UV-kläder: 10 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2022

Blir det mycket strandhäng på semestern? Vi har testat UV-kläder för barn, från märken som Polarn O Pyret, Mini Rodini och Kuling. För att UV-kläder ska kunna utses till bäst i test så måste då ha en god passform samt vara av en hög kvalitet som tål att lekas och badas i utan att slitas eller blekas


5 saker att tänka på innan du köper UV-kläder

Innan du köper UV-kläder till dina barn finns det en del saker att ta ställning till. Det handlar om allt från vilken sorts plagg du ska välja, till vad som är värt att tänka på i frågan om solskyddskräm jämfört med UV-kläder.

1. Använd UV-kläder vid rätt tillfälle

Betydelsen av solskydd kan inte överdrivas, särskilt inte för barn. Apoteket anger att anledningen till detta är att barns hud är mycket tunnare än en vuxens hud är. Om det inte är ett alternativ att stanna i skuggan, så kan man skydda sina barn från UV-strålning med hjälp av parasoll, solskyddskrämer och UV-kläder.

Att solkräm inte rekommenderas för barn under ett år beror på att små barn inte bör vistas i direkt solsken alls, enligt Strålskyddsmyndigheten. UV-plagg anses ofta vara det bästa alternativet för små barn som ändå kommer vara i solen. Vanliga kläder ger förstås också ett UV-skydd. Men ska man vara på stranden så är UV-kläder ett bättre val, då dessa torkar snabbare och är smidigare att använda vid bad och lek i blöt sand.

2. Välj rätt typ av UV-kläder

Man kan dela upp utbudet av UV-kläder i två kategorier. Vilken typ av UV-plagg som passar ens egna barn bäst kan bero på flera olika saker.

 • Heldräkt: UV-kläder som heldräkt är för det mesta avsedda för yngre barn och tillverkas ofta inte i större storlekar än 110/116. Anledningen till att UV-dräkt rekommenderas för små barn är dels att det minskar risken för glipor där solen kan komma åt att bränna huden. Dels att små barn kan vara svårare att klä på, och att det därför underlättar om man bara behöver brotta på ett plagg i stället för två.
 • Tvådelat: En tvådelad UV-dräkt eller ett set UV-kläder utgörs av en överdel och en underdel. En fördel med tvådelade UV-kläder är att man då enkelt kan byta ut bara byxorna, om de blivit blöta, men behålla tröjan på. Ett lite större barn som ska vara mycket i vattnet och bada kanske inte heller behöver samma skydd på underkroppen som på överkroppen.
 • Tänk på storleken: För stora UV-kläder kommer glipa i nacken, vilket ökar risken för att barnet kan bränna sig i solen. Samtidigt är det inte bra om UV-kläderna sitter för tight. Om tyget stretchas ut så försämras UV-skyddet i plagget. Väljer därför en kroppsnära men luftig passform på ditt barns UV-plagg.

3. Långärmat eller kortärmat

Oavsett om man vill köpa en hel UV-dräkt eller ett tvådelat set UV-kläder så brukar det gå att hitta UV-plagg med både kort och lång ärm, samt med korta och långa byxben.

 • Fördelarna med långärmade UV-kläder: Många väljer de mer heltäckande UV-kläderna, med långa ärmar och barn för små barn. Då man slipper komplettera med så mycket solskyddskräm. För även om solkräm ger ett bra skydd, om det appliceras korrekt, så behöver man regelbundet fylla på. Såväl vatten som svett, och lek på stranden, påverkar solskyddskrämens effektivitet. UV-kläder ger samma skydd hela tiden.
 • Fördelarna med kortärmade UV-kläder: UV-kläder för äldre barn utgörs oftare av kortare byxor, de kan vara enklare att simma och känns inte så blöta och tunga om man främst ska leka i strandkanten. Det kan dock vara klokt att fortsätta med långärmade UV-tröjor en längre tid. Detta eftersom överkroppen ofta utsätts för mer sol när barnen badar, leker eller vadar i vattnet.

