Barnoverall: 9 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat September 2023

Varje vintersäsong sedan 9 år tillbaka genomför vi på Bäst-i-test.se ett av världens mest ambitiösa test av vinteroveraller. Vi har låtit 51 barn testa overaller under en hel vinter. Genom att låna overaller ur förproduktionen av tillverkarna så kan vi testa kommande års overaller under hela säsongen. Det är en unik testmetodik som ger hög reliabilitet till testresultatet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Overall

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

I vårt test av vinteroveraller för barn så används overallerna under verkliga förhållanden av riktiga barn. Mer än 50 barn har varit involverade i årets test. Testet genomfördes vintern 2022/2023 på förproduktionsexemplar av overaller som släpps till konsumenter hösten 2023. Overallerna har åkt pulka, suttit i pölar och klättrat i snöhögar. De har smutsats ned, tvättats och använts dagligen vintern igenom.

Varje modell har testats i minst tre exemplar och barnen som har använt overallerna har varit mellan ett och tio år gamla. Overallerna har burits under alla vinterns olika väderförhållanden – vid minusgrader och snö såväl som vid töväder och slask. När vintersäsongen är över har barnens föräldrarna noga gått igenom overallens skick och fyllt i ett utförligt formulär med frågor. Fokus har främst legat på följande:

Funktion: Hur väl overallen har hållit värmen? Står den emot slask och väta och tål materialet nötningar och slitage?

Användning: Hur är overallen i storlek, hur är dess passform och är overallen enkel att klä på och av barnet?

Detaljer: Hur ser overallens design ut, hur är den att rengöra och hur många reflexer finns det samt var är de placerade?

De olika omdömen om varje overallmodell har sedan satts ihop till en slutgiltig bedömning, vilken också vägts mot overallens pris samt om overallen är i skick att kunna användas fler vintrar. Därefter har vi utsett testets vinnare. 


Fler tester av barnkläder:

Babyoverall

Gummistövlar

Regnkläder

Skalkläder

Mer tester av produkter för barn:

Barnvagnar

Bilstolar

0 5 5 1

1. Didriksons Bjärven BÄST I TEST OVERALL

Påkostad vinteroverall som får toppbetyg för vattentålighet och värmande förmåga

Testår: 2022/2023 Vattentäthet: 10 000mm Andningsförmåga: 4000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja alla sömmarna är tejpade Tillgängliga storlekar: 80-140cl Tillgängliga färger: 8 Impregnering: Ja, BIONIC finish (PFC FREE) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: max 40 grader och under ca 30 min Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Det är sällan en vinteroverall presterar så väl som Didriksons Bjärven gjorde i årets overalltest. Visst kostar den en del, men faktum kvarstår - Bjärven fick som enda overall högsta betyg av samtliga tre testfamiljer på alla de tre viktigaste testområdena – värmande förmåga, vattentäthet och slittålighet. Det imponerar tillräckligt mycket för att Bjärven ska utses till bäst i test 2023.

Mycket varm overall som aldrig läcker in

Bjärven är en mycket varm och vindtålig overall. Med ett lager vanliga kläder, och ibland en extra tjocktröja, känns barnen alltid lagom varma efter att ha varit ute i minusgrader. Vid mer fysiska aktiviteter funkar Bjärven också väl, barnen blir inte ovanligt svettiga utan overallen upplevs vara väl ventilerad. Den är också enkel att hålla ren, det räcker att torka av den för att den ska bli fräsch för en ny dag av vinterlek.

Didriksons Bjärven är mycket vattentålig. Tyget släpper inte igenom slask och vatten. Bjärven har en mudd som snöstopp i ärmarna, som sitter precis lagom tight för att hålla tätt men inte känns krånglig vid påklädning. I byxbenen sitter resår med en gummerad insida. Ihop med det imponerande tåliga gummibandet som ska träs under skon gör det att det inte kommer in snö den vägen heller.

Snävare passform och mycket hög slittålighet

Den enda nackdelen med Bjärven är den lite mer snäva passformen, som innebär att overallen inte fungerar lika väl för alla barn. På smalare barn sitter Bjärven helt perfekt, medan rundare barn kan uppleva Bjärven som något tight. Det är dock ett stort plus att overallen kan växa med barnet. Både ärmar och byxben kan förlängas genom att man sprättar upp en söm i innerfodret.

Didriksons Bjärven är en imponerande slittålig overall. Alla tre testade overaller är i mycket fint skick efter fyra månaders intensiv användning både på snö och på barmark. Tittar man riktigt noga kan man se en antydan till nötningar på knä och rumpa. Men det råder inga tvivel om att Bjärven är en overall som kan användas av flera barn, under flera vintrar. Andrahandsvärdet upplevs högt, tack vare att Bjärven efter en tvätt i stort sett ser ut som ny igen.

BiT Didriksons Bjärven

Vinteroverall som tål att användas många vintrar

Bjärven har inget budgetpris, men den här känns overallen som en god investering om man har flera barn och vill ha en vinteroverall som tål att ärvas inom syskonskaran. Den är väldigt genomarbetad sett till hur väl den presterar under användning, och har en snygg, minimalistisk design. Overallen håller alltid varmt, alltid torrt och står emot slitage mycket väl. För maximalt prisvärde och maxad funktionalitet så är Didriksons Bjärven vinterns bästa val.

Mycket hög kvalitet på alla material, perfekt varm, klarar både slask och snö
Smalare passform
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Isbjörn of Sweden Penguin BÄSTA PREMIUMVAL

Förstklassig vinteroverall med högt pris men också högsta nivå på funktionalitet

Testår: 2022/2023 Material: Nylon Tactel 155gr/m2 samt Nylon Oxford Full Dull 220gr/m2 Vattentäthet: 15.000 mm vattenpelare Andningsförmåga: 15.000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja - 100% Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: 10 Impregnering: Bionic Finish Eco©, 100% PFAS fri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Isbjörn Penguin är vinteroverallen som, precis som så mycket annat, har sett en prishöjning under år 2023. För många kan det vara svårt att motivera den typen av kostnad för barnkläder. Men Penguin kan ses som en långsiktig investering. Dels för att kvaliteten är så god att overallen med lätthet kan användas av minst två, tre barn i syskonskaran. Dels för att såväl ärm- som benlängd är expanderbar med 3cm i storlek. Sist men inte minst för att Penguin är enkel att sälja vidare, tack vare det bibehållna fina skicket efter vinterns slut.

Mycket varm overall med rymlig passform

Penguin är mycket rymlig i passformen och upplevs som stor i storlek. I de flesta fall kan man välja en overall i samma storlek som barnets vanliga kläder, ibland behöver man rentutav gå ned i storlek. Passformen är justerbar. Man kan dra åt en resår i midjan så att overallen sitter bättre särskilt under den första tidens användning. Penguin kan även växa med barnet, då både byxben och ärmar kan förlängas.

Att overallen är så rymlig gör den enkel för barnet att ta på sig och använda, även med ett extra lager kläder på kroppen. Det är dock sällan något som behövs. Vid många minusgrader kan man vilja ta på ett extra plagg på överkroppen, annars håller Isbjörn Penguin barnet precis lagom varm om kroppen. Vid mildare väder, och om barnet är mycket aktivt, så kan Penguin ibland upplevas som lite svettig. Men det är ändå att föredra, sett till att barnen aldrig fryser ens när vintern är som kallast.

Vinteroverall som klarar både kallt och milt väder

På många sätt gör sig Isbjörn Penguin bäst för kalla, snörika vintrar. Men overallen klarar även av lek i slask och vattenpölar. Overallen har välfungerande snöstopp som hindrar snö från att läcka in. Penguin kan se blöt ut när det är riktigt slaskigt ute, men barnet hålls perfekt torra oavsett väderlek. Även vindtätheten är god. Tyget släpper inte igenom kalla vindar och overallen har en bra krage samt en välfungerande luva, som tillsammans ger ett bra skydd för halsen.

Även slittåligheten är oklanderlig. Även de mest aktiva barnen, som klättrar mycket och gärna slänger sig på marken, misslyckas med att åstadkomma några hål eller nötningar. Samtliga testade exemplar av Penguin ser så gott som nya ut när vintern är slut. Även silikonbanden som träs under skon har hållit sig hela. Isbjörn har välplacerade reflexer som ger barnet en god synlighet i mörkret, och reflexerna har som värst blivit lite uppruggade i kanterna.

BiT Isbjörn of Sweden Penguin

Högsta klass på både design och funktionalitet

Sett till prislappen så förväntar man sig väldigt mycket overall för pengarna, och det är precis vad man får med Isbjörn Penguin. Förutom högsta betyg för funktionalitet är det här en overall som även uppskattas för sin design, att den är enkel att hålla ren och att den som en av få faktiskt har tillräckligt många reflexer. Det råder inga tvivel om att den som har råd med en Isbjörn Penguin får en vinteroverall som verkligen levererar.

Håller värmen vid många minusgrader, mycket slittålig, snygg design, tål både slask och vatten, mycket värde för pengarna
Uppfattas av smalare barn som lite bylsig, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Hummel HMLIcy

Superfunktionell vinteroverall med slittålighet som passar utmärkt för aktiva barn

Testår: 2022/2023 Material: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-140 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Rudolf Bionic Finish Eco, en vattenavvisande behandling som är fri från tillsatta perfluorerade ämnen (PFC) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C°

Hummel Kids blir snabbt en omtyckt vinteroverall, som får höga omdömen på de viktigaste punkterna rörande värme, vattentålighet och hur väl overallen står emot användning utan att materialet slits. Med sin design kan Hummel ibland ses som något av en uppstickare på overallmarknaden, men under vinterns gång märks det att märket står för både utseende och kvalitet som uppskattas.

Mycket varm vinteroverall som inte kräver ett extra lager under

Det råder delade meningar om passform och dragkedja. Alla testfamiljer är överens om att Hummel Kids har en bra passform, overallen uppfattas inte som klumpig eller bylsig. Men det varierar huruvida den beskrivs som stor eller liten i storlek. Den är dock ganska avlång till formen, och kan i början av vintern upplevs som lite för lång i byxbenen. Blixtlåset beskrivs som normalt, men ett barn har mot slutet av säsongen lite svårt att komma i overallen då dragkedjans kortare längd gör öppningen mindre,

Vad alla däremot är rörande ense om, är att Hummel Kids är en mycket varm vinteroverall. Ner till -10 så räcker det utmärkt med ett lager vanliga kläder, och bor man där vintern inte blir kallare än så klarar man sig helt utan extralager. Overallen upplevs också mycket välventilerad, barnen känns aldrig svettiga trots mycket spring under utevistelsen.

Slittåliga tyger som klarar aktiva barn

Hummel Kids yttertyg tål smuts och lera mycket väl. Även när overallen är rejält nedsmutsad har den varit enkel att torka ren igen med en fuktig trasa. Maskintvätt har endast behövts någon enstaka gång under vintern. Hummel Kids kan köras i tvättmaskinen och går att torktumla. Overallen kan även hängtorkas, men upplevs ha en lite längre torktid än normalt då den inte alltid blivit helt torr till dagen efter.

Overallen är mycket vattentålig. Resåren i ärm- och benslut håller helt tätt och tyget suger inte heller åt sig vatten. Trots att barnen ibland sitter ned i vattenpölarna så trängs fukt aldrig igenom. Även slittåligheten hos Hummel Kids är mycket god, inga hål uppstår. Tyget har endast nötts något nere vid bensluten och på rumpa och knän, men då handlar det och mycket aktiva barn som gärna åker kana på rumpan.

BiT Hummel HMLIcy

Högt prisvärde trots högt pris

Hummel Kids har varit mycket omtyckt av barnen, som både gillat hur overallen har sett ut och hur den har varit att ha på sig. Ska man anmärka på något så skulle den kunna ha lite fler reflexer. Prisvärdet upplevs gott, funktionaliteten motiverar det högre priset. När en overall levererar på så hög nivå som Hummel Kids gör är det svårt att inte bli nöjd.

Mycket välventilerad, lätt att torka av, håller barnet varm, mycket slittålig, helt vattentät
För få reflexer, tar lite tid att hängtorka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Polarn O. Pyret Weather Pro

Precis lagom varm vinteroverall som passar perfekt för aktiva barn

Testår: 2022/2023 Material: Recycled polyamide Vattentäthet: 12000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: Marinblå och svart 86-128cl, grön och vinröd 86-116cl Tillgängliga färger: Marinblå, grön, vinröd, svart Impregnering: Ja, Bionic Finish® Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja, låg temeratur Maximal tork-temperatur: 60 C°

Polarn O. Pyret Weather Pro är en vinteroverall som uppenbart bygger på många års erfarenhet av barnkläder. Passformen är det perfekta mellantinget av rymlig och smidig. Inte så stor att den blir bylsig, men inte så tight att overallen känns kall eller hämmar barnets rörelser. Även barn som är lite rundare har plats för en extra fleecejacka under. Overallen kan dras åt i midjan, och går att öppna upp tillräckligt för att barnen lätt ska kunna klä på sig på egen hand.

Varma barn som aldrig känns svettiga

Den värmehållande förmågan hos Weather Pro är mycket god. Vid rumpan finns ett extra fleecefoder på insidan och vid några minusgrader räcker det fortfarande med ett lager vanliga kläder. Kryper temperaturen ned ytterligare finns det som sagt utrymme för ett mellanlager. Polarn O. Pyrets vinteroverall upplevs passa lite större, mer aktiva barn extra väl. Trots mycket spring och lek blir barnen inte svettiga i den.

Vid mildare vintrar brukar vädret mest bjuda på slask och pölar. Men Weather Pro fixar även det. Ärmöppningarna har resår med fleece på insidan, samt en kardborre av hög kvalitet (som inte fastnar och drar sönder andra material) som gör att man kan spänna åt ytterligare runt handen. Vill man ha vanten under overallen så går det. Benöppningarna har bara resår, men stannar neddragna runt skon, särskilt om man använder bandet att trä under den. Snö tar sig inte in, och vatten läcker aldrig igenom.

Rumpa och knän som stått emot allt slitage

Slittåligheten hos Polarn O. Pyret Weather Pro är i grunden ypperligt god. Såväl knän som rumpa har ett förstärkt tyg, och där finns det efter vinterns slut knappt ens en antydan till slitage. Man kan dock ana slitage i form av nötningar längs sömmen på byxbenets insida, där overallbenen skavt mot varandra när barnet går. Reflexerna har inte heller påverkats av användning. Däremot har resårbanden som ska träs under skon slitigt kraftigt och är en trådsmån från att gå av, trots att de har någon slags gummerade förstärkning.

Overallen upplevs relativt enkel att skaka ren om den blivit smutsig eller lerig. Vill man så går det även fint att köra Weather Pro i tvättmaskin, och eftersom overallen kan torktumlas så är den enkel att få torr över natten. Polarn O. Pyret har valt den lite mer avskalade stilen på sin vinteroverall, och fokuserat mer på funktion än på design. Om man föredrar smarta detaljer som den mycket välkonstruerade luvan som verkligen ger ett bra vindskydd framför extravaganta detaljer så kommer man trivs med denna overall.

BiT Polarn O. Pyret Weather Pro

Hållbar vinteroverall som håller för flera aktiva barn

Polarn O. Pyrets vinteroverall har en mycket god hållbarhet. Märket är känt för sin kvalitet och Weather Pro lever upp till alla förväntningar. Att samtliga tre testade overaller är i skick nog att kunna användas minst en vinter till, och hållit tillräckligt väl för att även gå att sälja vidare, borgar ytterligare för Polarn O. Pyret Weather Pro som ett smart val av vinteroverall.

Håller barnet lagom varm, slittåliga tyger, mycket vattentät, utmärkt passform, bra luva
Resårbanden under skon slits snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Reima Tromssa

Snygg och funktionell vinteroverall som passar för alla väder

Testår: 2022/2023 Material: Reimatec oxford BS GRS Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 5.000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140cl Tillgängliga färger: 3 Impregnering: laminering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Tromssa är en vinteroverall för alla sorters vintrar, konstruerad för såväl milda temperaturer och slask som rejäl kyla med mycket snö. Tromssa har en smidig och lätt passform. Overallen känns kroppsnära på ett bra sätt, och upplevs passa perfekt för även för aktiva barn som springer och klättrar mycket. Den är dock stor, så man bör inte välja en större storlek än nödvändigt.

Vinteroverall som alltid håller varmt och torrt

Tromssa har inget extra snöstopp i vare sig ärmar eller benslut. Men den breda resåren som finns där sluter helt tätt, och runt foten kan man knäppa åt extra med en tryckknapp – något yngre barn kan ha problem med att klara på egen hand. Resåren vid handlederna kan kännas lite tight, men är samtidigt mjukt fodrad på insidan så det blir aldrig obekvämt. Dock upplevs det enklare att ha vantarna ovanpå overallen, än under den. Tromssa har en utmärkt vattentålighet, overallen läcker aldrig in vare sig vatten eller snö.

Den värmehållande förmågan är lika utmärkt den. För barn som rent allmänt är varma av sig räcker det med ett lager vanliga kläder, även vid minusgrader. För andra barn kan man vilja addera ett mellanlager när temperaturen kryper ner långt under nollan. Men tack vare Tromssas passform är det enkelt att få plats med en extra ullfleece eller ett underställ under kläderna.

Hög krage ger perfekt vindskydd

Overallens krage är hög, vilket ger ett ypperligt vindskydd men kan irritera de barn som inte vill ha för igenstängt runt ansiktet. Med blixtlåset helt uppdraget går kragen upp en bit över hakan. Tack vare fleecekanten på insidan finns det inget som kan skava mot ansiktet.

Två av tre overaller ser fortfarande som nya ut efter vinterns slut, utöver att reflexerna blivit nötta i kanterna. En overall får ett litet hål mitt på ena knät, men i övrigt är tyget i rumpa och på knäna så svagt ruggat att det bara syns om man tittar noga. Tromssa upplevs gå att hjälpligt borsta ren efter lek i sand och lera. Kör man overallen i tvättmaskin så blir den helt ren, och den är också enkel att torka över natten antingen med torktumlare eller upphängd på tork.

BiT Reima Tromssa

Mycket funktionell vinteroverall för alla väder

Reima Tromssa har en lika enkel som fin design, som uppskattats mycket av skolbarn som vill vara stora men fortfarande använda overall. Barnen har alla tyckt om sin overall och Tromssa håller den kvalitet man kan förvänta sig till detta pris. Totalt sett är Reima Tromssa en mycket funktionell vinteroverall som är hållbar nog att fixa flera vintrars användning.

Håller värmen perfekt, läcker aldrig in vatten, enkel och funktionell design, god passform
Reflexerna slits i kanterna, kan vara svår att borsta ren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Reima Stavanger

Stilrent avskalad vinteroverall som klarar många minusgrader och mycket slask

Testår: 2022/2023 Material: Reimatec Duraplus GRS Vattentäthet: 12.000 mm Andningsförmåga: 7.000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 9 Impregnering: Laminering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Stavanger är en rejält rymlig och varm vinteroverall, som känns igen på sin enkla, nästan avskalade design. Overallen har en väldigt rymlig passform och upplevs dessutom som stor, man bör således inte gå upp i storlek. Stavanger är enkelt att klä på, ben och armar bara glider på plats utan foder eller annat de kan trassla in sig i.

Rejält varm vinteroverall som fixar många minus

Reima Stavanger får genomgående högsta betyg för sin värmehållande förmåga. Ett lager vanliga kläder räcker fint för det mest, och blir det riktigt kallt så är overallen rymlig nog att man enkelt kan klä på barnet en extra fleecejacka. Overallens krage går upp till hakan utan att bli för tight, och är fodrad med mjuk fleece samt har tyg som överlappar dragkedjan. Luvan ger ett mycket bra vindskydd med sin breda kant, och kan knäppas ihop framför ansiktet för extra vindskydd.

Reima Stavanger är en slask och snötålig vinteroverall. Varken ärmar eller benslut har några avancerade snölås, men det är inte heller något man saknar. Nere vid skorna finns en rejäl resår samt en tryckknapp, så byxbenet kan tightas till extra runt skon. Ärmöppningarna har en enkel resår, precis lagom tight för att snö aldrig ska ta sig in. Yttertyget är vattentåligt men overallen kan ibland suga åt sig vatten och bli lite tung, dock utan att det läcker in till barnet.

Förstärkta sömmar som har sina nackdelar

Tyvärr har Stavanger problem med hål som slits upp längs med innersömmarna på byxbenen. Det ser ut som att förstärkningarna, som ska göra sömmarna vattentäta, skaver mot tyget och i slutet av vintern brister yttertyget på sina ställen. I övrigt är tyget väldigt tåligt. Trots att ett flitigt innebandyspelande barn tillbringat vinterns skolraster ståendes på knä i ett bandymål, ser den overallens knän ännu helt oskadda ut.

Reima Stavanger går lätt att köra i tvättmaskin, och är torr efter den rekommenderade omgången i torktumlare. Färgval verkar dock ha en viss betydelse. När den ljusaste av testoverallerna har fått sitt tyg lätt ruggat av användning så fastnar smuts bättre, vilket resulterar i att en viss fläckighet inte går att tvätta bort. De andra overallerna blir helt rena efter tvätt och funktionen påverkas förstås inte av lite smuts. Men det ser tråkigt ut och påverkar möjligheten att kunna sälja overallen vidare.

BiT Reima Stavanger

Stilren vinteroverall med stor potential

Reima Stavanger är vinteroverallen för den riktigt kalla, mycket snörika vintern. Under de förutsättningarna så briljerar den. De känsliga sömmarna på byxbenen kvarstår men förhoppningsvis kan den detaljen förbättras; något som helt klart skulle lyfta Reima Stavanger till en ännu högre nivå.

Rejält varm, rymlig och enkel att klä på, tål snö och slask mycket väl, justerbara benslut
Förstärkta sömmar kan skava hål på tyget, vissa färger är smutskänsliga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

7. Kuling Abisko

Färgglad och fin vinteroverall som uppskattas av barnen men har sina svaga sidor

Testår: 2022/2023 Material: Yttertyg: 100% polyamid Foder och stoppning: 100% polyester Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 8000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-152 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Vattenavvisande och PFC-fri BIONIC-FINISH®ECO-impregnering Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C°

Barnklädesmärket Kuling erbjuder fina och färgglada ytterkläder för barn, till ett väldigt rimligt pris. Även om funktion och kvalitet kan variera så är prisvärdet generellt bra. Föregående år har babyoverallen Kuling Val D’Isere presterat bäst i overalltestet, medan overallen för större barn inte riktigt levt upp till förväntningarna. Den nya modellen Kuling Abisko är ett steg i rätt riktning men når inte riktigt hela vägen fram.

Rymlig vinteroverall med bra dragkedja

Kuling Abisko har en god passform, overallen är rymlig utan att kännas för stor. Barnet har lätt för att ta på sig overallen själv och dragkedjan är också enkel att hantera. Den glider smidigt och har ett kraftigt snöre som gör det ännu enklare för barnet att själv få grepp om blixtlåset, även med vantar på. Abiskos vindtäthet upplevs god, men kragen är lite för vid. Vid väldigt blåsigt väder kan man behöva komplettera med en fuskpolo.

Den värmehållande förmågan får också bra betyg. Kuling Abisko håller barnet lagom varmt. Är det många minusgrader kan man vilja komplettera med ett extra mellanlager, men tack vare overallens rymlighet är det inget problem. Synligheten i mörker är dock så där. Det finns reflexer, men de är ganska smala och slits snabbt, vilket innebär att effekten försämrats mot slutet av vintern.

Byxben som är känslig för slask och slitage

Vattentåligheten får godkänt, men byxbenen är känsliga för väldigt slaskigt väder. Att fukt ibland kommer in till benen kan bero på att bandet som ska träs under skon väldigt snabbt försvann, efter att knapparna som ska hålla det på plats lossnat. Men familjerna som testat overallen är alla ense om att tyget har en viss förmåga att suga åt sig fukt. Kuling Abisko har muddar i ärmarna samt ett inre snöstopp i byxbenen, som hindrar snö från att komma innanför overallen.

På alla tre testade exemplar av Abisko har hål uppstått längs med sömmarna på insidan av byxbenen. Framför allt verkar overallen vara känsliga för nötningar runt knäna. Ovanpå knän och rumpa kan man se att tyget ruggats upp, men utan att gå sönder. På samma ställe samlas också smuts och lera, som ibland varit svår att få bort även efter en omgång i tvättmaskinen.

BiT Kuling Abisko

Kvaliteten behöver höjas ett snäpp för bättre betyg

Kuling Abisko får ett relativt fint omdöme om man tittar på enskilda områden av overallens funktionalitet. Men vid ett helhetsperspektiv finns ett tydligt mönster av en lite för ömtålig konstruktion. Knappar som lossar, fothällor som faller av, sömmar som nöts upp till hål. Även om Abisko är varm och väldigt omtyckt av barnen som använt overallen, så skulle slittåligheten behöva förbättras för att Abisko ska få ett högre betyg.

Fin och färgglad design, enkel att ta på, rymlig passform, omtyckt av barnen
Inte tillräckligt slittålig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

8. Mini Rodini Kebnekaise

Mycket snygg vinteroverall med perfekt passform men dålig slittålighet

Testår: 2022/2023 Material: 100 % återvunnen polyester Vattentäthet: 15,000 mm Andningsförmåga: 13000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-122 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Giftfri vattenavvisande BIONIC-FINISH® ECO impregnering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, max 40 grader

Mini Rodini är ett omtyckt svenskt märke som framför allt gjort sig kända för att tillföra en unik design som tilltalar vuxna lika mycket som barn, bland svenska barnkläder. Även Mini Rodinis vinteroverall Kebnekaise sticker ut från övrigt utbud. Även om overallen finns i enfärgade utföranden så är det de mönstrade som piggar upp det i övrigt ganska neutrala overallutbudet rejält.

Mycket varm overall med perfekt passform

Men Mini Rodini Kebnekaise inte bara ser bra ut, overallen känns bra också. Passformen får mycket fina omdömen, den upplevs följsamt kroppsnära och precis lagom rymlig för att varken bli bylsig eller för tight. I midjan finns en knappresår, så man kan se till att overallen hamnar rätt runt kroppen. Barnen har verkligen tyckt om sina vinteroveraller, och beskrivit Kebnekaise som enkel att klä på sig.

Vad gäller både vindtäthet, ventilation och värme får Mini Rodinis vinteroverall högsta betyg. Kebnekaise är en varm modell, som funkar fint både för små barn som inte är lika rörliga och för stora barn, som kan springa runt utan att bli svettiga men heller aldrig fryser i overallen. Overallen har en avtagbar luva och en krage som känns lagom tajt runt halsen, och inte släpper in kall vind vid nacken.

Yttertyg som är känsligt för smuts och slitage

Vattentåligheten är bra, barnen blir inte blöta trots lek i pölar. Overallen har dock en tendens att suga åt sig vatten, vilket gör att den vid väldigt blött väder känns dyngsur på ytan. Snölåsen i ärmarna utgörs av tighta muddar som håller helt tätt runt handleden. I bensluten finns resår med gummerande insida, som ihop med bandet som träs under skon håller byxbenet väl på plats.

Kebnekaises stora problem är slittåligheten. Två av tre overaller går sönder, den enda som klarar sig har använts av en ettåring som inte är lika rörlig. Overallerna tillhörande några år äldre barn har stora hål på knäna, är slitna längs med hela insidan av byxbenet och har blivit rejält ruggade på rumpan. På en av overallerna börjar stoppningen falla ur. I slutet av vintern har overallernas yttertyg sugit åt sig av smuts permanent. Inte ens flertalet tvättar får bort fläckarna.

BiT Mini Rodini Kebnekaise

Overallens kvalitet motsvarar inte det höga priset

En overall i Kebnekaises prisklass ska prestera på topp på alla områden. För denna overall hade vi förväntat oss en hållbarhet som innebär att flera barn i en syskonskara ska kunna använda den, eller att den efter vintern ska vara i så fint skick att den kan säljas vidare. Att Mini Rodini Kebnekaise i två fall av tre bara höll för en säsong är inte tillräckligt bra, och drar tyvärr ner helhetsbetyget rejält.

Snygg och uppskattad design, mycket varm, utmärkt passform
Undermålig slittålighet, suger åt sig smuts
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 1.5 1

9. Lager 157 Sarek

Billig och rymlig vinteroverall som tyvärr inte håller måttet vad gäller slittålighet

Testår: 2022/2023 Material: Yttertyg: 100% polyamid, Innertyg: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: Uppgift saknas Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 90–130 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Uppgift saknas Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Uppgift saknas Maximal tork-temperatur: Uppgift saknas

Vinteroverallen Sarek från Lager 157 har ett mycket attraktivt pris, och kostar bara en bråkdel av vad overaller från de stora märkena gör. Tyvärr har det visat sig att man ibland får precis vad man betalar för. Sarek har sina starka sidor, men sett över en hel vinter så håller varken konstruktion eller material måttet.

Rymlig passform men för vida byxben

Sarek är normal i storlek och har en rymlig passform, som gör att overallen upplevs enkel att ta på. Vindtätheten får godkänt, och den mjukt fleecefodrade kragen har en bra form men är kanske en aning kort för att skydda hela halsen och nacken. Balansen mellan att hålla värmen och att vara välventilerad är sämre. Lager 157 Sarek upplevs varm och svettigt vid milt väder, men tyvärr ganska kall när temperaturen kryper ned till minusgrader.

Vattentåligheten är i grunden god, men likväl blir barnen ofta blöta i byxbenen. Overallens ärmar har både en invändig mudd och en kardborre som kan spännas åt. Den vägen kan varken snö eller vatten ta sig in. Byxbenen har en resår med gummerad insida, som ska hindra bensluten från att glida upp. Byxöppningarna är dock väldigt vida vilket gör att, trots vinterskor, så är de en aning för stora. På så sätt tar sig slask in innanför overallen.

Känslig för slitage

Det absolut största problemet med Lager 157 Sarek är slittåligheten. Samtliga testade overaller går sönder under vinterns gång. Rumpa och knän är förstärkta, och där är också hållbarheten god. Men hål uppstår längs sömmarna på insidan av byxbenen och på ärmarna. Även krage, benslut och tyget på magen slits märkbart under vintern. Av de tre testade overallerna är det bara en familj som anger att overallen är i skick nog att användas en vinter till, om den lappas och lagas först.

Lager 157 Sarek upplevs ha en bra mängd reflexer, men även deras kvalitet är ojämn. På en overall klarar sig reflexerna fint, på de två andra slits sömmarna kraftigt, vilket resulterar i att några reflexer faller av. Skulle overallen bli väldigt smutsig så kan den oftast torkas av. Men att maskintvätta Sarek är enkelt, den kan tvättas på 40 grader och torkar snabbt oavsett om den torktumlas eller hängtorkar.

BiT Lager 157 Sarek

Billig men tyvärr inte prisvärd

Det vore fantastiskt med en budgetoverall som klarar av att hålla varmt och torrt. Sett till Sareks prisklass kanske man inte kan förvänta sig att overallen ska hålla för mer än en vinter. Men med tanke på att den redan under sin första säsong misslyckas med en vinteroveralls grundläggande funktioner, så kan Lager 157 Sarek tyvärr inte anses vara prisvärd, hur lågt priset än är.

Lågt pris, lätt att tvätta, rymlig passform
Går snabbt sönder, vatten läcker in i byxbenen, upplevs inte varm nog
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Så gjorde vi testet

I vårt test av vinteroveraller för barn så används overallerna under verkliga förhållanden av riktiga barn. Mer än 50 barn har varit involverade i årets test. Testet genomfördes vintern 2022/2023 på förproduktionsexemplar av overaller som släpps till konsumenter hösten 2023. Overallerna har åkt pulka, suttit i pölar och klättrat i snöhögar. De har smutsats ned, tvättats och använts dagligen vintern igenom.

