snow 3061152 1920

Test av snöslunga

Uppdaterad senast 8 april 2019. Baserat på 8 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi snöslungorna

Det finns idag tre olika typer av snöslungor; enstegs, tvåstegs eller trestegs. Idag är alla slöslungor antingen enstegs, tvåstegs eller trestegs. En enstegad modell har en ensam snöskruv som både tuggar sönder snön och slungar ut den genom utkastet. Tvåstegade snöslungor har en separat anordning för att kasta ut snön, vilket gör att den kan dra ett tyngre lass.

Vissa modeller är trestegade, och har då en extra snöskruv för att bättre kunna hantera tung blötsnö eller isklumpar. Enstegade modeller saknar också i regel drivning på hjulen, vilket gör att de får skjutas framåt för hand. Sådana modeller är tänka för enklare förhållanden, men är också lättare, smidigare och billigare i pris. Det finns även snökedjor att köpa till snöslungor, vilket gör modeller med drivning på hjulen mer gångbara även i de svåraste förhållandena. Även om reservdelar såsom brytpinnar och drivremmar finns att köpa nya bör du kanske tänka en extra gång på snöslungans byggkvalitet för att slippa onödiga kostnader. Var också noga med att kolla oljan!

Vi har delat in snöslungorna i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning:

  • Prestanda vid olika typer av snö
  • Typ (enstegad, tvåstegad eller trestegad)
  • Arbetsbredd
  • Arbetshöjd
  • Kastlängd
  • Drivkälla
  • Om maskinen har elstart
  • Om maskinen har uppvärmda handtag

Innehålls­förteckning

Bästa snöslunga 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasssnöslungan Husqvarna ST 224 blir bäst i test. Toro Power Curve 1800 blir bästa billiga snöslunga och Cub Cadet 526 HD SWE blir bästa premiumsnöslunga.

91
83
84

Därför är Husqvarna ST 224 den bästa mellanklassnöslungan

Husqvarna ST 224, Stiga ST 8051 AE och Toro SnowMaster 724 ZXR

Därför är Husqvarna ST 224 den bästa mellanklassnöslungan

Husqvarna ST 224 tar hem den här prisklassen, mycket baserat på praktiska inbyggda funktioner och bra mått på både arbetsbredd och arbetshöjd. Betygen i tester är också överlag höga, men den får vissa anmärkningar.

Toro SnowMaster 724 ZXR har ett högt snittbetyg från köparna och den har också den en del finurliga inbyggda funktioner, samtidigt som den saknar vissa funktioner som man kan önska av en snöslunga. Även om den har bra kastlängd och bra arbetsbredd så är det just avsaknaden av vissa funktioner som drar ner den gentemot Husqvarna ST 224.

Stiga ST 8051 AE har en god prestanda och användbara funktioner såsom inbyggd belysning. Det är en batteridriven snöslunga, vilket gör att du inte behöver oroa dig över att råka köra över sladden. Dock måste batteri och laddare köpas separat. Den här snöslungan har tyvärr en något snålare arbetshöjd och arbetsbredd än konkurrenterna, liksom en kortare kastlängd.

Intag och kastlängd

Husqvarna ST 224 är klart bäst vad gäller arbetsbredd och arbetshöjd. Arbetsbredden är densamma som hos Toro SnowMaster 724 ZXR, men arbetshöjden är markant bättre. Husqvarna ST 224 har en arbetshöjd på 58 cm, medan Toro SnowMaster 724 ZXR ligger på 46 cm. Stiga ST 8051 AE har en arbetsbredd på 51 cm och en arbetshöjd på 30 cm.

Kastlängden är god på alla tre, men Toro SnowMaster 724 ZXR tar hem den kategorin med en kastlängd på 12 meter. Husqvarna ST 224 har en kastlängd på 10 meter och Stiga ST 8051 AE kan kasta snön upp till 6 meter. Det sistnämnda är en godkänd siffra i sig, men framstår som snålt gentemot konkurrenterna.

Funktioner

Toro SnowMaster 724 ZXR kan automatiskt justera hastigheten efter hur snabbt du går, och den har också ett så kallat ”automatiskt styrsystem” som ska göra den enklare att köra. Tyvärr saknar även den elstart och handtagsvärme.

Husqvarna ST 224, å andra sidan, är en snöslunga med både elstart och handtagsvärme. Den har också handtag som går att justera i höjdled och inbyggda strålkastare. Den har även justerbara släpskor, vilket är praktiskt på grusigt underlag för att undvika att få in grus i maskinen.

Stiga ST 8051 AE har elstart, men inte uppvärmda handtag. Det är också den enda av de tre som drivs på el, och då batteriet är uppladdningsbart så slipper du krångla med sladdar när du kör maskinen.