4. Smidig påklädning av UV-kläderna

Ett klassiskt set UV-kläder med tröja och byxa kläs på precis som vanliga plagg. Men ska man köpa UV-kläder till mindre barn så kan det vara värt att fundera över påklädningsaspekten.

 • UV-kläder med blixtlås: En fördel med UV-dräkter och UV-tröjor som har dragkedja eller knäppning, är att man kan öppna upp dem mer. Det gör de enklare att trä över huvudet. Att många UV-tröjor är tighta i halsen beror på att man vill täcka så mycket hud som möjligt. Med ett blixtlås kan UV-plagget sitta tight, utan glipor i nacken, och samtidigt vara lätt att dra på barnet.
 • UV-kläder med dragsko i midjan: För att ett par UV-byxor ska sitta bra runt det lilla barnets putande magen så kan det vara klokt att välja en modell med dragsko i midjan. Då är byxan enkel att trä på, men kan även knytas åt så de sitter stadigt. Risken är annars att byxorna glider nedåt när de blir blöta och tunga.

5. Håll UV-kläderna i bra skick så länge som möjligt

Med bad och strandhäng kommer också fläckar och ibland även kissolyckor. För att hålla UV-kläderna fräscha så länge som möjligt är det viktigt att de går att tvätta. De flesta UV-plagg kan köras i tvättmaskin men det är även vanligt förekommande med handtvätt, vilket kan kännas onödigt tidskrävande i livet som småbarnsförälder. Men tvätta inte plagget i onödan. Ofta räcker det fint att bara skölja dem samt hänga upp på tork. Ett tips är att förvara och torka UV-kläderna i skuggan när de inte används, så det är vanligt att framför allt mörkare UV-plagg kan bli solblekta efter en viss användning. Det ska inte påverka funktionen, men ser tråkigt ut.

Testvinnare - UV-kläder

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. Under föregående sommar lät vi testa flera olika modeller av UV-plagg. Varje plagg testas i två olika uppsättningar, av barn i olika storlek. Vi har inte mätt faktiskt genomsläpp av UV-ljus utan istället låtit föräldrarna utvärdera plaggen. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar.

Passform: Är plaggen enkla att ta på och av barnet? Skyddar de effektivt även i barnets nacke? Stämmer längd på ärmar och ben bra med plaggets angivna storlek?

Användning: Hur upplevdes plaggens solskydd? Hur påverkades formen på plaggen av att bli blöta? Hur snabbat torkar plaggen efter att man badat med dem på?

Kvalitet: Blev UV-kläderna solblekta? Påverkades passformen av att tvätta och blev material nött eller slitet av en sommars användning?

Omdömet på produkten bygger på en helhetsbild av testkriterierna, som sedan har vägts mot produktens pris. Därefter sätts ett slutbetyg.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Studsmatta

Glass

Tester för regniga dagar

Regnkläder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

0 5 4.5 1

1. Mini Rodini — BÄST I TEST UV-kläder

UV-kläder som är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval

Modeller: Heldräkt med långa ärmar och ben samt långärmad tröja Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, tvättas ut och in UPF: 50+

Mini Rodini är uppe och nosar på maxgränsen för hur mycket man faktiskt kan ta betalt för ett UV-plagg för barn. Man kommer dock undan med prislappen tack vare en ovanligt lyckad kombination av design, materialval och funktion.

Bra passform och återvunnet material

Det här är solkläder som fixar att användas flera säsonger, kan ärvas av syskon eller säljas vidare efter en sommar. UV-dräkten och den långärmade tröjan är tillverkade av återvunnen plast. Till stor del handlar det om att man har tagit tillvara på fisknät som flutit runt i haven och nu istället omvandlat materialet till UV-plagg. Ett hedervärt initiativ från Mini Rodini.

UV-tröjan har lång ärm och känns normal till rymlig i storlek. Halsöppningen är lagom vid för att inte kännas tight när man drar den över huvudet. Det finns ingen krage så ett visst litet glapp kan eventuellt uppstå. Mini Rodini har klokt nog vara generösa med ärmlängden.