Varje modell har testats i minst tre exemplar och barnen som har använt overallerna har varit mellan ett och tio år gamla. Overallerna har burits under alla vinterns olika väderförhållanden – vid minusgrader och snö såväl som vid töväder och slask. När vintersäsongen är över har barnens föräldrarna noga gått igenom overallens skick och fyllt i ett utförligt formulär med frågor. Fokus har främst legat på följande:

Funktion: Hur väl overallen har hållit värmen? Står den emot slask och väta och tål materialet nötningar och slitage?

Användning: Hur är overallen i storlek, hur är dess passform och är overallen enkel att klä på och av barnet?

Detaljer: Hur ser overallens design ut, hur är den att rengöra och hur många reflexer finns det samt var är de placerade?

De olika omdömen om varje overallmodell har sedan satts ihop till en slutgiltig bedömning, vilken också vägts mot overallens pris samt om overallen är i skick att kunna användas fler vintrar. Därefter har vi utsett testets vinnare. 


Fler tester av barnkläder:

Babyoverall

Gummistövlar

Regnkläder

Skalkläder

Mer tester av produkter för barn:

Barnvagnar

Bilstolar

Fem saker att tänka på innan du köper vinteroverall

Det finns mycket att tänka på innan man köper vinteroverall. Att overallen ska vara varm är grundläggande. Men det finns även annat som är viktigt för att man ska bli nöjd med barnets vinteroverall:

1. Testa overallen för att hitta rätt storlek

Att välja rätt storlek på vinteroverallen är viktigt av flera skäl. En overall som är för exakt i storlek vid vinterns början kommer snabbt bli för liten, då säsongen med snö och kyla ofta kan sträcka sig en bra bit in på våren. En overall som är för stor i storlek blir klumpig för barnet att ha på sig, det kan hindra barnets rörelser.

Testa overall i butik: Om man testar overallen på barnet ska man framför allt kontrollera att det finns lagom växtmån. När barnet har overallen på ska man kunna ta en näve tyg i skrevet. Se också till att overallens ärmar är långa nog, även när barnet sträcker armarna rakt ut.

Köpa overall online: Då overalltillverkare använder sig av olika storlekssystem är det bra att mäta sitt barn innan man beställer. Mät barnets längd men gärna även innerbenslängden.

Overall som kan växa i storlek: Är man orolig för att overallen ska bli för liten under vinterns gång så kan man köpa en overall med extended size. Det betyder att man kan förlänga overallens byxben och ärmar en storlek, genom att sprätta upp en söm på insidan.

2. Välj mellan vinteroverall och skaloverall

Bor man på en ort där vintern vanligtvis är mild är det lätt att börja fundera över om man verkligen behöver en vinteroverall. Om december och januari vanligtvis är mer blöta och slaskiga än bitande kalla så kanske en skaloverall eller fodrad galon är ett bättre alternativ? Det finns dock tunnare vinteroveraller, tänkta för en lite mer mild vinter. Det finns även vinteroveraller med avtagbart foder, som kan göras om till en skaloverall när temperaturen går upp.

3. Se till att overallen klarar både köld och slask

Vinteroveraller är varmfodrade för att klara minusgrader och lek i kall snö. Men det är inte ovanligt med vinterdagar som bjuder på mildare väder, där snön blir till slask och pölar. Se därför till att overallen du väljer har god vattentålighet.

Vattenpelare: Kontrollera vilken vattenpelare tillverkaren anger för overallen. För ett barn, som gärna sitter och kryper på blött underlag, kan man gärna välja en vinteroverall med 10,000 mm vattenpelare eller högre.

Snöstopp i ärmar: För att förhindra snö och slask från att smita in i overallärmarna kan man välja en modell som antingen har snöstopp i form av en tightare mudd runt barnens handled. Eller en overall som har ett ärmslut som kan spännas åt runt vanten med hjälp av kardborre.

Byxben som kan justeras: Vill man undvika att barnet blir blöt om benen är det viktigt att fästa skohällan under vinterstövlarna. Men det är också bra om det går att justera benslutets omfång. Om byxbenen är för vida kommer snö kunna komma in. Är de för tighta kommer barnet ha svårt att dra byxbenet över skon, och då kommer snö och vatten ta sig in i glipan mellan sko och overall.

4. Detaljer att tänka på

Barn har ofta önskemål om en overall i viss färg: röd, gul, blå eller varför inte regnbågig? Att barnet gillar sin overall är en grundförutsättning för en smidig påklädning varje morgon. Men det finns även andra detaljer hos overallen som man bör tänka på innan man gör sitt köp:

Skohälla: Skohällor av silikon eller gummi brukar generellt ha en bättre hållbarhet än skohällor av resår. Se efter om det medföljer några reservdelar till vinteroverallen. Extra skoband, eller extra knappar att fästa fothällorna i, kommer troligen komma till användning.

Fickor: Att vinteroveraller har fickor är inte bara en funktion som uppskattas av barnen, som gillar att kunna stoppa sina småsaker där. Även som förälder gillar man fickor som det går att stoppa ned extra vantar eller ett paket näsdukar i.

Dragkedja: För att barnet ska kunna klä på sig overallen själv är det mycket viktigt att dragkedjan är lätt att dra igen. En del vattentäta dragkedjor kan vara lite trögare att stänga. Även längden på dragkedjan påverkar. Går blixtlåset ända ner mot skrevet så att overallen kan öppnas upp ordentligt så blir den enklare att ta på.

Luva: För att en overall ska vara säker så ska luvan vara avtagbar, och lossna av sig själv om barnet skulle råka bli hängande i dem om de klättrar i träd eller i en klätterställning. Vissa luvor kan justeras i storlek, så den inte hänger ned för mycket. Luvor med pälskant är populärt och kanten kan funka bra som skydd mot vind och snö i ansiktet. Pälskanten brukar så gott som alltid vara avtagbar. Läs gärna mer om säkerhet i barnkläder här: https://www.konsumentverket.se/for-konsument/sakra-varor-och-tjanster/barnsakerhet/sakerhet-och-barnklader/.

Vinteroverall fothälla luva ficka

5. Dubbelkolla tvättrådet

Varje gång man tvättar vinteroverallen kommer dess vattentäthet påverkas negativt till en viss grad. Det bästa är därför att antingen skölja av overallens leriga utsida och sedan låta den hängtorka under natten. Eller så kan man låta leran torka in och sedan borsta eller skaka av sand och damm. Men ibland behöver vinteroverallen faktiskt tvättas, kanske på grund av en kissolycka. Se till att välja en overall som är enkel att göra ren och snabbt torkar efter tvätt.

Vinteroverall i tvättmaskin: Att vinteroveraller kan köras i tvättmaskin är standard. Det varierar däremot vilket program de tål. Ofta ska overaller tvättas ut och in. Se till att overallen du väljer är enkel att rengöra om det skulle behövas.

Vinteroverall i torktumlare: Att låta overallen hängtorka är ofta mer skonsamt, och energibesparande. Men inte alla overaller kan torka över natten. Vill man snabbt kunna använda overallen igen efter tvätt bör man välja en modell som tål torktumling.

Vinteroverall i torkskåp: I skolan och på förskolor är det vanligt att blöta kläder hängs in i torkskåp. Om det är standard i ens barnomsorg kan det vara klokt att välja en overall som tål att hängas in i torkskåp, något som anges på tvättrådslappen.

Våra läsares frågor om vinteroveraller

Vi har genomfört vårt stora test av barnoveraller varje vinter de senaste åren. Under denna tid har vi fått många frågor av våra läsare hur man bäst klär sitt barn på vintern. Här har vi samlat de vanligaste frågorna.

Hur väljer man mellan overall och tvådelat?

En del barn föredrar skidbyxor och vinterjacka. Det gör det enklare att exempelvis bara använda jackan om utevistelsen handlar mer om transport än lek i snön. Fördelen med en overall för barn är att det bara är ett plagg som ska kläs på och att det finns färre skarvar där snö kan läcka in. När det kommer till skidkläder så kan en overall därför av samma skäl även vara det bästa valet för en vuxen.

När ska man sluta med overall och börja med vinterjacka och täckbyxa?

Det är individuellt när man ska övergå till tvådelade vinterkläder istället för en hel vinteroverall. De flesta brukar föredra overall på en 2-åring, 3-åring, 4-åring och 5-åring. När barnen kommer upp i skolåldern börja många fundera över tvådelat, och på en 6-åring kan man därför föredra tvådelat.

Vad är skillnaden mellan overall eller skalkläder?

En vinteroverall är fodrad för att klara många minusgrader. Skalkläder har som främsta funktion att skydda mot regn och blåst. Men de är inte vadderade på samma sätt vinterkläder är. Vill man använda skalkläder får man bygga på med lager på lager för att barnet ska kunna hålla värmen.

Vad skiljer softshell och regnoveraller från en vinteroverall?

Både softshell och regnoveraller är ett yttre lager, och kan ibland buntas ihop som allvädersoveraller. Men de är inte uppbygga på samma sätt som en vinteroverall och håller inte värmen på samma sätt. Samma gäller galon, som också endast är ett yttre lager som ska skydda mot väta.

Kan man hitta den bästa vinteroverallen genom att läsa specifikationerna?

Något som är viktigt att ha i åtanke är att det är långt ifrån alltid som en overall med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på hur många millimeter vattenpelare en overall klarar. Eller hur många gram vatten per kvadratmeter och dygn en overall kan andas ut. En overall med lägre teoretisk prestanda kan alltså vara bättre än en overall med högre.

Hur väljer man rätt storlek på overallen?

Många butiker har en bra storleksguide för just deras overallmodell på sin egen hemsida. För lite större barn kan det vara klokt att välja en overall med lite växtmån i storleken, så att overallen kan använder hela vintern. Men overallen får inte vara för stor. Då blir den klumpig att röra sig i och byxbenen kommer släpa i marken och slitas sönder.

Hur klär man ett barn under vinteroverallen?

Hur man ska klä sitt barn beror på minst tre olika faktorer: hur kallt det är ute, hur pass fodrad overallen är samt om barnet är varmt eller fruset av sig. Med en ordentligt vadderad och vindtät overall och några minusgrader ute räcker det ofta med vanliga kläder. Blir det kallare eller om barnet är fruset av sig så kan man addera ett underställ under vardagskläderna, eller dra på en vindfleecejacka och fleecebyxor ovanpå. Ska barnet åka vagn kanske man skippa extra kläder och väljer att sätta det i en åkpåse eller lägga en filt över.

Vad är skillnaden mellan en overall för större barn och en babyoverall?

En babyoverall behöver generellt inte vara lika slittålig, då bebisar och små barn inte rör sig och leker på samma sätt som stora barn. För bebisar som mest åker barnvagn eller sitter i ett babyskydd kan det räcka med en enklare modell i ull, velour eller teddypäls. En overall med fötter är främst avsedd för bebisar, som inte behöver riktiga skor. Läs vårt test av babyoveraller här.

Hur tar man bäst hand om sin overall?

Försök tvätta vinteroverallen så sällan som möjligt, torka hellre av den med en fuktig trasa om den är lerig. Impregneringen – det vattenavstötande lagret – påverkas negativt av att tvättas i maskin. En del overaller tål torkskåp eller torktumlare, andra får endast hängtorkas. Följ tvättråden noga. En bra och väl omhändertagen overall ska man inte behöva impregnera om.

Är det dumt att välja en ljus eller mönstrad overall?

En fördel med en färgglad overall som är rosa, gul eller röd kan vara att om vinteroverallen är i barnets favoritfärg så är de mer benägna att vilja använda den. Samma gäller om overallen har ett roligt mönster. En annan fördel är att barn syns bättre i vintermörkret om overallen inte är mörk. En fördel med en mörk overall är förstås att smuts och lera inte syns lika tydligt på tyget.

Finns det vinteroveraller med äkta päls?

Det är mycket ovanligt att en vinteroverall för barn har detaljer i äkta päls. Det är däremot vanligt att en vinteroverall har en pälskantad luva. Pälskanten är oftast avtagbar och så gott som alltid tillverkad av fuskpäls.

Hur vet man att overallen är giftfri?

Det är inte helt lätt att ta reda på hur en overall har tillverkats eller med vilka kemikalier det har behandlats. Ett tips är att leta efter en OEKO-TEX-märkning. OEKO-TEX är ett globalt och oberoende certifieringssystem för textilier och material (exempelvis bomull och polyester) som bland annat säkerställer att materialet inte innehåller otillåtna kemikalier. Det finns också märkningar som visar om overallen är tillverkad av material som är ekologiskt framställt.

Hur mycket pengar ska man lägga på en vinteroverall?

Det finns idag fler kvalitetsoveraller för barn än någonsin på den skandinaviska marknaden och de bästa overallerna har en fantastisk hög kvalitet. Vill man ha den allra högsta prestandan på barnens vinterkläder och köpa en bäst i test-overall så måste man emellertid också betala för den. I synnerhet om man vill välja en tillverkare som prioriterar ekologiska material.

En riktigt bra vinteroverall för barn kostar generellt runt 1500 kr, men det går även att köpa prisvärda barnoveraller för under tusenlappen. Lite mer billiga ytterkläder för barn kan däremot sällan mäta sig i kvalitet med de allra bästa overallerna. Även om det finns bra billiga vinteroveraller så faller det ofta på att passform och slittåligheten inte riktigt håller måttet.

Att de bästa vinteroverallerna har ett högt pris behöver ändå inte innebära att de är dyra i längden. Ytterkläder av hög kvalitet tål att användas under flera säsonger av flera syskon. Vissa modeller på overaller kan också säljas vidare till ett bra pris på andrahandsmarknaden vilket på sitt sätt minskar totalkostnaden. Att handla begagnat är ett bra sätt att köpa billiga vinterkläder för barn utan att tumma lika mycket på kvaliteten. Förutsatt att overallen är väl omhändertagen av tidigare ägaren.

Är en dyr vinteroverall alltid bättre än en billig?

En dyr overall förväntas prestera bättre än en billig overall. Köper man en kvalitetsoverall tycker vi nämligen att den både ska klara mycket och hålla länge. Därför räcker det inte med att overallen har hög prestanda när man köper den, utan denna prestanda ska även bestå. Dyrast är dock långt ifrån alltid bäst. En overalls kvalitet kan även skifta från år till år, då de flesta overalltillverkare arbetar med en kontinuerlig produktutveckling.

Overall collage2

Hur väljer man rätt overallmodell till sitt barn?

När man köper vinteroverall ska man även ha i åtanke ålder på barnet. En större, mer rörligt barn sliter mer på sin overall, än en baby som mest åker vagn. Ska man välja en overall till sin bebis så kan det vara viktigare att den är vindtät med rejäl vaddering i rumpan, eftersom att småbarn tillbringar mer tid direkt på marken, sittandes i snön, än de springer runt.

Ska du köpa overall till ett litet barn eller bebis så rekommenderar vi dig att läsa vårt test av babyoveraller.

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Molo Polaris

Varm och vattentålig vinteroverall med smarta hängslen, passar barn som gillar färg

Testår: 2021/2022 Pris: 2000 Material: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-152 cl Impregnering: Vattenavvisande PFC-fri impregnering (innehåller ej PFOS, PFOA eller liknande) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Uppgift saknas Maximal tork-temperatur: 60 C°
BiT Molo Polaris front back

Polaris är en overallmodell som funnits i Molos sortiment i många år, tillgänglig i en imponerande kollektion av mönster och färger. Att utbudet inte enbart består av mörka, praktiska overaller kan göra det enklare för barnen att hitta en overall de vill ta på sig.

Overall som passar bra för svettiga barn

Polaris har en ganska raklång passform, men upplevs ändå som rymlig. Overallen är normal i storlek, och bjuder på en väldigt god rörlighet för barnen. Barnen kan själva ta på sig Molo Polaris, men de lite tightare snölåsen i byxbenen gör att framför allt de yngre behöver vuxen hjälp för att påklädningen ska bli korrekt. Ärmsluten har funkat bra ihop med vintervantarna.

Ventilationen i Molo Polaris är utmärkt, och funkar väl även för barn som annars lätt känns svettiga. Den mjukt fleecefodrade kragen ger ett tight och välfungerande vindskydd för hals och nacke. Vill man inte dra blixtlåset hela vägen upp har vi dock upplevt att dragkedjan fortsätter öppna sig nedåt vid rörelse. En småsak men ändå irriterande för barnet.

BiT Molo Polaris 1

Mycket varm och vattentålig vinteroverall

Den främsta svagheten hos Molo Polaris är tygets slittålighet. Hur mycket slitage som uppstår verkar i viss mån hänga ihop med hur aktivt barnet har varit. Men en bra vinteroverall ska tåla barn som leker och klättrar. Polaris har dock vid sådana omständigheter blivit tunnsliten, färg och mönster börjar fläckvis vitna bort. På de mest utsatta partierna, såsom på rumpa och knän, slits Polaris till den grad att hål uppstått.

Molo Polaris bjuder på en utmärkt värmehållande förmåga som får genomgående högsta betyg av testfamiljerna. Bara de allra kallaste dagarna behövs ett extra lager mellan barnets kläder och overall. Även vattentåligheten har varit mycket god. De overaller som blivit kraftiga slitna i yttertyget efter halva säsongen tenderade dock att börja suga åt sig fukt, och kändes blöta på utsidan samt blev tunga. Men vatten läckte aldrig in till barnet.

Begränsat prisvärde på grund av känsliga tyger

I många avseenden är Molo Polaris en ytterst välpresterande vinteroverall. Men den kommer också med en väl tilltagen prislapp. På den nivån förväntar man sig något som är i princip felfritt. Med en lägre prislapp hade betyget därför blivit högre.

För familjen med obegränsad overallbudget, som önskar varma och torra barn samt ett brett utbud av mönster och färger att välja mellan, träffar Molo Polaris helt rätt. Innovativa detaljer i form av inbyggda hängslen för när barnet vill gå med overallen delvis avtagen, och en beundransvärd mängd reflexer, förtjänar beröm. Med lite bättre slittålighet hade Molo Polaris placerat sig i testets toppskikt.

Föredömligt bra med reflexer, smarta inbyggda hängslen, smidig passform, varm
Undermålig slittålighet, högt pris
0 5 4.5 1

Isbjörn Penguin (2022 års modell)

Påkostad och tålig vinteroverall som växer med barnet, passar både snö och slask

Testår: 2021/2022 Pris: 2200kr Material: Bluesign® certifierad Nylon Tactel 155gr/m2 för de färgade delarna och bluesign® certifierad Oxford Full Dull (Nylon) till förstärkningar i svart. Primaloft® padding 133 gr/m2, 100% recycled. Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% av sömmarna Tillgängliga storlekar: 86-128cl Tillgängliga färger: 9 Impregnering: Ja, bluesign® certifierad och PFAS (fluoriner) fri impregnering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljöcertifieringar: Alla material som ingår i Penguin är bluesign® certifierade. Overallens foder kommer från Primaloft® och är gjort av 100% återvunna PET flaskor. Impregnering samt alla material är PFAS (fluorine) fria.
BiT Isbjorn Penguin front

Isbjörn Penguin är en enkel och snygg overall som fungerar exakt som man vill att den ska. Modellen är generös i storlek, och kan upplevas lite bylsig om man väljer en storlek med växtmån. Något som inte är nödvändigt, då Penguin har ärmar och byxben som kan förlängas när barnet börjar skjuta i väg på höjden. Det gör overallen mer hållbar, i och med att den kan användas under minst två säsonger.

Rejäla snölås i ärmar och byxben

Penguins rymlighet gör det lätt för barnet att ta på sig overallen själv. Passformen kan justeras genom att man drar åt en resår i midjan. I ärmsluten finns en tight mudd som sluter helt tätt runt vanten. Bensluten har en resår med gummerad insida, som gör att byxbenen inte glider upp. Använder man även gummiremmen, som träs under skon, så läcker inget vatten in.

Vattentåligheten i Isbjörn Penguin är god. Väta tränger inte igenom tyget, men overallen kan kännas lite blöt och tung efter en tids lek i slask och pölar. Slittåligheten upplevs också mycket god. Visst slitage finns vid sömmen nere vid slutet av byxbenet på en overall, utöver det ser alla tre testade overaller ut som nya efter att vintern är slut.+

Mycket varm och mysig overall

Penguin är en varm overall som inte kräver några mellanlager utom vid riktigt kallt väder. Utelek i dryga timmen vid 10 minusgrader ger ett perfekt svalt barn, som bara haft på sig vanliga mjukisbyxor och en långärmad tröja under. Overallen upplevs både andas väl och vara vindtålig. Kragens höjd ger ett mycket effektivt skydd mot kall blåst.

Hur enkelt det är att hålla overallen ren har berott mycket på färgen. De Isbjörn Penguin som testats har varit mycket lätta att bara borsta av om de har en mörk färg.

BiT Isbjörn Penguin

Hög kvalitet ger lång användningstid

Isbjörn Penguin kan tvättas i maskin och ska därefter torkas i torkskåp eller torktumlare, då värmen återaktiverar impregneringen. Den enda tvättpåverkan som märks av är att en del reflexer slitits lite. Overallen har uppskattats av barnen och upplevs av föräldrarna ha en design som känns genomtänkt och lekvänlig.

Det är när man tagit på sitt barn en Isbjörn Penguin som man reflekterar över hur långt utvecklingen kommit sen den egna barndomens bävernylonoveraller. Priset för Isbjörn Penguin kan uppfattas som provocerande högt. Men efter många års deltagande i overalltestet kan man konstatera att prisvärdet ligger på precis samma höga nivå, särskilt med tanke på att Penguin är en overall som tål att användas flera vintrar till.

BiT Isbjorn Penguin 1

Mycket god värmehållningsförmåga, slittåliga material, bekväm och lätt att ta på, expanderbar storlek
Ljusrosa färgen är mer smutskänslig, högt pris
0 5 4 1

Reima Stavanger (2022 års modell)

Smidig och varm overall som är enkel att hålla ren, passar kalla, snörika vintrar

Testår: 2021/2022 Pris: 1799 Material: 100% PU lamination Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 8 Impregnering: Flourcarbon free water and dirt repellent Bionic finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
BiT Reima Stavanger front

Reima Stavanger kanske ser ut som vilken klassisk vinteroverall som helst, men bakom den anspråkslösa designen gömmer sig funktion och kvalitet på hög nivå. Stavanger har varit mycket uppskattad av barnen som använt den. Luvan kantad med fuskpäls har känts mysig, och overallen har varit enkel för barnen att hantera vid daglig av- och påklädning.

Overall som håller värmen perfekt

Storleken upplevs som normal i rymlighet, och det går att klä på barnet ett extra lager kläder utan att overallen känns tight. Så mycket extra kläder behövs dock inte. Att Reima Stavanger är en rejält varm overall är samtliga testfamiljer ense om. Utom vid ovanligt kallt väder räcker det med en tröja och vanliga mjukisbyxor under, barnen känns aldrig kalla.

Stavanger är en mycket vindtålig overall, med en krage som effektivt hindrar isande blåst från att leta sig in vid nacken. Vid mildare väder kan barnen vara aktiva som vanligt utan att kännas svettiga. Även vattentåligheten får högt betyg. Någon enstaka gång kunde Stavanger kännas blöt och blir tungt i bensluten, men generellt var slask och pölar inget problem.

Något känsliga knän

Förutom att reflexerna är för få och för små, en kritik som kan ges till nästan alla vinteroveraller, så har Stavanger bara en svag punkt. Två av tre exemplar tar sig genom vinterns dagliga användning utan mer än lätta ruggningar på knä och rumpa. Men den tredje overallen är desto mer sliten.

Båda knäna har fått flertalet revor i tyget. På höger byxben har revorna spruckit upp så mycket att ett stort hål uppstått på knäet, och ett flertal små hål hittas vid benslutet. Det är som att tyget inte riktigt stått emot lek och klättring. Vilket är synd. För på andra utsatta punkter, såsom blixtlås, skoband och reflexer, syns det knappt att Stavanger använts.

Fin design som är lätt att hålla ren

Stavanger finns i ett bra utbud av färger, och man vågar färgglatt tack vare att overallen är mycket enkel att hålla ren. Smuts och lera som torkat in kan enkelt skakas loss. Behöver man köra en riktigt tvätt så är det ett stort plus att Stavanger tål att torktumlas och därmed kan användas igen bara några timmar senare.

BiT Reima Stavanger 1

Reima Stavanger är en alldeles utomordentligt välkonstruerad overall, möjligtvis med slittålighet på knäna som en svag punkt. Med Reima Stavanger får man en vinteroverall med utmärkt passform, toppresterande värmehållande förmåga och en mycket fin design – uppskattad av såväl föräldrar som barn.

Håller värmen perfekt, utmärkt passform, lätt att hålla ren, smidig och fin design
Få reflexer, något slitagekänslig på knäna
0 5 4 1

Hummel Icy

Varm vinteroverall med god andningsförmåga, med design som älskas av barnen

Testår: 2021/2022 Pris: 1700 Material: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-140 cl Tillgängliga färger: Varje mönster har ett eget namn Impregnering: BIONIC FINISH ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Uppgift saknas
BiT Hummel Icy front back

Hummel Icy bjuder ofta på färg och mönster som sticker ut lite från det traditionella. Det är lite olika vad vuxna tycker om Icys utseende, men de barn som har tillbringat vintern i overallen älskar den. Ett faktum som, ihop med en rymlig passform, kanske även bidragit till att Hummel Icy varit enkel för barnen att klä på sig själva.

Välfungerande snölås i ärmarna

Vattentåligheten i Hummel Icy har varit bra. Blöt snö förblir fukt på ytan. Om barnet står på knä kan en del fukt sugas upp i overallens tyger efter en tid men några regelrätta läckage har inte förekommit. I overallärmen finns en tight mudd med hål för tummen. Denna sluter helt tätt runt handleden, men innebär att man får sätta vanten ovanpå mudden.

I byxbenen finns inget annat snölås än en resår i benslutet. Trär man skobandet av gummi under skon så sitter dock overallen bra på plats, så snö inte kan ta sig in den vägen heller. Hummel Icy har en väl fungerande dragkedja med mjukt skydd upp vid hakan.

Håller värmen och andas samtidigt

Hummel Icy får högsta betyg för värmehållande förmåga. Overallen beskrivs hålla barnet precis lagom sval. Många vinterdagar har det räckt med vanlig byxa och tröja undertill. Även ventilationen får toppbetyg. Icy är så pass välventilerad att intensiv pulkaåkning med mycket spring i backen ändå inte resulterar i att barnet känns svettigt.

Samma höga betyg ges för slittåligheten, men det finns några känsliga punkter. Sömmen i rumpan har tappat sin tråd, den har slitits bort av lek, men några hål har ändå inte uppstått. Visst slitage syns även på reflexerna, främst på ryggen. Hummel Icy har en okej mängd reflexer men de skulle kunna vara fler, och de smala remmarna på ryggen ger begränsad synlighet.

BiT Hummel Icy

Pälskant som sitter fast men kan tas av

Det råder vanligtvis delade meningar om pälskant på vinteroverallens luva, men Hummel Icy lämnar utrymme för familjen att själv välja. Fuskpälsen sitter fast längs luvan med dragkedja, vilket gör att den inte tappas bort i leken, och har av barnen uppskattats som mysigt skydd runt ansikte när det blåser och snöar.

Hummel Icy är en bra vinteroverall, med hög funktionalitet och en design som uppskattas av barnen. Det enda som drar ned betyget är man på denna prisnivå skulle velat ha lite mer wowfaktor, eller åtminstone att extra fotband kunde ha medföljt som reservdel för när de som satt på overallen slitits av. Har man ett barn som blir kär i hur Hummel Icy ser ut kommer man dock inte bli besviken med hur overallen presterar i vinter.

BiT Hummel Icy 1

Rymlig passform, design älskad av barnen, bra andningsförmåga, varm
Få reflexer, inga reservdelar, sömmen i rumpan slits snabbt
0 5 3.5 1

Tretorn Expedition

Mycket varm och vattentålig vinteroverall som passar bäst för långsmala barn

Testår: 2021/2022 Pris: 1500 kr Material: 100% återvunnen nylon (PVC-fri och fluorkarbinfri), foder av 100% återvunnen polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86/92-122/128 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Uppgift saknas Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Uppgift saknas Tål torkskåp: Uppgift saknas
BiT Tretorn Expedition 2

Tretorn Expedition är en klassisk vinteroverall, tillgänglig i en fin färgskala med tydligt förstärkta partier över knän och rumpa. Overallens tidlösa design går hem hos både barn och vuxna, och när vintern är över visar det sig att funktion och kvalitet hos Tretorn Expedition är lika uppskattade.

Kroppsnära passform med god rörlighet

Storleksmässigt upplevs Tretorn Expedition hamna mellan liten och normal i storlek. Något som troligtvis hänger ihop med att Expedition upplevs ha en tydligt långsmal passform. För barn som har lite mer mage och rumpa kan overallen upplevas tight, något som påverkar barnens möjlighet att ta på sig overallen själv negativt.

Möjligtvis kan visst krångel vid påklädning även hänga ihop med att dragkedjan upplevs en aning kort. Hade det gått att få till en lite vidare öppning på Tretorn Expedition så hade barnet kunnat kliva i och ur enklare. Rörligheten i overallen är god, och likaså upplevs den andas väl.

BiT Tretorn Expedition 1

Imponerande varm och vattentålig

På en overall uppstår hål vid sömmen på insidan av byxbenen, i höjd med knät. Detta är relativt vanligt och uppstår ofta när byxben slits mot varandra när overallen är lite stor, eller som en följd av att en tejpad söm gnager mot yttertyget. Den generella slittåligheten i Tretorn Expedition är dock bra - rumpa och andra utsatta partier är inte ens ruggade. I de andra två testade overallerna uppstår inga hål alls.

Tretorn Expeditions värmehållande förmåga får allra högsta betyg. Barnen håller perfekt temperatur, och blir varken svettiga eller frusna. Vid flera minusgrader kan man addera ett mellanlager men runt nollan räcker det med vardagsplagg undertill. Vattentåligheten får även den de finaste av omdömen. Barnen blir aldrig blöta innanför overallen, och snöstoppen i byxben och ärmslut gör sitt jobb väl.

Gott prisvärde i tålig overall

Tretorn Expedition får höga betyg för mängden reflexer, även om de skulle kunna göras större. Vinteroverallen har varit enkel att hålla ren. Blir den lerig kan den smidigt borstas av så snart den torkat. Behöver man tvätta overallen, torkar den över natten. Någon tvättpåverkan märks inte av.

Passformen är utmärkt för de mer långsmala barnen, men kan bli problematisk för barn som behöver lite mer vidd i ytterkläderna. Utöver det, så går det inte att påstå något annat än att Tretorn Expedition har ett bra prisvärde. Overallen håller värmen mycket väl, släpper inte in en droppe vatten och kan med lätthet säljas eller skänkas vidare efter att barnet vuxit ur den.

Håller värmen perfekt, mycket vattentåligt, bra material, stilren design
Smal i passformen, svår för barnet att ta på sig själv, viss känslighet för slitage
0 5 3 1

KAXS Proxtec

Rejält varm vinteroverall som tål slask väl men som snabbt blir sliten och smutsig

Testår: 2021/2022 Pris: 1099 kr Material: Polyamide Taslan Rips + Förstärkning bak och fram i polyamid oxford Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 3000 g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-134 cl Tillgängliga färger: 6 Impregnering: PFAS free water repellent Bionic eco finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 gentle C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg C°
BiT KAXS Proxtec front back

KAXS är KappAhls eget märke, och har i många år levererat lika färgglada som funktionsrika ytterkläder för barn. Vinteroverallen KAXS Proxtec är inget undantag, och är en modell som många gånger fått fina omdömen. Gott renommé leder till höga förväntningar, men under årets overalltest grusades tyvärr uppfattningen av KAXS Proxtec något.

