Overall bast i test

Barnoverall: 27 modeller i test

Senast Uppdaterad Augusti 2017

Det finns idag fler kvalitetsoveraller för barn än någonsin på den skandinaviska marknaden och de bästa overallerna har en fantastisk hög kvalitet. Vill man ha den allra högsta prestandan måste man emellertid också betala för den. De bästa vinteroverallerna kostar mellan ca 1500-2000 kr, men man kan även få prisvärda barnoveraller för under tusenlappen. Dessa kan däremot inte mäta sig i kvalitet med de allra bästa overallerna och deras extremt höga prestanda. Även om de mest högpresterande overallerna också generellt tillhörde de dyrare, tyckte vår panel att de är mycket prisvärda då de håller en så hög kvalitet. Dessutom behöver inte dessa mycket högpresterande overaller bli så dyra i längden, eftersom de kan användas under flera säsonger av flera syskon. Vissa modeller kan också säljas vidare till ett bra pris på andrahandsmarknaden och på så sätt minska slutkostnaden.

Så bedömde vi overallerna

Vi har bedömt overallerna och betygsatt dem efter prestanda, funktionalitet, tålighet och design i förhållande till pris. En dyrare overall förväntades följaktligen prestera bättre vad gäller dessa egenskaper än en billigare overall. I vår bedömning har vi lagt stor vikt vid overallernas tålighet, dvs. hur väl de står emot slitage i alla dess former. Exempelvis nötning, stick- & rivkrafter, tvättning och torkning. Köper man en kvalitetsoverall tycker vi nämligen att den både ska klara mycket och hålla länge. Därför räcker det inte med att overallen har hög prestanda när man köper den, utan denna prestanda ska även bestå.

Varje overall i vårt test förväntades hålla en hög kvalitet och de flesta var också bra, även om flera modeller hade besvärande svagheter. Testet visade att en dyrare overall ofta även har högre prestanda än en billigare, men att detta långt ifrån alltid stämmer. Det är också långt ifrån alltid som en overall med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på hur många millimeter vattenpelare en overall klarar. Eller hur många gram vatten per kvadratmeter och dygn en overall kan andas ut. Ibland är istället en overall med lägre teoretisk prestanda bättre än en overall med högre.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

I vårt test av vinteroveraller för barn så används overallerna under verkliga förhållanden av riktiga barn. Overallerna har åkt pulka, suttit i pölar och klättrat i träd. De har smutsats ned, tvättats upp och använts dagligen vintern igenom. Varje modell har testats i minst tre exemplar och barnen som har använt overallerna har varit mellan ett och nio år gamla. Overallerna har burits under alla vinterns olika väderförhållanden – vid minusgrader och snö såväl som vid töväder och slask. Barnen har använt overallerna på förskolan eller i skolan samt hemma och under semestrar, såsom vid skidresor till fjällen. Familjerna som testat vinteroverallerna har bott utspridda över landet med utgångspunkt i Stockholm. När vintersäsongen är över har föräldrarna noga fått gå över overallens skick för att kunna fylla i ett utförligt formulär med frågor. Fokus har främst legat på följande:

Funktion: Hur väl overallen har hållit värme? Står den emot slask och väta och tål materialet nötningar och slitage?

Användning: Hur är overallen i storlek, hur är dess passform och är overallen enkel att klä på och av barnet?

Detaljer: Hur ser overallens design ut, hur är den att rengöra och hur många reflexer finns det samt var är de placerade?

De olika omdömen om varje overallmodell har sedan satts ihop till en slutgiltig bedömning, vilken också vägts mot overallens pris. Därefter har vi utsett testets vinnare.

Hummel Powder

Varm och mycket slittålig overall som tål lek i slask och andas effektivt

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: ja – fullt tejpade sömmar Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 98 - 140 cl Tillgängliga färger: 2 för flicka / 2 för pojke Impregnering: 100% fluorine free water repellant finish Maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: låg (1prick)
Bäst-i-test.se 2017.png

Hummel Powder är en vinteroverall som överraskar med dess väl genomförda egenskaper, som uppfyller krav utöver vad man kan vänta sig med tanke på den väldigt rimliga prislappen. Utseendemässigt är Powder kanske inte ett plagg som förför, men om man är ute efter något praktiskt och funktionellt så är detta en fullträff. Passformen är rymlig men normal i storlek. Barnet kan röra sig som vanligt och påklädning genomförs till största delen utan bekymmer. Bensluten kan enkelt träs över vinterskon. Ärmöppningen har dock en mudd som är lite väl snäv och mycket svår att få över en vante. Overallen känns lätt och är följsam. Ventilationen har fungerat på toppnivå. Inte ens de varmare dagarna i övergången mellan vinter och vår har barnen blivit svettiga efter intensiv lek. Overallens vindtäthet är utan anmärkan. Kragen är att anse som medelhög, den skyddar mot det mesta men kan ibland behöva kompletteras med en fuskpolo.

När man tänker på vinteroveraller så är ofta den värmehållande förmågan det första som dyker upp i tankarna. Hummel får högsta betyg från samtliga testfamiljer och lyckas väl med att hålla barnet precis lagom tempererat. De kallaste dagarna används en extra fleecetröja under, annars har det räckt gott och väl med ett lager vanliga kläder. Vattentåligheten upplevs också vara väl. Själva overallen kan bli blöt men vätan tar sig aldrig in till barnet. De tighta muddarna i ärmarna gör det omöjligt för snö att läcka in där. Overallens benslut kunde haft något mer än bara resår men har ändå gjorts sitt jobb med att hålla tätt. Slittåligheten hos Hummel har hållit hög nivå, detta trots en i perioder snöfri vinter då markens främst täckts av hård is och grus. Ingen overall har påverkats av slitage mer än några noppor på knäna och ser efter en tvätt ut som ny igen. Varken hål eller nötningar kan hittas. Banden under skorna utgörs av gummi och fästs med knappar. Såväl band som knappar har suttit på plats hela vintern. Som en bonus medföljer extra band för den dag då de befintliga till slut nötts av.

Hummel har en godkänd mängd reflexer men skulle med fördel kunna utöka både antal och storlek på rygg och ärmar. Reflexerna har inte nötts nämnvärt. Powder är enkel att tvätta, torktiden är normal och all smuts har försvunnit. Overallen har inte blivit tvättpåverkad vare sig vad gäller färg eller fuktmotstånd. Dess brister, utöver ärmens muddar och brist på reflexer, är en lite tråkig design. Kvaliteten är genomgående på toppnivå och overallen har varit populär hos barnen som använt den. Varm, vindtät, välventilerad och vattentålig –  Hummel Powder är precis allt som en bra vinteroverall ska vara.

Här är en video från Hummel som visar upp overallen när den används av barn.

+Varm och mycket slittålig, tål lek i vatten och slask, andas effektivt
Tighta ärmmuddar, för få och för små reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bergans Snötind Insulated

Slittålig overall med fantastiskt passform, varm och smidig att leka i

Testår: 2017 Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80- 128 cl Färger: Red, Navy, Cerise Impregnering: Ja (Pfoa-fri) Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Information saknas
Badge Bästa PREMIUMOVERALL 2017.png

Bergans är ett norskt märke och när man vet att ett funktionsplagg kommer från Norge sätts ribban automatiskt extra högt. Storleksmässigt är Snötind Insulated normalstor men passformen är riktigt utmärkt och overallen får lovord för hur smidighet kombineras med rymlighet. Barnet leker lika lätt utomhus med overallen på som inomhus i byxa och tröja. Snötind Insulated har låg vikt och är mycket följsam i modellen. Benöppningarna är rymliga och enkla att dra över skon. Ärmöppningarna är något tightare men kan också dras över en hand med vante. Att overallens dragkedja är snedställd gör det mer bekvämt vid barnets hals än när den avslutas mitt fram. Det har också underlättat när man som förälder klär på sitt barn. Men när barnen ska klä sig själva så har de haft svårt med att lyckas dra upp dragkedjan. Tanken är således god men i praktiken blir dragkedjan tyvärr ett av Snötind Insulateds få minus.

Idén med en tunn och lätt modell som Bergans Snötind Insulated är att man ska klä på barnen enligt lager på lager. Detta har också fungerat väldigt väl. Med extra underställ de kallare dagarna hålls barnets kropp i precis lagom temperatur och overallen ges högsta betyg för värmehållning. Ventilationen är också den mycket god. Trots många lager kläder har barnen aldrig blivit svettiga. Snötind Insulated håller effektiva kalla vindar utestängda. Overallen har en krage med väldigt god passform, dock är den lite tunnare i materialet så vid många minusgrader kompletterar man gärna med fuskkrage. De snöstopp som finns är resår i ärm och ben. Bensluten kan även regleras i vidd. Snötind Insulated har aldrig släppt väta igenom yttertyget och är man noga med vante över armen och gummibandet fäst under skon kommer i snö in där heller. Men i och med att ingen mudd finns så kan snö ibland lyckas ta sig igenom öppningarna.

Snötind Insulated är inte bara enkel att leka i, den tål leken väl. När våren anländer kan man ana att knän och rumpa blivit lätt ruggade men det har inte uppstått några hål eller andra revor. Gummibandet som ska träs under skon är även de i mycket fint skick. Reflexerna på bensluten är lite nötta men fortfarande funktionsdugliga. Reflexerna är placerade på rätt ställen på overallen men kunde göras betydligt större. Snötind Insulated är enkel att hålla ren och torkar snabbt efter tvätt. Både barn och föräldrar är mycket förtjusta i overallen och om barnen haft flera overaller har Snötind Insulated varje gång varit favoriten. Bergans Snötind Insulated är utan tvekan en väldigt dyr overall men har man ekonomin för den så blir man mer än nöjd.

Här är en videon från Bergans som visar vinterkollektionen för 2018.

+Fantastisk passform, mycket smidig, varm och slittålig
Dyr, snedställd dragkedja som är svår för barnet att dra upp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Gneis Supershape

Färgglad och snygg overall med fantastisk passform och mycket god ventilation

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 98 - 164 cl, samt More Space 128-164 cl Tillgängliga färger: 15 färger Black-Green, Blue, Blue-Dk Blue-Black, Dk Blue, Cerice, Cerice-Dk Cerice-Grey, Green, Dk Green, Green-Dk Green-Black, Multi, Orange, Petrol, Petrol-Orange, Purple, Red Impregnering: Bionic ECO Finish (Fluorkarbonfri) Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Gneis Supershape är en vinteroverall med en helt formidabel passform som verkligen bjuder in till härlig lek i snön. Den är lätt och mycket smidig. Supershape är också lätt att klä på barnet och rymmer flera lager kläder under om det behövs. Snölåset i ärmarna kan justeras med kardborre. Öppnas den upp är det lätt att få igenom en vantbeklädd arm. Benöppningarna är något knepigare och får blandade omdömen, enkla för en vuxen men för knepiga för en sexåring att dra över skon själv. Dragkedjan är däremot lättdragen för barn i alla åldrar. Gneis Supershape gör ett ypperligt jobb med att håll vind ute men ändå ventilera väl så att barn som brukar bli fuktiga under ytterkläder aldrig blir svettiga. Overallens krage är bred och hög och skyddar nacken väl från kalla vindar. Kyligare dagar har de flesta barn fått på sig ett extra underställ, även barn som normalt är frusna av sig kan behöva något extra. Men vid vanligt vinterväder så räcker det med vanliga kläder. Barnet hålls ändå lagom varmt i Supershape.

Förmågan att stå emot slask och väta är överlag god. Ett testexemplar av Gneis Supershape upplevdes dock i slutet av säsongen, när det var som mest blött ute, ha blivit fuktiga på knä och lår. Övriga overaller släpper aldrig igenom väta in till barnet och får toppbetyg. Snölåsen gör ett effektivt jobb med att hindra snö från att nå in i ärm eller ben. Hällorna i gummi som ska träs under skon för att hålla overallen på plats överraskar i kvalitet. Efter en hel vinter har inte en enda lossnat och gummit ser ut som nytt. Supershape saknar tyvärr en riktigt bra funktion för att spänna åt byxbenen, vilket resulterat i att två av overallerna har fått mindre hål i bensluten när barnet trampat på tyget. En overall har även fått två mindre revor där barnet ser ut att ha fastnat i något vasst. Vintern var dock snöfattig och overallerna har använts mycket på is och grus och får därför anses ha klarat slitaget förhållandevis bra.

Reflexerna är små men syns hyfsat i mörkret. Några ytterligare på bröst och rygg hade dock varit att en förbättring. Supershape är smutsavvisande på de förstärkta delarna, medan det mer färgglada tyget upplevs svårt att få helt rent. Även efter tvätt i maskin kvarstår en viss solkighet och smuts är också svår att få bort ur resåren i midjan. Utseendemässigt är Gneis Supershape mycket uppskattad med sina starka färger som syns väl, och barnen har alla tyckt om att använda den. Prisvärdet dras ned något av bensluten som upplevts som både tighta och svåra att spänna åt så de inte kan trampas på. Gneis Supershape hyllas i övrigt för den oslagbara passformen och allmänt goda kvaliteten som gör att aktiva barn kan åka skidor, skridskor och bygga snögubbar helt utan att hindras i rörelserna, frysa eller bli blöta.

+Fantastisk passform, mycket god ventilation, väldigt snygg och färgglad design
För få reflexer, benslut som snabbt slits, svår att få helt ren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Reima Stavanger

Vattentålig overall som är varm och mjuk samt har en snygg och smidig design

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 8 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 92 - 140 cm Tillgängliga färger: Pink, violet, grey, black, dark orange, denim blue, navy Impregnering: Bionic Finish Eco Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 °C Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 50 °C

Reima som varumärke är för många redan förknippat med vinterplagg av kvalitet och med overallen Stavanger lyckas man uppfylla förväntningar med råge. Storleksmässigt uppfattas Stavanger som normal, möjligtvis något kortare i ärmarna, men rymlig nog för att kunna räcka en hel säsong. Dragkedjan har fungerat felfritt. Ben- och ärmöppningarna har gått att dra över skon eller en vantbeklädd hand utan att det blivit för tight. Benen kan spännas åt extra med knappar, något som också förenkelt vid påklädning. Stavanger är inte den lättaste modellen men alla barn har kunnat leka och röra sig som normalt. Andningsförmågan i overallen har för det mesta fungerat utmärkt. De varmaste dagarna i slutet av vintern har Stavanger för vissa barn upplevts som en aning svettig. För vindtäthet får overallen dock högsta betyg. Kragen har fungerat men kan kännas styv mot huden. När den varit för hård så har man valt att komplettera med en lös krage och lämna dragkedjan neddragen en bit.

Precis som man hoppas på från en overall från Reima så är Stavangers värmehållande förmåga utmärkt. Ett mindre barn som sitter mycket stilla kan behöva extra kläder, men barn som leker i snön hålls perfekt tempererade med bara ett lager vanlig byxa och tröja under. Också vattentåligheten har visat sig vara mycket god. Stavanger har aldrig släppt igenom fukt. Det enda som barnen kunnat bli blöta av är om glipor uppstått mellan sko och overall eller mellan vante och overallens arm.  Snölåsen utgörs av resår i ärmarna och därigenom har inget slask lyckats ta sig, inte ens när barnen krälat runt i blötsnö och lera. Också slittåligheten imponerar. Ingen av Stavanger-overallerna har fått hål eller revor i tyget. När vintern är slut är knä och rumpa svagt uppruggat men totaltskicket på overallen är väldigt gott. Alla sömmar är intakta och andra känsliga ställen, som benslut som kan råka trampas på, ser väldigt fina ut. Gummibandet som ska spännas under skon är i väldigt fint skick vad gäller slitage. Det finns dock betänksamheter kring dess exakta placering, då det på en overall väldigt lätt glidit av skon trots att bandet spänts åt maximalt.

Reima Stavanger har en rimlig mängd reflexer, som stått emot slitage väl. Ytterligare reflexer på rumpan och på benen efterfrågas dock för bättre synlighet i vintermörkret. Overallen har gått att hålla fräsch genom att borsta bort sand och smuts, och efter maskintvätt har den blivit helt ren igen. Overallens design har uppskattats högt av både barn och föräldrar, Stavanger uppfattas som klassiskt snygg i fin färgskala och barnen har tyckt om att ha den på sig. Priset är högt men med tanke på den fina kvaliteten och att barnet hålls både varmt och torrt så blir Reima Stavanger ett inköp man inte ångrar.

+Mjuk och varm, mycket vattentålig, snygg och smidig design
Något hård i halsen, fotband som gled av från under skon
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Ticket to Heaven Oxford Baggie

Varm overall som är mycket tålig mot vatten och slitage samt enkel att hålla ren

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl Impregnering: 100% impregnerad oxfordnylon Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C°

Ticket to Heavens overall Oxford Baggie har i flera år presterat väl men lyckas denna säsong överträffa alla sina tidigare resultat. När vintersäsongen är över rör de främsta klagomål som återstår dragkedjan samt för få reflexer, brister som får ses som petitesser i sammanhanget. Passformen är bra och man ska inte låta sig luras av ordet Baggie i namnet. Visserligen är overallen rymlig men den är inte klumpig, barnet kan röra sig precis som vanligt. Ärm- och benöppningarna har rejäl resår. Benöppningen kan även spännas åt med kardborre och ärmöppningen kan göras snävare med en tryckknapp. Att få overallen över en sko eller vantar är därför enkelt. Det enda aber som finns är att benens innerfoder har lite mycket friktion, så man får lirka extra med barnets fötter för att få igenom dem.

Dragkedjan på Oxford Baggie är visserligen rejäl och lätt att dra upp, men den är också hård och känns vass. Det här är inte en dragkedja man vill ska ligga emot barnets ansikte. Antingen får man dra upp den hela vägen eller se till att ha ett lager emellan. Ventilationen är imponerande, inget av barnen har blivit svettigt i Oxford Baggie. Vindtätheten är superb och kragen är godkänt hög, men på grund av dragkedjan har samtliga barn ändå använt lös krage under. Värmehållningen är i särklass. Vid det allra kallaste vädret kunde man kanske komplettera med ett extra lager men det var inte nödvändigt, och vid normalkallt räckte det utmärkt med vanliga kläder under. Ticket To Heaven Oxford Baggie har aldrig släppt igenom väta genom tyget och ärm- och benöppningar har hållit helt tätt. Vare sig slaskig snö eller långvarig lek i vattenpölar har gjort barnen blöta. Med den här overallen finns således inget behov av att komplettera med galonbyxor i slutet av säsongen.

