Overall bast i test

Barnoverall: 14 modeller i test

Senast uppdaterat Augusti 2018

Det finns idag fler kvalitetsoveraller för barn än någonsin på den skandinaviska marknaden och de bästa overallerna har en fantastisk hög kvalitet. Vill man ha den allra högsta prestandan på barnens vinterkläder så måste man emellertid också betala för den. En riktigt bra vinteroverall kostar generellt runt 1500 kr, men det går även att få prisvärda barnoveraller för under tusenlappen. Dessa kan däremot inte mäta sig i kvalitet med de allra bästa overallerna och ofta faller det på att passform och slittåligheten inte riktigt håller måttet. Att de bästa overallerna har ett högt pris behöver ändå inte innebära att de är dyra i längden. Ytterkläder av hög kvalitet tål att användas under flera säsonger av flera syskon. Vissa modeller på overaller kan också säljas vidare till ett bra pris på andrahandsmarknaden vilket på sitt sätt minskar slutkostnaden. En del barn föredrar termobyxor och vinterjacka, det gör det enklare att exempelvis bara använda jackan om utevistelsen handlar mer om transport än lek i snön. Fördelen med en overall är att det bara är ett plagg som ska kläs på och att det finns färre skarvar där snö kan läcka in. När det kommer till skidkläder så kan en overall därför av samma skäl även vara det bästa valet för en vuxen.

En dyrare overall förväntas prestera bättre än en billigare overall. Köper man en kvalitetsoverall tycker vi nämligen att den både ska klara mycket och hålla länge. Därför räcker det inte med att overallen har hög prestanda när man köper den, utan denna prestanda ska även bestå. Dyrast är dock långt ifrån alltid bäst och en overalls kvalitet kan även skifta från år till år, då de flesta overalltillverkare arbetar med en kontinuerlig produktutveckling.

När man väljer overall ska man även ha i åtanke ålder på barnet. En större, mer rörligt barn sliter mer på sin overall, än en baby som mest åker vagn. Ska man välja en overall till sin bebis så kan det vara viktigare med rejäl vaddering i rumpan, eftersom att småbarn tillbringar mer tid direkt på marken, sittandes i snön, än de springer runt. Något annat som är viktigt att ha i åtanke är att det är långt ifrån alltid som en overall med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på hur många millimeter vattenpelare en overall klarar. Eller hur många gram vatten per kvadratmeter och dygn en overall kan andas ut. En overall med lägre teoretisk prestanda kan alltså vara bättre än en overall med högre. Därför testar vi alltid vinteroverallerna som de ska användas - av vanliga barn som går på förskolan eller i skolan, som åker pulka med familjen på helgen och som bygger snögubbar och klättrar på snöhögar med sina kompisar. 

Testvinnare - Overall

Så gjorde vi testet

I vårt test av vinteroveraller för barn så används overallerna under verkliga förhållanden av riktiga barn. Overallerna har åkt pulka, suttit i pölar och klättrat i träd. De har smutsats ned, tvättats upp och använts dagligen vintern igenom. Varje modell har testats i minst tre exemplar och barnen som har använt overallerna har varit mellan ett och nio år gamla. Overallerna har burits under alla vinterns olika väderförhållanden – vid minusgrader och snö såväl som vid töväder och slask. Barnen har använt overallerna på förskolan eller i skolan samt hemma och under semestrar, såsom vid skidresor till fjällen. Familjerna som testat vinteroverallerna har bott utspridda över landet med utgångspunkt i Stockholm. När vintersäsongen är över har föräldrarna noga fått gå över overallens skick för att kunna fylla i ett utförligt formulär med frågor. Fokus har främst legat på följande:

Funktion: Hur väl overallen har hållit värme? Står den emot slask och väta och tål materialet nötningar och slitage?

Användning: Hur är overallen i storlek, hur är dess passform och är overallen enkel att klä på och av barnet?

Detaljer: Hur ser overallens design ut, hur är den att rengöra och hur många reflexer finns det samt var är de placerade?

De olika omdömen om varje overallmodell har sedan satts ihop till en slutgiltig bedömning, vilken också vägts mot overallens pris. Därefter har vi utsett testets vinnare.

1. Reima Stavanger - BÄST I TEST OVERALL

Varm och tålig vinteroverall av högsta kvalitet, står emot vatten och har perfekt passform

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100 % Polyamid Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 8 000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cm Tillgängliga färger: 8 Impregnering: BIONIC-FINISH®ECO Foder: 100% Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Tyget har certifikat enligtOeko-Tex Standard 100, Produktklass II Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Det är omöjligt att producera funktionella kläder helt utan kemikalier men våra produkter är helt giftfria, vilket också bevisats av Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) utvärdering av 34 välkända europeiska barnklädesmärken.

Reima lyckas med Stavanger visa exakt vad hög kvalitet och smarta funktioner är när det kommer till vinteroveraller. För en fullt rimlig prislapp får man ett plagg som drar in maxpoäng i så gott som alla kategorier, och som lovordas av såväl föräldrar som förskolepersonal. Stavangers passform är briljant. Overallen känns perfekt utformad för att vara enkel för barnet att ta av och på sig, utan att på något sätt bli bylsig eller hämma barnets rörelser i leken. Byxbenen har en rejäl resår i öppningen, men kan lätt dras över skorna. Vill man tighta till byxbenet ytterligare så finns det en tryckknapp man kan knäppa för att göra öppningen snävare. Reima Stavanger är gjord av material som andas väl, inget av barnen har blivit svettig i overallen. Även vindtätheten är mycket god. Kragen är lagom hög och fodrad med mjukt fleece, det känns genomtänkt att det även vid kardborrknäppningen finns en mjuk fleecekant.

Reima Stavanger får toppbetyg även för värme. Vid riktigt många minusgrader behövs något extra lager med underställ, vilket tack vare den rymliga passformen inte är något problem. I övrigt räcker det utmärkt med vanliga kläder. Vattentåligheten är smått otrolig. En familj vittnar om ett barn som gjorde magplask i en djup vattenpöl, men likväl förblev overallen snustorr inuti. Ytterlagets förmåga att stöta ifrån sig vatten är riktigt bra, och de effektiva snöstoppen i ben och ärmar har gjort sitt jobb väl de också. Slittåligheten är precis lika fantastisk. En lång vinter med tre aktiva barn innebär som värst att tyget är svag uppruggat på knän och rumpa, men man måste titta nära för att ens se det.

Vad gäller reflexer så finns det ett antal utspridda över overallen, men fler på framsidan och ärmarna önskas. Precis som Stavanger kan stöta ifrån sig vatten så verkar den också repellera smuts. Nästan alltid räcker det med att borsta av overallen. Vill man tvätta den så är det glädjande att Stavanger är godkänd att torktumlas, vilket gör torktiden mycket kort. Reima lyckas även kamma in toppbetyg vad gäller design, med stilrena färger och en snygg, avtagbar pälskant på luvan. Men det främsta kvittot på att detta är en riktigt bra overall är kanske den förskolepersonal som spontant berömt modellen för att den höll barnet varmt och torrt en vinterdag då andra barn fick gå in tidigt för att de blivit blöta och frös. Reima Stavanger är således en välmotiverad favorit bland både barn, förälder och barnomsorgsproffsen.

+Varm utan att bli svettig, fantastiskt motstånd mot vatten och slitage, mycket god passform, väldigt prisvärd
Kunde haft fler och större reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

2. Gneis Supershape - TOPPRESTERANDE

Förstklassig vinteroverall med rörelsefrämjande passform, håller barnet perfekt varmt och torrt

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: 100% Polyamid, förstärkning 100% Polyamid (Cordura®) Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl Tillgängliga färger: 13 färger; Black, Navy, Black-green, Blue-DkBlue-Black, Cerice-DkCerice-Grey, Dark-green, Green-dk green-black, Multi, Orange, Petrol-orange, Petrol-Red, Red, Purple Impregnering: Bionic ECO Finish (Fluorkarbonfri) Foder: 100% Polyamid Tål maskintvätt: Ja/Nej Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: REACH / OEKO-TEX® Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Alla tyger och komponenter i Supershape uppfyller Öko-Tex 100 och/eller REACH vilket innebär att de uppfyller EU:s krav på miljögodkända kemikalier.

I våra testfamiljers utvärderingar av GNEIS Supershape sparas det inte på superlativen och overallen överöses med beskrivningar såsom "överlägset bästa vi haft" och "definitivt värd sitt pris". Modellen får genomgående högsta betyg på i princip alla områden, fler reflexer och större fickor är det enda som efterfrågas. Overallen är storleksmässigt större än normalt, med en rymlig men ändå figurnära passform. Den är lätt för barnet att ta på sig. Benen kan uppfattas vara åt det smalare hållet, ett barn beskrev dem som tighta vid påklädning men var samtidigt nöjd med att det just tack vare benens snävhet gick utmärkt att cykla med overallen på sig. Bensluten är ganska tighta, men inte omöjliga att få över skon. Ärmarna har ett kardborreknäppe som gör att overallen kan stängas till runt vantarna. Supershape upplevs ventilera väl, barnen kan bli varma men de blir inte svettiga. Vindtätheten fungerar även den utmärkt. Kragen skyddar såpass väl att halsduk känns överflödigt och overallens luva gör ett bra jobb med att hålla barnets nacke varm.

GNEIS Supershape hållet barnet precis lagom varmt, även om det är -10 och kalla vindar som blåser. Hela vintern passerade utan klagomål från barnen om att de frös, och då hade de i flesta fall endast ett lager vanliga kläder eller ett tunt underställ under. Inte heller vad gäller vattentätheten finns det något att anmärka på. Tyget tar inte åt sig väta, med enda undantag om barnet suttit länge i slask eller vattenpöl. Då har Supershape blivit ytligt blöt i rumppartiet men ingen fukt har någonsin läckt in till barnen. Det är mycket positivt att overallen inte suger åt sig fukt ytligt och blir tung, så som många andra blir. Slittåligheten är av toppkvalitet även den. Den petige noterar att sömmen i rumpan är svagt nött, men sett till overallerna i sin helhet så ser samtliga exemplar av GNEIS Supershape fortfarande ut som nya och kan med lätthet ärvas av syskon och användas igen kommande vintrar.

Brist på tillräckligt många och stora reflexer är ett vanligt problem med vinteroveraller, men med långa mörka vintrar så kan barnen inte synas för väl i trafiken. Supershape kunde gärna lysas upp lite bättre på ben och armar framförallt. De reflexer som finns har hållit väl, endast svaga nötningar syns. Att hålla GNEIS overall ren är lätt, då den snabbt kan fräschas upp av att enbart borstas av. Utförliga tvättråd medföljer från tillverkaren och overallen torkar över natten efter att den har körts i tvättmaskinen. Den blir helt ren och det finns inga tecken på någon tvättpåverkan. Designen hyllas för att vara både snygg och färgglad, men är samtidigt praktisk med en mörkare bas på underkroppen. Är GNEIS ett okänt varumärke kanske priset kan uppfattas som högt. Men efter en vinter med Supershape är såväl barn som föräldrar överens om att den här nivån på kvalitet är värd vartenda öre.

+Håller barnet perfekt varm, står emot både vatten, vind och slitage, mycket god och rörelsefrämjande passform
För få och för små reflexer, barnen vill ha fler fickor i midjehöjd att kunna stoppa saker i
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

3. Hummel Powder/Chrystal - MYCKET BRA VAL

Snyggt designad vinteroverall med förstklassiga funktioner, som håller barnet både varmt och torrt.

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: Polyamide Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: : 98-104-110-116-122-128-134-140 Tillgängliga färger: Två färge Impregnering: ECO Bionic Finsish Foder: Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur

Det kan nu anses så gott som bevisat att Hummel gör förstklassiga vinteroveraller. Efter att märket åter igen placerat sig i det absoluta toppskiktet i vårt test går det inte att låta bli att imponeras av en fantastisk värmehållning, finslipad passform och mycket gott vattenmotstånd. Hummels overall, som heter Powder eller Chrystal beroende av färgställning, är lätt för barnet att ta på sig själv. Dragkedjan löper smidigt. Benöppningarna har varit töjbara nog att barnen själv kan dra dem över skor och vantar. Ventilationen får höga poäng då barnen känts varma men aldrig svettiga i overallen. Även vindtätheten uppskattas. Ingen kall blåst läcker in och kragen har vid de flesta väder räckt som den är för att skydda hals och nacke mot kyla.