Tyg och sömmar som är känsligt för slitage

Det man snabbt kan konstatera efter vinterns slut är att slittåligheten tyvärr inte lever upp till måttet. Något som förvånar, då KAXS i tidigare overalltest har presterat mycket bra på den punkten. Denna vinter går det hål på två av tre overaller, detta gäller framför allt vid sömmarna på insida byxben och runt ärmsluten. Alla testade exemplar har sömmar som fransat upp sig och tyg som ser rejält uppruggat ut. Reflexerna är delvis bortslitna.

Tyget har även en tendens att suga åt sig smuts. Redan tidigt på säsongen ser KAXS Proxtec dassig ut, och trots maskintvätt enligt tvättråd försvinner inte fläckarna. Det påverkar egentligen inte funktionen, men det ser tråkigt ut och är något som även barnen själva har reagerat på.

BiT KAXS Proxtec 1

Rejält varm och vattentålig

Det är synd att kvaliteten på tygerna inte håller tillräckligt hög nivå. För andra egenskaper hos KAXS Proxtec är precis så bra som man minns dem. Den värmehållande förmågan får genomgående höga betyg, några extra lager kläder behövs bara när det är riktigt kallt ut. Och samtidigt andas materialet, barnen blir inte svettiga ens efter mycket aktiv lek. Passformen är rymlig, kan upplevas på gränsen till pösig i början av säsong men ger en lång användning och gör overallen lätt för barnen att själva klä på sig.

Vattentåligheten är också god. Overallen släpper aldrig igenom fukt in till barnet, utan klarar slask och regn väldigt väl. I ärmarna finns snöstopp i form av en tight mudd och byxbenen har en resår som hållit sig på plats runt skon med hjälp av skobandet av förstärkt resår.

Behöver förbättras framöver

Det slutgiltiga omdömet av KAXS Proxtec blir lite splittrat. Det är i grunden en bra overall, som i flera avseenden presterar väldigt väl i förhållande till pris. I synnerhet om man köper den på kampanj (KappAhl brukar vara generösa med erbjudanden under hösten).

Den värmehållande förmågan och vattentåligheten får höga betyg. Men på grund av det stora slitaget så håller KAXS Proxtec ändå inte för mer än en vinter. Och det känns inte smart vare sig ur ett ekonomiskt eller hållbart perspektiv. Förhoppningsvis är detta enkelt åtgärdat och KAXS Proxtec snart åter ett utmärkt budgetval.

Tillverkarens kommentar: Det problem ni identifierat (att sömmen bak där huvudtyg och ”förstärkningstyget” sytts samman repade upp sig) är något vi själva fångade upp i våra interna tester. Vi vidtog omedelbart åtgärder, innan overallen för hösten 2022 producerades. Detta är alltså redan åtgärdat på overaller som kommer finnas till försäljning på Kappahl under hösten och vintern.

Varm och bekväm, tål vatten och slask väl, enkel för barnet att ta på
Undermålig slittålighet, blir snabbt permanent smutsig, sömmarna fransar upp sig
0 5 2.5 1

Lindex FIX

Billig vinteroverall med smidig passform men klara brister vad gäller slittålighet

Testår: 2021/2022 Pris: 1099 Material: 100% Recycled polyester Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: 2 Impregnering: BIONIC-FINISH® ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
BiT Lindex Fix front back

Lindex FIX är en vinteroverall som utseendemässigt ofta tilltalar de barn, och vuxna, som gillar färg och mönster. Märket erbjuder ofta prisvärda och funktionella ytterkläder, men vinteroverallen lever inte riktigt upp till förväntningarna, särskilt när det gäller slittåligheten.

Smidig och tight passform

Overallens passform upplevs som tight och kroppsnära. Det kan göra att Lindex FIX passar smalare barn bättre. Overallen upplevs generellt som smidig och enkel för barnen att röra sig i tack vare att den inte är bylsig. Dragkedjan har fungerat väl och overallens krage har upplevts som lagom hög och, kanske viktigast av allt sett ur barnets perspektiv, mjuk mot hakan.

Den värmehållande förmågan hos Lindex FIX får blandade omdömen. Något barn klagar på att det känns kallt trots flera mellanlager, ett annat barn känns lagom varm efter utelek. Generellt upplevs Lindex FIX vara en något tunnare overall, som kräver extra kläder när temperaturen går ned under nollan.

BiT Lindex Fix 1

Blandad effekt hos snöstoppen

Lindex FIX upplevs av alla testare som välventilerad, barnen kan springa och leka aktivt utan att bli fuktiga av svett. Vattentåligheten är inte lika klockren. Vid blött och slaskigt vinterväder händer det ibland att Lindex FIX suger åt sig väta, och går det tillräckligt lång tid händer det att fukten tränger genom tyget.

Snöstoppen i ärmsluten har varit bra. Lindex FIX har både en inre mudd och en yttre spärr som kan spännas åt med kardborre. I byxbenens slut finns en resår. Denna upplevs glida uppåt något för lätt, då insidan inte är gummerad och byxbenen inte kan spännas åt runt skon. Bandet som träs under skon har dock hållit imponerande väl.

Inte tillräckligt bra slittålighet

Samma kan tyvärr inte sägas om övriga material som Lindex FIX är tillverkad av. Samtliga tre overaller har slitits till den grad att flera hål har uppstått, både i sömmar vid knän och rumpa men även rakt över byxbenen. Overallen ska ha stort plus för den väldigt generöst tilltagna mängden reflexer, men även de är slitna när vintern är slut.

Tyvärr blir det sammantagna intrycket av Lindex FIX negativt påverkat av att ingen overall är i skick att användas en vinter till. Trots att priset för Lindex FIX ligger på en väldigt bra nivå så vill man ha mer än så för pengarna. Det är synd, för overallen har en fin design och har tyckts om av barnen. Men konstruktion och material behöver förbättras för att Lindex FIX ska bli ett rekommenderat val av vinteroverall.

Fin design, smidig passform, god kvalitet på fotbanden, bra prisnivå
Går snabbt och lätt sönder, byxbenen glider upp, inte särskilt varm
0 5 5 1

Reima Tromssa (2022 års modell)

Fantastiskt slit- och vattentålig vinteroverall, passar för alla barn och vintrar

Testår: 2021/2022 Pris: 1499:- Material: 55% PES, 45% recycled PES + 100 % PU lamination Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92- 140 cl Tillgängliga färger: 3 Impregnering: Flourcarbon Free water and dirt resistant Bionic Finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
BiT Reima Tromssa front

Reima Tromssa är en fin overall med ytterst funktionell design. Det finns inga onödiga detaljer, allt har en funktion. Utseendemässigt har Tromssa en enkel profil tillgänglig i flera olika färger, som gör att barn av olika åldrar trivs lika väl i sin overall.

Passform som ger bra rymd och rörlighet

Tromssas passform kan beskrivas som rymlig men inte bylsig. Overallen har varit enkel för barnet att klä på sig, och väl på kan den justeras med hjälp av resårband i midjan. Byxbenen kan anpassas efter olika vinterskor genom en tryckknapp vid benslutet. Tromssa upplevs som normal i storlek, med tillräcklig rymd för att räcka vintern igenom även för ett snabbväxande barn.

Overallen är rejält varm och kan hantera bitande vinter utan att barnet börjar frysa. Endast vid många minusgrader krävs ett extra lager ovanpå vardagskläderna. Samtidigt gör Reima Tromssa ett utmärkt jobb med att hålla barnet ventilerat. Cykling eller aktiv lek; materialet andas väl och barnen känns aldrig svettiga.

Otroligt tålig vinteroverall

Slit- och vattentåligheten hos Reima Tromssa är också fantastisk bra. Overallen upplevs vara maximalt vattentät, det läcker aldrig in trots att barnen ibland befinner sig i princip nedsänkta i slask och vattenpölar. Något synligt slitage uppstår inte på någon av de testade overallerna. Endast om man granskar riktigt nära kan man se ett fåtal noppor i rumpan.

Det råder inget tvivel om att Tromssa är en overall som kan säljas vidare när den är urvuxen, eller ärvas nedåt i syskonskaran. Overallen håller sig mycket fin trots flitig användning. Att den så sällan behöver tvättas bidrar kanske till det fina skicket. Tromssa är nämligen lätt att borsta av, i synnerhet om man valt att köpa overallen i någon av de mörkare färgerna.

Mycket god hållbarhet och högt prisvärde

Förutom att prestera i absolut toppklass vad gäller alla de viktigaste funktionerna, så har Reima även tänkt på detaljerna. Tromssa har två bra fickor som faktiskt rymmer vintervantarna. Luvan har en väldigt bra passform och kan justeras för att sitta perfekt, så den ger skydd men inte skymmer sikten.

Reima Tromssa kan bäst beskrivas som den näst intill fulländade vinteroverallen. Kanske hade man kunnat önska att ett par extra fothällor följt med, något som är vanligt för andra overaller i samma prisklass. Allt annat på önskelistan bockas av med bravur. Vill man ha en vinteroverall som håller barnet varmt och torrt, och som är hållbar nog att kunna användas av flera barn, då ska man välja en Reima Tromssa denna vinter.

BiT Reima Tromssa 1

Utmärkt vattentålighet, väldigt slittålig, varm och mysig, rymlig passform
Inga medföljande reservdelar
0 5 5 1

Isbjörn Penguin (2021 års modell)

Högpresterande vinteroverall, som passar den som kan investera i kvalitet

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg i 100% Nylon Taslan, PrimaLoft foder i 100% polyester, där 80% av fibern är återvunnen. Vattentäthet: 15.000 mm. Membran på insidan av yttertyget säkerställer vattentätheten och andningsförmågan. Andningsförmåga: 15.000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% Tillgängliga storlekar: 86-128cl Tillgängliga färger: Love—Petrol—Mole—Navy—FrostPink—Saffron— SwedishBlue Impregnering: Bionic Finish Eco 100% PFOAS fri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Isbjorn Penguin before

Isbjörn Penguin är en vinteroverall i premiumprisklassen. Overallen har en klassiskt fin design med funktioner som imponerar på föräldrarna, och en mysighet och bekvämlighet som uppskattats högt av barnen.

Stor i storlek men smidig i passform
Att välja storlek är inte helt lätt, då Penguin är större i storlek i de flesta andra overaller. Både byxben och ärmar kan dessutom förlängas, så även om man väljer den mindre av två storlekar, kan overallen smidigt växa med barnet under säsongen. Penguins passform är superb. Overallen är smidig och följsam, vilket gör det lätt att leka och klättra i snön.

Att den känns tunn i materialet betyder inte att den är kall. Istället känns barnen precis lagom varma efter att de varit ute, även vid många minus. Materialet i Penguin overallen andas effektivt och släpper ut barnets överskottsvärme så att overallen inte känns svettig. Och den fleecefodrade kragen håller kalla vindar borta från hals och nacke.

Tyger som tål både vatten och slitningar

Både vattentålighet, andningsförmåga och slittålighet är mycket god. Isbjörn Penguins ärmar har en tight, elastisk mudd som effektivt låser snön ute. Byxbenen har gummerad resår, som inte kan justeras men som har suttit bra runt skorna. Även tygerna är tåliga, vatten kommer aldrig in till barnet och overallen suger inte åt sig fukt.

Penguin ser nästan oanvänd ut efter vintern. Granskar man knän och rumpa nära kan man ana lätta, lätta nötningar. Det råder dock inga tvivel om att overallerna är i skick nog att kunna användas flera säsonger till. Den är dessutom lätt att tvätta i maskin. Penguin hängtorkar över natten, men kan också snabbtorkas effektivt i torktumlaren.

Isbjorn Penguin BiT action

Lång användningstid ger gott prisvärde
Priset för Penguin är ganska högt jämfört med andra overaller. Efter en vinters användning, där Penguin levt upp till alla önskemål kring funktion och kvalitet, så kommer man ändå till slutsatsen att overallen lever upp till sitt pris.

Väger man dessutom in det faktum att overallen tål att användas många vintrar, antingen nedärvd genom syskonskaran eller genom att säljas vidare, så råder det inga tvivel om att man får ut maximalt prisvärde - och ett bra hållbarhetstänkt - med Isbjörn Penguin.

Utmärkt passform, tunn men varm, väldigt slittåligt, förlängningsbara ben och ärmar
Få reflexer, något missvisande storlekar
0 5 4.5 1

Isbjörn of Sweden Penguin (2020 års modell)

Dyr men genomtänkt vinteroverall av hög kvalitet, som kan växa med barnet

Testår: 2020 Prisklass: Premium Material: Nylon66 (Taslan), PrimaLoft® foder. Bluesign® licensierade material. Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 15000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja, 100% Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: Love, Navy, Saffron, Bordeaux, Petrol, Mole, DustyPink, Ice Impregnering: BIONIC Finish Eco® (PFOA, PFOS fri) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Isbjorn of Sweden Penguin

Isbjörn of Sweden Penguin är en av de dyrare vinteroveraller som finns att köpa, men den mycket höga kvaliteten gör den ändå prisvärd. Penguin får högsta betyg i nästan alla kategorier, och älskas av både barn och föräldrar. Har man budget för Penguin så är det ett overallköp man inte ångrar.

Smart overall som växer med barnet
Penguin är stor i sina storlekar. Overallen har också en innovativ växtmån. Byxben och ärmar kan förlängas genom att man sprättas upp en söm på insidan. För vissa barn innebär det att Penguin kan hålla för två vintrar. För andra att det åtminstone inte finns någon risk för glipor mellan overall och skor eller vantar ens i slutet av vintersäsongen.

Passformen är mycket god, rymlig utan att vara bylsig. Overallen är enkel att klä på. Resår i byxa och ärm är ganska tight, mindre barn kan behöva hjälp att få byxbenen över skorna. Fördelen är att overallen sluter tätt och Isbjörn Penguin har heller aldrig läckt in snö. Vattentåligheten får absolut högsta betyg. Inte ens när barnet stått på knä i en slaskig pöl tar sig fukt igenom.

Varm och slitstark overall med en svag punkt
Isbjörn Penguin andas mycket effektiv och barnen känns aldrig fuktiga av svett, trots aktiv lek under en mild vinter. Overallen är även vindtålig. Kragen är fleecefodrad på insidan, och slutet av dragkedjan övertäckt så den inte skaver mot hakan. Isande kallt vinterväder är ingen match för Penguin. Barnen känns precis lagom varma med vanliga kläder under. Endast vid riktiga kalla temperaturer kan man behöva komplettera med ett extra lager.

Två av tre testade overaller är i absolut nyskick efter vinterns slut. Den tredje har fått hål på insidan av knän, där den tejpade sömmen skavts genom yttertyget på ett ställe. I alla andra avseenden uppvisar vinteroveraller som mest minimalt, ytligt slitage och är i skick för att användas många vintrar till. Penguin kan för det mesta borstas ren, och tvättiden underlättas av att den kan köras i maskin och därefter torktumlas.

Mycket dyr men ändå prisvärd
Det finns all anledning att vara tveksam till att spendera flera tusen kronor på ett barnplagg. Men Penguin motiverar sitt pris väl. Dels kan overallen på ett mycket smart sätt växa med barnet. Dels är kvaliteten på en sådan nivå att Penguin har många vintrars användning i sig.

Det här är en noga genomtänkt overall med ytterst funktionell design. Och vare sig man låter Isbjörn of Sweden Penguin ärvas ned genom en syskonskara eller säljer den vidare när vintern är slut, så är en overall med lång livslängd smart både för plånbok och miljö.

Följsam passform, varm och vattentät, ärmar och ben kan förlängas, andas väl
Något få reflexer, eventuellt känsliga sömmar
0 5 4.5 1

KAXS Proxtec (2021 års modell)

Tålig och fin vinteroverall, passar den som vill ha mycket funktion för pengarna

Testår: 2020/2021 Prisklass: Budget Material: Nylon Taslan Rips + Förstärkning bak och fram i polyamid oxford Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 3000 g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Vindtät: Ja Tillgängliga storlekar: 86-134 cl Tillgängliga färger: 7 st. Röd, Svart, Blå, Grön, Rost, Rosa, Grön med mönster Impregnering: PFAS free water repellent Bionic eco finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 gentle C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: låg C°
KAXS Proxtec after

Bor man i ett land där vintern blir kall och snörik så krävs anpassade ytterkläder för barnen. En varm vinteroverall borde finnas tillgänglig för alla familjer. Därför är det roligt att se hur KAXS i Proxtec från KappAhl får in både bra funktioner och god kvalitet till ett riktigt överkomligt pris.

Rymlig passform men tight krage
Proxtec passform är rymlig utan att bli bylsig. Att midjan kan justeras med dragsko på insidan bidrar också till att overallen är enkel att röra sig i samtidigt som den är lätt att ta på. Inte ens snölåset i ärmarna har krånglat. Den tunna mudden sluter tätt runt handleden, men är inte för tight för vantarna. Det yttre lagret kan regleras med kardborreband, och en bit upp på ärmen finns en ficka för skipass.

Byxbenen har endast en gummerad resår som dras runt skon, men ihop med hällan under foten har det funkat väl. Det gummerade resåret har storleksreglerande knappar och extra band medföljer. KAXS Proxtec har utan undantag hållit barnen torra under vintern, oavsett hur slaskig snön varit. Tyvärr upplevs kragen något för tight, så med dragkedjan en bit ned enligt barnens önskemål behöver man komplettera med halsduk för att uppnå ett bra skydd mot väder och vind.

KAXS Proxtec BiT action

Mycket slittåliga tyger
KAXS Proxtec andas väl, samtidigt som den håller kvar värmen runt barnet. Två av tre barn kändes precis lagom varma efter lek utomhus. Det tredje barnet kunde ibland kännas lite kall, men med ett extra lager kläder vid kyligare dagar så var det lätt åtgärdat.

Slittåligheten hos Proxtec visade sig vara mycket god. Annars är just känsligt material en vanlig brist hos overaller i lägre prisklasser. Men KappAhl har inte snålat på tygerna. Efter vintern är overallen obetydligt ruggad på knän och i rumpan, som är förstärkta med Oxfordtyg, men annars väldigt fin och utan tvekan i tillräckligt gott skick för att användas en säsong till.

Prisvärd och funktionell vinteroverall
Blir KAXS Proxtec smutsig så är den lätt att borsta av, vill man tvätta så är torktiden normal. Overallen upplevs inte heller påverkas av tvätt, vattentåligheten förblir god och färgerna bleks ej. De brister overallen har är främst vindtåligheten i och med att modellen är tight runt halsen. Proxtec skulle också kunna ha fler reflexer även om de sju som finns är bra placerade.

Men det är småsaker. KAXS Proxtec är en fint designad och mycket funktionell vinteroverall, som erbjuder ett riktigt bra prisvärde i förhållande till den kvalitet man får.

Bra passform, hållbara textilier, högt prisvärde, fin design
Något för tight krage, för få och för små reflexer
0 5 4.5 1

Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO vinteroverall

Varm vinteroverall som tål både slask och slitage, passar för barn av alla åldrar

Testår: 2021/2022 Pris: 1699 kr Material: Yttertyg: 100% polyamid. Foder: 100% återvunnen polyester. Vaddering: 100% återvunnen polyester, Primaloft Vattentäthet: 12,000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128, mörkblå. 86-116, grön och plommon Tillgängliga färger: Mörkblå, grön, plommon Impregnering: Bionic Finish Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, låg värme Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
BiT PolarnOPyret WeatherPro front

PO.P WeatherPRO är en i princip felfri overall, där man får leta efter något att anmärka på. Passformen är perfekt balanserad mellan rymlig och smidig. Overallen är enkel att klä på, men känns ändå nätt och rymlig för barnet att röra sig i.

Mycket slittålig och rejäl overall

Slittålighet samt förmågan att hålla barnet varmt och torrt är de absolut viktigaste funktionerna hos en vinteroverall. PO.P WeatherPRO får idel maxbetyg på dessa områden. Samtliga tre overaller beskrivs vara i extremt bra skick efter vintern. Efter en tvätt går det knappt att avgöra om de alls har använts. Dock kan man fundera över det billigare valet av resårband att dra under skon, då dessa slits bra mycket snabbare än de gummibanden många andra overaller har.

Man behöver sällan tvätta PO.P WeatherPRO. Låter man sand och lera torka in kan overallen lätt skakas ren. Vill man tvätta så gå det mycket snabbt, och tack vare att den kan torktumlas kan barnet vara ute i snön och leka igen bara några timmar senare.

Håller värmen helt perfekt

Den värmehållande förmågan är lika utmärkt den. Samtliga familjer ger högsta betyg, PO.P WeatherPRO känns varken för kall eller få varm och oftast räcker det med ett lager vanliga kläder under. Skulle vintern vara mild och blöt snarare än kall och snörik, så är det inte heller ett problem. Barnen kan vada genom pölar eller sitta länge i slask, men ingen väta tränger genom tygerna.

PO.P WeatherPRO har en väldigt enkel design, som är snygg men inte trist. Föräldrarna har uppskattat hur användarvänlig overallen varit, med okomplicerade och välfungerande snölås och en bra krage som känns mjuk vid hakan och runt halsen. Barnen har gillat att overallen går att klä på sig snabbt, och inte hindrar från lek och rörelse.

Polarn O. Pyret lever upp till alla förväntningar

Ska man hitta något som saknas hos PO.P WeatherPRO så hade sidofickor, gärna av lite större modell, varit uppskattat. Och även om mängden reflexer får godkänt, så finns det utrymme för något bättre synlighet i mörker. Men det är petitesser.

BiT PolarnOPyret WeatherPro 1

Polarn O. Pyret har länge varit ett välkänt varumärke. Vissa förändringar i utbud och formspråk har gjorts under de senaste åren, men den röda linjen med högkvalitativa funktionsytterkläder har hela tiden funnits där. Och med den kvalitet som uppvisas hos overallen PO.P WeatherPRO så kommer Polarn O. Pyret garanterat finnas kvar som top of mind för barnkläder i många år till.

Perfekt värmehållande förmåga, mycket slittålig, klarar slask och vatten, enkel att klä på
Något för få reflexer, resårband som går sönder

Bra pris hos:

0 5 5 1

Polarn O. Pyret WeatherPRO (2021 års modell)

Utmärkt slittålig, varm och vattentät vinteroverall, som passar alla sorters vinter

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: Polyamid, PrimaLoft® vaddering, återvunnet dope dyed polyester foder Vattentäthet: 12000mm Andningsförmåga: 5000m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: Marinblå 86-128 cl, rosa, gråmelerad 86-116 cl Tillgängliga färger: marinblå, rosa, gråmelerad Impregnering: Ja, BIONIC FINISH® ECO Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40°C Tål torktumling: Ja, torktumlig låg värme Tål torkskåp: Ja, låg värme Maximal tork-temperatur: 40°C
PolarnOPyret WeatherPro after

Polarn O. Pyret är en för många föräldrar välbekant tillverkare av barnkläder, med ett populärt och uppskattat utbud av just ytterkläder. Och årets vinteroverall kanske är en följd av lång erfarenhet inom branschen? För PO.P WeatherPRO är en riktigt fullträff och vi utser den därför till Bäst i test.

God passform men liten i storlek
Overallens passform är bra, den är lätt att få på och rymlig i kroppen, med en midja som kan justeras. PO.P är kända för att vara stora i storlek men WeatherPRO är mer true to size eller något kort i längden i ryggen, en del kommer behöva gå upp i storlek. Speciellt för mindre barn är den långa dragkedjan, som går hela vägen ner till grenen, ett stort plus.

Ben- och ärmöppningarna gör sitt jobb väl. Ärmöppningen kan justeras med kardborre, så man lätt kan välja mellan att ha vanten över eller under. Byxbenen har en ganska hård resår som är tight runt skon, med fördelen att overallen håller väldigt tätt.

En overall för alla sorters vinter
Slaskigt väder är inget som helst problem för PO.P WeatherPRO. Overallen har aldrig läckt in, vare sig genom tyget eller in i ärmar och byxben. Faktum är att inte ens själva overallen känns särskilt blöt efter intensiv lek i slaskväder.

Är vintern kall och snörik snarare än mild och blöt, så funkar WeatherPRO lika väl ändå. Familjerna ger genomgående högsta betyg för både värmehållande förmåga, vindtäthet och ventilation. Barnen fryser aldrig, samtidigt som overallen andas och har en hög men ganska vid krage. Det går att leka aktivt utan risk att bli svettig, leka lugnt utan att bli kall.

Polarn O. Pyret har gjort alla rätt
Även slittåligheten får idel lovord. Efter en lång vinter ser overallen ut som ny. Det underlättar att den också varit enkel att hålla ren. Torkad lera kan lätt borstas loss. Måste man tvätta så går overallen att torktumla, men hängtorkar även effektivt över en natt.

PolarnOPyret WeatherPRO

Fler reflexer vore önskvärt och det är varken svårt eller dyrt för tillverkaren att åtgärda. Utöver det har Polarn O. Pyret överträffat sig själva. WeatherPRO är en stilren vinteroverall, väl värd varenda krona. I synnerhet om vi i priset väger in att kvaliteten är så pass hög att overallen med lätthet kan användas minst en, antagligen flera vintrar till.

Utmärkt slittålighet, håller barnet varmt, mycket vattentålig
Få reflexer, liten i storlek
0 5 4.5 1

Reima Tromssa (2021 års modell)

Vinteroverall av hög kvalitet, passar den som vill ha en overall som kan ärvas

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: 100% PES + 100% PU lamination Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000m2/24h Tejpade sömmar: 5000m2/24h Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: navy, gul, vinröd Impregnering: Flourcarbon-free water and dirt repellant finish Bionic finish Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: låg värme 40 C°
Reima Tromssa after

Reima Tromssa är en klassisk vinteroverall, med rena linjer och sober men fin färgsättning. Reflexerna ser vid första anblick lite för subtila ut. Men även om de är smala så täcker de stora delar av kroppen och gör att barnet syns riktigt väl i novembermörkret.

Lika varm som den är vattentålig
Tromssa har en rymlig passform, barnen kan klä på sig overallen själva och det finns, i synnerhet för lite smalare barn, gott om utrymme för ett extra lager. Något som bara behövs vid riktigt kallt väder. Annars håller overallen värmen utmärkt med bara vardagskläder på.

Tromssas dragkedja håller hög kvalitet och barnens rörlighet är inte det minsta begränsad när leken kommer igång. Och även när vintern är mild och slaskig, så håller Tromssa barnet varmt och torrt. Är det riktigt blött kan overallen efter en tid kännas tung men vätan stannar alltid ytligt..

Byxben som justeras med tryckknapp

I ärmarna på Reima Tromssa finns en bra mudd som är smidig ihop med vintervantar. Byxbenen har tryckknappar för att justera öppningen. Det är positivt om barnet har grövre kängor eller vill använda skidpjäxor. Men knappen kan vara knepig för barnet att få igen, och i öppet läge gör det byxslutet brett, varpå snö kan ta sig in den vägen.

Reima Tromssa BiT action

Reima Tromssa är mycket slittålig och i otroligt bra skick efter vintern. Känner man efter på knän och rumpa kan man ana visst ytludd, men det syns bara om man granskar nära. Det råder inga tvivel om att Tromssa är en overall som tål att ärvas inom syskonskaran.

Mångsidig overall av hög kvalitet

Tromssa är en overall som tål allt. Smuts, slitage, kyla - det spelar inte så stor roll vilken sorts vinter overallen utsätts för Reima har tänkt på allt. Till och med på detaljerna, i den praktiska innerfickan eller i hur luvan kan knäppas ihop framför hakan för ett heltäckande vindskydd.

Reima Tromssa är ett bra exempel på en vinteroverall där det lagts vikt vid design, samtidigt som den aldrig stått i vägen för funktion. Förutom några små detaljer finns det inget alls att vara missnöjd med hos snygga och mysiga Reima Tromssa.

Mycket slittåligt, utmärkt passform, varm och vattentålig, stilren design
Lite styv i tyget, ej helt optimalt benslut
0 5 4.5 1

Gneis Supershape Pro

Högpresterande vinteroverall med smidig passform, passar både kallt och milt väder

Testår: 2021/2022 Pris: 1799 - 2099 kr Material: Polyamid och Cordura® Vattentäthet: 20 000 mm Andningsförmåga: 20 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl Tillgängliga färger: DenimBlue, DarkCerice, Pesto, SoftBlack Impregnering: BIONIC FC-fri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
BiT Gneis Supershape Pro front

Supershape Pro är en vidareutveckling av Supershape som har funnits i Gneis utbud av ytterkläder för barn sedan företaget grundades 2006. Skillnaden är bland annat tåligare tyg i överdelen och högre vattenpelare och andning. Ett tydligt tecken på att overallen använts och uppskattats är den mycket smidiga passformen, som faktiskt gör det enkelt för barnet att både springa, hoppa och klättra precis som vanligt.

Passform som ger rörlighet

Supershape Pro är ganska tight och kroppsnära i modellen, men vidd finns på precis rätt ställen. Overallen upplevs som mycket lätt för barnen att ta på sig själva. Den enda punkten som krånglar för familjerna är bensluten. Gneis Supershape Pro har rejäla snölås i form av ett inre snölås med gummerad resår, och själva benslutet som justeras i vidd med knapp och spänns fast runt skon med kardborre.

Ibland upplevs det bökigt med de två lagren som ska passa runt skon. Framför allt yngre barn behöver hjälp. Supershape Pro är också en mycket vattentålig overall. Trots lek i regn och slask så blir barnen aldrig blöta. Tack vare de tighta men elastiska muddarna i ärmarna så kommer ingen snö in den vägen heller.

Overall för både slask och köld

Vilken sorts vinter det är spelar ingen roll för Supershape Pro. En mild dag då solen skiner upplevs overallen ändå andas effektivt, så barnet inte blir svettigt av att leka aktivt. En riktigt kall dag med bitande vind, håller Supershape Pro barnen helt lagom varma. Overallens krage gör ett bra jobb med att sluta tätt runt hals och nacke.

Slittåligheten i Gneis Supershape Pro har också varit mycket god. Overallerna ser ut som nya när de granskas efter vinterns slut. Tittar man mycket nära hittar man ändå svagt ytslitage, men Supershape Pro kan användas minst ett par vintrar till utan att tappa i funktion.

Alldeles för små reflexer

Utrymme för förbättring återfinns främst i Supershape Pros synlighet i vintermörkret. Reflexerna upplevs som alldeles för små, och framför allt finns ingen bra reflex på nederdelen av ryggen. I övrigt har Gneis Supershape Pro en mycket fin design, med klara fina färger och en mjuk känsla i tygerna, som uppskattats av barnen som använt den.

BiT Gneis Supershape Pro 1

Skillnaden mellan testets bäst presterande vinteroveraller är hårfin. Men det finns ingen anledning att tro att man skulle bli missnöjd med Supershape Pro. Tvärtom, overallen kammar hem idel höga betyg på alla de viktiga punkterna. Gneis Supershape Pro är av ovanligt hög kvalitet, med många detaljer som tillsammans skapar en mycket välfungerande helhet som lever upp även till höga förväntningar.

Klanderfri passform, varm, tål alla väder, mycket slitstark, enkel att ta på
Få reflexer, krångliga snölås i byxbenen
0 5 4.5 1

Gneis Supershape

Oerhört välkonstruerad och genomtänkt vinteroverall, passar för alla sorters vinter

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: Polyamid Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl + Space Tillgängliga färger: 13 olika färger Impregnering: Bionic ECO Finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Gneis Supershape 3

Gneis Supershape är en vinteroverall av högsta klass och utan tvivel en modell som ger både funktion och kvalitet för pengarna. Passformen är smal och figurnära. För kraftigare barn så finns Supershape Space med extra utrymme. På de flesta sitter dock Gneis Supershape helt lagom slimmat och smidigt, med justerbar midja, så att barnet kan röra sig helt obehindrat.

