UV-kläder: 11 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Maj 2024

Blir det mycket strandhäng på semestern? Vi har testat UV-kläder för barn, från märken som Polarn O Pyret, Mini Rodini och Kuling. För att UV-kläder ska kunna utses till bäst i test så måste då ha en god passform samt vara av en hög kvalitet som tål att lekas och badas i utan att slitas eller blekas

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - UV-kläder

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. Under föregående sommar lät vi testa flera olika modeller av UV-plagg. Varje plagg testas i två olika uppsättningar, av barn i olika storlek. Vi har inte mätt faktiskt genomsläpp av UV-ljus utan istället låtit föräldrarna utvärdera plaggen. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar.

Passform: Är plaggen enkla att ta på och av barnet? Skyddar de effektivt även i barnets nacke? Stämmer längd på ärmar och ben bra med plaggets angivna storlek?

Användning: Hur upplevdes plaggens solskydd? Hur påverkades formen på plaggen av att bli blöta? Hur snabbat torkar plaggen efter att man badat med dem på?

Kvalitet: Blev UV-kläderna solblekta? Påverkades passformen av att tvätta och blev material nött eller slitet av en sommars användning?

Omdömet på produkten bygger på en helhetsbild av testkriterierna, som sedan har vägts mot produktens pris. Därefter sätts ett slutbetyg.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Studsmatta

Glass

Tester för regniga dagar

Regnkläder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

0 5 5 1

1. Molo Noble BÄST I TEST UV-kläder

Långärmad UV-tröja med utmärkt passform och dragkedja som underlättar avklädning

Typ: UV-tröja med långa ärmar Material: 85% återvunnen polyester, 15% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader UPF: 50+

Molo Noble är en UV-tröja med hellånga ärmar, som varje säsong finns tillgänglig i flera nya färger och mönster. Molo har lite egen stil när det kommer till design, men förutom de lite mer djärva varianterna, med mycket färgglada fotoprint som kanske inte tilltalar alla smaker, så erbjuds också mer stilrena, enfärgade alternativa. Vill man att barnet ska synas tydligt på stranden så kommer Noble passa perfekt för ändamålet.

Den stora fördelen med Molo Noble är dragkedjan framtill. Den löper halvvägs ned på bröstet och när man öppnar upp den får man en öppning för huvudet som är rejält vid. Det gör det superlätt att dra av sig badtröjan, även när den är blöt och klistrar sig fast mot huden. Dragkedjan är också den smart utformad, den känns inte obekväm när man badar och skaver inte mot huden.

Långärmad UV-tröja som är lätt att klä på och av

Att döma av tvättråden skulle UV-tröjan kunna vara rätt känslig. Molo betonar att den sköljas i kallt vatten efter varje användning och att den bara får tvättas i maskin på skonsamt program, 30 grader. Efter en sommars lite mer realistisk användning, med många bad i saltvatten och aldrig en enda ursköljning så ser Molo ändå som ny ut. Inget slitage, ingen solblekning heller.

Molo Noble UV troja

En mycket positiv trend bland UV-kläder för barn är att många märken satsar alltmer på en hållbar produktion. Molo är inget undantag. UV-tröjan Noble är tillverkad till 85% av återvunnen polyester, som återvunnits från använda plastflaskor. Men det bästa med den här UV-tröjan är passformen, som känns följsam men inte tight. Tröjans ärmar och längd ger utmärkt solskydd, medan blixtlåset underlättar rejält vid påklädning. För ett ytterst resonabelt pris får man med Molo Noble en lika rolig som funktionell långärmad UV-tröja.

Mycket god passform, bra dragkedja, hellånga ärmar, brett utbud av färger
Design som inte tilltalar alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Mini Rodini UV-tröja BÄSTA PREMIUMVAL UV-kläder

Hållbart tillverkad UV-tröja med bra passform och snygg design

Typ: Långärmad UV-tröja Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50+

Mini Rodini UV-tröja med lång ärm finns i flera olika utföranden av färg och mönster, som varierar från säsong till säsong. UV-tröjan har funnits länge i märkets sortiment, men har i viss mån uppdaterats genom åren. Tröjan finns i storlek från cirka 6 månaders ålder till cirka 10 års ålder. Är barnet mellan storlekar ska man ta den större, då solskyddet försämras om tyget stretchas ut.

Med Mini Rodini UV-tröja får man till ett mycket bra solskydd av barnets överkropp. Den hellånga ärmen går ned ända till handen. Runt halsen finns en låg krage, som ser till att tröjan inte kan glipa i nacken eller runt halsen. Påklädningen underlättas av den dolda dragkedjan på tröjans baksida, som finns på nyare versioner av tröjan. Att UV-tröjan kan öppnas upp blir extra tacksamt när den är blöt och ska tas av barnet.

UV-tröja som är hållbart tillverkad

Mini Rodini är föregångare vad gäller hållbarhetsaspekten. UV-tröjan är till största delen tillverkad av återvunnen polyamid. Materialet utgörs alltså övergivna fisknät, gamla mattor och spill från produktion. Det är förstås inget man märker av, kvaliteten på plagget är lika fin som hos UV-tröjor som inte använt återvunnet material. Efter flera somrars bad, tröjan på bild är regelbundet använd sen 2018, syns varken slitage eller solblekning.

Mini Rodini UV troja

Jämfört med många andra UV-tröjor så är det design och pris som sticker ut mest hos Mini Rodinis badtröja. Funktionen är toppen och passformen är väldigt bra, både på lite yngre och äldre barn. Huruvida tröjan är prisvärd beror till största delen på vad man är villig att betala för märkets unika mönster. Men finns det utrymme i plånboken gör Mini Rodini UV-tröja ett oklanderligt solskyddsjobb på stranden.