Efter en lång, hård vinter kan man ana att tyget fått en något ljusare nyans på knäna, och den enbart dekorativa sömmen i rumpan har delvis släppt. Rivtåligheten har varit mycket god, inte en tillstymmelse till hål kan hittas. Till och med gummibanden som ska fästas under skon har överlevt och likaså knapparna de är fästa med. Det är det inte många overaller som kan skryta om. Reflexerna på bensluten är dock rätt kraftigt påverkade av slitage och det ihop med att Oxford Baggie överlag har alldeles för få och för små suffletter gör att man hoppas att Ticket To Heaven kan addera några extra till nästa säsong. Mest fantastiskt är kanske hur smutsbeständig Oxford Baggie är. Lera och skit fäster knappt och det som blir kan borstas bort. Efter en tvätt är overallen åter i nyskick. Ticket To Heaven Oxford Baggie blir snabbt omtyckt av både barn och föräldrar och uppfyller alla önskemål man kan ha på en vinteroverall.

+Håller barnet perfekt tempererad, mycket vattentålig, enkel att hålla ren
För få reflexer, hård och vass dragkedja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Isbjörn of Sweden Penguin

Snyggt designad overall som är smidig, håller barnet varmt och tål slask

Testår: 2017 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Padding: Primaloft Black ECO, 60% återvunnen Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, 100% Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: 8 st (PeaksGrey, Mole, Navy, Ice, CandyFrog, Royal, Smoothie, Love) Impregnering: BIONIC Finish Eco (100% flourkarbonfri) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, 40 C° Tål torkskåp: Ja 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C°

Isbjörn of Swedens vinteroverall har så många goda kvaliteter att det är svårt att gradera dem. Framför allt märks det att detta är ett plagg som verkligen är designat för att användas av barn. Testfamiljerna ger Penguin genomgående höga betyg för smidighet, både vad gäller barnens förmåga att leka och röra sig iförd overallen och för hur enkel den är att klä på barnet. Påklädning underlättas också av att både ärm- och benöppningar har varit lätta att trä över en vante eller sko. Storleksmässigt så upplevs Penguin som något större än normalt. Overallen har en låg vikt och en smidig dragkedja som barnet med lätthet kan dra upp och ned på egen hand.

Penguin är i allra högsta grad en overall tillverkad för en riktig vinter. Med ett lager vanliga kläder under hålls barnets kropp i precis lagom temperatur, även om man tillbringat flera timmar i pulkabacken. Vindtätheten är superb och overallen har en liten krage som skyddar nacken. Drar man inte dragkedjan hela vägen upp behöver man kanske komplettera med en lös krage under. Overallen får toppbetyg för sin vattentålighet. Ingen overall har släppt igenom fukt vid ett enda tillfälle, inte ens när barnet suttit i slaskiga vattenpölar. I ärmarna finns ett inre snöstopp av stretchigt tyg som sluter tätt. Benöppningarna har en gummerad resår. Bandet som ska träs under skon är också av gummi och själva bandet håller länge. Men på två overaller lossnade ena knappen som höll bandet på plats redan efter en kort tids användning.

Precis som med samtliga andra overaller hade vi gärna sett fler och större reflexer på Isbjörn of Sweden Penguin. De som finns blir dock endast marginellt nötta. Vad gäller Penguins allmänna slit- och rivtålighet så är den överlag mycket bra. Overallen har förstärkt tyg där det behovs och alla exemplar ser i stort sett ut som nya ut efter vintern. På ett exemplar uppstår dock små hål precis ovanför där det förstärkta tyget tar slut på byxbenens framsida. Hålen har inte påverkat overallens funktion men kanske borde förstärkningen höjas några centimeter. Penguin är enkel att tvätta och blir godkänt ren efter maskintvätt. Designen uppskattas av såväl barn som vuxna. Alla testfamiljer uppger att de trots det höga priset uppfattar Isbjörn of Sweden Penguin som så prisvärd att de gärna skulle köpa den själva nästa vinter. Det finns få andra vinteroveraller som lika väl som Penguin lyckas kombinera god värmehållande förmåga och vattentålighet med en riktigt lekvänlig passform.

+Smidig, tål slask och vatten, håller värmen utan anmärkning, snygg design
Högt pris, knappar till skobanden släpper snabbt, något kort förstärkning vid knäna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Lego Wear Jadon

Vattentålig overall som står emot slask, är varm och enkel att hålla ren

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja – Fully taped seams Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74 cm – 152 cm (9 mdr. – 12 år) Tillgängliga färger: navy og rød Impregnering: Bionic Finish ECO Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg

Lego Wear Jadon är en overall med rymlig passform som väcker blandade uppfattningar och generellt uppfattas ha en design som lämpar sig bäst för lite större barn. För de lite mindre barnen kan Jadon upplevas som på gränsen till bylsig, speciellt i midjepartiet. Ärm- och benöppningar är godkända men åt det tightare hållet. Modellen är bra på att släppa ut den fukt som bildas när barnet rör sig och inget barn har blivit svettigt i Jadon. Yttertyget har en god vindtäthet. Kragen är dock inte helt tillfredsställande. Visserligen är den klädd med ett mjukt material men på grund av passformen kan dragkedjan inte dras hela vägen upp och då släpps kall luft in. En overalluva ska kunna lossna lätt, så att ingen stryprisk uppstår om barnet skulle fastna med luvan när det klättrar, men på Jadon sitter luvan kanske lite väl lätt. Att den så enkelt faller av drar också ned betyget för vindskyddet i nacken.

Värme och vattentålighet är Lego Wear Jadons allra bästa egenskaper, och kanske också en overalls viktigaste områden. Barnen har med denna overall känts alldeles lagom varma även efter längre lekstunder i snön. Vid vinterns lägsta temperaturer har det räckt med ett extra lager under. Det finns ingen mudd i ärmarna men den resår Jadon har i ärm- och benöppningar har räckt till för att hålla snön ute. Overallen har klarat sig mycket bra vid slaskväder. Fukt har aldrig tagit sig genom tyget, inte ens när barnen suttit i pölar. Jadons motstånd mot slitage har däremot varierat. Ett par av overallerna har klarar sig helt utan anmärkning men hos en har tyget spruckit upp bredvid sömmen på flera ställen på insidan av benen. Gummibandet som ska träs under skon är rejält och väldigt slittåligt, kanske på gränsen till för hårt då det krävs att man tar i för att få det under skosulan. Knapparna som håller det på plats har dock lyssnat och fått sys dit igen men suttit på plats därefter. 

Reflexerna på Lego Wear Jadon kunde ha varit fler, framför allt på ärmar och ben. De som finns har dock synts och inte slitits av tvätt och lek. Smuts i form av sand och lera har oftast kunnat borstas av när overallen fått torka. Övrigt har effektivt försvunnit av tvätt och overallen har en normal torktid. För ett bättre prisvärde behöver Jadon några justeringar. Att luvan lossnar för lätt, att gummibandet som ska träs under skon har för dålig elasticitet och att passformen inte känns perfekt vad gäller bylsighet och kragen drar ner totalbetyg. Men Jadon är lätt att klä på barnet och lyckas väl med att hålla barnet varmt och torrt, så det finns en bra grund för Lego Wear att bygga vidare på.

+Varm, tål vatten och slask, enkel att hålla ren
Något bylsig passform, för hårt gummiband, kan spricka i tyget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

EBBE Ocean Vinteroverall

Varm och snyggt designad overall som är enkel att klä på barnet

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tillgängliga storlekar: 86-116 cl Tillgängliga färger: Moss green, heather lilac, Winter navy Impregnering: Bionic eco coating – fri från fluorocarbon Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja – låg temperatur, max 30 grader Tål torkskåp: Ja – låg temperatur, max 30 grader Maximal tork-temperatur: 30 C°

EBBE Ocean är en klassiskt stilren vinteroverall som kommer i tydliga men fina, lugna färger. Overallen är inte bylsig utan mer åt en tight passform, men ändå inte trång att klä på barnet. Storleksmässigt är den normal och barnen har kunnat röra sig som vanligt i den. Dragkedjan är smidig i plast och har inte kärvat. Både ben- och ärmöppningar är lagom stora för att man ska kunna trä dem över en vintersko eller en hand med vante på. EBBE Oceans ventilation upplevs som godkänd. Lite varmare barn kan ibland bli svettiga medan andra barnet hålls torra och svala även efter längre lekstunder. Vindtätheten är väldigt bra. Kyliga vindar tar sig inte igenom tyget och den fleeceklädda kragen är mjuk och lagom hög. När det varit som kallast så har overallen kompletterats med en halsduk för extra god isolering i hals och nacke.

När det är kallt ute har EBBE Ocean kunnat hålla barnen bekvämt varma för åtminstone ett par timmar. Vid längre utestunder behövs dock ofta ett extra lager underställ. Vid slask och blötare väder ger EBBE Ocean ett mixat intryck. En testoverall upplevs suga åt sig fukt och lera framför allt i byxbenen, medan övriga exemplar aldrig släppt igenom fukt utan vätan har stannat ytligt. Ärmarna har mjuka muddar inuti samt resår i ärmsluten. Benen har också resår och kan även dras åt extra runt skon. Dessa snölås har fungerat effektivt mot slask. Endast om barnet suttit i en riktigt pöl har vatten tagit sig in. Tyvärr är EBBE Oceans slittålighet inte tillfredsställande. En overall är efter vintern i fint skick förut skavda sömmar i rumppartiet. På de andra testexemplaren har hål uppstått på ett flertal ställen, bland annat i sömmen på knät samt att dessa overaller har sömmar i rumpan som är helt spruckna. Det finns även revor i tyget på en overall. Banden som ska träs under foten, och som brukar vara en svag punkt, har dock på EBBE Ocean klarat användningen väl utan att ha slitits.

De reflexer som finns på EBBE Ocean har hållit sig fina, men samtliga familjer efterlyser fler på overallens ärmar och ryggparti. Overallen är enkel att tvätta. Oftast har det räckt med att borsta bort det värsta. Då muddarna tar tid på sig att bli torra är torktiden något längre än normalt, om inte overallen hängs ovan ett element. Overallens funktioner har inte påverkats av tvätt i maskin och färgen har inte bleknat. Barnen som testat EBBE Ocean har tyckt om sina overaller och påklädningen har gått smidigt till. Tyvärr dras overallens prisvärde ned av hur overallen slitits och hur sömmarna har spruckit upp. Det är synd att EBBE Oceans smidighet och värme blir sekundärt men det krävs att overallen blir mer rejäl i materialet för ett högre totalbetyg.

+Varm, enkel att klä på barnet, snygg design
Känslig för slitage, sömmar som spricker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Mikk-Line Nylon Wear

Lätt och smidig overall, enkel för barnet att leka i med mycket god ventilation

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74-140 cm Tillgängliga färger: Många Impregnering: Ja Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, låg värme Maximal tork-temperatur: Låg varme

Mikk-Lines overall Nylon Wear är normalstor eller möjligtvis något åt det mindre hållet i storlek och passform. Men även de barn som den har suttit en aning tight på har påklädningen funkat smidigt för och vare sig ben- eller ärmöppningar har varit svåra att trä över skor och vantar. Overallen har inte varit tung eller bylsig, så rörelsefriheten och möjlighet till lek och spring har varit god med Nylon Wear. Ventilationen är helt utan anmärkning. Barnen har inte blivit svettiga utan kroppsfukten har släppts igenom effektivt samtidigt som kalla vindar har hållits ute. Kragen upplevs däremot som något låg, i synnerhet om man väljer att ta bort luvan från overallen. Nylon Wear håller värmen men är inte den varmaste modellen i testet. Barn som normalt är lite kyliga av sig kan bli lite kalla och därmed behöva något extra lager kläder under. För barn som av naturen är varma av sig har det dock räckt bra med vanliga kläder.

En varm och slaskig vinter är det viktigt att vinteroverallen också klarar av vatten, speciellt som barn gärna söker sig till pölar när de leker. Mikk-Line Nylon Wear släpper inte igenom väta genom tyget i rumpa och överkroppen, men bensluten håller dessvärre inte alltid helt tätt. Benen har ingen mudd utan en resår som ska hålla overallen nerdragen runt skon. Bandet under är gummi och fästs med knappar. På två overaller har knappar lossnat och bandet gått av ganska tidigt under säsongen. Ärmöppningarna har också endast resår, men den sitter tight och där har snö inte tagit sig igenom. Slitstyrkan hos overallen varierar från exemplar till exemplar. Några ser som nya ut efter säsongen, i synnerhet på överkroppen. Svagare nötningar kan skönjas i rumpområdet och vid knäna. Men på ett exemplar har tyvärr ett flertal hål uppstått och då hålen sitter vid bensluten har det varit enkelt för vatten och slask att ta sig in där igenom.

Fler reflexer önskas, framför allt på bröstet och runt benen. De reflexer som finns är i fint skick utom vid bensluten, där är reflexen både skavd och har lossnat delvis. Mikk-Line Nylon Wear är enkel att borsta av när den blivit lerig eller sandig. Att tvätta den har varit lätt och overallen har torkat över natten så att den kan användas dagen därpå. Funktionalitet och färg på overallen har inte påverkats av tvätt och de fläckar som funnits har gått bort. Hos barnen har overallen varit mycket uppskattad och har upplevts som bekväm och lekvänlig, men för något barn en aning för tunn. För att Mikk-Line Nylon Wear ska bli lika uppskattad ur ett vuxet perspektiv önskas bättre slitstyrka och rejälare sömmar, samt att bensluten blir bättre på att hålla vatten ute.

+Mycket god ventilation, lätt och smidig för barnet att leka i
Hål uppstår i sömmar och vid benslut, för få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Gneis SUPERSHAPE (2016 års modell)

Mycket prisvärd vinteroverall med superb passform, håller bra mot vatten och kyla

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98 - 164 cl Tillgängliga färger: Black, Blue, Ceric, Green, Orange, Petrol, Purple, Red Impregnering: Fluorkarbonfri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Fjolårets testvinnare Gneis Supershape visar för andra året i rad varför man förtjänar första platsen i vårt stora overalltest. Med en snygg design och smarta funktioner är detta en vinteroverall för alla barn och alla typer av vinter. Passformen på Supershape är mycket bra. Overallen är väldigt följsam och lätt. Det finns mer rymlighet i överdelen än i benen, men det gör också att overallen inte blir bylsig att gå i och att det finns utrymme för underställ. Supershape saknar inre snölås i ärmarna på stl 98-116 cl, men tack vare att man kan förminska ärmöppningarna så lyckas den hålla snö och väta effektivt ute ändå. Från stl 122 cl och uppåt finns snölås. På axlarna finns en vadd med extra hög bärighet för att minska värmeförlusten på axelpartiet. Byxbenen kan dras åt så att för långa byxben inte hamnar under skon och trampas på. Det har varit enkelt att klä på barnen overallen och alla öppningar för hand och fot har varit vida nog att rymma också vinterskor och tjocka vantar. Riv- och nöttåligheten hos Gneis Supershape är väldigt bra. När vintern är över syns inga spår av slitage i tyget trots intensiv användning. Den kan därför användas av syskon under flera vintersäsonger.

Det hade varit önskvärt med fler och större reflexer både på fram- och baksidan av overallen. Fothällorna har dock hållit bra, vilket ofta inte är fallet hos konkurrenterna. Gneis Supershape andas bra och gör inte barnet svettigt vid lek. Den håller vind ute och värme inne. Vattentätheten har i nästan alla fall varit mycket god. Vid extremt slaskigt väder har den någon gång känts fuktig efter uteleken. Gneis Supershape kan torktumlas i 40 grader, både för snabbare torkning och i början för att impregneringen ska återaktiveras. Gneis Supershape är en mycket bra vinteroverall som uppfyller alla de väsentliga kraven, och som är både snygg att se på och skön för barnet att använda.

* Gneis Supershape finns nu även i en vidare modell Supershape Space.

+Hög slitstyrka, bra värmehållning, smidig passform
Känts fuktig vid extrem slask, för få reflexer

Bästa pris hos:

Isbjörn of Sweden PENGUIN (2016 års modell)

Lekvänlig vinteroverall som håller värmen ordentligt och står emot vatten

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 15000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-128 cl Vikt: Medel Densitet: ca 8,0 g/cl Färger: CandyFrog, FierceRed , Smoothie , SuperheroBlue , NavyBlue, Mole och Royal Impregnering: Bionic Finish Eco Foder: Bluesign licensierade Primaloft Black Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C

Även i årets overalltest fortsätter Isbjörn of Sweden PENGUIN att hålla fanan högt som vinnare i premiumklassen. Trots det höga priset blir overallen mycket prisvärd då den håller under flera vintersäsonger och verkligen briljerar på de viktigaste parametrarna - funktion, kvalitet och passform. Den har utmärkt andningsförmåga och håller värmen mycket väl även vid sträng kyla. Slittåligheten i materialet står väl emot både krypande och klättring, detta gäller även på knäna och rumpan som oftast är en overalls mest utsatta partier. Flitigt tvättande av overallen har inte heller gjort någon skada på tyget. Passformen är bra, barnet kan röra sig obehindrat och midjan kan anpassas i storlek vilket gör att kroppsformen inte behöver påverka hur overallen sitter. Snöstopp finns inte men muddarna i ärmar och ben håller tätt. Att föra overallen över vinterkängorna har inte varit svårt.

Ett stort plus är overallens mångsidighet då den har både bra värmehållningsförmåga och andningsförmåga. Det gör att overallen med fördel kan användas alla säsonger, blåsig höst, kall vinter och slaskig vår. På utsidan kan den kännas fuktig över vaderna om barnet lekt i vattenpölar, men det har inte trängt igenom in till kroppen. Att overallen andas väl gör den är utmärkt för aktiva barn, vi har inte upplevt att insidan blivit blöt på grund av svett på varma eftermiddagar. Armar och ben har i vår mening något få reflexer men i övrigt har overallen utmärkt säkerhet, det finns inga löst hängande snören eller annat som barnet kan skada sig på. Det tål att upprepas; funktion, kvalitet och passform är enastående och den långa livslängden gör Isbjörn of Sweden PENGUIN till ett utmärkt köp.