Felfri vattentäthet och värmehållning
Ben- och ärmöppningar på overallen fungerar mycket väl. Den tighta mudden i ärmen gör att det är smidigast att ha vanten utanpå. Byxbenen regleras i två steg. Den inre mudden har en tightare, gummerad resår som sitter stabilt runt skon. Den yttre mudden har ställbar resår, så byxbenen inte behöver bli söndertrampade om overallen är lite lång i början av säsongen.

Gneis Supershape får genomgående högsta betyg för såväl vindtäthet, värmehållande förmåga och vattentålighet. Egenskaperna som främst lyfts är att tygerna är imponerande vattenbeständiga, varken slaskig snö eller vattenpölar utgör något problem. Supershape håller barnen perfekt varma och kragen är felfritt utformad - lagom hög och bekvämt mjuk.

Vissa kulörer känsliga för smuts
Det enda man kan anmärka på gäller det färgglada tyget på två av overallerna. Den ljusare rosa färgen, som varit mycket uppskattad av barnen, har fått smutsfläckar som sen inte går bort i tvätten. Fläckarna gör att overallen ser hårdare sliten ut än vad den faktiskt är.

På båda de rosa overallerna har även ärmarna nötts synbart, på enstaka ställen så pass att små hål uppstått. Den tredje, blå overallen är som ny efter vintern. På samtliga tre overaller ser de förstärka, svarta delarna av cordura i princip helt orörda ut. Att Supershape är starkt färgglad ses som ett stort plus, det ihop med ovanligt många reflexer ger god synlighet.

Gneis Supershape BiT action

En riktigt kvalitetsprodukt
Gneis Supershape har en användarvänlig design som känns genomtänkt. Från öglan för upphängning i starkt orange som gör den lätt att hitta, till de tre dragkedjeförsedda fickorna som är perfekta för småsaker, samt hållbarhetstänket i att overallen ska användas många gånger, speglat i att det finns tre rader för namnmärkning.

Att overallen är prisvärd är samtliga testfamiljer ense om, likaså är användningstiden lång om man bortser från det estetiska slitaget som uppstått på vissa kulörer. Att Gneis verkligen är proffs på vinteroveraller, det är Supershape det yttersta beviset för.

Smidig passform, håller värmen perfekt, mycket vattentålig, bra snölås
Vissa färger är smutskänsliga, reflexerna slits snabbt
0 5 4.5 1

Didriksons Björnen

Prisvärd vinteroverall som är mycket anpassningsbar, passar bra för rörliga barn

Testår: 2021/2022 Pris: Enfärgade 1500 SEK, multifärgade + print 1700 SEK Material: 100% Polyamid Vattentäthet: 10000 mm (ISO 811) Andningsförmåga: 4500 m2/24h (ASTM E-96BW) Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: 6st: Navy, Deep Green, Plastic Pink, Multi (2 färgställningar) , Printed (1 färgställning) Impregnering: Ja (Rudolf – Bionic-Finish®) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, för snabbare torktid, vänd overallen ut och in Maximal tork-temperatur: 40 C° Övrigt: 100% återvunnen, djurfri vaddering. Djurfri päls. Extend Size-funktion som förlänger ärmar och ben för att kunna bäras en säsong till. Solution Dye-infärgning av hela de enfärgade overallerna + fodret i övriga färgställningar vilket kräver upp till 80% mindre vatten i infärgningsprocessen.
BiT Didriksons Bjornen back

Didriksons Björnen är en varm och ytterst tålig overall, som inte bara hanterar slask och vatten utan också enkelt kan borstas ren efter att barnet lekt på marken utomhus. När overallen torkat faller lera och sand lätt av. Vilket är bra, då den visserligen enkla tvättningen efterföljs av en något längre torktid.

Smalare passform med förlängningsbara ben och ärmar

Didriksons Björnen är utrustad med funktionen extended size, som innebär att man kan förlänga byxben och ärmar när overallen börjar bli för kort för det växande barnet. Det finns dock mer vidd på längden än på bredden, så för rundare barn kan Björnen känns trång innan den blivit för kort.

Snöstoppen är ytterst genomtänkta. I ärmsluten finns både resår med kardborre och en tight mudd som sluter helt tätt runt handleden. I bensluten finns både kardborreöppning samt ett inre snölås. Det finns ingen risk alls att snö kan komma in, men för mindre barn innebär snölåsen att en vuxen måste hjälp till med att få overallen rätt över skor och vantar.

Mycket vattentåliga vinteroverall

Yttertyget har en viss tendens att dra åt sig fukt, så overallen kan efter en tid utomhus känns blöt. Men barnen blir aldrig blöta, inte ens vid lek i djupa pölar. Inte heller blir barnen kalla i Björnen. Små barn upplever dock overallen som lite kyligare, och behöver ett extra mellanlager. Äldre, mer aktiva barn är perfekt svala i Björnen – varken kalla eller svettiga.

Lättare slitage uppstår på Didriksons Björnen. Det rör sig främst om en mindre mängd noppor på knän och rumpa. På en overall uppstår ett mindre hål på byxbenets insida – en vanlig svag punkt när sömmar nöts mot varandra när byxbenen är lite för stora. Förutom det så är Björnen i mycket fint skick efter vintern. Det råder inga tvivel om att overallen kan användas igen, av syskon eller om man vill sälja den vidare.

BiT Didriksons Bjornen 1

Prisvärd overall som enkelt kan anpassas

En av de bästa egenskaperna med Didriksons Björnen är hur anpassningsbar overallen är. Det mesta går att reglera för att passa barnet. Man ska inte glömma att passformen är åt det smalare hållet, men de flesta barn kan leka och springa smidigt i Björnen. Designen är funktionellt stilren. I vanlig ordning hade det inte skadat med fler reflexer, främst på overallens baksida.

Björnen är en högt uppskattad vinteroverall som med all rätt brukar placera sig väl i tester och utvärderingar. Den funktionella anpassningsbarheten känns genomtänkt, och det till en kostnad som gör att Didriksons Björnen inte kan beskrivas som annat än mycket prisvärd.

Anpassningsbar, rejäla snölås, extended size, mycket vattentålig, varm och rejäl
Smalare passform, lång torktid
0 5 4 1

Lindberg Snowpeak

Tåligt, varm och kompakt overall, passar bäst där vintern är riktigt kall

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: 100% Nylon (Foder 1: 100% Polyester, rygg och rumpa. Foder 2: 100% Nylon). Extra slitstarkt material på knän och rumpa i ett Blue Sign-material. Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 6000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-160 cl Tillgängliga färger: Blue, Cerise, Olive, Sudan Brown Impregnering: Ja, flourkarbonfri vattenavstötande ekologisk impregnering (Rudolf Bionic Eco finish) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Lindberg Snowpeak before

Det är smart med overaller som kan växa med barnet. Lindberg Snowpeak är utrustad med ”grow cuffs”, vilket är sömmar i ärmar och ben som kan sprättas upp om barnet börjar växa ur overallen i slutet av säsongen.

Rejält varm vinteroverall
Passformen upplevs som normal, men mer rymlig runt mage och höfter. I kontrast är Snowpeaks krage åt det tightare hållet. En känsla som kanske främst beror på att kragen är lite hård och knölig i materialet jämfört med resten av overallen.

Lindberg Snowpeak är en overall som passar utmärkt för den som bor där vintern är riktigt kall, eller för barn som är mer frusna av sig. Snowpeak är nämligen rejält varm. Vid nollgradigt väder eller varmare, och i synnerhet om barnet är mer aktivt utomhus, finns risk för att barnet blir svettig.

Oklanderlig vattentålighet
I andra avseenden är Snowpeak perfekt när temperaturen är över nollan. Slaskig snö har ingen chans mot overallens vattentålighet. Dels är tyget resistent, fukt sugs inte upp och barnen är torra trots lek i vattenpölar. Dels har både ärmar och byxben välfungerande snölås, med innertyg eller mudd som ihop med det yttre lagret skapar en barriär mot snön.

Lindberg Snowpeak tål dessutom slitage lika väl som den tål vatten. Inte ett hål uppstår på någon av de testade overallerna. Partierna över knän och rumpa är förstärkta. Man kan se en svag nötning men skicket på Snowpeak är gott nog för att kunna användas minst en vinter till.

Lindberg Snowpeak BiT action

Tålig och rejäl overall
Det enda som går sönder är resårbanden under skon. En detalj som känns lite billig när de flesta tillverkare gått över till mer rejäla band av gummi. Å andra sidan medföljde extra fothällor.

Lindberg Snowpeak är en tålig overall, som fixar lek på barmark och skoj i blöta pölar. Samtidigt gör dess varma kompakthet overallen allra mest lämplig för områden där vintern snarare är snörik med många minusgrader. Sammantaget är Lindberg Snowpeak är en varm och rejäl vinteroverall som ger ett bra värde för pengarna, mätt både i funktion och kvalitet.

Mycket god värmehållning, slitstarkt material, smarta grow cuffs, vattentålig
Känns ibland lite svettig, hård och tight krage
0 5 4.5 1

Reima Bergen

Varm och smidig vinteroverall, som passar den som vill att barnet syns i mörkret

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: 100% Recycled PES + 100%PU lamination, förstärkningerna: 100% PA och 100% coating Vattentäthet: 10000/12000 mm Andningsförmåga:  8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 3, Rosa, brun och petrol Impregnering: Flourcarbon free water adn dirt repellant finish Bionic finish Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: låg värme C°
Reima Bergen before

Reima Bergen är mycket välkonstruerad vinteroverall, med en genialisk lösning för att få barnet att synas i mörkret. Som en del av overallens design är tyget täckt av små reflexstreck som effektivt lyser upp i mörkret. Dessutom är mönstret riktigt fint och uppskattat av både barn och föräldrar.

Utmärkt varm och smidig overall
Bergen är rymlig och bekväm, normal i storlek men med tillräcklig växtmån för att räcka hela vintern. Alla detaljer andas av Reimas kvalitet. Kragen ger ett utmärkt vindskydd och Bergen är riktigt rejält varm, men blir aldrig svettig. Det räcker med vanliga kläder under, barnets kroppstemperatur känns precis lagom sval. Även vattentåligheten är mycket god.

Utöver märkbara nötningar i ärmens resår så är Reima Bergen i riktigt gott skick efter en säsongs användning. Varken sömmar eller tyg, inte ens på knän eller rumpa, visar några tecken på slitage. Det råder inga tvivel om att konstruktionen är så gedigen att Bergen kan användas flera vintrar till.

Justerbara snölås saknas
Overallens ben- och ärmslut har visst utrymme för förbättring. Ärmarna saknar snölås men har en rejäl resår. Vissa barn upplever dock resåren som lite för tight.

Gummibanden som träs under skon hindrar byxbenet från att glida upp. Byxbenen är dock rätt breda nertill, men kan tightas åt med en tryckknapp. Med fodrade stövlar händer det ibland att det blir för tight, varpå knappen går upp. Då kan slask ta sig in. Här vore det önskvärt om byxbenets vidd kunde justeras, för större variation i öppningens storlek.

Reima Bergen BiT action

Högre förväntningar på dyrare overaller
Även om Bergen har vissa svaga punkter så är det saker som man kan leva med, och som är lätta för Reima att justera framöver. För en overall i en lägre prisklass hade man accepterat dessa smärre brister på ett annat sätt. Men från en av de dyrare modellerna från Reima räknar man med perfektion.

Vad gäller basfunktionerna, de egenskaper en overall måste ha för att man ens ska överväga ett köp, så överträffas förväntningarna. Passform, generell slitstyrka, värmehållande förmåga och oöverträffat bra reflexer - där är det fullträff för Reima Bergen.

Fantastiskt bra reflexer, följsam passform, varm och välventilerad
Brist på justering ärm- och benslut
0 5 4.5 1

Didriksons Björnen (2021 års modell)

Prisvärd och fin vinteroverall, passar för det aktiva barnet i både snö och slask

Testår: 2020/2021 Material: 100% polyamid Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 4000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Impregnering: PCF-fri vattenavvisning Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Uppgift saknas
Didriksons Bjornen before

Har man någonsin gjort research kring bästa vinteroverallen så har man troligen hört talas om Didriksons. Märket är starkt förknippat med regn- och funktionskläder för barn och får ofta lovord för sin höga kvalitet. Efter en vinters användning av overallen Björnen kan vi bara instämma.

God passform på overall som växer med barnet
Passformen får toppbetyg. Overallen är smidig men kroppsnära. Björnen har dessutom så kallad extended size. Sprättar man upp en söm i byxben och ärmar så kan overallen räcka hela säsongen även om barnet skulle få en tillväxtspurt under vintern.

Både ventilation och vindtäthet får högsta betyg. Kragen sluter tätt runt halsen och har en mjukare insida för att inte skava. Didriksons Björnen är en varm overall. Vid riktigt kallt väder och lång utevistelse kan man behöva ett extra lager, annars räcker vanliga kläder fint.

Mycket vattentålig och lätt att hålla ren
Vattentåligheten håller också hög klass. Byxbenen har snöstopp i form av innerfoder med rejäl gummiresår, samt ett yttre lager tyg som spänns runt skon med kardborre. Ihop med gummiremmen under skon blir byxbenen helt täta. I ärmarna finns en trikåresår med hål för tumme, samt ett yttre tyg som också justeras med kardborre.

Slask och vatten kommer aldrig in till barnet. Vid stillasittande i en pöl kan overallen kännas lite blöt på utsidan, men förblir torr inuti. Också slittåligheten är god. En lätt ruggning kan skönjas i rumpan, annars är Björnen i mycket fint skick efter vintern. En bidragande orsak är smutståligheten. Lera och sand har imponerande nog bara fallit av så snart overallen torkat.

Prisvärd och uppskattad vinteroverall
Den enda bristen vi kan hitta hos Didriksons Björnen upptäcks först när säsongen är slut. Den tejpade sömmen på byxbenens insida har på två av overallerna nött upp millimeterstora hål i yttertyget. Ett problem vi tidigare år också sett hos många andra tillverkare. På Björnen verkar hålen ej påverka funktionen, då varken vatten eller kyla läckt in.

Didriksons Bjornen BiT action

Didriksons Björnen förtjänar de goda vitsord overallen får. Designen är tilltalande och funktionerna håller en mycket hög nivå i förhållande till priset. Samtliga testfamiljer ger höga betyg och bedyrar att Didriksons Björnen är en overall man gärna köper igen.

Rejält värmande, tål slask och vatten, extended size, lätt att hålla ren, snygg design
Tejpade sömmar kan skava hål
0 5 4 1

Tretorn Sarek Expedition

Mycket fint designad vinteroverall, som passar allra bäst för smalare barn

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg, 100% Återvunnen nylon, PVC-fri och Fluorkarbonfri. Foder, 100% Återvunnen polyester Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86/92-122/128 Tillgängliga färger: AW20, Harvest + Field Green – AW21, Blackberry/Field Green + Frosted Green/Red Clay Impregnering: Nej Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Nej
Tretron Sarek before

Tretorn Sarek Expedition är en vinteroverall det går att säga mycket gott om. Det första som slår en är att Sarek har en design som andas premium. Färger såväl som skärning och detaljer är neutralt stilrena utan att vara tråkiga.

Lätt att tvätta och få torr
Sarek är en mycket funktionell overall, också vad gäller utseendet. Efter lek i blöta sandlådor kan smutsen lätt torkas av med en fuktig trasa. Vid mer rejäl nedsmutsning eller kissolyckor är den en stor fördel att overallen både kan köras i maskin och torktumlas. På så sätt är den snabbt redo att användas igen.

Sarek är en overall som tål slask och vatten. Yttertyget kan suga åt sig en del fukt, varpå overallen känns blöt. Men vätan tränger aldrig igenom och barnen förblir torra. Och varma. För den värmehållande förmågan är riktigt god. Tretorn Sarek Expedition får maxbetyg av samtliga testfamiljer i detta avseende. Ett lager vanliga kläder under är fullt tillräckligt.

Smalare passform
Passformen i Tretorn Sarek är åt det smalare hållet. För kraftigare barn finns det risk att Sarek upplevs som aningen tight att få på sig, främst över axlarna, i slutet av säsongen. Overallen är normalstor i storlek även om dubbelstorlekarna kan göra det knepigt att hitta rätt. Materialet är följsamt, så Sarek är en bra overall för det aktiva barnet.

Ben- och ärm öppningarna är effektiva som snölås. De extra kardborrespännena i byxbenen gör sitt jobb, men kräver för yngre barns räkning att en vuxen hjälper till att spänna åt dem.

Slittåligt material men viss risk för slitage i sömmen
Kragen har en bra höjd och är mjukt fodrad, men kan på vissa barn upplevs som lite för tight. Väljer man då att ha dragkedjan neddragen en bit behöver man förstås komplettera med en fuskpolo eller halsduk. Slittåligheten är överlag mycket god. Själva yttertyger håller väl mot slitage, bara om man tittar nere kan man se lätt slitage på de förstärkta tygerna vid knä och rumpa.

Tretorn Sarek BiT action

Däremot drabbas en overall av små hål vid de tejpade sömmarna på byxbenens insida, ett problem vi ser hos fler overaller än Tretorn och som verkar vanligare på mindre storlekar av overallen. Utöver några små minus är Tretorn Sarek Expedition en högt uppskattad vinteroverall som håller barnet varmt och torrt vintern igenom.

Varm, mycket vattentålig, snygg design, följsam i formen, vegansk
Tightare passform, något snäv krage, eventuellt vissa problem med slitage
0 5 4 1

Tenson Overall

Mycket slitstark och färgglad vinteroverall med snygg design, som håller värmen väl

Testår: 2020 Prisklass: Premium Vattentäthet: Uppgift saknas Andningsförmåga: Uppgift saknas Tejpade sömmar: Uppgift saknas Tillgängliga storlekar: Uppgift saknas Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Uppgift saknas Tål maskintvätt: Ja/Nej Tål torktumling: Ja/Nej Tål torkskåp: Ja/Nej
tenson overall

Tenson Overall är en riktig färgklick som utan tvivel lyser upp barnet i vintermörkret, med en design som flörtar med 80-talets palett av pastell och neon. Passformen är rymlig, dock med något långa ärmar och ben. I säsongens början, innan barnet vuxit i overallen helt, har det dock gått bra att vika upp dessa utan att det påverkar snölåsen och dess funktioner.

Overall som effektivt andas och håller barnet varmt
Tensons Overall är välventilerad, med tyger som upplevs andas och effektivt kunna släppa ut barnets kroppsvärme vid mer aktiv utelek. Att overallen är rymlig underlättar även för att kunna klä barnet i lager på lager, och ytterligare förebygga att det blir för varmt (eller för kallt) i overallen.

Risken för att barnet ska frysa i Tenson är dock inte särskilt stor. Med ett lager kläder under, eventuellt med en kompletterade fleecejacka vid extra kallt väder, så upplevs barnen vara precis lagom tempererade när de kommer in efter att ha lekt ute en längre stund. Varken kalla eller svettiga.

God vattentålighet och slittåligt material
I overallens ärmar finns riktigt välfungerande snölås, som på ett bra sätt kan dras åt och justeras så att overallen sitter precis lagom hårt. Bensluten är lite bylsigare. Man kan spänna åt men det är lite svårare att få helt tätt, så görs inte detta noga vid slaskväder kan lite väta läcka in den vägen. Tygerna i sig är vattentåliga och all fukt stannar ytligt, utan att ta sig in till kroppen.

Tenson Overall har rejäla gummiband att dra under skon. Overallens skick är efter vintern mycket gott, det här är en slitstark modell. Dragkedjor, rumpa och knän - tre områden som utsätts för mycket friktion och slitage - ser så gott som nya ut. Man kan eventuellt se tendenser till svaghet i sömmarna, då ett barn fastnade med armen varpå en hel söm sprack upp. Det uppfattades dock mer som olyckliga omständigheter än som ett konstruktionsfel.

Tålig färger på en bra och genomtänkt overall
Kvaliteten hos yttertygerna på Tenson Overall är imponerande. Trots att färgerna är så ljusa så har vinteroverallen hållit sig ren. Vid extra lerig lek har en snabb avduschning eller att man borstar av overallen när den torkat, räckt för att fräscha till den. Efter tvätt i maskin blir Tenson overall som ny igen.

Overallen har varit mycket omtyckt av barnen som använt den, och föräldrarna uppskattade designen, slitstyrkan och den ovanligt bra mängden reflexer. Priset är relativt högt, vilket också höjer kraven på hur väl plagget ska prestera. Tenson Overall lyckas på de flesta punkter mycket väl leva upp till förväntningarna.

Rolig och snygg design, mycket slitstark, rymlig modell, smutstålig
Svårt att spänna åt bensluten, ömtåliga sömmar
0 5 3.5 1

Lego Wear LWJipe 701

Generöst rymlig och slittålig overall, passar barn som älskar Lego-detaljer

Testår: 2020/2021 Prisklass: Budget Material: 100% nylon Vattentäthet: 12.000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-152 cl Tillgängliga färger: Dark Nacy, Dark Turquoise, Dark Pink, Black, Dark Purple Impregnering: Bionic Finish ECO utan fluorider Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur
Lego Wear LWJipe before

Lego Wear LWJipe är en vinteroverall med legodetaljer, som dock med fördel hade kunnat få mer utrymme än en ikon på dragkedjan och en reflex på ryggen. Varför inte ett färgglatt foder fyllt av Lego-gubbar eller flera och större blinkningar till Lego som leksak?

Rymlig och anpassningsbar passform
LWJipe har en rymlig passform, som går att anpassas med resår i midjan. Overallen bjuder på god rörelsefrihet och utrymme för ett extra lager kläder, utan att den blir tight ta på sig. Rymligheten gör också att barnen kan växa under vintern utan att LWJipe blir för liten.

Ben- och ärmslut på overallen har fungerat på ett tillfredsställande sätt. Byxbenens öppningar är av det rymligare slaget, så LWJipe fungerar vid behov bra över ett par slalompjäxor. Vindtåligheten upplevs god, men kragen en aning låg. Stort plus för att den är fodrad med mjuk fleece på insidan. Kragen känns därför inte skavig mot hakan.

Delade åsikter om hur varm overallen är
Några av testfamiljerna upplever Lego Wear LWJipe som normalvarm, nästan lite för varm vid plusgrader. Men har man mer frusna barn, som är mindre aktiva utomhus, kan det krävas att man adderar några extra lager kläder under för att undvika att barnet känner sig kall.

Upplevd kyla kan eventuellt hänga ihop med hur LWJipe kan bli vid slaskig snö. Vattentätheten är god, ingen overall har läckt in så barnet blivit blöt. Men overallen kan suga åt sig vatten i yttertyget och sen kännas kall och tung. Ärmar och byxben har inga specifika snölås, men gör ändå ett bra jobb med att hålla snö och vatten ute den vägen.

LegoWear LWJipe BiT action

Mycket tålig mot nötningar
Slittåligheten i Lego Wear LWJipe är mycket god. Efter vintern är samtliga overaller i mycket fint skick, kanske anas en minimal nötning i rumpan. Även reflexer och dragkedjor är som nya. Blir overallen smutsig kan den oftast borstas av. Vill man tvätta så hängtorkar den effektivt över natten.

Mest kritik får LWJipe för design och materialval. Yttertyget beskrivs som styvt och lite prassligt, vilket känns billigt. Att tyget också kan suga åt sig en del vatten påverkar slutomdömet. Kanske är det just namnet Lego som gör att förväntningar blir höga? Men totalt sett får man ändå mycket vinteroverall för pengarna med Lego Wear LWJipe.

Lätt att ta på, slittålig, inbyggda fästen för Lego Wears vantar
Prassligt yttertyg, kan kännas blöt och bli tung
0 5 3.5 1

Hummel Icy (2021 års modell)

Varm men inte särskilt slittålig overall, passar de som uppskattar rymlig passform

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: Main: 100%polyester/Lining: 100% polyester/Fake fur: 100% polyester/Padding: 100% polyester Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-140 cl Tillgängliga färger: Black iris/Marlin Impregnering: Bionic Finish ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja/Nej Maximal tork-temperatur: Low heat
Hummel Icy before

Hummel Icy är en lång och rymlig vinteroverall. Faktiskt så rymlig att man ibland kan behöva gå ned i storlek. Den rymliga passformen tillåter ett extra lager kläder under, och gör overallen mycket enkel att ta på sig. Det har också inneburit att overallen kunnat användas hela vintern, utan att bli trång eller för kort i grenen.

Bra snölås men knepigt ihop med vante
Ärmarna har en lång, tight mudd som visserligen är ett effektivt snölås, men som också gjort det svårare att få på vantarna. Benöppningarna har inget särskilt snöstopp, bara en resår som dras runt skon. Öppningen i byxbenen kan inte justeras, och känns rätt snäv i kombination med lite större vinterskor.

En kall vinterdag kommer Hummel Icy verkligen till sin rätt. Overallen upplevs som både tät och varm. Kragen går högt upp och ger ihop med luvan ett bra skydd mot väder och vind. Det räcker med vanliga kläder under overallen, inget av barnen har klagat på att de fryser ens när vädret varit som kyligast.

Textilier känsliga för slitage
Vattentåligheten är i grunden bra. Men i de fall där overallens benöppning inte passar runt barnets vinterskor, så kan byxbenet lätt glida upp och slask ta sig in. Icys yttertyg upplevs också vara rätt poröst och suger upp väta, mer och mer ju längre overallen används. Fukten kommer inte in till kroppen men overallen känns blöt.

Slittåligheten är det största problemet med Hummel Icy. Två av tre overaller har gått sönder. Friktion och användning har gjort att tyget på utsatta punkter blivit slitet och nopprigt, först nöttes färgen bort och därefter har hål uppstått, både i armhålor och på knän och rumpa.

Hummel Icy BiT action2

Overall som uppskattas mer av barnen
Hummel Icy är en varm och bekväm vinteroverall som har uppskattas av barnen som har använt den. Mängden reflexer är bättre än på många andra overaller, och den har varit mycket lätt att bara borsta av för att hålla ren.

Det är när föräldrarnas åsikter vägs in som betyget dras ned. För det relativt höga priset förväntar man sig en klart bättre hållbarhet. Hade Hummel Icy hållit sig i så pass fint skick att den kunnat säljas vidare eller ges till ett syskon, så hade overallen uppfattas som betydligt mer prisvärd.

Varm och bekväm, genomtänkta detaljer, rymlig passform, fin design
Slits snabbt, bökiga muddar i ärmen, känns blöt vid slask
0 5 3.5 1

Bergans Lilletind

Tunn, smidig och varm vinteroverall som passar bäst för lite smalare barn

Testår: 2020/2021 Material: Yttertyg 1: 100% Polyamid (Nylon) Membran: 100% Polyuretan, Yttertyg 2: 95% Polyamid (Nylon) 5% Elastan (Spandex) Membran: 100% Polyuretan, Foder: 100% Polyester, Isolerande Foder: 100% Polyester. Alla tygerna är Bluesign® certifierade som innebär att de är producerade medr minsta möjliga bruk av farliga kemikalier och påverkan på natur och människa. Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140cl Tillgängliga färger: Dark Riviera Blue/Navy Blue, Dark Creamy Rouge/Solid Charcoal, Forest Frost/Solid Charcoal Impregnering: DWR ”C6” i enlighet med norska regler Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur och begränsad tid Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Bergans Lilletind before

Bergans Lilletind är en overall vars dragkedja sticker ut. Istället för att sitta centrerat löper blixtlåset längs ena sidan och snett över kroppen. Vissa barn upplever dragkedjan svår att dra upp, andra tycker det är en unik och smidig lösning.

Snäv passform som inte passar alla
Lilletind har en smalare passform och upplevs sitta tight runt barnets kropp. På nättare barn är detta positivt, barnet får god rörelsefrihet. Men på lite rundare barn blir passformen för snäv - något som påverkar hur snabbt overallen blir urvuxen men också gör det svårare att få plats med ett extra lager kläder.

Övrig påklädnad är smidig. Bergans Lilletind har ben- och ärmöppningar som har varit lätta att trä över skorna och som funkat bra med vantar. Vinteroverallen håller god vindtäthet. Kragen skulle dock gärna kunna få vara något högre, ofta behöver man komplettera med en halsduk.

Bergans Lilletind BiT action

Tunn men ändå varm
Bergans Lilletind kan kännas tunn, men det påverkar inte hur den håller värmen. Barn som annars fryser lätt frös aldrig i Lilletind, så man ska inte låta sig luras av att materialet är tunt. Även vattentåligheten är god. Overallen kan kännas blöt på utsidan, men inget läcker igenom till barnet.

Efter vintern syns lätta nötningar på knän och rumpa, och en overall får små hål i byxbenen. Överlag är skicket på Bergans Lilletind mycket gott och overallen kan användas av yngre syskon kommande vintrar.

Funkar bättre för vissa barn
Priset för Lilletind är relativt högt, något som påverkar förväntningarna på vad overallen ska klara av. En del familjer upplever overallen som för snäv och den snedställda dragkedjan får också kritik.

Bergans Lilletind är en mycket smidig overall. Den håller både kyla, vind och väta ute. En tight passform fungerar givetvis inte lika bra för alla. Men när Lilletind sitter bra på, så får man en tunn men ändå varm vinteroverall som ger en mycket hög grad av rörelsefrihet för det aktiva barnet.

Tunn men ändå varm, smidig modell, god vattentålighet
Tight passform, låg krage, snedställd dragkedja
0 5 3 1

Geggamoja Unifit

Varm och vattentålig vinteroverall, passar bäst där vintern är snörik

Testår: 2020/2021 Prisklass: Mellan Material: 100% polyester Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98/104-146/152 Tillgängliga färger: Turkos/marin & Mörk lila/marinblå Impregnering: Bionic finish eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja (på svag värme) Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg värme
Geggamoja Unifit before

Geggamoja är en svensk tillverkare av barnkläder, ofta kända för färgglada ränder och mönster. Ett tema som går igen i vinteroverallen Unifit, som kommer i härligt starka kulörer. Något som ihop med en generös mängd reflexer ger en väldigt god synlighet i vintermörkret.

Bra passform på en riktigt varm overall
Geggamoja Unifit har en normal, ganska rak passform, rymlig nog att vara lätt för barnet att ta av och på sig. Overallens krage är bekväm, lagom hög och fodrad med mjukare fleece. Unifit upplevs som mycket vindtät och samtidigt andas overallen väl. Barnen känns inte svettiga efter lek och spring.

Den värmehållande förmågan får rakt igenom högsta betyg. Vanliga innekläder räcker fint även vid minusgrader, det finns ingen risk för att barnet känner sig kall och frusen i Geggamoja Unifit.

Tål vatten men inte slitage
Unifit är även rejält vattentålig. Fukt stannar ytligt och tar sig inte genom yttertyget. Snöstoppen i ärmar och ben är effektiva. Ärmarna har en inre mudd samt kardborre i yttertyget. I byxbenen finns ett yttre lager och inunder hittar man en öppningsbar mudd. Ett plus om man vill kunna använda overallen över pjäxor vid skidåkning.

Tyvärr står tyget emot kyla och väta bättre än slitage. Övre delen av Geggamoja Unifit håller sig fin på alla testade overaller. Men två av dem går sönder i byxbenen, på flera ställen. Hål som nötts genom hela yttertyget in till fodret, rejält slitna knän trots förstärkt tyg och stora revor på insidan av byxbenen.

Geggamoja Unifit BiT action

Vinteroverall med stor potential
Unifit är en vinteroverall som barnen gillat väldigt mycket, och prisvärdet är i grunden gott. Barnen hålls varma och torra hela vintern. Men när två av tre overaller är för slitna för att kunna användas en säsong till så ser man priset i ett annat ljus.