Roliga mönster, diskret dragkedja i ryggen, god passform, bra krage runt halsen
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Polarn O Pyret UV-dräkt

Mjuk UV-dräkt med halvlånga ärmar och ben samt en lös, bekväm passform

Typ: Kortärmad UV-dräkt Material: 85% återvunnen polyester, 15% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50

Polarn O Pyret UV-Dräkt finns tillgänglig i storlekarna 74/80 till storlek 110/116. Dräkten har halvlånga ben, som går till strax ovanför knäna, och halvlånga ärmar, som slutar ungefär i höjd med armbågen. Med tanke på att barn i det tilltänkta åldersspannet bör skyddas från solen, så innebär de kortare ärmarna och byxbenen att man behöver komplettera UV-dräkten med solkräm.

Storleken upplevs som normal, möjligtvis åt det större hållet – framför allt på bredden. Den lite lösare passformen skiljer sig från många UV-plagg, som oftare sitter tight mot kroppen. Att det är avsiktligt märks på att dräkten ändå sluter tätt runt barnets hals, vilket minskar risken för att solen ska kunna bränna i nacken och i övre delen av ryggen.

Mjuk UV-dräkt med mjukt tyg och lös passform

På framsidan av UV-dräkten finns en dragkedja som går långt ned på magen. Att plagget kan öppnas upp så mycket underlättar rejält när man som förälder ska klä på ett rörligt, kanske lite motvilligt, barn. Den lösare passformen upplevs som en mycket positiv egenskap. Ihop med det långa blixtlåset gör passformen det väldigt enkel att klä på barnet. Barnet upplevs också tycka att UV-dräkten är bekväm att ha på sig, även när den är blöt.

Polarn O Pyret UV-dräkt

Tyget är mjukt och tunt, men ändå heltäckande. Det torkar snabbt efter bad, och har efter en sommar inga synbara tecken på vare sig nötningar eller solblekning. Inte heller har UV-dräkten blivit uttänjd i tyget. Det är också ett plus att UV-dräkten kan tvättas i maskin, vilket kan behövas ibland – särskilt när barnet nyss slutat med blöja. Avsaknaden av hellånga armar och ben är ett minus, men utöver det bjuder Polarn O Pyret UV-dräkt på gott solskydd och hög komfort för barnet.

Mjukt och stretchigt tyg, torkar snabb, enkel att klä på barnet, stilren design
Måste kompletteras med solkräm på armar och ben
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Polarn O Pyret Randig UV-tröja

Hållbart långärmad UV-tröja i återvunnet material med smart, rundat bakstycke

Typ: Långärmad UV-tröja Material: 85% Återvunnen polyester, 15% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50

Polarn O Pyret har haft UV-kläder i sitt utbud under många år, och även om exakt design kan ändras lite mellan åren så har den goda kvaliteten varit konstant. Så länge UV-plaggen sköts enligt instruktioner, tvättas korrekt och förvaras på ett bra sätt under vintersäsongen, så kommer de kunna användas av flera barn, under flera år.

PoP har nu infört sin klassiska rand även på UV-tröjan, men i grunden är detta samma UV-tröja som funnits i sortimentet tidigare. Passformen är tight och kroppsnära, så att barnet inte blir nedtyngt av tröjan när de leker i vatten. Det stretchiga i tyget gör att tröjan upplevs smidig att dra över huvudet. De hellånga ärmarna ger ett bra skydd ända ned till handlovarna. Skulle man vara mellan storlekar bör man välja den större, blir ärmarna för långa är de enkla att vika upp.

Smart UV-tröja med rundat bakstycke som skyddar barnets rygg

Ett stort plus med Polarn O Pyrets Randiga UV-tröja är hur tröjan bakstycke är tillskuret. Tröjan har nämligen en lite längre baksida, som är rundad nedertill. Det innebär att det aldrig uppstår en glipa mellan tröja och byxa, inte ens om barnet sitter på huk i strandkanten för att bygga sandslott.

Polarn O Pyret Randig UV troja

Runt huvudöppningen finns en liten kant, som hindrar tröjan från att glipa i ryggen och därmed stoppar solstrålar från att skina in den vägen. För ett komplett solskydd så har PoP även en riktigt bra solhatt, med långt brätte baktill så att hela nacken skyddas. Barnets bekvämlighet är hög, de platta sömmarna skaver inte det minsta. Värnar man om hållbarjet så känns det extra bra, och prismotiverande, att Polarn O Pyret Randig UV-tröja är till största delen tillverkad av återvunnen polyester.

Mjuk och bekväm mot kroppen, rundat bakstycke, mycket god hållbarhet
Har ingen dragkedja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Molo Neal

Praktiska UV-badshorts med design och passform som gör dem perfekta för stora barn

Typ: Långa UV-badshorts Material: 100% återvunnen polyester Tvättråd: Maskintvätt 30 grader UPF: 50+

Molo Neal är ett par badshorts med hög solskyddfaktor, men också hög coolhetsfaktor. Nu kanske inte barnen själva skulle uttrycka sig så. Men det bästa med dessa badshorts är att de faktiskt ger ett bra solskydd utan att se ut som ett UV-plagg. Det gör Molo Neal till perfekta badshorts för de lite äldre barnen, som vill se coola ut på stranden eller vid poolen men som fortfarande i allra högsta grad behöver skyddas från solen.

Neal finns i ett mycket brett utbud av färger och mönster. Oavsett om man gillar sparsmakat helsvart eller vill gå all in på solnedgångar och palmer, så erbjuder Molo ett passande alternativ. Badshortsen har en bra längd, de går nästan hela vägen ned till knät. I sidorna finns fickor, så Molo Neal fungerar även att använda som vanliga shorts om man ska ha strandhäng och inte vet om dagen kommer bjuda på ett dopp eller ej.

Molo Neal UV byxa

God passform tack vare resår och knytband

Badhortsen är generösa i storlek, men kan med fördel användas även när de är lite stora. Detta eftersom det i midjan dels finns en utstickande bred resår, som litegrann liknar en rejäl kalsongkant. Dels eftersom Neal har ett knytband i midjan. Har man ett långt och smalt barn går det alltså utmärkt att bara dra åt och knyta till i midjan, så kan man bada utan att byxorna glider ner.