De flesta föräldrar är ense om att det viktigaste med en overall är att den håller värmen. Att Hummel klarar av det råder det inga tvivel om. Overallen får full pott i poängskalan och beskrivs hålla barnet precis lagom varm, oftast bara med ett lager vanliga kläder under. Också vattentåligheten lever upp till förväntningarna. Vid riktigt slaskigt väder blir overallen blöt, men vätan tar sig aldrig genom tyget och in till kroppen. Snöstoppen i form av elastiska muddar med tumhål i ärmsluten och tjock resår i bensluten att dra över vinterkängorna har räckt till för att hålla all snö ute. Slittåligheten håller även den hög nivå. Efter en lång vinter har inga hål uppstått och endast om man granskar overallen på nära avstånd skymtat man att knäna har blivit svagt ruggade. Inte ens gummibanden under skorna ser använda ut.

Hummel Powder/Chrystal har en snygg design med en ganska kroppsnära passform, vilket gör att overallen inte känns bylsig eller blir svår att röra sig i. De mörka färgerna är kanske lite för mörka, åtminstone kombinerat med att reflexerna på overallen kunde varit både fler och större. Men designen är likväl väldigt snygg och barnen har gett overallen högsta betyg genom att alltid velat ha den på sig. Om Hummel blivit smutsig räcker det med att borsta av den, endast av en tre testoveraller behövdes tvättas innan vintersäsongens slut. Den får dessutom extra pluspoäng för att den kan köras i torktumlare på låg värme. Lite fler reflexer på ryggen är det som önskas på kommande versioner, samt att ärmarnas muddar inte funkar så bra om man vill ha vanten under overallen. I övrigt finns det inget att bli missnöjd med om man väljer en Hummel Powder/Chrystal för vinterns snölek.

+Mycket god passform, håller barnet precis lagom varmt, står väl emot vatten och smuts
För få reflexer, ärmarnas muddar kan funka dåligt ihop med en del vantar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

4. Ticket to Heaven Oxford Baggie - BRA VAL

Riktigt slittålig och rymlig vinteroverall som varken släpper in vatten eller suger åt sig smuts

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: Oxford Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8.000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 92 - 140 cl Tillgängliga färger: 7 Foder: Thinsulate Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Oeko-Tex certificeret, FC free, PFOA free, PVC free, wear resistance: >50.000 rubs!

Ticket to Heaven Oxford Baggie är en slitstark overall som på ett mycket imponerande vis stöter bort både vatten och smuts. Passformen är rymlig, vilket gör overallen enkel för barnet att ta på sig och det finns utrymme för att ha på sig ett extra lager kläder under. Men overallen upplevs också som bylsig av några barn, trots att det finns resår i ryggen. Benöppningarna är normalstora och enkla att föra över skorna, de kan även öppnas upp extra stort med hjälp av en kardborreknäppning. Ärmöppningarna av resår är lite tightare. Det enklaste blir att klä på vanten efter att overallärmen har trätts på. Precis som förra året känns dragkedjan på Ticket to Heavens overall även i år lite grov och vass, vilket kan göra den svår för mindre barn att dra upp själv. Ventilationen är utmärkt. Barnen blir inte svettiga ens vid varmare väder eller vid väldigt aktivt sportande såsom skidåkning. Vindtätheten får också godkänt. Kragen är åt det lägre hållet och dragkedjan uppe vid halsen upplevs ibland läcka in kall luft, så en lös krage eller halsduk under kan vara att rekommendera.

Värmehållningen får lite blandade betyg. Det verkar som att Oxford Baggie funkar bäst för de lite större, mer aktiva barnen då dessa upplever att overallen har funkat bra fram tills dubbelsiffriga minusgrader. De mindre barnen har känts kalla redan strax under nollgradigt. Vattentätheten imponerar dock på samtliga testfamiljer, där en förälder beskriver Ticket to Heaven Oxford Baggie som lika vattenavstötande som teflon, den släpper inte in någon vätska överhuvudtaget. Inte ens i slaskväder med djupa vattenpölar behöver man dra på galonbyxor över overallen. Inte heller läcker någon fukt in genom benöppningarna, och hällan som träs under skon har hållit säsongen ut.

Slittåligheten är också den bättre än förväntat. Samtliga overaller ser fortfarande som nya ut efter vinterns slut. Vid en närmare granskning kan svaga nötningar anas i rumpan men samtliga overaller kan utan tvekan användas minst en vinter till. Att tyget är så rejält har också visat sig bra för overallens förmåga att hålla sig ren. Det mesta av sand och smuts kan borstas av när overallen har torkat upp. Antalet reflexer på Baggie Suit är tyvärr alldeles för få, och de som finns är för smala och syns inte tillräckligt väl på håll. Barnen har gillat overallen, men tyckt att den kanske varit lite för bylsig och att ärmöppningarna är på gränsen till för tighta. Överlag finns det också en önskan från testfamiljerna om att den skulle fodras mer, så att den värmehållande funktionen hos Ticket to Heaven Oxford Baggie kunde ges samma toppbetyg som vatten- och slittåligheten.

+Håller utmärkt för lek i slask och vatten, mycket slittålig, enkel att hålla ren, rymlig passform
Något för kall när det blir minusgrader, lite för bylsig i designen, för få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

5. Isbjörn of Sweden Penguin - BÄSTA PREMIUMVAL

Varm, vindtålig och slitstark vinteroverall som effektivt håller snö och slask ute

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon66 (Extra stark Nylon med tvinnande fibertrådar innan vävning) Vattentäthet: 15.000 mm vattenpelare Andningsförmåga: 15.000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% av sömmarna Tillgängliga storlekar: 80 - 128cl Tillgängliga färger: Candyfrog, Moss, PeaksGrey, Love, Ice, Royal, Navy, Denim Globe, Smoothie, DustyPink Globe Impregnering: Bionic Finish Eco, 100% flourcarbon fri. Kräver värmeaktivering. Foder: 100% återvunnen polyesterfiber från PrimaLoft Inc. Tål maskintvätt: Ja, 40 C° Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, 40 C° Tål torkskåp: Ja, 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: ISBJÖRN Penguin är 100% fri från flourkarboner / flouriner och är tillverad i bluesign©-certifierade material.

Isbjörn of Sweden topplacerar sig återigen med modellen Penguin. Ett högt pris motiveras med kvalitet på lika hög nivå. Passformen får höga betyg. Overallen är lätt att ta på sig. Den uppfattas som rymlig utan att kännas bylsig och det finns inget som hindrar barnen från att leka som vanligt. Både ärmar och ben är åt det tighta håller i sina öppningar. Ett minde barn kan behöva hjälp med att få igenom en vantbeklädd hand. Inuti ärmen finns en inre mudd, för att overallen verkligen ska hålla tätt. Penguin andas mycket väl och inget av barnen har blivit svettig av att leka iförd den. Kragen känns lagom hög och ger ett bra skydd mot kalla vindar. Precis lika fint omdöme får Isbjörn of Sweden för förmågan att hålla barnet varmt. Med ett lager vanliga kläder under så känns barnen perfekt tempererad och behöver aldrig frysa. Passformen lämnar också utrymme för ett lager underställ om kallare väder skulle kräva det.

Vattentåligheten är också den mycket god. Så länge overallbenen stannar på plats runt skorna, vilket de gör om man fäster gummibanden ordentligt under barnen skor, så läcker ingen väta in. Snöstoppen i ärmarna fungerar oklanderligt. Vid lek i slask så stannar vätan ytligt i overallen, barnen blir inte blöta. Slittåligheten är även den god. En av overallerna har fått en mindre reva i tyget av att barnet fastnat i något. Nöttåligheten är mycket bra. Svaga ruggningar har uppstått på knän och rumpa om man tittar mycket noga, men ytskiktet är på samtliga exemplar så pass fint att overallen utan problem kan användas igen.

Precis som med många andra overaller så skulle även Penguin må bra av fler och större reflexer. De som finns har dock stått emot slitage väl. Overallen är enkel att borsta av när den har blivit smutsig och kräver få tvättar. Tvättråden är enkla att följa, men torktiden är relativt lång och det kan vara svårt att få den torr över natten. Efter tvätt blir dock Isbjörn of Sweden Penguin helt ren och har ingen nämnbar tvättpåverkan. Designen bedöms som både fin och barnvänlig. Penguin finns i glada färger och med mönstrat tyg. Barnen har gillat att ha overallen på sig och föräldrarna har uppskattat dess funktioner. Priset är dock högt. Men eftersom att Penguin är varm och smidig för barnet att leka i samt är väldigt slittålig så är priset motiverat, om man har budget för det. Kan overallen användas några vintrar till så blir prislappen dessutom genast mer rimlig och tack vare Isbjörns of Swedens goda kvalitet så är det fullt möjligt.

+Varm och vindtålig overall, står väl emot slitage och släpper inte in vatten eller snö till barnet
Högt pris, för få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

6. Tenson Dominic - MYCKET VARM

Varm och slittålig vinteroverall med bra passform som lätt kan anpassas efter barnets kropp

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86/92 - 158/164 cl Tillgängliga färger: Orange, Rosa, Grön, Blå, Svart Impregnering: Flourcarbon Free Foder: 100% polyester, 140 gr foder Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: På Tenson har vårt hållbarhetstänk alltid genomsyrats av ett ord, KVALITÈ. Vår tro är att produkter med lång livslängd, producerade på bästa möjliga sätt för miljön är rätt väg att gå för att även kommande generationer skall kunna ta del av vår jord.

Tenson Dominic är en färgstark vinteroverall med rymlig passform. Overallen känns inte bylsig utan barnen kan leka som vanligt i den. Overallens ärmslut sitter stabilt runt vanten och benöppningarna är lagom stora för att man ska kunna få dem över skorna samtidigt som de håller tätt mot snöläckage. Overallen klarar väl av att ventilera barnen, som aldrig upplevts bli svettiga i Dominic. Overallens krage är mycket bra. Höjden är precis lagom för att skydda nacke och hals men inte så hög att den irriterar. Oftast behövde man inte ens använda halsduk eller lös krage under. Tenson Dominic får högsta betyg från samtliga familjer vad gäller den värmehållande förmågan. Under overallen räcker det med ett lager vanliga kläder, eller möjligtvis ett extra underställ vid riktigt många minusgrader eller heldagslånga utevistelser. Alla barn känns perfekt tempererade på kroppen när de kommer in och har aldrig klagat över att de fryser.

Även för vattentåligheten får Tenson Dominic höga betyg. Gummibandet som fäster overallen under skon sitter väl på plats och står emot slitage, så ingen väta läcker upp in genom byxbenen. Overallen kan bli blöt i ytskiktet men vätan läcker inte in till barnet. Av den anledningen kan overallen dock behöva hängas på tork efter förmiddagens lek för att inte kännas fuktig när den åter ska kläs på efter lunch. Två av tre testade overaller ser ut som nya i skicket efter en vinters användning. De förstärkta partierna vid knä och rumpa står väl emot slitage, endast svaga nötningar kan anas. På ett exemplar av overallen uppstår dock hål vid sömmen på sidan av knävecken. Även den overallens skick är i övrigt oklanderligt så om slitage beror på att tyget nötts mellan barnets knän eller på att barnet fastnat i något är svårt att avgöra.

Tenson Dominic får förhållandevis höga betyg för mängden reflexer, även om testfamiljerna gärna sett ännu fler. Reflexerna har även blivit något nötta. Dominic är lätt att hålla ren. Det har oftast räckt att borsta av sand och smuts. Behöver den tvättas så bedöms torktiden efteråt vara normal. Designen får beröm överlag. En del föräldrar upplevde färgerna som något skrikiga men barnen gillade dem och deras omdöme väger tyngre i frågan, då det ju är de som ska vilja sätta på sig overallen varje morgon. Tenson Dominic är en väl fungerande vinteroverall som barnet aldrig fryser i, med en mycket god passform som gör den enkel för barnet att klä på och av sig. Priset är högt men Tenson lyckas bra med att leva upp till förväntningarna.