Heldräkt som ger bra skydd

UV-dräkten har också den lång ärm, medan byxbenet slutar mitt på vaden. Dragkedjan går ned mot naveln, även om den gärna hade fått vara ännu längre så går påklädningen lätt som en dans. UV-dräkten går upp både i nacke och hals, ingen extra smörjning behövs. Mini Rodinis UV-kläder upplevs ge ett mycket komplett solskydd.

Efter flera somrar med många bad så ser båda plaggen fortfarande fräscha och fina ut. Materialet är inte solblekt och inte heller påverkat av tvätt. Plaggen tål att tvättas på 40-grader men ska vändas ut och in. Mini Rodini varnar för att UV-kläderna kan krympa efter tvätt men vi märker ingen sådan påverkan. Har man råd med priset blir man rakt igenom nöjd med UV-kläderna från Mini Rodini.

Utmärkt passform, roliga färger och mönster, tillverkade av återvunnet material
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

2. Kuling UV-set i två delar — BÄSTA BILLIGA UV-kläder

Prisvärda UV-kläder som är enkla att klä på och täcker överkroppen väl

Modeller: Långärmad tröja och korta shorts Material: 80% polyester och 20% elastan Tvättråd: Endast handtvätt UPF: 50+

Kulings tvådelade UV-set utgörs av en långärmad tröja och ett par shorts. Kontrasten i hur plaggen täcker är stor. Shortsen är en kortare modell medan tröjan effektivt skyddar barnet från sol, från handled upp till halsen.

Shortsen har en dragsko i midjan. Det gör att byxorna sitter bra uppe även på smalare barn eller om de är lite stora. Tröjan har en dragkedja i ryggen. Dragkedjan är så pass lång att man aldrig behöver krångla med armarna när man ska klä på barnet.

UV-kläder som är stora i storlek 

Det gäller att välja rätt storlek. Setet säljs i dubbelstorlekar och åtminstone tröjan är utrymmesmässigt rymlig. Solskyddet upplevs som normalt jämfört med andra UV-plagg. Plaggen torkar snabbt om de blivit blöta och tyget blir inte stelt när det är blött. På de ljusare partierna tenderar sand att gå in i tyget, något som är svårt att få bort. I synnerhet som att tvättrådet endast tillåter handtvätt.

Kuling UV-set består av lättanvända och färgglada solplagg som skyddar barnet från solen utan att negativt påverka möjligheten till lek och rörelse. Shortsen kunde ha varit längre men totalt sätt känns Kuling UV-set som ett mycket prisvärt alternativ.

Mycket vältäckande tröja, prisvärd, bra dragsko i shortsen
Något för korta shorts, endast handtvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Polarn O Pyret

Utmärkt UV-kläder med god passform och material av hög kvalitet

Modeller: Långärmad tröja, kortärmad tröja samt heldräkt Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50+

Polarn O Pyret erbjuder både långärmade och kortärmade soltröjor, samt tillhörande korta och långa byxor. Man säljer också hela UV-dräkter, främst i de mindre storlekarna. Fördelen med en UV-dräkt jämfört med ett tvådelat set är att det bara är ett plagg att ta på, vilket kan känns lite enklare med småbarn som gärna protesterar vid varje ombyte. Det är också ett plus att man inte behöver hålla koll på att tröja och byxa glider isär så att barnet kan råka bränna sig på rygg eller mage.

UV-kläderna från PoP har god passform. De sitter tight runt kroppen men är ändå enkla att ta av och på. Tröjorna har inga dragkedjor men öppningen för huvudet känns precis lagom stor. Tröjornas bakstycken är rundade, så att de även går ned en bit över rumpan.

God kvalitet på UV-kläder som inte solbleks

UV-dräkten har en dragkedja som är lagom lång för att man enkelt ska kunna klä på barnet. Tygerna torkar snabbt efter bad och tvätt. Att de faktiskt kan tvättas i maskin om en olycka händer medan man är på stranden känns som ett stort plus. Efter en sommars mycket frekvent användning är alla UV-plagg lika fina som vid inköp. Varken sol eller tvätt har fått färgerna att blekna och passformen har inte heller ändrats.