Efter en sommar av mycket flitig användning syns ingen solblekning, men tyget har på sina ställen blivit lite luddigt på ytan. Funktionen är dock inte det minsta påverkad. Och det faktum att Neal är tillverkade helt av polyster från återvunna plastflaskor är ett plus. Så omtyckt som Molo Neal har varit kommer de garanterats användas minst lika mycket kommande somrar.

Perfekt design för större barn, justerbar passform, går ned till knäna
Kan luddas lite i ytan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Mini Rodini UV-dräkt

Typ: UV-tröja med långa ärmar Material: 85% återvunnen polyester, 15% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader UPF: 50+

Mini Rodini är barnklädesmärket känt för mönster och design som är roliga för barnen samtidigt som de tilltalar de vuxna. Sedan många år tillbaka har Mini Rodini en kollektion badkläder, och i den ingår denna heltäckande UV-dräkt. Det finns gott om UV-dräkter och tröjor med hellånga ärmar, men långa byxben är inte lika vanligt. Har man ett litet barn och så mycket som möjligt vill undvika att kompletteringssmörja med solskärm så är en heltäckande UV-dräkt ett smart val.

Fördelen med UV-dräkter är att det bara är ett klädesplagg att ta på barnet innan man drar till poolen eller åker till stranden. Nackdelen är att det kan vara lite krångligt att få av och på en heltäckande dräkt. Mini Rodini UV-dräkt har en dragkedja på bröstet, som underlättar framför allt vid avklädning – när dräkten är blött. Den hade dock gärna kunnat vara en bit längre.

Heltäckande UV-dräkt med design som sticker ut

Passformen i Mini Rodini UV-dräkt är god, lite mer åt det långsmala hållet men med bra längd i byxben och ärmar. Runt halsen finns som en liten krage, så brännande solstrålar inte ska kunna leta sig in när barnet sitter nedhukat. Plaggets tålighet har varit god, det tål både bad i klorerad pool, lek i sanden och maskintvätt utan att materialet visar på någon påverkan.

Ett stort plus med Mini Rodinis UV-kläder är att de till 78% är tillverkade av återvunnet material, något som ligger helt rätt i tiden. De är dock rätt högt prissatta. Visserligen är både passfom och funktion mycket bra, men mycket av priset har nog mest med designen att göra. Gillar man Mini Rodinis formspråk och är ute efter ett heltäckande UV-plagg så är Mini Rodini UV-dräkt förstås helt rätt.

Hellånga ärmar och byxben, rolig design, bra passform
Lite kort dragkedja, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Reima Somero Badbyxa

Snygga badbyxor med hög SPF och justerbar midja, passar bra för äldre barn

Material: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Ju äldre barnen blir, desto knepigare kan det vara att få på dem bra UV-kläder. Reima har förstått det och erbjuder ett bra sortiment av solskyddsplagg med 50+ i solskyddsfaktor. Badbyxorna Reima Somero ser ut som ungefär vilka badbyxor som helst, men är tillverkade av ett material som effektivt håller solens skadliga UV-strålning ute.

Med tanke på att shortsen är av en rätt så kort modell kan man förstås ifrågasätta hur stor skillnad det gör. Men parar man Reima Somero med en bra badtröja, och ser till att noga smörja in den hud som exponeras på nedre delen av benen, så får man ändå till ett rätt bra solskydd.

BiT Reima Somero

Snygga badbyxor med högt solskydd

Passformen hos Reima Somero är mycket god. Badbyxorna har gott om stretch i midjan, och för smalare barn finns också en lättanvänd dragsko man kan dra ihop och knyta åt. På så sätt kan barn med olika kroppsform simma och leka i vattnet utan risk för att badbyxorna glider ned när de blir tunga av vatten. Reima Somero har ett tunt tyg som inte blir genomskinligt när det är blött, och som snabbt torkar om badbyxorna hängs upp efter doppet.

Kvaliteten är mycket bra. Efter sommarens sista bad är badbyxorna precis lika fina i färgen som när de var nya. Och inga nötningar syns av, inte ens i rumpan som ändå borde slitits en del av att sitta i sanden. För den som får kämpa lite med att få på de äldre barnen solkläder så är Reima Somero ett utmärkt val. Dessa badbyxor kan man smyga ned i badväskan och på barnet utan några som helst protester.

Torkar snabbt, justerbar midja, design som tilltalar äldre barn
Korta byxben
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Molo Necky UV-dräkt

Långärmad UV-baddräkt som ger ett bra solskydd, passar väldigt bra för äldre barn

Material: Repreve®-material tillverkat av återvunna flaskor - 85% återvunnen polyester, 15% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader SPF: 50+

Molo Necky är en UV-dräkt i form av en långärmad baddräkt, som finns i ett roligt utbud av färger och mönster. Modellen tilltalar även större barn, som kanske annars börjar bli lite mer tveksamma till UV-kläder jämfört med vanliga badkläder. Man ska dock vara medveten om att Necky är liten i storlek. En tioåring bara något över medel i längd behöver ha storlek 13 år för att dräkten ska fungera. Har barnet lång överkropp får man gå upp en storlek till.

Kroppsnära passform för ett mycket gott solskydd av överkroppen
Molo Necky ger ett alldeles utmärkt solskydd för barnets överkropp. Den långa ärmen går även ned en liten bit på handen. Det faktum att dräkten kan öppnas upp med blixtlås gör den förstås enklare att ta på sig. Men mest underlättar det kanske vid avklädning, när tyget är blött och klistrar sig mot kroppen.

Molo Necky UV drakt

Dragkedjan innebär också att baddräkten kan ha en tightare passform runt halsen, det finns till och med som en liten krage som skyddar extra. Någon extra insmörjning i nacken är nästan inte nödvändigt. Molo Necky får extra plats då blixtlåset dessutom har ett litet hakskydd. Det minskar risken att råka komma klämma huden under hakan när dragkedjan dras igen.

BIT Molo Necky

UV-plagg som går hem hos äldre barn

Nackdelen med Molo Necky är förstås att solskydd för nedre delen av kroppen är obefintligt. Man får antingen komplettera med separata UV-byxor eller främst använda Necky vid simning i vattnet, och inte lika mycket vid lek i solen på stranden. För simning är Molo Necky ett utmärkt val, den ger god rörelsefriheten och sitter kroppsnära.