+Mycket bra värmehållning och andningsförmåga, bra vattentäthet, god passform
Högt pris, få reflexer

Mikk-Line Nylon Junior (2016 års modell)

Varm och vattentät overall med mycket bra ärm- och benöppningar

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Budget Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 92-140 Tillgängliga färger: Enfärgat och mönstrat Impregnering: Fluorkarbonfri Maskintvätt: Ja Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 30 C°

Nylon Junior är en funktionell vinteroverall från Mikk-Line som till ett lågt pris håller hög kvalitet. I likhet med många andra modeller av vinteroveraller så har även Nylon Junior färre reflexer än vad som är önskvärt. Overallen har också problem med att knapparna till fothällorna lossnar snabbt och själva fothällorna slits sönder. Detta är dock två mindre nackdelar med en i övrigt mycket bra vinteroverall. Mikk-Line Nylon Junior andas ordentligt och barnet blir inte svettigt av att ha den på sig, men inte heller kallt. Värmehållningsförmågan uppfattas som mycket god och inte ens under de kallaste vinterdagarna har barnen klagat på temperaturen. Luvan går att ta bort om barnet önskar det. Passformen känns väl anpassad efter ett barns kropp, overallen blir varken för tajt eller bylsig och svår att röra sig i. Det finns inga snören eller andra detaljer som känns som en säkerhetsrisk. Overallen har YKK-dragkedjor som har fungerat bra.

Overallen är väl anpassad för att fungera bra i vardagen och det märks särskilt vid påklädning. Benen är vida, vilket gör det enkelt att få byxbenet över skon. Resåren i mudden i fotändan är väldigt bra och overallen har suttit ordentligt på plats trots att fothällorna snabbt gick sönder. Även ärmarna har bra öppningar som gör det lätt att få igenom en barnhand med en tjock vintervante på. Mikk-Line Nylon Junior är lätt och följsam i designen, släpper inte igenom kalla vindar och får godkänt i slittålighet. Efter en säsongs intensiv användning kan vi se att den på vissa ställen tappat lite i färg och att den nötts något på knäna - men inte så det påverkat funktionen. Vattentätheten har det överhuvudtaget inte varit något problem med. Mikk-Line Nylon Junior är en mycket väldesignad, varm och bra vinteroverall som har ett relativt lågt pris.

+Varm, vattentät och med mycket bra ärm- och benöppningar
Fothällorna går snabbt sönder, för få reflexer

Mikk-Line Nylon Baby (2016 års modell)

Vattentålig overall som känns lätt och smidig för barnet och har smarta funktioner

Testår: 2016 Typ: Babyoverall Prisklass: Budget Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74-104 cl Tillgängliga färger: Enfärgat och mönstrat Impregnering: Fluorkarbonfri Torktumling/Torkskåp: Nej/Ja Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 30 C°

Mikk-Line Nylon Baby är en overall för de minsta barnen. Den är särskilt anpassad för sitt ändamål bland annat genom de dubbla dragkedjorna som ska underlätta vid på- och avklädning. Mikk-Line har tänkt igenom detaljerna noga, och Nylon Baby har den smarta funktionen att halskragen kan knäppas igen först. Att overallen hålls ihop av kragen gör att det blir ännu enklare att dra upp YKK-dragkedjorna därefter. Det finns inga snölås i ärmar och ben men resåren är tajta, vilket håller snön ute och får byxbenet att stanna kvar neddraget över skon. Dessutom har fothällorna hållit vintern igenom, annars en detalj som snabbt brukar påverkas av slitage. De tajta resåren i ärmöppningar uppfattades dock som något av ett minus när en barnhand med vante på skulle komma igenom.

Passformen på Mikk-Line Nylon Baby är bra men åt det bylsigare hållet, även om den har resår i ryggen. Materialvalet gör overallen lätt och följsam i övrigt, och tyget känns inte stelt eller hårt. Det finns inga lösa snören eller andra säkerhetsrisker. Vinteroverallens luva är fäst med kardborre. Nylon Baby har reflexer bland annat på armar och skuldror, men de hade gärna fått vara både fler och större. Andningsförmågan har varit mycket god, overallen har aldrig gjort barnet svettigt men det har heller aldrig blivit fruset. Förutom att hålla värmen är den även vind- och vattentät. Tvätt i maskin och torkning av Nylon Baby har inte påverkat tygets funktioner och färgen har inte heller blivit blekt. Mikk-Lines overall har en utmärkt rivtålighet och tål nötning väldigt väl, vilket är imponerande med tanke på att tyget känns så mjukt. Mikk-Line Nylon Baby är en enkel men välkonstruerad overall, vars funktioner gör den mycket prisvärd och därför blir den vårt val av bästa babyoverall 2016.

+Genomtänkta funktioner, vattentålig, lätt och smidig i tyget
Något bylsig passform, tajta resår i ärmslut, dåligt med reflexer

Gneis RODIUM (2016 års modell)

Smutstålig och prisvärd vinteroverall som håller värmen inne och vätan ute

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 122 - 164 cl, Tillgängliga färger: Black, Blue, Green, Red, Black + Grey , Black + Green(R space) Blue(R space), Cerice( R space) Impregnering: Fluorkarbonfri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Rodium är Gneis modell av vinteroverall för de lite äldre och mer aktiva barnen. Overallens goda förmåga att andas har hållit temperaturen väl, barnen har mycket sällan blivit svettiga i den. Rodium klarar av slitage och slit med mycket gott betyg. Efter en säsongs användning syns inga märkbara slitningar. Inte ens på knän eller vid rumppartiet, vilket är ovanligt när det gäller overallers förmåga att hantera äldre barns lek. Rodium har även haft en mycket bra vattentäthet. Ärmar och ben är tighta och har bra snöstopp. Byxbenen kan dras åt, vilket är mycket praktiskt om vinteroverallen är lite för lång i benen i början av säsongen. Då undviker man att barnet trampar på benslutskanten så att den slits. Rodiums passform överlag är åt det mer slimmade hållet, vilket gör att den passar extra bra för smala barn som kan uppleva andra overaller som för bylsiga. Det finns ändå gott om utrymme innanför overallen om det skulle behövas ett extra mellanlager under vinterns kallaste period.

Rodium har en mycket god värmehållningsförmåga och är lika bra på att stå emot kyliga vindar. Det är således en overall som fungerar bra för olika sorters vinterväderlek. Designen på overallen är snygg och passar bra för ett barn med åsikt om hur kläderna ska se ut. De mörkare byxorna mot den färgglada överdelen gör att overallen ser ut som ett tvådelat set. Gneis Rodium har klarat av tvättar bra och utan att påverkas i funktion. Vi upplevde dock att den tog ganska lång tid på sig att torka efter tvätt. Precis som med de flesta andra overaller så kunde reflexerna varit fler och vi hade framför allt gärna sett mer reflexer på overallens ryggparti. Eftersom att Rodium är en modell för äldre barn hade det varit bra med fler fickor att försvara saker i. Det sammanfattade intrycket är att Gneis Rodium är en stilren och prisvärd overall som klarar både värme och väta väl.

+Bra rivtålighet och värmehållning, står väl emot väta, snygg design
+
+
+
Tar lång tid på sig att torka efter tvätt, för få reflexer

Bästa pris hos:

Tenson Bloom (2016 års modell)

Vinteroverall av hög kvalitet, med god passform och motstånd mot både kyla och slask

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja alla Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 86/92-134/140 Tillgängliga färger: Cerise, Lila, Turkos, Blå, Marinblå, Svart Impregnering: Bionic Finish Eco Torktumling/Torkskåp: Nej/Ja Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C°

Tenson Bloom är en rejäl och ordentlig vinteroverall med snygg design och god funktionalitet. Den har hållit värmen inne och det blöta ute. Vattentätheten har berott både på bra materialval och på en bra konstruktion i ben- och ärmöppningar. Bloom har varit enkel för barnet att ta av och på sig. Den tunna mudden i ärmen går ner en bit vilket håller vanten väl på plats. Fothällorna i benöppningarna går att reglera i längd. Overallen hade gärna kunnat ha några reflexer till, framför allt på framsidan. Varken vind eller kyla tar sig igenom overallens yttre lager och Tenson Bloom står även emot väta vid blaskväder, inklusive lek i vattenpöl. Om overallen blir lerig så är det enkelt att tvätta den. Den har inte påverkats i vare sig form eller funktion trots att den under en period tvättas dagligen. Färgerna som Bloom finns tillgänglig i har dock i sig varit bra på att kamouflera smuts.

Såväl nöt- som rivtåligheten har varit mycket god hos Tenson Bloom, inget hål eller revor har uppstått efter användning. De förstärkningar som finns på overallen är väl placerade. Passformen har varit god. Overallen kan spännas åt i midjan, så att den inte glider ned längs barnets kropp och gör benen bylsiga och svåra att gå i. Bloom känns lätt och följsam och det bidrar också till att barnets rörlighet inte har påverkats. Overallen har praktiska fickor på benen, men en knapp lossnade rätt snabbt. På en av overallerna som testades släppte även en kardborre i sömmen. Förutom dessa mindre detaljer är Tenson Bloom en overall som både är snygg och praktisk, ett inköp man kan vara nöjd med.

+Väldesignad overall som är både varm och vattentät, mycket slittålig
Sämre kvalitet i vissa små detaljer såsom fäste av knappar

Reimatec® Gotland (2016 års modell)

Varm och rejäl overall som samtidigt har en smidig passform och tål smuts och lek väl

Testår: 2016 Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-98 cl, Tillgängliga färger: Pink, Plum, Grey, Lime, Blue, Navy, Black Textilcertifiering: Oeko-Tex® standard 100 Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Gotland från välkända märket Reima finns tillgänglig i storlekarna 74-98 (uppfattas som lite stor i storleken) och är alltså tänkt för det mindre barnet. Många andra babyoveraller har utrustats med två dragkedjor, men på Gotland finns tyvärr bara en. Det gör det något bökigare att få på overallen på barnet, även om dragkedjan går hela vägen ned på ena benet. Gotland har muddar i ärmöppningen som är lagom tighta, en hand med vante på kan komma igenom. På insidan finns knappar som kan användas för att fästa andra, specifika Reimaplagg med. Om man inte använder fler Reima-plagg så känns knapparna bara hårda och onödiga. Designen är klassiskt snygg, med en kant av fuskpäls på luvan. Passformen är väl anpassad efter en barnkropp, overallen känns smidig och lätt. Barnet kan röra sig precis som vanligt med den på. Det finns utrymme för att få plats med ett underställ under. Gotland är en varm vinteroverall och barnen som använt den har aldrig klagat på att de fryser. Även vindtätheten har varit bra, overallen har en bra vindslå med knappar.

Reimatec Gotland tål vatten mycket väl, den höll barnet torrt vid slask med också när barnet satt mitt i en vattenpöl och plaskade. Muddarna i byxbenen sluter tätt runt barnets skor, och även fothällorna har fungerat väl. Efter vinterns slut så syns små nötningar på overallens knän, men det lilla slitage som uppstått påverkar inte overallens funktion. Det har gått bra att tvätta och torka Reima Gotland, men på den ena overallen kan vi efter en tid ändå se att färgen blekts en aning. Det syns att den blivit tvättad. Smutståligheten har i grunden dock varit mycket bra. Reimatec Gotland känns rejäl på samma gång som den är smidig, och har blivit ett favoritplagg som fungerar under hela vintern.

+Varm, smidig och samtidigt rejäl, tål smuts, bra och lekvänlig passform
Vissa nötningar uppstår på knäna, kunde haft fler och större reflexer

Ticket to Heaven Baby Baggie Suit (2016 års modell)

Testår: 2016 Typ: Baby Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-86 cl, Torktumling/Torkskåp: Ja/Ja Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Ticket to Heavens (Ticket Outdoors) babyoverall Baby Baggie Suit klarar av allt en overall ska kunna och har dessutom en snygg design. Reflexer saknas helt på byxbenen samt ärmar, och de som finns på bröst och skuldror är alldeles för små. Ett vanligt minus hos barnoveraller men likväl något som så enkelt skulle kunna bli bättre. Passformen är utmärkt, barnet kan röra sig naturligt i Baby Baggie Suit. Storleksmässigt är den rymlig vilket är bra att känna till inför inköp. Materialvalet gör att den ändå inte känns tung eller bylsig. Yttertyget har dessutom visat sig vara mycket slitstarkt då det knappt finns några tendenser till upprivna hål och slitage på rumpa och knän.  Det syns knappt att overallen har använts när vintern är över. Ticket to Heaven Baby Baggie Suit är anpassad för de mindre barnen genom sina dubbla dragkedjor, som gör öppningen större och förenklar vid påklädning. Även ärm- och benöppningar är rymliga och det har varit enkelt att få igenom barnets händer även när tjocka vantar sitter på. Fotremmarna har hållit hög kvalitet och sitter efter vinterns slut kvar på sin plats, utan att ha slitits sönder.

Andningsförmågan har varit riktigt bra och overallen håller värmen väl, inga extra lager med underställ har krävts under vintern som varit. Ticket to Heaven Baby Baggie Suit har bra muddar i både ärmar och ben. Både lössnö och slask har hållits ute och själva tyget har heller inte släppt igenom fukt. Baby Baggie Suit är varm och vindtät och har en utmärkt säkerhet, helt utan lösa snören. Luvan kan tas loss helt. Kragen på overallen är dock ganska låg, så utan luvan på blottas nacken för en del kall luft. Ticket to Heaven Baby Baggie Suit håller måttet mer än väl och känns som en mycket prisvärd vinteroverall.

+Slittålig, varm och vattentät, snygg design med bra rörlighet för barnet
Låg krage, för få och för små reflexer

Didriksons Ojos Kid’s Coverall (2016 års modell)

Varm och vattentålig vinteroverall som kan anpassas så att den växer med barnet

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl Tillgängliga färger: Navy (mörkblå), Flag red (röd) och Amaranth (mörklila) Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, men på låg värme Maximal tork-temperatur: 40 C°

Didriksons vinteroverall Ojos är en barnoverall i premiumprisklassen från Didriksons. Som en unik egenskap är modellen utrustad med en specialfunktion som kallas Extended Size. Den innebär att en söm i ärmar och ben kan tas bort så att dessa kan förlängas. Detta gör att overallen kan användas även när barnet vuxit en storlek. Extended size-funktionen kan på så sätt spara in pengar om barnet skulle få ett tillväxtsprång mitt under vintersäsongen, eller göra att den kan användas två vintrar efter varandra. Passformen hos Ojos är rymlig och bra, det går att ta på barnet ett extra underställ eller mellanlager utan att overallen känns för tight. Didriksons Ojos håller värmen utmärkt men för ett i grunden varmt barn kan den känns något för varm vid mildare utetemperaturer. Overallens förmåga att andas får dock godkänt men kanske hade ventilationen kunnat vara ännu bättre.

Justerbara snölås underlättar av- och påklädning av Didriksons Ojos samtidigt som de effektivt förhindrar att snö läcker in vid ärmar och ben. Midjan kan justeras med resår och vid dragkedjans slut så skyddar ett skavskydd barnets hals. Riv- och nöttåligheten är utmärkt och Ojos ser inte sliten ut trots intensiv användning. Overallen har en del reflexer men de kunde varit ännu fler på ärmar och ben såväl som på ryggen. Vi hade också gärna sett fler fickor på overallen. Vatten- och vindtätheten är utomordentlig. Inte ens vid ruskväder och riktigt slask blir barnet kallt eller blött.  Ett stort plus är den väldigt bra passformen, som ger barnet samma rörlighet med overallen som utan - något som får såväl barn som föräldrar att bli nöjda Didrikson Ojos.

+Står väl emot väta, utmärkt värmehållningsförmåga, kan växa med barnet
Lite för varm för vissa barn, för få fickor och reflexer

Lego Wear Jyll/Javier (2016 års modell)

Varm och torr overall med bra passform som gör det lätt för barnet att röra sig

Testår: 2016 Typ: Baby Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 3500 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74-104 cl Tillgängliga färger: Röd, Lila, Turkos, Marinblått, Svart, Grön Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temp., syntet

LEGO Wear är ett barnklädesmärke som tillverkar både ytter- och innerplagg. Vinteroverallen Jyll, Javier är en smidig och varm modell med bra passform, som möjliggör att barnet kan röra sig precis som vanligt i vinterleken. Overallen känns lätt och tunn men har hållit värmen mycket väl, inte ens i Norrlandsklimat har barnen blivit kall med overallen på. Även vind- och vattentätheten har varit god. Lego Wear Jyll, Javier har inget snöstopp och dragkedjan är inte tejpad, ändå har fukt och slask aldrig läckt in till barnet. Fotremmen i benslutet har fungerat väl och bidragit till att hålla overallen på plats över skon. De har dock varit åt det hårdare hållet, mer stretch hade underlättat vid påklädning. Ben- och ärmöppningar har annars varit bra och tillräckligt vida för att man ska få igenom en hand med vintervante på. Använder man dessutom Lego Wear-vantar så finns det knappfästen för dem på overallens ärmar.

Både nöt- och rivtåligheten hos Lego Wear Jyll, Javier har varit bra. Även när plagget använts av barn som krupit med overallen så har tyget sett fint ut vid säsongens slut. Tvätt och torkning har även det funkat bra, men vissa typer av fläckar har satt sig så att overallen blivit lite solkig. Utseendet på Lego Wear Jyll, Javier är piggt färgglatt men inte så stilkänsligt. Overallen har många roliga detaljer, som exempelvis att en Lego-bit passar i emblemet som har en Lego-knopp. Overallens fleecefodrade krage har skyddat barnets hals mycket väl utan att skymma sikten. Vi tycker dock att suffletterna var alldeles för få, i synnerhet på ben och ärmar. För den som har ett rörligt barn som vill ha en lätt och smidig vinteroverall med utmärkt passform så motsvarar Lego Wear Jyll, Javier kraven till fullo.

+Bra passform, enkel för barnet att röra sig i, håller varmt och torrt
För få reflexer, inte så modern design, hårda fotband

Ticket to Heaven Baggie Suit Oxford (2016 års modell)

Slittålig och vattentät overall som håller värmen väl och är snyggt designad

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Orange, True Red, Grape Juice, Beetroot, Navy Iris, Majolica Blue, Caribbean Sea, Coffee, Castlerock, Black Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C

Ticket to Heaven (Ticket Outdoor) Baggie Suit Oxford prickar av mycket fina omdömen på några av de allra viktigaste punkterna. Passformen och den snygga designen är två av Baggie Suits främsta fördelar. Overallen är rakt till formen med en praktisk resår i ryggen och den känns rymlig utan att bli pösig. Overallen har inget överflödigt tyg som hindrar barnet från ett naturligt rörelsemönster. Många av detaljerna känns genomtänkta och är väldigt funktionella. Ärmsluten har smarta knappar, fickorna har en bra form och är lämpligt placerad och dragkedjeskyddet i halsen är uppskattat. Det har varit enkelt att klä på barnet. Ärm- och benöppningar har varit rymliga nog för att träs över vinterskorna och tjocka vantar men ändå haft effektivt snöstopp. Värmehållningsförmågan har varit mycket bra och det finns utrymme för extra underställ på vinterns kallaste dagar. Det här är en overall som utan problem klarar av riktigt kyligt väder men ändå inte tummar på barnets bekvämlighet.