Den solskyddande effekten bedöms också vara god, inget barn blir det minst solbränt under plaggen. Det ihop med att Polarn O Pyrets UV-kläder delvis är tillverkade av återvunnet material gör att det något höga priset känns fullt motiverat.

Utmärkt passform, torkar snabbt, mycket lätta att ta på och av
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Molo Necky UV-dräkt

Långärmad UV-baddräkt som ger ett bra solskydd, passar väldigt bra för äldre barn

Material: Repreve®-material tillverkat av återvunna flaskor - 85% återvunnen polyester, 15% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader SPF: 50+

Molo Necky är en UV-dräkt i form av en långärmad baddräkt, som finns i ett roligt utbud av färger och mönster. Modellen tilltalar även större barn, som kanske annars börjar bli lite mer tveksamma till UV-kläder jämfört med vanliga badkläder. Man ska dock vara medveten om att Necky är liten i storlek. En tioåring bara något över medel i längd behöver ha storlek 13 år för att dräkten ska fungera. Har barnet lång överkropp får man gå upp en storlek till.

Kroppsnära passform för ett mycket gott solskydd av överkroppen
Molo Necky ger ett alldeles utmärkt solskydd för barnets överkropp. Den långa ärmen går även ned en liten bit på handen. Det faktum att dräkten kan öppnas upp med blixtlås gör den förstås enklare att ta på sig. Men mest underlättar det kanske vid avklädning, när tyget är blött och klistrar sig mot kroppen.

Dragkedjan innebär också att baddräkten kan ha en tightare passform runt halsen, det finns till och med som en liten krage som skyddar extra. Någon extra insmörjning i nacken är nästan inte nödvändigt. Molo Necky får extra plats då blixtlåset dessutom har ett litet hakskydd. Det minskar risken att råka komma klämma huden under hakan när dragkedjan dras igen.

BIT Molo Necky

UV-plagg som går hem hos äldre barn

Nackdelen med Molo Necky är förstås att solskydd för nedre delen av kroppen är obefintligt. Man får antingen komplettera med separata UV-byxor eller främst använda Necky vid simning i vattnet, och inte lika mycket vid lek i solen på stranden. För simning är Molo Necky ett utmärkt val, den ger god rörelsefriheten och sitter kroppsnära.

Kvaliteten är god. Tyget är efter sommarens slut, varken blekt eller slitet. Inte heller upplevs tvätt i maskin ha någon negativ påverkan. Priset för Molo Necky är högt. Men med tanke på att designen kan få större barn att vilja använda UV-kläder en säsong till så känns det, sammanvägt med den goda kvaliteten, ändå som ett värt köp.

Mycket bra solskydd för överkroppen, passform som funkar för simning, tilltalar äldre barn
Högt pris, ger inget solskydd för underkroppen, liten i storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Reima Somero Badbyxa

Snygga badbyxor med hög SPF och justerbar midja, passar bra för äldre barn

Material: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Ju äldre barnen blir, desto knepigare kan det vara att få på dem bra UV-kläder. Reima har förstått det och erbjuder ett bra sortiment av solskyddsplagg med 50+ i solskyddsfaktor. Badbyxorna Reima Somero ser ut som ungefär vilka badbyxor som helst, men är tillverkade av ett material som effektivt håller solens skadliga UV-strålning ute.

Med tanke på att shortsen är av en rätt så kort modell kan man förstås ifrågasätta hur stor skillnad det gör. Men parar man Reima Somero med en bra badtröja, och ser till att noga smörja in den hud som exponeras på nedre delen av benen, så får man ändå till ett rätt bra solskydd.

