snow 3061152 1920

Test av snöslunga

Baserat på 8 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi snöslungorna

Det finns idag tre olika typer av snöslungor; enstegs, tvåstegs eller trestegs. Idag är alla slöslungor antingen enstegs, tvåstegs eller trestegs. En enstegad modell har en ensam snöskruv som både tuggar sönder snön och slungar ut den genom utkastet. Tvåstegade snöslungor har en separat anordning för att kasta ut snön, vilket gör att den kan dra ett tyngre lass.

Vissa modeller är trestegade, och har då en extra snöskruv för att bättre kunna hantera tung blötsnö eller isklumpar. Enstegade modeller saknar också i regel drivning på hjulen, vilket gör att de får skjutas framåt för hand. Sådana modeller är tänka för enklare förhållanden, men är också lättare, smidigare och billigare i pris. Det finns även snökedjor att köpa till snöslungor, vilket gör modeller med drivning på hjulen mer gångbara även i de svåraste förhållandena. Även om reservdelar såsom brytpinnar och drivremmar finns att köpa nya bör du kanske tänka en extra gång på snöslungans byggkvalitet för att slippa onödiga kostnader. Var också noga med att kolla oljan!

Vi har delat in snöslungorna i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning:

  • Prestanda vid olika typer av snö
  • Typ (enstegad, tvåstegad eller trestegad)
  • Arbetsbredd
  • Arbetshöjd
  • Kastlängd
  • Drivkälla
  • Om maskinen har elstart
  • Om maskinen har uppvärmda handtag

Innehålls­förteckning

Bästa snöslunga 2020

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasssnöslungan Husqvarna ST 224 blir bäst i test. Toro Power Curve 1800 blir bästa budgetsnöslunga och Husqvarna ST 227P blir bästa premiumsnöslunga.

97
94
93

Därför är Husqvarna ST 227P den bästa premiumsnöslungan

Husqvarna ST 324P, Toro Snow Max 724 QXE och Husqvarna ST 227P

Därför är Husqvarna ST 227P den bästa premiumsnöslungan

Husqvarna ST 227P blir vår testvinnare i den här prisklassen, mycket på grund av att den har en mycket god effekt och klarar av de flesta arbetsuppgifter utan problem. Den är välbyggd och har en del inbyggda funktioner som underlättar användandet. Den har väldigt få saker som talar emot den.

Husqvarna ST 324P får höga betyg av kunderna, men halkar efter Husqvarna ST 227P främst på grund av arbetsbredden och kastlängden. I sig själv är det dock en kompetent snöslunga som säkerligen skulle göra de flesta nöjda.

Toro Snow Max 724 QXE är en lättkörd, trestegad maskin med finurliga system för hastighet och annat. Dock saknar den ett par inbyggda funktioner som konkurrenterna har. Den har också en lägre arbetshöjd än Husqvarna ST 324P, vilket kan vara värt att överväga om man bor någonstans där det tenderar att komma större mängder snö.

Intag och kastlängd

Husqvarna ST 227P drar det längsta strået sett till arbetsbredd, 68 cm jämfört med 61 cm för de andra två. Detta är en mycket bra siffra, och det gör att den är lämplig för dig som har större ytor som behöver snöröjas. Toro Snow Max 724 QXE får se sig slagen av Husqvarna ST 324P när det gäller arbetshöjd, 46 cm jämfört med 58 cm.

Kastlängden är snarlik för alla tre, dock är Husqvarna ST 227P bäst även här då den har en kastlängd på 15 meter. Husqvarna ST 324P och Toro Snow Max 724 QXE har en kastlängd på 12 meter, vilket i sig är mycket bra.. Såvida du inte har en enormt stor tomt så bör 12 meter vara fullt tillräckligt för att rensa upp garageinfarten eller parkeringsplatsen.

Funktioner

Med tanke på att det är mörkt större delen av dygnet på vintern så är inbyggd belysning inte att förakta, och både Husqvarna ST 227P och Husqvarna ST 324P har det. De har båda även uppvärma handtag.
Toro Snow Max 724 QXE saknar tyvärr inbyggd belysning och handtagsvärme, men den har, liksom de andra två, ett elstartsystem.

92
91
84

Därför är Husqvarna ST 224 den bästa mellanklassnöslungan

Husqvarna ST 224, Stiga ST 8051 AE och AL-KO SnowLine 620E II

Därför är Husqvarna ST 224 den bästa mellanklassnöslungan

Husqvarna ST 224 tar hem den här prisklassen, mycket baserat på praktiska inbyggda funktioner och bra mått på både arbetsbredd och arbetshöjd. Betygen i tester är också överlag höga, men den får vissa anmärkningar.