+Mycket varm, bra passform som kan anpassas efter barnets kropp, står väl emot slitage
Hål uppstår på ett exemplar, kunde varit fler och mer slittåliga reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

7. Ellos Kids Skidoverall Yosemite - BÄSTA BUDGETVAL

Varm overall med bra snöstopp, snygga färger och rejält vadderad rumpa

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Yttertyg: Polyamide Foder (Vaddering): Polyester Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 4000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 146 cl Tillgängliga färger: Svart, Blå, Rosa Impregnering: Rudolf Bionic finish ECO Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja, vid låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Som ett led i vårt arbete för mindre miljöpåverkan, är den här overallen är behandlad med en mer miljövänlig vattenavvisning: "Rudolf Bionic finish Eco", vilken är fri från perflourerade ämnen (PFC), då vi på Ellos har stränga restriktioner, och hårdare krav på miljövänlighet än vad lagstiftningen kräver.

Ellos Kids vinteroverall är en varm och stilren vinteroverall med figursydd passform som inte hämmar barnets rörelser. Overallens benöppningar är lätta att trä över skon. Förutom resåröppningen går det även att spänna till byxbenet med ett kardborreband. Ventilationen har fungerat bra. Barnen blir inte svettiga och likaså känns Ellos Kids skidoverall vindtät. Kragen är ganska hög, invändigt täckt med mjuk fleece, så den skyddar väl från kyliga vindar. Overallen imponerar vad gäller den värmehållande förmågan. Iklädda vanliga kläder, eller ett extra underställ om temperaturen låg på lägre än -10, har samtliga barn alltid känts precis lagom varma efter lekstunden i snön. En familj framhäver särskilt det extra fleecefodret som är placerat i höjd med barnets rumpa och som gör att också barn som sitter ned mycket i snön håller sig varma.

Ellos Kids overall har muddar i ärmarna och rejäl resår i bensluten, vilket funkar effektivt som snöstopp. Vattentåligheten är mycket bra även den. Först efter en längre tid sittandes i en vattenpöl upplevde ett barn att overallbenen kändes blöta inuti. Men tyget släpper inte igenom någon väta in till barnet och overallen fixar slask väl. Om impregneringen efter en längre tids användning skulle påverkas så kan man återaktivera den genom en lätt uppvärmning, t.ex. genom att torktumla overallen. Det området där Ellos Kids vinteroverall inte riktigt hållet måttet är slittåligheten. Framför allt knän och rumpa har blivit nötta och på en overall har små hål uppstått i bensluten av att tyget har nötts mot marken. Knapparna som håller fotbanden på plats under skon behöver också förstärkas, då de lossnade snabbt på samtliga overaller. Ellos skickar dock med två extra band, ifall dessa skulle slitas ut.

Reflexerna har inte blivit nötta och Ellos går i täten vad gäller reflextäthet på vinteroveraller. Renligheten håller också måttet. Oftast har det räckt att borsta av overallen. Även om priset för overallen ligger på en mycket bra nivå så drar slitaget ned helhetsintrycket, då ett par av overallerna är för slitna för att fixa en andra säsong. Totalt sett får Ellos Kids Vadderad skidoverall fina betyg för sin design och funktionalitet, Barnen har trivts i den och de klara färgerna har uppskattats. Lite rejälare material och sömmar är det enda som saknas men även i nuläget fyller Ellos Kids Vadderad skidoverall sin funktion.

+Håller barnet varmt och torrt, extra vaddering i rumpan, bra snöstopp
Blir sliten i sömmarna och i rumpan, knapparna i fotbanden lossnar direkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

8. Kuling Outdoor

Prisvärd vinteroverall som är riktigt bra på att hålla barnet både tortt och varmt

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: 100% Polyamid Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 8000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 152 cl Tillgängliga färger: Happy Red, Classic Navy, Happy Yellow, Zephyr Rose, Always Black, Happy Green Impregnering: Bionical Finish Eco Foder: 180 g Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°, men overallen och miljön mår bäst om torkskåp undviks

Kuling Outdoor är en okomplicerad vinteroverall med en klassisk passform. Modellen uppfattas som något pösig men har ett band i midjan som kan dras åt för att overallen bättre ska kunna anpassas efter barnets kropp. Den är normalstor i storlek och ärm- och benöppningar är tillräckligt vida för att barnen i de flesta fall själva ska kunna dra dem över skor och vantar. Bensluten har en inre resår och i det yttre laget tyg finns ett kardborrefäste som kan dras åt så inte tyget släpar i marken när barnet går. Ventilationen får godkänt när det är kallt ute. Vid plusgrader tenderar dock de barn som är lite varmare av sig att kännas svettiga efter en stunds lek. Vindtätheten är god. Kragen är hög och ger ett bra skydd, dessutom är den fodrad med fleece på insidan så att den känns mjuk mot halsen. Även luvan, med dess avtagbara pälskant, är rejäl och känns ombonad runt huvudet.

De kalla vinterdagarna visar sig Kuling Outdoor från sin bästa sida. Med ett lager vanliga kläder under håller sig barnet precis lagom varmt. När andra overaller har problem med att barnen fryser i dem så är Outdoor det motsatta, vid plusgrader känns den lite för varm. Vattentåligheten är också bra. Slask tar sig inte in genom snöstoppen i ärmar och ben, och tyget suger som mest åt sig fukt men transporterar inte in det blöta till kroppen. Slittåligheten var det dock lite sisådär med. Hälften av de testade overallerna stod inte emot slitage och mindre hål uppstod i sömmarna vid knäna. Förutom detta var själva ytskiktet gott, utöver de förväntade uppruggningarna på knän och rumpa. Även reflexerna höll sig fina. Som en av få modeller i testet får Kuling Outdoor bra betyg för mängden reflexer, men det hade inte skadat med ännu fler framförallt på overallens ryggparti.

Outdoor går oftast att borsta av om den blivit smutsig under dagen. Att tvätta overallen i maskin har också fungerat bra, utan att den har blivit tvättpåverkad vad gäller färglyster eller vattenavstötande förmåga. Overallen är fint designad även om den mörkblå färgen uppfattas som lite för mörk, om än stilrent snygg. Barnen har alla varit nöjda med overallen och har tyckt om att ha den på sig. Med tanke på det så bedöms prisvärdet vara mycket gott för de overaller som höll sig hela, men mindre bra för de exemplar där hål uppstod vid knäna. Med förstärkta sömmar och en förbättrad ventilation finns det goda chanser för Kuling Outdoor att bli en riktig budgetfavorit.

Tillverkarens kommentar: Kuling Outdoor som säljs 2018 har fått kraftigare sömmar samt utökade förstärkta partier, extended size och mer slitstarkt material överlag.

+Varm och ombonad, håller barnet torrt, bra snöstopp i ärmar och ben
För svaga sömmar vid knäna, uppfattas som svettig vid plusgrader, något bylsig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

9. Bergans Ruffen

Lätt och smidig vinteroverall som håller värmen väldigt väl och har en passform med hög rörelsefrihet

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: Face 100% Polyamide(Nylon) Membrane 100% Polyurethane / Face 2 95% Polyamide(Nylon) 5% Elastane(Spandex) Membrane 100% Polyurethane Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl Tillgängliga färger: Athens Blue/Navy/Desert - Dark Sorbet/Jam/Desert Impregnering: DWR "C6" iht Norske regler Foder: 100% Polyester Insulation; 100g m/2 (60g m/2 hood and sleeves) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bergans följer norska regler ( som är tuffare än andra länder) och ställer stränga krav vid användande utav kemikalier vilket styrs genom de etniska riktlinjer som finns för leverantörer. Bergans är en Bluesign systempartner.

På många områden får Bergans Ruffen högsta betyg av de fyra testfamiljerna, men faller likväl på målsnöret. Mycket på grund av den snedställda dragkedjan. Tanken bakom den är god - att man ska kunna klä barnet lager på lager utan att det ska hamna 2-3 dragkedjor direkt ovanpå varandra. Men i praktiken är denna unika dragkedja mycket svår för barnen att själva dra upp och ned. Och en overall som kräver förälderns hjälp vid påklädning även av barn i 4-5 årsåldern känns inte riktigt kompatibel med vardagsbruk. Vid detta års test har dessutom tre av fyra exemplar fått små hål på overallbenens insida, vid sömmen. Trots detta ger testfamiljerna overallen högt betyg på slittålighet, tack vare att tyget i övrigt ser mycket fint ut men endast väldigt svaga nötningar på rumpan.

Passformen hos Bergans Ruffen är mycket god. Overallen är varken tight eller för rymlig, och vidden i ben och ärmar möjliggör en smidig påklädning. I ärm- och benöppningarna sitter resår som uppfattats som lagom tight. Benen går att dra över skorna utan att man måste ta i, och ingen snö läcker in. Overallen är väldigt lätt och känns tunn men får höga betyg för sin värmehållande förmåga. Ofta räckte det med vanliga kläder, vid många minusgrader blir det lagom att addera ett underställ också. Ruffen andas också mycket väl, endast de barn som lätt brukar bli svettiga blev det också i overallen. Vindtåligheten är god men kragen uppfattas som för låg, en halsduk eller fuskpolo behövs för att det inte ska bli kallt om halsen.

Värmen och snöstoppen gör att Ruffen lämpar sig väldigt väl vid kallt väder och snö. Vid slask så upplevs overallen kunna bli blöt i ytan som värst, ett barn har dock vid ett par tillfällen känt fukten gå igenom tyget i rumpan. Men några andra läckage har inte skett och overallen torkar normalsnabbt om den har blivit blöt. Samma gäller när overallen behöver tvättas, vilket inte är allt för ofta då den för det mesta har gått att borsta av. Efter tvätt blir overallen helt ren igen, och ingen större tvättpåverkan har uppstått. Bergans Ruffen är en färgglad overall med lekfull design. Den hade gärna kunna få ha fler och större reflexer, några av barnen efterlyser också fler fickor. Prisvärdet för Ruffen dras slutligen ner av att påklädningen försvåras så pass mycket av dragkedjan, även om värmen, passformen och overallens låga vikt hyllas av våra testfamiljer.

+Mycket god passform, lätt för barnen att röra sig i, håller värmen mycket väl
Dragkedjan är mycket svår för barnen att dra upp, vissa problem med slitage i sömmarna vid knäna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

10. TOBE Novus

Påkostad vinteroverall av tunn, följsam modell som är enkel för barnet att leka i

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Cordura Nylon Vattentäthet: 45 mm Andningsförmåga: Dynamisk, 15.000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Inom outdoor industrin diskuteras intensivt bruket av flourkarboner, PTFE, som bland annat GoreTex innehåller. Tillgängliga storlekar: 98 - 146 cl Tillgängliga färger: Blå, Röd, Grön, Orange Impregnering: Ja Foder: Lätt fodrad Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bluesign, Oeko-Tex

TOBE Novus är den mest påkostade vinteroverallen i vårt test, och finns även som skoteroverall för vuxna. Modellen känns överraskande tunn när man tar i den, samtidigt som passformen är slimmad men ändå rymlig. Barnen har kunnat leka helt obehindrat och det finns utrymme för ett extra lager kläder under. Novus är lätt för barnen att ta på sig själva men vid vissa moment behövs assistans. Ben- och ärmöppningar är åt det tighta hållet, så när byxan ska dras över skon behövs det lite styrka i händerna. Den tid det tar en förälder att hjälpa till kan det dock vara värt, för sen sitter byxbenet ordentligt på plats. I ärmarna finns en inbyggd mudd med hål för tummen, och yttertyget kan dessutom spännas åt med kardborre runt vanten. Overallens låga vikt gör den väldigt populär hos barnen, likaså har de roliga och klara färgkombinationerna varit något som gått hem hos de små.

Två av tre barn har aldrig känts svettiga i Novus. Det tredje barnet har klagat både över att känna sig svettig och att vara kall. De övriga ger toppbetyg för den värmehållande förmågan och säger sig vara imponerade över hur en overall som känns så tunn ändå kan hålla barnet så precis lagom tempererad. Vad gäller vindtätheten finns inget att anmärka på, kall luft har inte ens lyckats smita in genom dragkedjan. Kragen har en bra form då den kan regleras i vidd med en extra dragkedja, och lyckas därför väl med att skydda mot vind och kyla. Snöstoppen har fungerat ypperligt bra. Att TOBE Novus har avsmalnande ben och ärmar håller inte bara vatten ute utan kan även vara en bidragande orsak till att värmen stannar kvar innanför tyget. Vid några tillfällen har ett av barnen blivit blöt om rumpan. För de andra overallexemplaren skickar inga läckande och barnen har även kunnat använda plagget som regnoverall på våren. En förskolepersonal tyckte att hur snabbt overallen blir torr efter utevistelse var det bästa hon sett under sin långa karriär inom barnomsorgen.