Baggie Suit klarar av att tvättas men det här året upplevs en av overallernas yttertyg lätt suga åt sig smuts och viss smuts stannar sedan kvar i tyget även efter att overallen har rengjorts, vilket inte har hänt förr om åren. Denna overall har påverkats av barnens lek och fått nötmärken på knäna. Antalet reflexer får godkänt men de hade gärna fått vara fler och mer synligt placerade. Förutom visst slitage från tvätt och användning så är Baggie Suit en vinteroverall som håller barnet både varmt och torrt. Med sin superba passform blir Ticket to Heaven Baggie Suit snabbt mycket uppskattad av både barn och föräldrar.

+Slittålig, varm och vattentät, snygg design med bra rörlighet för barnet
Viss slitage, för få synligt placerade reflexer

Bästa pris hos:

Gneis MINISHAPE II (2016 års modell)

Slittålig vinteroverall med utmärkt andningsförmåga, står emot både vatten och vind

Testår: 2016 Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 92 cl Tillgängliga färger: Black, Blue, Blue-Red-Blue, Cerice-Green-Cerice, Green-Orange-Green, Petrol-Orange-Dk Petrol, Purple-Purple Grey, Red Impregnering: Fluorkarbonfri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Gneis Minishape II är en mycket genomarbetad och välkonstruerade vinteroverall för mindre barn, som både i materialval och detaljer håller hög kvalitet. Overallens enda nackdelar är de små och för få reflexerna samt att fothällorna snabbs slits sönder och att knapparna som håller dem på plats släpper. Samma svagheter som vi ser hos de flesta vinteroveraller. Där finns det utrymme för förbättring, även om de skickar med ett par extra fothällor, men på de viktigaste punkterna får Minishape II rakt igenom toppbetyg.  Gneis overall är en smal och smidig modell, åt det tunnare hållet men håller ändå värmen utmärkt. Den är enkel för barnet att röra sig i och lyckas utan att bli bylsig lämna utrymme för ett underställ om vintern skulle bli extra kall och hård. Slittåligheten är fenomenal. Trots två säsongers användning syns knappt några nötningar ens på de mest utsatta ställena såsom på knän och rumpan.

Designen på Gneis Minishape II är både snygg och funktionell, och den kommer i praktiska, klara färger som gör att barnet syns bra. En mildare vinter innebär mer lek i lera än snö, men trots att vissa exemplar av testoverallerna i perioder har tvättats dagligen så har färgerna hållit sig starka och overallen har inte tappat i funktion. Minishape II andas bra men håller också tätt mot vind och vatten. Även dragkedjan är bra vid lek i slask och pölar och låter inte fukt komma in. Varken ärmar eller benöppningar har snöstopp men passformen är så pass god att vatten och snö inte har kunnat läcka in ändå. Påklädningen har fungerat mycket bra. Gneis Minishape II är enkel att trä över fötter och händer, och ärmöppningen kan dras åt när vantarna väl är på plats. Overallen är utrustad med två dragkedjor, för att öppningen ska bli vidare och barnet enklare ska kunna ta på sig den.  Vi ser det också som ett plus att overallen har fleece vid hakan och halsen. Gneis Minishape II är nära på perfekt och därmed ett mycket bra val av vinteroverall för det lilla barnet.

+Varm, smidig, tål vatten mycket väl, enkel att klä på barnet
För få och dåligt placerade reflexer, knapparna för fothällorna lossnar snabbt

Bästa pris hos:

Polarn O. Pyret (2016 års modell)

Vinteroverall med mycket bra värmehållningsförmåga, perfekt för snörika vintrar

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl, Tillgängliga färger: Golf green/Grape Royale/Black Impregnering: PFC-fri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, på låg temperatur Tål torkskåp: Ja, på låg temperatur Maximal tork-temperatur: 40 C

Vinteroverallen från Polarn O. Pyret är stilren i klassiska färger och med snygga detaljer. Den har många smarta funktioner, en bra luva som kan justeras och bra muddar i ärmarna samt smarta dragkedjor för fickorna. Nöttåligheten har varit mycket god. När vinter är över så ser overallen knappt använd ut, trots intensiv lek. Tyget känns robust och tåligt. Rivtåligheten har också varit god men i vissa sömmar finns tendens till att tyget fransar sig. Precis som hos många andra vinteroveraller slets fothällorna i resårband snabbt sönder. Polarn O. Pyrets overall har klarat tvätt och torkning väldigt bra, ingen påverkan på färger har synts och inte heller har funktionerna påverkats. Overallen är dock ganska tjock, speciellt i benen, vilket gör att torktiden blir relativt lång.

Passformen i Polarn O. Pyrets overall har varit bra. I midjan finns resår som kan dras åt så att den sitter bättre, vilket är extra användbart om barnet är åt det smalare hållet. Benen är mer bylsiga och overallen känns ganska tung. Om man vill ha ett tjockt lager kläder under så kan vissa barn uppleva overallen som tight. Det kan också göra att barnen tycker att overallen inte är tillräckligt varm om det är riktigt kallt väder ute, även om overallen är fleecefodrad. Polarn O. Pyrets overall känns mycket säker. Det finns inga hängande snoddar och den är mycket vindtät. Vattentätheten är ganska god, snölåset kunde vara bättre och det händer att tyget suger åt sig lite väta vid slask. Fukten har dock aldrig trängt igenom till fodret. Polarn O. Pyrets vinteroverall är rejäl och tålig med bra rörlighet för barnen, men vi hade gärna sett att den varit smidigare i benen och haft fler reflexer.

+Slitstark och rejäl, bra detaljer i form av luva och fickor, snygg design
+
Bylsig i byxbenen, tung, lång torktid och suger ibland åt sig fukt

Ticket to Heaven Othello Suit (2016 års modell)

Slittålig vinteroverall med bra passform och motstånd mot vatten och kyla

Testår: 2016 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 15 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: Blue Stars, Hydra Navy, Purple Camou flower, Purple Stars, Purple magic, Grey Stars and Black Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Othello Suit från Ticket to heaven (Ticket Outdoor) är en modell som funnits i ett antal säsonger och ofta fått mycket goda omdömen. Årets version känns något mindre i storlek än tidigare men behåller samma goda passform, om än med en viss pösighet i rumpan. Overallens grova tyg är lätt att hålla rent och trots många tvättar på grund av smuts och kissolyckor har den inte tappat i funktion. Den lätta, luftiga designen bidrar till att ge Othello Suit en utmärkt värmehållningsförmåga men lämnar även gott om plats för extra klädlager. Rymligheten är även ett plus vid av- och påklädning. Genom att barnet kan kläs i lager på lager utan att overallen blir för tajt så möjliggörs dessutom en god rörlighet, även när vädret blir riktigt kallt. Ärm- och benöppningar har inget snölås och det är enkelt att få overallen över vantar och skor.

Reflexerna är för få och tunna. Har man overallen i en mörk färg så syns den mycket dåligt när det inte längre är ljust ute.  Vindtätheten har varit bra och Othello Suit har inte släppt igenom vatten trots lerbad och lek i slask. Halskragen ger utrymmet för en halsduk men utan att lämna öppet för halsen. Några detaljer på Othello Suit har inte varit riktigt lika bra som tidigare år. Knapparna blev snabbt utslitna på en av overallerna, och overallens dragkedja gick sönder längst ned. Slit- och rivtåligheten hade kunnat vara bättre. Efter vintern syns nötningar på knän. Testfamiljerna som använt Ticket to Heaven Othello Suit har ändå varit mycket nöjda och framför allt tyckt att detta är en overall som är bra för barnet både vid lek ute och påklädningen inne.

+Mycket bra passform, varm och rymlig, håller tätt mot vind och vatten
För få reflexer, har blivit lite nött

Wheat (2016 års modell)

Varm och stilrent designad overall med snölås i ärmarna som effektivt håller snö ute

Testår: 2016 Typ: Barn Prisklass: Budget Vattentäthet: 8 mm Andningsförmåga: 8.000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74cm-128cm Färger: Powder rose, Heather rose, Dark lilac, Cardinal, Ashley blue, Steel Textilcertifiering: Oeko-Tex® standard 100 Maskintvätt: Max 30°C Torkskåp: Max 40°C

Vinteroverallen från Wheat har en enkel men snygg design, och finns tillgänglig i en färgskala som tilltalar både barn och vuxna. Vi hade gillat dess look ännu mer om det funnits någon rolig detalj, kanske loggan i reflexmaterial. Utseendet är förstås sekundärt till funktioner och Wheat är en overall som verkligen kan hålla barnet varmt. Tyget är ganska tjockt och isolerar väldigt väl. Barnen klagar aldrig på att de fryser men blir heller inte onödigt svettiga i den. Så andningsförmåga är god och även vinden hålls ute. Passformen är rymlig men åt det bylsigare hållet, vilket gör att Wheat ibland uppfattas som lite klumpig. Själva modellen känns mer anpassad för småbarn än rörliga 4-5-åringar. Det tjocka innerfodret har barnen ibland tyckt varit i vägen när de ska leka.

Overallen från Wheat kan tvättas och har klarat av både det och torkning väl. Yttertygets förmåga att stå emot nötningar och slitage får godkänd, förutom vid sömmarna på insidan av knäna. Där kan vi efter en säsongs användning se att små hål har rivits upp. I overallärmarna finns rejäla snölås som mycket effektivt håller snön ute, men deras tighthet innebär också att det inte är helt lätt att få ärmen över en barnhand med vante på. Fothällorna i byxbenens öppning slits snabbt av, och får bytas ut flera gånger under vintern. Wheats overall lider av samma brist på stora, väl synliga reflexer som de flesta andra vinteroveraller i vårt test - vilket gör att barnen tyvärr inte syns så bra i mörkret. För det kalla barnet som absolut inte vill frysa kan vi dock konstatera att Wheat vinteroverall uppfyller kraven mer än väl.

+Varm, stilren design, effektiva snölås i ärmarna
För bylsig passform, nötningar uppstår på insidan av knäna, för få reflexer

Bästa pris hos:

Lego Wear Jenay/Jadon (2016 års modell)

Vindtät overall med följsam passform och bra snöskydd i ärmar och ben

Testår: 2016 Typ: Barn Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 3500 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 104-152 cl Tillgängliga färger: Röd, Lila, Turkos, Marinblått, Svart, Grön Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temp., syntet

Lego Wear Jenay, Jadon är en vinteroverall med smidig passform och bra värmehållningsförmåga. Till formen är Jenay, Jadon varken bylsig eller för smal. Även de mest aktiva barnen har varit mycket nöjda med rörelsefriheten de haft i overallen. Ärm- och benöppningarna var i början av vintern ganska tighta, det gav dock med sig efter en viss tids användning och utgjorde på samma gång ett bra snöskydd. Overallen har inga osäkra detaljer, inga lösa snören eller dylikt. Luvan är fäst med små knappar som vid belastning snabbt släpper, vilket känns tryggt då det tar bort kvävningsrisken om luvan skulle fastna någonstans när barnet leker. Utseendet på Lego Wear Jenay, Jadon är rätt neutralt, färgerna är pigga och de ljusa detaljerna vid blixtlås och krage uppskattas. Overallen har varit enkel att tvätta och har inte tappat i färg eller funktion efter det.

Trots att Lego Wear Jenay, Jadon är en lätt och tunn overall så har den haft en mycket bra vindtäthet och barnet har alltid hållit sig varm i den. Overallens andningsförmåga har fungerat bra för de flesta barn, men för de som är väldigt varma så finns risk för att barnet kan bli fuktigt av svetten. Vattentätheten har i stort fått godkänt, efter lång utevistelse i slask så har det hänt att en del väta trängt sig in. Reflexerna är väldigt få och för små för att barnet ska synas ordentligt i mörkret. Det största problemet med Lego Wear Jenay/Jadon är dock den bristande slittåligheten. Efter en vinters lek så har det gått hål på ena knät och det syns slitningar i sömmarna vid midjan. Det gör att overallen inte känns så prisvärd, då livslängden bara blev en säsong. Med förbättrad slittålighet så hade Lego Wear Jenay/Jadon fått ett betydligt högre betyg.

+Mycket bra och följsam passform, bra snöskydd i ärmar och ben, bra vindtäthet
Slits snabbt och mycket, för få reflexer

Mini Rodini Alaska Jr (2016 års modell)

Mycket snyggt designad overall som är varm, smidig och lätt för barnet att leka i

Testår: 2016 Typ: Barn Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm vattenpelare Andningsförmåga: 8000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-128. Tillgängliga färger: blå, pingvinmönstrad Impregnering: BIONIC-FINISH® ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Mini Rodinis vinteroverall Alaska är en trendriktig overall som finns i flera färger och mönster. Den har en avtagbar huva och insidan av Alaska är delvis fleecefodrad, vilket är mysig för barnet som får lite extra värme om rumpan. Overallen upplev    s ha en normalbra andningsförmåga och gör inte barnet svettigt. Mini Rodinis vinteroverall gör sig som bäst under den kallare delen av vintern. Den håller effektivt vinden ute och värmen inne. Vid slaskväder har utfallet varit mer varierat. En av overallerna höll alltid tätt medan den andra tenderade att släppa in fukt, varpå barnets ben blev blöta efter en halv dags användning. Formen på Mini Rodinis overall känns funktionell. Byxbenen är justerbara och bredare i fotändan och smalnar av uppåt för att inte bli bylsig. På Alaska finns en extra kil med tyg för att få plats även med de riktigt rejäla skorna. I ärmarna finns det snölås. Vi upplever ärmöppningarna som något trånga när barnet har vantar på.

Overallen är lätt och tynger inte ned det lilla barnet som ska gå och springa i snön, och rivtåligheten har fått godkänt. Mini Rodini Alaska kan tvättas i maskin men vi upplever det som svårt att få bort den solkiga känslan i tyget efter att overallen blivit smutsig. Den blir helt enkelt aldrig riktigt ren igen, åtminstone inte vissa färger av overallen. Vi saknar även ordentliga reflexer på Alaska, medan fickorna kändes lagom många och klokt placerad. Precis som på många andra overaller som har fothällor så lossnade snabbt knappen till gummibandet som ska fästas under skon. Mini Rodini Alaska har klarat sig igenom hela vintern med måttliga nötningar och överlag är detta en bra overallmodell, så länge man får ett exemplar som håller torrt. Främsta fördelen med Alaska är hur den på ett bra sätt kombinerar att vara smidig och varm på samma gång.

+Varm, smidig och lätt för barnet att leka och röra sig i
+
Ett exemplar släppte in fukt i byxbenen samt var svår att få riktigt ren, ont om reflexer

Mini Rodini Alaska Baby (2016 års modell)

Snyggt designad overall med dubbla dragkedjor och ett riv- och slittåligt yttertyg

Testår: 2016 Typ: Baby Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm vattenpelare Andningsförmåga: 8000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74-98 cl, Tillgängliga färger: röd, leopardmönstrad Impregnering: BIONIC-FINISH® ECO Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Den främsta skillnaden mot Mini Rodinis större Alaska-overall och Alaska Baby är att babyversionen har två snedställda dragkedjor som gör att den kan öppnas upp ända till knähöjd på byxbenen. Det gör det mycket enklare att klä på barnet. Överst vid halsöppningen finns även knäppning som kan stängas igen innan dragkedjorna dras upp, en praktisk och underlättande detalj. Också byxbenen kan anpassas genom att en kil med extra tyg kan knäppas loss och ge mer vidd. I ärmarna känns tyget dock åt det stelare hållet och gör att det blir tight att få igenom en vante. Fothällorna som ska hålla skorna på plats gick sönder, men det faktum att både byxben och ärm är tighta gör att man ändå får ett utmärkt skydd mot allt snöintrång.  Mini Rodini Alaska Baby hamnar inte i topposition vare sig för vattentäthet eller värmehållning, men upplevs effektivt hålla kalla vindar ute.

Passformen har varit god, med en bra justering i midjan så att overallen inte glider ned. Overallen upplevs vara liten i storlek. Yttertyget har visat sig vara mycket slitstarkt och rivtåligt, det klarar av barn som kryper och leker mycket sittandes på marken. Mini Rodini Alaska Baby har heller inte påverkats i funktion av att tvättas. Däremot upplevs det svårt att få overallen ren. Solkigheten satte sig i tyget på de ljusare overallerna och kunde sedan inte tvättas ur. Overallen har även för få och för små reflexer, som snabbt slets på så att det tappade i reflekterande effekt. Det rejäla tyget gör overallen ganska tung vilket påverkar barnets rörlighet när det använder Alaska Baby. Att det finns extra fleecefoder i rumpan ses dock som ett plus. Sammantaget får Mini Rodini Alaska Baby toppbetyg i snygg design och tåliga tyger, men saknar en del i andra funktioner vilket gör att dess pris dessvärre känns omotiverat högt.

+Snygg design, riv- och slittåligt yttertyg
Smuts fastnar i tyget, dyr, tung och bylsig

Viktiga egenskaper hos en barnoverall

För att utse vilken overall som blir bäst i test i respektive prisklass har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i ett flertal kategorier. Nedan kan du läsa i detalj om dessa egenskaper med förklaringar till hur och varför de är viktiga och även få råd om vad som är viktigt för just ditt barns behov.

Vattentäthet
Vattentathet 150x286

Det finns på marknaden en mängd olika material som är vattentäta och olika barnoveralltillverkare använder olika material. När man mäter vattentäthet mäter man i branschen traditionellt hur hög vattenpelare ett material klarar. För att förstå vad detta innebär kan man tänka sig ett flera meter högt glasrör som är öppet i båda ändar. Man ställer glasröret med ena änden ned mot materialet för vilket man vill mäta dess vattentäthet och den andra änden uppåt. Sedan fyller man på med vatten uppifrån och ser hur fullt röret hinner bli (det vill säga hur hög pelaren av vatten i röret hinner bli) innan vattnet tränger igenom materialet i botten på röret.