BiT Reima Somero

Snygga badbyxor med högt solskydd

Passformen hos Reima Somero är mycket god. Badbyxorna har gott om stretch i midjan, och för smalare barn finns också en lättanvänd dragsko man kan dra ihop och knyta åt. På så sätt kan barn med olika kroppsform simma och leka i vattnet utan risk för att badbyxorna glider ned när de blir tunga av vatten. Reima Somero har ett tunt tyg som inte blir genomskinligt när det är blött, och som snabbt torkar om badbyxorna hängs upp efter doppet.

Kvaliteten är mycket bra. Efter sommarens sista bad är badbyxorna precis lika fina i färgen som när de var nya. Och inga nötningar syns av, inte ens i rumpan som ändå borde slitits en del av att sitta i sanden. För den som får kämpa lite med att få på de äldre barnen solkläder så är Reima Somero ett utmärkt val. Dessa badbyxor kan man smyga ned i badväskan och på barnet utan några som helst protester.

Torkar snabbt, justerbar midja, design som tilltalar äldre barn
Korta byxben
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Reima Uiva Badtröja

Följsam och bekväm UV-tröja med smal passform, passar allra bäst för äldre barn

Material: 83% Återvunnen polyester, 17% Elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Reima Uiva är en simtröja med solskydd på 50+. Den finns tillgänglig i flera olika designutföranden, med färger och mönster som funkar bra för olika åldrar på barn. Tröjan har en lite smalare passform, och passar därför extra bra på smala barn. Att passformen är lite mer insydd innebär att det blir enklare att simma med Reima Uiva på sig. Känslan av tyg som fladdrar runt kroppen uteblir helt, och barnet har väldigt god rörlighet i tröjan.

Reima Uiva har platta sömmar och upplevs aldrig klia eller skava mot sommarhuden. Det finns inget blixtlås eller annat sätt att göra öppningen för huvudet större. Men tröjan upplevs som stretchig och lätt att dra över huvudet, även när tröjan är blöt och ska tas av efter badet. Reima Uiva har en liten krage runt halsöppningen, men en viss glipa kan ändå uppstå i nacken varför man får räkna med att komplettera med solskydd på blottad hud.

BiT Reima Uiva

Lång UV-tröja med halvlång ärm

Tröjan upplevs rätt normal i storlek, och går ned en bit på låret. Barnet kan således hoppa runt, böja sig ned över ett sandslott eller röra sig på annat sätt utan att en glipa direkt uppstår mellan tröja och byxa. Tröjärmen är halvlång. Sett till det så passar Reima Uiva bättre för lite äldre barn, som har tjockare hud men som kanske också är bättre på att själva ta ansvara för att smörja in sig med solskyddskräm.

Reima Uiva har hållit god kvalitet och tröjan har inte påverkats synbart efter att ha använts under ett sommarlov med många bad. Inte heller tvätt i maskin har blekt eller på annat sätt slitit på plagget. Skicket är utan tvekan fint nog för att kunna användas många somrar till. Väger man in det mycket rimliga priset gör det Reima Uiva till ett utmärkt val av soltröja för stora barn.

Bra passform för smala barn, god rörelsefrihet, bra längd i tröjan
Bara halvlång ärm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Geggamoja Kortärmad badtröja + Kort badbyxa

Kroppsnära och bekväma UV-kläder med stretch, passar barn som gillar roliga mönster

Material: 82% Polyamid, 18% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Geggamojas UV-kläder är ett utmärkt val för barn som behöver knyta an till badkläderna för att vilja ha dem på sig. Varje år kommer nämligen en ny kollektion badtröjor, badbyxor och heldräkter, och det finns alltid en färg eller ett mönster för barnen att fatta tycke för. Detta matchande set köpes i två separata delar, och brukar vanligtvis också finnas i en variant med långa ärmar och byxben.

För mindre barn rekommenderas så heltäckande UV-kläder som möjligt. Men för större barn så kan det vara okej med mindre täckande solkläder, så länge man kommer ihåg att smörja all bar hud med rikligt med solskyddskräm.