Novus har rejält förstärka knän som hållit sig i mycket fint skick. Hål har dock uppstått - i ena fallet baktill i byxbenet där skon nött på tyget, i andra fallet har en söm på insidan av knän ruggats upp och spruckit. Tyget i rumpan har inte samma förstärkning och där kan man se att tyget är något nött och därför bleknat. Overallen går att torka av om den blivit smutsig men är också enkel att tvätta. Både barn och vuxna har gillat overallens design och dess smidighet. Det finns även mycket annat gott att framhäva hos TOBE Novus men likväl har det visat sig svårt att leva upp till det höga priset. För att lyckas med det hade Novus behövt vara helt felfri. Och där är man inte riktigt än.

Kommentar från tillverkaren: Sympatex®-membranet i vår overall är 100% vattentätt och vindrätt, det garanteras av oss och av Sympatex®. Ett plagg som läcker blir oavkortat reparerat eller utbytt om felet beror på en material eller tillverkningsdefekt.
Vi garanterar vattentätheten i Sympatex®-membranet oavsett hur ofta den tvättas. Detta tillsammans med miljö-aspekten är den största skillnaden mot exempelvis Gore-tex där membranet kan ta skada av att tvättas.

+Rejält förstärkta knän, mycket tunn och följsam modells om är lätt att röra sig i, smart anpassningsbar krage, kan användas även höst och vår
Högt pris, kräver rätt typ av underställ för frusna barn , känslig för slitage i bensluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

11. Minymo Oxford

Mycket slitstark vinteroverall som står emot både vatten och smuts samt är lätt att rengöra

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Oxford Nylon Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 164 cl Tillgängliga färger: Ensfarvet: Red plum/Blue/Navy/Striber til både dreng og pige Foder: Polyester padding Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja/lav varme Tål torkskåp: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Alle vores varer testes ift. REACH standarderne og vores egne standarder for PFC'er og PFAS'er da ikke alle er EU reguleret. Derfor er alle vores varer fri for fluorstoffer.

Minymo Oxford är en rymlig vinteroverall med en passform som drar åt det långsmala hållet. Barnen som testat overallen har kunnat röra sig precis som vanligt tills benen blir urvuxna, då de uppfattas som något korta. Men den detalj som man är ense om irriterar mest med Minymo Oxford är de inre muddarna i ärmarna. De är ovanligt tighta och hårda, och sitter därför som ett skruvstäd runt barnens armar direkt de har en något tjockare tröja under overallen. Här krävs ett rejält omtänk kring designen för att vinteroverallen ska få upp sitt slutbetyg. Nog för att det är bra med snölås som håller snön ute, men en arm ska kunna komma igenom utan att man måste slita och dra. Minymo Oxford har en godkänd ventilerande förmåga, varma barn kan ibland kännas svettiga. Vindtätheten är det dock inget fel på. Overallens krage är låg men upplevs fylla sitt syfte.

Två av tre familjer ger Minymo Oxford högsta betyg för värmehållande förmåga och uppger att det räcker med ett lager vanliga kläder under, utom vid minusgrader och då har man lagt till ett underställ också. Den tredje familjen tycker att Oxford blir för kall när temperaturen kryper under nollan. Vattentåligheten är man dock rörande ense om håller absolut toppnivå. Barnen har kunnat sitta ned i en vattenpöl utan att någon väta har läck in. Om någon fukt tränger igenom yttertyget så stannar den i så fall ytligt. Så fort overallen tas in så torkar den dessutom fort igen. Slittåligheten får också beröm. Efter en lång vinter är overallen i mycket fint skick. Knäna är något nötta och en av overallerna har fått en djupare nötning i rumpan. Reflexer finns på ärmar och ben men det råder brist på dem på bröst och ryggparti, där skulle vi gärna ha sett fler av dem.

Minymo Oxford beskrivs av en familj som magiskt bra på att hålla sig ren. Detta efter en olycka med karamellfärg som spillts över overallen, något man senare inte kunde se ett spår av. Att smuts och sand har mycket svårt att fästa i tyget innebär att Oxford mycket sällan behöver tvättas, och när det väl krävs är det ett stort plus att den sedan kan torkas i torktumlare. Ingen tvättpåverkan kan skönjas ens efter 2-3 tvättillfällen. Designen är populär, overallen kommer både i bjärta rosa kulörer och mörkare blåa. De rosa färgerna går hem bäst då de syns mest i vintermörkret. Barnen har gillat Oxford - med undantag för att ärmarna har varit alldeles för tighta. Kan Minymo förbättra det området så kommer också vattentåligheten och overallens slitstarka tyger kunnat uppskattas betydligt mer.

+Mycket slitstarka tyger, står väl emot vatten och smuts, lätt att rengöra och torka
Alldeles för tighta muddar i ärmarna, för få reflexer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

12. Polarn O Pyret

Varm och bekväm vinteroverall som står emot slitage väl och är enkel att klä av och på

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5,000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: (inför AW18): Ensign Blue (Blå) och Rose Wine (Rosa). Impregnering: PFC-free DWR: Rudolf Bionic Eco finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: "Polarn O Pyret har ett omfattande och strukturerat kemikaliearbete, det har bland annat resulterat i att vi helt fasat ut impregneringar med PFC från vårt sortiment."

Polarn O Pyrets vinteroverall är varm och tålig med en passform som tillåter smidig av- och påklädning. Dragkedjan går en bra bit ned på benet för att overallen ska kunna öppnas upp ordentligt. PoP är tidigare kända för att vara väldigt generösa i storlek men uppfattas nu som normala, ibland på gränsen till små. Ärmsluten har lagom långa muddar som man lätt kan få en vante igenom, men som ändå håller vanten på plats. Också bensluten fungerar väl, de är enkla att dra över skorna även om vissa barn tyckte att fötterna fastna lite i fodret på vägen ut. Så länge overallen är lagom i storlek så är det enkelt för barnet att leka i den. Overallen har en god ventilerande förmåga. Barn som annars lätt blir svettiga eller upplever vinterplagg som för varma har varit nöjda med att ha Polarn O Pyrets overall på sig.

Overallens värmehållande förmåga fungerar utmärkt ned till runt -10, därefter behövs några extra lager plagg under för att barnet ska hålla rätt temperatur. För en vanlig, normal vinter finns det således inget att klaga över på den punkten. Vattentåligheten får mer varierande betyg. Vätan tränger aldrig in så att barnet blir blött eller ens att kläderna känns fuktiga. Men de yttre skikten släpper in mycket vilket gör att PoPs overall utifrån känns blöt, och därmed också blir ganska tung. Snöstoppen i ärmar och ben har varit felfria, de är lagom tighta så att ingen snö kan läcka in den vägen. Slittåligheten får högsta betyg. Inga hål har uppstått på någon av testoverallerna och endast svaga nötningar kan skönjas över knän och rumpa. Polarn O Pyret sticker ut som det märke i testet som får högst betyg för reflexerna, som är välplacerade och tillräckligt stora för att verkligen synas.

En svagare punkt är overallens förmåga att hålla sig ren, vilken till stor del verkar bero på overallens färg. De lila testexemplar har med en vanlig tvätt blivit som i nyskick i igen, även om torktiden bedöms som relativt lång. Med de ljusblå overallerna - en fin färg som i övrigt varit mycket uppskattad av familjerna - håller inte måttet. De blå partierna suger åt sig sand och efter tvätt skiftar tyget i varierande grader av mörkt. Funktionen påverkas inte, men overallen ser väldigt tråkig ut. Ihop med att overallens ytskikt snabbt blir blött så är detta ett område som behöver förbättras. För overallerna i sortiment AW 2018 meddelar PoP att man har bytt ut färgerna mot mörkare nyanser för att slippa problemet med att ljusare tyget sög åt sig smuts De starkaste sidorna hos Polarn O Pyrets overall är att den är varm och enkel för barnet att ta på sig, vilket gör att prisvärdet ändå blir bra.

+Varm och bekväm för barnet, lång dragkedja som går ned på benet, står emot slitage väldigt väl
Blir blött på utsidan, vissa tyger missfärgas av smuts och tvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

13. Mikk-Line Nylonwear

Precis lagom varm och mjuk vinteroverall som är lätt för barnet att ta på sig själv och lätt att leka i

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Nylan taslan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 3000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, dock ej i armhålan Tillgängliga storlekar: 74 - 140 cl Tillgängliga färger: Marinblå och lila Impregnering: Nej Foder: Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Overholder REACH

Mikk-Line Nylonwear är en varm och mjuk vinteroverall med en passform som tillåter god rörelseförmåga. Den är något bylsig i midjan på smalare barn då det inte finns något sätt att dra åt den. Overallen är lätt att ta på sig och är tillräckligt stor i storleken för att kunna användas hela vintern ut. Både ärm- och benslut har fungerat utan problem, varken för tighta eller för slappa. Overallen andas väl, barnen blir inte svettiga och fukt stängs inte in innanför overallen när barnet leker i den. Den lyckas också effektivt hålla kalla vindar ute. Kragen uppfattas som en aning vid och man kan därför vid kallt väder behöva komplettera med en halsduk. Vad gäller Mikk-Lines värmehållande förmåga så finns det inget som behöver förbättras. Samtliga barn har haft en alldeles lagom kroppstemperatur och aldrig klagat på att ha frusit. Ett lager vanliga kläder under overallen har räckt utmärkt för att hålla värmen.

I overallens benslut finns en inre resår som håller byxbenet på plats runt skon. Det finns också fothällor i gummi. Byxbenets yttre tyg går dock inte att dra åt, vilket gör att det tenderade att släpa i marken och nötas när tyget blivit blött och tungt. Genom de små hål som då uppstod har sedan vatten kunnat ta sig in i byxbenen på två av overallerna. Den tredje har inte läckt in. I övrigt har väta stannat ytligt i overallen. Slittåligheten får lite blandade omdömen. En söm i rumpan nöts snabbt delvis bort och färgen har bleknat så att overallen snabbt ser välanvänd ut på knäna. Även Mikk-Lines overall lider brist på reflexer, precis som de flesta andra modeller som medverkar i testet. Speciellt på benen och på ryggen skulle familjerna gärna sett fler av dem.

Overallen kan tvättas och torkar relativt snabbt efteråt. I början av säsongen räckte det ofta med att borsta av den, men när yttertygets ruggats upp av användning så fastnade sand och smuts bättre. Då behövde overallen en omgång i tvättmaskinen för att bli ren. Viss tvättpåverkan har också märkts av, i form av att färgen bleknat något och att ytskiktet släpper in mer fukt. Mikk-Lines design får medelbetyg. Lite för tråkig färg och ser lite för bylsig ut, tycker familjerna. Men de poängterar också att samtliga barn verkligen har tyckt om att ha sin vinteroverall på sig och valt den framför andra vinterplagg som funnits tillgängliga. Förstärkt tyg och annan design av byxbenen efterlyses såldes, medan barnens förtjusning i overallen och att den håller värmen väldigt väl visar sig vara Mikk-Line Nylonwears utan tvekan starkaste sidor.

+Lätt för barnen att ta på sig, precis lagom varm och mjuk, bra rörelseförmåga
För få reflexer, hål nöts upp på byxbenen, tyget ser slitet efter en säsong
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

14. Kuling Trend

Smidig och rymlig overall som är enkel att hålla ren och står emot vatten

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: 100% Polyester Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 140 cl Tillgängliga färger: Leopard, Dusy Blue, Primerose Pink, Forest Green, Peach Melba, Red Apple Impregnering: Bionical Finish ECO Foder: 160 g Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°, men overallen och miljön mår bäst om torkskåp undviks

Kuling Trend är en smidig och stilren vinteroverall. Passformen är ganska tight men ändå följsam. Barnen kan röra sig som vanligt med overallen på. Overallens ärmar är något korta och blir urvuxna snabbare än övriga delar. Overallen känns lätt och smidig, och barnen blir inte svettiga av att ha den på sig. Den är vindtät. Kragen på Kuling Trend får godkänt men kunde göras något högre, då den i nuläget behöver kompletteras med halsduk vid kallare väder. Vad gäller den värmehållande förmågan så har hälften av barnen känts lagom varma när de varit ute i vintern med Kuling Trend, medan andra hälften tenderat att bli kalla. Har man barn som redan är varma av sig så verkar overallen fungera bättre för dem än vad den gör för frusna barn.

