Termos: 8 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2022

Letar du efter en termos som håller värmen i skidbacken? Eller kylan i sommarhettan? Vi testar kontinuerligt nya termosar från kända märken. För att en termos ska bli bäst i test måste den hålla både värme och kyla borta från din dryck under så lång tid som möjligt, samtidigt som den är bekväm att dricka ur och lätt att bära med sig.

Behöver du en termos som du kan dricka ifrån i bilen eller på bussen? Då ska du läsa vårt test av termosmuggar där vi fokuserar på modeller där det går att dricka direkt från locket.


5 saker att tänka på innan du köper en termos

När du ska på utflykt, till skidbacken eller till jobbet, och vill ha med dig en varm eller kall dryck, är en termos exakt det du behöver. Utöver smidigheten att kunna ta med den överallt utan att spilla eller leta efter ett café, sparar du även pengar genom att inte behöva köpa kaffe varje dag.
Innan du köper en termos finns det några saker att tänka på. I den här guiden kommer vi att gå igenom fem saker du bör tänka på innan du köper en termos.

1. Anpassa storleken

När du köper din termos är det bra att tänka på vad du ska använda termosen till för att kunna välja rätt storlek på den. Termosar kan rymma allt från ett par deciliter upp till hela två liter. Om du är ute efter en termos att ha kaffe i på väg till jobbet kan en tvåliterstermos vara en aning för stor för dig, du vill ju även att den ska vara lätt att bära med sig. Då skulle eventuellt en mindre to-go-termos med bara några deciliters volym passa bättre. Ska man däremot ha med sig varm choklad till hela familjen för en heldag i skidbacken är en större termos kanske mer lämplig. Det finns även termosar som kan användas för att bjuda en hel tillställning på te eller kaffe.

2. Två sorters munstycken

Det finns framför allt två olika munstycken som förekommer på termosar, dessa två är skruvkork och klicklösning.

 • Skruvkork - Den största fördelen med skruvkork är att det är det säkraste locket för att undvika läckage. Skruvkorkar kommer antingen som helt avskruvbara, eller att man skruvar dem ett varv och att man sedan kan hälla. De termosar som har en helt avskruvbar kork kan vara att föredra då det inte uppstår någon förvirring om locket är stängt eller inte. Skruvkorken kan ofta även vara enklare att rengöra.
 • Klicklösning - Denna typ av munstycke kan vara att föredra i riktigt kalla temperaturer då de är lätt att öppna och stänga utan att man behöver ta av sig vantarna. Eftersom konstruktionen är mer komplex finns det även fler saker som kan gå sönder i den här typen av termos, och den utgör därför en något känsligare produkt.

3. Värmehållningsförmåga

Hur länge en termos håller innehållet varmt eller kallt varierar rejält mellan olika modeller. En del håller någon timme, medan andra håller värmen i flera timmar. Det är även olika beroende på temperaturen i omgivningen. Om termosen befinner sig inomhus i rumstemperatur håller den givetvis innehållet varmt längre än om den ligger ute i vinterkylan. En bra termos kan till exempel gå från 100°C till 90°C på en timme i tio minusgrader, medan en sämre termos går ner till 75°C på samma tid.
Värmehållningsförmågan är kanske inte lika viktig när du ska ta med en kopp kaffe på vägen till jobbet. Men ska du däremot bära med dig termosen på en längre dagstur kan det vara värt att vara lite kräsen med detta. Har du till exempel tagit med kokta korvar i varmt vatten till familjen i skidbacken är det nödvändigt att de håller rätt temperatur tills det är lunchdags.

4. Rengöringsmöjligheter

Det finns idag termosar som klarar maskindisk, men långt ifrån alla gör det. Många klarar endast handdisk. Köper du en sådan är det viktigt att det är lätt att komma åt och rengöra termosens alla delar utan allt för mycket krångel. Består termosen av väldigt många avtagbara delar kan det lätt bli rörigt och dessutom tidskrävande att sätta ihop efteråt. Är termosens öppning för liten kan det vara fördelaktigt för att du kanske har mer isolering, men å andra sidan kan det då bli svårt att komma ner med diskborsten. Det finns särskilda flaskborstar du kan köpa hem, men det allra enklaste är förstås att kunna diska sin termos med en vanlig diskborste. En riktigt bra och pålitlig termos kan dock vara värd en flaskborste.