Branschkravet för att ett plagg ska klassas som vattentätt är 1 300 mm, det vill säga 1,3 meter. Vissa prestanda-overallers material påstås klara vattenpelare ända upp till 20 000 mm, det vill säga 20 meter! Även om det egentligen borde vara svårt att motivera vad en vattentäthet på över 4000-5000 mm har för praktisk nytta, visade vårt test att overaller med extremt höga värden för vattentäthet även var de vattentätaste och motstod väta extremt väl. Den overall som blev bäst i test hade ett värde på hela 10 000 mm. Samtidigt motstod flera overaller med en påstådd vattentäthet på 8000 mm inte väta tillräckligt väl.

Att overallens material är vattentätt innebär dock inte att overallen nödvändigtvis är vattentät. Förutom öppna ändar som byx- och ärmslut samt halslinningen kan vatten även tränga in genom blixtlås eller i sömmar. Därför ska overallen ha så få sömmar som möjligt och de sömmar plagget faktiskt har ska vara tejpade, vilket alla overaller i testet hade. Blixtlås ska dessutom ha en nedfällbar skyddande kant. Allt för att hindra att vatten eller fukt tränger igenom. Flera av de overaller vi testade hade en utmärkt vattentäthet och hade därför inte bara ett tillräckligt vattentätt ytmaterial. De hade alltså även tillräckligt skyddade byx- och ärmslut etc. för att vattnet inte skulle tränga i den vägen.

Värmehållningsförmåga

Värmehållningsförmågan är för de flesta jämte vattentätheten den viktigaste egenskapen hos en overall. Den bestäms främst av materialet och kvaliteten på overallens foder. En god värmehållningsförmåga är naturligtvis viktigare ju kallare klimat overallen ska användas i. Ju länge norröver man bor i detta avlånga land, desto viktigare bör värmehållningsförmågan bli inför ett overallval. En overalls värmehållningsförmåga står ofta motsats till dess andningsförmåga och dess rörlighet. Ju bättre värmehållningsförmåga, desto sämre andningsförmåga och rörlighet. De allra bästa overallerna har dock såväl en god värmehållningsförmåga som andningsförmåga och rörlighet.

Vissa overaller har löstagbart foder vilket gör att overallen då kan börja användas redan på hösten och sedan fortsätta brukas ända fram till långt in på våren.

Vindtäthet

Vindtäthet är en egenskap som är nära besläktad med värmehållningsförmåga, då den senare ofta är beroende av den första. När man vill veta hur mycket utomhusluften kyler mäter man köldeffekt. Förutom temperaturen påverkar ju även vindens styrka köldeffekten. Om det till exempel är - 10°C ute och det samtidigt blåser 10 m/s, motsvarar denna köldeffekt en temperatur på - 30°C när det är vindstilla. För att en overall ska kunna hålla värmen i alla väder måste den alltså vara tillräckligt vindtät. Samtidigt ska den helst också ha en god andningsförmåga och de bästa barnoverallerna uppfyller både dessa krav.

Förutom ett vindtätt material är det viktigt att vinden inte hittar in i overallens öppningar. Därför bör overallen vara utrustad med ärm- och ben-mudd, då kall luft annars lätt sugs in i ärmarna och längs byxbenen och kyler ner barnet. Vissa overaller har ärm-mudd i ärmarna med hål för fingrarna. Ärm-mudden är till för att ärmen ska sluta tätt mot armen och hålla inne värmen. Ett potentiellt problem med detta kan vara att mudden som sticker fram under ärmen då kan suga åt sig vatten. Barn med en förkärlek för att stoppa fingrarna i vattenpölar och liknande kan därför få problem med att dessa ärm-mudd blir blöta och kyler ner barnet.

Andrahandsvärde

Andrahandsvärdet på en barnoverall blir en allt viktigare egenskap för många konsumenter. Speciellt sedan Internet har gjort att man som säljare idag får mycket bättre betalt för en begagnad overall än tidigare, då man nu kan nå ut till så många fler potentiella köpare. Ofta är det de mer exklusiva barnoverallerna som har höga andrahandsvärden då de har en så god hållbarhet och inte blir lika utnötta som billigare overaller. En overall med ett högt andrahandsvärde kan därför bli en mycket bra affär för föräldern även om den har ett högt inköpspris. Detta då andrahandsvärdet kanske bara blir några hundra konor lägre än inköpspriset. Faktum är att andrahandsvärdena på många overaller idag är så höga att man som köpare ofta lika gärna kan köpa en helt ny overall i butik. På så vis kan ens barn få använda en mycket bra overall, med alla fördelar det innebär, utan att det behöver kosta mer än en mycket billig overall kostar. Overaller med höga andrahandsvärden håller i regel en mycket hög kvalitet. Därför kan man som förälder tack vare Internet-försäljning etc. ofta göra en mycket god affär genom att köpa en premium-overall i butik och sedan sälja den vidare när barnet vuxit ur den. Det behöver faktiskt inte bli dyrare än att köpa en billig ”budget”-overall för några hundralappar. Samtidigt får ens barn åtnjuta alla de fördelar det innebär att kunna använda en kvalitetsoverall, såsom passform, vattentäthet, värmehållningsförmåga etc.

Slitagetålighet

Slitagetåligheten är nära besläktad med andrahandsvärdet på en overall. För att en overall ska få ett högt andrahandsvärde måste den ju naturligtvis hålla för att kunna säljas vidare i gott skick. Den typ av overaller man billigt kan köpa på stormarknader för några hundralappar har i regel en hållbarhet som är betydligt kortare än de kvalitetsoveraller som kostar en bit över tusenlappen. Att välja en billig overall blir därför inte så billigt som man kanske tror, då den billigare overallen har en betydlig kortare livslängd än den dyrare kvalitetsoverallen. Speciellt om barnet har småsyskon som annars kan ärva sitt storasyskons overall eller om man planerar att sälja overallen när barnet växer ur den. En overall med god hållbarhet har nämligen ofta även ett högt andrahandsvärde. Förutom att en kvalitets-overall nöts mindre än en ”budget”-overall, har den i regel dessutom bättre prestanda i allmänhet vad gäller t.ex. värmehållningsförmåga, andningsförmåga, passform etc.

Rivkraft

Rivkraft är overallens förmåga att motstå revor om plagget fastnar i någonting vasst. Barn är generellt sett inte bara mer aktiva än vuxna utan därtill sällan speciellt rädda om sina kläder. De fastnar därför lätt med kläderna i olika saker, i synnerhet om de leker utomhus, t.ex. i skogen eller på en lekplats. Därför är det viktigt att en bra overall är gjort av ett material som är tillräckligt starkt för att inte slitas sönder när barnet väl fastar i något. Oftast är det grenar och andra träföremål barn fastnar i utomhus, men tyvärr är även metallföremål inte helt ovanliga orsaker till revor. En bra overall bör klara att barnet fastnar i grenar, rötter och brädor. Att stå emot en järnspik kan dock vara för mycket för även de mest rivtåliga av overaller. Vassa metallföremål får dock inte förekomma i närheten av platser där barn leker och därför borde revor orsakade av spikar, metallskrot etc. inte vara ett problem om ditt barn inte leker på olämpliga platser.

Andningsförmåga

Andningsformaga 100x229En overalls andningsförmåga är viktig på grund av att den släpper ut fukt och därmed håller barnet torrt. Om barnet vid till exempel lek svettas eller vatten på något sätt kommer in i overallen gör en bra andningsförmåga att denna fukt sipprar ut ur overallen. Om overall inte har en tillräckligt bra andningsförmåga kommer denna fukt istället att stanna kvar och riskerar då att kyla ner barnet när det är inaktivt och då inte själv värmer upp sin kropp på samma sätt. Dessutom vet de flesta hur jobbigt det kan kännas att bära ett plagg som är blött på insidan och inte vill torka. Som liknelse kan man jämföra ett par jeans goda andningsförmåga med ett par läderbyxors dåliga andningsförmåga.

Det råder ofta ett motsatsförhållande mellan andningsförmåga och värmeisolering. En overall med god andningsförmåga har därför ofta sämre värmeisolering och tvärtom. Det paradoxala med detta blir här att en overall med mycket hög värmeisolering kan ha sämre värmehållningsförmåga än en overall med god andningsförmåga. Det finns dock även riktigt bra overaller som har såväl bra andningsförmåga som bra värmeisolering.

Kläderna barnet bär under sin overall påverkar också andningsförmågan och därmed värmehållningsförmåga. Med rätt kläder under overallen kan även en overall med sämre andningsförmåga prestera bra och med fel kläder under kan även overall med bra andningsförmåga prestera dåligt.

Säkerhet

Säkerheten är en ofta lite bortglömd men alltjämt mycket viktig aspekt i bedömningen av en overall. Mer grundläggande säkerhets-funktionalitet, som att overallen inte har några lösa snören eller annat som under olyckliga förhållanden kan bli dödsfällor för barnet är naturligtvis viktiga. Denna typ av säkerhetsrisker är dock idag (som väl är) ovanliga, då branschen lärt sig av de olycksfall som skett och därför skyr allt vad snörning och liknande heter. Istället är det idag synligheten som är den vanligaste svagheten ur säkerhetssynpunkt bland moderna overaller. Att en overall syns väl är nämligen viktigt för barnets säkerhet. Reflexer är den kanske viktigaste faktorn för en god synlighet under vintern, speciellt i trafiknära miljöer. En overall bör ha flera reflexer på olika delar av overallen, så att minst en reflex är väl synlig oavsett barnets position och varifrån betraktaren ser barnet. Reflexer på armar och ben syns extra bra då reflexer i rörelse syns lättast.

För bästa synlighet duger det dock inte med tillräckligt många samt rätt placerade reflexer. Även overallens färg är viktig för synligheten, åtminstone när det är ljust ute. Även om det oftast är mörkt i Norden under vintermånaderna är det fortfarande ljust en stor del av dygnet, speciellt under dagtid då barnet ofta är utomhus. I dagsljus krävs därför en färg som sticker ut från omgivningen för att overallen ska ha bästa synlighet. Även vid skymningsljus (som i Norden råder under extra lång tid) är väl synliga färger lika viktiga som reflexer. En god synlighet i dagsljus är dock inte bara viktigt ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Om barnet skulle försvinna i skog och mark kan en overall som är väl synlig i dagsljus rädda liv. Att hitta barnet innan mörkrets inbrott är ofta livsavgörande då den kalla vinternatten snabbt kyler ner barnet. Flera är de barn vars liv troligen kunde ha räddats om de haft på sig väl synliga overaller. Ofta får dock synligheten stå tillbaka för att ge overallen moderiktiga färger då såväl tillverkare som föräldrar inte beaktar färgens vikt för synligheten. Flera tillverkare erbjuder dock minst ett färgglatt alternativ av de olika färgval som ofta finns för en given overallmodell.

Passform

Passformen är en annan egenskap som är viktig i bedömningen av en overall. Det är inte lätt att skapa en overall med exemplarisk passform. Speciellt med tanke på att olika barn har olika kroppsform och det faktum att overallen ska bäras av en växande individ. Dessutom ofta under en hel vintersäsong då barnet kan växa flera storlekar. De senaste åren har vi dock sett en imponerande utveckling mot allt fler overaller som har en allt bättre passform, åtminstone bland kvalitetsoverallerna.

En overall med bra passform ska vara lätt att trä på barnet för föräldern, men också av barnet självt. Muddarna ska vara tillräckligt stora för att barnet ska kunna ha handskarna på när man tar på overallen och overallens ben ska vara lätta att dra över skorna. Helst ska man även kunna ha skidpjäxor under overallen. Samtidigt ska overallen sluta tätt vid såväl handleder som anklar. Som en följd av att barnen dels blir starkare, dels får förbättrad motorik då de blir äldre bör overallerna designas med detta i åtanke. Detta innebär att muddarna bör vara mindre åtsittande för små barn och mer åtsittande för äldre barn. Om detta inte görs finns det enligt vår erfarenhet en risk för att muddarna blir för åtsittande eller för lösa. Vanligast är att muddarna blir för åtsittande för de minsta barnen.

Det är också viktigt att kragen sluter åt ordentligt, samtidigt som den inte får strypa barnet. Kragen ska inte heller vara så hög att den trycker upp mössan i nacken. Blixtlåset ska nå ända upp till krag-slutet, så att inte halsen blottas och kall luft läcker in och kyler ner barnet, vilket kan förstöra värmehållningsförmågan på en annars varm overall. För bästa passform får en overall också gärna ha funktioner för att finjustera overallens storlek. En sådan funktion är justerbar snörning i midjan, så att overallen sitter åt lagom mycket och inte glider ned. En annan funktion är justerbar snörning i byxsluten för att anpassa byxlängden och förhindra att overallens byxben glider ner och kommer i vägen för barnet och slits ut. Funktioner som justerbar snörning kan bidra till att en overall passar en hel vintersäsong trots att barnet växer flera storlekar i sina andra kläder. Overallen bör även ha resår under fötterna för att hålla skorna på plats.

Rörlighet

Utomhuslek, med all den rörelse det innebär, ger en mycket god träning och bygger upp barnets muskler, koordination etc. Därför är det viktigt att kläderna inte hindrar barnens rörelser. Samtidigt är inte nödvändigtvis den overall som väger minst och är mjukast den bästa för ditt barn. Förväntar man sig att vintern inte blir så kall, passar det kanske bättre med en tunnare och lättare overall med mer rörlighet. Tror man däremot att vintern kommer bli desto kallare, är kanske en lite tyngre och stelare overall med mer värmande foder att föredra.

Då Sverige är så avlångt i nord-sydlig riktning avgörs ofta overallvalet av var man bor i landet. I den sydligaste delen av Sverige räcker många gånger en lättare overall, med mindre foder och därmed bättre rörlighet, för att hålla barnet varmt. I norra Sverige, där man måste prioritera värmehållningsförmåga, får man istället ofta tumma lite på rörligheten för att få en tillräckligt varm overall. I Mellansverige, där de flesta svenskar trots allt bor, är valet inte lika lätt då klimatet varken är lika milt som i Skåne eller kallt som i Norrland. Riktigt bra overaller håller dock barnet varmt även vid riktigt låga temperaturer utan att rörligheten försämras nämnvärt.

Att overallen har justerbar snörning i midjan och byxsluten kan också vara bra för rörligheten, om det innebär att detta förhindrar overallen från att glida ner över fötterna.

Rengöring

Rengoring 150x428En overall utsätts för mycket smuts då barn, tvärtemot oss vuxna, ofta njuter av att leka i vatten, lera, jord, sand etc. Att overallen då är tvätt- och torkvänlig är därför viktigt. På de bästa overallerna fastnar smutsen knappt då de likt teflonpannor stöter den ifrån sig. Om smuts väl fastnat på dessa overaller går den lätt att tvätta bort och ofta räcker det med att duscha av overallen eller i skölja den i handfatet.

Även de mest smutsavstötande overallerna kan dock behöva tvättas ibland, till exempel om barnet gjort på sig i overallen. Moderna overaller är dock ofta tyvärr inte så tvätt- och torkvänliga som man skulle önska. Detta beror inte minst på att många av de olika overallernas vattentäthet (och i vissa fall även andningsförmåga) bygger på ett vattentätt membran, som ligger likt en tunn film nära overallens ytskikt. Denna beläggning (ofta kallad coating) är tyvärr ganska känslig, speciellt för värme vilket kan få den att förstöras helt eller försvagas. Det är ofta detta som händer om man tvättar overallen med sköljmedel eller på för hög värme i en tvättmaskin eller torkar den på för hög värme i ett torkskåp eller en torktumlare. Vanligt är också att tejpen som täcker sömmar skadas och lossnar ifall overallen utsätts för höga temperaturer.

På grund av denna problematik ska man maskintvätta sin overall så sällan som möjligt och om man gör det är det viktigt att man inte har för hög tvätt-temperatur. Likaså gäller att inte maskintorka overallen mer än nödvändigt och vara försiktig med temperaturen även då. Naturligtvis ska man alltid vara noga med att följa tvätt-instruktionerna noga för att inte riskera att förstöra overallen. Många tillverkare rekommenderar också att man impregnerar overallen med impregneringsmedel när man tvättat den några gånger, för att förlänga livslängden på den vattentäta hinnan. Detta är i regel lätt gjort och något som verkligen kan göra skillnad.

När overallen blir smutsig kan man ofta rengöra den utan att behöva maskintvätta den genom att låta overallen torka och sedan bara torka av smutsen med en trasa eller hushållspapper. Detta är speciellt sant för de bästa barnoverallerna då smutsen har väldigt svårt att hålla sig kvar på dessa overallers ytmaterial. De bästa overallerna klarar dock både maskintvätt och maskintorkning med förhållandevis höga temperaturer utan att förlora sin vattentäthet.

Design

Designens viktigaste aspekt är nog för de flesta att overallen ser bra ut. Samtidigt får inte overallens design gå ut över dess funktionalitet. Det kanske vanligaste exemplet på hur modet kan påverka overallens funktionalitet negativt är färgerna. Ofta är färger i vilka barnet inte blir så synligt trendiga och för att möta konsumenternas efterfrågan säljer tillverkarna overaller i exempelvis grått, som är en mindre synlig färg. Det är naturligtvis svårt att klandra tillverkarna för detta, då de bara producerar vad de tror att kunderna vill ha. Vissa tillverkare som är medvetna om denna problematik har dock alltid färgglada overaller i sitt sortiment. Ibland Design 200xsom komplement till de mer trendiga färgerna när väl synliga färger inte är så trendiga.

Om overallen har en luva ska den helst bilda en vindtunnel som håller ute blåst, regn och snö. Den bör även kunna tas av för att inte hindra barnets synfält. Helst ska luvan även kunna anpassas till barnets huvudstorlek.

Dragkedjan ska vara lång för att underlätta av- och påklädning. På overaller för mindre barn kan det vara praktiskt med två dragkedjor om detta innebär att det blir lättare att ta på och av overallen.

Det får gärna finnas extra foder och tyg på skinkorna. Förutom att hålla barnet varmt när det sitter på ett kallt underlag så kan extrafodret nämligen fungera som en stötdämpare om barnet faller på stjärten.

Yttertyget bör inte ha en för glatt yta då barnet i så fall lätt glider på sin overall vid snöigt eller isigt underlag. Tyget får därför gärna vara grovt men ska samtidigt göra det svårt för smuts att få fäste på dess yta.