Kvaliteten är god. Tyget är efter sommarens slut, varken blekt eller slitet. Inte heller upplevs tvätt i maskin ha någon negativ påverkan. Priset för Molo Necky är högt. Men med tanke på att designen kan få större barn att vilja använda UV-kläder en säsong till så känns det, sammanvägt med den goda kvaliteten, ändå som ett värt köp.

Mycket bra solskydd för överkroppen, passform som funkar för simning, tilltalar äldre barn
Högt pris, ger inget solskydd för underkroppen, liten i storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Reima Vesihiisi

Bekväm UV-dräkt med halvlånga ärmar och ben, som ger maximal rörelsefrihet

Typ: UV-dräkt Material: 83% återvunnen polyester, 17% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50+

Reima Vesihiisi är en UV-dräkt som passar väl för halvstora barn, som kanske inte behöver lika heltäckande solskydd som ett litet barn men som fortfarande tycker att det känns som en enkel lösning att ta på sig en hel dräkt. Vesihiisi har korta ben och ärmar, så man kommer behöva komplettera med solskydd på underarmar och delar av benen.

Att dräkten inte har hellånga ärmar och ben gör dock att barnet inte blir lika nedkylt om det vill leka på stranden efter badet. Rörelsefriheten i Vesihiisi upplevs också som väldigt god. Att lära sig simma är inget problem alls då UV-dräkten visserligen är kroppsnära men inte hämmar armar och ben från att sträckas ut.

Reima Vesihiisi UV drakt

Snabbtorkande UV-dräkt med god rörelsefrihet

Det är mycket enkelt att klä på Vesihiisi, och därmed också lätt att ta av den – även när den är blöt och klistrar fast sig mot kroppen. Dragkedjan går en bra bit ned över kroppen, förbi barnets navel. Det gör att barnet enkelt kan stoppa och in dra ur armarna. Högst upp har dragkedjan en skydande tygflärp, så att blixtlåset inte skaver mot barnets hals eller haka.

UV-dräkten har en låg krage runt halsöppningen, som hindrar glipor från att uppstå. För komplett solskydd av hals och nacke bör man, som alltid, komplettera med en solhatt med bred krage. För det aktiva, simmande barnet är Reima Vesihiisi en UV-dräkt som torkar snabbt, aldrig skaver och som skyddar väl mot solen samtidigt som barnet kan simma och leka precis som vanligt.

Mycket bra rörelsefrihet, långt blixtlås, bekväm och omtyckt av barnen
Kräver komplettering med solskyddskräm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Reima Uiva Badtröja

Följsam och bekväm UV-tröja med smal passform, passar allra bäst för äldre barn

Material: 83% Återvunnen polyester, 17% Elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Reima Uiva är en simtröja med solskydd på 50+. Den finns tillgänglig i flera olika designutföranden, med färger och mönster som funkar bra för olika åldrar på barn. Tröjan har en lite smalare passform, och passar därför extra bra på smala barn. Att passformen är lite mer insydd innebär att det blir enklare att simma med Reima Uiva på sig. Känslan av tyg som fladdrar runt kroppen uteblir helt, och barnet har väldigt god rörlighet i tröjan.

Reima Uiva UV troja

Reima Uiva har platta sömmar och upplevs aldrig klia eller skava mot sommarhuden. Det finns inget blixtlås eller annat sätt att göra öppningen för huvudet större. Men tröjan upplevs som stretchig och lätt att dra över huvudet, även när tröjan är blöt och ska tas av efter badet. Reima Uiva har en liten krage runt halsöppningen, men en viss glipa kan ändå uppstå i nacken varför man får räkna med att komplettera med solskydd på blottad hud.

BiT Reima Uiva

Lång UV-tröja med halvlång ärm

Tröjan upplevs rätt normal i storlek, och går ned en bit på låret. Barnet kan således hoppa runt, böja sig ned över ett sandslott eller röra sig på annat sätt utan att en glipa direkt uppstår mellan tröja och byxa. Tröjärmen är halvlång. Sett till det så passar Reima Uiva bättre för lite äldre barn, som har tjockare hud men som kanske också är bättre på att själva ta ansvara för att smörja in sig med solskyddskräm.

Reima Uiva har hållit god kvalitet och tröjan har inte påverkats synbart efter att ha använts under ett sommarlov med många bad. Inte heller tvätt i maskin har blekt eller på annat sätt slitit på plagget. Skicket är utan tvekan fint nog för att kunna användas många somrar till. Väger man in det mycket rimliga priset gör det Reima Uiva till ett utmärkt val av soltröja för stora barn.

Bra passform för smala barn, god rörelsefrihet, bra längd i tröjan
Bara halvlång ärm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

11. Geggamoja UV-dräkt

Uppskattad UV-dräkt som är lätt att klä på barnet, passar alla bäst på smalare barn

Material: Material: 82% Polyamid, 18% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+

Geggamoja har flera heldräkter i sitt utbud av UV-kläder, denna version har halvlånga ärmar och byxben. Det första som slår en, är att UV-dräkten har en mycket långsmal passform. En normalstor fyraåring i storlek 110/116 får en dräkt som sitter väldigt fint runt kroppen. Tyget är kroppsnära för en god rörelsefrihet, men inte så tight att materialet stretchas ut, något som försämrar UV-skyddet. Samtidigt är dräkten så pass lång att man kan ta en näve extra tyg i skrevet.

Å ena sidan så ser det lite märkligt ut, även om tyget sätter sig mer till rätta när det blir blött. Å andra sidan verkar barnet inte störa sig alls på detta. Att det finns lite extra längd innebär också att även barn med lång överkropp kan använda Geggamoja UV-dräkt utan att plagget blir för kort och stramar åt mellan benen.