Geggamoja Unifit faller helt på den bristande slittålighet i tygerna. Vilket är synd. För hade overallen presterat lika bra som sina konkurrenter på den punkten så hade den placerat sig i toppen av sin prisklass. Den av de tre modellerna som förblev hel fick dessutom 10 av 10 i betyg av sin testfamilj, vilket säger en hel del om potentialen hos Geggamoja Unifit.

Kommentar från tillverkaren: Geggamoja har till säsongen 2021 ökat slitstyrkan i Unifit och gjort en vidareutveckling av overallen.

Effektiva snölås, håller värmen, bra mängd reflexer, vattentålig, god passform
Bristande slitstyrka i tygerna
0 5 2.5 1

Kuling Verbier

Varm vinteroverall med pösig passform, passar för en kall och torr vinter

Testår: 2020/2021 Prisklass: Budget Material: Yttertyg: 100% Polyamid. Foder: 100% Polyester. Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-152 cl Impregnering: Vattenavvisande och PFC-fri BIONIC-FINISH®ECO-impregnering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej
Kuling Verbier before

Kuling har en bra trendkänsla och ett attraktivt lågt pris. Men kanske borde fokus lagts lite mer på funktion än på design. För när det kommer till praktisk användning finns utrymme för förbättring av Kuling Verbier.

Varm vinteroverall med lite för rymlig passform
Verbier är en fin och ordentligt varm vinteroverall, som funkar för temperaturer en bra bit under nollgradigt. Inte heller kyliga vindar är ett problem. Kragen går upp lagom högt för att täcka hals och nacke, och är invändigt klädd med ett mjukare material som inte irriterar genom att skava mot hakan.

Passformen lämnar en del att önska. Kuling Verbier är väldigt rymlig, något som kan vara positivt. Men även om man drar åt resåren i midjan kvarstår den bylsiga känslan. Byxbenen är vidare än normalt och flera av barnen är missnöjda med att overallen hänger i rumpan.

Kuling Verbier BiT action

Slask letar sig in genom benöppningarna
Ärmöppningarna är flexibla och lagom tighta. Den betydligt mer slappa resåren i byxbenen gör det enkelt att trä overallen över skorna. Men sen glider byxbenet upp lika snabbt igen. Kanske för att tryckknappen att justera benslutet med så lätt går upp.

Bristen på snölås leder till att Kuling Verbier inte håller måttet vid blötare vinterväder. Väta letar sig upprepade gånger in genom benöppningarna på samtliga testade overaller och barnen blir snabbt blöta. Slask och vatten tränger aldrig igenom hela overallen. Men yttertyget suger åt sig mycket, vilket gör att overallen blir tung och känns kall och fuktig utanpå.

Brist på kvalitet drar ned betyget
Slittåligheten lever inte heller upp till förväntningarna. Knappar lossnar, rumpa och knän blir slitna och noppiga, små hål uppstår och reflexerna på byxbenen har på några av overallerna nötts bort nästan helt. Intrycket efter säsongen är att det tummats en del på materialens kvalitet.

Kuling Verbier har varit varm och smutstålig, och priset är förstås lockande. Kanske kan overallen funka där vintern är kall men inte slaskig. Den pösiga passformen ihop med bristen på snölås gör dock att två av tre familjer som använt Verbier avråder från köp.

Varm, enkel att hålla ren, fin design
Dålig passform, saknar snöstopp i benen, tveksam materialkvalitet
0 5 4 1

KAXS Vinteroverall

Mycket prisvärd och slittålig vinteroverall som håller all slask och snö ute

Testår: 2020 Prisklass: Budget Material: Uppgift saknas Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: Uppgift saknas Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-140 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Ja Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej
KAXS Overall

KAXS är KappAhls eget märke, och deras populära vinteroverall har under många år synts på skolgårdar och lekplatser. KAXS overall är rymlig pch lite pösig i passformen. Det gör den mycket lätt att ta på sig och det finns utrymme för att addera extra lager kläder undertill. Att KAXS är lite baggy har inte påverkat barnens rörelser, overallen är lätt att röra sig fritt i. Men en ställbar resår i midjan hade varit ett plus.

En overall som ventilerar och håller värmen på samma gång
Ventilationen i KAXS vinteroverall har fungerat väl. Barnen känns inte mer svettiga än i andra vinterplagg, så materialet upplevs andas bra. Vindtätheten har också varit god. Kragen är på insidan fodrad med fleece och skaver därför inte mot haka eller nacke. Den kan dock på vissa barn upplevas lite vid i halsöppningen, och kräva att man adderar en halsduk eller lös krage.

Två av tre barn upplever KAXS som fullt tillfredsställande vad gäller den värmehållande förmågan. Det tredje tycker overallen är något tunn och behöver komplettera med extra lager, trots milda temperaturer. För barn som inte är så kalla av sig har det en normal vinterdag räckt fint med vanliga kläder under overallen. Efter utelek känns barnen svala, men inte kalla.

Vattentåliga och slitstarka tyger
KAXS Vinteroverall klarar av både snö och slask med bravur. Snölåset i ärmen utgörs av en tunn, stretchig mudd som tyvärr saknar hål för tummen men som lätt håller tätt runt handleden. I byxbenens öppningar finns en resår. Ihop med bandet som träs under skon blir skyddet mot blöt snö utmärkt. Under vinterns gång läcker ingen overall in. Och ingen väta går heller genom tygerna.

Slittåligheten hos KAXS får också höga betyg. Efter en vinter med mycket lek på barmark så har samtliga tre testade exemplar klarat sig utan hål. Och mer därtill, för efter en tvätt ser KAXS overall ut som ny igen. Bandet under skon utgörs av vanlig, enkel resår. Förvånande nog har även dessa band hållit sig hela. Också reflexerna, som i mängd och placering får klart godkänt, har visat sig vara av god kvalitet.

Mycket prisvärd vinteroverall
KAXS vinteroverall är en overall som uppskattas för dess smidighet och hur väl den tål lek både i blöt snö och på bar mark. Med denna overall får man både mycket funktion och kvalitet för pengarna. I synnerhet om man räknar in den stora möjligheten att kunna köpa overallen på kampanj redan innan vintern kommit igång. Detta sammantaget gör KAXS vinteroverall till ett sällsynt prisvärt alternativ för den som har en tight overallbudget.

Mycket prisvärd, slittåliga material, tål snö och slask, lätt att klä på sig
Går ej att reglera passformen, lite tråkigt utseende
0 5 5 1

Gneis Supershape (2020 års modell)

Smidig, toppresterande vinteroverall som med bravur fixar alla sorters vinterväder

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: 100% Polyamid Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000g/ m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl Tillgängliga färger: 13 olika färger Impregnering: Fluorkarbonfri BIONIC Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
gneis supershape

Det svenska klädmärket Gneis har en tydlig inriktning mot hållbarhet och att barnplagg ska kunna användas många gånger. Efter vinterns test av overaller kan vi konstatera att Gneis lever som de lär. Passformen hos Supershape är mer tight än pösig - på ett positivt sätt. Overallen kan justeras i midjan och i benslut, vilket gör den lätt att anpassa för olika kroppar.

Stadigt toppresterande funktioner
Vinteroverallen får genomgående toppbetyg för ventilation, vindtäthet och värmehållande förmåga. Kragen ger en bra täckning runt halsen, utan att hamna i vägen. Barnet kan springa och leka utan att Gneis Supershape känns instängd och svettig. Och dragkedjan glider smidigt nog för att barnen själva lätt ska kunna klä på sig.

Samtidigt som Gneis Supershape släpper ut barnets egen kroppsvärme vid aktiva lekar så håller overallen värmen otroligt väl. Barnen känns aldrig kalla om kroppen ens efter en längre utevistelse. Och det räcker med ett lager vanliga kläder under, vilket också ger utrymme för ett extra lager om det blir riktigt många minusgrader.

En overall för alla typer av vinterväder
Även vid mildare, slaskigt väder håller Supershape måttet. Tyget släpper inte igenom en droppe vatten. Och tack vare smarta snölås så kan snö inte slinka in den vägen heller. I ärmsluten finns resår och knäppe med kardborre. Byxbenen har ett innerfoder och ett yttre lager, med resår som spänns åt med knappar. Här gäller det att hitta rätt läge, så byxbenen varken glider uppåt eller släpar i marken.

Även slittåligheten är excellent. Efter hård användning med mycket lek på barmark ser overallerna ändå ut som nya när vintern är över. Supershape får bra omdöme för mängden reflexer. Overallen kan maskintvättas och torktumlas, och klarar av tvätt utan att påverkas i funktion. Ytterst få tvättar krävdes dock, eftersom Supershape är mycket enkel att borsta ren efter användning.

Perfekt vinteroverall när man väl hittat rätt storlek
Är det något man ändå ska anmärka på hos Gneis så är det storlekssystemet. Alla tre barn som testat Supershape får ta minst en storlek mindre mot vad de använder i vanliga kläder. Det gör att det kan kännas lite förvirrat när man ska beställa.

I alla andra avseenden är detta en av barnen högt älskad overall, som de tryggt kan leka i på vintern utan att frysa eller bli blöta. Och föräldrarna är lika nöjd. Det står klart att Gneis Supershape är en ypperligt välfungerande vinteroverall, med kvalitet som är hög nog för att den ska kunna ärvas och användas igen och igen.

Perfekt passform, utmärkt värmehållande förmåga, slit- och vattentålig, bra snölås
Märkligt storlekssystem, för små fickor
0 5 4.5 1

Reima Stavanger (2020 års modell)

Otroligt funktionell och slitstark overall, med lång hållbarhet och följsam passform

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: Reimatec Duraplus Vattentäthet: 12000 mm Andningsförmåga: 8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 9 Impregnering: PU Coating Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Reima Stavanger

Reima är ett märke som för många borgar för kvalitet, och vinteroverallen Stavanger är något utav Reimas flaggskeppsmodell. Och det av goda skäl. Stavanger är en sällsynt bra overall, det är alla familjer som testat den rörande ense om.

Anpassningsbar passform och perfekt värmehållning
Reima Stavanger är en härligt rymlig overall, som är lätt att ta på utan att kännas bylsig. I midjan finns ett resårband man kan justera passformen med. Att overallen kan anpassas bidrar ytterligare till rörelsefriheten i Stavanger. Barnen kan klättra i träd, springa och leka precis som vanligt.

Vid aktiv lek är det viktigt att overallen andas så barnet inte blir blöt av svett. Reima Stavanger lyckas väl med att ventilera barnets kroppsvärme. Samtidigt släpper overallen inte ut så pass mycket att barnet känns kallt. Den värmehållandeförmågan får toppbetyg från alla tre familjer som testat overallen. Det händer helt enkelt inte att barnet fryser i Stavanger.

Superb vattentåligheten och bra motstånd mot nötningar
Kragen har en mycket god passform, den går precis lagom högt upp och täcker hela vägen runtom hals och nacke. Vindtätheten får högt betyg. Luvan har en pälskrage, både den och hela luvan i sig kan tas loss. Vattentåligheten är också klanderfri. Reima Stavanger har resår i både ärmar och ben, och byxbenen kan även spännas åt runt skon med en tryckknapp.

Stavanger håller sig torr även i det mest slaskiga vinterväder. Vätan stannar ytligt, overallen känns inte tung och barnet blir aldrig blött. Slittåligheten är väldigt god. Helhetsintrycket efter en vinters användning är att samtliga tre overaller ser ut att vara i nyskick. Vid närmare granskning har en overall dock fått små hål på insidan av benen. Kanten på den tejpade sömmen har på grund av friktion gnagt sig genom tyget. En typ av hål som förekommer på flera andra overaller i testet.

Förstklassig vinteroverall som tål många vintrars användning
Stavanger är överraskande lätt att borsta av. Även när det ser ut som att barnet badat i en lerpöl så faller det mesta av så snart overallen torkat. Overallen kan tvättas i maskin och torktumlas. De mörkare färgerna blir helt rena efter tvätt, den ljusare har en svag skiftning i yttertyget om man tittar noga.

Barnen som använt Reima Stavanger tog snabbt till sig overallen som en favorit. Värme och vattentålighet håller första klass, slittåligheten ges också högsta betyg, även om en overall hade vissa problem med de förstärkta sömmarna. Priset är högt. Men sett till hållbarhet och funktion så är Reima Stavanger värd vartenda öre.

Lätt att hålla ren, mycket vattentålig, lagom varm, följsam och anpassningsbar passform
För få och små reflexer, vissa problem med förstärkta sömmen på byxbenen
0 5 4 1

Lindberg Colden

En rymlig och slitstark vinteroverall som effektivt andas och håller värmen

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: Polyester Softshell med stretch, Förstärkningspartier i Cordura © (knän och rumpa), Vattentätt membrane, Varm vinterstoppning i polyester samt foder i Polyesterfleece (rygg, rumpa) och Nylonfoder i ärmar, ben och framsida. Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 6.000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-160 cl Tillgängliga färger: Black, Yellow, Green, Orange, Camel, Plum, Petroleum, Rose Impregnering: Ja, Bionic Finish Eco © Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 °C Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C
Lindberg Colden

Lindberg Colden är rejäl overall med hög funktion. Passformen är rymlig, vilket ger en bra växtmån för en lång vintersäsong. Overallen är rak i modellen, utan att kännas tight. Den har varit enkel för barnen att klä på sig, med en smidig dragkedja vars rejäla stropp har varit lätt att greppa även med vantar på. Overallen passar aktiva barn, då den är följsam nog för att både kunna leka, krypa, cykla och springa i.

Släpper ut svett men behåller värmen
Colden är en vinteroverall som ventilerar väl, och barnen har inte blivit blöta av svett i den. Även vid mer högfrekvent aktivitet, som längdskidåkning, så upplevs overallen andas. Vindtätheten är även den mycket bra. Den mjukt fleecefodrade kragen går en god bit upp på halsen och är rymliga, så man får plats både med hakan och med en extra halsduk om det är riktigt kyligt väder.

Risken för att barnen ska frysa i Lindberg Colden är minimal. Vid en heldag på fjället kan man använda ett underställ samt ett mellanlager, men en vanlig dag på förskolan räcker det utmärkt med vardagskläder under overallen. Efter utevistelse känns barnen lagom varma, och aldrig kalla. Colden har varit enkelt att borsta av efter användning. Overallen går att tvätta i maskin och blir då helt ren igen - även efter lerbad.

Slitstark så länge man är noga med inställningarna
Lindberg Colden har snöstopp i byxbenen och ihop med resårbandet som ska träs under skon så bildas ett effektivt skydd om snö. Overallen har dock endast en enkel, reglerbar resår i ärmsluten, ingen innermudd eller annan typ av snölås. Med korta vantar finns risk för en glipa vid handleden.

Vattentåligheten har varit god. Byxbenen kan ibland kännas blöta, men endast på ytan. Slittåligheten får också mycket fina omdömen. De förstärkta cordurapartierna vid knä och rumpa ser efter vintern oanvända ut. En av overallerna får dock små hål i bensluten, där de nött mot marken. Men det berodde enligt familjen på att benvidden inte ställdes in ordentligt i början av säsongen.

Riktigt bra och prisvärd vinteroverall
Colden har en godkänd mängd reflexer, men skulle kunna förbättras med ytterligare någon framtill på bröstet. Några av reflexerna på framsidan av byxbenen har också blivit rejält nötta.

Lindberg Colden blev snabbt omtyckt av de barn och familjer som testat overallen. Det är en rymlig modell som håller värmen väl, håller snön ute och som får höga betyg i så gott som alla kategorier. Efter vinterns slut är samtliga tre overaller i skick att säljas eller ärvas av yngre syskon, vilket ytterligare bättrar på ett redan bra prisvärde för Lindberg Colden.

Tillverkarens kommentar: Vi är medvetna om att reflexen kring bensluten inte uppfyllt våra krav på hållbarhet och till denna säsongen så är det förbättrat. Den overall som är med i testet är ur föregående års produktion.

Slittåliga knän, rymlig passform med bra växtmån, mycket varm, snygg design
Slitkänsliga reflexer, saknar snölås i ärmarna
0 5 4 1

Polarn O Pyret Overall Lorence

Anspråkslöst designad och ytterst funktionell overall, som håller varmt och torrt

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: Polyester Vattentäthet: 12000 mm Andningsförmåga: 5000m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: Marin blå 86-128 Gul och Rosa 86-116cl Tillgängliga färger: Marinblå , Rosa , Gul mönstrad Impregnering: ja Bionic finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: LÅG/ en prick C°
Polarn O. Pyret New Lorence

Polarn O Pyret, ofta förkortat PoP, har med sin Overall Lorence lyckats skapa en mycket prisvärd och väldigt tålig vinteroverall. Passformen är mer tight än rymlig, vi hade gärna sett lite mer vidd i bröstet. Storleksmässigt erbjuder modellen dock tillräckligt med växtmån för att kunna fungera under hela vintersäsongen.

Mycket vattentålig med nästan för effektiva snölås
PoP har inte snålat med snölåsen på Overall Lorence, och overallen är riktigt bra på att hålla barnet torrt hur blött och slaskigt vädret än må vara. All eventuell väta stannar ytligt och inget går igenom tygerna, inte ens efter lek i vattenpölar. I vinteroverallens ärmar sitter en lång, elastisk mudd som sluter helt tätt runt handleden. Snö kan omöjligt läcka in.

Nackdelen med den långa mudden är att den har varit lite knepig vid påklädning. Ifall barnet vill ta vantarna på sig först så kan det kännas trångt i ärmsluten. I byxbenen finns en resår som även kan justeras med kardborre. Ihop med resårbanden som ska träs under skon så sitter overallen stadigt vid fötterna.

Varm och slittålig overall med viss svaghet i byxbenens sömmar
Polarn O Pyret Overall Lorence är tillverkad med en bra ventilerande förmåga. Barnet upplevs ha en lagom kroppstemperatur efter aktiv utelek och känns inte svettig. Det här är en varm overall, som inte kräver något extra lager utom vid de blåsigaste dagarna med många minus. Slittåligheten är i grunden lika bra den, men vi ser samma svaga punkt hos PoP vinteroverall som hos flera andra modeller.

Det handlar om de förstärkta sömmarna på insidan av byxbenen. På två av overallerna har tyget där nötts mot den tejpade kanten, på vissa ställen så pass att små hål har uppstått. Rumpa och knän, de vanligtvis mest utsatta partierna på en barnoverall, är fina och hela. På de punkterna syns det knappt att overallen är använd.

Utmärkt prisvärde gentemot funktionaliteten
Polarn O Pyrets vinteroverall känns anspråkslös i färg och form men samtidigt helt rätt. Designen har varit direkt omtyckt av barnen, men också uppskattad av föräldrarna. Valet av tyg, men också färg, har gjort overallen mycket enkel att hålla ren. Smuts kamoufleras till stor del, annars är overallen också lätt att bara borsta av.

PoP Lorence ytterst funktionell vinteroverall, men samtidigt snyggt designad. Overallen är både slittålig och varm, utan att uppfattas som så rejäl att den blir klumpig. Barnet rör sig fritt i alla väder samtidigt som overallen andas. Det finns utrymme för vissa förbättringar, men Polarn O Pyret Overall Lorence är väldigt bra redan som den är.

Tilltalande design, varm, mycket vattentålig, slitstarka tyger
Lite tight passform vid överkroppen, tighta muddar, nötningar vid byxbenens förstärkta sömmar
0 5 4 1

Lego Wear Jordan

Varm och välventilerad vinteroverall med många roliga och genomtänkta detaljer

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: 100% oxford nylon Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 4000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja alla sömmar Tillgängliga storlekar: 104-152 cl Tillgängliga färger: 496, 995, 590, 553 Impregnering: ECO Bionic Finish, flouride free Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Low
Lego Wear Jordan

Lego Wear Jordan är en klassiskt utformad vinteroverall, med roliga detaljer i form av Legobitsformade reflexer. Men det är inte bara utseendet som tallar för Lego Wear Jordan. Funktion och kvalitet finns det också gott av.

Anpassningsbar och mycket varm vinteroverall
Lego Wear Jordan har en justerbar passform, tack vare en ställbar resår i midjan. Overallen är rymlig och lätt att ta på. Den är stor i storleken och kan på smalare barn bli lite pösig i överkroppen. Barnen kan röra sig som vanligt i den, och overallen känns sällan svettig ens efter mer aktiv lek.

Vindtätheten får höga betyg. Kragen upplevs som något låg, men fyller sin funktion och det finns utrymme för en halsduk för den som vill komplettera. Lego Wear Jordan har en mycket god värmehållande förmåga. Med ett lager vanliga kläder under håller Jordan barnets kroppstemperaturen precis lagom. Ingen av barnen som testat overallen har frusit i den.

Overall som kan användas även vid milt och slaskigt väder
Milda vintrar innebär uteleken ofta mer slask än snödrivor. Lego Wear Jordan kan hantera olika väder på ett bra sätt. Overallens byxben och ärmar har en lagom hård resår, som större barn klarar av att dra över skon men som samtidigt sitter tight nog för att hålla snö ute. Vid blöt väderlek så händer det att overallen blir blöt på ben och rumpa, men fukten läcker inte in till kroppen.

Två av tre overaller är i mycket bra skick efter vinterns slut. Trots mycket flitig användning, även på barmark, syns knappt några slitningar alls på tyget. På den tredje overallen uppstår hål på knäna och i bensluten, där de släpat i marken. Reflexerna, som kunde varit både större samt något fler framför allt på bröstpartiet, är fortfarande i fint skick.

Prisvärd och lekvänlig vinteroverall
Efter mer lerig utelek har det varit enkelt att torka av Lego Wear Jordan med fuktig trasa, eller borsta den ren efter att den har torkat helt. Tvätt- och torktiden upplevs som normal. Designen är sparsmakat stilren, och de tidigare nämnda Legodetaljerna har uppskattas mycket av barnen. Men framför allt har de upplevt overallen som lätt - både att klä på sig och att leka i.

Lego Wear Jordan är en genomtänkt overall, med en liten skärm på huvan, justerbar resår i midjan och inbyggda fästen på overallärmarna för den som vill köpa till Lego Wears vinterhandskar. Overallen får fina omdömen, och i förhållande till att den efter en säsongs användning är i skick att ärvas av syskon eller säljas vidare så upplevs Lego Wear Jordan som mycket prisvärd.

Varm men samtidigt välventilerad, genomtänkta detaljer, lätt att klä på sig, lätt och följsam
Lite bylsig på överkroppen, viss slitkänslighet på knäpartierna
0 5 3.5 1

Bergans Ruffen

Slitstark och vattentålig vinteroverall av hög kvalitet, med mycket smidig passform

Testår: 2020 Prisklass: Premium Material: 2-lags Bergans Element Active®: 100 % polyamid (Nylon) med PU membran, Bergans Arctic Insulation: 100% polyester(100 g/m²), extra SuperFabric® förstärkning på knäna, Bluesign® godkända tyger, isolation och trimmings. Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: Greenlake/Strong blue, Lt Dahlia red/Navy blue Impregnering: ja, C6 DWR för att den skal vare varaktig under efter flera tvättar och långt bruk Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja med låg värme Tål torkskåp: Ja med låg värme Maximal tork-temperatur: max 40 C°
Bergans Ruffen2

Norska Bergans Ruffen är en premiumoverall i bjärta färger och sportig design. Overallens passform är både smidig och kroppsnära. För aktiva barn ger Bergans Ruffen stor möjlighet till att leka och röra sig precis som vanligt. Overallen andas väl men håller samtidigt kyliga vindar ute. Kragen har precis rätt höjd och form för att skydda hals och nacke.

Overall enligt lager på lager-principen
Den sneda dragkedjan är en detalj som sticker ut. Tanken är att man ska klä sitt barn lager på lager, men undvika att de olika plaggens dragkedjor obekvämt staplas över varandra. I praktiken är det snedställda blixtlåset en vattendelare. För mindre barn, vars föräldrar sköter påklädningen, upplevs den fungera. Men större barn som ska klä på sig själva irriterar sig på att den är svår att dra upp.

Ruffen är en något tunnare variant av vinteroverall. Upplägget med overallen är att man ska anpassa barnets undre lager efter rådande väderlek. Vid en mild vinter blir Ruffen då inte varm och svettig, som en tjockare overall kan bli. Men vid kyligare väder händer det att Bergans Ruffen upplevs som lite för kall.

Rejäla tyger som tål både slitage och slask
Efter en lång men snöfattig vinter kan man inte göra annat än imponeras av slittåligheten hos Bergans Ruffen. Ingen av de tre testade overallerna har gått sönder. Tygerna ser så gott som nya ut, även på det mest utsatta ställena på knäna och rumpan. Också silikonbandet, som träs under barnets sko, har fungerat felfritt.

Overallen har lyckats väl med att hålla slask och vatten ute, även om snöstoppen i ärmar och ben endast utgörs av en resår. Bergans Ruffen är lätt att tvätta i maskin och torkar i normaltakt, men går även att torktumla. I de flesta fall behöver overallen dock inte tvättas, det räcker med att borsta av smutsen.

Påkostad vinteroverall och välgjord vinteroverall
Bergans Ruffen är en dyr overall, men priset blir mer rimligt när man väger in dess kvalitet. Efter en vinter kan overallen utan tvekan säljas vidare, eller sparas till yngre syskon. Funktionaliteten är också god. Lager på lager-principen kräver dock att man klär barnet rätt och i vardagen upplevs Ruffen ibland som för tunn.

Den snedställda dragkedjan återkommer som en ständig minuspunkt vid testandet av Bergans vinteroveraller. Kanske är det dags att tänka om kring den? I övrigt har Ruffen varit uppskattad av barnen. Och testfamiljerna är alla ense om att Bergans Ruffen är en både genomtänkt och mycket välgjord overall.

Smidig passform, mycket slittålig, hög kvalitet, tål slask och vatten
Något tunn, snedställd dragkedja
0 5 3.5 1

Tretorn Frost

Varm och gosig vinteroverall med bra snölås och välplacerade förstärkningar

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: Nylon med PU coating, 200g polyester padding, Polyester fusk päls; PVC-fritt och PFC-fritt Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98/104-134/140 Tillgängliga färger: Navy/Orange, Eggplant/ Azalea, Yellow/Black Impregnering: PU coating (PVC-fritt och PFC-fritt), Bionic Finish Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej (lufttork) Tål torkskåp: Nej
Tretorn Frost

Tretorn är för många ett märke starkt förknippat med barns utevistelse. Vinteroverallen Frost är nytillkommen i sortimentet. Det här är en bra overall, med en på många sätt solid kvalitet i funktioner och i design.

Varm och vindtålig vinteroverall som fixar kalla vinterdagar
Frost är en rymlig overall med god passform och bra rörlighet. Det har varit enkel att klä på barnen. Overallen är både vindtålig och varm. Kragen har gett ett bra skydd, även om den kan bli lite tight när dragkedjan är helt uppdragen. Riktigt blåsiga dagar är det ett plus att luvan kan fästas med kardborrband framtill, då sluter overallen verkligen tätt runt ansiktet.

Man behöver inte oroa sig för att barnet ska bli kall i Tretorn Frost, då den värmehållande förmågan är utmärkt. Visserligen var vintern relativt mild, men även under de kallare dagarna räckte det med ett lager vanliga kläder eller ett underställ för att barnen skulle kännas precis lagom svala när de kommer in efter att ha lekt ut.

Smutskänsligt material men vattentålig konstruktion
De tre testade Frost-overallerna är alla knallgula. Det är en väldigt fin färg, som gör att barnen syns mycket väl i vintermörkret. Tyvärr har den ljusa färgen inte stått emot smuts på ett tillfredsställande sätt. Att lera syns mer mot gult är inget konstigt. Men tyget har också sugit åt sig smutsen. Även efter tvätt i maskin kvarstår vissa missfärgningar och Frost ser snabbt tråkigt solkig ut.

Frosts tålighet mot vatten och snö är bra. I ärmarna finns snölås i form av muddar, som har ett hål för tummen som uppskattas av barnen. I byxbenen finns en lagom hård resår. Ihop med det mycket hållbara gummiband som ska träs under skon så förhindras snö helt från att kunna läcka in i Tretorn Frost.

Slittålig overall där utseendet faktiskt spelar roll
Även om yttertyget inte riktigt tål smuts, så tål det slitage desto bättre. När vintern är över kan man skönja lätta nötningar på knän och rumpa, men tack vare att dessa områden är förstärkta har inga hål uppstått. Ett exemplar av Tretorn Frost får slitningar i bensluten, men överlag är alla tre overallernas i fint skick, och kan användas en säsong till.

Tretorn Frost har många starka sidor men prisvärdet påverkas av att de gula overallerna inte ser så roliga ut efter vinterns slut, trots en i grunden snygg design. Samma overall i annan färg kommer inte lida av det problemet. Stryker man det estetiska, som visserligen inte är helt oviktigt för en overall i denna prisklass, så återstår det faktum att kvalitet och övriga funktioner hos Tretorn Frost funkat bra vintern igenom.

Bra och justerbar passform, välkonstruerad luva, mycket varm, bra förstärkningar på knä och rumpa
Tyg som suger åt sig smuts, mycket svårt att göra ren, för få reflexer
0 5 3.5 1

Mikk-Line Vinteroverall 11091 Blue Nights

Varm vinteroverall med snygg design, bra luva och färg som döljer smuts

Testår: 2020 Material: Polyester Vattentäthet: 8000mm Andningsförmåga: 3000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-140 Tillgängliga färger: 4 färger Impregnering: Bionic finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Nej Maximal tork-temperatur: 40 C°
Mikk Line Vinteroverall 11091 Blue Nights

Mikk-Lines vinteroverall har en bra men ganska bred passform, framför allt i överkroppen. I ryggen finns en kortare resår, men den kan inte justeras vilket hade varit en användbar funktion. Rymligheten innebär att det är enkelt för barnet att klä av och på sig overallen, även om muddarna i bensluten varit ganska hårda och för en del barn svåra att föra över skorna.

Rymlig passform som andas bra
Även om Mikk-Lines overall är lite pösig i passformen så har rörligheten varit god, barnen har uppfattat den som bekväm och att möjligheten att springa och leka inte har påverkats. Dragkedjan är rejäl och går ned en bra bit, vilket också underlättar vid påklädning. Overallen är väl ventilerad. Barnen har inte känts svettiga, ens med ett lager fleecekläder under.

Inte heller har de frusit i Mikk-Line Vinteroverall. Vid några minus så räcker det med vanliga vardagskläder undertill. Efter att barnen har varit ute och lekt så känns de lagom svala om kroppen när de kommer in. Kragen ger ett bra vindskydd ihop med overallens luva, utan den kan kragen känns något kort. Det finns då plats för att komplettera med halsduk.

Vinteroverall som tål snö men är något känslig för slask
Mikk-Line Vinteroverall har vanlig resårmudd både i ärmarna och i byxbenen, men inget annat slags snölås. Använder man overallen ihop med vantar, och drar overallbenen ordentligt över skorna samt säkrar dem på plats med fothällorna så läcker ingen snö in den vägen.

Men i slaskigare snö upplevs Mikk-Line kunna bli blöt. För det mesta är det fukt som stannar ytligt, och som visserligen innebär att overallen känns tyngre men som inte påverkar barnet i övrigt. Ibland, vid riktigt slaskigt väder eller lek i vattenpölar, har vatten trängt igenom framför allt på benen.

Varierad slittålighet men
Slittåligheten i Mikk-Line vinteroverall är något varierande. Knän och rumpa, oftast de delar som utsätts för mest slitage, har klarat sig fint. Man kan se svaga spår efter användning genom att tyget är något nött eller lite nopprigt. Däremot har det vanliga yttertyget på vissa ställen gått sönder, framför allt handlar det om insidan av ben som skavt mot det andra byxbenet. Flera små hål kan även skönjas längs med resåren vid fötterna.

Mikk-Line vinteroverall har varit enkel att hålla ren, och den sparsmakade designen är omtyckt. Overallen har dock för få reflexer, fler skulle behövas både på ryggen och på benen. Barnen har tyckt om att ha Mikk-Line overall på sig och om kvaliteten i vissa avseenden varit något svajig så känns denna vinteroverall ändå klart godkänd vad gäller prisvärde.

