätt. Att de faktiskt kan tvättas i maskin om en olycka händer medan man är på stranden känns som ett stort plus. Efter en sommars mycket frekvent användning är alla UV-plagg lika fina som vid inköp. Varken sol eller tvätt har fått färgerna att blekna och passformen har inte heller ändrats.

Den solskyddande effekten bedöms också vara god, inget barn blir det minst solbränt under plaggen. Det ihop med att Polarn O Pyrets UV-kläder delvis är tillverkade av återvunnet material gör att det något höga priset känns fullt motiverat.

Utmärkt passform, torkar snabbt, mycket lätta att ta på och av
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

4. Mini A Ture

Smidiga och bekväma UV-kläder med rolig design och bra prisvärde

Modeller: Kortärmad tröja och heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50

Mini A Tures UV-kläder kommer i roliga färger och mönster, som gör plaggen mer personliga för barnen utan att man som förälder måste stå ut med grälla, skrikiga nyanser. Den kortärmade tröjan är rymlig i passformen, utan att kännas bylsig. Halsöppningen är stor nog för att tröjan lätt kan dras över huvudet, utan att det blir för stora glipor vid halsen när tröjan är på.

Heldräkten är också den enkel att ta på, mycket tack vare dragkedjan som går ned en bra bit på ryggen. UV-dräkten har ärmar som slutar vid armbågen och ben som når ungefär till barnets knän. Något slags solkräm bör man således komplettera med för ett bra solskydd.

Noppor uppstår snabbt på rumpan

Tygerna känns mjuka och följsamma. Mini A Ture-plaggen torkar normalsnabbt efter att man badat med dem. Plaggen bleks varken av sol eller tvätt. Men har man barn som kryper så märker man snabbt att tyget noppas mycket, främst i rumpan. På plaggen som använda av större barn märks inget slitage av.

UV-kläderna från Mini A Ture har en tight men ändå smidig passform som gör att barnet bekvämt kan leka och röra sig. Designen känns rolig och solskyddet upplevs fungera utan anmärkning. Det är lite märkligt med halvlånga ärmar och ben på badkläder i storlek för barn som inte bör smörjas in med solkräm. Utöver detta har Mini A Tures UV-kläder ett gott prisvärde och en lång användningstid, då kvaliteten är hög nog för att plaggen ska kunna säljas vidare eller ärvas av syskon.

Rolig design, bra passform, enkla att ta på och av
Hade varit önskvärt med hellång ärm på UV-dräkten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Ebbe Kids

Modeller: Heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Foder: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, kan även kemtvättas UPF: 50+

Ebbe Kids UV-dräkt har kort ärm och korta ben. Framtill på dräkten finns en dragkedja, som löper från halsen ned till strax ovanför naveln. Dragkedjan löper smidigt och gör det enkelt att klä på och av dräkten. Passformen är åt det smalare hållet, vilket gör att tyget sitter tight mot kroppen. På baksidan av dräkten, i höjd med den högra delen av barnets rumpa, sitter en ficka. Det är en fin detalj men den fyller ingen som helst funktion.

Tyget är tunt och mjukt, och känns bekvämt att röra sig i. Ebbe Kids-plaggen torkar relativt snabbt efter att ha varit blöta. Efter en sommars användning, samt någon omgång i tvättmaskin, så är tyget vare sig nött eller solblekt.

UV-kläder som är smidiga att ta på

Ebbes UV-dräkter levereras i en praktisk förvaringsficka av plast, som kan knäppas ihop. Den kan vara bra att ha med även till stranden eller poolen, om man inte vill att de kläder barnet har badat i ska blöta ner annan packning på vägen hem. De testade solkläderna från Ebbe Kids är ganska mörka i färgerna, men det piggas upp något med relativt diskreta mönster av segelbåtar eller vajande palmer.

Det här är solkläder som barnen gärna använder tack vare smidigheten vid påklädning och att de aldrig känns i vägen. De korta ärmar gör att man bör komplettera med solkräm för ett komplett solskydd, men annars känns Ebbe Kids UV-kläder mycket prisvärda.

Enkla att ta på, torkar snabbt efter användning, bra passform
Den korta ärmen kräver att man även använder solskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Utgångna produkter

0 5 3 1

Hugo Loves Tiki

Roligt och lekfullt designade UV-dräkter gjorda av material med hög kvalitet

Modeller: Heldräkt med korta ben Material: 88% polyester och 12% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50+
Hugo Loves Tiki

Hugo Loves Tiki ska ha beröm för att de verkligen lyckats göra barnplagg på ett på samma gång lekfullt och stilrent sätt, med mönster som engagerar både barn och vuxna. De testade UV-dräkterna har lång ärm och halvlångt ben. I ryggen finns en dragkedja, som hade kunnat vara en bra bit längre för att underlätta vid påklädningen. Nu är det rätt tight att få in barnets armar och ben i dräkten.