BiT Geggamoja UVdrakt

UV-dräkt med föredömligt lång dragkedja

Geggamoja UV-dräkt har en dragkedja som går ned en bra bit på magen och kan öppnas till strax under barnets navel. Det gör att dräkten är busenkel att klä på barnet. UV-kläder kan annars leda till en del klagomål, speciellt tighta tröjor som ska dras över huvudet. Något sådant påklädningsproblem uppstår aldrig med denna dräkt. Även avklädning, när tyget är blött och mindre samarbetsvilligt, kan göras väldigt smidig tack vara det långa blixtlåset.

Kvaliteten hos Geggamoja UV-dräkt upplevs som riktigt bra. Tyget suger inte åt sig av sand, och varken sol eller saltvatten har blekt färgerna. Dräkten kan tvättas i maskin, vilket är toppen för barn i blöjåldern som kanske ibland råkar ut för en olycka på stranden. De roliga mönster som dräkten finns tillgänglig i har ytterligare gjort Geggamoja UV-dräkt till ett av barnen uppskattat val av badkläder.

Lång dragkedja, enkel att klä av och på, gillas av barnen
Långsmal passform
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. Under föregående sommar lät vi testa flera olika modeller av UV-plagg. Varje plagg testas i två olika uppsättningar, av barn i olika storlek. Vi har inte mätt faktiskt genomsläpp av UV-ljus utan istället låtit föräldrarna utvärdera plaggen. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar.

Passform: Är plaggen enkla att ta på och av barnet? Skyddar de effektivt även i barnets nacke? Stämmer längd på ärmar och ben bra med plaggets angivna storlek?

Användning: Hur upplevdes plaggens solskydd? Hur påverkades formen på plaggen av att bli blöta? Hur snabbat torkar plaggen efter att man badat med dem på?

Kvalitet: Blev UV-kläderna solblekta? Påverkades passformen av att tvätta och blev material nött eller slitet av en sommars användning?

Omdömet på produkten bygger på en helhetsbild av testkriterierna, som sedan har vägts mot produktens pris. Därefter sätts ett slutbetyg.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Studsmatta

Glass

Tester för regniga dagar

Regnkläder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

Fem saker att tänka på innan du köper UV-kläder

Innan du köper UV-kläder till dina barn finns det en del saker att ta ställning till. Det handlar om allt från vilken sorts plagg du ska välja, till vad som är värt att tänka på i frågan om solskyddskräm jämfört med UV-kläder.

1. Använd UV-kläder vid rätt tillfälle

Betydelsen av solskydd kan inte överdrivas, särskilt inte för barn. Apoteket anger att anledningen till detta är att barns hud är mycket tunnare än en vuxens hud är. Om det inte är ett alternativ att stanna i skuggan, så kan man skydda sina barn från UV-strålning med hjälp av parasoll, solskyddskrämer och UV-kläder.

Att solkräm inte rekommenderas för barn under ett år beror på att små barn inte bör vistas i direkt solsken alls, enligt Strålskyddsmyndigheten. UV-plagg anses ofta vara det bästa alternativet för små barn som ändå kommer vara i solen. Vanliga kläder ger förstås också ett UV-skydd. Men ska man vara på stranden så är UV-kläder ett bättre val, då dessa torkar snabbare och är smidigare att använda vid bad och lek i blöt sand.

2. Välj rätt typ av UV-kläder

Man kan dela upp utbudet av UV-kläder i två kategorier. Vilken typ av UV-plagg som passar ens egna barn bäst kan bero på flera olika saker.

 • Heldräkt: UV-kläder som heldräkt är för det mesta avsedda för yngre barn och tillverkas ofta inte i större storlekar än 110/116. Anledningen till att UV-dräkt rekommenderas för små barn är dels att det minskar risken för glipor där solen kan komma åt att bränna huden. Dels att små barn kan vara svårare att klä på, och att det därför underlättar om man bara behöver brotta på ett plagg i stället för två.
 • Tvådelat: En tvådelad UV-dräkt eller ett set UV-kläder utgörs av en överdel och en underdel. En fördel med tvådelade UV-kläder är att man då enkelt kan byta ut bara byxorna, om de blivit blöta, men behålla tröjan på. Ett lite större barn som ska vara mycket i vattnet och bada kanske inte heller behöver samma skydd på underkroppen som på överkroppen.
 • Tänk på storleken: För stora UV-kläder kommer glipa i nacken, vilket ökar risken för att barnet kan bränna sig i solen. Samtidigt är det inte bra om UV-kläderna sitter för tight. Om tyget stretchas ut så försämras UV-skyddet i plagget. Väljer därför en kroppsnära men luftig passform på ditt barns UV-plagg.

3. Långärmat eller kortärmat

Oavsett om man vill köpa en hel UV-dräkt eller ett tvådelat set UV-kläder så brukar det gå att hitta UV-plagg med både kort och lång ärm, samt med korta och långa byxben.

 • Fördelarna med långärmade UV-kläder: Många väljer de mer heltäckande UV-kläderna, med långa ärmar och barn för små barn. Då man slipper komplettera med så mycket solskyddskräm. För även om solkräm ger ett bra skydd, om det appliceras korrekt, så behöver man regelbundet fylla på. Såväl vatten som svett, och lek på stranden, påverkar solskyddskrämens effektivitet. UV-kläder ger samma skydd hela tiden.
 • Fördelarna med kortärmade UV-kläder: UV-kläder för äldre barn utgörs oftare av kortare byxor, de kan vara enklare att simma och känns inte så blöta och tunga om man främst ska leka i strandkanten. Det kan dock vara klokt att fortsätta med långärmade UV-tröjor en längre tid. Detta eftersom överkroppen ofta utsätts för mer sol när barnen badar, leker eller vadar i vattnet.

4. Smidig påklädning av UV-kläderna

Ett klassiskt set UV-kläder med tröja och byxa kläs på precis som vanliga plagg. Men ska man köpa UV-kläder till mindre barn så kan det vara värt att fundera över påklädningsaspekten.