BiT Geggamoja Badbyxa UVtroja

Bekväma och kroppsnära UV-kläder med kort ärm och byxben

Geggamojas kortärmade badtröja har en rörelsevänlig passform, men sitter ändå tillräckligt kroppsnära för att det ska vara möjligt för barnet att simma utan att störas av tyget. Badtröjan har en liten krage runt halsen. Öppningen är stretchig nog för att kunna träs över barnets huvud utan krångel, och kragen skyddar rätt bra i nacken. Det är också positivt att tröjan är längre baktill, då kan barnet sitta böjd och leka i sanden utan att det glipar mellan byxa och tröjslut.

Geggamojas korta badbyxa har även de en tight passform, men upplevs samtidigt sitta väl på plats. Dragskon i midjan är bra för lite smalare barn. Då kan man tighta till runt midjan, så barnet kan simma och leka utan att vattnet tynger ned byxorna så de glider av. Båda plaggen har hållit sig i fint skick, utan att blekas i solen eller påverkas av lek i sand och saltvatten. De råder inget tvivel om att Geggamojas badtröja och badbyxa kan användas flera somrar till, något som ger ett mycket bra pris per användning för dessa UV-kläder.

Fina färger och mönster, bra stretch, tight och bekväm passform
Kort ärm och byxben ger begränsat solskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Geggamoja UV-dräkt

Uppskattad UV-dräkt som är lätt att klä på barnet, passar alla bäst på smalare barn

Material: Material: 82% Polyamid, 18% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Geggamoja har flera heldräkter i sitt utbud av UV-kläder, denna version har halvlånga ärmar och byxben. Det första som slår en, är att UV-dräkten har en mycket långsmal passform. En normalstor fyraåring i storlek 110/116 får en dräkt som sitter väldigt fint runt kroppen. Tyget är kroppsnära för en god rörelsefrihet, men inte så tight att materialet stretchas ut, något som försämrar UV-skyddet. Samtidigt är dräkten så pass lång att man kan ta en näve extra tyg i skrevet.

Å ena sidan så ser det lite märkligt ut, även om tyget sätter sig mer till rätta när det blir blött. Å andra sidan verkar barnet inte störa sig alls på detta. Att det finns lite extra längd innebär också att även barn med lång överkropp kan använda Geggamoja UV-dräkt utan att plagget blir för kort och stramar åt mellan benen.

BiT Geggamoja UVdrakt

UV-dräkt med föredömligt lång dragkedja

Geggamoja UV-dräkt har en dragkedja som går ned en bra bit på magen och kan öppnas till strax under barnets navel. Det gör att dräkten är busenkel att klä på barnet. UV-kläder kan annars leda till en del klagomål, speciellt tighta tröjor som ska dras över huvudet. Något sådant påklädningsproblem uppstår aldrig med denna dräkt. Även avklädning, när tyget är blött och mindre samarbetsvilligt, kan göras väldigt smidig tack vara det långa blixtlåset.

Kvaliteten hos Geggamoja UV-dräkt upplevs som riktigt bra. Tyget suger inte åt sig av sand, och varken sol eller saltvatten har blekt färgerna. Dräkten kan tvättas i maskin, vilket är toppen för barn i blöjåldern som kanske ibland råkar ut för en olycka på stranden. De roliga mönster som dräkten finns tillgänglig i har ytterligare gjort Geggamoja UV-dräkt till ett av barnen uppskattat val av badkläder.

Lång dragkedja, enkel att klä av och på, gillas av barnen
Långsmal passform
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Mini A Ture

Smidiga och bekväma UV-kläder med rolig design och bra prisvärde

Modeller: Kortärmad tröja och heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50

Mini A Tures UV-kläder kommer i roliga färger och mönster, som gör plaggen mer personliga för barnen utan att man som förälder måste stå ut med grälla, skrikiga nyanser. Den kortärmade tröjan är rymlig i passformen, utan att kännas bylsig. Halsöppningen är stor nog för att tröjan lätt kan dras över huvudet, utan att det blir för stora glipor vid halsen när tröjan är på.

Heldräkten är också den enkel att ta på, mycket tack vare dragkedjan som går ned en bra bit på ryggen. UV-dräkten har ärmar som slutar vid armbågen och ben som når ungefär till barnets knän. Något slags solkräm bör man således komplettera med för ett bra solskydd.