Ticket to heaven Othello Suit (2015 års modell)

Slittålig vinteroverall med bra passform och motstånd mot vatten och kyla

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 15 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: Blue Stars, Hydra Navy, Purple Camou flower, Purple Stars, Purple magic, Grey Stars and Black Maskintvätt: Ja Torktumling/Torkskåp: Ja/Ja Maximal tork-temperatur: 40 C Maximal tork-temperatur: 40 C°
Ticket Outdoor Othello Suit

Othello Suit från Ticket Outdoor/to heaven blev bäst i test i föregående tre års overalltest och presterade även denna testomgång mycket bra. Overallens grova tyg är lätt att hålla rent och den behöver därför oftast bara torkas av. Samtidigt tål den maskintvätt utan att förlora vare sig vattentäthet eller färg. Othello Suit står även emot slitage från lek på ett föredömligt sätt och varken snögrus eller barmark rår på det utomordentligt nöttåliga tyget.

Den luftiga designen bidrar till att ge Othello Suit en utmärkt värmehållningsförmåga men lämnar även gott om plats för extra klädlager. Sammantaget gör detta att barnet håller sig varmt vid rejäl kyla och hård vind. Genom att barnet kan kläs i lager på lager utan att overallen blir för tajt så möjliggörs dessutom en god rörlighet, även när vädret blir riktigt kallt. Trots sitt något ”pösiga” utseende är Othello Suit förvånansvärt tunn och smidig varför de flesta gillade passformen. Även om vattentätheten överlag fick goda omdömen även denna säsong så var de inte riktigt lika euforiska som tidigare år. Testarna hade även gärna sett fler reflexer och ett halsskydd för att motverka att dragkedjan skaver mot hals och haka.

+Vattentät & nöttålig, håller värmen, god passform & rörlighet
Sparsamt med reflexer

Wheat (2015 års modell)

Väldigt varm vinteroverall med rymlig passform och bra snölås i ben och ärmar

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 10.000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74cm-128cm Färger: powder rose, heather rose, dark lilac, cardinal, ashley blue, steel. Maskintvätt: Max 30°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Wheat Fur F153 7900 96 powderrose

Vinteroverallen från Wheat har en design som särskiljer sig lite från många av de andra overallmodeller vi har testat under vintern. Utseendemässigt har den en parkaslook och overallens luva har en modedetalj i form av en pälskant. Passformen är åt det lösare hållet. Fördelen med det är att barnet får en stor rörlighet inuti. Nackdelen är att den för mindre eller smalare barn kan uppfattas som bylsig och det kan göra att det lilla barnet får lite svårare att ta sig fram. Overallen känns inte tung och har inga snören eller annat som uppfattas som osäkert. Tygets riv- och slittålighet är god, inga märken eller annan åverkan har uppstått under testperioden och tvätt samt torkning har inte heller fått overallen att förändras. Wheats vinteroverall har snölås i ärmöppning, det gör det lite tightare att få igenom en hand med vante på men samtidigt så sitter vanten ordentligt fast och ingen snö kan läcka in. Overallen står emot vind och håller värmen mycket väl men har ibland upplevts ha något sämre andningsförmåga vilket gör att barnet blivit lite svettigt.

Overallen har reflexer men de är alldeles för få och för diskreta, det är inte tillräckligt för att barnet ska synas ordentligt när det är mörkt ute. Vattentätheten skulle också kunna förbättras. När barnen lekt ute på backen vid töväder så har fukt krupit igenom och overallen känns överlag något för varm vid plusgrader. Fickor har den dock gott om. Av- och påklädning funkar smidigt med Wheats vinteroverall och benen träs enkelt över även en större vintersko. Overallens främsta styrkor kommer fram vid kallt väder och snö. Barnet hålls då varmt och overallens form fungerar väl för att barnet under kan kläs enligt lager på lager-principen. Resultatet blir en prisvärd kvalitetsoverall som gör att frusna barn kan leka länge ute i snön.

+Väldigt varm, bra snölås, slittålig och rymlig passform
Alldeles för få reflexer, kan släppa igenom fukt

Didriksons Ojos Kid’s Coverall (2015 års modell)

Varm och vattentålig vinteroverall som kan anpassas så att den växer med barnet

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl. Tillgängliga färger: Navy (mörkblå), Flag red (röd) och Amaranth (mörklila) Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, men på låg värme Maximal tork-temperatur: 40 C°
Didriksons Ojos Kids Coverall

Ojos är en premiumprisklassoverall från Didriksons med en specialfunktion kallad Extended Size. Den innebär att ben och ärmar kan förlängas så att overallen kan användas även när barnet vuxit en storlek. Passformen är rymlig och bra, det går att ta på barnet ett extra underställ eller mellanlager utan att overallen känns för tight. Den upplevdes dock som något bylsig i rumpan, men det är inget som hindrar barnet i dess rörelse.

Justerbara snölås underlättar av- och påklädning samtidigt som de effektivt förhindrar att snö läcker in vid ärmar och ben. Midjan kan justeras med resår och vid dragkedjans slut så skyddar ett skavskydd barnets hals. Riv- och nöttåligheten är utmärkt och Ojos ser inte sliten ut trots intensiv användning. Overallen är relativt välförsedd med reflexer. Vatten- och vindtätheten är utomordentlig och Ojos håller värmen utmärkt, även efter många tvättar. Ett varmt barn kan dock svettas ganska ofta i overallen, trots att ett ullunderställ har använts närmast kroppen.

+Står väl emot väta, utmärkt värmehållningsförmåga, kan växa med barnet
Begränsad andningsförmåga, bylsig i rumpan

Isbjörn of Sweden PENGUIN (2015 års modell)

Lekvänlig vinteroverall som håller värmen ordentligt och står emot vatten

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 15000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-128 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,0 g/cl Färger: Smoothie, CandyFrog, SuperheroBlue, FierceRed, NavyBlue Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Isbjorn of Sweden PENGUIN

Vinteroverallen PENGUIN från Isbjörn of Sweden får priset för bästa premiumoverall. Overallen har ett relativt högt pris men efter att ha använts flitigt under en hel vinter kan vi konstatera att man i PENGUINs fall får precis vad man betalar för. Det är en overall som håller flera vintersäsonger. Förutom en utmärkt andningsförmåga så håller overallen värmen mycket väl även vid sträng kyla, och slittåligheten i material står väl emot både krypande och klättring. Detta gäller även på knäna och rumpan, som ofta är en overalls mest utsatta partier. Flitigt tvättande av overallen har inte heller gjort någon skada på tyget. Passformen är bra, overallen kan anpassas i storlek i midjan vilket gör att barnets kroppsform inte behöver påverka hur overallen sitter. Ärmarna upplevs som vida, medan benöppningarna är något tajtare till formen och kan kännas tröga att få ned över en bred vintersko. Snöstopp finns inte men muddarna i ärmar och ben håller tätt.

Ett stor plus för Isbjörn of Swedens PENGUIN är att den inte bara klarar snö och kyla. Den håller även tätt under den blaskigare delen av vintern. Inte ens när barnet praktiskt tagit badat i vattenpölar med PENGUIN på, har vatten läckt in.  Överlag har barnen inte varit förhindrade i sin rörelsefrihet, PENGUIN har upplevts bekväm att leka i och känns säker utan snören eller andra potentiella risker. Remmen som ska sitta under barnets sko skulle däremot kunna förbättras, knapparna den sitter fast i har också varit av skiftande kvalitet. Den största nackdelen hos Isbjörn of Sweden är trots allt det höga priset, men har man budget för en overall i den här prisklassen så kommer man inte bli besviken på PENGUIN. Kvaliteten i materialval, funktioner och passform samt den långa livslängden gör detta till ett utmärkt köp.

+Håller värmen, står emot vatten och sitter bra på lekande barn
Högt pris

Ticket to heaven Baggie Suit (2015 års modell)

Lekvänlig vinteroverall som barnet kan röra sig naturligt i, tål både snö och slask

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl Vikt: Medel Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Orange, True Red, Grape Juice, Beetroot, Navy Iris, Majolica Blue, Caribbean Sea, Coffee, Castlerock, Black Maximal tvätt-temperatur: Max 40°C Maximal tork-temperatur: Max 40°C
Ticket Outdoor Baggie Suit 300x400

Baggie Suit från Ticket Outdoor/to heaven håller en allt igenom god kvalitet och förutom några mindre detaljer som skulle kunna förbättras så får den höga betyg av våra testare. De viktigaste funktionerna hos en vinteroverall klarar Baggie Suit av med bravur. Även barn som annars är kalla av sig har känt sig varma i overallen, och det utan att de har blivit svettiga så också andningsförmågan har varit mycket bra. Overallen har en god vindtäthet och står dessutom emot väta väl, den kan lekas med i både pölar och slask utan att barnet blir blött eller att fukt tar sig in. Baggie Suit känns säker och tålig. Fothällorna har hållit bra. Trots mycket lek i skog och annan hård terräng så har inga nötningar eller andra skador uppstått som en följd av slitage. Luvan, som är försedd med en pälskant, har ihop med halskragen på ett bra sätt hållit både vind och snö borta från barnets ansikte.

Även passformen är bra. Baggie Suit är något bred i passformen och det skulle kunna finnas risk för att den uppfattas som klumpig. Konstruktionen är dock så pass välgjord att overallen av barnen uppfattas som mycket smidig att röra sig och leka i, och att den är lätt bidrar också till att den är följsam. Barnen har trivts mycket bra i Baggie Suit och det har varit enkelt att klä av och på overallen.  Ben- och ärmöppningar har gått att dra över både vantar och skor, det finns inget riktigt snölås men en mindre mudd som håller allt på plats. Overallen har tålt tvätt väl utan påverkan på vare sig färg eller funktion och torkar relativt snabbt. Förutom att det skulle behövas fler reflexer för bättre god synlighet när det är mörkt, i synnerhet på ryggpartiet, så är Baggie Suit en mycket bra vinteroverall som håller måttet när det gäller.

+Enkel att leka och röra sig i, klarar både kall snö och lek i slask mycket väl
För få reflexer, något bred i passformen

Tenson Bloom (2015 års modell)

Vinteroverall av hög kvalitet, med god passform och motstånd mot både kyla och slask

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja alla Tillgängliga storlekar: 86/92-134/140 Tillgängliga färger: 340 -rosa, 513-aqua, 550- blå, 964-grå Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Tenson Bloom

Tenson Bloming är något av en uppstickare i vårt overalltest. Med ett överkomligt pris och en hög kvalitet, bortsett från några mindre synpunkter gällande detaljer, så framstår Bloming som en mycket prisvärd produkt med en utmärkt passform som gör det lätt för barnet att röra sig normalt i leken. Den varken slits eller nöts enkelt och förstärkningar på knän och rumpa gör sitt jobb väl. Såväl ben- som ärmöppningar har snölås vilket gör det lite tajt att få igenom händerna med vantarna på, men säkerställer samtidigt att snö aldrig läcker in.

Varken vind eller kyla tar sig igenom overallens yttre lager och den står även emot väta vid blask, inklusive lek i vattenpöl. Om overallen blir lerig så är det enkelt att tvätta den. Den har inte påverkats i vare sig form eller funktion av regelbunden rengöring. Luvan har en pälskant som extra skydd mot blåst och fukt. Fothällornas knappar lossnar lätt och om man drar åt midjeresåren så kan den hänga ganska mycket på insidan av overallen, vilket kan upplevas störande för barnet. Förutom dessa skavanker så är testpersonerna mycket nöjda med Bloming och upplever att det är en overall av hög kvalitet som är i så pass gott skick efter en säsong att den skulle kunna ärvas vidare till yngre syskon.

+Varm, vattentät och utmärkt passform
För få reflexer, dåligt påsydda knappar för fothällan

Polarn O. Pyret (2015 års modell)

Vinteroverall med mycket bra värmehållningsförmåga, perfekt för snörika vintrar

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: Daffodil/Seaport/Ladybug/Black Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, på låg temperatur Tål torkskåp: Ja, på låg temperatur Maximal tork-temperatur: 40 C
Polarn O. Pyret 300x400

Vinteroverallen från Polarn O. Pyret håller värmen inne och snön ute, men skulle behöva ytterligare förstärkningar för att bli riktigt tålig för slitage och nötningar. På en av overallerna som vi testade så gick det hål i tyget på både ben, höft och bröst där tyget inte är förstärkt. Overallens passform är god, det finns resår i midjan som gör att overallen hålls uppe och barnet får en god rörelsefrihet. Det finns även utrymme för ett extra lager kläder. PoPs vinteroverall har även tålt kyliga vindar väl, men det tjocka tyget som bidrar till detta gör även att overallen uppfattas som något tung.

Overallen går att tvätta, men har efter en säsong blivit påverkad vid sömmarna. De tjocka benen tar även tid på sig att torka efter tvätt. Vid ben och ärmar har den ena testoverallen dock ibland känts fuktig medan den andra stått emot slask väl - trots avsaknaden av snölås i öppningarna. Yttertyget tål väta på ett bra sätt. Overallen andas väl och barnen har inte blivit svettiga med den på. Sammanfattningsvis funkar Polarn O. Pyrets vinteroverall som allra bäst under en snörik vinter.

+Mycket bra värmehållningsförmåga, god passform och snygg design
Tål ej slitage så bra, påverkas av tvätt

Gneis SUPERSHAPE (2015 års modell)

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98 - 164 cl Tillgängliga färger: Black, Blue, Ceric, Green, Orange, Petrol, Purple, Red Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 c
Gneis SUPERSHAPE 300x400

Gneis SUPERSHAPE utnämns till bäst i test och presterar trots sitt pris i mellanklassen som en sann premiumklassoverall. Den har en utomordentlig passform, en tilltalande design och tyget är lätt, mjukt och smidigt. Barnen kan lättare springa och hoppa i SUPERSHAPE än i overaller av mer bylsig och stel modell. Materialvalen är av hög kvalitet och sömmarna är heltejpade, vilket gör overallen både vattentät och slitstark. Utsatta områden vid knän och rumpa har klarat sig utan fula märken, trots flitigt åkande i isiga backar. Den har även hållit sig fin i skicket efter flertalet tvättar. Detta gör SUPERSHAPE mycket lämpad att ärvas av yngre syskon.

Värmehållningsförmåga samt vind- och vattentåligheten är av högsta klass. Våra testoveraller har hållit värmen väl och förblivit torra både i blåsiga fjällområden och i slaskig stadsmiljö. SUPERSHAPE har även hållit väl i detaljer som knappar och dragkedjor. Ärmöppningarna har fungerat väl ihop med vantar och den har väl synliga reflexer som är smart placerade. Gummifotbanden kan upplevas klumpiga, men man får även med resårfotband. Snölåsen gör fotöppningarna så tajta att de kan vara bökiga att få över stöveln. Samtidigt är detta alltid priset man får betala för riktigt effektiva snölås, något som kan vara nog så viktigt en snörik vinter.

SUPERSHAPE är därmed en overall som det inte finns mycket att anmärka på och Gneis har onekligen konstruerat en utmärkt vinteroverall med ett attraktivt pris för aktiva barn.

+Superb passform, håller värmen väl, bra motstånd mot vatten och vind, mycket prisvärd, effektiva snölås
Klumpiga gummifotband, tajta snölås

Gneis RODIUM (2015 års modell)

Smutstålig och prisvärd vinteroverall som håller värmen inne och vätan ute

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 122 - 164 cl, Tillgängliga färger: Black, Blue, Green, Red, Black + Grey , Black + Green(R space) Blue(R space), Cerice( R space) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C
Gneis RODIUM

Gneis RODIUM är overallmodellen som finns i de största storlekarna. Designmässigt känns den som en hit för barn som blivit lite äldre, i och med att de mörka benen ihop med den färggladare överdelen gör att overallen kan se ut som ett tvådelat set. Passformen är lika god som i Gneis övriga vinteroveraller. RODIUM är följsam och mjuk, väldigt lätt och med rörelserymd nog för att barnen ska kunna springa och hoppa utan hinder, men utan att overallen känns bylsig och bred. Gneis RODIUM har hållit värmen bra och har även en god andningsförmåga. Utseendet har hållits lika fint även efter att overallen har tvättas, och yttertyget har med beröm stått emot slitningar utan att märken har uppstått. Våra testares uppfattning är att RODIUM funkar som avsett både när det är kallt och mycket snö, och vid slutet av vintern när det är kallt men samtidigt blött. De tejpade sömmarna och fuktspärren vid dragkedjan gör overallen ordentligt vattentät.

Säkerhetsmässigt finns det inget att anmärka på, även om det hade varit önskvärt med fler reflexer. Det gäller framför allt på de mörka benen av overallen samt på ryggpartiet. Såväl ärm- som benöppningar har varit vida nog för att få igenom händer och fötter även om vantar och skor sitter på. Mångsidigheten och smidigheten hos Gneis RODIUM har gjort att den fungerar både som overall för lek och som välrustad skidoverall på fjällsemestern. Att den görs som overall upp till så stor storlek känns som ett plus i sig, då det inte är helt vanligt. Fler fickor är något som testarna har efterfrågat, förslagsvis på ärmen att förvara exempelvis liftkort i. Totalt sett så är RODIUM en välkonstruerad overall. Den är rymlig nog för både under- och mellanställ, men samtidigt smidig nog att barnet ska känna sig bekväm och fri med den på. RODIUM säljs även i ”More Space”-storlek för barn med mer behov av vidd i kläderna och då med namnet RODIUM SPACE.

+Prisvärd, smutstålig vinteroverall som håller både varmt och torrt
Hade varit önskvärt med både fler fickor och mer reflexer

Gneis MINISHAPE II (2015 års modell)

Slittålig vinteroverall med utmärkt andningsförmåga, står emot både vatten och vind

Testår: 2015 Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 92 cl Tillgängliga färger: Black, Blue, Blue-Red-Blue, Cerice-Green-Cerice, Green-Orange-Green, Petrol-Orange-Dk Petrol, Purple-Purple Grey, Red Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C
Gneis MINISHAPE II

Gneis MINISHAPE II är en babyoverall, och för att underlätta påklädning har den försetts med två stycken parallella dragkedjor. Passformen är rymlig utan att vara för bred. Den sitter bra även på lite smalare barn. Materialvalet känns genomtänkt då overallen både andas utmärkt och står emot slitage väl. Vare sig aktiv lek eller många tvättar har påverkat utseendet på MINISHAPE II. Samtidigt är overallen mjuk, lätt och följsam och barnen har kunnat röra sig precis som vanligt i den. Värmehållningsförmågan är god men för ett lättfruset barn kan det krävas något extra lager under overallen när det är riktigt kallt ute.

