Kolgrill: 3 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat April 2024

Letar du efter en perfekt kolgrill till din uteplats? Vi testar kontinuerligt nya kolgrillar från märken som Weber, Loger och Napoleon. För att en kolgrill ska bli bäst i test ska den ha bra funktioner, vara lätt att grilla på och hålla länge.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Kolgrill

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat varje grill såsom den är tänkt att användas i verkligheten. Dels har vi testat snabba värden, såsom hur lång tid det tar att montera den, hur bra passform delarna har och hur robusta de är. Dels längre värden såsom hur väl grillen håller över tid och hur det är att grilla på den under olika säsonger. Går det exempelvis att få upp bra värme i den under vintern?

Andra faktorer som vi väger in i testet är vilka tillbehör du får med, hur gott om avställningsytor det finns, hur stor grillytan är samt vilka möjligheter det finns att anpassa grillningen till olika råvaror och behov.

Vi väger samman resultatet från våra tester och ställer dem mot grillens pris. Hur prisvärd är grillen? Det är svaret på denna fråga som är avgörande för slutbetyget.


Fler tester för grillning

Gasolgrill

Stektermometer

Vakuumförpackare

Fler tester för uteplatsen

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

Poolrobot

0 5 4.5 1

1. Weber Master-Touch E-5750 BÄST I TEST KOLGRILL

Smidig och lättreglerad kolgrill av högsta byggkvalitet

Grillyta: 55,8 cm (uppmätt) Krokar: 2 st. Avställningsyta: Nej (enklare galler undertill) Värmehylla: Nej Grillgaller: 1 st. (stål) Övrigt: Termometer

Weber Master-Touch E57 är en enkel och smidig kolgrill som verkligen levererar när det kommer till byggkvalitet. Vårt recensionsexemplar har flera år på nacken och det är först år 2022 som vi vid ena handtaget börjar ana en liten rostfläck. Detta trots att den stått utomhus året om utan skydd.

Som standard följer det med ett stål-grillgaller och det går inte att höjdjustera. Dock så utgör detta rent praktiskt inget större bekymmer, för ventilerna är så välplacerade och bra konstruerade så att du enkelt värmereglerar ändå.

En riktigt smidig lösning här är hur temperaturmätaren på det emaljerade locket sitter på ena sidan och spjället på andra sidan. Fördelen med detta är att du enkelt kan undersöka temperaturen på olika platser i grillen. Du kan till exempel grilla mat både direkt och indirekt samtidigt och snabbt se temperaturen på bägge platser. Detta gör det också väldigt enkelt för den som ska röka mat eftersom röken rör sig rätt väg ut. Vi har ett par år till och med rökt julskinka i den på grund av hur smidig den är.

Gallret har en rund del i mitten som kan plockas bort. När du lyft bort den kan du ersätta delen med Webers olika tillbehör, exempelvis ett våffeljärn, en gjutjärnspanna, ett gjutjärnsgaller eller en wokpanna. Dessa får du förstås köpa till separat. Det som ingår är grillgaller, två stycken brikettkorgar och en plastbytta som man kan ta kol med.

Weber Master Touch E 5750

Sparar på kolet när du grillat klart

Rengöringen och underhållet på denna grill är också riktigt genomtänkt. När askan faller ner mot botten finns det en spak på undersidan. Denna reglerar egentligen bottenventilen, men roterar även en propellerliknande konstruktion på insidan som föser ner askan i hålen så att den hamnar i askbehållaren. Denna kan du sedan dra ut och tömma. När du stänger denna bottenventil helt så kan du också helt döda glöden i grillen och på så vis spara på kolet eller briketterna när du har grillat klart.

Locket har ett schysst handtag på ovansidan med en liten värmesköld så att man inte bränner sig. När du ska ta bort locket lyfter du det snett bakåt och för ner det i en anordning baktill som gör att det står öppet i 90 grader - ett utmärkt alternativ till den annars mer vanliga gångjärnslösningen.

Framtill har du handtag så att du kan flytta med grillen. Grillen har tre ben, varav de bakre har hjul. Tyvärr följer det inte med några sidobord.