Snölåsen i ärmar och ben får mixade betyg. Visserligen har byxändarna en rejäl resår med inre gummiskikt för att byxbenet ska stanna kvar runt skon. Men det gummit har blivit slitet och släpar i marken i slutet av säsongen. I ärmarna finns en tunnare mudd som fungerar väl, så länge ärmen inte blivit för kort, för då är gliporna oundvikliga. Kuling Trend håller i grunden tätt mot vatten och har fungerat väl för barnen att leka med även i slask. Men slittåligheten får rakt igenom underkänt. På samtliga fyra overaller som har testats har tyget vid knäna gått sönder och vadderingen har ibland fallit ut. Sömmarna på knäna bedöms vara alldeles för snävt sydda och därför har de spruckit upp mer eller mindre omgående. Eftersom att det uppstått stora hål på knäna har det varit mycket lätt för vatten att tränga in den vägen, så barnen har dessvärre blivit blöta när de haft overallen på sig. Det är synd att overallen drabbats av denna konstruktionsmiss då tyget i sig verkar mycket tåligt och i övrigt är i bra skick när vintern är över.

Även banden under skorna känns slarvigt ditsatta. Knappar har lossnat och själva banden, i gummi, har brustit. Kuling Trend får godkänt för mängden reflexer, men fler borde placeras ut på overallens rygg- och bröstparti. Det har varit enkelt att hålla overallen ren. En familj beskriver den som så gott som självrengörande då damm och sand faller av eller snabbt borstas bort. Trend får tvättas i maskin och torkar relativt snabbt. Utseendemässigt är overallen enkel men fin. Barnen har alla tyckt om att ha overallerna på sig, men föräldrarna är inte lika förtjusta i det dåliga prisvärdet. En overall ska kunna hålla åtminstone en säsong innan den faller i bitar. På Kuling Trend sprack knäna genomgående upp och overallen kan därför inte anses vara värd sitt pris så som den är konstruerad idag.

Tillverkarens kommentar: De modeller som säljs 2018 har fått tätare och kraftigare sömmar, justerbar midja samt högre vattenpelare.

+Smidig och samtidigt rymlig passform, bra tyg som står emot nötningar, bra motstånd mot vatten
För snävt sydda sömmar som gör att knäna spricker upp, för korta ärmar, för tunn för att hålla frusna barn varma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Viktiga egenskaper hos en barnoverall

För att utse vilken overall som blir bäst i test i respektive prisklass har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i ett flertal kategorier. Nedan kan du läsa i detalj om dessa egenskaper med förklaringar till hur och varför de är viktiga och även få råd om vad som är viktigt för just ditt barns behov.

Vattentäthet
Vattentathet 150x286

Det finns på marknaden en mängd olika material som är vattentäta och olika barnoveralltillverkare använder olika material. När man mäter vattentäthet mäter man i branschen traditionellt hur hög vattenpelare ett material klarar. För att förstå vad detta innebär kan man tänka sig ett flera meter högt glasrör som är öppet i båda ändar. Man ställer glasröret med ena änden ned mot materialet för vilket man vill mäta dess vattentäthet och den andra änden uppåt. Sedan fyller man på med vatten uppifrån och ser hur fullt röret hinner bli (det vill säga hur hög pelaren av vatten i röret hinner bli) innan vattnet tränger igenom materialet i botten på röret.

Branschkravet för att ett plagg ska klassas som vattentätt är 1 300 mm, det vill säga 1,3 meter. Vissa prestanda-overallers material påstås klara vattenpelare ända upp till 20 000 mm, det vill säga 20 meter! Även om det egentligen borde vara svårt att motivera vad en vattentäthet på över 4000-5000 mm har för praktisk nytta, visade vårt test att overaller med extremt höga värden för vattentäthet även var de vattentätaste och motstod väta extremt väl. Den overall som blev bäst i test hade ett värde på hela 10 000 mm. Samtidigt motstod flera overaller med en påstådd vattentäthet på 8000 mm inte väta tillräckligt väl.

Att overallens material är vattentätt innebär dock inte att overallen nödvändigtvis är vattentät. Förutom öppna ändar som byx- och ärmslut samt halslinningen kan vatten även tränga in genom blixtlås eller i sömmar. Därför ska overallen ha så få sömmar som möjligt och de sömmar plagget faktiskt har ska vara tejpade, vilket alla overaller i testet hade. Blixtlås ska dessutom ha en nedfällbar skyddande kant. Allt för att hindra att vatten eller fukt tränger igenom. Flera av de overaller vi testade hade en utmärkt vattentäthet och hade därför inte bara ett tillräckligt vattentätt ytmaterial. De hade alltså även tillräckligt skyddade byx- och ärmslut etc. för att vattnet inte skulle tränga i den vägen.

Värmehållningsförmåga

Värmehållningsförmågan är för de flesta jämte vattentätheten den viktigaste egenskapen hos en overall. Den bestäms främst av materialet och kvaliteten på overallens foder. En god värmehållningsförmåga är naturligtvis viktigare ju kallare klimat overallen ska användas i. Ju länge norröver man bor i detta avlånga land, desto viktigare bör värmehållningsförmågan bli inför ett overallval. En overalls värmehållningsförmåga står ofta motsats till dess andningsförmåga och dess rörlighet. Ju bättre värmehållningsförmåga, desto sämre andningsförmåga och rörlighet. De allra bästa overallerna har dock såväl en god värmehållningsförmåga som andningsförmåga och rörlighet.

Vissa overaller har löstagbart foder vilket gör att overallen då kan börja användas redan på hösten och sedan fortsätta brukas ända fram till långt in på våren.

Vindtäthet

Vindtäthet är en egenskap som är nära besläktad med värmehållningsförmåga, då den senare ofta är beroende av den första. När man vill veta hur mycket utomhusluften kyler mäter man köldeffekt. Förutom temperaturen påverkar ju även vindens styrka köldeffekten. Om det till exempel är - 10°C ute och det samtidigt blåser 10 m/s, motsvarar denna köldeffekt en temperatur på - 30°C när det är vindstilla. För att en overall ska kunna hålla värmen i alla väder måste den alltså vara tillräckligt vindtät. Samtidigt ska den helst också ha en god andningsförmåga och de bästa barnoverallerna uppfyller både dessa krav.

Förutom ett vindtätt material är det viktigt att vinden inte hittar in i overallens öppningar. Därför bör overallen vara utrustad med ärm- och ben-mudd, då kall luft annars lätt sugs in i ärmarna och längs byxbenen och kyler ner barnet. Vissa overaller har ärm-mudd i ärmarna med hål för fingrarna. Ärm-mudden är till för att ärmen ska sluta tätt mot armen och hålla inne värmen. Ett potentiellt problem med detta kan vara att mudden som sticker fram under ärmen då kan suga åt sig vatten. Barn med en förkärlek för att stoppa fingrarna i vattenpölar och liknande kan därför få problem med att dessa ärm-mudd blir blöta och kyler ner barnet.

Andrahandsvärde

Andrahandsvärdet på en barnoverall blir en allt viktigare egenskap för många konsumenter. Speciellt sedan Internet har gjort att man som säljare idag får mycket bättre betalt för en begagnad overall än tidigare, då man nu kan nå ut till så många fler potentiella köpare. Ofta är det de mer exklusiva barnoverallerna som har höga andrahandsvärden då de har en så god hållbarhet och inte blir lika utnötta som billigare overaller. En overall med ett högt andrahandsvärde kan därför bli en mycket bra affär för föräldern även om den har ett högt inköpspris. Detta då andrahandsvärdet kanske bara blir några hundra konor lägre än inköpspriset. Faktum är att andrahandsvärdena på många overaller idag är så höga att man som köpare ofta lika gärna kan köpa en helt ny overall i butik. På så vis kan ens barn få använda en mycket bra overall, med alla fördelar det innebär, utan att det behöver kosta mer än en mycket billig overall kostar. Overaller med höga andrahandsvärden håller i regel en mycket hög kvalitet. Därför kan man som förälder tack vare Internet-försäljning etc. ofta göra en mycket god affär genom att köpa en premium-overall i butik och sedan sälja den vidare när barnet vuxit ur den. Det behöver faktiskt inte bli dyrare än att köpa en billig ”budget”-overall för några hundralappar. Samtidigt får ens barn åtnjuta alla de fördelar det innebär att kunna använda en kvalitetsoverall, såsom passform, vattentäthet, värmehållningsförmåga etc.

Slitagetålighet

Slitagetåligheten är nära besläktad med andrahandsvärdet på en overall. För att en overall ska få ett högt andrahandsvärde måste den ju naturligtvis hålla för att kunna säljas vidare i gott skick. Den typ av overaller man billigt kan köpa på stormarknader för några hundralappar har i regel en hållbarhet som är betydligt kortare än de kvalitetsoveraller som kostar en bit över tusenlappen. Att välja en billig overall blir därför inte så billigt som man kanske tror, då den billigare overallen har en betydlig kortare livslängd än den dyrare kvalitetsoverallen. Speciellt om barnet har småsyskon som annars kan ärva sitt storasyskons overall eller om man planerar att sälja overallen när barnet växer ur den. En overall med god hållbarhet har nämligen ofta även ett högt andrahandsvärde. Förutom att en kvalitets-overall nöts mindre än en ”budget”-overall, har den i regel dessutom bättre prestanda i allmänhet vad gäller t.ex. värmehållningsförmåga, andningsförmåga, passform etc.

Rivkraft

Rivkraft är overallens förmåga att motstå revor om plagget fastnar i någonting vasst. Barn är generellt sett inte bara mer aktiva än vuxna utan därtill sällan speciellt rädda om sina kläder. De fastnar därför lätt med kläderna i olika saker, i synnerhet om de leker utomhus, t.ex. i skogen eller på en lekplats. Därför är det viktigt att en bra overall är gjort av ett material som är tillräckligt starkt för att inte slitas sönder när barnet väl fastar i något. Oftast är det grenar och andra träföremål barn fastnar i utomhus, men tyvärr är även metallföremål inte helt ovanliga orsaker till revor. En bra overall bör klara att barnet fastnar i grenar, rötter och brädor. Att stå emot en järnspik kan dock vara för mycket för även de mest rivtåliga av overaller. Vassa metallföremål får dock inte förekomma i närheten av platser där barn leker och därför borde revor orsakade av spikar, metallskrot etc. inte vara ett problem om ditt barn inte leker på olämpliga platser.

Andningsförmåga

Andningsformaga 100x229En overalls andningsförmåga är viktig på grund av att den släpper ut fukt och därmed håller barnet torrt. Om barnet vid till exempel lek svettas eller vatten på något sätt kommer in i overallen gör en bra andningsförmåga att denna fukt sipprar ut ur overallen. Om overall inte har en tillräckligt bra andningsförmåga kommer denna fukt istället att stanna kvar och riskerar då att kyla ner barnet när det är inaktivt och då inte själv värmer upp sin kropp på samma sätt. Dessutom vet de flesta hur jobbigt det kan kännas att bära ett plagg som är blött på insidan och inte vill torka. Som liknelse kan man jämföra ett par jeans goda andningsförmåga med ett par läderbyxors dåliga andningsförmåga.

Det råder ofta ett motsatsförhållande mellan andningsförmåga och värmeisolering. En overall med god andningsförmåga har därför ofta sämre värmeisolering och tvärtom. Det paradoxala med detta blir här att en overall med mycket hög värmeisolering kan ha sämre värmehållningsförmåga än en overall med god andningsförmåga. Det finns dock även riktigt bra overaller som har såväl bra andningsförmåga som bra värmeisolering.

Kläderna barnet bär under sin overall påverkar också andningsförmågan och därmed värmehållningsförmåga. Med rätt kläder under overallen kan även en overall med sämre andningsförmåga prestera bra och med fel kläder under kan även overall med bra andningsförmåga prestera dåligt.