 • UV-kläder med blixtlås: En fördel med UV-dräkter och UV-tröjor som har dragkedja eller knäppning, är att man kan öppna upp dem mer. Det gör de enklare att trä över huvudet. Att många UV-tröjor är tighta i halsen beror på att man vill täcka så mycket hud som möjligt. Med ett blixtlås kan UV-plagget sitta tight, utan glipor i nacken, och samtidigt vara lätt att dra på barnet.
 • UV-kläder med dragsko i midjan: För att ett par UV-byxor ska sitta bra runt det lilla barnets putande magen så kan det vara klokt att välja en modell med dragsko i midjan. Då är byxan enkel att trä på, men kan även knytas åt så de sitter stadigt. Risken är annars att byxorna glider nedåt när de blir blöta och tunga.

5. Håll UV-kläderna i bra skick så länge som möjligt

Med bad och strandhäng kommer också fläckar och ibland även kissolyckor. För att hålla UV-kläderna fräscha så länge som möjligt är det viktigt att de går att tvätta. De flesta UV-plagg kan köras i tvättmaskin men det är även vanligt förekommande med handtvätt, vilket kan kännas onödigt tidskrävande i livet som småbarnsförälder. Men tvätta inte plagget i onödan. Ofta räcker det fint att bara skölja dem samt hänga upp på tork. Ett tips är att förvara och torka UV-kläderna i skuggan när de inte används, så det är vanligt att framför allt mörkare UV-plagg kan bli solblekta efter en viss användning. Det ska inte påverka funktionen, men ser tråkigt ut.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Mini Rodini

UV-kläder som är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval

Modeller: Heldräkt med långa ärmar och ben samt långärmad tröja Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, tvättas ut och in UPF: 50+
Mini Rodini 1

Mini Rodini är uppe och nosar på maxgränsen för hur mycket man faktiskt kan ta betalt för ett UV-plagg för barn. Man kommer dock undan med prislappen tack vare en ovanligt lyckad kombination av design, materialval och funktion.

Bra passform och återvunnet material

Det här är solkläder som fixar att användas flera säsonger, kan ärvas av syskon eller säljas vidare efter en sommar. UV-dräkten och den långärmade tröjan är tillverkade av återvunnen plast. Till stor del handlar det om att man har tagit tillvara på fisknät som flutit runt i haven och nu istället omvandlat materialet till UV-plagg. Ett hedervärt initiativ från Mini Rodini.

UV-tröjan har lång ärm och känns normal till rymlig i storlek. Halsöppningen är lagom vid för att inte kännas tight när man drar den över huvudet. Det finns ingen krage så ett visst litet glapp kan eventuellt uppstå. Mini Rodini har klokt nog vara generösa med ärmlängden.

Heldräkt som ger bra skydd

UV-dräkten har också den lång ärm, medan byxbenet slutar mitt på vaden. Dragkedjan går ned mot naveln, även om den gärna hade fått vara ännu längre så går påklädningen lätt som en dans. UV-dräkten går upp både i nacke och hals, ingen extra smörjning behövs. Mini Rodinis UV-kläder upplevs ge ett mycket komplett solskydd.

Efter flera somrar med många bad så ser båda plaggen fortfarande fräscha och fina ut. Materialet är inte solblekt och inte heller påverkat av tvätt. Plaggen tål att tvättas på 40-grader men ska vändas ut och in. Mini Rodini varnar för att UV-kläderna kan krympa efter tvätt men vi märker ingen sådan påverkan. Har man råd med priset blir man rakt igenom nöjd med UV-kläderna från Mini Rodini.

Utmärkt passform, roliga färger och mönster, tillverkade av återvunnet material
Högt pris
0 5 3.5 1

Kuling UV-set i två delar

Prisvärda UV-kläder som är enkla att klä på och täcker överkroppen väl

Modeller: Långärmad tröja och korta shorts Material: 80% polyester och 20% elastan Tvättråd: Endast handtvätt UPF: 50+
Kuling 1

Kulings tvådelade UV-set utgörs av en långärmad tröja och ett par shorts. Kontrasten i hur plaggen täcker är stor. Shortsen är en kortare modell medan tröjan effektivt skyddar barnet från sol, från handled upp till halsen.

Shortsen har en dragsko i midjan. Det gör att byxorna sitter bra uppe även på smalare barn eller om de är lite stora. Tröjan har en dragkedja i ryggen. Dragkedjan är så pass lång att man aldrig behöver krångla med armarna när man ska klä på barnet.

UV-kläder som är stora i storlek 

Det gäller att välja rätt storlek. Setet säljs i dubbelstorlekar och åtminstone tröjan är utrymmesmässigt rymlig. Solskyddet upplevs som normalt jämfört med andra UV-plagg. Plaggen torkar snabbt om de blivit blöta och tyget blir inte stelt när det är blött. På de ljusare partierna tenderar sand att gå in i tyget, något som är svårt att få bort. I synnerhet som att tvättrådet endast tillåter handtvätt.

Kuling UV-set består av lättanvända och färgglada solplagg som skyddar barnet från solen utan att negativt påverka möjligheten till lek och rörelse. Shortsen kunde ha varit längre men totalt sätt känns Kuling UV-set som ett mycket prisvärt alternativ.

Mycket vältäckande tröja, prisvärd, bra dragsko i shortsen
Något för korta shorts, endast handtvätt
0 5 4.5 1

Polarn O Pyret

Utmärkt UV-kläder med god passform och material av hög kvalitet

Modeller: Långärmad tröja, kortärmad tröja samt heldräkt Material: 78% återvunnen polyamid, 22% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader UPF: 50+
Polarn O Pyret 2

Polarn O Pyret erbjuder både långärmade och kortärmade soltröjor, samt tillhörande korta och långa byxor. Man säljer också hela UV-dräkter, främst i de mindre storlekarna. Fördelen med en UV-dräkt jämfört med ett tvådelat set är att det bara är ett plagg att ta på, vilket kan känns lite enklare med småbarn som gärna protesterar vid varje ombyte. Det är också ett plus att man inte behöver hålla koll på att tröja och byxa glider isär så att barnet kan råka bränna sig på rygg eller mage.

UV-kläderna från PoP har god passform. De sitter tight runt kroppen men är ändå enkla att ta av och på. Tröjorna har inga dragkedjor men öppningen för huvudet känns precis lagom stor. Tröjornas bakstycken är rundade, så att de även går ned en bit över rumpan.