Den här grillen passar dig som vill ha en kolgrill som det är enkelt att både grilla och röka mat på med olika tekniker. Du som vill ha koll på temperaturen, ett smidigt underhåll och en välbyggd grill som håller i många år.

Riktigt hög byggkvalitet, supersmidigt underhåll, mycket enkel att röka mat på, lätt att temperaturreglera
Saknar sidobord
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Landmann Vinson Barrel Basic

Prisvärd och praktisk kolgrill med generös grillyta, perfekt för sommarmiddagar

Grillyta: 72 x 41 cm (uppmätt) Avställningsyta: Ja, en på höger sida Värmehylla: Ja Grillgaller: 4 st. (porslinslackerade, yta 1: 65x41 cm, yta 2: 32x37 cm) Vikt: 29,5 kg

Landmann Vinson Barrel Basic är en enkel men prisvärd kolgrill, perfekt för sommaranvändning eller för sporadiskt grillande i trädgården. Grillen upplevs som energieffektiv. Det räcker med en mindre mängd grillkoll för att relativt snabbt få till rätt glöd och hetta inne i grillen, särskilt med det nedfällbara locket stängt. Gillar man den rökiga grillsmaken, utan att nödvändigtvis vilja ha en särskild rökfunktion, så är det här en bra modell.

Kvaliteten på konstruktion och material är som förväntat för prisklassen. Efter ett par somrars användning, där grillen förvarats i ett ouppvärmt utrymme resten av åren, syns några mindre rostangrepp runt skruvar på grillens undersida. Den svagaste punkten har dock varit avställningsbordet. Dels är det snålt tilltaget i storlek, en tallrik får bara precis plats. Dels har fästet för sidobordet krånglat, bordet är svårt att klicka på plats och hamnar ofta snett.

Stor grillyta med bra värmehylla

Den generöst tilltagna grillytan gör att man med Vinston Barrel Basic kan grilla tolv hamburgare samtidigt som det finns plats kvar för halloumi och majskolvar. Den avlånga formen möjliggör även en bra indirekt grillning. Det emaljerade stålgallret har en genomtänkt utformning, det är mycket sällsynt att mat lyckas falla ned. Även asktömningen fungerar väl. Efter avslutad grillning kan askan enkelt tömmas ut, tack vare att den fångas upp i tre uttagbara fat i grillens botten.

Det gäller dock att ha koll på maten. Grillytan går djupt in under värmehyllan, och ibland är det svårt att se mat som glidit in därunder. På värmehyllan, som mäter 58 x 14 cm, kan det som inte ska serveras i första omgången behålla rätt temperatur fram tills det är dags för tabberas.

Enkel att förflytta tack vare greppvänligt handtag

På vänster sida av Vinson Barrel Basic finns ett rejält handtag. Lyfter man upp där så är kolgrillen enkel att rulla över gräsmattan. De två hjulen på grillens högra ben är av metall och mäter 20 cm i diameter, och rullar helt okej även när underlaget är ojämnt. Att grillen väger närmare 30 kg är inget man tänker på vid förflyttning, men man vill ogärna bära den upp- eller nedför altantrappan. Undertill finns en gallerhylla för förvaring av grillkol, bricketer och annat man vill ha nära till hands.

BiT Landmann Vinson Barrel Basic sittdel

Sett till priset är det mycket svårt att vara annat än nöjd med Landmann Vinson Barrel Basic. Kolgrillen har alla basfunktioner man kan önska sig, håller väl trots lite slarvig hantering och framför allt så gör den det enkelt att grilla för en riktigt härlig middag. Är man mycket seriös med sitt kolgrillande finns det bättre modeller, men för en vanlig familj fungerar Landmann Vinson Barrel Basic precis som man tänkt sig.