Snygg design, varm och rejäl, vindtålig, bra design på luvan, smutskamouflerande färg
För få reflexer, något slitkänsligt tyg
0 5 3 1

Ticket to Heaven Matti

Testår: 2020 Tejpade sömmar: Ja/Nej Tål torktumling: Ja/Nej Tål torkskåp: Ja/Nej
Ticket to Heaven Matti

Föregående testers utlåtande om vinteroveraller från Ticket to Heaven har varierat. Vissa säsonger har märket imponerat, medan andra varit svagare. Modellen Matti är dessvärre inte någon fullträff. Även om overallen får riktigt höga betyg på vindtålighet och värme så dras helheten ned markant av en märklig passform och en undermålig slittålighet.

Oproportionerlig passform med svårjusterade byxben
Ticket to Heaven Matti upplevs vara en rymlig vinteroverall, men användningen påverkas av att overallen inte känns helt proportionerlig i formen. Mellan gren och axlar så är den något för kort, samtidigt som byxbenen är väldigt långa. Går man upp en storlek för att det inte ska kännas tight i överkroppen så blir benen så långa att den måste rullas upp.

Att byxbenen drar iväg på längden har även påverkat slittåligheten hos Matti. I bensluten finns dels en inre mudd, dels en kardborre som kan justeras. Den upplevs dock för kort för att verkligen gå att spänna åt runt skorna. Resultatet blir att byxbenen släpar i marken, med följden att det gått hål på samtliga tre medverkande overaller. Men även andra delar - som de förstärkta knäna och runt sömmarna på insidan av byxbenen - är kraftigt nötta efter att vintern är slut.

Varm overall som håller kalla vindar och slask ute
Den värmehållande förmågan hos Ticket to Heaven Matti upplevs som mycket bra. Barnen är normaltempererade efter en kallare dag, och mer åt det varma hållet när vintervädret är riktigt milt. Ett flertal minusgrader är inget problem för Matti.

Vattentåligheten har i grunden varit god. Overallens yttertyg är vattenavvisande och eventuell väta stannar ytligt. Snölås i båda ärmar och ben funkar mycket väl. Det är först om hål uppstår i byxbenens kanter som overallen suger upp fukt och kan bli blöt på insidan. Ticket to Heaven Matti har en välkonstruerad krage, som sluter tätt runt halsen och på ett effektivt sätt skyddar från kalla vindar.

Ojämn konstruktion påverkar helheten
Att Ticket to Heaven Matti presterar så pass väl när det kommer till att hålla barnet varmt och torrt är förstås mycket positivt, då det är några av de viktigaste egenskaperna hos en vinteroverall. Men prisvärdet påverkas av att overallen i så stor omfattning slitits eller gått sönder, då det innebär att den inte håller för mer än en säsong.

För ett högre betyg behöver Matti bli lite mer tåligt i konstruktion och i material. Och passformen behöver justeras, så att byxbenen och överkropp inte skiljer sig så mycket från varandra i storlek. Med vinteroverallen Matti har Ticket to Heaven en bra grund att bygga på, men en bit kvar innan de faktiskt går i mål.

Håller värmen väl, vindskyddande krage, välfungerande snölås, rymliga fickor
Dålig passform, svårt att reglera benlängd, känslig för slitage
0 5 3 1

Hummel hmlSOUL

Snyggt designad vinteroverall som tål vatten men har tighta benslut och halsöppning

Testår: 2020 Prisklass: Mellan Material: Uppgift saknas Vattentäthet: Uppgift saknas Andningsförmåga: Uppgift saknas Tejpade sömmar: Uppgift saknas Tillgängliga storlekar: Uppgift saknas Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Uppgift saknas Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur
Hummel hmlSOUL

Hummel hmlSOUL är en klassisk overall med låg vikt, vilket gör att den inte upplevs tynga ner barnet i rörelserna. Passformen upplevs något bylsig. Å ena sidan gör lösheten den lätt att ta på sig. Å andra sidan är den lite oformlig och kan hamna i vägen exempelvis vid cykling.

Varm overall som håller kalla vindar ute
Ventilationen i hmlSOUL har fungerat överlag väl. Då vintern har varit mild så har det varit en prövning för varma vinteroveraller att även fungera under längre perioder med runt nollgradiga temperaturer, utan snö. Vid mycket aktivitet kan Hummel hmlSOUL bli lite svettig, men vid vanlig lek uppstår inga besvär.

Den värmhållande förmågan i hmlSOUL är bra. Det räcker med ett lager vanliga kläder under. Och det märks att det finns höjd för att Hummels overall ska kunna hålla barnet lagom tempererat även vid betydligt kallare vinterväder. Vindtätheten får också bra betyg. Den fleecefodrade kragen känns mjuk mot halsen, men flera av barnen tyckte att halslinningen blev för tight. I synnerhet med dragkedjan på luvan uppdragen.

Står emot vatten men uppvisar visst slitage
Såväl ärmslut som benöppningar har en resårmudd, men saknar annan typ av snölås. Bensluten upplevs som något för tighta. Det gör de svåra att dra ned ordentligt över skorna, även för äldre barn. Med overallen ordentligt på plats så håller den effektivt tätt mot vatten, och barnen blir inte blöta trots lek i slaskig snö.

Slittåligheten får blandade omdömen. På en overall uppstår en reva i rumpan, mest troligt orsakad av att plagget fastnat i något. På en annan uppstår små hål vid muddarna. Annars syns bara lätt slitage på partier vid knän och rumpa. Smutståligheten är mycket god. När overallen torkat efter utelek kan sand och lera borstas av. Den mörka färgen kamouflerar smuts väl. Hummel hmlSOUL har varit lätt att tvätta och torkar snabbt.

Snygg overall som saknar fickor
Barnen som har använt Hummel hmlSOUL har upplevt på- och avklädning som välfungerande, och designen som snygg. En udda detalj hos overallen är att den inte har några fickor. Detta har saknats mycket av barnen, som gärna vill plocka på sig småsaker eller kunna stoppa undan vantarna.

Hummel hmlSOUL håller godkänd kvalitet på material och konstruktion. Alla tre vinteroveraller är efter vintern i ett sådant skick att de kan användas igen, även om visst slitage och några små hål har uppstått. Dess främsta nackdel är dock den något oformliga passformen. Sammantaget upplevs Hummel hmlSOUL tyvärr inte leva upp till sitt pris.

Låg vikt, tydligt vattenavstötande, håller värmen väl, snygg design
Bylsig passform, saknar helt fickor, tight halsöppning, få reflexer
0 5 5 1

Gneis Supershape (2019 års modell)

Testår: 2019 Typ: Mellan Material: Yttertyg: 100% Polyamid, Förstärkningstyg: 100% Polyamid (Cordura®), Vadd: 100% Polyester Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 10.000 g/ m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl och en vidare variant (Supershape Space) i 116-164 cl Tillgängliga färger: svart, mörkgrön, 2-färgad grön, mörkblå, orange, lila, 2-färgad blå, 2-färgad cerise, grå-petrol, blå-rost, mörkröd-grå Impregnering: Fluorkarbonfri (BIONIC) Foder: 100% Polyamid Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Alla material uppfyller kraven inom REACH | Tryckknappar, resår och labels är OEKO-TEX® | Zip-pullers är bluesIgn®. Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Vi har inga fluorkarboner eller miljömässigt ej godkända färger/material i våra plagg. Vi har gått igenom alla ingående komponenter i plaggen från sytråd till yttertyg och arbetar intensivt med att försöka minska plaggens miljöpåverkan. Förutom att använda miljömässigt bra material och tillbehör lägger vi all kraft på att design-, material- och konstruktionsmässigt tillverka ytterplagg med maximal livslängd så de kan användas av maximalt antal barn.
Gneis SUPERSHAPE 300x400

Gneis Supershape tar hem en odiskutabel seger i årets overalltest, med sällan skådade toppbetyg. Passformen är ypperlig, och dragskon i midjan gör det enkelt att se till att overallen sitter bra även i början av vintern när det ska finnas lite växtmån i längden. Rymligheten kombinerat med hur smidig Supershape är känns som ett vinnande koncept för att barnen ska bli riktigt förtjusta i overallen. För barn som behöver mer rymd i sina kläder, finns en vidare modell av Supershape som heter Supershape Space.

Varm och rejäl vinteroverall som inte släpper igenom en droppe vatten
Supershape upplevs andas riktigt bra, och väl kunna anpassa sig efter barnets kroppstemperatur så att kroppen alltid hålls lagom varm. Kragen kommer precis lagom högt upp, så en halsduk eller olle behövs faktiskt inte. Det är inte den absolut varmaste overallen för barn, men den håller alltid värmen och eftersom att den är så rymlig inuti är det lätt att bygga på med ett extra lager under om det skulle behövas.

Snöstoppen får högsta betyg. I byxbenet sitter fodret med en resår runt skon, sedan kan även yttertyget spännas åt med resårband så att det hamnar lagom högt och inte slits genom att släpas mot marken. I ärmen finns en tunn mudd som sitter helt tätt mot handleden. Tyget stöter bort allt vatten, det är knappt att ens ytan känns blött även om det är rejält slaskigt ute.

Extrem slittålighet parat med snyggt, sportigt utseende
Gneis Supershape ser ut att vara som gjord för en vinter på fjället, men känns helt rätt även på en vanlig förskolegård. Designen med blockfärger gör att overallen kan tas för en vinterjacka med byxor till, så den godkänns också av äldre barn. Efter daglig användning i fem vintermånader, ibland med barmark, skulle vinteroverallen kunna mistas för att vara helt ny. Även fothällorna i silikon är i mycket fint skick. Det värsta påverkan vi kan finna på en overall är att en knapp för en fothälla lossnade. Supershape har varit mycket enkel att borsta ren. Den kan också tvättas och torkar snabbt då det är tillåtet att torktumla overallen.

Priset är väl tilltaget. Men det här är en overall som kan ärvas från syskon till syskon och troligen har flera års användning i sig, utan att försämras i funktionerna. Den absolut felfria passformen ihop med ett fantastiskt motstånd mot såväl slitage som vatten gör att Gneis Supershape är perfekt anpassad för att hålla ett barn varmt och torrt. Eller som en familj konstaterade när vintern var över: Det här är den bästa vinteroverallen vi någonsin haft.

Extremt slittålig, släpper inte in en droppe vatten, otroligt bra passform, varm och smidig
Kunde haft ännu fler reflexer
0 5 4.5 1

Isbjörn of Sweden Penguin (2019 års modell)

Premiumoverall som motiverar sitt pris genom utmärkt slittålighet, vattentålighet och passform

Testår: 2019 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Taslan Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000gr/ m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Över 90% av materialet i Penguin är bluesign© licensierade material (www.bluesign.com), overallen har även en 100% fluorkarbonfri ytterimpregnering genom Bionic Finish Eco©. PrimaLoft© paddingen i overallen är tillverkad i 100% återvunnen polyesterfiber. Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: Ice, Love,Moss, Navy, Hibiskus, Apple, DustyPink, Petrol Impregnering: Bionic Finish Eco© Foder: PrimaLoft© Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: TICKET produceras uteslutande i egna fabriker där arbetsförhallandena haller hög standard. TICKET arbetar med att öka kraven ang. Miljö- och hallbarhet för sina produkter. Kommentar från tillverkaren: Overallen har tillväxtmuddar i ärmar och ben, som expanderar plagget en storlek. Overallen är tillverkad i Nylon, som är 2-3 gånger mer slitstarkt än polyester, just för att tålas att ärvas/återanvändas i flera led. Isbjörn har varit bluesign© System partner samt erbjudit fluorkarbonfria produkter sedan 2013.
Isbjorn 2

Får man alltid vad man betalar för? Åtminstone med Isbjörn of Sweden Penguin så är svaret solklart ja. Passformen är helt enkelt perfekt. Overallen är rymlig när den ska tas på men känns aldrig klumpig eller pösig vid användning. Att den kan dras åt i midjan underlättar förstås. Penguin är rymlig i storlek. Overallen kan dessutom växa med barnet då det både i ben och ärm finns sömmar som kan sprättas upp så att dessa kan förlängas något.

Välfungerande ben- och ärmöppningar som håller helt tätt mot vatten
Penguin är en barnoverall konstruerad för alla sorters vinterväder. I benöppningarna finns resår som är enkel att få över skorna, och som lyckas med att verkligen hålla tätt. I ärmen finns en tunn mudd som sitter åt precis lagom mycket runt handleden, eller runt en vante. Varken vatten eller slask tar sig in, knappt att det sugs upp ytligt heller.

Slittåligheten är också absolut på topp. Overallen ser praktiskt taget oanvänd ut, bortsett från någon enstaka mörkare fläck och svag nötning. Inte ens den minsta tråd har lossnat från de välsydda sömmarna. Isbjörn of Sweden Penguin håller värmen väl och barnet känns varken svettig eller kall efter utevistelsen. Lager på lager behövs knappt, det räcker med vanliga kläder och kanske en extra fleece.

Premiumoverall som väl motiverar varenda krona
Det finns inte mycket att anmärka på hos Penguin, men det borde finnas fler reflexer på framsidan. Overallen är enkel att hålla ren eftersom att den lätt kan borstas av. Vill man tvätta den så är det ett plus att den kan torktumlas och blir helt torr igen på någon timme. Overallen är uppskattad av barnen som tyckt om att ha den på sig, med en rättfram design som också blivit omtyckt av föräldrarna.

Penguin är en förhållandevis dyr vinteroverall för barn som tack vare funktionalitet och välfungerande detaljer ger valuta för pengarna. Overallen passar utmärkt för aktiva barn som vill klättra, springa, krypa och verkligen få ut det allra mesta ut vinterns lekar. Med tanke på overallens skick efter säsongens slut så är det givet att den kan ärvas av syskon eller säljas vidare. Andrahandsvärdet högt. Har man råd så är ett inköp av Isbjörn of Sweden Penguin något man senare kommer tacka sig själv för att man gjorde.

Snygg och praktisk design, Extremt god slittålighet, Perfekt passform, Mycket vattentålig
Högt pris, Något för få reflexer
0 5 4 1

Ticket To Heaven Noa

Mycket prisvärd vinteroverall som är varm, bekväm och rejält tålig mot slask och slitage

Testår: 2019 Typ: Budget Material: 100% PES Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: Marine, Honeysuckle enfärgad eller m print Impregnering: 3M eco-wash Foder: Body, hood, collar, pocket, top part of leg and sleeve Fleece 100% PES. Sleeves and legs tafetta (100% PA) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30-40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40-50 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Free of PVC, FC, PFOA, filled with 50% recycled padding
Ticket To Heaven Noa 7

Man ska akta sig för att låta första intrycket diktera ens uppfattning om något. Det initiala intrycket av Ticket To Heaven Noa är att den ser på gränsen till billig ut, även om färgerna är klara och fina. Men inget kunde stämma sämre. Den här barnoverallen presterar i klass med betydligt dyrare modeller och utses med stor marginal till overalltestets mest prisvärda modell.

Rymlig passform på vinteroverall som alltid håller värmen
Ticket To Heaven Noa är rymlig i passformen, på gränsen till pösig men inte så att det påverkar. Overallen har varit mycket lätt för barnen att själva ta av och på sig, och blir aldrig upphov till konflikter i hallen. I ben- och ärmöppningar finns en bredare resår. Vid handen kan öppningen justeras med en knapp. Det finns inga innermuddar, så att få overallen över skon eller en vante har varit lätt.

Denna varma vinteroverall lyckas mycket väl med att balansera en god ventilation. Barnet blir inte svettigt, samtidigt som värmen ändå hålls kvar runt barnets kropp. Inte en enda gång under vintern har något av testbarnen klagat på att de frusit. Denna tunna, fleeceklädda kragen har varit smidig och givit ett effektivt vindskydd runt halsen.

Rejäla tyger som knappt slits och håller tätt mot snö och slask
Avsaknaden av snöstopp i ben och ärmar skulle kunna innebära att slask och väta lätt kan leta sig in innanför overallen. Så har inte varit fallet med Ticket To Heaven Noa. Tygerna upplevs som effektivt vattenavstötande och det är endast vid riktigt lerbad som den känts fuktig på ytan. Barnen har alltid förblivit perfekt torra. Likaså har tygerna varit imponerande slitstarka. Samtliga exemplar har som värst svaga ruggningar på knäna när man synar nära, vilket innebär att overallerna alla är i skick att användas flera vintrar till.

Overallen har varit enkel att hålla ren, och torkar relativt snabbt. De smärre minus som finns handlar om få och framför allt för små reflexer. Fothällorna i gummi som ska dras under foten är av hög kvalitet. Men knapparna de fästs med har tenderat att lossa, eller så glider bandet av från knappen. Det är dock småsaker. För på det stora hela är Ticket To Heaven Noa en imponerande bra vinteroverall för barn som jämfört med de stora klädkedjornas egna märken kanske inte är billig, men som faktiskt ger mer än vad man har betalat för och därmed är ett utmärkt budgetval.

Mycket prisvärd, Varm och bekväm, Enkel att ta på och av, Väldigt slit- och vattentålig
För få reflexer, Fothällorna lossnade snabbt, Lite bylsig i formen
0 5 4 1

Polarn O Pyret PO.P Weather PRO

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: Polyamid Innertyg: Återvunnen polyester Vaddering: Primaloft tunn och smidig vaddering som värmer extra väl givet sin tjocklek Vattentäthet: 10 000 vattenpelare Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: Röd, blå, svart Impregnering: BIONIC FINISH ECO Foder: Återvunnen polyester Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja låg temperatur Tål torkskåp: Ja låg temperatrur Maximal tork-temperatur: LÅG (en prick) C°
Polarn O Pyret POP WeatherPRO

Polarn O Pyret är minst sagt veteraner inom overalltillverkning, och inför 2019 har man tagit ett nytt helhetsgrepp om sin klassiska vinteroverall. Passformen är rymlig och overallen har varit lätt att klä på. För större barn upplevs dock dragkedjan lite svår att få upp. Den börjar redan nere på benet. För små barn är det en fördel att man kan få till en så vid öppning. För äldre barn blir dragkedjan lite instabil och krånglar när den böjer sig.

Välventilerad vinteroverall som funkar väl ihop med vantar och skor
Ben- och ärmöppningarna har fungerat mycket bra. Byxbenet med resår har enkelt kunna dras över skon och har sedan suttit kvar på plats. Bandet som ska träs under skon är enkel resår, som slits rätt rejält under vintern. Extra resårband medföljer dock. Ärmöppningen kan göras större eller mindre med en kardborreknäppning, vilket underlättar för hur vanten ska sitta.

Polarn O Pyrets vinteroverall är inte den tunnaste och smidigaste av modeller, men den blir aldrig klumpig. Och den håller värmen riktigt väl. Med ett lager kläder under kommer barnet in från leken och känns lagom sval. Fodret i ärmarna är dock lite tunnare. Så med frusna barn eller vid många minusgrader får man komplettera med en extra tröja. Kragen ger ett bra vindskydd och overallen andas väl. Dessutom har Polarn O Pyret fått till en ovanligt bra mängd reflexer.

Riktigt effektiv vattentålighet och tyger som tål slitage
PoPs overall tar inte in snö i ärmar och ben och tyget håller helt tätt. Är det väldigt blött kan overallen upplevas som fuktig på ytan och kännas lite tyngre, men inuti förblir det torrt. Slittåligheten är imponerande. Några enstaka trådar i en söm har slitits, svaga ruggningar syns på knän. Men skicket totalt sett är imponerande bra.

Overallen har en funktionell design med förstärkta partier i svart och en fin färg på övriga delar. Den har varit enkel att borsta av efter lek, och blir helt ren om man kör den i tvättmaskin. Det här är en varm, vindtålig och vattentät vinteroverall som får ett mycket bra prisvärde med tanke på att den kan användas fler vintrar, av yngre syskon eller genom att säljas vidare. Med denna overall visar Polarn O Pyret tydligt att de fortfarande vet vad som gäller när kommer till att klä barn rätt för en nordisk vinter.

Mycket vattentålig, står väl emot slitage, håller barnet lagom varmt, bra reflexer
Dragkedjan kan krångla lite när den är fullt neddragen, blir lite tung när den är blöt
0 5 5 1

Reima Stavanger (2019 års modell)

Varm och tålig vinteroverall av högsta kvalitet, står emot vatten och har perfekt passform

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100 % Polyamid Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 8 000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cm Tillgängliga färger: 8 Impregnering: BIONIC-FINISH®ECO Foder: 100% Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Tyget har certifikat enligtOeko-Tex Standard 100, Produktklass II Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Det är omöjligt att producera funktionella kläder helt utan kemikalier men våra produkter är helt giftfria, vilket också bevisats av Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) utvärdering av 34 välkända europeiska barnklädesmärken.
Reima fram

Reima lyckas med Stavanger visa exakt vad hög kvalitet och smarta funktioner är när det kommer till vinteroveraller. För en fullt rimlig prislapp får man ett plagg som drar in maxpoäng i så gott som alla kategorier, och som lovordas av såväl föräldrar som förskolepersonal. Stavangers passform är briljant. Overallen känns perfekt utformad för att vara enkel för barnet att ta av och på sig, utan att på något sätt bli bylsig eller hämma barnets rörelser i leken. Byxbenen har en rejäl resår i öppningen, men kan lätt dras över skorna. Vill man tighta till byxbenet ytterligare så finns det en tryckknapp man kan knäppa för att göra öppningen snävare. Reima Stavanger är gjord av material som andas väl, inget av barnen har blivit svettig i overallen. Även vindtätheten är mycket god. Kragen är lagom hög och fodrad med mjukt fleece, det känns genomtänkt att det även vid kardborrknäppningen finns en mjuk fleecekant.

Reima Stavanger får toppbetyg även för värme. Vid riktigt många minusgrader behövs något extra lager med underställ, vilket tack vare den rymliga passformen inte är något problem. I övrigt räcker det utmärkt med vanliga kläder. Vattentåligheten är smått otrolig. En familj vittnar om ett barn som gjorde magplask i en djup vattenpöl, men likväl förblev overallen snustorr inuti. Ytterlagets förmåga att stöta ifrån sig vatten är riktigt bra, och de effektiva snöstoppen i ben och ärmar har gjort sitt jobb väl de också. Slittåligheten är precis lika fantastisk. En lång vinter med tre aktiva barn innebär som värst att tyget är svag uppruggat på knän och rumpa, men man måste titta nära för att ens se det.

Vad gäller reflexer så finns det ett antal utspridda över overallen, men fler på framsidan och ärmarna önskas. Precis som Stavanger kan stöta ifrån sig vatten så verkar den också repellera smuts. Nästan alltid räcker det med att borsta av overallen. Vill man tvätta den så är det glädjande att Stavanger är godkänd att torktumlas, vilket gör torktiden mycket kort. Reima lyckas även kamma in toppbetyg vad gäller design, med stilrena färger och en snygg, avtagbar pälskant på luvan. Men det främsta kvittot på att detta är en riktigt bra overall är kanske den förskolepersonal som spontant berömt modellen för att den höll barnet varmt och torrt en vinterdag då andra barn fick gå in tidigt för att de blivit blöta och frös. Reima Stavanger är således en välmotiverad favorit bland både barn, förälder och barnomsorgsproffsen.

Varm utan att bli svettig, fantastiskt motstånd mot vatten och slitage, mycket god passform, väldigt prisvärd
Kunde haft fler och större reflexer
0 5 5 1

Gneis Supershape (2018 års modell)

Förstklassig vinteroverall med rörelsefrämjande passform, håller barnet perfekt varmt och torrt

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: 100% Polyamid, förstärkning 100% Polyamid (Cordura®) Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl Tillgängliga färger: 13 färger; Black, Navy, Black-green, Blue-DkBlue-Black, Cerice-DkCerice-Grey, Dark-green, Green-dk green-black, Multi, Orange, Petrol-orange, Petrol-Red, Red, Purple Impregnering: Bionic ECO Finish (Fluorkarbonfri) Foder: 100% Polyamid Tål maskintvätt: Ja/Nej Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: REACH / OEKO-TEX® Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Alla tyger och komponenter i Supershape uppfyller Öko-Tex 100 och/eller REACH vilket innebär att de uppfyller EU:s krav på miljögodkända kemikalier.
Gneis fram

I våra testfamiljers utvärderingar av GNEIS Supershape sparas det inte på superlativen och overallen överöses med beskrivningar såsom "överlägset bästa vi haft" och "definitivt värd sitt pris". Modellen får genomgående högsta betyg på i princip alla områden, fler reflexer och större fickor är det enda som efterfrågas. Overallen är storleksmässigt större än normalt, med en rymlig men ändå figurnära passform. Den är lätt för barnet att ta på sig. Benen kan uppfattas vara åt det smalare hållet, ett barn beskrev dem som tighta vid påklädning men var samtidigt nöjd med att det just tack vare benens snävhet gick utmärkt att cykla med overallen på sig. Bensluten är ganska tighta, men inte omöjliga att få över skon. Ärmarna har ett kardborreknäppe som gör att overallen kan stängas till runt vantarna. Supershape upplevs ventilera väl, barnen kan bli varma men de blir inte svettiga. Vindtätheten fungerar även den utmärkt. Kragen skyddar såpass väl att halsduk känns överflödigt och overallens luva gör ett bra jobb med att hålla barnets nacke varm.

GNEIS Supershape hållet barnet precis lagom varmt, även om det är -10 och kalla vindar som blåser. Hela vintern passerade utan klagomål från barnen om att de frös, och då hade de i flesta fall endast ett lager vanliga kläder eller ett tunt underställ under. Inte heller vad gäller vattentätheten finns det något att anmärka på. Tyget tar inte åt sig väta, med enda undantag om barnet suttit länge i slask eller vattenpöl. Då har Supershape blivit ytligt blöt i rumppartiet men ingen fukt har någonsin läckt in till barnen. Det är mycket positivt att overallen inte suger åt sig fukt ytligt och blir tung, så som många andra blir. Slittåligheten är av toppkvalitet även den. Den petige noterar att sömmen i rumpan är svagt nött, men sett till overallerna i sin helhet så ser samtliga exemplar av GNEIS Supershape fortfarande ut som nya och kan med lätthet ärvas av syskon och användas igen kommande vintrar.

Brist på tillräckligt många och stora reflexer är ett vanligt problem med vinteroveraller, men med långa mörka vintrar så kan barnen inte synas för väl i trafiken. Supershape kunde gärna lysas upp lite bättre på ben och armar framförallt. De reflexer som finns har hållit väl, endast svaga nötningar syns. Att hålla GNEIS overall ren är lätt, då den snabbt kan fräschas upp av att enbart borstas av. Utförliga tvättråd medföljer från tillverkaren och overallen torkar över natten efter att den har körts i tvättmaskinen. Den blir helt ren och det finns inga tecken på någon tvättpåverkan. Designen hyllas för att vara både snygg och färgglad, men är samtidigt praktisk med en mörkare bas på underkroppen. Är GNEIS ett okänt varumärke kanske priset kan uppfattas som högt. Men efter en vinter med Supershape är såväl barn som föräldrar överens om att den här nivån på kvalitet är värd vartenda öre.

Håller barnet perfekt varm, står emot både vatten, vind och slitage, mycket god och rörelsefrämjande passform
För få och för små reflexer, barnen vill ha fler fickor i midjehöjd att kunna stoppa saker i
0 5 4 1

Bergans Ruffen (2019 års modell)

Testår: 2019 Prisklass: Premium Material: Material: Face 100% Polyamide(Nylon) Membrane 100% Polyurethane / Face 2 95% Polyamide(Nylon) 5% Elastane(Spandex) Membrane 100% Polyurethane. Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140cm cl Tillgängliga färger: Greenlake/Navy/Bright Magma – Light Viola/viola/Raspberry Textilcertifiering: DWR ”C6” i enlighet med stränga norska regler Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur och begränsad tid Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Alla tyger är Bluesign®-certifierade utom det extra starka förstärkningstyget på knäna. Bluesign® kontrollerar inte bara slutprodukten utan sätter strikta restriktioner och riktlinjer för kemikaliebruk under hela produktionsprocessen och genom hela värdekedjan. Målet är att plagget ska innehåller så lite kemikalier som möjligt och bruket av farliga kemikalier under produktionen begränsas. Bergans jobbar efter principen att produkten ska ha god kvalité, kunna ge komfort och rörelsefrihet for barnet och ges vidare till nästa barn, då en lång livstid minskar produktens miljöpåverkan mest effektivt – enligt Bergans slagord ”Long live the product”
Bergans Ruffen

Den första detaljen som sticker ut hos Bergans Ruffen är den snedställda dragkedjan. Tanken är att man enkelt ska kunna klä barnet lager på lager, utan att alla dragkedjor hamnar ovanpå varandra. Ruffens dragkedja löper därför längs med vänster sida och sedan snett upp mot halsöppningen. Idén är verkligen smart, men i praktiken upplevs dock dragkedjan som trög och svår för barnen att hantera själva. Något som krånglar till på- och avklädning avsevärt.

På samma gång smidig och rymlig overall som håller värmen perfekt
Bergans Ruffen är ganska tunn. Den funkar att ha på sig i bilen men barn bör inte ha tjockare ytterkläder på sig vid bilresor. Att Ruffen är tunn betyder inte att den inte pallar minusgrader. Tvärtom hålls barnet helt lagom tempererat med bara ett lager vanliga kläder under. Först vid tvåsiffriga minusgrader kan ytterligare ett lager behövas. Även ventilationen är god och overallen blir inte svettig när barnet är mer aktiv i lekandet. Bergans Ruffen har ett bra vindskydd i luvan, som kan anpassas för att sluta tätt runt huvudet och har en liten skärm framtill.

I ärm- och benslut sitter resår, inga andra muddar eller snöstopp finns. Resåren har fungerat mycket väl och overallen läcker inte in snö och slask. Ärm- och benöppningar har slutit tätt runt vantar och skor, men inte varit så hårda att de är svåra att få på plats.

En slittålig overall som knappt behöver tvättas
Två av overallerna är i mycket fint skick när vintern är över, overallerna skulle kunna mistas för att vara oanvända. På en overall uppstår två små hål strax ovanför den förstärkta delen av byxbenets baksida. Kanske för att barnet fastnat i något. Ruffen presterar bättre än de flesta overaller vad gäller hur den är att hålla ren. Under hela vintern har sand och lera fallit loss av sig självt, eller snabbt borstats av. Efter maskintvätt blir Ruffen helt ren och torkar över en natt.

Det enda som kraftigt påverkar det totala intrycket är den snedställda dragkedjan. Med lite äldre barn är det ett måste att de ska kunna ta på sig overallen på egen hand, och på den punkten kan Ruffen inte leverera. I övriga avseenden får den idel lovord av testarna och även om den kostar en del att köpa så kan priset spridas ut på att Ruffen kan användas i flera år, av flera barn. Den kan också användas en bra bit in på våren. Att Bergans vet hur man designar en snygg och funktionell vinteroverall, det råder det inga tvivel om.

Perfekt följsam passform, Håller värmen, Mycket vind- och vattentålig, Låg vikt
Trög att dra den snedställda dragkedjan, Högt pris
0 5 4.5 1

Hummel Powder/Chrystal

Snyggt designad vinteroverall med förstklassiga funktioner, som håller barnet både varmt och torrt.