5. Ytterligare egenskaper

 • Utseende - Termosar idag kan se ut på många olika sätt. Allt från olika färger och mönster till själva formen och materialvalet. Det är bara att välja och vraka bland de som tilltalar dig mest.
 • Användarvänlighet - En del har en smidig kork som även fungerar som ett handtag, vilket gör den väldigt smidig när man är ute på vift eftersom det blir så lätt att hänga upp den på utsidan av väskan. Vissa har en smalare botten och bredare topp för att underlätta stadgan när du håller i den. Det finns även termosar med en rem i locket som både går att hålla i och som underlättar vid öppning. Ett handtag på sidan finns det också hos några modeller, vilket kan vara en utmärkt modell för den som vill ha en to go-termos till jobbet.
 • Klädsel - Utsidan av termosen är ofta av rostfritt stål men det finns en lång rad andra materialval att välja på, till exempel gummi, silikon, plast och till och med bambuträ. Gummi kan vara bra då det är greppvänligt och ofta hållbart om den skulle tappas. Stål kan lättare få bucklor vid hårda smällar, men rostfritt stål är å andra sidan ett mer miljövänligt alternativ än exempelvis plast.
 • Vikt - Det gäller att termosen inte väger allt för mycket, i alla fall om du ska bära med dig den i väskan. Givetvis kommer en större termos att väga mer än en lite mindre sådan, och väljer du en av metall väger den ofta mer än en av plast. Men du får överväga alla faktorer och prioritera vad som är viktigast för dig - oavsett om det är i handväskan på väg till jobbet eller tvåliterstermosen som ska med på familjens dagstur.
 • Isoleringsmaterial - Det vanligaste materialet som termosar tillverkas av är metall, då det är ett lätt material som håller värmen och kylan bra även under längre perioder. Termosar i metall har även fördelen att de inte ger ifrån sig någon lukt eller smak. Plasttermosar är något svårare att finna på grund av att de inte håller värmen lika bra som stål samt att de är ömtåligare och därför lättare går sönder.

Testvinnare - Termos

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och prövar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har först tagit med oss termosarna ut i vildmarken, där de har använts av två friluftsintresserade barnfamiljer. Familjerna fick skruva, hälla, dricka, tappa och hantera termosen på alla möjliga vis, med och utan vantar, med små och stora händer.

Därefter har vi gjort mer kontrollerade tester inomhus och utomhus, som att fylla varje termos med kokande vatten och mäta temperaturen efter 0,5, 1, 2 och 4 timmar. Vi har också ställt dem upp och ner för att se om de läckte vätska.

I vår bedömning fokuserade vi på följande områden:

Värmehållningsförmåga: Hur effektivt håller termosen värmen?

Konstruktion: Hur slag- och stöttålig är termosen? Hur väl förhindrar den läckage? Hur väldesignad är den? Hur tung är den och hur stor är öppningen man dricker ur?

Användarvänlighet: Hur lätt, smidig och stadig är termosen? Går locket lätt att skruva av och på, även med fuktiga vantar eller svaga händer? Kan termosar med snäpplock återförslutas enkelt? Får den plats i en mindre ryggsäck? Hur lätt är den att rengöra? Tål den maskindisk? Hur tydliga är instruktionerna och finns de på svenska?

Vi har betygsatt termosarna efter deras prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Termosar som kostar under 225 kronor räknar vi till budgetklassen, termosar som kostar mellan 225 och 375 bedöms som mellanklass. Kostar de 380 kronor och mer räknar vi dem som lyxköp.


Fler tester för frilufsare

Liggunderlag

Sovsäck

Ryggsäck

Fler tester för kaffedrickaren

Kaffebryggare

Kaffemaskin

Espressomaskin

0 5 5 1

1. Thermos King Flask — BÄST I TEST TERMOS

Klassisk termos att lita på, hela dagen

Prisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 42 mm Volym: 470 ml Höjd: 250 mm Vikt: 360 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 82 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 90 °C efter 1 timme i -10 °C

Thermos King Flask är en riktig klassiker, gjord på fabriken från 1929, som kan stoltsera med att ha givit namn åt själva företeelsen termos.

Thermos King Flask, med tilldragande retroform och metalliclack, är gjord i okrossbart rostfritt stål och klarar läckage- och falltestet utan problem.