Prisvärd, generöst tilltagen grillyta, ger en rökig smak, värms upp av mindre mängd kol
Sämre kvalitet på sidobordet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. Napoleon Pro22K-Cart-2

Snygg grill med gjutjärnsgaller och fällbart sidobord

Grillyta: 55,4 cm (uppmätt) Avställningsyta: Ja, 2 st. (sidobord, bord under) Värmehylla: Nej Grillgaller: 1 st. (gjutjärn) Övrigt: Termometer, lock med gångjärn

Napoleon Pro22K-Cart-2 är en kolgrill med fördelar såsom ett lyxigt gjutjärnsgaller och ett nedfällbart sidobord. Det nedfällbara sidobordet gör att den tar mindre plats när den inte används, och ger en bra avställningsyta när du grillar. Sedan har du en mindre yta undertill också för avställning. Vidare har kolgrillen en täckplåt på ena sidan som skyddar från blåst.

Sidobordet sitter som standard på höger sida av grillen, men eftersom du kan rotera grillen på sin plats kan du se till att öppningen hamnar åt andra hållet - därmed får du bordet på andra sidan. Dock öppnar locket lite snett så det känns inte lika naturligt att ha den så. Däremot är det smidigt att den öppnar lite snett när du har bordet åt höger för då får du gott om plats och det är lätt att komma åt.

Det emaljerade locket har gångjärn baktill så att du kan ställa upp det i drygt 45 graders vinkel.

Gjutjärnsgallret som följer med är gediget, stabilt och är välkonstruerat. Det är nämligen öppningsbart på bägge sidor så att du enkelt kommer åt korgarna under. Du har två handtag på gallret som du kan lyfta det i. Vidare kan du sedan rotera det för att höjdjustera i tre olika lägen och på så vis anpassa värmen.

Temperaturmätare och spjäll

Sett till priset hade vi dock önskat en något mer genomtänkt konstruktion i övrigt hos Napoleon Pro22K-Cart-2. En stor nackdel är exempelvis att ventilen i lockets topp inte sluter tätt vilket gör att det regnar in. En annan nackdel är att det är svårt att få grillen helt ren utan att först plocka ur alla delar. Denna kombination innebär att den som saknar överdrag - vilket inte ingår - får en regnfylld grill där askan i botten sedan hinner stelna till nästa gång du ska grilla.

Rengöringen är även opraktisk på grund av att askan inte på egen hand ramlar ner i askbehållaren, den tenderar till stor del samlas runtom. Så du måste själv ta ur alla delar och skjuta ner askan i behållaren.

Justeringen av luftmängden undertill är däremot smidig. Det är fyra hack som reglerar öppningen, samt ett läge där den nästan är stängd. Det är synd att man inte kan stänga helt för det gör att man inte kan spara på kolet när grillningen är klar.

Temperaturmätare på locket ger bra översikt över temperaturutvecklingen.

Napoleon Pro22K-Cart-2 är helt klart en bra grill, men den kostar lite mycket sett till de små men ändå enerverande nackdelar den har. Vi uppskattar framför allt det genomtänkta ställbara grillgallret, det nedfällbara sidobordet, gångjärnslösningen till locket och den snygga designen.

Snygg design, praktiskt sidobord, grymt bra gjutjärnsgaller, gångjärn på locket
Omständig asklösning, det regnar in, borde följt med överdrag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har testat varje grill såsom den är tänkt att användas i verkligheten. Dels har vi testat snabba värden, såsom hur lång tid det tar att montera den, hur bra passform delarna har och hur robusta de är. Dels längre värden såsom hur väl grillen håller över tid och hur det är att grilla på den under olika säsonger. Går det exempelvis att få upp bra värme i den under vintern?

Andra faktorer som vi väger in i testet är vilka tillbehör du får med, hur gott om avställningsytor det finns, hur stor grillytan är samt vilka möjligheter det finns att anpassa grillningen till olika råvaror och behov.

Vi väger samman resultatet från våra tester och ställer dem mot grillens pris. Hur prisvärd är grillen? Det är svaret på denna fråga som är avgörande för slutbetyget.