God kvalitet på UV-kläder som inte solbleks

UV-dräkten har en dragkedja som är lagom lång för att man enkelt ska kunna klä på barnet. Tygerna torkar snabbt efter bad och tvätt. Att de faktiskt kan tvättas i maskin om en olycka händer medan man är på stranden känns som ett stort plus. Efter en sommars mycket frekvent användning är alla UV-plagg lika fina som vid inköp. Varken sol eller tvätt har fått färgerna att blekna och passformen har inte heller ändrats.

Den solskyddande effekten bedöms också vara god, inget barn blir det minst solbränt under plaggen. Det ihop med att Polarn O Pyrets UV-kläder delvis är tillverkade av återvunnet material gör att det något höga priset känns fullt motiverat.

Utmärkt passform, torkar snabbt, mycket lätta att ta på och av
Högt pris
0 5 4 1

Geggamoja Kortärmad badtröja + Kort badbyxa

Kroppsnära och bekväma UV-kläder med stretch, passar barn som gillar roliga mönster

Material: 82% Polyamid, 18% elastan Tvättråd: Maskintvätt 40 grader SPF: 50+
Kortarmad badtroja

Geggamojas UV-kläder är ett utmärkt val för barn som behöver knyta an till badkläderna för att vilja ha dem på sig. Varje år kommer nämligen en ny kollektion badtröjor, badbyxor och heldräkter, och det finns alltid en färg eller ett mönster för barnen att fatta tycke för. Detta matchande set köpes i två separata delar, och brukar vanligtvis också finnas i en variant med långa ärmar och byxben.

För mindre barn rekommenderas så heltäckande UV-kläder som möjligt. Men för större barn så kan det vara okej med mindre täckande solkläder, så länge man kommer ihåg att smörja all bar hud med rikligt med solskyddskräm.

BiT Geggamoja Badbyxa UVtroja

Bekväma och kroppsnära UV-kläder med kort ärm och byxben

Geggamojas kortärmade badtröja har en rörelsevänlig passform, men sitter ändå tillräckligt kroppsnära för att det ska vara möjligt för barnet att simma utan att störas av tyget. Badtröjan har en liten krage runt halsen. Öppningen är stretchig nog för att kunna träs över barnets huvud utan krångel, och kragen skyddar rätt bra i nacken. Det är också positivt att tröjan är längre baktill, då kan barnet sitta böjd och leka i sanden utan att det glipar mellan byxa och tröjslut.

Geggamojas korta badbyxa har även de en tight passform, men upplevs samtidigt sitta väl på plats. Dragskon i midjan är bra för lite smalare barn. Då kan man tighta till runt midjan, så barnet kan simma och leka utan att vattnet tynger ned byxorna så de glider av. Båda plaggen har hållit sig i fint skick, utan att blekas i solen eller påverkas av lek i sand och saltvatten. De råder inget tvivel om att Geggamojas badtröja och badbyxa kan användas flera somrar till, något som ger ett mycket bra pris per användning för dessa UV-kläder.

Fina färger och mönster, bra stretch, tight och bekväm passform
Kort ärm och byxben ger begränsat solskydd
0 5 3.5 1

Mini A Ture

Smidiga och bekväma UV-kläder med rolig design och bra prisvärde

Modeller: Kortärmad tröja och heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50
Mini A Ture

Mini A Tures UV-kläder kommer i roliga färger och mönster, som gör plaggen mer personliga för barnen utan att man som förälder måste stå ut med grälla, skrikiga nyanser. Den kortärmade tröjan är rymlig i passformen, utan att kännas bylsig. Halsöppningen är stor nog för att tröjan lätt kan dras över huvudet, utan att det blir för stora glipor vid halsen när tröjan är på.

Heldräkten är också den enkel att ta på, mycket tack vare dragkedjan som går ned en bra bit på ryggen. UV-dräkten har ärmar som slutar vid armbågen och ben som når ungefär till barnets knän. Något slags solkräm bör man således komplettera med för ett bra solskydd.

Noppor uppstår snabbt på rumpan

Tygerna känns mjuka och följsamma. Mini A Ture-plaggen torkar normalsnabbt efter att man badat med dem. Plaggen bleks varken av sol eller tvätt. Men har man barn som kryper så märker man snabbt att tyget noppas mycket, främst i rumpan. På plaggen som använda av större barn märks inget slitage av.

UV-kläderna från Mini A Ture har en tight men ändå smidig passform som gör att barnet bekvämt kan leka och röra sig. Designen känns rolig och solskyddet upplevs fungera utan anmärkning. Det är lite märkligt med halvlånga ärmar och ben på badkläder i storlek för barn som inte bör smörjas in med solkräm. Utöver detta har Mini A Tures UV-kläder ett gott prisvärde och en lång användningstid, då kvaliteten är hög nog för att plaggen ska kunna säljas vidare eller ärvas av syskon.

Rolig design, bra passform, enkla att ta på och av
Hade varit önskvärt med hellång ärm på UV-dräkten
0 5 3.5 1

Ebbe Kids

Modeller: Heldräkt med korta ärmar och ben Material: 80% polyamid och 20% elastan Foder: 100% polyester Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, kan även kemtvättas UPF: 50+
Ebbe 1

Ebbe Kids UV-dräkt har kort ärm och korta ben. Framtill på dräkten finns en dragkedja, som löper från halsen ned till strax ovanför naveln. Dragkedjan löper smidigt och gör det enkelt att klä på och av dräkten. Passformen är åt det smalare hållet, vilket gör att tyget sitter tight mot kroppen. På baksidan av dräkten, i höjd med den högra delen av barnets rumpa, sitter en ficka. Det är en fin detalj men den fyller ingen som helst funktion.

Tyget är tunt och mjukt, och känns bekvämt att röra sig i. Ebbe Kids-plaggen torkar relativt snabbt efter att ha varit blöta. Efter en sommars användning, samt någon omgång i tvättmaskin, så är tyget vare sig nött eller solblekt.