Ärmöppningar på Gneis MINISHAPE II är smart konstruerade med kardborreöppning, så det är enkelt att få igenom barnets hand även om vantarna sitter på. Vid bensluten så finns bra snölås som sluter tätt kring skon men som är rymligt nog att enkelt föra över skaftet på en vinterstövel. Våra testare tyckte att det hade varit önskvärt med fler eller åtminstone bättre placerade reflexer. Vi saknar även fickor på overallen - vilket kan behövas för att förvara exempelvis vantar i. Även om den dubbla dragkedjan gör overallen lätt att ta på, så upplevdes dragkedjorna som obekväma om de drogs ända upp. Knapparna vid skofästet har varit dåligt påsydda på samtliga testexemplar av overallen. Överlag ger dock Gneis MINISHAPE II ett gott intryck, den uppfattas av våra testare som väldigt prisvärd, säker och följsam efter barnets kropp och rörelser.

+Utmärkt andningsförmåga, bra passform, slittålig och står emot både vatten och vind
Saknar fickor, dåligt påsydda knappar vid skofästet och önskvärt med fler reflexer

Troll

Mycket varm vinteroverall med uttagbart foder som möjliggör bruk under vår och höst

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: Yttertyg 5.000 mm, förstärkning 10.000mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74-134 Färger: marinblått, rött Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Ja, max 40° C
Troll

Norska Trolls vinteroverall har de viktigaste egenskaperna som efterfrågas hos en overall som ska tåla svensk vinter, nämligen att hålla barnet varmt och torrt. Andningsförmågan är god, barnet blir inte svettigt och eventuell fukt transporteras ut mellan inner- och ytterfoder. Innerfodret är nämligen löst i Troll vinteroverall, vilket möjliggör att den kan användas även på våren och hösten. Även overallens utsida fyller sin funktion väl och yttertyget är vindtätt. Tyget är grovt och rejält, inget slitage har uppstått ens på de mest utsatta ställena - rumpa, knän och nederkant av byxben. Overallen tål tvätt väl. Vid ärm- och benslut finns muddar som fungerar som snölås och förhindrar att barnet blir blött av snölek. Overallen har för få och för små reflexer, men en större svaghet är passformen som kan upplevas för pösig trots dragsko i midjan. Vidare har det urtagbara fodret en tendens att åka med ur när man klär av barnet. Detta kan upplevas så besvärande att barnet inte vill använda overallen.

* Troll meddelar att på 2015 årsmodell så har ytan på ullfodret kompletterats med en polyesteryta som motverkar att fodret åker med ut.

+Håller värmen väl, vattentålig, mycket slittålig, kan användas under vår och höst
Problematisk passform, dålig design av det löstagbara fodret

Reima Copenhagen

Slittålig vinteroverall i babymodell, tål vatten och håller värmen väl

Testår: 2015 Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 5 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, alla (utom nacksöm) Tillgängliga storlekar: 62 – 98 cm Tillgängliga färger: navyblå, brun, grå, lila, klar/stark rosa Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 °C Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C
Reima Copenhagen Blue

Reima Copenhagen vinner pris för bästa babyoverall. Denna mycket prisvärda vinteroverall är en rymlig modell med dubbel dragkedja för enklare på- och avklädning. Barnen har kunnat röra sig normalt i den. Overallen är försedd med en lite mjukare mudd i halsen för att dragkedjan ej ska skava, och det har fungerat bra för vissa barn medan andra ändå föredragit att dragkedjan ej dras upp hela vägen. Copenhagen andas bra och barnet blir inte svettigt. Tyget har både varit nöt- och rivtåligt. Med tanke på att overallen även finns i storlek för bebisar så är det ett gott betyg att den tål att krypas med. Även tvätt och tork står Copenhagen väl emot utan att skicket påverkas. Passformen är som sagt rymlig och mängden tyg gör den något tung, men samtidigt innebär det att overallen är väl isolerad. Den har också visat sig hålla värmen väl även under riktigt kalla vinterdagar.

Förutom de dubbla dragkedjorna så underlättar även vida ben- och ärmöppningar vid påklädning. Detta då det gör det enkelt att få igenom vantförsedda händer och att dra byxbenen över vinterskorna. Reima Copenhagen har helt enkelt resår i ärmar och ben som fungerar som det är tänkt. Vid extremväder med mycket slask har en av overallernas ärmar och ben blivit fuktiga. I övrigt har overallen en mycket bra vattentäthet som inte släpper igenom fukt, och resårbandet att fästa under skon har varit av hög kvalitet som hållit hela vintern. Precis som hos de flesta overaller så lider även Reima Copenhagen av en brist på reflexer. Sammantaget håller overallen hög klass och klarar av de viktigaste funktionerna med bravur. Det är även en overall som med fördel kan ärvas av yngre syskon. Varm, torr och vindtålig gör att Reima Copenhagen fungerar för små barns lekar vintern igenom.

+Mycket slittålig, håller värmen väl och vind och väta ute
Dåligt med reflexer, något tung

Lego Tec Jussi

Prisvärd vinteroverall med bra slittålighet och smidig passform med mycket rymd

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: </=18m2 Pa/W Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 104-152 cl Tillgängliga färger: Turkos, marinblått, limegrön, svart, rosa och lila Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg
Lego Tec Jussi

Lego Tec Jussi är mjuk och följsam med en genomtänkt design i glada färger. Trots oöm behandling har overallen hållit sig i fint skick. I sömmarna har viss smuts varit svår att få bort men färgen har bestått, även efter tvätt. Vattentätheten på utsidan är god, det har dock hänt att overallen blivit något fuktig i innertyget, men barnet har förblivit torrt och inte frusit. Overallen saknar snöstopp i både ben och ärmar, vilket gör att det blir lättare att föra över overallbenen över vinterskorna eller få igenom vantarna genom ärmarna. Bensluten kan dock upplevas som något trånga då man ska dra dem över stora vinterkängor.

Passformen är god och det har funnits utrymme för ett extra lager kläder. Att den inte är så tight i modellen gör också att den passar många olika kroppsformer. Det finns inga snoddar eller andra detaljer som känns osäkra. Vindtätheten är god och om man för de lättfrusna barnen under de kallaste dagarna kompletterar med ett ullunderställ eller ett mellanlager, så håller Lego Tec Jussi måttet mycket väl med tanke på prisnivån.

+Smidig passform, bra slittålighet och god vattentäthet, mkt prisvärd
Kan behöva kompletteras med ett ullunderställ/mellanlager, fler reflexer önskas

Molo Polaris

Vindtät overall med god andningsförmåga som förhindrar att barnet blir svettigt

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 8 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: 40 C° Tål torkskåp: 40 C° Maximal tork-temperatur: 30 C°
Molo Polaris 300x400

Molo Polaris är en säker overall utan onödiga snören eller dylika detaljer. Overallen andas väl och värmehållningsförmågan samt vindtätheten är god. Barnen har inte frusit någon gång i den. Polaris är väldigt bred och kan upplevas som pösig och då hämma barnens rörelsefrihet. På- och avklädning fungerar väl tack vare bredden och avsaknaden av snölås.

Vattentätheten hos Polaris är godkänd. Medan den ena testoverallen har stått emot slitage väl så har den andra blivit rejält nött på knäna samt sömmarna runt bensluten och på insidan av benen. Små revor har också uppstått efter barnens lek på barmark. Önskvärt hade varit om Polaris utrustats med en dragkedjeförsedd ficka för förvaring av småsaker.

+Varm overall som håller vinden ute, bra andningsförmåga
Pösig passform, begränsad slitagetålighet

Lego Wear: Coverall

Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Grön, rosa Torktumling/Torkskåp: Max 50°C
Lego Wear Coverall 1

LEGO Wear:s Coverall är en mellanklassoverall som finns i en rad olika färger och mönster. Den är mjuk i tyget och har god passform. Tillsammans med en låg vikt ger detta en god rörlighet. Andningsförmågan är utmärkt och barnen har aldrig blivit blöta av svett. Overallen har vida ärmar och benslut och saknar snölås. Detta underlättar påtagning av vantar först och ärmar sedan, samt ger utrymme för slalompjäxor. Priset för detta är att avsaknaden av snöstopp ofrånkomligen innebär en viss värmeförlust. Trots detta är värmehållningsförmågan klart godkänd så länge temperaturen inte kryper alltför många grader under nollan. Overallen står även emot vind. Vattentätheten är genomsnittlig och våra testpiloter blev blöta genom tyget vid några tillfällen. Likt tidigare års modeller är slitagetåligheten begränsad och är barnet väldigt aktivt blir overallen påtagligt nött under en tuff vintersäsong. Gummibanden under skorna gick sönder och på en overall släppte sömmen vid benet. Overallen bör inte torktumlas men kan maskintvättas och lufttorkar då över natten. Antalet och placeringen av reflexer är bättre än genomsnittet. Lego Wear:s Coverall passar bäst för barn som inte sliter så mycket på sina ytterplagg och som uppskattar en snygg, lätt, smidig och mjuk overall.

+Utmärkt andningsförmåga, bra passform
Begränsad slitagetålighet

Reima Trondheim

Varm vinteroverall som kan stå emot kalla vindar och tål smuts väldigt väl

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 5 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, alla (utom nacke och midja) Tillgängliga storlekar: 92-140 cm Tillgängliga färger: marinblå, brun, grå, gräsgrön, mossgrön, mörk plommon/lila, körsbärsrosa Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Reima Trondheim

Reima Trondheim är en vinteroverall av klassiskt snitt, som håller värmen väl och står emot isiga vindar. Overallen har en god andningsförmåga. Passformen är bra, normal till rymlig i storlek, och overallens design känns till största delen funktionell. Huvan har ett extra kardborreband som känns överflödigt, och i overallen finns inbyggda hängslen som inte upplevs fylla någon direkt funktion. Hängslena kan nämligen inte regleras i längd och istället för att hålla overallen på plats så är de ibland i vägen vid på- och avklädning. Trondheim står emot smuts väldigt väl.

Det finns inga särskilda snölås i ärmar och ben på Trondheim, och den är lätt att få på över vinterskor och att dra armarna igenom även om man tagit på vintervantarna i förväg. Det finns ett par fickor men det hade varit önskvärt med ytterligare någon, exempelvis på en ärm. Trondheims slittålighet är normal, färgen har dock visat tendenser på att blekna på vissa partier. Skohällorna håller skiftande kvalitet, på vissa exemplar har de suttit precis som de ska medan de på andra lossnat och försvunnit. Vattentätheten får väl godkänt vid vinterväder, men det finns risk för att overallen tar in fukt vid extrema väderomständigheter. Reima Trondheim är en varm och smidig overall som håller fint för normalt bruk.

Reima meddelar att det extra kardborrebandet på luvan är avsett för att skydda barnet och dess kläder från att fastna i det när luvan inte används. De inre hängslena är till för att man ska kunna ta av sig den översta delen av overallen utan att overallen faller av eller släpar i marken.

+Varm och vindtålig, står emot smuts bra
Har en del onödiga funktioner

Katvig: Snowsuit Baby

Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 62-98 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Beluga, Surf the web, Wild aster
Katvig Snowsuit 300x400

Danska Katvig profilerar sig som ett märke för medvetna föräldrar som vill köpa högkvalitativa, ekologiska barnkläder. Katvig Snowsuit Baby lever på flera sätt upp till denna image. Den har en bekväm, enkel och modern design med mycket god nöttålighet. Efter en hel vinters påfrestningar syns inga spår. Dessutom tål den maskintvätt och blir som ny, tvätt efter tvätt. Andningsförmågan är utmärkt, så barnet slipper svettas i overallen. Inte heller blir barnet blött i töväder då vattentätheten, liksom vindtätheten, får högsta betyg. Och – kanske viktigast av allt – barnet håller sig alltid varmt. Overallens största svaghet är dess trånga ärmar som gör det svårt att få igenom barnets händer om vantarna redan trätts på.

+Mycket slitagetålig, vatten - & vindtät, utmärkt andingsförmåga
Trånga ärmar, stundom irriterande dragkedjeflärp, något hård krage

Minymo: Vic 8

Enkel & luftig budgetoverall som klarar kyla galant

Prisklass: Budget Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 40 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 68-92 cl Färger: Mörklila, lila, rosa, brun, grå, svart, mörkblå, blå, grön
Minymo Vic 8 250x400

Minymos Vic 8 är en moderiktig och luftig overall i budgetklassen som håller värmen mycket bra, såväl vid blåst som vid flera minusgrader. Andningsförmågan är däremot låg och aktiva barn blir lätt svettiga i overallen, åtminstone vid mildväder. När overallen är torr har den låg vikt och känns smidig men den blir betydligt tyngre vid väta. Trots att yttertyget blivit blött och insidan känns fuktig så är ofta barnet torrt och varmt inuti. Overallen torkar dessutom snabbt. Som de flesta budgetoverallerna i testet är slitagetåligheten begränsad och efter en vintersäsong på en ”Ur och skur”-förskola var våra overaller märkbart slitna. Vic 8 gör sig därför bäst kalla vintrar, för föräldrar med en begränsad vinteroverall-budget.

+Lågt pris, varm, vindtät, håller oftast torrt
Tung vid väta, begränsad slitagetålighet, låg andningsförmåga

Helly Hansen: K Explorer Playsuit

Stilren och smidig designoverall

Prisklass: Premium Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 15000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 86-128 cl Färger: Deep Violet, Navy
Helly Hansen bla

Playsuit från Helly Hansen är snygg med stilren design. Overallen har slimmad design med låg vikt som ger barnet mycket god rörlighet. Passformen är overallens främsta styrka och aktiva barn begränsas inte i lek och rörelse. Den har också en smidig luva men ärmarna upplevdes som tajta vid handen och kardborrarna något bökiga. Det finns endast två reflexer på overallen, ingen av dem sitter på ben eller kropp. Barnet håller sig varmt och torrt i slask, snö och vind. Tygets form och funktion bevaras även efter tvätt. Efter vintersäsongen var dock testoverallerna påtagligt nötta med slitna sömmar vid förstärkningen på rumpa och knän samt trasiga fotremmar.

+Stilren, smidig, god passform, vind- & vattentät, håller värmen
Låg slitagetålighet, få reflexer, lite väl tajta ärmar

Didriksons: Kebnekaise

Stilren och färgglad overall som håller värmen väl

Prisklass: Mellan Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl Färger: Black Quilt, Bright Blue, Fuchsia Quilt, Orchid Wave, Red Black, Speed Green
Didriksons Kebnekaise 250x400

Modellen Kebnekaise är stilrent designad och systermodell till testvinnaren Kilimanjaro. Didriksons plagg finns i många snygga färger och det är det lätt att hitta en färg man tycker om. Kebnekaise har god andningsförmåga, håller värmen väl och klarar flera minusgrader utan att barnet blir kallt. Omdömena kring vattentätheten är mer blandade då en testoverall läckte in och två höll torrt. Passformen är bra men kan vara lite trång över bröst och mage då barnet har flera lager under. Overallen har många reflexer men vi skulle gärna sett fler på överkroppen för att synas bättre i djup snö. Sammanfattningsvis en klart godkänd overall som både föräldrar och barn gillade.

+Stilren design, andas väl, håller värmen, god passform
Varierande vattentäthet

Lego Wear: Jared

Smidig overall som är lätt att trivas i

Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-98 cl Färger: Printed Navy, Printed Fuchia
LEGO jared615 480

Lego Wear:s Jared är en lätt och smidig overall som också är lätt att trivas i. Den är mjuk i tyget, rymlig och har god passform. Jared håller barnet varmt och torrt i både ur & skur och får torktumlas, vilket är ganska ovanligt för en barnoverall. Jared är lätt att ta på sig och har till skillnad från många andra overaller väl tilltagna byxslut, som klarar både kängor och slalompjäxor. De starka färgerna och de många reflexerna gör barnet väl synligt i såväl dagsljus som vintermörker. Vi hade gärna sett en bättre slittålighet och ifall barnet är väldigt aktivt blir overallen påtagligt nött under en tuff vintersäsong.

+Vattentät, lätt, mjuk, god passform, enkel att ta på, rymliga byxslut
Begränsad slitagetålighet

Vaude Kids: Suricate Overall II

Slittålig vinteroverall med bra förstärkningar, smal passform och god vindtäthet

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 10000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 92-140 Färger: Flame, Leaf, Hydro Blue Maskintvätt: Max 30°C Torktumling/Torkskåp: Max 30°C
Original Vaude Kids Suricate Overall

Vaude Kids Suricate Overall II är en högt prissatt men även högpresterande overall. Den har en utmärkt andningsförmåga och håller samtidigt varmt i köld. Den är också väldigt slitagetålig och tål både tvätt/torkning och lek på barmark. Overallen är lätt och har god rörlighet. Den har dessutom en smal passform och blir därför inte bylsig att röra sig i. Samtidigt går det att få plats med till exempel en fleece undertill. Suricate Overall II saknar snölås i ärmsluten vilket möjliggör smidigare påtagning av vantar innan overallen tas på. Det hade emellertid varit bra med ett resår som gick att dra åt vid benslutet, då byxtyget annars kan släpa i marken om overallen är lite för lång. Något som är vanligt i början av säsongen, innan barnet hunnit växa i overallen helt. Vind- och vattentätheten är god överlag men vid extremt blött väder kan overallen bli våt vid knän och rumpa. Fotremmen gick sönder och även om detta är mycket vanligt så tycker vi att en så pass dyr overall borde haft tåligare fotremmar. Suricate Overall II har relativt gott om reflexer men vi hade ändå önskat ytterligare några fler på baksidan och vid benen. Dagtid syns overallen emellertid bra då den är färgglad i relativt ljusa färger.

+Slitagetålig, håller värmen, utmärkt andningsförmåga, god rörlighet
Inget resår vid benslutet, fotremmen gick sönder

Hummel Kids: Penelope

Sportig designoverall för de minsta barnen

Prisklass: Mellan Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 10000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74-104 cl Färger: Fiery Red, Sparkling Grape
Hummel Penelope1

Penelope är en snygg och prisvärd overall från sportiga Hummel Kids. Den är designad för de allra minsta förskolebarnen och har gott om vidd över magen. Stolekarna finns i upp till 104 cl men den upplevdes som bylsig för större barn. Overallen har två dragkedjor för att underlätta på- och avklädning. Barnen gillade overallen men dragkedjorna är krångliga för barn som vill klä på sig själva. Ärmmuddarna är väldigt trånga vilket gör det svårt att trä på overallen med vantarna påtagna. Slitagetåligheten kunde varit bättre och vissa revor uppstod på knän. Vind och vattentätheten är dock riktigt bra och även i ordentligt busväder hålls barnet både varmt och torrt.