Fler tester för grillning

Gasolgrill

Stektermometer

Vakuumförpackare

Fler tester för uteplatsen

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

Poolrobot

Bra att veta om kolgrill

En kolgrill är, precis som namnet antyder, en grill där du grillar med hjälp av kol. Du placerar träkol eller briketter i botten av grillen och tänder eld på dem. Efter ett tag har kolet blivit lätt ljusgrått, det innebär att de bitvis fått aska på sig och att du kan sätta igång och grilla.

Maten placeras på ett galler ovanför det glödande kolet. Efter en tid har råvaran blivit tillagad.

Det låter som en ganska simpel process och på sätt och vis är det det, du kan i princip grilla med vilken kolgrill som helst. Men resultatet kommer att skilja sig åt beroende på vilken grill du valt.

En grill kan exempelvis vara byggd av material som isolerar bra och därmed ger mycket hög värme inuti. Den kan innehålla flera nivåer för grillgallren vilket gör att du kan finjustera och säkerställa att råvaran exempelvis inte bränns. Värmehylla är också en sådan sak som följer med vissa grillar men inte andra. Vidare kan byggkvaliteten skilja modellerna åt, problem med rost är exempelvis vanligt hos vissa billigare modeller.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Kolgrill Loger med rökfunktion

Prisvärd stor grill med rök

Prisklass: Mellan Grillyta: 68x41,5 cm (uppmätt) Monteringstid: 1 h 10 min Krokar: 0 st. Avställningsyta: Ja, 2 st. (framtill och under) Värmehylla: Ja (emaljerat stål) Grillgaller: 4 st. (porslinslackerade, yta 1: 65x41 cm, yta 2: 32x37 cm) Vikt: 21,7 kg Övrigt: Inbyggd rök
Kolgrill Loge med rokfunktion 1

Kolgrill Loger med rökfunktion är en ganska billig kolgrill som samtidigt har en rejäl grillyta och dessutom kommer med rökfunktion. Avställningsytan framtill ger gott om rum att ställa fat och annat på. Du har även ett hyllplan undertill som är smart utformat för att saker inte ska trilla igenom samtidigt som regnvattnet inte blir ståendes.

Monteringen gick på 1 timme och 10 minuter Grillen kommer med många smådetaljer där en del gott kunde ha varit monterade från fabrik. Å andra sidan är passformen bra, och dessutom slipper du i mångt och mycket muttrar tack vare ett smart system med dragning i skruvhålet. På det stora hela taget får monteringen godkänt.

Rejäl grillyta

Byggkvaliteten känns okej sett till priset. Plåtarna är ganska tunna, men priset är å andra sidan lågt och vi märker inga problem med glapp eller liknande. Passformen på stängningen av rökluckans spjäll är dock inte 100-procentig. Vi ser också att det kommit lite rost på locket efter en säsong, men det har det även gjort på de dyrare grillar vi testat och det är varken mer eller mindre på denna.

Grillytan är som sagt ganska rejäl. När du öppnar locket fälls det bak helt vilket gör att du får fri höjd. Grillar du med öppet lock får du med andra ord noll begränsning höjdmässigt. Samtidigt som du fäller upp locket fälls även värmehyllan bak.

kolgrill loge med rok

Det medföljer två stora grillgaller och ett litet. Det mindre är tänkt för röken.

Grillen kommer upp i värme snabbt men det är svårt att anpassa temperaturen på grillningen trots spjället i toppen, vidare så är avståndet till brikettkorgarna ganska litet och ej ställbart - så du måste vara med så att maten inte bränns. Detta gör att grillen har en viss instegsnivå, du måste lära känna grillen för att få bra kontroll över din matlagning.

Bra med rökfunktion

Röken är ett riktigt bra tillskott. Du hade, tack vare den ganska vida konstruktionen, kunnat röka även i den stora tunnan, men nu slipper du skyffla runt kolet och säkerställer att det blir ordentligt rökt. Spjällen gör också att det är lätt att dirigera röken.

Byggkvaliteten är som väntat, med tanke på priset, inte jättehög som sagt. Men vill du satsa på en ganska billig kolgrill med många funktioner och stor grillyta är Loges kolgrill ett riktigt bra alternativ.