UV-kläder som är smidiga att ta på

Ebbes UV-dräkter levereras i en praktisk förvaringsficka av plast, som kan knäppas ihop. Den kan vara bra att ha med även till stranden eller poolen, om man inte vill att de kläder barnet har badat i ska blöta ner annan packning på vägen hem. De testade solkläderna från Ebbe Kids är ganska mörka i färgerna, men det piggas upp något med relativt diskreta mönster av segelbåtar eller vajande palmer.

Det här är solkläder som barnen gärna använder tack vare smidigheten vid påklädning och att de aldrig känns i vägen. De korta ärmar gör att man bör komplettera med solkräm för ett komplett solskydd, men annars känns Ebbe Kids UV-kläder mycket prisvärda.

Enkla att ta på, torkar snabbt efter användning, bra passform
Den korta ärmen kräver att man även använder solskydd
0 5 3 1

Hugo Loves Tiki

Roligt och lekfullt designade UV-dräkter gjorda av material med hög kvalitet

Modeller: Heldräkt med korta ben Material: 88% polyester och 12% elastan Tvättråd: Maskintvätt 30 grader, tvättas ut och in UPF: 50+
Hugo Loves Tiki

Hugo Loves Tiki ska ha beröm för att de verkligen lyckats göra barnplagg på ett på samma gång lekfullt och stilrent sätt, med mönster som engagerar både barn och vuxna. De testade UV-dräkterna har lång ärm och halvlångt ben. I ryggen finns en dragkedja, som hade kunnat vara en bra bit längre för att underlätta vid påklädningen. Nu är det rätt tight att få in barnets armar och ben i dräkten.

Solskyddet upplevs funka utmärkt. Det finns dock ingen krage på dräkten, vilket gör att man kan behöva komplettera med en solhatt eller genom att smörja in hals och nacke med solskydd. Tyget är åt det tjockare hållet. Insidan är väldigt mjuk mot huden. Men när dräkten blir blöt så blir den en aning stel och tjock i materialet. Att tyget är tjockt påverkar mer om dräkten är torr och barnet leker i solskenet. Då känns Huge Loves Tikis UV-dräkt åt det varmare hållet.

Priset på UV-dräkterna från Hugo Loves Tiki är högt, och känns inte riktigt motiverat. Det räcker inte med snygg design. Visserligen håller material hög kvalitet, då dräkten är i mycket fint skick även efter en lång sommar med många bad. Men påklädningen är i nuläget lite för omständlig.

Slitstark och tålig, mycket snygg design
Högt pris, för kort dragkedja, tyget känns lite för kraftigt

Vanliga frågor om UV-kläder

Vilka UV-kläder är bäst?

Vi har testat UV-kläder och utser Mini Rodini UV-kläder till bäst i test. Mini Rodinis solskyddsplagg är en fullträff både i funktion, kvalitet och materialval. Passformen är utmärkt med bra längd på armar och täckande skydd i nacken. Färger och mönster tilltalar såväl barn som vuxna. Och det är ett stort plus att Mini Rodini UV-kläder är tillverkade av återvunnet material.

Varför ska man använda UV-kläder?

UV-kläder är ett sätt att skydda sina barn mot solens skadliga strålar. Barn under ett år ska helst inte vistas så mycket i direkt solljus, därefter är det solkräm eller solskyddskläder som gäller. Och vill man undvika att använda solkräm så är UV-kläder ett väldigt smidigt alternativ, som dessutom inte kräver så mycket underhåll under dagens lång. Till skillnad från solkräm som ska fyllas på efter bad och med jämna mellanrum.

Hur bra skydd ger UV-kläder?

UPF (Ultraviolet Protection Factor) är det värde man mäter solskyddet i solskyddskläder med. De flesta UV-kläder för barn har UPF 50 eller 50+, vilket kan översättas i att vara ett utmärkt bra skydd. Det finns dock mycket som påverkar plaggets UPF. Ju mer tyget tänjs ut eller slits genom tvätt och användning, desto lägre UPF har UV-kläderna.

Hur tvättar man UV-kläder?

Ofta behöver man inte göra mer än att skölja UV-kläderna i kallt vatten efter användning. Men behöver plaggen tvättas i maskin så ska man börja med att vända dem ut och in. Tvätta därefter UV-kläderna på ett skonsamt program, följ plaggets tvättråd och använd aldrig sköljmedel eller tvättmedel med blekmedel.

Vad ska man tänka på när man köper UV-kläder?

Det är viktigt att välja UV-kläder i rätt storlek och i en modell som passar barnets kroppsform. Välj kläder med långa ben och ärmar. Se till att UV-plaggen inte är så stora att de är säckiga. Men de får heller inte vara för små, så att tyget tänjs ut och blottar hud i hals och nacke. Med små barn kan det vara enklare med en hel UV-dräkt istället för separat byxa och tröja.

Hur ska UV-kläder sitta?

Det kanske säger sig självt, men det är viktigt att UV-kläderna sitter bekvämt så att barnet vill använda dem. Det gör ingen skillnad för klädernas effekt om solskyddsplaggen sitter tightare eller en aning löst. Det viktiga är att kläderna täcker kroppen. UV-kläder bör dock inte sitta så tight att tyget stretchats ut så att det blir tunnare eller så att man kan se huden genom det.

När ska man klä på sitt barn UV-kläder?

UV-kläder är framför allt praktiska när barnen ska bada eller leka på stranden då de funkar utmärkt som badkläder och torkar snabbt om man hänger upp dem efter användning. När man under längre perioder ska vistas ute i direkt solsken, och extra mycket så om man dessutom kommer utsättas för extra ljus genom solens reflektioner i vattnet så är det perfekt att klä barnen i UV-kläder.

Vad är UV-kläder tillverkade av?

Många UV-kläder är tillverkade av någon slags kombination av polyamid eller polyester ihop med elastan. Det börjar bli allt vanligare att tillverkare av UV-kläder använder återvunna material till solskyddsplaggen. Men det är egentligen inte i material i sig som skapar solskyddet i plaggen. Utan det är att material är så tätt och blockerar UV-strålningen som skapar effekten av ett solskydd.