King Flask håller genomgående hög temperatur, både utomhus och inomhus, samtidigt som utsidan är sval.

En termos som håller vad den lovar

Locket är lätt att hantera även för barn och gamla, och går att skruva av och på även med vantar. Öppningen kunde dock vara större, för att underlätta rengöring.

Thermos King Flask är idealisk för den som vill ha en snygg termos som gör vad den skall, och gör det bra.

Mycket god värmehållningsförmåga
Lite för trång öppning försvårar disk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Stanley Adventure Vacuum Bottle

Bra och tidlös termos

Prisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 43 mm Volym: 500 ml Höjd: 240 mm Vikt: 513 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 81,1 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 88,7 °C efter 1 timme i -10 °C


Stanley Adventure Vacuum Bottle är en gedigen termos i klassisk stil, tillverkad i rostfritt stål. Denna termos uppfanns redan 1913, men designen tycks inte ha åldrats och termosen håller värmen bra vid både inom- och utomhusmätningarna. Dessutom är den läckagesäker, tålig vid fall och lätt att hantera även för yngre barn.

Välbeprövad klassiker

Konstruktionen är enkel med skruvkork och vanlig termosmugg.

Det enda vi egentligen har att anmärka på är att termosöppningen är lite för liten vilket försvårar rengöring.

Stanley Adventure Vacuum Bottle är helt enkelt en stilren och pålitlig klassiker för varje utflykt.

Mycket god värmehållningsförmåga
Lite svår att rengöra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

3. Twistshake Hot or Cold Bottle

En termos för skötväskan som även passar bra i utflyktspackningen

Prisklass: Budget Diameter skal: 65 mm Diameter öppning: 50 mm Volym: 420 ml Höjd: 22 cm Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 78 °C efter 4 timmar i rumstemperatur

Denna slimmade och nätta termos må vara designad främst för skötväskan, men det innebär inte att den inte kan följa med på andra äventyr än vagnpromenader.

Termosen är klädd i ett hölje av gummi, vilket gör den enkel att greppa och skön att hålla i. Att den är lätt att hålla är naturligtvis ett plus, särskilt med tanke på att den är designad för att på ett enkelt sätt kunna bära med sig varmt vatten till en flaska välling eller två. Att blanda välling kan ofta vara förenat med ett nära nog nödläge (hungriga barn låter man inte vänta i onödan) och då är det skönt att termosen inte glider en ur handen i stressen.

Kompakt formgivning

Med sin slimmade design, passar den som sagt bra i en skötväska. Det gör också att den är väldigt praktiskt att bära med sig – till exempel får den enkelt plats i sidofacken på mindre ryggsäckar som en Kånken. Twistshake Hot or Cold har bara ett skruvlock, helt utan trycklock på insidan. Detta underlättar visserligen hanteringen, men kan också innebära lite spill om man inte är försiktig då öppningen är 5 centimeter.

Värmehållningen är helt okej och termosen finns i flera olika färger att välja bland, vilket gör detta till en bra termos att ta med sig på en kortare utflykt. Och i syfte att ha med sig varmt (eller kallt) vatten till en flaska välling eller ersättning, fungerar den alldeles utmärkt.

Greppvänlig, praktiskt skruvlock, slimmad design som inte kräver mycket plats
Inget innerlock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. IsoSteel Quickstop

Trogen vän till lågt pris


Prisklass: Budget Diameter skal: 75 mm Diameter öppning: 31 mm Volym: 400 ml Höjd: 270 mm Vikt: 440 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 81,6 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 89,9 °C efter 1 timme i -10 °C :

Quickstop från tyska IsoSteel är en lågt prissatt och förhållandevis lätt, men ändå rejäl, termos i rostfritt stål med skruvkork och termosmugg.

Här finns inga extravaganser utöver det läckageskydd som träder in automatiskt när muggen skruvas på, bara en helt vanlig termos. Och visst räcker det långt.

Billig termos för vardagsbruk

Isosteel Quickstop förblir sval på utsidan och har värmehållningsförmåga i toppklass. Enda nackdelarna är att öppningen är liten vilket gör den svårdiskad och att locket är lite halt att hantera med vantar.

Läckagetestet avklaras utan missöden, men termosen får två små bucklor vid fall i marken, vilket drar ner det sammanlagda betyget något.