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: Polyamide Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: : 98-104-110-116-122-128-134-140 Tillgängliga färger: Två färge Impregnering: ECO Bionic Finsish Foder: Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur
Hummel fram

Det kan nu anses så gott som bevisat att Hummel gör förstklassiga vinteroveraller. Efter att märket åter igen placerat sig i det absoluta toppskiktet i vårt test går det inte att låta bli att imponeras av en fantastisk värmehållning, finslipad passform och mycket gott vattenmotstånd. Hummels overall, som heter Powder eller Chrystal beroende av färgställning, är lätt för barnet att ta på sig själv. Dragkedjan löper smidigt. Benöppningarna har varit töjbara nog att barnen själv kan dra dem över skor och vantar. Ventilationen får höga poäng då barnen känts varma men aldrig svettiga i overallen. Även vindtätheten uppskattas. Ingen kall blåst läcker in och kragen har vid de flesta väder räckt som den är för att skydda hals och nacke mot kyla.

De flesta föräldrar är ense om att det viktigaste med en overall är att den håller värmen. Att Hummel klarar av det råder det inga tvivel om. Overallen får full pott i poängskalan och beskrivs hålla barnet precis lagom varm, oftast bara med ett lager vanliga kläder under. Också vattentåligheten lever upp till förväntningarna. Vid riktigt slaskigt väder blir overallen blöt, men vätan tar sig aldrig genom tyget och in till kroppen. Snöstoppen i form av elastiska muddar med tumhål i ärmsluten och tjock resår i bensluten att dra över vinterkängorna har räckt till för att hålla all snö ute. Slittåligheten håller även den hög nivå. Efter en lång vinter har inga hål uppstått och endast om man granskar overallen på nära avstånd skymtat man att knäna har blivit svagt ruggade. Inte ens gummibanden under skorna ser använda ut.

Hummel Powder/Chrystal har en snygg design med en ganska kroppsnära passform, vilket gör att overallen inte känns bylsig eller blir svår att röra sig i. De mörka färgerna är kanske lite för mörka, åtminstone kombinerat med att reflexerna på overallen kunde varit både fler och större. Men designen är likväl väldigt snygg och barnen har gett overallen högsta betyg genom att alltid velat ha den på sig. Om Hummel blivit smutsig räcker det med att borsta av den, endast av en tre testoveraller behövdes tvättas innan vintersäsongens slut. Den får dessutom extra pluspoäng för att den kan köras i torktumlare på låg värme. Lite fler reflexer på ryggen är det som önskas på kommande versioner, samt att ärmarnas muddar inte funkar så bra om man vill ha vanten under overallen. I övrigt finns det inget att bli missnöjd med om man väljer en Hummel Powder/Chrystal för vinterns snölek.

Mycket god passform, håller barnet precis lagom varmt, står väl emot vatten och smuts
För få reflexer, ärmarnas muddar kan funka dåligt ihop med en del vantar
0 5 4.5 1

Ticket to Heaven Oxford Baggie

Riktigt slittålig och rymlig vinteroverall som varken släpper in vatten eller suger åt sig smuts

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: Oxford Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8.000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 92 - 140 cl Tillgängliga färger: 7 Foder: Thinsulate Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Oeko-Tex certificeret, FC free, PFOA free, PVC free, wear resistance: >50.000 rubs!
TicketToHeaven fram

Ticket to Heaven Oxford Baggie är en slitstark overall som på ett mycket imponerande vis stöter bort både vatten och smuts. Passformen är rymlig, vilket gör overallen enkel för barnet att ta på sig och det finns utrymme för att ha på sig ett extra lager kläder under. Men overallen upplevs också som bylsig av några barn, trots att det finns resår i ryggen. Benöppningarna är normalstora och enkla att föra över skorna, de kan även öppnas upp extra stort med hjälp av en kardborreknäppning. Ärmöppningarna av resår är lite tightare. Det enklaste blir att klä på vanten efter att overallärmen har trätts på. Precis som förra året känns dragkedjan på Ticket to Heavens overall även i år lite grov och vass, vilket kan göra den svår för mindre barn att dra upp själv. Ventilationen är utmärkt. Barnen blir inte svettiga ens vid varmare väder eller vid väldigt aktivt sportande såsom skidåkning. Vindtätheten får också godkänt. Kragen är åt det lägre hållet och dragkedjan uppe vid halsen upplevs ibland läcka in kall luft, så en lös krage eller halsduk under kan vara att rekommendera.

Värmehållningen får lite blandade betyg. Det verkar som att Oxford Baggie funkar bäst för de lite större, mer aktiva barnen då dessa upplever att overallen har funkat bra fram tills dubbelsiffriga minusgrader. De mindre barnen har känts kalla redan strax under nollgradigt. Vattentätheten imponerar dock på samtliga testfamiljer, där en förälder beskriver Ticket to Heaven Oxford Baggie som lika vattenavstötande som teflon, den släpper inte in någon vätska överhuvudtaget. Inte ens i slaskväder med djupa vattenpölar behöver man dra på galonbyxor över overallen. Inte heller läcker någon fukt in genom benöppningarna, och hällan som träs under skon har hållit säsongen ut.

Slittåligheten är också den bättre än förväntat. Samtliga overaller ser fortfarande som nya ut efter vinterns slut. Vid en närmare granskning kan svaga nötningar anas i rumpan men samtliga overaller kan utan tvekan användas minst en vinter till. Att tyget är så rejält har också visat sig bra för overallens förmåga att hålla sig ren. Det mesta av sand och smuts kan borstas av när overallen har torkat upp. Antalet reflexer på Baggie Suit är tyvärr alldeles för få, och de som finns är för smala och syns inte tillräckligt väl på håll. Barnen har gillat overallen, men tyckt att den kanske varit lite för bylsig och att ärmöppningarna är på gränsen till för tighta. Överlag finns det också en önskan från testfamiljerna om att den skulle fodras mer, så att den värmehållande funktionen hos Ticket to Heaven Oxford Baggie kunde ges samma toppbetyg som vatten- och slittåligheten.

Håller utmärkt för lek i slask och vatten, mycket slittålig, enkel att hålla ren, rymlig passform
Något för kall när det blir minusgrader, lite för bylsig i designen, för få reflexer
0 5 4.5 1

Isbjörn of Sweden Penguin (2018 års modell)

Varm, vindtålig och slitstark vinteroverall som effektivt håller snö och slask ute

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon66 (Extra stark Nylon med tvinnande fibertrådar innan vävning) Vattentäthet: 15.000 mm vattenpelare Andningsförmåga: 15.000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% av sömmarna Tillgängliga storlekar: 80 - 128cl Tillgängliga färger: Candyfrog, Moss, PeaksGrey, Love, Ice, Royal, Navy, Denim Globe, Smoothie, DustyPink Globe Impregnering: Bionic Finish Eco, 100% flourcarbon fri. Kräver värmeaktivering. Foder: 100% återvunnen polyesterfiber från PrimaLoft Inc. Tål maskintvätt: Ja, 40 C° Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, 40 C° Tål torkskåp: Ja, 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: ISBJÖRN Penguin är 100% fri från flourkarboner / flouriner och är tillverad i bluesign©-certifierade material.
Isbjorn of Sweden Penguin 1

Isbjörn of Sweden topplacerar sig återigen med modellen Penguin. Ett högt pris motiveras med kvalitet på lika hög nivå. Passformen får höga betyg. Overallen är lätt att ta på sig. Den uppfattas som rymlig utan att kännas bylsig och det finns inget som hindrar barnen från att leka som vanligt. Både ärmar och ben är åt det tighta håller i sina öppningar. Ett minde barn kan behöva hjälp med att få igenom en vantbeklädd hand. Inuti ärmen finns en inre mudd, för att overallen verkligen ska hålla tätt. Penguin andas mycket väl och inget av barnen har blivit svettig av att leka iförd den. Kragen känns lagom hög och ger ett bra skydd mot kalla vindar. Precis lika fint omdöme får Isbjörn of Sweden för förmågan att hålla barnet varmt. Med ett lager vanliga kläder under så känns barnen perfekt tempererad och behöver aldrig frysa. Passformen lämnar också utrymme för ett lager underställ om kallare väder skulle kräva det.

Vattentåligheten är också den mycket god. Så länge overallbenen stannar på plats runt skorna, vilket de gör om man fäster gummibanden ordentligt under barnen skor, så läcker ingen väta in. Snöstoppen i ärmarna fungerar oklanderligt. Vid lek i slask så stannar vätan ytligt i overallen, barnen blir inte blöta. Slittåligheten är även den god. En av overallerna har fått en mindre reva i tyget av att barnet fastnat i något. Nöttåligheten är mycket bra. Svaga ruggningar har uppstått på knän och rumpa om man tittar mycket noga, men ytskiktet är på samtliga exemplar så pass fint att overallen utan problem kan användas igen.

Precis som med många andra overaller så skulle även Penguin må bra av fler och större reflexer. De som finns har dock stått emot slitage väl. Overallen är enkel att borsta av när den har blivit smutsig och kräver få tvättar. Tvättråden är enkla att följa, men torktiden är relativt lång och det kan vara svårt att få den torr över natten. Efter tvätt blir dock Isbjörn of Sweden Penguin helt ren och har ingen nämnbar tvättpåverkan. Designen bedöms som både fin och barnvänlig. Penguin finns i glada färger och med mönstrat tyg. Barnen har gillat att ha overallen på sig och föräldrarna har uppskattat dess funktioner. Priset är dock högt. Men eftersom att Penguin är varm och smidig för barnet att leka i samt är väldigt slittålig så är priset motiverat, om man har budget för det. Kan overallen användas några vintrar till så blir prislappen dessutom genast mer rimlig och tack vare Isbjörns of Swedens goda kvalitet så är det fullt möjligt.

Varm och vindtålig overall, står väl emot slitage och släpper inte in vatten eller snö till barnet
Högt pris, för få reflexer
0 5 4 1

Tenson Dominic (2018 års modell)

Varm och slittålig vinteroverall med bra passform som lätt kan anpassas efter barnets kropp

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86/92 - 158/164 cl Tillgängliga färger: Orange, Rosa, Grön, Blå, Svart Impregnering: Flourcarbon Free Foder: 100% polyester, 140 gr foder Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: På Tenson har vårt hållbarhetstänk alltid genomsyrats av ett ord, KVALITÈ. Vår tro är att produkter med lång livslängd, producerade på bästa möjliga sätt för miljön är rätt väg att gå för att även kommande generationer skall kunna ta del av vår jord.
Tenson fram

Tenson Dominic är en färgstark vinteroverall med rymlig passform. Overallen känns inte bylsig utan barnen kan leka som vanligt i den. Overallens ärmslut sitter stabilt runt vanten och benöppningarna är lagom stora för att man ska kunna få dem över skorna samtidigt som de håller tätt mot snöläckage. Overallen klarar väl av att ventilera barnen, som aldrig upplevts bli svettiga i Dominic. Overallens krage är mycket bra. Höjden är precis lagom för att skydda nacke och hals men inte så hög att den irriterar. Oftast behövde man inte ens använda halsduk eller lös krage under. Tenson Dominic får högsta betyg från samtliga familjer vad gäller den värmehållande förmågan. Under overallen räcker det med ett lager vanliga kläder, eller möjligtvis ett extra underställ vid riktigt många minusgrader eller heldagslånga utevistelser. Alla barn känns perfekt tempererade på kroppen när de kommer in och har aldrig klagat över att de fryser.

Även för vattentåligheten får Tenson Dominic höga betyg. Gummibandet som fäster overallen under skon sitter väl på plats och står emot slitage, så ingen väta läcker upp in genom byxbenen. Overallen kan bli blöt i ytskiktet men vätan läcker inte in till barnet. Av den anledningen kan overallen dock behöva hängas på tork efter förmiddagens lek för att inte kännas fuktig när den åter ska kläs på efter lunch. Två av tre testade overaller ser ut som nya i skicket efter en vinters användning. De förstärkta partierna vid knä och rumpa står väl emot slitage, endast svaga nötningar kan anas. På ett exemplar av overallen uppstår dock hål vid sömmen på sidan av knävecken. Även den overallens skick är i övrigt oklanderligt så om slitage beror på att tyget nötts mellan barnets knän eller på att barnet fastnat i något är svårt att avgöra.

Tenson Dominic får förhållandevis höga betyg för mängden reflexer, även om testfamiljerna gärna sett ännu fler. Reflexerna har även blivit något nötta. Dominic är lätt att hålla ren. Det har oftast räckt att borsta av sand och smuts. Behöver den tvättas så bedöms torktiden efteråt vara normal. Designen får beröm överlag. En del föräldrar upplevde färgerna som något skrikiga men barnen gillade dem och deras omdöme väger tyngre i frågan, då det ju är de som ska vilja sätta på sig overallen varje morgon. Tenson Dominic är en väl fungerande vinteroverall som barnet aldrig fryser i, med en mycket god passform som gör den enkel för barnet att klä på och av sig. Priset är högt men Tenson lyckas bra med att leva upp till förväntningarna.

Mycket varm, bra passform som kan anpassas efter barnets kropp, står väl emot slitage
Hål uppstår på ett exemplar, kunde varit fler och mer slittåliga reflexer
0 5 4 1

Ellos Kids Skidoverall Yosemite

Varm overall med bra snöstopp, snygga färger och rejält vadderad rumpa

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Yttertyg: Polyamide Foder (Vaddering): Polyester Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 4000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 146 cl Tillgängliga färger: Svart, Blå, Rosa Impregnering: Rudolf Bionic finish ECO Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja, vid låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Som ett led i vårt arbete för mindre miljöpåverkan, är den här overallen är behandlad med en mer miljövänlig vattenavvisning: "Rudolf Bionic finish Eco", vilken är fri från perflourerade ämnen (PFC), då vi på Ellos har stränga restriktioner, och hårdare krav på miljövänlighet än vad lagstiftningen kräver.
Ellos fram

Ellos Kids vinteroverall är en varm och stilren vinteroverall med figursydd passform som inte hämmar barnets rörelser. Overallens benöppningar är lätta att trä över skon. Förutom resåröppningen går det även att spänna till byxbenet med ett kardborreband. Ventilationen har fungerat bra. Barnen blir inte svettiga och likaså känns Ellos Kids skidoverall vindtät. Kragen är ganska hög, invändigt täckt med mjuk fleece, så den skyddar väl från kyliga vindar. Overallen imponerar vad gäller den värmehållande förmågan. Iklädda vanliga kläder, eller ett extra underställ om temperaturen låg på lägre än -10, har samtliga barn alltid känts precis lagom varma efter lekstunden i snön. En familj framhäver särskilt det extra fleecefodret som är placerat i höjd med barnets rumpa och som gör att också barn som sitter ned mycket i snön håller sig varma.

Ellos Kids overall har muddar i ärmarna och rejäl resår i bensluten, vilket funkar effektivt som snöstopp. Vattentåligheten är mycket bra även den. Först efter en längre tid sittandes i en vattenpöl upplevde ett barn att overallbenen kändes blöta inuti. Men tyget släpper inte igenom någon väta in till barnet och overallen fixar slask väl. Om impregneringen efter en längre tids användning skulle påverkas så kan man återaktivera den genom en lätt uppvärmning, t.ex. genom att torktumla overallen. Det området där Ellos Kids vinteroverall inte riktigt hållet måttet är slittåligheten. Framför allt knän och rumpa har blivit nötta och på en overall har små hål uppstått i bensluten av att tyget har nötts mot marken. Knapparna som håller fotbanden på plats under skon behöver också förstärkas, då de lossnade snabbt på samtliga overaller. Ellos skickar dock med två extra band, ifall dessa skulle slitas ut.

Reflexerna har inte blivit nötta och Ellos går i täten vad gäller reflextäthet på vinteroveraller. Renligheten håller också måttet. Oftast har det räckt att borsta av overallen. Även om priset för overallen ligger på en mycket bra nivå så drar slitaget ned helhetsintrycket, då ett par av overallerna är för slitna för att fixa en andra säsong. Totalt sett får Ellos Kids Vadderad skidoverall fina betyg för sin design och funktionalitet, Barnen har trivts i den och de klara färgerna har uppskattats. Lite rejälare material och sömmar är det enda som saknas men även i nuläget fyller Ellos Kids Vadderad skidoverall sin funktion.

Håller barnet varmt och torrt, extra vaddering i rumpan, bra snöstopp
Blir sliten i sömmarna och i rumpan, knapparna i fotbanden lossnar direkt
0 5 4 1

Tenson Dominic

Rejält varm vinteroverall som effektivt håller väta ute och andas väl

Testår: 2019 Prisklass: Premium – 1800 kr Material: 100% Nylon Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: PFC free impregnering Tillgängliga storlekar: 89/92-158/164 Tillgängliga färger: Blå, marin, röd, rosa Impregnering: PFC - free Foder: 100 % polyester, varm vaddering Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Tenson Dominic

När det gäller vinteroveraller är nog de flesta ense om att funktion går före design. Och det är onekligen så som Tenson har fokuserat med sin modell Dominic. Färg och formgivning känns helt enkelt inte supermodern. Men låt inte skenet bedra. Under ytan är det här en overall som imponerar på många områden.

Rymlig passform i varm och vindtålig vinteroverall
Tenson Dominic sitter bra på barnets kropp, rymlig utan att bli för pösig. Påklädningen fungerar väl. Till stor del kan ett barn fixa det på egen hand men när ärmens mudd ska över vanten eller bensluten ska dras över vinterkängorna behövs en vuxens hjälp. Overallen håller tåligt kalla vindar ute och andas väl, så det aldrig blir svettigt. Den värmehållande förmågan går inte att klaga på, det här är en ordentligt varmfodrad modell. Vid de flesta väder räcker det med ett lager vanliga kläder för att barnet ska kunna leka ute en förmiddag och komma in igen helt lagom varm om kroppen.

En fördel med tighta ben- och ärmöppningar är förstås att de håller tätt mot snö och slask. Tenson Dominic gör ett fantastiskt jobb med att hålla barnet torrt. Fukten stannar som mest ytligt, och inte en droppe läcker in. Tygerna har också visat sig vara mycket slitstarka. I jämförelse med andra overaller så har sömmarna hållit fint och det syns minimalt med uppruggningar på knäna. På en av testoverallerna har det uppstått ett mindre hål som man fick laga, mest troligt för att barnet fastnat i något. Dominic får bra betyg för mängden reflexer, och att overallen kommer med pälsluva är en av barnen uppskattad detalj.

Overall som kan borstas ren och torkar torrt över natten
Lera och sand är enkel att borsta av när overallen torkat efter användning. Men behöver man köra Tenson Dominic i tvättmaskin så torkar den över natten och kan användas igen dagen därpå.

Lite roligare design skulle inte skada. Men Dominic blir snabbt omtyckt av barnen, som gillar att använda overallen och aktivt velat ha den på sig. Visst är priset högt. Men prisvärdet upplevs som bra med tanke på att Tenson Dominic med stor sannolikhet kommer hålla sig fin under flera säsonger till, efter att redan ha gjort ett mer än fulltgott jobb under den gångna vintern.

Rejält varm och bekväm, Mycket effektiv på att hålla väta ute, Mysig luva, Andas väl
Tight mudd i ärmarna, Högt pris, Tråkig design
0 5 3.5 1

Lego Wear LWJORDAN 702

Varm och mjuk vinteroverall som är bekväm att leka i och tål slitage

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: 100% nylon, woven Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-152 Tillgängliga färger: Dustgreen, Dark Navy & Wine Impregnering: Bionic Finish Eco Finish Foder: 100% polyster insulation, 160 gr. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur i torkskåp: C° low temperature
Lego Wear LWJORDAN 702

Lego Wear Jacob är en klassiskt elegant vinteroverall som är lätt att klä på. Passformen är åt det mer tighta hållet men barnen har kunnat klättra och springa precis som vanligt. Benöppningarna har varit smidiga nog att barnen själva kunnat få dem över skorna. Man kan dock behöva se till att trä banden under skon på plats, så inte byxbenet glider uppåt.

Vindtålig och varm vinteroverall som inte känns svettig
Overallens krage får fullt godkänt, men kan behöva kompletteras med en lös polokrage. Tygerna andas väl och overallen blir inte svettig. Samtidigt lyckas den väl med att hålla barnet varmt. Det räcker med ett lager vanliga kläder under för att barnet ska bibehålla en bra kroppstemperatur. Vid riktigt kalla dagar kan man lägga till ett lager ull, men modellen funkar fint också på hösten vid en kylig dag.

Slittåligheten har varit riktigt god. Samtliga tre overaller är i mycket fint skick efter att vintern är slut. Man kan se att knäna nötts till att bli svagt ljusare, men tyget i rumpan ser fortfarande fint ut. Detta trots att overallen inte har förstärkta tyger i dessa partier. Den enda förslitning som märks av är att en av dragkedjorna helt ger upp och börjar glida nedåt så fort barnet rör sig. Det gör att overallen därefter blir i princip omöjlig att använda, då barnet omgående blir kall på överkroppen.

Håller torrt men blir tung av vatten
Det är egentligen inget fel på vattentåligheten hos Lego Wear Jacob. Inget läcker in till barnen. Men overallen har en förmåga att suga åt sig all fukt och känns då blöt på ytan, samt blir tyngre. Hängs den varmt och torrt efter användning så torkar den dock upp snabbt. De snöstopp som finns utgörs av enkel resår i ärm- och benöppningar, men de gör sitt jobb.

Lego Wear Jacob har varit lätt att borsta av, och blir helt ren om den körs i tvättmaskin. Vi kan inte skönja någon som helst tvättpåverkan efter säsongens slut. Overallens design sticker inte direkt ut, men barnen gillar Lego-detaljerna som bland annat återfinns i form av en legobitsformad reflex på ryggen. Så länge dragkedjan håller tål overallen flera säsongers användning. Lego Wear Jacob passar som bäst vid kallare väder, och då håller den barnen varma, känns smidig, slittålig och är enkel att klä på.

Varm och mjuk, enkel att klä på, mycket slittålig, roliga Lego-detaljer
Yttertyget suger åt sig vatten, en dragkedja slutade fungera
0 5 3.5 1

Hummel Travis

Bekväm och rymlig vinteroverall som är rejält varm och har en praktisk krage

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: 100% polyester Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-110-116-122-128-134-140 Tillgängliga färger: Olive Night Impregnering: Bionic -FINISH ECO Foder: 100% polyesterfoder Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg värme Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Flour-fri BIONIC-FINISH ECO
Flour fri BIONIC FINISH ECO

Hummel Travis är en på samma gång rymlig och tight vinteroverall. Den är enkel för barnet att sätta på sig, men sitter samtidigt bra formad efter barnets kropp och känns inte bylsig när man leker och rör sig. Benöppningarna funkar dock sådär. Får man dem på plats över skon så håller de tätt mot snö och slask. Men barnen har svårt att få dit dem på egen hand, något som innebär att när de ska klä på sig själva så kanske inte overallbenet hamnar rätt. Och då kommer vatten ta sig in i glipan mellan sko och byxben.

Mycket varm vinteroverall med praktisk krage
Travis har en väldesignad krage, som går upp högt men samtidigt inte sitter för tight runt halsen. Halsduk är i princip överflödigt. Likaså krävs det sällan några extralager kläder för att barnet ska hålla värmen. Hummel Travis är rejält varm som den är, och det finns ingen risk för att barnet ska frysa. Tvärtom kan det vid enstaka plusgrader bli lite svettigt i overallen för barn som brukar vara varma av sig.

Overallens tyger i sig uppfattas som vattentåliga, och fukt kommer aldrig in till kroppen genom overallen. Däremot tar sig snön in genom benöppningarna och overallen känns då och då fuktig på insidan av nedre delen av benen. Ärmarna har både mudd och resår, och där funkar snöstoppet bättre.

Enkel att hålla ren men saknar förstärkta knäpartier
Hummel Travis kan i de flesta fall borstas av efter uteleken, och sedan är den redo att användas igen. Overallen blir helt ren efter tvätt i maskin men upplevs suga åt sig mycket av vattnet, vilket påverkar torktiden negativt. På två av tre overaller har det tyvärr uppstått hål på knäna. Den tredje har fått ett kraftigt uppruggat tyg på samma ställe. I övrigt är overallen i mycket fint skick, så med förstärkt tyg vid knäna och kanske även vid rumpan så hade Travis klarat vintern utmärkt.

Det här är en vinteroverall som är varm och mjuk, samt enkel för en vuxen att klä på ett barn. För att Travis ska kunna fungera för flera säsonger så skulle knäna behöva förstärkas och byxbenen göras om. Men i övrigt har Hummel Travis varit en mycket bra overall, som alla barn har tyckt om att ha på sig och aldrig blivit kalla i.

Bekväm och mjuk att ha på sig, Håller värmen väldigt väl, Praktisk krage, Snygg design
Krångligt tighta byxbenen, För tunt tyg på knäna, Mörk färg och för få reflexer
0 5 4 1

Kuling Outdoor

Prisvärd vinteroverall som är riktigt bra på att hålla barnet både tortt och varmt

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: 100% Polyamid Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 8000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 152 cl Tillgängliga färger: Happy Red, Classic Navy, Happy Yellow, Zephyr Rose, Always Black, Happy Green Impregnering: Bionical Finish Eco Foder: 180 g Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°, men overallen och miljön mår bäst om torkskåp undviks
Kuling Outdoor fram

Kuling Outdoor är en okomplicerad vinteroverall med en klassisk passform. Modellen uppfattas som något pösig men har ett band i midjan som kan dras åt för att overallen bättre ska kunna anpassas efter barnets kropp. Den är normalstor i storlek och ärm- och benöppningar är tillräckligt vida för att barnen i de flesta fall själva ska kunna dra dem över skor och vantar. Bensluten har en inre resår och i det yttre laget tyg finns ett kardborrefäste som kan dras åt så inte tyget släpar i marken när barnet går. Ventilationen får godkänt när det är kallt ute. Vid plusgrader tenderar dock de barn som är lite varmare av sig att kännas svettiga efter en stunds lek. Vindtätheten är god. Kragen är hög och ger ett bra skydd, dessutom är den fodrad med fleece på insidan så att den känns mjuk mot halsen. Även luvan, med dess avtagbara pälskant, är rejäl och känns ombonad runt huvudet.

De kalla vinterdagarna visar sig Kuling Outdoor från sin bästa sida. Med ett lager vanliga kläder under håller sig barnet precis lagom varmt. När andra overaller har problem med att barnen fryser i dem så är Outdoor det motsatta, vid plusgrader känns den lite för varm. Vattentåligheten är också bra. Slask tar sig inte in genom snöstoppen i ärmar och ben, och tyget suger som mest åt sig fukt men transporterar inte in det blöta till kroppen. Slittåligheten var det dock lite sisådär med. Hälften av de testade overallerna stod inte emot slitage och mindre hål uppstod i sömmarna vid knäna. Förutom detta var själva ytskiktet gott, utöver de förväntade uppruggningarna på knän och rumpa. Även reflexerna höll sig fina. Som en av få modeller i testet får Kuling Outdoor bra betyg för mängden reflexer, men det hade inte skadat med ännu fler framförallt på overallens ryggparti.

Outdoor går oftast att borsta av om den blivit smutsig under dagen. Att tvätta overallen i maskin har också fungerat bra, utan att den har blivit tvättpåverkad vad gäller färglyster eller vattenavstötande förmåga. Overallen är fint designad även om den mörkblå färgen uppfattas som lite för mörk, om än stilrent snygg. Barnen har alla varit nöjda med overallen och har tyckt om att ha den på sig. Med tanke på det så bedöms prisvärdet vara mycket gott för de overaller som höll sig hela, men mindre bra för de exemplar där hål uppstod vid knäna. Med förstärkta sömmar och en förbättrad ventilation finns det goda chanser för Kuling Outdoor att bli en riktig budgetfavorit.

Tillverkarens kommentar: Kuling Outdoor som säljs 2018 har fått kraftigare sömmar samt utökade förstärkta partier, extended size och mer slitstarkt material överlag.

Varm och ombonad, håller barnet torrt, bra snöstopp i ärmar och ben
För svaga sömmar vid knäna, uppfattas som svettig vid plusgrader, något bylsig
0 5 3.5 1

Reima Saana

Snyggt designad vinteroverall som håller värmen och syns extremt väl i mörker

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Reimatec reflective: 100% PES +100% PU coating, förstärkningsmaterial: 100%PA + 100% coating Vattentäthet: 15000/12000 mm Andningsförmåga: 7000/8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 3 Impregnering: Nej Foder: Reima Soft insulation 160g/m2 Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Flourcarbon free, Bionic finish
Reima Saana

Reima Saana är en riktig fullträff vad gäller estetisk design. Denna vackert blå vinteroverall för barn är nämligen täckt av stora ljusa prickar – som alla är reflexer! Sällan kan man ge fullpott för hur en overall lyckas med att få barnet att synas i trafiken i decembermörkret. Med Saana är det bara till att applådera, för det här är en overall som barnen vill ha på sig samtidigt som den uppskattas av ett vuxet öga.

Bra passform men korta ben och för trånga muddar
Saana är enkel att ta på och av barnet. Passformen är rymlig men samtidigt rak, blir inte bylsig vilket annars kan vara något som får en overall att kännas klumpig att röra sig i. Det visade sig dock vara svårt att hitta rätt storlek. I kropp och ärmar fungerar Reima Saana väl, men två av tre testfamiljer upplevde byxbenen som korta. Overallen blev urväxt undertill långt innan överdelen blev liten.

I overallens ärmar finns snölås i form av muddar. Dessa är mycket trånga och man får kämpa för att få igenom en vantbeklädd hand. Att ta på vanten i efterhand och få in den under mudden låter sig inte göras. Bensluten kan justeras med en knapp men den har gått upp lite för lätt varpå snö snabbt har letat sig in under byxbenet. Att byxbenen är åt det kortare hållet och lätt glider upp har antagligen bidragit till detta. I övrigt tar overallen aldrig in vatten eller slask genom tyget.

Varm och kraftfullt slittålig vinteroverall
Reima Saana upplevs som varm och mysig av barnen. För barn som lätt svettas kan Saana kännas lite tät, övriga barn hade inga problem med hur overallen andades. Utöver lätta slitningar på knäna så är Saana i mycket fint skick efter vinterns slut. Men på samtliga testade overaller har tyvärr ett antal reflexprickar helt eller delvis fallit av. Eventuellt har tvätt också haft inverkan på detta, men i övrigt har Saana klarat rengöring väl.

Tyvärr drar de korta byxbenen och de knepiga ärm- och bensluten ned helhetsintrycket. De faktiska funktionerna klarar inte av att uppfylla de förväntningar som kommer med priset. Något Reima annars har lätt för att göra. Men Reima Saana har uppskattats av barnen och designen med reflexprickarna får maxbetyg av alla som skådat overallen.

Design som är mitt i prick, Maxat med reflexer, Lätt att rengöra, varm och mysig
För korta byxben, Knepiga snölås i bensluten, Tighta muddar i ärmarna
0 5 3.5 1

Bergans Ruffen (2018 års modell)

Lätt och smidig vinteroverall som håller värmen väldigt väl och har en passform med hög rörelsefrihet

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: Face 100% Polyamide(Nylon) Membrane 100% Polyurethane / Face 2 95% Polyamide(Nylon) 5% Elastane(Spandex) Membrane 100% Polyurethane Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl Tillgängliga färger: Athens Blue/Navy/Desert - Dark Sorbet/Jam/Desert Impregnering: DWR "C6" iht Norske regler Foder: 100% Polyester Insulation; 100g m/2 (60g m/2 hood and sleeves) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bergans följer norska regler ( som är tuffare än andra länder) och ställer stränga krav vid användande utav kemikalier vilket styrs genom de etniska riktlinjer som finns för leverantörer. Bergans är en Bluesign systempartner.
Bergans Ruffen

På många områden får Bergans Ruffen högsta betyg av de fyra testfamiljerna, men faller likväl på målsnöret. Mycket på grund av den snedställda dragkedjan. Tanken bakom den är god - att man ska kunna klä barnet lager på lager utan att det ska hamna 2-3 dragkedjor direkt ovanpå varandra. Men i praktiken är denna unika dragkedja mycket svår för barnen att själva dra upp och ned. Och en overall som kräver förälderns hjälp vid påklädning även av barn i 4-5 årsåldern känns inte riktigt kompatibel med vardagsbruk. Vid detta års test har dessutom tre av fyra exemplar fått små hål på overallbenens insida, vid sömmen. Trots detta ger testfamiljerna overallen högt betyg på slittålighet, tack vare att tyget i övrigt ser mycket fint ut men endast väldigt svaga nötningar på rumpan.