Säkerhet

Säkerheten är en ofta lite bortglömd men alltjämt mycket viktig aspekt i bedömningen av en overall. Mer grundläggande säkerhets-funktionalitet, som att overallen inte har några lösa snören eller annat som under olyckliga förhållanden kan bli dödsfällor för barnet är naturligtvis viktiga. Denna typ av säkerhetsrisker är dock idag (som väl är) ovanliga, då branschen lärt sig av de olycksfall som skett och därför skyr allt vad snörning och liknande heter. Istället är det idag synligheten som är den vanligaste svagheten ur säkerhetssynpunkt bland moderna overaller. Att en overall syns väl är nämligen viktigt för barnets säkerhet. Reflexer är den kanske viktigaste faktorn för en god synlighet under vintern, speciellt i trafiknära miljöer. En overall bör ha flera reflexer på olika delar av overallen, så att minst en reflex är väl synlig oavsett barnets position och varifrån betraktaren ser barnet. Reflexer på armar och ben syns extra bra då reflexer i rörelse syns lättast.

För bästa synlighet duger det dock inte med tillräckligt många samt rätt placerade reflexer. Även overallens färg är viktig för synligheten, åtminstone när det är ljust ute. Även om det oftast är mörkt i Norden under vintermånaderna är det fortfarande ljust en stor del av dygnet, speciellt under dagtid då barnet ofta är utomhus. I dagsljus krävs därför en färg som sticker ut från omgivningen för att overallen ska ha bästa synlighet. Även vid skymningsljus (som i Norden råder under extra lång tid) är väl synliga färger lika viktiga som reflexer. En god synlighet i dagsljus är dock inte bara viktigt ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Om barnet skulle försvinna i skog och mark kan en overall som är väl synlig i dagsljus rädda liv. Att hitta barnet innan mörkrets inbrott är ofta livsavgörande då den kalla vinternatten snabbt kyler ner barnet. Flera är de barn vars liv troligen kunde ha räddats om de haft på sig väl synliga overaller. Ofta får dock synligheten stå tillbaka för att ge overallen moderiktiga färger då såväl tillverkare som föräldrar inte beaktar färgens vikt för synligheten. Flera tillverkare erbjuder dock minst ett färgglatt alternativ av de olika färgval som ofta finns för en given overallmodell.

Passform

Passformen är en annan egenskap som är viktig i bedömningen av en overall. Det är inte lätt att skapa en overall med exemplarisk passform. Speciellt med tanke på att olika barn har olika kroppsform och det faktum att overallen ska bäras av en växande individ. Dessutom ofta under en hel vintersäsong då barnet kan växa flera storlekar. De senaste åren har vi dock sett en imponerande utveckling mot allt fler overaller som har en allt bättre passform, åtminstone bland kvalitetsoverallerna.

En overall med bra passform ska vara lätt att trä på barnet för föräldern, men också av barnet självt. Muddarna ska vara tillräckligt stora för att barnet ska kunna ha handskarna på när man tar på overallen och overallens ben ska vara lätta att dra över skorna. Helst ska man även kunna ha skidpjäxor under overallen. Samtidigt ska overallen sluta tätt vid såväl handleder som anklar. Som en följd av att barnen dels blir starkare, dels får förbättrad motorik då de blir äldre bör overallerna designas med detta i åtanke. Detta innebär att muddarna bör vara mindre åtsittande för små barn och mer åtsittande för äldre barn. Om detta inte görs finns det enligt vår erfarenhet en risk för att muddarna blir för åtsittande eller för lösa. Vanligast är att muddarna blir för åtsittande för de minsta barnen.

Det är också viktigt att kragen sluter åt ordentligt, samtidigt som den inte får strypa barnet. Kragen ska inte heller vara så hög att den trycker upp mössan i nacken. Blixtlåset ska nå ända upp till krag-slutet, så att inte halsen blottas och kall luft läcker in och kyler ner barnet, vilket kan förstöra värmehållningsförmågan på en annars varm overall. För bästa passform får en overall också gärna ha funktioner för att finjustera overallens storlek. En sådan funktion är justerbar snörning i midjan, så att overallen sitter åt lagom mycket och inte glider ned. En annan funktion är justerbar snörning i byxsluten för att anpassa byxlängden och förhindra att overallens byxben glider ner och kommer i vägen för barnet och slits ut. Funktioner som justerbar snörning kan bidra till att en overall passar en hel vintersäsong trots att barnet växer flera storlekar i sina andra kläder. Overallen bör även ha resår under fötterna för att hålla skorna på plats.

Rörlighet

Utomhuslek, med all den rörelse det innebär, ger en mycket god träning och bygger upp barnets muskler, koordination etc. Därför är det viktigt att kläderna inte hindrar barnens rörelser. Samtidigt är inte nödvändigtvis den overall som väger minst och är mjukast den bästa för ditt barn. Förväntar man sig att vintern inte blir så kall, passar det kanske bättre med en tunnare och lättare overall med mer rörlighet. Tror man däremot att vintern kommer bli desto kallare, är kanske en lite tyngre och stelare overall med mer värmande foder att föredra.

Då Sverige är så avlångt i nord-sydlig riktning avgörs ofta overallvalet av var man bor i landet. I den sydligaste delen av Sverige räcker många gånger en lättare overall, med mindre foder och därmed bättre rörlighet, för att hålla barnet varmt. I norra Sverige, där man måste prioritera värmehållningsförmåga, får man istället ofta tumma lite på rörligheten för att få en tillräckligt varm overall. I Mellansverige, där de flesta svenskar trots allt bor, är valet inte lika lätt då klimatet varken är lika milt som i Skåne eller kallt som i Norrland. Riktigt bra overaller håller dock barnet varmt även vid riktigt låga temperaturer utan att rörligheten försämras nämnvärt.

Att overallen har justerbar snörning i midjan och byxsluten kan också vara bra för rörligheten, om det innebär att detta förhindrar overallen från att glida ner över fötterna.

Rengöring

Rengoring 150x428En overall utsätts för mycket smuts då barn, tvärtemot oss vuxna, ofta njuter av att leka i vatten, lera, jord, sand etc. Att overallen då är tvätt- och torkvänlig är därför viktigt. På de bästa overallerna fastnar smutsen knappt då de likt teflonpannor stöter den ifrån sig. Om smuts väl fastnat på dessa overaller går den lätt att tvätta bort och ofta räcker det med att duscha av overallen eller i skölja den i handfatet.

Även de mest smutsavstötande overallerna kan dock behöva tvättas ibland, till exempel om barnet gjort på sig i overallen. Moderna overaller är dock ofta tyvärr inte så tvätt- och torkvänliga som man skulle önska. Detta beror inte minst på att många av de olika overallernas vattentäthet (och i vissa fall även andningsförmåga) bygger på ett vattentätt membran, som ligger likt en tunn film nära overallens ytskikt. Denna beläggning (ofta kallad coating) är tyvärr ganska känslig, speciellt för värme vilket kan få den att förstöras helt eller försvagas. Det är ofta detta som händer om man tvättar overallen med sköljmedel eller på för hög värme i en tvättmaskin eller torkar den på för hög värme i ett torkskåp eller en torktumlare. Vanligt är också att tejpen som täcker sömmar skadas och lossnar ifall overallen utsätts för höga temperaturer.

På grund av denna problematik ska man maskintvätta sin overall så sällan som möjligt och om man gör det är det viktigt att man inte har för hög tvätt-temperatur. Likaså gäller att inte maskintorka overallen mer än nödvändigt och vara försiktig med temperaturen även då. Naturligtvis ska man alltid vara noga med att följa tvätt-instruktionerna noga för att inte riskera att förstöra overallen. Många tillverkare rekommenderar också att man impregnerar overallen med impregneringsmedel när man tvättat den några gånger, för att förlänga livslängden på den vattentäta hinnan. Detta är i regel lätt gjort och något som verkligen kan göra skillnad.

När overallen blir smutsig kan man ofta rengöra den utan att behöva maskintvätta den genom att låta overallen torka och sedan bara torka av smutsen med en trasa eller hushållspapper. Detta är speciellt sant för de bästa barnoverallerna då smutsen har väldigt svårt att hålla sig kvar på dessa overallers ytmaterial. De bästa overallerna klarar dock både maskintvätt och maskintorkning med förhållandevis höga temperaturer utan att förlora sin vattentäthet.

Design

Designens viktigaste aspekt är nog för de flesta att overallen ser bra ut. Samtidigt får inte overallens design gå ut över dess funktionalitet. Det kanske vanligaste exemplet på hur modet kan påverka overallens funktionalitet negativt är färgerna. Ofta är färger i vilka barnet inte blir så synligt trendiga och för att möta konsumenternas efterfrågan säljer tillverkarna overaller i exempelvis grått, som är en mindre synlig färg. Det är naturligtvis svårt att klandra tillverkarna för detta, då de bara producerar vad de tror att kunderna vill ha. Vissa tillverkare som är medvetna om denna problematik har dock alltid färgglada overaller i sitt sortiment. Ibland Design 200xsom komplement till de mer trendiga färgerna när väl synliga färger inte är så trendiga.

Om overallen har en luva ska den helst bilda en vindtunnel som håller ute blåst, regn och snö. Den bör även kunna tas av för att inte hindra barnets synfält. Helst ska luvan även kunna anpassas till barnets huvudstorlek.

Dragkedjan ska vara lång för att underlätta av- och påklädning. På overaller för mindre barn kan det vara praktiskt med två dragkedjor om detta innebär att det blir lättare att ta på och av overallen.

Det får gärna finnas extra foder och tyg på skinkorna. Förutom att hålla barnet varmt när det sitter på ett kallt underlag så kan extrafodret nämligen fungera som en stötdämpare om barnet faller på stjärten.

Yttertyget bör inte ha en för glatt yta då barnet i så fall lätt glider på sin overall vid snöigt eller isigt underlag. Tyget får därför gärna vara grovt men ska samtidigt göra det svårt för smuts att få fäste på dess yta.

Utgångna produkter

Hummel Powder

Varm och mycket slittålig overall som tål lek i slask och andas effektivt

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: ja – fullt tejpade sömmar Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 98 - 140 cl Tillgängliga färger: 2 för flicka / 2 för pojke Impregnering: 100% fluorine free water repellant finish Maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: låg (1prick)
Hummel Powder

Hummel Powder är en vinteroverall som överraskar med dess väl genomförda egenskaper, som uppfyller krav utöver vad man kan vänta sig med tanke på den väldigt rimliga prislappen. Utseendemässigt är Powder kanske inte ett plagg som förför, men om man är ute efter något praktiskt och funktionellt så är detta en fullträff. Passformen är rymlig men normal i storlek. Barnet kan röra sig som vanligt och påklädning genomförs till största delen utan bekymmer. Bensluten kan enkelt träs över vinterskon. Ärmöppningen har dock en mudd som är lite väl snäv och mycket svår att få över en vante. Overallen känns lätt och är följsam. Ventilationen har fungerat på toppnivå. Inte ens de varmare dagarna i övergången mellan vinter och vår har barnen blivit svettiga efter intensiv lek. Overallens vindtäthet är utan anmärkan. Kragen är att anse som medelhög, den skyddar mot det mesta men kan ibland behöva kompletteras med en fuskpolo.

När man tänker på vinteroveraller så är ofta den värmehållande förmågan det första som dyker upp i tankarna. Hummel får högsta betyg från samtliga testfamiljer och lyckas väl med att hålla barnet precis lagom tempererat. De kallaste dagarna används en extra fleecetröja under, annars har det räckt gott och väl med ett lager vanliga kläder. Vattentåligheten upplevs också vara väl. Själva overallen kan bli blöt men vätan tar sig aldrig in till barnet. De tighta muddarna i ärmarna gör det omöjligt för snö att läcka in där. Overallens benslut kunde haft något mer än bara resår men har ändå gjorts sitt jobb med att hålla tätt. Slittåligheten hos Hummel har hållit hög nivå, detta trots en i perioder snöfri vinter då markens främst täckts av hård is och grus. Ingen overall har påverkats av slitage mer än några noppor på knäna och ser efter en tvätt ut som ny igen. Varken hål eller nötningar kan hittas. Banden under skorna utgörs av gummi och fästs med knappar. Såväl band som knappar har suttit på plats hela vintern. Som en bonus medföljer extra band för den dag då de befintliga till slut nötts av.