Sammantaget är dock Isosteel Quickstop en prisvärd budgettermos för vardagsbruk.

Mycket god värmehållningsförmåga
Locket något halt, liten öppning försvårar diskning, ej falltålig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Primus Trailbreak Vacuum Mug

Rejäl och stadig termos

Prisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 88 mm Volym: 500 ml Höjd: 262 mm Vikt: 631 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 76 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 87 °C efter 1 timme i -10 °C

Primus Trailbreak Vacuum Mug, från svenska Primus, är en stor och stadig termos i rostfritt stål, med silikonpackningar som gör att muggen inte läcker och generöst tilltagen öppning.

Två lock följer med utöver själva drickmuggen, ett vanligt lock samt ett snäpplock för den som vill dricka utan att ta av locket. Flexibelt, men snäpplock är inte lika lätta att hålla rena och går sönder lättare än standardmuggar. Dessutom blir det många delar att hålla reda på.

Det yttre mugglocket på Primus är trots sina greppvänliga räfflor ganska svårt för någon med små händer att vrida upp.

Skön att greppa även med het dryck i

Termosen har sval utsida och är robust nog att tåla såväl falltest som läckagetest utan problem.

Primus Trailbreak Vacuum Mug är ett bra val för den som vill ha en rejäl termos där man kan välja mellan olika sorters muggar.

God värmehållningsförmåga, rejäl öppning underlättar diskning
Något svårskruvat lock, onödigt många delar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Hydro Flask Wide Mouth Flex

Bästa kamraten för kortare utflykterPrisklass: Mellan Diameter skal: 70 mm Diameter öppning: 58 mm Volym: 532 ml Höjd: 200 mm Vikt: 343 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 68,3 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 81,5 °C efter 1 timme i -10 °C


Hydro Flask Wide Mouth Flex är en liten, lättviktig och lätthanterlig termos, gjord i rostfritt stål som inte blir hett på utsidan. Den är också lättdiskad tack vare den ordentliga öppningen.

Isolerar inte bra nog

Locket har ett listigt gummihandtag som är lätt att få grepp om, även för händer som är fumliga efter en dag i pulkabacken.

Fall- och läckagetestet medför inga problem för Wide Mouth Flex. Termosen tappar dock relativt snabbt värmen, både inomhus och i vinterkyla.

Hydro Flask Wide Mouth Flex passar därför bäst för kortare äventyr, som för morgonkaffet på väg till jobbet.

Praktiskt lock med handtag, generös öppning underlättar rengöring
Medioker värmehållningsförmåga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

7. Klean Kanteen Insulated Classic

För trendkänsliga på språng

Prisklass: Mellan Diameter skal: 67 mm Diameter öppning: 44 mm Volym: 355 ml Höjd: 216 mm Vikt: 258 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 67,8 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 83,5 °C efter 1 timme i -10 °C

Klean Kanteen satsar stort på att tillverka vattenflaskor och termosar av rostfritt stål i stället för plast, som ett led i att minska miljöförstöringen.

Locket på termosen Insulated Classic är lätt att hantera och den blir varken het på utsidan eller läcker. Däremot fick den en buckla vid falltestet.

Fräck design, men dålig isolering

Termosöppningen är lite väl liten, vilket försvårar rengöring, och termosen håller inte drycken varm särskilt länge.

Insulated Classic får dock plus för den innovativa designen och de klatschiga kulörerna.

Klean Kanteen Insulated Classic är framför allt en kul termos som känns framtagen för storstadsbor med caffelatten i ena handen och datorn i andra.

Rolig design, ambitiöst miljötänk
Medioker värmehållningsförmåga, svårdiskad, ej stöttålig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

8. Eva Solo To Go Cup

Enkel vardagstermos som tål maskindisk


Prisklass: Mellan Diameter skal: 68 mm Diameter öppning: 65 mm Volym: 350 ml Höjd: 200 mm Vikt: 275 g Värmehållningsförmåga: Från 100 °C till 54,2 °C efter 4 timmar i rumstemperatur. Från 100 °C till 75,2 °C efter 1 timme i -10 °C


Eva Solo To Go Cup är en mindre termos i rostfritt stål med snäpplock i silikon, för den som vill slippa skruva av muggen. Snäpplock har dock större läckagerisk, genom att det blir vätska kvar i locket som riskerar att läcka ut.