Passformen hos Bergans Ruffen är mycket god. Overallen är varken tight eller för rymlig, och vidden i ben och ärmar möjliggör en smidig påklädning. I ärm- och benöppningarna sitter resår som uppfattats som lagom tight. Benen går att dra över skorna utan att man måste ta i, och ingen snö läcker in. Overallen är väldigt lätt och känns tunn men får höga betyg för sin värmehållande förmåga. Ofta räckte det med vanliga kläder, vid många minusgrader blir det lagom att addera ett underställ också. Ruffen andas också mycket väl, endast de barn som lätt brukar bli svettiga blev det också i overallen. Vindtåligheten är god men kragen uppfattas som för låg, en halsduk eller fuskpolo behövs för att det inte ska bli kallt om halsen.

Värmen och snöstoppen gör att Ruffen lämpar sig väldigt väl vid kallt väder och snö. Vid slask så upplevs overallen kunna bli blöt i ytan som värst, ett barn har dock vid ett par tillfällen känt fukten gå igenom tyget i rumpan. Men några andra läckage har inte skett och overallen torkar normalsnabbt om den har blivit blöt. Samma gäller när overallen behöver tvättas, vilket inte är allt för ofta då den för det mesta har gått att borsta av. Efter tvätt blir overallen helt ren igen, och ingen större tvättpåverkan har uppstått. Bergans Ruffen är en färgglad overall med lekfull design. Den hade gärna kunna få ha fler och större reflexer, några av barnen efterlyser också fler fickor. Prisvärdet för Ruffen dras slutligen ner av att påklädningen försvåras så pass mycket av dragkedjan, även om värmen, passformen och overallens låga vikt hyllas av våra testfamiljer.

Mycket god passform, lätt för barnen att röra sig i, håller värmen mycket väl
Dragkedjan är mycket svår för barnen att dra upp, vissa problem med slitage i sömmarna vid knäna
0 5 3.5 1

TOBE Novus

Påkostad vinteroverall av tunn, följsam modell som är enkel för barnet att leka i

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Cordura Nylon Vattentäthet: 45 mm Andningsförmåga: Dynamisk, 15.000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Inom outdoor industrin diskuteras intensivt bruket av flourkarboner, PTFE, som bland annat GoreTex innehåller. Tillgängliga storlekar: 98 - 146 cl Tillgängliga färger: Blå, Röd, Grön, Orange Impregnering: Ja Foder: Lätt fodrad Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bluesign, Oeko-Tex
TOBE fram

TOBE Novus är den mest påkostade vinteroverallen i vårt test, och finns även som skoteroverall för vuxna. Modellen känns överraskande tunn när man tar i den, samtidigt som passformen är slimmad men ändå rymlig. Barnen har kunnat leka helt obehindrat och det finns utrymme för ett extra lager kläder under. Novus är lätt för barnen att ta på sig själva men vid vissa moment behövs assistans. Ben- och ärmöppningar är åt det tighta hållet, så när byxan ska dras över skon behövs det lite styrka i händerna. Den tid det tar en förälder att hjälpa till kan det dock vara värt, för sen sitter byxbenet ordentligt på plats. I ärmarna finns en inbyggd mudd med hål för tummen, och yttertyget kan dessutom spännas åt med kardborre runt vanten. Overallens låga vikt gör den väldigt populär hos barnen, likaså har de roliga och klara färgkombinationerna varit något som gått hem hos de små.

Två av tre barn har aldrig känts svettiga i Novus. Det tredje barnet har klagat både över att känna sig svettig och att vara kall. De övriga ger toppbetyg för den värmehållande förmågan och säger sig vara imponerade över hur en overall som känns så tunn ändå kan hålla barnet så precis lagom tempererad. Vad gäller vindtätheten finns inget att anmärka på, kall luft har inte ens lyckats smita in genom dragkedjan. Kragen har en bra form då den kan regleras i vidd med en extra dragkedja, och lyckas därför väl med att skydda mot vind och kyla. Snöstoppen har fungerat ypperligt bra. Att TOBE Novus har avsmalnande ben och ärmar håller inte bara vatten ute utan kan även vara en bidragande orsak till att värmen stannar kvar innanför tyget. Vid några tillfällen har ett av barnen blivit blöt om rumpan. För de andra overallexemplaren skickar inga läckande och barnen har även kunnat använda plagget som regnoverall på våren. En förskolepersonal tyckte att hur snabbt overallen blir torr efter utevistelse var det bästa hon sett under sin långa karriär inom barnomsorgen.

Novus har rejält förstärka knän som hållit sig i mycket fint skick. Hål har dock uppstått - i ena fallet baktill i byxbenet där skon nött på tyget, i andra fallet har en söm på insidan av knän ruggats upp och spruckit. Tyget i rumpan har inte samma förstärkning och där kan man se att tyget är något nött och därför bleknat. Overallen går att torka av om den blivit smutsig men är också enkel att tvätta. Både barn och vuxna har gillat overallens design och dess smidighet. Det finns även mycket annat gott att framhäva hos TOBE Novus men likväl har det visat sig svårt att leva upp till det höga priset. För att lyckas med det hade Novus behövt vara helt felfri. Och där är man inte riktigt än.

Kommentar från tillverkaren: Sympatex®-membranet i vår overall är 100% vattentätt och vindrätt, det garanteras av oss och av Sympatex®. Ett plagg som läcker blir oavkortat reparerat eller utbytt om felet beror på en material eller tillverkningsdefekt.
Vi garanterar vattentätheten i Sympatex®-membranet oavsett hur ofta den tvättas. Detta tillsammans med miljö-aspekten är den största skillnaden mot exempelvis Gore-tex där membranet kan ta skada av att tvättas.

Rejält förstärkta knän, mycket tunn och följsam modells om är lätt att röra sig i, smart anpassningsbar krage, kan användas även höst och vår
Högt pris, kräver rätt typ av underställ för frusna barn , känslig för slitage i bensluten
0 5 3.5 1

Minymo Oxford

Mycket slitstark vinteroverall som står emot både vatten och smuts samt är lätt att rengöra

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Oxford Nylon Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 164 cl Tillgängliga färger: Ensfarvet: Red plum/Blue/Navy/Striber til både dreng og pige Foder: Polyester padding Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja/lav varme Tål torkskåp: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Alle vores varer testes ift. REACH standarderne og vores egne standarder for PFC'er og PFAS'er da ikke alle er EU reguleret. Derfor er alle vores varer fri for fluorstoffer.
Minymo fram

Minymo Oxford är en rymlig vinteroverall med en passform som drar åt det långsmala hållet. Barnen som testat overallen har kunnat röra sig precis som vanligt tills benen blir urvuxna, då de uppfattas som något korta. Men den detalj som man är ense om irriterar mest med Minymo Oxford är de inre muddarna i ärmarna. De är ovanligt tighta och hårda, och sitter därför som ett skruvstäd runt barnens armar direkt de har en något tjockare tröja under overallen. Här krävs ett rejält omtänk kring designen för att vinteroverallen ska få upp sitt slutbetyg. Nog för att det är bra med snölås som håller snön ute, men en arm ska kunna komma igenom utan att man måste slita och dra. Minymo Oxford har en godkänd ventilerande förmåga, varma barn kan ibland kännas svettiga. Vindtätheten är det dock inget fel på. Overallens krage är låg men upplevs fylla sitt syfte.

Två av tre familjer ger Minymo Oxford högsta betyg för värmehållande förmåga och uppger att det räcker med ett lager vanliga kläder under, utom vid minusgrader och då har man lagt till ett underställ också. Den tredje familjen tycker att Oxford blir för kall när temperaturen kryper under nollan. Vattentåligheten är man dock rörande ense om håller absolut toppnivå. Barnen har kunnat sitta ned i en vattenpöl utan att någon väta har läck in. Om någon fukt tränger igenom yttertyget så stannar den i så fall ytligt. Så fort overallen tas in så torkar den dessutom fort igen. Slittåligheten får också beröm. Efter en lång vinter är overallen i mycket fint skick. Knäna är något nötta och en av overallerna har fått en djupare nötning i rumpan. Reflexer finns på ärmar och ben men det råder brist på dem på bröst och ryggparti, där skulle vi gärna ha sett fler av dem.

Minymo Oxford beskrivs av en familj som magiskt bra på att hålla sig ren. Detta efter en olycka med karamellfärg som spillts över overallen, något man senare inte kunde se ett spår av. Att smuts och sand har mycket svårt att fästa i tyget innebär att Oxford mycket sällan behöver tvättas, och när det väl krävs är det ett stort plus att den sedan kan torkas i torktumlare. Ingen tvättpåverkan kan skönjas ens efter 2-3 tvättillfällen. Designen är populär, overallen kommer både i bjärta rosa kulörer och mörkare blåa. De rosa färgerna går hem bäst då de syns mest i vintermörkret. Barnen har gillat Oxford - med undantag för att ärmarna har varit alldeles för tighta. Kan Minymo förbättra det området så kommer också vattentåligheten och overallens slitstarka tyger kunnat uppskattas betydligt mer.

Mycket slitstarka tyger, står väl emot vatten och smuts, lätt att rengöra och torka
Alldeles för tighta muddar i ärmarna, för få reflexer
0 5 3.5 1

Polarn O Pyret

Varm och bekväm vinteroverall som står emot slitage väl och är enkel att klä av och på

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5,000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: (inför AW18): Ensign Blue (Blå) och Rose Wine (Rosa). Impregnering: PFC-free DWR: Rudolf Bionic Eco finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: "Polarn O Pyret har ett omfattande och strukturerat kemikaliearbete, det har bland annat resulterat i att vi helt fasat ut impregneringar med PFC från vårt sortiment."
PolarnOPyret fram

Polarn O Pyrets vinteroverall är varm och tålig med en passform som tillåter smidig av- och påklädning. Dragkedjan går en bra bit ned på benet för att overallen ska kunna öppnas upp ordentligt. PoP är tidigare kända för att vara väldigt generösa i storlek men uppfattas nu som normala, ibland på gränsen till små. Ärmsluten har lagom långa muddar som man lätt kan få en vante igenom, men som ändå håller vanten på plats. Också bensluten fungerar väl, de är enkla att dra över skorna även om vissa barn tyckte att fötterna fastna lite i fodret på vägen ut. Så länge overallen är lagom i storlek så är det enkelt för barnet att leka i den. Overallen har en god ventilerande förmåga. Barn som annars lätt blir svettiga eller upplever vinterplagg som för varma har varit nöjda med att ha Polarn O Pyrets overall på sig.

Overallens värmehållande förmåga fungerar utmärkt ned till runt -10, därefter behövs några extra lager plagg under för att barnet ska hålla rätt temperatur. För en vanlig, normal vinter finns det således inget att klaga över på den punkten. Vattentåligheten får mer varierande betyg. Vätan tränger aldrig in så att barnet blir blött eller ens att kläderna känns fuktiga. Men de yttre skikten släpper in mycket vilket gör att PoPs overall utifrån känns blöt, och därmed också blir ganska tung. Snöstoppen i ärmar och ben har varit felfria, de är lagom tighta så att ingen snö kan läcka in den vägen. Slittåligheten får högsta betyg. Inga hål har uppstått på någon av testoverallerna och endast svaga nötningar kan skönjas över knän och rumpa. Polarn O Pyret sticker ut som det märke i testet som får högst betyg för reflexerna, som är välplacerade och tillräckligt stora för att verkligen synas.

En svagare punkt är overallens förmåga att hålla sig ren, vilken till stor del verkar bero på overallens färg. De lila testexemplar har med en vanlig tvätt blivit som i nyskick i igen, även om torktiden bedöms som relativt lång. Med de ljusblå overallerna - en fin färg som i övrigt varit mycket uppskattad av familjerna - håller inte måttet. De blå partierna suger åt sig sand och efter tvätt skiftar tyget i varierande grader av mörkt. Funktionen påverkas inte, men overallen ser väldigt tråkig ut. Ihop med att overallens ytskikt snabbt blir blött så är detta ett område som behöver förbättras. För overallerna i sortiment AW 2018 meddelar PoP att man har bytt ut färgerna mot mörkare nyanser för att slippa problemet med att ljusare tyget sög åt sig smuts De starkaste sidorna hos Polarn O Pyrets overall är att den är varm och enkel för barnet att ta på sig, vilket gör att prisvärdet ändå blir bra.

Varm och bekväm för barnet, lång dragkedja som går ned på benet, står emot slitage väldigt väl
Blir blött på utsidan, vissa tyger missfärgas av smuts och tvätt
0 5 3.5 1

Wheat Miley

Fint designad vinteroverall med rejält vadderat foder och passform som kan justeras i midjan

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% nylon Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 8000 g Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 104, 110, 116, 122, 128 cl Tillgängliga färger: 5 enfärgade och 5 med mönster Impregnering: Smutsavvisande Foder: Light weight polyester padding with high insulation. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Nej Maximal tork-temperatur: Låg temperatur. Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Oekotex 100 certified
Wheat Miley

Wheat Miley är en vinteroverall för barn i klassiskt stilren stil, med en passform som är rymlig i kroppen men smalare över axlar och ned mot benen. Overallen kan justeras i midjan, så att den sitter bättre – speciellt i början av vintersäsongen när växtmånen är som störst. En rolig detalj är den lilla löstagbara reflexen som medföljer overallen.

For AW19 sæsonen har vinteroverall’en skiftet navn til Snowsuit Moe, og er tilgængelig i 6 solid farver og 6 print.

Tätslutande snölås och varmt vadderad
I ärmarna finns en inre mudd som fungerar som snöstopp. Den sitter tätt runt handleden och det är enklast att ha vanten ovanpå. Väljer man istället att ha vanten under så blir det tight, men snö kommer garanterat inte kunna ta sig in. Även benöppningarna är åt det tightare hållet. Fördelen är att snö inte läcker in. Nackdelen är att det varit mycket svårt för barnen att föra byxbenen över skorna. Och fixar barnet inte att göra det på egen hand så blir det kanske inte gjort alls, och då kan fukt enkelt ta sig in i glipan mellan sko och overall.

Kragen på Wheat Miley bör kompletteras med en lös polokrage, då den är relativt låg och kommer nära halsen när den stängs hela vägen. Det här är en rejält vadderad vinteroverall som å ena sidan upplevs hålla värmen väl. Å andra sidan tenderar barn som redan är varma av sig att lätt bli svettiga i den. För normalfrusna barn är det dock bekvämt att inte behöva klä på så mycket under, det räcker med ett underställ.

Overall som kan ärvas vidare när vintern är slut
Även om det händer att Wheat Miley blivit mycket blöt vid lek i slask och vattenpölar, så har vätan stannat ytligt och kommer inte in till barnet. De gånger fukt har kommit in i benen har det troligtvis hängt ihop med att barnet inte klarat av att dra byxbenet över skon. Slittåligheten får överlag goda omdömen. På ett exemplar upplevs knäna som märkbart uppruggande, med de andra två ser fina ut i ytskikten.

Även om många funktioner fungerar väl så upplevs Wheat Miley inte som riktigt prisvärd. Den har dessvärre inte varit någon favorit hos barnen. Mycket på grund av de tighta bensluten som har skapat irritationsmoment vid varje påklädning. Samtidigt har föräldrarna varit nöjda med att overallen varit enkel att hålla ren och att den har hållit barnet torrt. Men det räcker inte hela vägen till att Wheat Miley ska bli en vinteroverall man väljer framför andra modeller.

Fin design, Rejält varmfodrad, bra vattentålighet, Välfungerande snöstopp i ärmarna
För tighta benöppningar, Saknar förstärkt tyg på knäna, För få reflexer, Låg och tight krage
0 5 3 1

Geggamoja Vinteroverall

Rejäl och varm vinteroverall med effektiva snölås som håller barnet helt torrt

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% Nylon Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74/80-134/140 cl Tillgängliga färger: Blue steel och Plum Impregnering: Bionic Finish Eco Foder: 100% Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej
Geggamoja Vinteroverall

Geggamoja Vinteroverall är en klassisk modell som effektivt håller värmen och är vattentålig, vilket är grunden för att ytterplagg för vinterbruk ska anses som bra. Vissa detaljer i designen funkar mindre bra, något som drar ned helhetsintrycket. Men andra detaljer imponerar. Geggamoja är en av få vinteroveraller som försetts med ett riktigt bra antal reflexer.

Långsmal passform och god vattentålighet
Passformen är inte helt optimal och Geggamoja Vinteroverall känns lite bylsig. Själva modellen är långsmal, och ärmar och ben är långa i förhållande till storleken i övrigt. Det gör det svårt att få ut handen och leder till att byxbenen trampas sönder om man inte varje gång är noga med att spänna åt dem. Formen på vinteroverallen gör sig bättre på lite större barn med andra proportioner på kroppen.

Vattentåligheten hos Geggamoja Vinteroverall är riktigt god. All väta stannar ytligt och snölåsen i ärmar och ben håller effektivt all slask borta. Inte ens i slutet av vintern och tidig vår är det något av barnen som blir blöta. I byxbenen finns en resårmudd som sitter lagom hårt runt kängorna. I ärmen utgörs snöstoppet av en tight mudd, som gör jobbet väl men komplicerar påklädningen. När overallen tas av så åker resåren in och måste sedan petas rätt. Det är även svårt att få på en vante, då den yttre overallärmen är för vid för att man ska kunna dra vanten över samtidigt som mudden är så tight att den bara knappt går på under.

Varm och slittålig vinteroverall med vissa svaga punkter
Geggamoja är rejält varm och man behöver aldrig oroa sig för att barnet ska frysa, eller knöla med flera lager kläder. Tygerna håller hög kvalitet. Några nötningar syns knappt, mycket tack vare de förstärkta partierna vid knä och rumpa. En av de testade overallerna sprack dock i grensömmen när den skulle tvättas efter vintern, och på en annan brast resåren i midjan.

Tendenserna till kvalitetsbrister och den knepiga passformen går inte att bortse ifrån när en bedömning sammanställs. Men Geggamoja har en bra grund att stå på med sin vinteroverall. Erfaren förskolepersonal beskriver den som en rejäl overall och att den lyckas väl med att hålla barnet torrt och varmt. Det som inte är en självklarhet när det kommer till alla overaller funkar riktigt väl när det kommer till Geggamoja Vinteroverall.

Håller barnet lagom varmt, Mycket vattentålig, Slittåliga yttertyger
Knepig passform, Tighta ärmmuddar, Något stel och klumpig i modellen
0 5 3 1

Kuling Verbier (2020 års modell)

Varm och mjuk vinteroverall med bra passform och byxben som lätt dras över skon

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: Polyamid och polyester Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 8000g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Impregnering: Bionic-Finish® Eco ekologisk vattenavstötande beläggning Foder: Fleecefodrad rygg Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej
Kuling Verbier

Kuling Verbier är en mjuk och bekväm overall med bra passform. Den är rymlig nog för att vara enkel att klä av och på barnet, men känns inte onödigt bylsig. Det finns en dragsko i midjan som gör att passformen kan anpassas. Overallen håller värmen men slittåligheten får dessvärre inte samma lovord.

Välventilerad vinteroverall som är enkel att ta på sig
I overallärmen finns ett snölås i form av en mudd som sitter lagom hårt runt handleden. Det går att få in en vante, men man kan också välja att ha vanten utanpå mudden men innanför ytterärmen. Även i de lite vidare byxbenen har det funkat bra att dra overallen över skon. Kuling Verbier släpper ut fukt från barnets kropp, så att overallen aldrig känns svettig. Det gör att den funkar bra även vid lite mildare väder.

Vid kallare temperaturer så funkar Kuling Verbier bra, även om mer frusna barn behöver komplettera med ett extra lager kläder under overallen. Kragen är åt det lägre hållet, så ett tips är att komplettera med en lös polokrage. Vattentåligheten fungerar tyvärr sämre. I samtliga tre overaller kommer väta in genom byxbenen, så att barnen blir blöta om benen. Ärmens muddar har även de en förmåga att suga åt sig vatten.

Känsligt yttertyg men godkänd mängd reflexer
Kuling Verbier är försedd med reflexband både runt ärmar och ben, det finns även reflexer på bröstet samt på ryggen. Overallen har förstärkta partier vid knän och rumpa, men dessa räcker tyvärr inte till. På alla overaller uppstår det hål på benens insida, längs med sömmen. En av overallerna spricker upp helt i grenen i slutet av vintersäsongen.

Overallen kan ofta borstas av, men vid rejäl nedsmutsning går det också bra att köra den i maskin. Den blir då ren, men det tar tid för den att torka. Trots att barnen alla har gillat Kuling Verbier, bland annat är fickorna uppskattade (även om föräldrarna önskat att de gick att stänga igen), så lever overallen inte riktigt upp till förväntningarna. Mer slittåliga tyger och bättre vattentålighet i byxbenen är de större grejer som saknas för att Kuling Verbier ska kunna få ett högre betyg.

Varm och mjuk att ha på sig, bra passform, lätt att trä över vantar och skor
Läcker in vatten i benen, hål nöts upp längs med benens innersömmar, lång torktid
0 5 3 1

Mikk-Line Nylonwear

Precis lagom varm och mjuk vinteroverall som är lätt för barnet att ta på sig själv och lätt att leka i

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Nylan taslan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 3000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, dock ej i armhålan Tillgängliga storlekar: 74 - 140 cl Tillgängliga färger: Marinblå och lila Impregnering: Nej Foder: Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Overholder REACH
MikkLine fram

Mikk-Line Nylonwear är en varm och mjuk vinteroverall med en passform som tillåter god rörelseförmåga. Den är något bylsig i midjan på smalare barn då det inte finns något sätt att dra åt den. Overallen är lätt att ta på sig och är tillräckligt stor i storleken för att kunna användas hela vintern ut. Både ärm- och benslut har fungerat utan problem, varken för tighta eller för slappa. Overallen andas väl, barnen blir inte svettiga och fukt stängs inte in innanför overallen när barnet leker i den. Den lyckas också effektivt hålla kalla vindar ute. Kragen uppfattas som en aning vid och man kan därför vid kallt väder behöva komplettera med en halsduk. Vad gäller Mikk-Lines värmehållande förmåga så finns det inget som behöver förbättras. Samtliga barn har haft en alldeles lagom kroppstemperatur och aldrig klagat på att ha frusit. Ett lager vanliga kläder under overallen har räckt utmärkt för att hålla värmen.

I overallens benslut finns en inre resår som håller byxbenet på plats runt skon. Det finns också fothällor i gummi. Byxbenets yttre tyg går dock inte att dra åt, vilket gör att det tenderade att släpa i marken och nötas när tyget blivit blött och tungt. Genom de små hål som då uppstod har sedan vatten kunnat ta sig in i byxbenen på två av overallerna. Den tredje har inte läckt in. I övrigt har väta stannat ytligt i overallen. Slittåligheten får lite blandade omdömen. En söm i rumpan nöts snabbt delvis bort och färgen har bleknat så att overallen snabbt ser välanvänd ut på knäna. Även Mikk-Lines overall lider brist på reflexer, precis som de flesta andra modeller som medverkar i testet. Speciellt på benen och på ryggen skulle familjerna gärna sett fler av dem.

Overallen kan tvättas och torkar relativt snabbt efteråt. I början av säsongen räckte det ofta med att borsta av den, men när yttertygets ruggats upp av användning så fastnade sand och smuts bättre. Då behövde overallen en omgång i tvättmaskinen för att bli ren. Viss tvättpåverkan har också märkts av, i form av att färgen bleknat något och att ytskiktet släpper in mer fukt. Mikk-Lines design får medelbetyg. Lite för tråkig färg och ser lite för bylsig ut, tycker familjerna. Men de poängterar också att samtliga barn verkligen har tyckt om att ha sin vinteroverall på sig och valt den framför andra vinterplagg som funnits tillgängliga. Förstärkt tyg och annan design av byxbenen efterlyses såldes, medan barnens förtjusning i overallen och att den håller värmen väldigt väl visar sig vara Mikk-Line Nylonwears utan tvekan starkaste sidor.

Lätt för barnen att ta på sig, precis lagom varm och mjuk, bra rörelseförmåga
För få reflexer, hål nöts upp på byxbenen, tyget ser slitet efter en säsong
0 5 3 1

Kuling Trend

Smidig och rymlig overall som är enkel att hålla ren och står emot vatten

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: 100% Polyester Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 140 cl Tillgängliga färger: Leopard, Dusy Blue, Primerose Pink, Forest Green, Peach Melba, Red Apple Impregnering: Bionical Finish ECO Foder: 160 g Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°, men overallen och miljön mår bäst om torkskåp undviks
Kuling Trend fram

Kuling Trend är en smidig och stilren vinteroverall. Passformen är ganska tight men ändå följsam. Barnen kan röra sig som vanligt med overallen på. Overallens ärmar är något korta och blir urvuxna snabbare än övriga delar. Overallen känns lätt och smidig, och barnen blir inte svettiga av att ha den på sig. Den är vindtät. Kragen på Kuling Trend får godkänt men kunde göras något högre, då den i nuläget behöver kompletteras med halsduk vid kallare väder. Vad gäller den värmehållande förmågan så har hälften av barnen känts lagom varma när de varit ute i vintern med Kuling Trend, medan andra hälften tenderat att bli kalla. Har man barn som redan är varma av sig så verkar overallen fungera bättre för dem än vad den gör för frusna barn.

Snölåsen i ärmar och ben får mixade betyg. Visserligen har byxändarna en rejäl resår med inre gummiskikt för att byxbenet ska stanna kvar runt skon. Men det gummit har blivit slitet och släpar i marken i slutet av säsongen. I ärmarna finns en tunnare mudd som fungerar väl, så länge ärmen inte blivit för kort, för då är gliporna oundvikliga. Kuling Trend håller i grunden tätt mot vatten och har fungerat väl för barnen att leka med även i slask. Men slittåligheten får rakt igenom underkänt. På samtliga fyra overaller som har testats har tyget vid knäna gått sönder och vadderingen har ibland fallit ut. Sömmarna på knäna bedöms vara alldeles för snävt sydda och därför har de spruckit upp mer eller mindre omgående. Eftersom att det uppstått stora hål på knäna har det varit mycket lätt för vatten att tränga in den vägen, så barnen har dessvärre blivit blöta när de haft overallen på sig. Det är synd att overallen drabbats av denna konstruktionsmiss då tyget i sig verkar mycket tåligt och i övrigt är i bra skick när vintern är över.

Även banden under skorna känns slarvigt ditsatta. Knappar har lossnat och själva banden, i gummi, har brustit. Kuling Trend får godkänt för mängden reflexer, men fler borde placeras ut på overallens rygg- och bröstparti. Det har varit enkelt att hålla overallen ren. En familj beskriver den som så gott som självrengörande då damm och sand faller av eller snabbt borstas bort. Trend får tvättas i maskin och torkar relativt snabbt. Utseendemässigt är overallen enkel men fin. Barnen har alla tyckt om att ha overallerna på sig, men föräldrarna är inte lika förtjusta i det dåliga prisvärdet. En overall ska kunna hålla åtminstone en säsong innan den faller i bitar. På Kuling Trend sprack knäna genomgående upp och overallen kan därför inte anses vara värd sitt pris så som den är konstruerad idag.

Tillverkarens kommentar: De modeller som säljs 2018 har fått tätare och kraftigare sömmar, justerbar midja samt högre vattenpelare.

Smidig och samtidigt rymlig passform, bra tyg som står emot nötningar, bra motstånd mot vatten
För snävt sydda sömmar som gör att knäna spricker upp, för korta ärmar, för tunn för att hålla frusna barn varma
0 5 0 1

Katvig: Snowsuit Baby

Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 62-98 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Beluga, Surf the web, Wild aster
Katvig Snowsuit 300x400

Danska Katvig profilerar sig som ett märke för medvetna föräldrar som vill köpa högkvalitativa, ekologiska barnkläder. Katvig Snowsuit Baby lever på flera sätt upp till denna image. Den har en bekväm, enkel och modern design med mycket god nöttålighet. Efter en hel vinters påfrestningar syns inga spår. Dessutom tål den maskintvätt och blir som ny, tvätt efter tvätt. Andningsförmågan är utmärkt, så barnet slipper svettas i overallen. Inte heller blir barnet blött i töväder då vattentätheten, liksom vindtätheten, får högsta betyg. Och – kanske viktigast av allt – barnet håller sig alltid varmt. Overallens största svaghet är dess trånga ärmar som gör det svårt att få igenom barnets händer om vantarna redan trätts på.

Mycket slitagetålig, vatten - & vindtät, utmärkt andingsförmåga
Trånga ärmar, stundom irriterande dragkedjeflärp, något hård krage

Vanliga frågor om barnoveraller

När ska man börja med overall?

Man kan börja använda vinteroverallen när temperaturen ute på morgonen är runt 5 grader eller lägre. Det är dock olika hur varma barn är av sig, och hur kallt det är ute påverkas också av om det blåser eller ej samt av hur fuktig luften är. Om barnet känns kallt med vanlig jacka eller skalkläder så är det dags att ta fram vinteroverallen.

Hur varm ska en overall vara?

Olika barn är olika varma. Det innebär att det kan variera vilken overall som passar bäst för ett barn. För att overallen ska vara skön att ha på sig både vid några plusgrader och slaskväder som vid många minusgrader är det bra om overallen inte är för varm. Då kan man istället bygga upp värme med fler lager kläder under overallen. Overallen ska inte vara så varm att barnet blir svettig i den.

Vilken overall ska barnet ha på våren?

En vanlig vinteroverall är oftast för varm för att använda på våren och hösten. Vill man ha en overallen vid varmare väder så är en skaloverall ofta det bästa valet. Skaloverallen håller tätt mot vatten och vind, men har inget foder. Då kan man själva anpassa kläderna under utifrån hur varmt eller kallt det är utomhus.

Hur impregnerar man en overall?

Eftersom vinteroverallen är ett plagg som bärs av barn är det extra viktigt att välja en impregnering som inte innehåller onödiga ämnen. Välj en fluorkarbonfri återimpregnering. Det finns bra impregneringar som man applicerar när overallen tvättas, och som återställer tygets vattentålighet. Något som förlänger overallens livslängd avsevärt.

Vad ska man ha under overallen?

Vid mildare vinterdagar räcker det ofta med ett lager vanliga, mjuka kläder under overallen. Blir det kallare får man bygga upp med fler lager. Barnet kan då kläs i ett extra underställ under de vanliga kläderna, eller som ersättning för dem. Ovanpå kan man ta på ett mellanlager av ull eller fleece. Tänk också på att välja bra strumpor och att vid blåsiga dagar addera en krage så barnet inte blir kall om halsen.

Hur ska vinteroverallen sitta?

Overallen ska sitta rymligt, men får inte vara för stor. Det är inte ovanligt att föräldrar är dumsnåla och går upp en eller två storlekar extra för att kunna använda overallen även nästa vinter. Men det påverkar dels barnets rörelsefrihet, dels ökar det på slitaget av overallen när byxben dras mot marken eller tyg mellan benen nöts. Det ska finns tyg över i skrevet så man kan ta en näve tyg, men mer växtmån än så behövs inte.

Hur ofta ska man tvätta overallen?

Tvätta vinteroverallen så sällan som möjligt. En overalls om är sandig och lerig kan ofta borstas ren när overallen torkat. Är den riktigt smutsig på byxbenen kan man skölja av overallen i duschen. Försök att endast tvätta overallen i tvättmaskin när det verkligen behövs. Kan man hålla sig att till en tvätt efter säsongens slut så är det positivt för overallens funktionalitet och livslängd.