Hummel har en godkänd mängd reflexer men skulle med fördel kunna utöka både antal och storlek på rygg och ärmar. Reflexerna har inte nötts nämnvärt. Powder är enkel att tvätta, torktiden är normal och all smuts har försvunnit. Overallen har inte blivit tvättpåverkad vare sig vad gäller färg eller fuktmotstånd. Dess brister, utöver ärmens muddar och brist på reflexer, är en lite tråkig design. Kvaliteten är genomgående på toppnivå och overallen har varit populär hos barnen som använt den. Varm, vindtät, välventilerad och vattentålig –  Hummel Powder är precis allt som en bra vinteroverall ska vara.

+Varm och mycket slittålig, tål lek i vatten och slask, andas effektivt
Tighta ärmmuddar, för få och för små reflexer

Gneis Supershape (2017 års modell)

Färgglad och snygg overall med fantastisk passform och mycket god ventilation

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 98 - 164 cl, samt More Space 128-164 cl Tillgängliga färger: 15 färger Black-Green, Blue, Blue-Dk Blue-Black, Dk Blue, Cerice, Cerice-Dk Cerice-Grey, Green, Dk Green, Green-Dk Green-Black, Multi, Orange, Petrol, Petrol-Orange, Purple, Red Impregnering: Bionic ECO Finish (Fluorkarbonfri) Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°
Gneis Supershape 2017

Gneis Supershape är en vinteroverall med en helt formidabel passform som verkligen bjuder in till härlig lek i snön. Den är lätt och mycket smidig. Supershape är också lätt att klä på barnet och rymmer flera lager kläder under om det behövs. Snölåset i ärmarna kan justeras med kardborre. Öppnas den upp är det lätt att få igenom en vantbeklädd arm. Benöppningarna är något knepigare och får blandade omdömen, enkla för en vuxen men för knepiga för en sexåring att dra över skon själv. Dragkedjan är däremot lättdragen för barn i alla åldrar. Gneis Supershape gör ett ypperligt jobb med att håll vind ute men ändå ventilera väl så att barn som brukar bli fuktiga under ytterkläder aldrig blir svettiga. Overallens krage är bred och hög och skyddar nacken väl från kalla vindar. Kyligare dagar har de flesta barn fått på sig ett extra underställ, även barn som normalt är frusna av sig kan behöva något extra. Men vid vanligt vinterväder så räcker det med vanliga kläder. Barnet hålls ändå lagom varmt i Supershape.

Förmågan att stå emot slask och väta är överlag god. Ett testexemplar av Gneis Supershape upplevdes dock i slutet av säsongen, när det var som mest blött ute, ha blivit fuktiga på knä och lår. Övriga overaller släpper aldrig igenom väta in till barnet och får toppbetyg. Snölåsen gör ett effektivt jobb med att hindra snö från att nå in i ärm eller ben. Hällorna i gummi som ska träs under skon för att hålla overallen på plats överraskar i kvalitet. Efter en hel vinter har inte en enda lossnat och gummit ser ut som nytt. Supershape saknar tyvärr en riktigt bra funktion för att spänna åt byxbenen, vilket resulterat i att två av overallerna har fått mindre hål i bensluten när barnet trampat på tyget. En overall har även fått två mindre revor där barnet ser ut att ha fastnat i något vasst. Vintern var dock snöfattig och overallerna har använts mycket på is och grus och får därför anses ha klarat slitaget förhållandevis bra.

Reflexerna är små men syns hyfsat i mörkret. Några ytterligare på bröst och rygg hade dock varit att en förbättring. Supershape är smutsavvisande på de förstärkta delarna, medan det mer färgglada tyget upplevs svårt att få helt rent. Även efter tvätt i maskin kvarstår en viss solkighet och smuts är också svår att få bort ur resåren i midjan. Utseendemässigt är Gneis Supershape mycket uppskattad med sina starka färger som syns väl, och barnen har alla tyckt om att använda den. Prisvärdet dras ned något av bensluten som upplevts som både tighta och svåra att spänna åt så de inte kan trampas på. Gneis Supershape hyllas i övrigt för den oslagbara passformen och allmänt goda kvaliteten som gör att aktiva barn kan åka skidor, skridskor och bygga snögubbar helt utan att hindras i rörelserna, frysa eller bli blöta.

+Fantastisk passform, mycket god ventilation, väldigt snygg och färgglad design
För få reflexer, benslut som snabbt slits, svår att få helt ren

Bergans Snötind Insulated (2017 års modell)

Slittålig overall med fantastiskt passform, varm och smidig att leka i

Testår: 2017 Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80- 128 cl Färger: Red, Navy, Cerise Impregnering: Ja (Pfoa-fri) Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Information saknas
Bergans Snotind Insulated

Bergans är ett norskt märke och när man vet att ett funktionsplagg kommer från Norge sätts ribban automatiskt extra högt. Storleksmässigt är Snötind Insulated normalstor men passformen är riktigt utmärkt och overallen får lovord för hur smidighet kombineras med rymlighet. Barnet leker lika lätt utomhus med overallen på som inomhus i byxa och tröja. Snötind Insulated har låg vikt och är mycket följsam i modellen. Benöppningarna är rymliga och enkla att dra över skon. Ärmöppningarna är något tightare men kan också dras över en hand med vante. Att overallens dragkedja är snedställd gör det mer bekvämt vid barnets hals än när den avslutas mitt fram. Det har också underlättat när man som förälder klär på sitt barn. Men när barnen ska klä sig själva så har de haft svårt med att lyckas dra upp dragkedjan. Tanken är således god men i praktiken blir dragkedjan tyvärr ett av Snötind Insulateds få minus.

Idén med en tunn och lätt modell som Bergans Snötind Insulated är att man ska klä på barnen enligt lager på lager. Detta har också fungerat väldigt väl. Med extra underställ de kallare dagarna hålls barnets kropp i precis lagom temperatur och overallen ges högsta betyg för värmehållning. Ventilationen är också den mycket god. Trots många lager kläder har barnen aldrig blivit svettiga. Snötind Insulated håller effektiva kalla vindar utestängda. Overallen har en krage med väldigt god passform, dock är den lite tunnare i materialet så vid många minusgrader kompletterar man gärna med fuskkrage. De snöstopp som finns är resår i ärm och ben. Bensluten kan även regleras i vidd. Snötind Insulated har aldrig släppt väta igenom yttertyget och är man noga med vante över armen och gummibandet fäst under skon kommer i snö in där heller. Men i och med att ingen mudd finns så kan snö ibland lyckas ta sig igenom öppningarna.

Snötind Insulated är inte bara enkel att leka i, den tål leken väl. När våren anländer kan man ana att knän och rumpa blivit lätt ruggade men det har inte uppstått några hål eller andra revor. Gummibandet som ska träs under skon är även de i mycket fint skick. Reflexerna på bensluten är lite nötta men fortfarande funktionsdugliga. Reflexerna är placerade på rätt ställen på overallen men kunde göras betydligt större. Snötind Insulated är enkel att hålla ren och torkar snabbt efter tvätt. Både barn och föräldrar är mycket förtjusta i overallen och om barnen haft flera overaller har Snötind Insulated varje gång varit favoriten. Bergans Snötind Insulated är utan tvekan en väldigt dyr overall men har man ekonomin för den så blir man mer än nöjd.

+Fantastisk passform, mycket smidig, varm och slittålig
Dyr, snedställd dragkedja som är svår för barnet att dra upp

Reima Stavanger (2017 års modell)

Vattentålig overall som är varm och mjuk samt har en snygg och smidig design

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 8 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 92 - 140 cm Tillgängliga färger: Pink, violet, grey, black, dark orange, denim blue, navy Impregnering: Bionic Finish Eco Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 °C Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 50 °C
Reima Stavanger

Reima som varumärke är för många redan förknippat med vinterplagg av kvalitet och med overallen Stavanger lyckas man uppfylla förväntningar med råge. Storleksmässigt uppfattas Stavanger som normal, möjligtvis något kortare i ärmarna, men rymlig nog för att kunna räcka en hel säsong. Dragkedjan har fungerat felfritt. Ben- och ärmöppningarna har gått att dra över skon eller en vantbeklädd hand utan att det blivit för tight. Benen kan spännas åt extra med knappar, något som också förenkelt vid påklädning. Stavanger är inte den lättaste modellen men alla barn har kunnat leka och röra sig som normalt. Andningsförmågan i overallen har för det mesta fungerat utmärkt. De varmaste dagarna i slutet av vintern har Stavanger för vissa barn upplevts som en aning svettig. För vindtäthet får overallen dock högsta betyg. Kragen har fungerat men kan kännas styv mot huden. När den varit för hård så har man valt att komplettera med en lös krage och lämna dragkedjan neddragen en bit.

Precis som man hoppas på från en overall från Reima så är Stavangers värmehållande förmåga utmärkt. Ett mindre barn som sitter mycket stilla kan behöva extra kläder, men barn som leker i snön hålls perfekt tempererade med bara ett lager vanlig byxa och tröja under. Också vattentåligheten har visat sig vara mycket god. Stavanger har aldrig släppt igenom fukt. Det enda som barnen kunnat bli blöta av är om glipor uppstått mellan sko och overall eller mellan vante och overallens arm.  Snölåsen utgörs av resår i ärmarna och därigenom har inget slask lyckats ta sig, inte ens när barnen krälat runt i blötsnö och lera. Också slittåligheten imponerar. Ingen av Stavanger-overallerna har fått hål eller revor i tyget. När vintern är slut är knä och rumpa svagt uppruggat men totaltskicket på overallen är väldigt gott. Alla sömmar är intakta och andra känsliga ställen, som benslut som kan råka trampas på, ser väldigt fina ut. Gummibandet som ska spännas under skon är i väldigt fint skick vad gäller slitage. Det finns dock betänksamheter kring dess exakta placering, då det på en overall väldigt lätt glidit av skon trots att bandet spänts åt maximalt.

Reima Stavanger har en rimlig mängd reflexer, som stått emot slitage väl. Ytterligare reflexer på rumpan och på benen efterfrågas dock för bättre synlighet i vintermörkret. Overallen har gått att hålla fräsch genom att borsta bort sand och smuts, och efter maskintvätt har den blivit helt ren igen. Overallens design har uppskattats högt av både barn och föräldrar, Stavanger uppfattas som klassiskt snygg i fin färgskala och barnen har tyckt om att ha den på sig. Priset är högt men med tanke på den fina kvaliteten och att barnet hålls både varmt och torrt så blir Reima Stavanger ett inköp man inte ångrar.

+Mjuk och varm, mycket vattentålig, snygg och smidig design
Något hård i halsen, fotband som gled av från under skon

Ticket to Heaven Oxford Baggie (2017 års modell)

Varm overall som är mycket tålig mot vatten och slitage samt enkel att hålla ren

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl Impregnering: 100% impregnerad oxfordnylon Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C°
Ticket to Heaven Oxford Baggie

Ticket to Heavens overall Oxford Baggie har i flera år presterat väl men lyckas denna säsong överträffa alla sina tidigare resultat. När vintersäsongen är över rör de främsta klagomål som återstår dragkedjan samt för få reflexer, brister som får ses som petitesser i sammanhanget. Passformen är bra och man ska inte låta sig luras av ordet Baggie i namnet. Visserligen är overallen rymlig men den är inte klumpig, barnet kan röra sig precis som vanligt. Ärm- och benöppningarna har rejäl resår. Benöppningen kan även spännas åt med kardborre och ärmöppningen kan göras snävare med en tryckknapp. Att få overallen över en sko eller vantar är därför enkelt. Det enda aber som finns är att benens innerfoder har lite mycket friktion, så man får lirka extra med barnets fötter för att få igenom dem.