Solskyddet upplevs funka utmärkt. Det finns dock ingen krage på dräkten, vilket gör att man kan behöva komplettera med en solhatt eller genom att smörja in hals och nacke med solskydd. Tyget är åt det tjockare hållet. Insidan är väldigt mjuk mot huden. Men när dräkten blir blöt så blir den en aning stel och tjock i materialet. Att tyget är tjockt påverkar mer om dräkten är torr och barnet leker i solskenet. Då känns Huge Loves Tikis UV-dräkt åt det varmare hållet.

Priset på UV-dräkterna från Hugo Loves Tiki är högt, och känns inte riktigt motiverat. Det räcker inte med snygg design. Visserligen håller material hög kvalitet, då dräkten är i mycket fint skick även efter en lång sommar med många bad. Men påklädningen är i nuläget lite för omständlig.

Slitstark och tålig, mycket snygg design
Högt pris, för kort dragkedja, tyget känns lite för kraftigt

Vanliga frågor om UV-kläder

Vilka UV-kläder är bäst?

Vi har testat UV-kläder och utser Mini Rodini UV-kläder till bäst i test. Mini Rodinis solskyddsplagg är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval. Passformen är utmärkt med bra längd på armar och täckande skydd i nacken. Färger och mönster tilltalar såväl barn som vuxna. Och det är ett stort plus att Mini Rodini UV-kläder är tillverkade av återvunnet material.

Varför ska man använda UV-kläder?

UV-kläder är ett sätt att skydda sina barn mot solens skadliga strålar. Barn under ett år ska helst inte vistas så mycket i direkt solljus, därefter är det solkräm eller solskyddskläder som gäller. Och vill man undvika att använda solkräm så är UV-kläder ett väldigt smidigt alternativ, som dessutom inte kräver så mycket underhåll under dagens lång. Till skillnad från solkräm som ska fyllas på efter bad och med jämna mellanrum.

Hur bra skydd ger UV-kläder?

UPF (Ultraviolet Protection Factor) är det värde man mäter solskyddet i solskyddskläder med. De flesta UV-kläder för barn har UPF 50 eller 50+, vilket kan översättas i att vara ett utmärkt bra skydd. Det finns dock mycket som påverkar plaggets UPF. Ju mer tyget tänjs ut eller slits genom tvätt och användning, desto lägre UPF har UV-kläderna.

Hur tvättar man UV-kläder?

Ofta behöver man inte göra mer än att skölja UV-kläderna i kallt vatten efter användning. Men behöver plaggen tvättas i maskin så ska man börja med att vända dem ut och in. Tvätta därefter UV-kläderna på ett skonsamt program, följ plaggets tvättråd och använd aldrig sköljmedel eller tvättmedel med blekmedel.

Vad ska man tänka på när man köper UV-kläder?

Det är viktigt att välja UV-kläder i rätt storlek och i en modell som passar barnets kroppsform. Välj kläder med långa ben och ärmar. Se till att UV-plaggen inte är så stora att de är säckiga. Men de får heller inte vara för små, så att tyget tänjs ut och blottar hud i hals och nacke. Med små barn kan det vara enklare med en hel UV-dräkt istället för separat byxa och tröja.

Hur ska UV-kläder sitta?

Det kanske säger sig självt, men det är viktigt att UV-kläderna sitter bekvämt så att barnet vill använda dem. Det gör ingen skillnad för klädernas effekt om solskyddsplaggen sitter tightare eller en aning löst. Det viktiga är att kläderna täcker kroppen. UV-kläder bör dock inte sitta så tight att tyget stretchats ut så att det blir tunnare eller så att man kan se huden genom det.

När ska man klä på sitt barn UV-kläder?

UV-kläder är framför allt praktiska när barnen ska bada eller leka på stranden då de funkar utmärkt som badkläder och torkar snabbt om man hänger upp dem efter användning. När man under längre perioder ska vistas ute i direkt solsken, och extra mycket så om man dessutom kommer utsättas för extra ljus genom solens reflektioner i vattnet så är det perfekt att klä barnen i UV-kläder.

Vad är UV-kläder tillverkade av?

Många UV-kläder är tillverkade av någon slags kombination av polyamid eller polyester ihop med elastan. Det börjar bli allt vanligare att tillverkare av UV-kläder använder återvunna material till solskyddsplaggen. Men det är egentligen inte i material i sig som skapar solskyddet i plaggen. Utan det är att material är så tätt och blockerar UV-strålningen som skapar effekten av ett solskydd.