Noppor uppstår snabbt på rumpan

Tygerna känns mjuka och följsamma. Mini A Ture-plaggen torkar normalsnabbt efter att man badat med dem. Plaggen bleks varken av sol eller tvätt. Men har man barn som kryper så märker man snabbt att tyget noppas mycket, främst i rumpan. På plaggen som använda av större barn märks inget slitage av.

UV-kläderna från Mini A Ture har en tight men ändå smidig passform som gör att barnet bekvämt kan leka och röra sig. Designen känns rolig och solskyddet upplevs fungera utan anmärkning. Det är lite märkligt med halvlånga ärmar och ben på badkläder i storlek för barn som inte bör smörjas in med solkräm. Utöver detta har Mini A Tures UV-kläder ett gott prisvärde och en lång användningstid, då kvaliteten är hög nog för att plaggen ska kunna säljas vidare eller ärvas av syskon.

Rolig design, bra passform, enkla att ta på och av
Hade varit önskvärt med hellång ärm på UV-dräkten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Ebbe Kids

Modeller: Heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Foder: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, kan även kemtvättas UPF: 50+

Ebbe Kids UV-dräkt har kort ärm och korta ben. Framtill på dräkten finns en dragkedja, som löper från halsen ned till strax ovanför naveln. Dragkedjan löper smidigt och gör det enkelt att klä på och av dräkten. Passformen är åt det smalare hållet, vilket gör att tyget sitter tight mot kroppen. På baksidan av dräkten, i höjd med den högra delen av barnets rumpa, sitter en ficka. Det är en fin detalj men den fyller ingen som helst funktion.

Tyget är tunt och mjukt, och känns bekvämt att röra sig i. Ebbe Kids-plaggen torkar relativt snabbt efter att ha varit blöta. Efter en sommars användning, samt någon omgång i tvättmaskin, så är tyget vare sig nött eller solblekt.

UV-kläder som är smidiga att ta på

Ebbes UV-dräkter levereras i en praktisk förvaringsficka av plast, som kan knäppas ihop. Den kan vara bra att ha med även till stranden eller poolen, om man inte vill att de kläder barnet har badat i ska blöta ner annan packning på vägen hem. De testade solkläderna från Ebbe Kids är ganska mörka i färgerna, men det piggas upp något med relativt diskreta mönster av segelbåtar eller vajande palmer.

Det här är solkläder som barnen gärna använder tack vare smidigheten vid påklädning och att de aldrig känns i vägen. De korta ärmar gör att man bör komplettera med solkräm för ett komplett solskydd, men annars känns Ebbe Kids UV-kläder mycket prisvärda.

Enkla att ta på, torkar snabbt efter användning, bra passform
Den korta ärmen kräver att man även använder solskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Utgångna produkter

0 5 3 1

Hugo Loves Tiki

Roligt och lekfullt designade UV-dräkter gjorda av material med hög kvalitet

Modeller: Heldräkt med korta ben Material: 88% polyester och 12% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50+
Hugo Loves Tiki

Hugo Loves Tiki ska ha beröm för att de verkligen lyckats göra barnplagg på ett på samma gång lekfullt och stilrent sätt, med mönster som engagerar både barn och vuxna. De testade UV-dräkterna har lång ärm och halvlångt ben. I ryggen finns en dragkedja, som hade kunnat vara en bra bit längre för att underlätta vid påklädningen. Nu är det rätt tight att få in barnets armar och ben i dräkten.

Solskyddet upplevs funka utmärkt. Det finns dock ingen krage på dräkten, vilket gör att man kan behöva komplettera med en solhatt eller genom att smörja in hals och nacke med solskydd. Tyget är åt det tjockare hållet. Insidan är väldigt mjuk mot huden. Men när dräkten blir blöt så blir den en aning stel och tjock i materialet. Att tyget är tjockt påverkar mer om dräkten är torr och barnet leker i solskenet. Då känns Huge Loves Tikis UV-dräkt åt det varmare hållet.