Dragkedjan på Oxford Baggie är visserligen rejäl och lätt att dra upp, men den är också hård och känns vass. Det här är inte en dragkedja man vill ska ligga emot barnets ansikte. Antingen får man dra upp den hela vägen eller se till att ha ett lager emellan. Ventilationen är imponerande, inget av barnen har blivit svettigt i Oxford Baggie. Vindtätheten är superb och kragen är godkänt hög, men på grund av dragkedjan har samtliga barn ändå använt lös krage under. Värmehållningen är i särklass. Vid det allra kallaste vädret kunde man kanske komplettera med ett extra lager men det var inte nödvändigt, och vid normalkallt räckte det utmärkt med vanliga kläder under. Ticket To Heaven Oxford Baggie har aldrig släppt igenom väta genom tyget och ärm- och benöppningar har hållit helt tätt. Vare sig slaskig snö eller långvarig lek i vattenpölar har gjort barnen blöta. Med den här overallen finns således inget behov av att komplettera med galonbyxor i slutet av säsongen.

Efter en lång, hård vinter kan man ana att tyget fått en något ljusare nyans på knäna, och den enbart dekorativa sömmen i rumpan har delvis släppt. Rivtåligheten har varit mycket god, inte en tillstymmelse till hål kan hittas. Till och med gummibanden som ska fästas under skon har överlevt och likaså knapparna de är fästa med. Det är det inte många overaller som kan skryta om. Reflexerna på bensluten är dock rätt kraftigt påverkade av slitage och det ihop med att Oxford Baggie överlag har alldeles för få och för små suffletter gör att man hoppas att Ticket To Heaven kan addera några extra till nästa säsong. Mest fantastiskt är kanske hur smutsbeständig Oxford Baggie är. Lera och skit fäster knappt och det som blir kan borstas bort. Efter en tvätt är overallen åter i nyskick. Ticket To Heaven Oxford Baggie blir snabbt omtyckt av både barn och föräldrar och uppfyller alla önskemål man kan ha på en vinteroverall.

+Håller barnet perfekt tempererad, mycket vattentålig, enkel att hålla ren
För få reflexer, hård och vass dragkedja

Isbjörn of Sweden Penguin (2017 års modell)

Snyggt designad overall som är smidig, håller barnet varmt och tål slask

Testår: 2017 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Padding: Primaloft Black ECO, 60% återvunnen Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, 100% Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: 8 st (PeaksGrey, Mole, Navy, Ice, CandyFrog, Royal, Smoothie, Love) Impregnering: BIONIC Finish Eco (100% flourkarbonfri) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, 40 C° Tål torkskåp: Ja 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C°
Isbjorn of Sweden Penguin 2017

Isbjörn of Swedens vinteroverall har så många goda kvaliteter att det är svårt att gradera dem. Framför allt märks det att detta är ett plagg som verkligen är designat för att användas av barn. Testfamiljerna ger Penguin genomgående höga betyg för smidighet, både vad gäller barnens förmåga att leka och röra sig iförd overallen och för hur enkel den är att klä på barnet. Påklädning underlättas också av att både ärm- och benöppningar har varit lätta att trä över en vante eller sko. Storleksmässigt så upplevs Penguin som något större än normalt. Overallen har en låg vikt och en smidig dragkedja som barnet med lätthet kan dra upp och ned på egen hand.

Penguin är i allra högsta grad en overall tillverkad för en riktig vinter. Med ett lager vanliga kläder under hålls barnets kropp i precis lagom temperatur, även om man tillbringat flera timmar i pulkabacken. Vindtätheten är superb och overallen har en liten krage som skyddar nacken. Drar man inte dragkedjan hela vägen upp behöver man kanske komplettera med en lös krage under. Overallen får toppbetyg för sin vattentålighet. Ingen overall har släppt igenom fukt vid ett enda tillfälle, inte ens när barnet suttit i slaskiga vattenpölar. I ärmarna finns ett inre snöstopp av stretchigt tyg som sluter tätt. Benöppningarna har en gummerad resår. Bandet som ska träs under skon är också av gummi och själva bandet håller länge. Men på två overaller lossnade ena knappen som höll bandet på plats redan efter en kort tids användning.

Precis som med samtliga andra overaller hade vi gärna sett fler och större reflexer på Isbjörn of Sweden Penguin. De som finns blir dock endast marginellt nötta. Vad gäller Penguins allmänna slit- och rivtålighet så är den överlag mycket bra. Overallen har förstärkt tyg där det behovs och alla exemplar ser i stort sett ut som nya ut efter vintern. På ett exemplar uppstår dock små hål precis ovanför där det förstärkta tyget tar slut på byxbenens framsida. Hålen har inte påverkat overallens funktion men kanske borde förstärkningen höjas några centimeter. Penguin är enkel att tvätta och blir godkänt ren efter maskintvätt. Designen uppskattas av såväl barn som vuxna. Alla testfamiljer uppger att de trots det höga priset uppfattar Isbjörn of Sweden Penguin som så prisvärd att de gärna skulle köpa den själva nästa vinter. Det finns få andra vinteroveraller som lika väl som Penguin lyckas kombinera god värmehållande förmåga och vattentålighet med en riktigt lekvänlig passform.

+Smidig, tål slask och vatten, håller värmen utan anmärkning, snygg design
Högt pris, knappar till skobanden släpper snabbt, något kort förstärkning vid knäna

Mikk-Line Nylon Wear (2017 års modell)

Lätt och smidig overall, enkel för barnet att leka i med mycket god ventilation

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74-140 cm Tillgängliga färger: Många Impregnering: Ja Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, låg värme Maximal tork-temperatur: Låg varme
Mikk Line Nylon Wear

Mikk-Lines overall Nylon Wear är normalstor eller möjligtvis något åt det mindre hållet i storlek och passform. Men även de barn som den har suttit en aning tight på har påklädningen funkat smidigt för och vare sig ben- eller ärmöppningar har varit svåra att trä över skor och vantar. Overallen har inte varit tung eller bylsig, så rörelsefriheten och möjlighet till lek och spring har varit god med Nylon Wear. Ventilationen är helt utan anmärkning. Barnen har inte blivit svettiga utan kroppsfukten har släppts igenom effektivt samtidigt som kalla vindar har hållits ute. Kragen upplevs däremot som något låg, i synnerhet om man väljer att ta bort luvan från overallen. Nylon Wear håller värmen men är inte den varmaste modellen i testet. Barn som normalt är lite kyliga av sig kan bli lite kalla och därmed behöva något extra lager kläder under. För barn som av naturen är varma av sig har det dock räckt bra med vanliga kläder.

En varm och slaskig vinter är det viktigt att vinteroverallen också klarar av vatten, speciellt som barn gärna söker sig till pölar när de leker. Mikk-Line Nylon Wear släpper inte igenom väta genom tyget i rumpa och överkroppen, men bensluten håller dessvärre inte alltid helt tätt. Benen har ingen mudd utan en resår som ska hålla overallen nerdragen runt skon. Bandet under är gummi och fästs med knappar. På två overaller har knappar lossnat och bandet gått av ganska tidigt under säsongen. Ärmöppningarna har också endast resår, men den sitter tight och där har snö inte tagit sig igenom. Slitstyrkan hos overallen varierar från exemplar till exemplar. Några ser som nya ut efter säsongen, i synnerhet på överkroppen. Svagare nötningar kan skönjas i rumpområdet och vid knäna. Men på ett exemplar har tyvärr ett flertal hål uppstått och då hålen sitter vid bensluten har det varit enkelt för vatten och slask att ta sig in där igenom.

Fler reflexer önskas, framför allt på bröstet och runt benen. De reflexer som finns är i fint skick utom vid bensluten, där är reflexen både skavd och har lossnat delvis. Mikk-Line Nylon Wear är enkel att borsta av när den blivit lerig eller sandig. Att tvätta den har varit lätt och overallen har torkat över natten så att den kan användas dagen därpå. Funktionalitet och färg på overallen har inte påverkats av tvätt och de fläckar som funnits har gått bort. Hos barnen har overallen varit mycket uppskattad och har upplevts som bekväm och lekvänlig, men för något barn en aning för tunn. För att Mikk-Line Nylon Wear ska bli lika uppskattad ur ett vuxet perspektiv önskas bättre slitstyrka och rejälare sömmar, samt att bensluten blir bättre på att hålla vatten ute.

+Mycket god ventilation, lätt och smidig för barnet att leka i
Hål uppstår i sömmar och vid benslut, för få reflexer

Lego Wear Jadon

Vattentålig overall som står emot slask, är varm och enkel att hålla ren

Testår: 2017 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja – Fully taped seams Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 74 cm – 152 cm (9 mdr. – 12 år) Tillgängliga färger: navy og rød Impregnering: Bionic Finish ECO Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg
lego wear jadon 678

Lego Wear Jadon är en overall med rymlig passform som väcker blandade uppfattningar och generellt uppfattas ha en design som lämpar sig bäst för lite större barn. För de lite mindre barnen kan Jadon upplevas som på gränsen till bylsig, speciellt i midjepartiet. Ärm- och benöppningar är godkända men åt det tightare hållet. Modellen är bra på att släppa ut den fukt som bildas när barnet rör sig och inget barn har blivit svettigt i Jadon. Yttertyget har en god vindtäthet. Kragen är dock inte helt tillfredsställande. Visserligen är den klädd med ett mjukt material men på grund av passformen kan dragkedjan inte dras hela vägen upp och då släpps kall luft in. En overalluva ska kunna lossna lätt, så att ingen stryprisk uppstår om barnet skulle fastna med luvan när det klättrar, men på Jadon sitter luvan kanske lite väl lätt. Att den så enkelt faller av drar också ned betyget för vindskyddet i nacken.

Värme och vattentålighet är Lego Wear Jadons allra bästa egenskaper, och kanske också en overalls viktigaste områden. Barnen har med denna overall känts alldeles lagom varma även efter längre lekstunder i snön. Vid vinterns lägsta temperaturer har det räckt med ett extra lager under. Det finns ingen mudd i ärmarna men den resår Jadon har i ärm- och benöppningar har räckt till för att hålla snön ute. Overallen har klarat sig mycket bra vid slaskväder. Fukt har aldrig tagit sig genom tyget, inte ens när barnen suttit i pölar. Jadons motstånd mot slitage har däremot varierat. Ett par av overallerna har klarar sig helt utan anmärkning men hos en har tyget spruckit upp bredvid sömmen på flera ställen på insidan av benen. Gummibandet som ska träs under skon är rejält och väldigt slittåligt, kanske på gränsen till för hårt då det krävs att man tar i för att få det under skosulan. Knapparna som håller det på plats har dock lyssnat och fått sys dit igen men suttit på plats därefter. 

Reflexerna på Lego Wear Jadon kunde ha varit fler, framför allt på ärmar och ben. De som finns har dock synts och inte slitits av tvätt och lek. Smuts i form av sand och lera har oftast kunnat borstas av när overallen fått torka. Övrigt har effektivt försvunnit av tvätt och overallen har en normal torktid. För ett bättre prisvärde behöver Jadon några justeringar. Att luvan lossnar för lätt, att gummibandet som ska träs under skon har för dålig elasticitet och att passformen inte känns perfekt vad gäller bylsighet och kragen drar ner totalbetyg. Men Jadon är lätt att klä på barnet och lyckas väl med att hålla barnet varmt och torrt, så det finns en bra grund för Lego Wear att bygga vidare på.

+Varm, tål vatten och slask, enkel att hålla ren
Något bylsig passform, för hårt gummiband, kan spricka i tyget

Katvig: Snowsuit Baby

Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 62-98 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Beluga, Surf the web, Wild aster
Katvig Snowsuit 300x400

Danska Katvig profilerar sig som ett märke för medvetna föräldrar som vill köpa högkvalitativa, ekologiska barnkläder. Katvig Snowsuit Baby lever på flera sätt upp till denna image. Den har en bekväm, enkel och modern design med mycket god nöttålighet. Efter en hel vinters påfrestningar syns inga spår. Dessutom tål den maskintvätt och blir som ny, tvätt efter tvätt. Andningsförmågan är utmärkt, så barnet slipper svettas i overallen. Inte heller blir barnet blött i töväder då vattentätheten, liksom vindtätheten, får högsta betyg. Och – kanske viktigast av allt – barnet håller sig alltid varmt. Overallens största svaghet är dess trånga ärmar som gör det svårt att få igenom barnets händer om vantarna redan trätts på.

+Mycket slitagetålig, vatten - & vindtät, utmärkt andingsförmåga
Trånga ärmar, stundom irriterande dragkedjeflärp, något hård krage