Stor grillyta, genomtänkt rökfunktion, bra avställningsytor
Dålig passform på rökens spjäll, något klurig att värmereglera, rostar trots skyddsöverdrag

Just nu finns Kolgrill Loger med rökfunktion inte i lager, men hos Gardenstore kan du få meddelande om när den går att beställa igen.

0 5 4.5 1

Kamado Grill Large Loger

Extas för grillentusiaster

Prisklass: Premium Grillyta: 58 cm (uppmätt) Monteringstid: 50 min Mått: 66 cm Krokar: 0 st Avställningsyta: Ja, 2 st Värmehylla: Ja (emaljerat stål) Grillgaller: 3 st (gjutjärn) Vikt: 118 kg Övrigt: Äggformad, keramisk
Kamado Grill Large Loge

Kamado Grill Large Loger är en keramisk grill av högsta kvalitet. Det märks inte bara när vi packar upp den för montering och inser att vi måste vara två för att bära den, utan även rent visuellt på godstjocklek, standarden på gångjärn, grillgaller, avställningsytor och dylikt.

Grillen tar cirka 50 minuter att montera, vilket delvis beror på att vi får ta isär vissa delar för att kunna förflytta den smärtfritt dit den ska stå. Det hade gått på runt 30–40 minuter annars.

kamado loge

Väcker uppmärksamhet

Väl på plats blir den lite av uteplatsens pièce de résistance, för den sätter verkligen prägel på området som den står i. Du måste med andra ord gilla utseendet för den kommer väcka uppmärksamhet.

Att grilla på Kamado Grill Large Loger är en fröjd. Den innehåller grillgaller på flera nivåer, så att du kan anpassa din grillning efter temperatur och råvara. Inga brända råvaror med andra ord.

Det kan bli riktigt varmt inuti, men det är också enkelt att styra så att du håller en låg värme över lång tid. Dessutom går det, vid behov, extremt fort att få upp värmen. Tack vare att den är så pass isolerande är det enkelt att tillaga maten på låg värme över lång tid så att det blir riktigt mört, och sedan hetta upp för att få en snygg grillyta. Eller för att grilla hamburgare rekordsnabbt på hög värme.

Du har tillgång till två olika ventiler för att enkelt styra värmen på insidan. Ytterligare en fördel är att du kan använda grillen som rök.

Enda nackdelen utöver att den är tung att förflytta över ojämna ytor (typ kullersten) är egentligen att den har lite av en inlärningskurva för att du ska lära dig bemästra den till fullo - eftersom den är så funktionsrik.

Men smakar det så kostar det. Här får du verkligen öppna plånbokenoch du bör med andra ord fråga dig själv först hur stor grillentusiast du är. Men är du en kolgrillsfantast som grillar ofta och mycket kommer Kamado Grill Large Loger ta ditt grillande till en helt ny nivå.

Håller värmen extremt bra, Lätt att anpassa grillningen, Mycket hög byggkvalitet, Snabb och jämn
Tung att förflytta

Just nu finns Kamado Grill Large Loger inte i lager, men hos Gardenstore kan du få meddelande om när den går att beställa igen. Bevaka även den svarta modellen för att säkra en härlig grillkväll i sommar

0 5 3.5 1

Kolgrill Med Vagn Loger Etna XL

Funktionsrik grill med stor grillyta

Prisklass: Mellan Grillyta: 41,5x82 cm (uppmätt) Monteringstid: 4 h Krokar: 0 st. Avställningsyta: Ja, 3 st. Värmehylla: Ja (emaljerat stål) Grillgaller: 3 st. (emaljerat stål) Vikt: 34 kg Övrigt: Höj-/sänkbara brikettkorgar, frontluckor för askuppsamlare & brikettkorgar, dubbla sidospjäll
Kolgrill Med Vagn Loge Etna XL

Kolgrill Med Vagn Loge Etna XL är en rejäl kolgrill med tre separerade grillgaller och ställbara brikettkorgar. De separerade grillgallren gör den enkel att göra rent, samt att anpassa till mängden mat som ska grillas.