90
82
83

Därför är Toro Power Curve 1800 den bästa budgetsnöslungan

Toro Power Curve 1800, AL-KO SnowLine 46 E och Cocraft SB46

Därför är Toro Power Curve 1800 den bästa budgetsnöslungan

Toro Power Curve 1800 blir vår testvinnare i den här prisklassen. Den har en god kastlängd, elstart istället för snörstart och en bra arbetsbredd. Den har dessutom inbyggd strålkastare och ett särskilt system för att effektivisera snöröjningen och förhindra stopp i utkastet. Enligt köparna är den utmärkt för lättare arbetsbördor, men kanske inte så lämplig för tung blötsnö eller större mängder snö rent allmänt.

Cocraft SB46 utmärker sig på att den drivs av ett uppladdningsbart batteri, vilket gör att den har samma sladdfria bekvämlighet som en bensindriven snöslunga. Den är dock lite snål på arbetshöjden, och det är
i högsta grad en maskin för lättare jobb, snarare än stora drivor med blötsnö.

AL-KO SnowLine 46 E har ett dödmansgrepp, vilket gör den säker att köra. I ett test beskrivs den som mycket enkel att montera och intuitiv när det kommer till användandet. Den har också en bra kastlängd. Dock upplever testaren att maskinen inte klarar av så stort snödjup som tillverkaren påstår.

Intag och kastlängd

En arbetsbredd runt halvmetern är tämligen standard för snöslungor i den här prisklassen, och alla tre ligger kring den siffran, med en arbetsbredd på 46 cm för dem alla. Arbetshöjden är 31 cm för Toro Power Curve 1800, 30 cm för AL-KO SnowLine 46 E och 25 cm för Cocraft SB46.

AL-KO SnowLine 46 E och Cocraft SB46 ligger på delad förstaplats vad gäller kastlängd, då de kan slunga iväg snön upp till 10 meter. Toro Power Curve 1800 ligger dock tätt bakom på 9 meter, vilket också är en bra siffra och i sammanhanget kan tyckas vara försumbart mindre än konkurrenternas.

Funktioner

Alla tre modeller är av typen enstegs. Detta är dock inget ovanligt för modeller i den här prisklassen. Ingen av dem har handtagsvärme, vilket inte heller det är något man kan förvänta sig av en snöslunga med den här prisbilden. Alla tre har dock elstart, vilket är klart smidigare än att behöva starta maskinen med snörstart.

97
94
93

Därför är Cub Cadet 526 HD SWE den bästa premiumsnöslungan

Cub Cadet 526 HD SWE, Husqvarna ST 324P och Toro Snow Max 724 QXE

Därför är Cub Cadet 526 HD SWE den bästa premiumsnöslungan

Cub Cadet 526 HD SWE har den generellt sett högsta prisbilden av alla snöslungor i den här prisklassen, men blir ändå vår testvinnare. Den är trestegad, har bra arbetsbredd och arbetshöjd och en god kastlängd. Ytterligare ett par praktiska funktioner höjer helhetsintrycket ytterligare.

Husqvarna ST 324P får höga betyg av kunderna, men halkar efter Cub Cadet 526 HD SWE främst på grund av att den ”bara” är tvåstegad. Sett till arbetsbredd, arbetshöjd och kastlängd har den liknande siffror som Cub Cadet 526 HD SWE.

Toro Snow Max 724 QXE är en lättkörd, trestegad maskin med finurliga system för hastighet och annat. Dock saknar den ett par inbyggda funktioner som konkurrenterna har. Den har också en lägre arbetshöjd än de andra två, vilket kan vara värt att överväga om man bor någonstans där det tenderar att komma större mängder snö.

Intag och kastlängd

Husqvarna ST 324P och Cub Cadet 526 HD SWE har en arbetshöjd på 58 cm, vilket är generöst och en siffra som inte överträffas av många modeller på marknaden idag. Toro Snow Max 724 QXE har ”bara” en arbetshöjd på 46 cm, vilket i sig inte är en dålig i siffra men såklart markant sämre än konkurrenterna i det här fallet.

Kastlängden är identiskt för alla tre, upp till 12 meter. Såvida du inte har en enormt stor tomt så bör 12 meter vara fullt tillräckligt för att rensa upp garageinfarten eller parkeringsplatsen.

Funktioner

Med tanke på att det är mörkt större delen av dygnet på vintern så är inbyggd belysning inte att förakta, och både Cub Cadet 526 HD SWE och Husqvarna ST 324P har det. De har båda även uppvärma handtag.
Toro Snow Max 724 QXE saknar tyvärr inbyggd belysning och handtagsvärme, men den har, liksom de andra två, ett elstartsystem.