+Håller varm och torrt, sportig design
Begränsad slitagetålighet, trånga ärmar

Molo Pyxis

Riv- och slittålig overall i babymodell, bra passform och är enkel att klä på

Testår: 2015 Typ: Babyoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 8 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja/Nej Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Molo Pyxis 300x400

Overallen Pyxis från Molo är en ”babyoverall” och den har därför utrustats med två stycken dragkedjor. Detta för att underlätta när ett litet barn ska kläs på och av. Passformen passar ett barn i 1-2 års ålder utmärkt och hindrar inte barnet i leken. Resåren i ärm- och benöppningar håller overallen på plats. Samtidigt är den flexibel nog att man utan svårighet kan få igenom en hand med vintervante på eller trä byxbenet över en vintersko med brett skaft. Pyxis känns säker, den har inga hängande snören eller dylikt som utgör någon risk. Vi hade dock gärna sett större och fler reflexer, förslagsvis på ryggen och på framsidan av benen.

Pyxis har god andnings- och värmehållningsförmåga och den tål att nötas på av krypande barn. Vattentätheten är god överlag, men skulle varit bättre med snölås. Något man troligen valt bort då snölås gör overallen svårare att ta på. Pyxis har tvättats och torkats utan att tappa färg eller form.

+Bra passform, håller värmen väl, god rivtålighet
För få reflexer, saknar mudd i ärmar, dyr babyoverall

Helly Hansen K-rider Ins Skisuit

Varm vinteroverall med låg vikt, som gör det lätt för barnet att röra sig med den på

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-134 cl Tillgängliga färger: racer blue, navy, sweet lilac Torktumling/Torkskåp: Låg värme Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C°
Helly Hansen K rider Ins Skisuit

K-rider Ins Skisuit ger överlag ett gott intryck med några undantag. I kallt väder med mycket snö så håller den värmen mycket bra och andas väl. Rivtåligheten bedöms också den som bra. Att tvätta overallen är inget problem och den torkar snabbt. Passformen är rymlig, benen upplevs som lite onödigt vida men samtidigt har det varit mycket enkelt för barnen att få in armarna genom ärmöppningarna och att trä benöppningar över vinterskorna. För större barn har dragkedjeöppningen på overallen gjort det enkelt att klä på sig själva.

Overallen känns lätt och är smidig att röra sig i. Den passar bra för varma barn som vill ha stor rörelsefrihet, exempelvis i skidbacken. Vid slaskväder så står sig overallen inte lika väl, barnen har blivit blöta på knäna och i rumpan, och overallen släpper även in en del slask vid fötterna på grund av bristen på snölås. De långa kardborrbanden vid fötterna upplevs också som bökiga. I alla övriga avseenden har testpersonerna gillat overallen och är värmehållning prioritet så fyller den sin funktion med bravur.

+Lätt i vikt och lätt för barnet att röra sig i, håller värmen mycket väl
Vid snöslask kan vatten läcka igenom

Mikk-Line: Oxford Snowsuit

Rivtålig vinteroverall med bra passform, tål både vatten och håller värmen

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Budget Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 92-140 cl Vikt: Under medel | Densitet: 7,3 g/cl Färger: Randigt eller enfärgat Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 30°C
Mikk Line Oxford Jumpsuit 300x400

Bästa budgetoverall blir Oxford Snowsuit från danska Mikk-Line. Overallen har en utmärkt andningsförmåga men håller samtidigt värmen väldigt bra. Vindtätheten är även den mycket hög. Overallen har en förträfflig vattentäthet som består efter maskintvätt. Då ytmaterialet är smutsavstötande räcker det emellertid oftast med att torka av overallen med en varm och fuktig trasa, vilket är positivt då overallen tar lång tid att torka efter tvätt. Den har relativt låg vikt och en god passform som gör att barnet rör sig obehindrat. Det är inte heller något på overallen som är löst eller hängande som kan vara en fara för barnet. Sammantaget ger Mikk-Lines Oxford Snowsuit tveklöst väldigt mycket overall för sitt pris och är ett utmärkt val för den som är ute efter en tålig kvalitetsoverall för under tusenlappen.

+Mycket prisvärd, andas mkt bra, vatten- & vindtät, lätt & smidig, nöt- riv- & tvätt-tålig
Kunde haft fler reflexer, tar lång tid att torka efter tvätt

Polarn O. Pyret: Skidoverall

En kvalitestoverall för skidbacken

Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Grönt, Lila/Rosa
Polarn O. Pyret Skidoverall

Polarn O. Pyret är troligen det mest välkända barnklädervarumärket i Sverige och vi har testat deras skidoverall vilken de även kallar just ”Skidoverall”. Skidoverallen har en enkel men stilren design med välplacerade reflexer. Den håller varmt och torrt i skidbacken och den goda andningsförmågan håller svalt vid fysisk ansträngning och mildväder. Slitagetåligheten höll måttet och skidoverallen förblev i gott skick hela vintern. Vattentätheten försämrades heller inte efter maskintvätt. Detta och Polarn O. Pyrets starka varumärke ger overallen ett bra andrahandsvärde. Passformen är god när overallen väl sitter på, men skidoverallen upplevdes samtidigt vara lite bökig att klä på överkroppen. Trots sitt pris i premiumklassen är  Polarn O. Pyrets skidoverall klart prisvärd för den som har råd.

+Slitagetålig, vattentät, håller varm och torrt
Bökig att klä på

Didriksons: Kilimanjaro/Baffin*

En lika populär som prisvärd testvinnare

Prisklass: Mellan Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl Färger: Bright blue, Dark Violet, Dark Fuchisa, Green Quilt, Red Wave, Graphite Black
Didriksons Kilimanjaro Baffin1

Didriksons är Sveriges största modehus för barnoveraller. Kilimanjaro är en mycket populär modell och blir testets bästa overall i mellan-prisklassen. Overallen är tålig och är i gott skick efter hela vintersäsongen. Den andas väl och gummimuddar vid fötterna håller ute såväl vatten som snö. Kilimanjaro är lätt att ta på sig och har en justerbar passform. Det gör att man vid kallare väder än några minusgrader lätt rymmer 1-2 extralager. Overallen står emot smuts väl och har behöll sin vattentäthet efter maskintvätt. Väl blöt har den en kort torktid. Kilimanjaro är det bästa valet för dig som söker en overall med genomgående hög kvalitet till ett överkomligt pris.

+Överkomlig pris, vattentät, slitagetålig, andas väl, justerbar passform
Kan upplevas något pösig nedtill

Wheat Snowsuit Fur

Andningsförmåga: 10.000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: dark grey, dark lilac, pink, brown, dark blue Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Original Wheat Snowsuit Fur

Snowsuit Fur från danska Wheat är en overall i lägre mellanklassen och dess namn kommer förmodligen av luvans fuskpäls. Overallen håller värmen bra och andas väl. Vattentätheten är god och overallen står även effektivt emot vind. Snowsuit Fur tål upprepad maskintvätt utan att förlora vattentätheten. Överhuvudtaget är nöt- och rivtåligheten god och tyget har inte slitits nämnvärt. Vi vill dock nämna att båda testoverallerna för denna overall var för små barn, vilka sliter mindre på sina kläder. Dels då de väger mindre och dels då de inte rör sig lika mycket som äldre barn. Färgen på tyget är rätt matt vilket ger en sämre synlighet i dagsljus. Framförallt har Snowsuit Fur alldeles för få reflexer och barnet syns därför dåligt i vintermörkret. Luvan är avtagbar, det går dock inte att reglera hur mycket den ska hänga ner i ansiktet. Designen är bylsig med få detaljer och känns något tråkig. Resåren i ärm- och bensluten samt designen tillåter att man sätter på barnet vantarna innan man drar på overallen, vilket inte alla overaller klarar.

+God värmehållningsförmåga & vattentäthet, andas väl, bra resår i ärm- & benslut
Få reflexer, lite tråkig design

Hummel: Sky Snowsuit

Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Beluga, Surf the web, Wild aster Torktumling/Torkskåp: Max 30°C
Original Hummel Sky Snowsuit

Sky Snowsuit är en smakfullt designad mellanklass-overall från danska Hummel, som är välkända för sin goda estetik. Sky Snowsuit är syskonmodell till Star Snowsuit - vilken vi också recenserat – och det är inte bara namnen som påminner om varandra. Faktum är att dessa båda overaller är så lika att det inte alltid var lätt att skilja dem åt. Likt sin syskonmodell har Sky Snowsuit en god andnings- och värmehållningsförmåga men har även hög vattentäthet. Vikten är över medel och vissa upplevde den som något ”bylsig” men andra inte. En av våra testoveraller fick tidigt ett hål på ena knät. Vi har emellertid inte kunnat fastställa exakt hur hålet uppstod och overallen i fråga bars av ett relativt stort – och därmed tungt - barn. Sky Snowsuit har fler reflexer än genomsnittet och de gula detaljerna på armarna både ökar barnets synlighet och fungerar väl designmässigt. Samtidigt skadar det naturligtvis inte att komplettera overallen med en reflexväst under vistelse i trafik eller i skog och mark. Likt sin syskonmodell har även Sky Snowsuit ärmar som kunde varit vant-vänligare. Sammantaget uppfattar vi Sky Snowsuit som en snyggt designad overall med vissa tekniska svagheter.

+Snygg design, god andnings- och värmehållningsförmåga, vattentät, tvättålig
Något bylsig, tajta ärmar

Reima: Reimatec+

Stilren premiumoverall med fantastiskt testresultat

Prisklass: Premium Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl, Färger: Annulus, Spatial, Quad, Schicht, Tomoe
Reima Reimatec+300x400

Finska Reima har tillverkat kvalitetskläder sedan 1944, bland annat för militärt bruk. Numera är deras fokus helt på barnkläder och prestigeoverallen Reimatec+ är trots den höga prislappen mycket prisvärd. Vind- och vattentäteten är utmärkt, även efter maskintvätt. Tyget är smutsavvisande och mycket slittåligt. Testoverallerna är i gott skick trots en hel vintersäsong med utelek. Den enda förslitning vi sett är en bit av en reflex som lossnat. Overallen har god rörlighet och passform även om ärmarna kan vara lite tajta. Den håller värmen väl och har mycket god andningsförmåga. Reimatec+ är bäst i test bland premiumoverallerna och för dig som har råd är detta en utmärkt investering som håller för flera syskon.

+Mycket vattentät, håller värmen och andas väl, stilren, hållbar
Högt inköpspris, ärmarna kan upplevas lite för tajta

Abeko: Borg

Andningsförmåga: 10000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Navy, Grå Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Abeko Borg 300x400

Abeko Borg är en snygg och stilren mellanklassoverall som håller barnet varmt i både blåst och kyla. Tack vare den goda andningsförmågan blir det heller inte för varmt eller svettigt. Vattentätheten är generellt god men inte i toppklass. Vid mycket blött väder har det hänt att barnen blivit blöta. Resåret i midjan ser till att overallen sitter som den ska. Ett välfungerande snöstopp hindrar snö och kyla från att komma in via armar och ben. Däremot saknas resår i benslutet för att hålla uppe overallbenen om overallen är lite för lång. Något som är vanligt i början av säsongen om det snabbt växande barnet inte hunnit växa i sin overall helt. Att overallen inte väger så mycket gör det lättare för barnet att röra sig. Borg går utmärkt att tvätta utan att den påverkas nämnvärt. Den har även en hög nöt- och rivtålighet. Däremot gick fotremmarna sönder, vilket kan bero på att snöstoppen gör det bökigare att få på sig overallen. Färgerna gör att barnet syns väl i dagsljus. De många reflexerna är bra men vi hade gärna sett någon till på bröstet.

+Slitagetålig, håller värmen, god andningsförmåga & rörlighet
Inget resår vid benslutet, fotremmarna gick sönder

Mini a ture: Wanni Snowsuite

Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Ombre Blue, Rapture Rose Torktumling/Torkskåp: Max ?0°C
Mini a Ture Wanni Snowsuit 300x400

Wanni Snowsuite är en stilren barnoverall i övre mellanklassen från det framgångsrika/danska modehuset Mini A Ture. Wanni är gediget utformad med ett grovt, slittåligt tyg som stöter bort såväl smuts som väta. Andningsförmågan är genomsnittlig och värmehållningsförmågan likaså. Samtidigt ger det kraftiga tyget overallen en jämförelsevis hög vikt och den kan därför upplevas som något bylsig. Wanni har ganska gott om resår, dragskor etc. vilket gör att den kan anpassas i storleken vartefter barnet växer. Som på så många andra overaller är reflexerna tyvärr alltför få och overallen bör därför kompletteras med en reflexväst när synlighet är extra viktigt, exempelvis i trafiken. Likt flera andra overaller i testet är Wanni inte speciellt tvätt- eller torktålig då höga temperaturer och kemikalier – såsom sköljmedel – lätt förstör såväl vattentätheten, andningen och de smutsavstötande egenskaperna. Gör man någon gång bort sig och tvättar overallen för varmt eller använder sköljmedel, så hamnar man sedan lätt i en ond spiral där overallen lättare blir smutsig och därför måste tvättas allt oftare, vilket gör att prestandan försämras ytterligare. Följer man däremot tvätt- och torkråden så förblir Wanni en högpresterande overall som effektivt stöter bort smuts och väta.

+Stilren design, slittålig, justerbar storlek
Tvätt- & torkkänslig, tung & lite bylsig, få reflexer

Abeko: Edda

Andningsförmåga: 3000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Röd, Lila, Grå Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Abeko Edda 300x400

Edda är en overall från den svenska regnklädestillverkaren Abeko och ligger på gränsen mellan budget- och mellanklassen. Även om Edda är mycket lik sin syskonmodell Borg, så presterar Edda snäppet bättre med tanke på sin betydligt lägre prislapp. Edda är framförallt en tålig overall som inte slits i första taget. Den står emot revor väl och slitagetåligheten gynnas av förstärkta knän och rumpa. Tvättåligheten får klart godkänt och våra testoveraller har trots många tvättar inte fått nedsatt vattentäthet.  En hög andningsförmåga motverkar att barnet blir överhettat och svettigt. Den höga vindtätheten bidrar till att ge Edda en god värmehållningsförmåga. Vattentätheten upplevde vi var i paritet med syskonmodellen Borg, trots Eddas lägre pris. Även om båda overallerna står emot normal väta väl kunde ingen av dem hålla helt torrt vid lek i riktigt blött töväder. Overallens vikt är låg och detta bidrar till att ge den en god rörlighet. Fotremmarna är Eddas svaga punkt och dessa lossnade tyvärr på båda våra testoveraller, vilket medförde att overallen satt sämre. Edda finns i färgglada färger vilket ger en god synlighet i dagsljus. Synligheten i vinterkvällens mörker är inte lika imponerande och vi skulle gärna sett fler reflexer, speciellt på overallens framsida. Till Eddas försvar bör vi emellertid påpeka att den ändå har bättre synlighet i mörkret än genomsnittet.

+Slitagetålig, håller värmen, god andningsförmåga & rörlighet
Inget resår vid benslutet, fotremmarna gick sönder

Reima: Kiddo Pleione

Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Navy, Dark Pink, Orange Torktumling/Torkskåp: Max 40 °C
Reima Kiddo Pleione 300x400

Kiddo Pleione från finska Reima är en snygg overall med god andningsförmåga som låter barnet vara aktivt utan att svettas. Tyget är grovt och slitstarkt och overallen står emot revor. Slitagetåligheten är inte lika imponerande och overallerna blev ganska slitna på knän och i rumpa under testperioden. Fodret på overallen är glatt vilket gör den enklare att ta på sig. Väl på är passformen bra, barnet rör sig smidigt och den låga vikten bidrar till att overallen är lätt att leka i. Barnet hålls varmt och tyget stänger ute vinden. Kiddo Pleione verkar emellertid känslig för maskintvätt och en av overallerna fick märkbart sämre vattentålighet efter endast en maskintvätt, trots att tvättanvisningarna följts. Ingen av de två testoverallerna hade vattentäthet i toppklass och vattenmotståndet blev sämre allteftersom overallen nöttes på knä och rumpa. Kiddo Pleione är mer välförsedd med reflexer än de flesta overallerna i testet, men några till hade inte skadat. Overallens färg gör att barnet syns väl dagtid. Sammanfattningsvis är Kiddo Pleione snygg och enkel att leka och röra sig i, men – då den kommer från Reima – hade vi förväntat oss att den skulle stå emot väta bättre.

+Smakfull design, bra passform & andningsförmåga, god rörlighet
Vattentäthet under medel

Ej Sikke Lej: Wintersuit

Andningsförmåga: 7000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Färger: Electric blue, Fiery Coral Torktumling/Torkskåp: Max 30°C
Original Ej Sikke lej Wintersuit 2

Wintersuit från danska Ej Sikke Lej är en smakfullt designad overall i övre mellanklassen. Den har en mycket god vattentäthet som består efter maskintvätt. Samtidigt stöter yttertyget bort smuts relativt väl och overallen behöver därför inte tvättas så ofta. Vindtätheten är utmärkt medan värmehållningsförmågan är måttligare. Klär man barnet ordentligt med två eller tre lager under overallen så bör han/hon dock hålla sig varm så länge termometern inte kryper alltför långt under nollan. Trots den begränsade värmehållningsförmågan upplevdes Wintersuit som relativt bred i modellen. Den ansågs även lite klumpig och tung, med en något hämmad rörlighet som resultat. Samtidigt är overallens vikt/densitet bara något över genomsnittet. Tyvärr har det inre fleecefodret en tendens att suga sig fast på barnets kläder under påklädning och fodret riskerar då att följa med ut i ärmar och ben. Om detta händer måste man stoppa tillbaka fodret för hand, vilket sölar ner påklädningen. Något som lätt skapar onödig irritation under stressiga mornar.

+Smakfull design, mycket vattentät, tvättålig, smutsavstötande, utmärkt vindtäthet
Något klumpig design, osmidigt inre fleecefoder