Brikettkorgarnas avstånd till grillgallren justeras med hjälp av ett handtag på utsidan av grillen. Du skruvar in eller ut det beroende på vilken höjd du vill ha. Funktionen är riktigt bra eftersom det gör att du kan styra hur nära glöden som råvarorna ska ligga och därmed kan påverka din grillning på detaljnivå.

Lösningen med skruvbara handtag fungerar helt okej, dock inte helt felfritt. Ibland måste du hjälpa till med handen för att höjning/sänkning ska påbörjas, annars följer inte korgen med. Detta gör inget så länge grillen inte är igång, men när det ligger glödande kol i korgarna är det inte lika trevligt. En annan sak vi noterar är att det finns utrymme kvar på skruven och i själva grillen för att maximera höjden på korgen, men tyvärr går det inte att få den hela vägen upp. Dock är höjdskillnaden mellan max- och miniminivå ändå rejäl.

Under brikettkorgarna har du dubbla askuppsamlare. Dessa nås enkelt genom varsin lucka på utsidan av grillen. Du öppnar luckan och drar helt sonika ut uppsamlarna. Därmed är det enkelt att hålla rent grillen. Dessa luckor kan du även använda för att fylla på kol även om grillen är igång och maten håller på att tillagas.

Luckorna glappar lite när vi rycker i dem och stängningen känns väldigt budget. Det går inte att dra åt något heller för luckorna är popnitade. Byggkvaliteten känns överlag ganska låg på grillen. Det är tunna plåtar och får du in vatten i grillen har det svårt att ta sig ut igen. Vi rekommenderar att du köper till ett överdrag till den. Vattnet läcker även in i termometern på ovansidan.

Loger Etna XL kommer med värmehylla, förvaringsutrymme undertill samt två fällbara sidobord. Det finns med andra ord gott om utrymme att ställa prylar på.

Generös yta att grilla på

Grillytan är stor. Vi hade kanske föredragit att man bytt ut ett av grillgallren mot en stekplatta eftersom grillen ändå kvalar in prismässigt i den övre delen av mellansegmentet, men själva grillytan är generös och med locket uppfällt har du fritt spelrum på höjden.

Monteringen lämnar däremot en hel del att önska. Bilderna i manualen är små och flera av delarna är väldigt lika varandra, kombinationen gör att det inte alltid är helt självklart vilken del som ska sitta var. Det finns exempelvis två olika typer av gångjärn, men de ser likadana ut på bilderna. Detaljer på delarna skulle ha behövt märkas upp med exempelvis färgad klisterlapp såsom många andra tillverkare gör, samt så skulle detaljer på delarna behöva tydliggöras i manualen. Vi fick demontera grillen flera gånger för att ändra på saker.

Men bortsett från en tidskrävande montering och lite låg byggkvalitet får du ändå ganska mycket grill för pengarna. I den här prisklassen är det svårt att hitta en så funktionsrik kolgrill med både vagn, dubbla sidobord och flertalet andra funktioner. Förvarar du den skyddat och tar hand om din grill är den ett bra köp.

Ställbara brikettkorgar, stor grillyta, frontluckor för korgar & uppsamlare, gott om avställningsytor
Ranglig byggkvalitet, mycket tidskrävande montering, ingen stekplatta

Loger Etna XL Kolgrill med vagn är slutsåld, men Loger har även denna kolgrill med vagn, i samma prisklass. Den är lite nättare i storlek, men har precis som Loger Etna XL dubbla spjäll, värmehållningsyta och inbyggd termometer.

0 5 3.5 1

Landmann Vinson Barrel Exclusive

Lagom kolgrill för familjen som grillar ibland

Prisklass: Mellan Grillyta: 75x40 cm (uppmätt) Monteringstid: 40 min Mått: 107x106x73 cm Krokar: 0 st Avställningsyta: Ja, 1 st Värmehylla: Ja (emaljerat stål) Grillgaller: 2 st (gjutjärn) Vikt: 40 kg Övrigt: Stekplatta av gjutjärn
Landmann Vinson Barrel Exclusive

Landmann Vinson Barrel Exclusive är en medelstor kolgrill med både värmehylla och stor grillyta inuti. Det följer även med en stekplatta av gjutjärn vilket gör att du kan utöka din matrepertoar. Stekplattan är en av de stora fördelarna hos den här grillen gentemot dess lite billigare syskon Vinson Barrel.