Priset på UV-dräkterna från Hugo Loves Tiki är högt, och känns inte riktigt motiverat. Det räcker inte med snygg design. Visserligen håller material hög kvalitet, då dräkten är i mycket fint skick även efter en lång sommar med många bad. Men påklädningen är i nuläget lite för omständlig.

Slitstark och tålig, mycket snygg design
Högt pris, för kort dragkedja, tyget känns lite för kraftigt

Vanliga frågor om UV-kläder

Vilka UV-kläder är bäst?

Vi har testat UV-kläder och utser Mini Rodini UV-kläder till bäst i test. Mini Rodinis solskyddsplagg är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval. Passformen är utmärkt med bra längd på armar och täckande skydd i nacken. Färger och mönster tilltalar såväl barn som vuxna. Och det är ett stort plus att Mini Rodini UV-kläder är tillverkade av återvunnet material.

Varför ska man använda UV-kläder?

UV-kläder är ett sätt att skydda sina barn mot solens skadliga strålar. Barn under ett år ska helst inte vistas så mycket i direkt solljus, därefter är det solkräm eller solskyddskläder som gäller. Och vill man undvika att använda solkräm så är UV-kläder ett väldigt smidigt alternativ, som dessutom inte kräver så mycket underhåll under dagens lång. Till skillnad från solkräm som ska fyllas på efter bad och med jämna mellanrum.

Hur bra skydd ger UV-kläder?

UPF (Ultraviolet Protection Factor) är det värde man mäter solskyddet i solskyddskläder med. De flesta UV-kläder för barn har UPF 50 eller 50+, vilket kan översättas i att vara ett utmärkt bra skydd. Det finns dock mycket som påverkar plaggets UPF. Ju mer tyget tänjs ut eller slits genom tvätt och användning, desto lägre UPF har UV-kläderna.

Hur tvättar man UV-kläder?

Ofta behöver man inte göra mer än att skölja UV-kläderna i kallt vatten efter användning. Men behöver plaggen tvättas i maskin så ska man börja med att vända dem ut och in. Tvätta därefter UV-kläderna på ett skonsamt program, följ plaggets tvättråd och använd aldrig sköljmedel eller tvättmedel med blekmedel.

Vad ska man tänka på när man köper UV-kläder?

Det är viktigt att välja UV-kläder i rätt storlek och i en modell som passar barnets kroppsform. Välj kläder med långa ben och ärmar. Se till att UV-plaggen inte är så stora att de är säckiga. Men de får heller inte vara för små, så att tyget tänjs ut och blottar hud i hals och nacke. Med små barn kan det vara enklare med en hel UV-dräkt istället för separat byxa och tröja.

Hur ska UV-kläder sitta?

Det kanske säger sig självt, men det är viktigt att UV-kläderna sitter bekvämt så att barnet vill använda dem. Det gör ingen skillnad för klädernas effekt om solskyddsplaggen sitter tightare eller en aning löst. Det viktiga är att kläderna täcker kroppen. UV-kläder bör dock inte sitta så tight att tyget stretchats ut så att det blir tunnare eller så att man kan se huden genom det.

När ska man klä på sitt barn UV-kläder?

UV-kläder är framför allt praktiska när barnen ska bada eller leka på stranden då de funkar utmärkt som badkläder och torkar snabbt om man hänger upp dem efter användning. När man under längre perioder ska vistas ute i direkt solsken, och extra mycket så om man dessutom kommer utsättas för extra ljus genom solens reflektioner i vattnet så är det perfekt att klä barnen i UV-kläder.

Vad är UV-kläder tillverkade av?

Många UV-kläder är tillverkade av någon slags kombination av polyamid eller polyester ihop med elastan. Det börjar bli allt vanligare att tillverkare av UV-kläder använder återvunna material till solskyddsplaggen. Men det är egentligen inte i material i sig som skapar solskyddet i plaggen. Utan det är att material är så tätt och blockerar UV-strålningen som skapar effekten av ett solskydd.