AL-KO SnowLine 620E II får gott testbetyg och den har också den en praktiska inbyggda funktioner och en god effekt. Det totala intrycket av den här snöslungan dras dock ner en del av att den är en konstruktion som upplevs som något klen.

Stiga ST 8051 AE har en god prestanda och användbara funktioner såsom inbyggd belysning. Den har också uppladdningsbart batteri, vilket gör att du inte behöver oroa dig över att råka köra över sladden. Dock måste batteri och laddare köpas separat. Den här snöslungan har tyvärr en något snålare arbetshöjd och arbetsbredd än konkurrenterna, liksom en kortare kastlängd.

Intag och kastlängd

Husqvarna ST 224 är klart bäst vad gäller arbetsbredd och arbetshöjd. Arbetsbredden är i stort sett densamma som hos AL-KO SnowLine 620E II, men arbetshöjden är markant bättre. Husqvarna ST 224 har en arbetshöjd på 58 cm, medan AL-KO SnowLine 620E II ligger på 51 cm. Stiga ST 8051 AE har en arbetsbredd på 51 cm och en arbetshöjd på 30 cm.

Kastlängden är god på alla tre, men AL-KO SnowLine 620E II tar hem den kategorin med en kastlängd på upp till 15 meter (beroende på typ av snö). Husqvarna ST 224 har en kastlängd på 10 meter och Stiga ST 8051 AE kan kasta snön upp till 6 meter. Det sistnämnda är en godkänd siffra i sig, men framstår som snålt gentemot konkurrenterna.

Funktioner

AL-KO SnowLine 620E II är utrustad med elstart, men ingen handtagsvärme. Den har självdrift på hjulen som du kan koppla på och av efter eget tycke. För att underlätta snöröjningen under de mörka vintermånaderna har den inbyggda strålkastare.

Husqvarna ST 224 har även den inbyggda strålkastare och både elstart och handtagsvärme. Den har också handtag som går att justera i höjdled och justerbara släpskor, vilket är praktiskt på grusigt underlag för att undvika att få in grus i maskinen.

Stiga ST 8051 AE har elstart, men inte uppvärmda handtag. Det är också den enda av de tre som drivs på el, och då batteriet är uppladdningsbart så slipper du krångla med sladdar när du kör maskinen.

90
85
83

Därför är Toro Power Curve 1800 den bästa budgetsnöslungan

Toro Power Curve 1800, AL-KO SnowLine 46 E och Stiga ST4851 AE

Därför är Toro Power Curve 1800 den bästa budgetsnöslungan

Toro Power Curve 1800 blir vår testvinnare i den här prisklassen. Den har en god kastlängd, elstart istället för snörstart och en bra arbetsbredd. Den har dessutom inbyggd strålkastare och ett särskilt system för att effektivisera snöröjningen och förhindra stopp i utkastet. Enligt köparna är den utmärkt för lättare arbetsbördor, men kanske inte så lämplig för tung blötsnö eller större mängder snö rent allmänt.

Stiga ST 4851 AE utmärker sig på att den drivs av ett uppladdningsbart batteri, vilket gör att den har samma sladdfria bekvämlighet som en bensindriven snöslunga. Den får dock räknas som en maskin för lättare jobb, snarare än stora drivor med blötsnö.

AL-KO SnowLine 46 E har ett dödmansgrepp, vilket gör den säker att köra. I ett test beskrivs den som mycket enkel att montera och intuitiv när det kommer till användandet. Den har också en bra kastlängd. Dock upplever testaren att maskinen inte klarar av så stort snödjup som tillverkaren påstår.

Intag och kastlängd

En arbetsbredd runt halvmetern är tämligen standard för snöslungor i den här prisklassen, och alla tre ligger kring den siffran, med en arbetsbredd på 51 cm för Stiga STA 4851 AE och 46 cm för de andra två. Arbetshöjden är 31 cm för Toro Power Curve 1800 och 30 cm för AL-KO SnowLine 46 E och Stiga ST 4851 AE.

AL-KO SnowLine 46 E ligger på första plats vad gäller kastlängd, då de kan slunga iväg snön upp till 10 meter. Toro Power Curve 1800 ligger dock tätt bakom på 9 meter, medan Stiga ST 4851 AE halkar efter ytterligare med en kastlängd på endast 6 meter.

Funktioner

Alla tre modeller är av typen enstegs. Detta är dock inget ovanligt för modeller i den här prisklassen. Ingen av dem har handtagsvärme, vilket inte heller det är något man kan förvänta sig av en snöslunga med den här prisbilden. Alla tre har dock elstart, vilket är klart smidigare än att behöva starta maskinen med snörstart.