Trots en praktisk rem i muggen är den lite svåröppnad för mindre barn.

Kan diskas i maskin

Termosen tål maskindisk, vilket är ovanligt och ett stort plus för den som ogillar handdiskande.

Den läcker inte när den läggs på sidan och går inte sönder vid fall i marken. Utsidan blir något varm vid påfyllning av dryck och termosen håller inte värmen särskilt länge.

Eva Solo To Go Cup är inget för heldagsutflykten, men fungerar, som namnet antyder, bra som en lätthanterlig termos att fylla med kaffe och snabbt slänga ner i väskan när man är på väg.

Praktisk bärrem, tål maskindisk

Klart begränsad värmehållningsförmåga, något svåröppnat lock med viss risk för läckage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra att veta om termosar

Fylld med choklad i pulkabacken eller på skridskobanan, kaffe på väg till jobbet eller nyponsoppa på skogspromenaden – en liten termos har många användningsområden. Den största fördelen med en liten termos är att du alltid har varm dryck med dig och slipper leta efter kaféer och butiker. En annan är att du sparar pengar på att ta med egen dryck hemifrån. 


I dag finns det en uppsjö olika termosar– med klassisk skruvmugg, snäpplock eller finurlig pip att dricka ur, i klassisk design och stålgrå kulör eller med innovativa former och färgglada mönster. Det finns också större termoskannor tänkta att ha på bjudningen, och små termosar som rymmer en enda kopp.

Det finns termosar som mest är tänkta att hålla kaffet varmt på en kortare barnvagnspromenad, och vill du ha en sådan kan du köpa i princip vilken termos som helst. De flesta termosar klarar en sådan uppgift galant. Vi kräver dock lite mer av våra testade modeller. Vi vill att termosen skall hålla värmen på en längre skogstur, även mitt i vintern, tåla att tappas i marken, kunna hanteras av ett barn eller någon med vantar och inte läcka i ryggsäcken. Dessutom måste den vara lätt att diska, helst i maskin, och helst inte bestå av alltför många lösa delar.

Vårt test visar att mindre ståltermosar överlag är bra i dag. Alla de testade termosarna, även de som inte kom bland de bästa, är glädjande nog av förhållandevis hög kvalitet. Ingen gick sönder, även om några fick små bucklor, ingen läckte och de flesta klarade ganska väl att hålla värmen. De uppfyller därmed vad deras namn lovar – termos är grekiska och betyder ”varm”.

Vanliga frågor om termosar

Vilken termos är bäst?

I vårt test av termosar har vi testat 7 olika modeller. Bäst i test blev Thermos King Flask. Efter en timme i tio minus grader, har temperaturen sjunkit från 100 grader till 90 grader. Designen är riktigt snygg och användarvändlig. Att den har ett praktiskt handtag på sidan, är ett extra plus.

Hur länge håller en termos värmen?

Variationen i hur länge en termos håller värmen är stor mellan olika modeller. Men överlag håller de flesta termosar temperaturen på varma drycker i många timmar. Efter två till tre timmar i tio minusgrader, håller en dryck kring 80-85 grader (med en ursprungstemperatur på 100 grader).

Hur rengör man en termos?

En termos ska handdiskas. Det går bra att använda vanligt flytande diskmedel. Upplever man att det är för trångt för att komma åt med en vanlig diskborste, finns det speciella flaskborstar. Flaskborstar kan man ofta köpa på samma avdelning som nappflaskor säljs i matvarubutiken.

Hur fungerar en termos?

Anledningen till att en termos kan hålla värmen (eller kylan) är att termosen har två väggar. Mellan dessa två väggar är det vakuum, det finns med andra ord ingen luft där, vilket innebär att värmen inte kan spridas. Detta förklarar också det engelska ordet: vacuum flask.

Hur länge kan man ha korv i en termos?

Att ta med sig kokt korv i en termos fylld med varmt vatten, är riktigt praktiskt utflyktsmat. Vattnet ska inte vara 100 grader då du lägger ned korvarna, då kan skinnet spricka. Att göra i ordning detta på morgonen och sedan äta som lunch, är värmande och gott i till exempel pulkabacken. Korven håller sig varm, god och ätbar i flera timmar.