Med Exclusive som tillägg till namnet, och ett medelhögt pris, förväntar vi oss dock mer premium än den här grillen bistår med. Även om den kvalar in i mellanklassen så ligger den så pass högt i pris att den i flera butiker skulle ha kvalat in som premium i vårt test. Med det sagt har vi ganska högt ställda förväntningar, och på vissa plan infrias de inte.

landmann kolgrill vinson barrel exclusive

Dålig kringutrustning

Det går exempelvis inte att fälla sidobordet - som för övrigt är ganska litet och tunt i konstruktionen - utan det måste plockas av om du tillfälligt behöver mer utrymme. Här hade en gångjärnslösning varit att föredra. Vidare saknar vi krokar att hänga upp redskap på.

En annan nackdel är att passformen inte är hundraprocentig. Tänder vi grillen utan gallren på och väntar några minuter med att lägga dit dem får vi krångla för att få dem på plats då utrymmet krymper ihop.

Att grilla i Vinson Barrel Exclusive är däremot en trevlig upplevelse. Den blir snabbt varm och det är lätt att tömma den på aska tack vare askuppsamlaren. Briketthållarna är uppdelade så att du kan separera och dela upp var du vill grilla. Vi hade dock gärna sett att det funnits två nivåer bortsett från värmehyllan, som det är nu kommer gallren väldigt tajt inpå grillkolet.

Vinson Barrel är på intet sätt en dålig kolgrill, den gör ett tämligen bra jobb. Dock känns den i dagsläget något högt prissatt.

Landmann Vinson Barrel passar familjen som grillar ibland och som vill ha möjlighet att både steka och grilla på en och samma yta.

Grym stekplatta i gjutjärn, Stor grillyta, Lätt att rengöra
Lite halvdålig passform, Avställningsytor lämnar en del att önska
0 5 2 1

Kamado Grill Mini Loger

Söt men saknar stora Kamadons fördelar

Grillyta: 34,5 cm Värmehylla: Nej Grillgaller: 1 st Vikt: 29 kg Övrigt: Minigrill på 55x55x37 cm
Kamado Grill Mini Loger

Kamado Grill Mini Loger är en väldigt liten kamadogrill för dig som kanske inte har så mycket plats, som söker en bordsgrill av kamado-typ eller som bara vill komplettera din huvudgrill med en väldigt kompakt kamado.

Det många ser som fördelen med en keramisk grill, och då ofta specifikt en Kamado, är hur mångfacetterad den är. Du kan baka bröd, röka mat, göra pizza, grilla med mera. Du har ett stort temperaturspann och kan faktiskt till och med bränna rent den. Men detta kommer inte alls till sin rätt här.

Grillen är gissningsvis alldeles för liten för att komma upp i tillräcklig värme - eller om det finns någon annan bakomliggande orsak än storleken. Tydligt är i alla fall att den inte når upp till förmedlad maxtemperatur. Vi testar flera olika gånger - med två olika typer av kvalitetskol - utan att få upp den över 200 grader. Enligt specifikationen ska den värma upp till 370 grader.

Dessutom bränner kolet ut trots att vi stänger alla spjäll när vi är färdiggrillade. Det är annars ytterligare en fördel som framhålls med kamado, att du ska kunna spara på kolet. Här märker du inte av den fördelen alls.

Byggkvaliteten i övrigt är bra. Du har ett grillgaller av gjutjärn och ett tjockt keramiskt gods. Gångjärnen känns gedigna. I locket sitter en temperaturmätare som stämmer bra överens med våra kontrollmätningar.

Kamado Grill Mini Loger är en väldigt gullig, välbyggd kamadogrill för bordet. Tyvärr faller betyget helt på att det är så svårt att få upp den i värme.

Gediget gods på grill och grillgaller
Blir inte riktigt varm, kan ej spara på kolet